Posted in Evangelista Bintang Tiga

Saka (dikemaskini)

Tweet respons terbaru oleh Gan Ping Sieu:

ganpingsieu- No one chooses death date

***  ***  ***

Gambar ikon Bintang Tiga di bawah ialah Chin Peng sewaktu muda.

Teh Eng Hock (enghockteh) on Twitter 2013-09-22 12-05-43

ChinPengBintang3

Pelanduk dua serupa

Gambar Bintang Lima di atas ialah Scissorati yang mengejek “Big Mama” menerusi Twitter dan telah dinaikkan pangkat oleh majikannya The J-Star ekoran peristiwa tweetnya tersebut.

Twitter Teh Eng Hock diikuti oleh naib presiden MCA Gan Ping Sieu.

ruj. ‘[Chin Peng] MCA vice president: Woit Perkasa, “What a dumb argument‘, ‘Naib presiden MCA bidas Adnan Yaakob

StarClearThreat

Orang Melayu dibelenggu “unnecessary venom of anger”

MCA bukan sahaja parti ditenggelami masalah malah para pemimpinnya juga bermasalah, umpama si Gan Ping Sieu yang mahu abu Chin Peng dibenar bawa masuk ke Malaysia serta berkata dalam kenyataan akhbarnya:

“If we cannot be taught to forgive and forget, we will always subject ourselves to unnecessary venom of anger.”

Gan Ping Sieu – seorang Follower dan peminat Twitter Teh Eng Hock (gambar atas) – membayangkan bahawa ianya tidak munasabah bagi orang tua-tua untuk masih berdendam terhadap Chin Peng.

Gan juga menggambarkan mereka-mereka yang membantah keras kemasukan abu bekas ketua pasukan Bintang Tiga itu agar harus diajar untuk turn the other cheek (“taught to forgive and forget”).

starbeast

What kind of people are they?

Gan Ping Sieu buta kepada sejarah interregnum di mana meskipun gerila komunis di Batu Pahat bersenjatakan senapang dan peluru, dan Tentera Sabil Selendang Merah hanya bersenjatakan parang panjang dan lembing, namun orang Cina kesemuanya gugur apabila berdepan dengan amok Melayu.

Sepanjang sejarah Tanah Melayu, orang Melayu sebenarnya tidak pernah bertemu dengan mana-mana kelompok manusia yang menaikkan amarah mereka sampai ke tahap amok kecuali kelompok Bintang Tiga.

Cuba tanya kenapa orang Melayu tidak pun mengamok dengan penjajah Portugis, tidak mengamok dengan penjajah Belanda, tidak mengamok dengan penjajah Inggeris, tidak mengamok dengan penjajah Jepun tetapi orang Melayu mengamok sakan dengan komunis yang cuba menjajah Malaya.

KOMA

MCA mula belajar biadab DAP

Kenapa Melayu boleh mengamok dengan komunis Cina?

Kalau bukan kerana Datuk Onn Jaafar – ya, negarawan PENGASAS UMNO – yang menghalang, orang Cina Batu Pahat pasti habis disembelih oleh tentera sabilillah yang diketuai kiyai Salleh.

Tapi pemimpin yang memegang jawatan besar MCA macam Gan Ping Sieu tidak faham-faham lagi. Pemimpin MCA macam Gan pula terikut telunjuk saka komunis dalam bentuk baru Evangelista Bintang Lima.

Pada hemat saya, para pembaca budiman blog ini pun tahu berfikir kenapa orang Melayu boleh jadi begitu marah dengan komunis dan sekarang ini dengan waris Dapster mereka.

MCA anggota komponen paling senior BN sahaja yang sama ada betul-betul tak reti atau bodoh sepat.

Apapun, intipatinya MCA bukan sahaja bermasalah tetapi parti tersebut merupakan masalah pokok kepada BN.

Berkaitan:

Pasal abu Chin Peng, MCA bertengkar dengan KDN

MCA: Chin Peng adalah pejuang kemerdekaan

Author:

I have no Faceook or Twitter.

21 thoughts on “Saka (dikemaskini)

  1. T’kasih dan kagum dgn kebolehan Helen memberi huraian dengan begitu bernas. Tulisan2 Helen makin menyedarkan saya akan jarak perbezaan golongan2 ini semakin jauhnya mereka dari reliati keinginan masyarakat marhem terutamanya orang Melayu.

    Apa perlu dinaikan api kebencian yang sama sekali tidak akan membantu membentuk keamanan negara yang tercinta ini.

  2. “If we cannot be taught to forgive and forget, we will always subject ourselves to unnecessary venom of anger.”

    can you forgo & forget your so-called motherland even though you were not born there????? orang lain punya negeri mengaku pulak tok nenek depa punya.

    1. Kampong Lad,

      Had Hitler survived World war 11, I doubt he can walk freely in Florida or any American soil.

      And do not forget Chin Peng is not a Malaysian. So why must his remains allowed to this country and in the process angers the families of those killed by communists. .

      Chin Peng ‘missed” the boat so many times. He was offered peace by late Tunku in 1955. Yet he refused. When Tanah Melayu achieved independence, he still fought the sovereign government of the land.

      in 1989, peace accord was signed in Haadyai. Again he was allowed to apply for citizenship. He refused.

      Najib made the right decision to reject his remains to Malaysia. No point Najib insulting the very race that defends his goivernment

      1. re: “So why must his remains allowed to this country and in the process angers the families of those killed by communists.”

        Yes. Why does Gan Ping Sieu want to anger the families of those killed by communists through the position he takes as an MCA Vice President? He preaches loftily about not keeping anger but he himself is provoking fresh anger.

  3. Helen,

    Bagi orang Melayu, di setiap zaman akan ada orang seperti Kiai Salleh dan Mat Kilau. Bagi setiap masa parang sentiasa ditajamkan untuk mengorban. Sampai masa dan ketika, apabila ada panggilan dan seruan maka ramai akan turun ke medan perjuangan mempertahankan maruah bangsa dan keimanan.

    Jadi bagi yang sentiasa mencabar, harus berfikir jangan melampau dan keterlaluan kerana kesabaran ada had dan tak selamanya dapat disimpan.

  4. Is Gan Ping Sieu Christian? His comment to “turn the other cheek” is a very Christian expression.

    I think the best most Malays can do for chin peng’s ashes is turn the other butt cheek and fart.

    1. He didn’t say turn the other cheek. That was how I interpretated his call for the victims to “forgive and forget”.

  5. Gan doesn’t seem to understand that communism was, and still remains, a grave threat to the national integrity of the nation of Malaysia. Gan’s sentimentalism is misplaced … it neither befits the ethics of a Confucian gentleman nor the prudence of a Malaysian statesman, which he is supposed to be. Gan shouldn’t depend for his “Chin Peng polemics”, on Mat sabu’s skewed understanding of the Malay Muslim struggle for self-rule … with wisdom and honorable perseverance.

    [YouTube]

  6. Senang cerita macam ni le.

    MCA kaya raya. Let them bring this matter up to court on behalf of the ashes of the late Chin Peng. Bring in all affected parties, British, Japanese, Malays or whoever will give weight to MCA’s request.

    Let the court decide.

    1. re: “Let them bring this matter up to court on behalf of the ashes of the late Chin Peng.”

      Funny you should put it like that.

  7. Helen,

    kenapa agaknya ya orang melayu susah nak naik minyak sehingga terjadinya ‘amok’?

    harus diingat, orang melayu ini satu bangsa yang tebal budaya asal mereka iaitu semakin ‘berisi padi semakin merunduk’. meeka juga terkenal dengan budaya melayan ‘tetamu’ dengan terbaik sehinggakan ‘kera dihutan disusukan, anak di rumah dibiar mati kelaparan’.

    banyak lagi bukti mengenai sikap ‘bertoleransi-melampau’ menjadi budaya hidup orang melayu hinggakan ianya sering disalah tafsir sebagai ‘kesabaran’….

    sebenarnya orang melayu memerlukan satu ‘jentikkan’ sahaja untuk mereka bangkit dan ‘amok’ boleh berlaku.

    setakat ini, orang melayu telah dikutuk, dilempang dan disepak terajang melalui media yang pelbagai isu yang menyentap sensitiviti mereka tetapi belum ada tanda-tanda mereka telah bangkit.

    mungkinkah orang melayu telah berubah?

    mungkinkah selepas peristiwa amokka kiyai hj salleh itu orang melayu sudah ketiadaan darah ‘amokkan’ lagi?

    hanya masa dan tindak-tanduk pengkhianat negara sahaja yang akan menentukan….

    1. saya tak suka kaitkan budaya amok dengan budaya kita, amok ni satu sifat inferior yg diletakkan oleh org british dan org eropah, samala spt sifat tamak yg dikaitkan dgn bangsa yahudi, ini cara british memecahbelahkan masyarakat.

      mana-mana orang akan amok jika ditekan, di amerika tekanan ekonomi menyebabkan ramai orang US, mat salleh mahupun afrikan amerikan yg amok sehingga tembak orang secara rambang.

      kemarahan org melayu terhadap chin peng bukan kerana amuk tetapi kerana common sense, dia mengetuai gerombolan yg membunuh orang, serang polis, pekerja LLN, assassination ketua polis, mendera orang…

      Pol Pot di Kemboja spt Chin zoeng, dia tak bunuh org tetapi rejimnya membunuh sejuta rakyat kemobja, apa mereka buat…bangkainya dibakar dengan sampah, adakah kerana Chin Peng dan B3 bunuh 10,000, adakah dosanya satu per seratus dr dosa pol pot dan cukup syarat menjadi Hero kaum kristian jerusubangite?

      kalau inilah standard jerisubangite terhadap seorang pegganas, bersyukur sebab pemimpin UMNO mengikut etos jerusubangite dah maksum.

  8. I am hoping my father, age 84, alive and well can meet with Gan. We live in Kluang. I bet Gan’s parents and grandparents were at war with my father. My father was an army earning $15 perweek protecting the people who were busy making more money than him.

    Your reader should know, most Chinese in Kluang were communist before merdeka and most of them benefit a lot from Kampong Baru resettlement. Land, house, schools, infrastructures etc.

    My father? He is 84 and still without any land. Our home was demolished by KTM for RM8,000 to make way for Singapore-KL railway. He is living with my brother. Latest I heard, ATM is going to gotong-royong build him a small house on my stepmother’s land far away while Gan is going for few hundres acres of land nearby.

    Pathetic ain’t it?

    1. Did your dad live in Mengkibol? Was Kg Melayu affected or was it somewhere else along the track?

      It looks like all the Kg India mengkibol houses will have to be relinquished (demolished) too very soon.

      Can you tell me more about the hundreds of acres of land that Gan is purportedly going for?

      1. Not Kg Mengkibol. Our kg was the 1st. demolished without proper procedure. From my father’s mouth. “Yg datang sini masuk rumah pakai kasut semua Melayu. KTM ASET, Pejabat tanah, TNB, SAJ, Polis semua Melayu tapi hati semua macam cina jentolak tu.

        It is a big cover-up by KJ worshipper @almost defeated the know nothing liberalist YB Mahkota. To avoid emotional and hearsay facts, maybe I can email u the true story.

        Gan and DAP only protect the chinese. The then BN MP just quiet as usual. Indian are lucky to get attention of PM.

        That is why the Malay houses get demolished while most Indians and chinese along the railway are not.

        Now you know why BN majority fell from 24,000 votes to 8K to 1K in the last election. Talk about winnable candidate. sigh

        About the land, only the land office can provide fact and figures. OSA of course. You can only hear from the pejabat tanah insider.

        1. Okay, I’ll give you my e-mail.

          The Indians also long-drawn saga, petition here, petition there. See this YB, see that YB. And now still in limbo.

Comments are closed.