Posted in Sejarah

Utusan lawan The J-Star

Petang tadi Perdana Menteri telah merasmikan ibu pejabat baru Utusan yang setinggi tujuh tingkat serta serba canggih.

Seni binanya menarik selain menggamit mata memandang — begitulah bentuk bunyi pujian Najib Razak terhadap mercu tanda Utusan itu (gambar bawah).

DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK

Utusan berpindah bangunan pada bulan Jun ini setelah bertapak di Jalan Lima off Jalan Chan Sow Lin selama 55 tahun.

Utusan Melayu telah ditubuhkan di Singapura pada bulan Jun 1938 di Queen Street, Singapura dan kemudiannya dalam November 1945 ia berpindah ke Cecil Street, Singapura.

Pengasas Utusan Melayu ialah Yusof Ishak, Wajahnya adalah wajah yang tertera di atas wang kertas Singapura. Beliau yang merupakan presiden pertama republik Singapura sebelum itu menyandang jawatan ketua pengarang Utusan dari 1939 ke 1959.

singapore_dollar

Suratkhabar Melayu yang berusia 75 tahun itu telah melahirkan ramai tokoh wartawan, sasterawan dan negarawan yang ulung ibarat the Who’s Who dalam alam Melayu.

UtusanDi antara mereka ialah:

Ishak Muhammad yang lebih dikenali sabagai Pak Sako, Abdul Rahim Kajai (pengarang: 1939-1942), Aziz Ishak, Ghafar Baba (pengerusi: 1967-68), A. Samad Ismail (anak perempuannya Nuraina ialah seorang wartawan dan blogger popular), Ahmad Boestamam, Said Zahari, Usman Awang, dan ramai lagi.

Tahniah diucapkan kepada mantan ketua pengarang Utusan Zainuddin Maidin (1982-1992) yang bukunya Di Depan Api Di Belakang Duri dilancarkan oleh Perdana Menteri juga hari ini.

Tunku Abdul Rahman kelihatan dalam gambar bawah bersama-sama menyempurakan majlis perasmian bangunan Utusan di Kuala Lumpur dalam Februari 1958.

Pada 9 Februari 1965, Tunku merasmikan bangunan tambahan Utusan manakala pada 22 Jun 1972, Tun Razak merasmikan satu lagi bangunan tambahan Utusan.

Bagi Perdana Menteri kita yang pertama, “Utusan Melayu tidak akan dapat dipisahkan daripada perjuangan bangsa Melayu” sementara Perdana Menteri kita yang kedua menganggap suratkhabar itu sebagai “pengukir sejarah”.

TunkuUtusan

Dalam Mei 1977, Tun Hussein Onn merasmikan loji percetakan Utusan. Pada pandangan Perdana Menteri kita yang ketiga:

“Pada masa lalu, Utusan berjaya menyatupadukan orang-orang Melayu serta meningkatkan semangat kebangsaan sehingga tercapainya kemerdekaan, sudah tentu pada masa ini boleh memainkan peranan bagi menyampaikan perutusan tertentu sehingga tercapinya matlamat Dasar Ekonomi Baru.”

Kilang cetak Utusan di Bandar Baru Bangi, Selangor pula dilancarkan oleh Dr Mahathir Mohamad dalam Julai 1998. Najib melancarkan akhbar digital (e-paper) Utusan dalam November 2012.

Lawatan Dr M
Lawatan Dr M bersempena ulangtahun ke-50 Utusan (1989)

Garis masa di atas menunjukkan keakraban tali hubungan suratkhabar Melayu tersebut dengan pucuk pimpinan negara.

Pertalian ini sudah wujud sejak zaman Datuk Onn Jaafar lagi (gambar bawah). Beberapa orang wartawan Utusan turut terlibat dalam gerakan menuntut kemerdekaan.

Di dalam rencananya di Agenda Daily minggu lepas, Zainuddin kata Utusan ialah sebuah akhbar perjuangan. Benda ini bukannya sesuatu yang mampu dihayati biarpun difahami oleh Dapster.

Bekas Menteri Penerangan itu pernah bercakap tentang bagaimana “penyuburan patriotisme adalah lebih besar dari nilai wang”. (Meskipun si Dapster selalu menguar-uarkan diri mereka sebagai Malaysian First, namun mereka bukan sebenarnya boleh mengerti akan pendekatan ini.)

UtusanOnnJaafar
Salah seorang menteri pertama Kabinet Aziz Ishak ialah wartawan Utusan; digambarkan bersama Datuk Onn

Sambung Tan Sri Zam, “Fahaman metrialisme The Star dalam hal ini tidak seharusnya dijadikan ukuran dengan matlamat Tanda Putera. The Star tidak akan membuat cerita tentang kurang sambutan terhadap filem ini atau cuba memperkecilkan filem ini jika ia tidak menjiwai semangat dan fahaman DAP”.

Memang betul kata Zam bahawa The Materialistic Star menjiwai semangat dan fahaman DAP.

Hakikatnya The Sneaky Star is to the DAP what Utusan is to Umno.

DividendStar

Maka Utusan hari-hari dicerca oleh para Dapster — lihat sahaja komen-komen pembaca @ http://www.malaysiakini.com/news/241066

Pengerusi eksekutif Utusan Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin memberitahu hadirin majlis bahawa ada juga “pihak-pihak tertentu yang ingin melihat Utusan Melayu terkubur” serta suka “melontar persepsi serta label negatif ke atas Utusan“.

Star Editor's Choice (TheStarEC) on Twitter 2012-12-30 21-08-17

SIKAP PREJUDICE KETUA PENGARANG AKHBAR THE STAR TERHADAP UTUSAN MALAYSIA. 2013-09-13 23-13-09
http://zamkata.blogspot.com/2013/05/sikap-prejudice-ketua-pengarang-akhbar.html

Pada masa ini, perbelanjaan iklan oleh sebahagian besar syarikat-syarikat bersangkutan kerajaan (GLCs), syarikat-syarikat korporat Melayu dan malah oleh badan-badan kerajaan sendiri adalah dibayar kepada The J-Star.

Ini membawa makna orang Melayu yang kaya dan berjaya lebih cenderong untuk memberi sokongan dan keuntungan kepada suratkhabar pro-DAP itu.

Pesanan Najib kepada GLC untuk mengiklan di Utusan sebagai pilihan utama telah dipesongkan oleh media pembangkang (lihat bawah) bagi membayangkan bahawa langkah memilih Umno “mouthpiecetersebut umpama menghulurkan tongkat kepada sebuah syarikat Melayu yang mundur.

http://www.malaysiakini.com/news/241066
http://www.malaysiakini.com/news/241066

“Sebagai akhbar Melayu apakah salah Utusan mempertahankan hak kepentingan bangsa Melayu, agama Islam dan kedaulatan Raja-Raja?

Jika soalan Hashim di atas ditujukan kepada penyokong pembangkang berjuta-juta orang yang merupakan pelanggan The J-Star, jawapannya pasti ‘Ya’.

Ya, mempertahankan hak kepentingan bangsa Melayu ialah gejala rasisme, kata mereka.

Ya, mempertahankan hak kepentingan agama Islam adalah reaksi puak pelampau (religious bigotry) – lihat screenshot bawah – dan bagi mereka [si Dapsters], hanya orang Melayu kampung dungu sahaja yang akan dipengaruhi oleh tulisan-tulisan Utusan.

http://www.thenutgraph.com/for-allahs-sake/
http://www.thenutgraph.com/for-allahs-sake/

Evangelista bodoh sombong kerana mereka buta sejarah.

Mereka sudah lupa daratan.

Patutlah kandungan The Jerusubang Sombong Star digarap mengikut selera evangelista. Kedua-dua mereka sebulu.

Dikemaskini: 9 pagi

Advertisement

Author:

I have no Faceook or Twitter.

53 thoughts on “Utusan lawan The J-Star

 1. Kita tidak memerlukan Agenda Bumiputera. apa yang kita perlukan adala Agenda Kemerdekaan Nasional yang akan mengkenagkan ketamakan golongan kapitai Cina dan India. Ini sama laha mcma New Economic Policy ia merangkumi hal ehwal nasional.
  Agenda Kemerdakaan Nasional akan menetapkan
  1. hak-hak orang Cina tidak boleh melebihi 20% aset negara
  2. hak-hak orang Indai tidak boleh melehbehi 10% aset negara.

  Ini adalah Persekutuan Tanah Melayu jadi kita perlu ada polisi nasional untuk mengawal kekayaan kaum pendatang cina dan India.

  3. Gas dan petrol dan diesel petronas perlu diagihkan sama rata untuk semua kaum asal, Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak.

  4. Chinese exclusion clause seperti di US perlu di adakan untuk menjaga sekuriti Persekutuan dari pencerobohan kerajaan Cina dan Cina Singapura.

  5. Tanah dan hutan tropika adalah hak Persekekutuan dan pendatang Cina dan India tidak boleh memiliki tanah in perpetuiti.

  6. Wasiat Raja-Raja Melayu perlu diambil sebagai peramble kepada pembacaan Perlembagaan di mana di sebutkan 50% tanah adalah untuk orang Melayu. Dan bakinya dibahagikan dengan kaum lain.

 2. ‘“Sebagai akhbar Melayu apakah salah Utusan mempertahankan hak kepentingan bangsa Melayu, agama Islam dan kedaulatan Raja-Raja?’

  Helen is a Malay Chauvinist, just like Ridhuan Tee and Tun M!

  ACDC and HY, betul tak?

  Nak buat macam mana Helen, kalau cakap anak-anak immigrants, adrift, nanti marah. Tapi itulah hakikatnya!

  Ouch, truth hurts. Buta sejarah is fashionable in Malaysia. Baca sejarah only suits the backward-low class kampung folks in their tempurungs.

  To understand more about the highclass forward thinking urbanites is to read the story below. The Malaysian Insider reports:

  ‘It has been awhile since a senior judge has so publicly reminded his own peers of their oath to preserve, protect and defend the Federal Constitution – and that they should not be bullied by government leaders and Parliament.’

  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/a-lone-voice-on-the-bench-reminds-judges-of-their-oath

  He was applauded, rightly too, I might add, for committing himself ‘to preserve, protect and defend the Federal Constitution’

  Nothing is wrong with that. What he did was commendable. Thus the applauds was understandable. Lets sample one, the rest can be read at the link provided.

  Gigikental had commented, twice BTW:

  ‘I wish to meet this great honorable judge one day. I’m very proud and happy sir. You may face a lot hardship for saying the right things at the right place but atleast you know that you’re being honest as you’ve made your vow and defended it without fear and favour.’

  And

  ‘OH MY GOD…FINALLY THERE IS SOMEONE AMONG THE MORALESS CORRUPTED BOOTLICKER CHEAT LOW CLASS AND WORTH A PENNY JUDGES IN MALAYSIA. ..I THOUGHT THE JUDICIARY IS DEAD BUT SUDDENTLY WE HAVE A BEACON OF HOPE…..I SALUTE YOU SIR…HOPE THE REST OF THE SHAMLESS AND LAPDOG JUDGES WILL REPENT AND FOLLOW YOUR STEP…THE RIGHT STEP…THANK YOU FOR YOUR STAND OF HONESTY. ‘

  But when Utusan Malaysia or as matter of fact Perkasa, tries ‘to preserve, protect and defend the Federal Constitution’, why are they being bullied and labelled racists when the rest of us, the so called high class moderates, the forward thinking urbanites that we are, calls for the very Judge in question that he ‘should not be bullied by government leaders and Parliament.’

  Why are we in turn bullies others that do?

  Why the hypocrisy?

  I actually knows why. Its not a secret anymore, is it? I just wants to highlight the hypocrisy actually!

  1. And how would this, article by The Malaysian Insider, would made perceive, the incoming judgement on the Allah issue comes October?

   Would the rulings, should it be in favor with the government comes October, be perceived as ‘lapdog judges’ putting in place obedient judiciary?

   I guess we all know the answer don’t we?

   Selamat Hari Malaysia guys, whatever it means to you and me.

  2. i dun know had u ever kutuk the star, but i never ever criticise utusan n perkasa. u see the diff btw u n me?

   getting serious doesnt mean said so little with so many words, keep it short n simple but still able to say something is the way to go.

   1. u asked n therefore i answered, yr only way out is to respond with something not merit any response? n u really think yr level of intelligence deserving anything “serious”, stop kidding us. stick to yr said nothing about everything long comments, and yr brainless one liner, that is what u good at.

 3. And as for the uninitiated, please read all these links to understand the insinuation proposed by certain media.

  ‘The Honourable Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Haji Ali
  Judges of the Court of Appeal’

  http://www.kehakiman.gov.my/node/480

  ‘Court of Appeal judges Datuk Seri Mohamad Apandi Ali and Datuk Linton Albert were in the majority. Apandi, in his 50-page judgment, said there was no merit to the appeal as the Police Act did not prohibit the right to a peaceful assembly and police were duty-bound to maintain security and public order.

  But Hamid dissented, leading the defence lawyer Edmund Bon to hail this judge’s decision as a “consolation” as he wrote a very strong dissenting judgment.’

  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/a-lone-voice-on-the-bench-reminds-judges-of-their-oath

  ‘Mahkamah Rayuan Selasa menangguhkan penghakiman berhubung rayuan dikemukakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penerbitan mingguan Katolik, The Herald, menggunakan kalimah ‘Allah’.

  Panel tiga anggota dipengerusikan Datuk Seri Mohamed Apandi Ali menyatakan mahkamah akan menyampaikan penghakimannya menjelang Oktober.

  Hakim Mohamed Apandi berkata mahkamah menangguhkan keputusannya ke satu tarikh akan ditetapkan kemudian kerana mereka memerlukan masa untuk meneliti hujahan, pelbagai dokumen dan lampiran.’

  http://www.anwaraidc.com/?p=38742

  So the article on promoting independent judiciary is actually promoting independent judiciary?

  I DON”T THINK SO!

 4. Utusan is just like Malay, they need to goat and will never survive by its own feet unlike the star

 5. Sorry the autocorrect error. Utusan just like the Malay, they need the TONGKAT and will never survive on its own unlike the star paper.

  1. and YET and The J-Star and the DAPster are going all out to lure the Malays into their snake pit with their Muslim-Malay- Centric Antics, just like MCA “yang bertongkatkan UNDI MELAYU” for its ultimate survival.

    1. RE. Haha! suruh UMNO tentang keluar MCA la bodoh! Ada UMNO beranikah? UMNO juga ketagih wang orang Cina!

     The rules are changing HONEY. The UMNO/BN are smarter now. MCA is just a window dressing purposes for them nothing more nothing less.

     RE. la bodoh!

     If you go to SEKOLAH KEBANGSAAN and IPTA, you are only competing with 2nd, and 3rd. tier Malay students. The good one has been taken out from the system right after UPSR and PMR into boarding school. They just disappear from the radar right after SPM.

     For instance, just early this year a son of my very dear friend got an offer to study abroad by MARA even before he got his SPM results. The same goes to my nephew and nieces in the past. These group of students have been groom from young by UMNO/BN and those who don’t make the cut will go into IPTA.

     SIAPA YANG BODOH sekarang?

     Re. UMNO juga ketagih wang orang Cina!

     Like wise HONEY. The CINA also ketagih WANG MELAYU. The UMNO/BN is smarter now, all creme of the crop business goes to GLC and the benefits goes to ORANG MELAYU.

     CUMA CINA YANG TAK ADA MARUAH AJE MACAM MCA YANG MASIH DUDUK BERTENGEK KAT BAHU UMNO.

     1. RE. la bodoh!

      Let me elaborate further about how “BODOH” these MAlAYS are at the elite boarding school and top tier science school and Mara Junior college.

      In one elite boarding school for girls for instance, as early as 2000 or close to 2005 (I can’t really remember), the girls have already taken up soft-skills module such as critical thinking and public speaking, the kind that you only get to attend at corporate level. They wear black court shoes to improve their posture and steps. They are being groom to be future leaders. at the early age. Their school trips consists of visit to schools in US, EUROPE and JAPAN, sponsored by the PTA who are former alumni.

      But then again, what do we know, we are just the typical “MALAY BODOH” according to you.

     2. kalau pandai sangat, belajarlah jalan sendiri. Ini pulak masih minta sedelah macam pengemis. Melayu bawah UMNO memang diprogram jadi malas hanya buka mulut tunggu makan saja. There is no way Malay can excel under UMNO, UMNO only jaga their UMNOputra elite. Only the poor Malay stupid enough to listen to their lies and hoping the BR1M year after year using money from my tax money.

      1. Re. kalau pandai sangat, belajarlah jalan sendiri. Ini pulak masih minta sedelah macam pengemis.

       Same goes to CINA DAP janganlah seperti ayam jantan yang berkokok berderai-derai tapi ekor penuh tahi. Contoh terdekat dan terbaru adalah IGUANA ENG. Katanya akuantan bertauliah dan pandai sangat. Lepas menang PRU12 katanya boleh bawak balik intelek-intelek Cina yang duduk di luar negara. Sudahnya FDI Pulau Pinang Merundum dan tak dapat sedia 1000 jutera untuk satu projek. Lepaskecoh sini sana burukkan UMNO/BN.

       Re. There is no way Malay can excel under UMNO, UMNO only jaga their UMNOputra elite.

       Orang Melayu bukan macam cina, yang suka berlagak pandai tapi hakikatnya BODOH PIANG. Contohnya, one of my elder brothers was a teacher since his loves teaching profession and same goes to few of my other sibling. He also loves agriculture, over the years he has bought acres and acres of land, now after retiring his enjoying RM50K to RM100K monthly from palm oils, plus close to RM5000 monthly pension. He was a graduate from University Abroad. All his sons and one daughter are professional as well.

       Same goes to many of my other elder brothers and sisters. They don’t look up to hectic city life but rather a quaint quiet life in KAMPUNG and voted for UMNO.

       Re. Only the poor Malay stupid enough to listen to their lies

       The CINA DAP listen to DAP lies, what do they get in return? Decrease in percentage enrollment in IPTA this year.

       Re. hoping the BR1M year after year using money from my tax money.

       FYI information we pay taxes plus zakat. And the CINA DAP are also queuing up BRIM year after year.

       Lain kali cakap guna otak, jangan guna lutut. ITU NAMANYA BODOH PIANG.

     3. LOL, kalau BM macam tauke dvd tak sekolah, lebih baik tak payah layan!

      Dia bukan faham pun. Anwar UM lulusan apa again?

      Adam Adly?

      Wonder why budak-budak Petronas, MARA and JPA tak demo sebab tak nak bayar PTPTN?

      Sebab lepas SPM saja dah dapat offer foundation untuk overseas degree.

      So much of kutuk UiTM sebab ramai Melayu so ranking tak bagus.

      What about all the Cinas and smart non Melayus kat UM, apasal ranking masih corot?

      Don’t tell me that the great Cinas kat UM, UPM & USM are no better?

      Aren’t they suppose to be super? Or the super, now sibuk peddling dvd on the streets?

      See, I can reciprocate the racism too! Its not hard is it?

      1. You have to give credit to Najib whether you like it or not. All this while the Cina DAP has been blabbering about they are not “Bangsa Subsidy”. GOMEN tarik sunsidy petro 20 sen pun dah riuh sekampung. To counter that, the GOMEN said the money will go back into BR1M, which is true, since this is the group of people who voted for them in PRU13.

       This is just one example. A lot of people don’t realize this.

       1. Elok tarik saja all the subsidies given. Then these SAVINGS labur saja kat MEB.. Kan nons tak suka Tongkat, let them isi tangki wth RON 97 atau jenis lagi mahal. They increase prices to kaw teem these trnsportn expenses, kita tak payah beli barangan mereka.

        Get UiTM to open huge hypermarkets tepi Campus2 mereka. Pelajar2 use this sambil belajar berniaga, practical training dan tenaga kerja students jadikan part-timers. “UiTM Hypermarket”. Hah hotel dah ade? Ex UiTM dapat diskaun 30%! hahaha kan best tu.. Najib tunggu apa lagi?

        1. Re. Elok tarik saja all the subsidies given.

         The GOMEN is slowly doing it and only those who is “PEKA” will notice that.

         For ages the Chinese Business Community have cheated the GOMEN with their tax return. They always have 3 separate set of accounts, 1 for the GOMEN , 1 for the Banker , 1 for themselves. This is being addressed in various ways. They will feel the heat soon.

         It is going to be “carrot and stick” from now on…..

         Bukan kata orang Melayu Islam tak ikut cara yang sama, tapi kita kena bayar zakat dan dalam bab zakat ni tak boleh nak menipu. Itu bezanya.

  2. Yup, Malays need the tongkat. Cina don’t need the tongkat. If that is the case, why don’t all the Cina pay full price for all the subsidy items then? Why don’t all the Cina start paying for their children education using their own money then? Instead of complaining loudly when their children didn’t get scholarship?

   Face it, all Malaysians sudah lemak dengan tongkat. Cina Malaysia can’t even compete with Cina Singapore sekarang ni. Tak payahlah Cina Malaysia nak perasan yang they can survive without tongkat. 2×5 saje..

   GLC should be forced to advertise with pro-Govt media only. BN is actually too nice and fair. I bet you my mortgage that if ever PR get hold of Putrajaya, they will stop all advertisements to pro-BN (read UMNO) media. Look what they did to Utusan in Penang?

   1. re: “I bet you my mortgage that if ever PR get hold of Putrajaya, they will stop all advertisements to pro-BN (read UMNO) media.”

    Spot on.

    The S’gor govt cancelled all its Utusan subscription. If BN leadership were to do the same, Johor govt agencies would have cancelled all their J-Star subscription.

    1. For this week, if you click the Malaysian insider, Malaysian kini, all the major paper website. The MAS ad will pop out except the website for utusan. This is how GLC support Utusan?

      1. Don’t forget about AirAsia big Ad in Utusan over the occasion of the later new building. Keep crawling back to UMNO….

     1. I am not surprised by the call from Najib to “save” Utusan. Since the general election, companies have been reducing their advertising account with the newspaper. Mind you, not just private companies but some large GLC’s too.

     2. You should study from utusan’s management, how can utusan survive without GLC.. and new building built without GLC ad.. Long live Utusan..

     3. If GLC keep put their ad to support utusan, you will accuse utusan live only by ‘tongkat’ and if GLC not put their ad, you question, ‘how GLC support utusan?

      What do you want?

      1. Re. What do you want?

       What do you expect from Alternating Current/Direct Current?

       AC = an electric current that reverses its direction many times a second at regular intervals, typically used in power supplies.

       DC = an electric current flowing in one direction only.

       AC + DC = OTAK TAK ADA CURRENT

   2. Ya why not divide the tax to Malay tax and non Malay tax and Malay is prohibited from using non Malay tax? Cina Malaysia can still go Singapore world or even the world and excel. Malay boleh ke? Singapore excel because of the reject from Malaysia.

    1. Re. Ya why not divide the tax to Malay tax and non Malay tax and Malay is prohibited from using non Malay tax?

     Sure why not. Why don’t you really DAP to do just that.

     Re. Cina Malaysia can still go Singapore world or even the world and excel. Malay boleh ke?

     What a stupid deduction and statement. Cina Singapore memanglah akan sokong Cina Malaysia. Macam Melayu Malaysia yang sokong Melayu Singapore. Many of them have PR in Malaysia now and went to IPTA.

     Re. even the world and excel?

     A success of a few, doesn’t make up the whole population. Many who fail to make it, just keep crawling back to this country. One of them is Mama Dapster.

     Re. Singapore excel because of the reject from Malaysia.

     Singapore is pressure cooker. People are there just to make money, nothing more nothing less. More and more of them have bought property or rent a house across the coast way. Even the Malaysia PR has beginning to move back and live in JB but work in Singapore.

     Let me ask you this question? Ask all of those PR whether are willing to give up their Malaysian citizenship to become Singaporean.

     There is no value and meaning of life in Singapore for your information, on weekly basis there are cases of suicide which was hidden by the government. What EXCEL are you taking about? CEC Excel?

     Singapore Suicide Rate Hit Record High In 2012

     http://www.huffingtonpost.com/2013/07/12/singapore-suicide-rate-record-high_n_3585396.html

      1. While you do that malaysian, why not Ini Kalilah, Pindah also, once and for all. Lets see whether the red dot kiasus would let you shit there or not, without tax money?!

       Moron, typical la u!!!

 6. What do you make of this ?

  http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/09/14/Changing-face-of-Msia-in-LKYs-eyes.aspx

  The way I see it, he’s trying to excuse himself and The Star’s treachery.

  Here.

  “For the Chinese community, it will have to learn to be more strategic and also to be more realistic in its assessment of the community’s role in the country, as LKY had quite candidly observed.”

  Now that is indeed one sobering take on the political reality of present day Malaysia.

  1. Thanks for the heads up.

   re: WCW writing that “with the final analysis showing only 16% of the Chinese electorate went Barisan’s way”.

   Hey, wasn’t it his paper that had previously insisted that no Chinese tsunami had taken place?

   1. RE. Hey, wasn’t it his paper that had previously insisted that no Chinese tsunami had taken place?

    Precisely.

    But this is the part that got my attention.

    “Going by current trends, the projection is that the non-Malays will continue to drop further with some saying that by 2050, there could be 80% bumiputras in Malaysia and just 15% Chinese and about 5% Indians.”

    I shall call it “The Return of History”. It will come full circle then. Vernacular education and other Chinese demands, and the majority race will simply say “shut up !” I wonder if the Chinese know any of this, especially the Chinese educated types ?

   2. Helen,

    No big deal Helen.

    It is clear to tho everyone in this planet that Chinese in Malaysia rejected BN.

    Often In jest, I mocked my UMNO friends. I told them off how come they nowadays stop saying “undi Cina adalah penentu”. I never fail to notice that everytime I said this sentence, their apetite suddenly “dissapears’.

    “nak susah hati buat apa. Tanpa undi Cina pun UMNO boleh buat kerajaan”.

    Message is very clear. Only moronic politician woulkd want to underestimate his political base

    1. Setuju dengan anda..

     Rupanya pengundi cina ini macam tong kosong sahaja.. tanpa undi mereka pun kita boleh memerintah malaysia..

   3. Helen,

    It was a bitter pill to swallow for WCW.

    But anyhow, analyzing the first part of his article was like reading a lecture to PKR and PR on how to win the next GE.

 7. Utusan sure is as Malay as it gets,

  http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130914/dn_02/Ekonomi-bumiputera-diperkasa (accessed 11 am, 14-Sep-2013)

  On the right column, just right above the ‘Perasmian Ibu Pejabat Utusan Melayu (M) Berhad oleh Perdana Menteri’ banner you get an ad stating ‘Klik Di Sini Produk Kesihatan Herba Untuk Suami’.

  So I clicked on it, and whoa…

  “LASTING SUPERBA SERUM
  Jangan Biarkan Diri Anda Tewas Setiap Malam…
  PERHATIAN: Serum tidak sesuai bagi mereka yang alat sulitnya mudah jadi lembik sebelum pancut. Perlu dipulihkan terlebih dahulu menggunakan Lastinglust Intensive Oil. Setelah mampu pancut (kemudiannya baru lembik), baru boleh pakai serum untuk mencegah pancut awal pula. Harap maklum.”

  My gosh, just like the J-Star they are surreptitiously linking it to the PM. Subtle propaganda.

   1. On the brighter side of it, that;’s why the Malay population is increasing while that of the Chinese is dwindling. LOL

 8. memang sepatutnya semua GLC menggunakan iklan dalamakhbar utusan…

  saranan PM Najib sebenarnya saranan yang lewat tapi belum terlambat.

  pedulikan aje kalau J-star dan dapsters tak puashati atau biarkan aje mereka dengan tuduhan tindakan ini rasis.

  selama ini adakah mana-mana syarikat cina menempah iklan dalam akhbar utusan?
  rasanya takde. kalau ada pun banyak kat harian metro, itupun iklan pusat urut dan iklan along….targetnya ialah orang Melayu!

  malang sekali, ketua-ketua GLC masih tak sedar diri…..!

  1. Alwie,

   Betul tu. Ramai ketua GLCs masih tak sedar diri. Naik atas ihsan UMNO. Tetapi bila dah jadi CEO, “berabuk” cakap Bahasa inggeris walaupun didepan hampir 100% kakitangan Melayu.

  2. Perlukah guna ruang iklan dalam Utusan kalau ada alternatif seperti Sinar Harian dan Berita Harian dalam pasaran?

 9. “Tahniah diucapkan kepada mantan ketua pengarang Utusan Zainuddin Maidin (1982-1992) yang bukunya Di Depan Api Di Belakang Duri dilancarkan oleh Perdana Menteri juga hari ini.”

  Wah, begitu pantasnya mengampu bekas Menteri Penerangan yang memalukan negara kita dengan temuramahnya di Al Jazeera, mencemuh bekas Presiden Indonesia sampai Susilo memprotes, dan memfitnah Air Asia.

  1. AC-DC,

   Zainudin bukan jenis mengampu.

   Ini pandangan peribadi dia. sekurang kurangnya dia tak hina Malaysioa di luar negeri. dia tak fitnah sana sini.

    1. AC-DC,

     Dia tak buat lawak. Dia cuma nyatakan perkara yang orang seperti awak tak boleh terima. Sebab idea dia tak seperti idea awak.

  2. Untuk pengetahuan saudara, ucapan tahniah bukanlah satu elemen mengampu. Ianya berbeza.

   Tahniah kerana rasa tersinggung dengan kelakuan ZAM yang pada anda adalah memalukan negara kita. Ini bukan mengampu anda. Saya juga amat berharap anda akan rasa tersinggung juga dengan sebarang pernyataan yang memalukan negara kita samada datangnya dari pemerintah ataupun pembangkang.

Comments are closed.