Posted in Evangelista Bintang Tiga

Pasal abu Chin Peng, MCA bertengkar dengan KDN

Satu lagi kenyataan akhbar dikeluarkan MCA hari ini:

“in retaliation to mine [Heng Seai Kie] and other MCA leaders, [Deputy Home Minister] Wan Junaidi was also reported to have said that “MCA is free to voice its opinions, but the government makes the decision in the end.”

“By this, is Wan Junaidi trying to say MCA is not a part of BN which is the current ruling government?” — statement by MCA publicity bureau chairman cum MCA deputy national organising secretary

KOMA

Sila rujuk juga, ‘MCA: Chin Peng adalah pejuang kemerdekaan

Komunis membunuh banyak mata-mata dan polis Melayu pada zaman Jepun. Mereka kemudian membunuh tentera kita pada zaman Darurat (1948-1960).

Komunis membunuh penghulu, ketua kampung dan pegawai daerah.

Komunis membunuh orang awam yang disyaki mereka telah bekerjasama dengan Jepun. Mangsa-mangsa itu digelar “running dog” oleh komunis. Rumah yang tertuduh sebagai tali barut Jepun akan dibakar sampai hangus.

Chin Peng menerima pingat daripada British (Lord Mountbatten dalam gambar ialah bapa saudara Putera Mahkota Charles
Chin Peng menerima pingat kehormatan daripada British (Admiral Lord Mountbatten – gambar – ialah bapa saudara Putera Mahkota Charles)

Kekejaman komunis

Komunis mengurung mangsa mereka dalam sangkar babi.

Ada yang diikat kaki dan tangan mereka di tiang buluh lalu diusung melalui jalan-jalan untuk ditunjukkan kepada orangramai yang seterusnya akan memaki-hamun si mangsa.

Komunis membunuh dengan menjalankan hukuman terbuka di mana mangsa dipukul sehingga mati dengan kayu dan batang besi ataupun ditikam dengan bayonet dan lain-lain senjata tajam.

Mangsa dikerat anggota tubuh mereka tatkala masih hidup serta dikorek biji mata mereka. Alat sulit mangsa dipotong dan perut mereka dirobek sehingga terkeluar usus.

Ada juga mangsa komunis yang digantung dan ada yang dipenggal kepala.

Oleh kerana siksaan kejam yang dilakukan oleh mereka maka komunis digelar “pengganas”.

Chin Peng ialah kepala pengganas komunis. Dia mengetuai regimen komunis yang paling kuat yang bergiat di Perak.

Lokasi regimen-regimen komunis
Lokasi regimen-regimen komunis

Apabila Jepun berundur dalam bulan Ogos 1945, komunis berjaya menguasai sehingga 70 peratus daripada pekan-pekan dan kawasan luar bandar.

Ketika itu orang Cina amat kuat di Malaya.

Lebih ramai penduduk Cina daripada Melayu

Dalam tahun 1945, dianggarkan penduduk Malaya terdiri daripada Cina 47.6%, Melayu, 34.3% dan India beserta dll 18.0%. Anggaran sejumlah 1,699,594 penduduk orang Cina, 1,210,718 orang Melayu dan 651,948 orang India dll, telah dibuat oleh pihak Jepun dan angka-angka ini direkodkan dalam sebuah memo bertajuk ‘Marai dokuritsu mondai’.

Kiraan penduduk keturunan Cina termasuk bilangan penduduk Cina Singapura manakala jumlah penduduk keturunan Melayu tidak termasuk penduduk negeri-negeri Perlis, Kedah, kelantan dan Terengganu yang pentadbiran negeri-negeri tersebut telah dipindah ke bawah bidang kuasa Siam (Thailand) dua tahun awal pada 1943.

Regimen Pertama MPAJA berarak di Chenderiang, Perak sejurus selepas Jepun menyerah kalah
Regimen Pertama MPAJA berarak di Chenderiang, Perak sejurus selepas Jepun menyerah kalah

Petikan daripada buku ‘Red Star Over Malaya’ — Edisi ketiga (2003), Singapore University Press, m/s 177

“Areas vacated by the Japanese would be entered immediately by a column of uniformed guerrillas marching down the main street under triumphal arches erected by supporters to welcome them. The MPAJA units were always greeted by the Chinese population with enthusiasm. There was clearly Chinese admiration for their endurance in facing the rigours of jungle life and resisting the Japanese.” (see picture above)

mpajaTanjongMalim

Gambar atas: Tulisan Cina pada pintu gerbang berbunyi “The People’s Autonomous Council Welcomes the MPAJA. Whole Heaven is Rejoicing”

“Reign of terror”

Disebabkan Cina sejumlah 47.6 peratus penduduk berbanding Melayu hanya 34.3 peratus, maka semasa interregnum, iaitu tempoh selepas Jepun menyerah kalah dan sebelum British balik ke Malaya dalam September 1945, kumpulan-kumpulan Bintang Tiga telah bermaharajalela di seluruh negara.

Di antara 15-31 Ogos 1945, komunis melancarkan 28 serangan ke atas tentera dan 40 serangan ke atas polis di negeri Perak, mengikut laporan oleh ibupejabat GS1 29 tentera Jepun. Perak ialah kawasan pengaruh Chin Peng.

Banyak orang tempatan mati di tangan Chin Peng dan pengikut-pengikut komunisnya.

Chin Peng memegang kepada ajaran Mao Ze Dong. Kebanyakan komunis tidak tahu berbahasa Melayu dan orientasi mereka adalah tertumpu kepada tanah asal.

Matlamat Chin Peng ialah “translating Maoist strategy into Malaya” sementara hasrat komunis ialah untuk menegakkan sebuah republik di Malaya.

Ini bermakna raja-raja Melayu akan dilupuskan kuasa sekiranya Bintang Tiga mengambil alih pemerintahan Malaya yang pada masa itu (pra-Malayan Union) adalah terdiri daripada Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tak Bersekutu, juga Negeri-negeri Selat.

Sekiranya Bintang Tiga berjaya memerintah Malaya, pasti kerajaan didominasi Cina, Sebab itulah MCA dan medianya The J-Star cuba memberi paparan yang positif kepada puak komunis.

Dapster ialah cucu-cicit komunis.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

43 thoughts on “Pasal abu Chin Peng, MCA bertengkar dengan KDN

 1. Saya kehilangan Tok Long saya sewaktu Bintang 3 bermaharaja lela.. Sampai sekarang tak tahu kuburnya dimana.

  Atuk saya pernah tinggalkan pesan. Jangan sekali biarkan negara ni jatuh kepada kominis. Sengsara hidup. Syukur Allah masih sayangkan Malaysia ni.. kalau tidak ramai orang Melayu kena sembelih oleh kominis.

  1. So touching goodoo. Ingat Ong Boon Hua bukan rakyat Malaysia. So kita buat donno je lah..

   MCA ni racist. Just because Chin Peng is chinese dia sokong.

 2. Agaknya bila ditanya “is Wan Junaidi trying to say MCA is not a part of BN ” ? Kan dulu MCA kata tak mahu menganggotao kabinet sebab kalah teruk PRU13. Jadi semua rakyat Malaysia tahu MCA memang tak ada suara dalam kabinet yg buat keputusan kerajaan.

  Dapster ialah cucu-cicit komunis !!!
  LOL !!!

  The Star tu ternyata memang pro-PR terutama DAP. MCA tuan punya the Star tapi tak pernah tegur rencana/tulisan the Star.
  Ini bukti MCA memang pro-Star yg memang pro-DAP.

  Bila dituliskan Dapster ialah cucu-cicit komunis, adakah DAPstar tu termasuk MCA ?

  Saya kata YA.

   1. Was just confirming if we sre supposed to take the word cucu-cicit literally.

    To forge a link between DAP today and communism really requires a leap of faith, no less.

 3. MCA yg bernenek moyangkan kuomintang tak sepatutnya menyokong komunis. Tak belajarkah sejarah kaitan kuomintang dan komunis. Komunis pada awalnya lemah menumpang payung kuomintang utk bergerak dan berkembang. Apabila kuat barulah kuomintang ditumbangkan. Seperti seekor parasit.

  Boleh kita samakan dengan situasi sekarang. DAP, liberal dan evangelist menguasai dan menggunakan sumber2 media, universiti, sekolah yang ditubuhkan oleh MCA utk menjalankan propaganda. MCA masih tak sedar2 diri dan terbawa-bawa dgn permainan yang dicatur oleh DAP. Tak lama lagi MCA akan menjadi sejarah sebagaimana nenek moyang mereka Pari Kuomintang di tanah besar China.

 4. Chin Ping has his own agenda.Lucky it failed.

  Hadyai accord made it possible to divert money and energy away from fighting the ideological spent dangerous army.

  He placed our fathers and mothers in harm way and he will remain an outcast.

  The world understand.

  Mca and dap bastards are born everyday.

 5. Tahniah dan terima kasih Helen atas paparan sejarah sebenar ini. Saudari ternyata berjiwa Bangsa Malaysia sejati.

  Ada kemungkinan sebahagian masyarakat cina di negara ini, pada hari ini, berandaian bahawa sekiranya Malaya berjaya ditawan komunis pada masa itu, kini negara kita akan semaju dan segagah Republik Rakyat China.

  Namun, saya sangat sangsi impian tersebut merupakan kenyataan. Sekiranya termakbul sekalipun, ia akan dibayar melalui korban jiwa yang tidak terhitung, seperti apa yang berlaku di Vietnam pada zaman perang negara itu. Juga, saudari dan saya mungkin tidak akan bisa berdiskusi di sini, kerana kita tidak berpeluang lahir di bumi bertuah ini.

 6. We celebrate Perestroika and the fallen of Berlin Wall. Why are we celebrating or crying over Chin Ping ass…ash .?

  1. my felling towards the Chinese is ill conceived .”We “are not celebrating or crying over Chin Ping.

   Chinese communist sympathizer and their racist and their surrogates are.
   NEVER 1 MALAYSIA for you ingrates.

   The physical dust will travel here….the soul is not welcome, as its had hurts and continually hunts other souls.

 7. Apa yang Orang Cina boleh buat sekarang hanyalah bising-bising sini sana. Hakikatnya, ianya hanya setakat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri pada kerajaan UMNO/BN. Lama-lama senyap la tu… Dah banyak contoh…

  i. SK Sri Pristina – sekarang sekolah tu dapat peruntukan rm45000 untuk aktiviti perpaduan. Ironinya, semua pelajar bukan Melayu dah pindah sekolah. Jadi siapa yang untung akhirnya? Padan Muka

  ii. Kes Gangsters – Banyak cakap, nyawa melayang. Nak cerita apa lagi?

  iii. Chin Peng – Jangan ingat GOMEN dan Polis Malaysia bodoh. Jangan ingat polis tak hantar surveillance team ke Thailand untuk memastikan yang Chin Peng benar-benar telah mati dan mayatnya dibakar disana. Jangan ingat semua pergerakkan ahli keluarga Chin Peng dan kuncu-kuncu mereka yang disyaki tidak diekori dan diperhatikan sejak dulu. Jangan ingat semua talian talion mereka tidak ditap dari dulu etc. As I said in another posting they will feel sorry that they were born should they persist. PERIOD.

  iv. The J-Star – they are pushing their limit and luck. There will come a time and issue where there will be no turning back for them. They will end up in the like of “OPs Lalang”. Do you think the GOMEN is so stupid that they just let thing goes by from now on? THINK AGAIN J-Star. Your days are numbered.

  v. MCA – Come PRU14, if UMNO stays firm and take all the Malay majority seats back from MCA, there will be nothing left for them.

  1. I suggest MCA merge with the DAP and Pas merge with Keadilan. Together, they will do wonders for Malaysia. As for Chin Peng, he was damn lucky I was not born 20 years earlier. Then, not many would have heard of Chin Peng. Lim Guan Eng should thank his lucky stars too because I was born 20 years too late.

 8. Tertanya2 kenapa MCA begitu gairah untuk terus menerus menjolok sarang tabuan? Adakah dengan memperjuangkan Chin Peng akan mencerah masa depan MCA? Atau MCA sekadar syok sendiri?

  Saya cenderung untuk menyimpulkan bahawa MCA ingin sampaikan mesej kepada kaum Cina yang parti itu masih “hidup” dan masih boleh mengigit. Cuma gigitan itu mengelikan kerana hanya tinggal gusi..

 9. Good of Wan Junaidi to say so. Then again, communist sympathizers shouldn’t expect him to be more understanding as he was after all a police officer who donned the uniform during the emergency.

  As for MCA’s recent anti government buzz, I say do as what we would do to an irritating insect. Smack it & discard it. Can’t wait to say good riddance to the nincompoops of MCA. And to think they still feel they’re relevant after that chastening rejection in the GE.

  Just to share, an Indian colleague was telling us about the updated version of the racist Indian & snake joke. It now has a third party in the equation – Chinese. And this time he said the Chinese gets smacked first before the Indian. Now I would think that we need to add DAP/MCA in front the race to bring it in line with current times…

 10. Bagi kebanyakan orang cina Malaysia Chin Peng dianggap hero bangsa cina (di Malaysia) kerana dia dan pengikut pengikut dia berani buat apa saja terhadap orang melayu (bunuh, kerat, ganrung, belah perut, korek biji mata, ikat dalam gundi dan diheret dan bermacam macam jenis seksaan lagi).

  Kebanyakan anak muda cina mungkin membesar dengan mendengar cerita cerits tentang keberanian ( yg sebenarnya kekejaman) hero orang orang cina membelasah orang melayu sewnang wenang nya di dalam tempoh peralihan tersebut sepertimana yang diceritskan dengan bangga oleh datuk dan nenek mereka.

  Tentunya mereka sangat bangga apabila orang melayu semua tidak berani melawan. Walhal orang melayu tiada senjata api sedangkan mereka mempunyai begitu banyak senjata api yang telah diberikan oleh british untuk menentang.

  Tapi janganlah mereka lupa, walaupun hanya bersenjatskan keris dan parang panjang banyak kominis cina telah dibunuh oleh Kiyai Salleh dan pengikut pengikutnya di Johor. Kalau tidak kerana di halang oleh Dato Onn mungkin ramai lagi suku sakat cina akan mati bergelempangai oleh amukan Melayu.

  Kepada MCA sedarlah dari mimpi. Negara ini bernama Malaysia dan dulunya bernama Persekutuan Tanah Melayu. Chin Peng dan gerombolan Pengganas Kominis nya tidak pernah berjuang untuk membebaskan Tanah Melayu dari Jepun untuk diserahkan kembali kepada Raja Raja Melayu. Mereka melawan jepun kerana jepun menindas orang orang cina. Mereka benci jepun kerana jepun telah banyak membunuh dan menyeksa suku sakat mereka di Tongsan. Mereka marah jepun sebab jepun telah kalahkan tuan orang putih mereka yang bertanggung jawab membawa suku sakat mereka begitu ramai sekali ke Tanah Melayu ini.

  Bagi kami orang orang Melayu…kami membesar dengan cereta kekejaman komonis terhadap datuk nenek kami. Kalau anak anak cina bangga apabils mendengar cerita komonis.. sebaliknya kami marah, geram dan benci… Bagi kami kominis iti Pengganas dan kami tidak hsnya menyebut mereka sebagai kominis tapi kami sebut CINA KOMINIS (maaf Helen)..

  Kepada bos MCA yang sebok nak julang Chin Peng sebagai pejuang kemerdekaan Malaysia… ini jawapan saya sebagai cucu orang kampung yang pernah dijarah/dizalimi oleh CIBA KOMINIS…….”KEPALA BAPAK HANG”..

 11. pengganas komunis dah jadi sejarah. sekarang dap & mca pulak nak mengganas. siapa yg tak setuju & sokong pengganas pkm adalah musuh tak kira cina, melayu, india & lain2.

  satu dapat perintah p. pinang & perak (sekejap saja), dah jadi gila babi, lagi satu ‘kalah perang’ dah jadi babi hutan. umno pulak jgn terus dok sombong & bongkak. expiry date dah dekat. pas jgn dok tumpu pada dosa & pahala, syurga & neraka….sekarang ni harga barang2 naik gila2, pkr? pusing, kelentong & errrr!

 12. Rebus abu tu dan kasi minum kat ahli2 dap dan mca biar semangat CP tu terus hidup di segenap urat saraf mereka yg mengagongkan dia. Ada berani ? Hehe

 13. Kalau Chin Peng lawan kat Negara China, rampas kuasa Mao Tse Tung berjaya bawa pulang semua Cina yang terpaksa lari dari China yang rasa diri mereka tertindas diSingapore dan Malaya, Seai Kie dan other MCA leaders sanjung dia baru la berbaloi.

  Pinjam sebutan dari Gan Ping Siew; Chinese people “should look into its underlying cause” as to why Chinese are prepared to suffer more in foreign lands instead of remigrating back to China to life happily ever after there?

   1. Parents Chin Peng masuk Tanah Melayu sekadar nak jual basikal bla bla.. They could easily sell billions of gegheq in China. However they chose to abandon their motherland and let their kid carry arms and kill people and struggle in the jungles. Real stupid.

    In his memoir My Side of History he believed his cause would bring about a different, better society. He shld have taken his parents home to China and make whatever changes he so desired for a different better society there? Really stupid!

    He even took his family back to stay in China for many years yet came back to kill more innocent people.. Really evil fella!

 14. “By this, is Wan Junaidi trying to say MCA is not a part of BN which is the current ruling government?” — statement by MCA publicity bureau chairman cum MCA deputy national organising secretary
  ==============

  MCA certainly does not behave like it’s in the BN government, it’s behaving more as if it were part of the Opposition. Wan Junaidi is simply hinting this basic point to MCA. Unfortunately, MCA is too dense to understand. I hope I have answered the stupid question from the stupid people running MCA.

  1. `Alang pelikat.

   Actually short of saying it, MCA is already “ceased’ to be relevant. MCA has been rejected by chinese on the last 2 elections. Had not for generosity of UMNO, MCA would be well to put it nicely ‘museum piece” only.

   So, there is no need to be alarmed at MCA’s insistence to defend Chin Peng.

   No big deal actually. Even if Najib relented and allowed his remain to be brought back to Malaysia, Najib will not earn votes from Chinese. at best, Najib will lose Malay votes .

   The big thing is to ensure that future young generation will not worship communist. That is a big issue as many young people know have “romantic” views on communists.

 15. I can no longer differentiate between DAP and MCA. Both glorifying Chin Peng (under whose hand and commands, thousands of lives were maimed and lost) and hailing him as a hero. Finally MCA showing its chameleonic nature.

 16. Mca ini cina. Kalau tidak silap saya, pada zaman Tun Abdullah, mereka (11 org ahli kabinet mca) meminta Islam menjadi agama bukan rasmi. Ada sesiapa ingat peristiwa berkenaan? Tolong beri lebih penjelasan.

 17. Helen, from the same book I think you should also add the parts which mention that the MPAJA was 95% Chinese, lingua franca was Chinese and even had members of the Chinese Communist Party. They fought the Japanese yes, but as an extension of China’s war with Japan, not Malaya’s. Not bringing race into this, but it was basically a Chinese movement with token Malays and Indians.

  1. The author conflated the MPAJA and MPAJU numberships when he wentioned the 95 percent Chinese statistics.

   MPAJU was the outfit with the sprinkling of Malay and Indian members.

   Taking MPAJA alone, the figure could well be higher than 95% Chinese.

 18. Let’s get one thing clear, I don’t think CP and his blood-thirsty thugs were ideological communists. They were Maoist. They did not form PKM because they believed in communism but they were merely copying what’s happening in the mainland China. So in effect they are carrying out Sinofication of Malaya.

  MPAJA was not motivated by patriotism at all as being touted by McDap (MCA + DAP combo). This group came into existance because the Japanese hated the Chinese (because of the Sino-Japan war). So CP and gang fought the Japs to protect their own kind. This historical fact can be easily verified if anyone bothered to pay attention in their history lesson in their secondary school. So to claim PKM/CP are freedom fighters is unadulterated BS.

  Once the war was over, naturally CP showed his true color when the Brits refused to allow CP to turn Malaya into a PRC’s satellite. Brit did award his medals for his contributions in the war against the Japs but only later they realised CP had ulterior motives.

  If CP fought the Brits because he wanted independence, then why did he continue his fight when Malaya became independent ?

  1. CP and PKM are carrying out ‘Sinofication of Malaya.’

   Definitely. With the racial make up. Plus the language used in their day to day communicative.

   And I would add that this Sinofication process still continues to this day Malaysia.

   a)HY and family is one.

   b)Mandarin is a must is definitely one.

   c)Some says Kebaya Nyonya is part of the process to Mencinakan Malaysia and I would agree too when it was shoved to the front by certain quarters, then, TheBintangTiga paper included.

   d)BintangTigaPaper very Cina centric approach and some others, the so called English media.

   e)Dong Zong and kakis.

   ‘MPAJA was not motivated by patriotism at all as being touted by McDap (MCA + DAP combo). This group came into existance because the Japanese hated the Chinese (because of the Sino-Japan war).’

   Again you’ve nailed it.

   ‘Once the war was over, naturally CP showed his true color when the Brits refused to allow CP to turn Malaya into a PRC’s satellite.’

   Their atrocities on Malayans was well documented. Personally I had met some who had narrated their very own harrowing experiences.

   ‘If CP fought the Brits because he wanted independence, then why did he continue his fight when Malaya became independent ?’

   Aparently, dumbing down is bliss too!

   1. Lars von Trier had been banned for Cannes FF for speaking his mind about Hitler and Nazi.

    Even in the western world, the modern, the so called forward thinking and especially THE uber liberals, France, cannot tahan Lars’s Nazi statement.

    Look at Kristen Dunst [YouTube] instant discomfort when he said that he understood Hitler.

    And subsequently, the very next day he was announced Persona Non Grata by the festival organizer.

    ‘Danish filmmaker Lars von Trier was condemned and declared “persona non grata” on Thursday by the Cannes Film Festival for saying that he sympathizes with Adolf Hitler. A statement from Cannes organizers castigated von Trier for his comments a day earlier. It is an unprecedented move by the festival that bestowed its highest honour on the director’s film “Dancer in the Dark” back in 2000. Christine Aime, who heads the festival press office, said von Trier’s current film, “Melancholia,” remains in competition but that if it wins anything at Sunday’s closing ceremony, von Trier “won’t be there to receive the prize.”

    At a news conference for the film on Wednesday, von Trier said in a rambling speech that he understood and sympathised with Hitler.’ [YouTube]

    Chin Peng lovers, what say you?

 19. cerita sejarah yang ditulis oleh barat atau sebaliknya x boleh dipercayai 100% dari rumusan saya kali ni. hujah anda tidak memberi kesan pada penambahbaikan dari segi pengadilan ekonomi dan swaktu dgnya

Comments are closed.