Posted in Api dalam sekam

MCA puts the blame squarely on Umno

The Malaysian Insider reporters Elizabeth Zachariah and Desmond Davidson observed that there is a deafening silence from the BN partners even after the racial slurs uttered by Umno leaders.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/defeaning-silence-from-bn-partners-after-racial-slurs-by-umno-leaders
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/defeaning-silence-from-bn-partners-after-racial-slurs-by-umno-leaders

TMI‘s Elizabeth Zachariah and Desmond Davidson reported that none of the BN component parties had immediately chided Zahid Hamidi with the exception of MCA vice-president Gan Ping Sieu.

Aside from chiding Zahid, Gan also said that former Malacca Chief Minister Ali Rustam “has just made himself an icon of a sore loser” by conveniently blaming the Chinese voters for the latter’s electoral defeat, according to an Oct 6 report in MCA Online.

Meanwhile, in a J-Star article today titled ‘Don’t play the racial card, Umno leaders told’, Gan is quoted as saying that MCA too had suffered major losses during GE13 but does not blame the voters over its defeat.

Datuk Heng Seai Kie

Sharing the sentiments of Gan Ping Sieu is his party publicity bureau chairman Heng Seai Kie who said in a press statement today: “We cannot simply blame the voters for our defeat”.

TMI today reported Heng’s complaint under the headline ‘Chinese reps criticise Ali Rustam, blame Umno for losses in past 2 general elections‘.

Similarly slamming the Umno right wing, Heng declared:

“In fact, these are the leaders who have angered and driven away many of our Barisan Nasional traditional supporters irrespective of ethnic background in the 12th and 13th General Elections. We are concerned that such invalid accusations and racial bigotry will similarly affect BN’s performance at the ballot box in future.”

In a nutshell, the MCA’s Gan Ping Sieu and Heng Seai Kie do not blame Chinese voters for their party’s devastating losses in the last general election. They blame Umno.

MCA punya Scissorati

gps

Biar Ketua Pemuda BN itu bertanding di kerusi campur MCA aje dalam PRU14

Di blog MyMassa: ‘PANAS! Pendedahan SKANDAL di pejabat Menteri KBS?!! @KhairyKJ #PemilihanUMNO #KJ4KP

MyMassa menulis:
.
“Blogger Helen Ang sendiri pernah menulis bahawa REGINA Lee ini adalah seorang penyokong atau pensimpati DAP yang berjaya menyusup masuk ke dalam Kerajaan, atau lebih tepat lagi ke dalam pejabat Menteri BN. Ini satu perkara yang tidak dapat kami nafikan. Lagi pun, berapa peratus sahaja orang Cina di Negara ini yang masih menyokong BN?
.
“Namun, tidak pernahkah terlintas dalam fikiran kita bahawa tujuan KJ membawa Regina bekerja dengan beliau adalah bagi membuktikan sendiri bahawa apa yang penyokong DAP percaya selama ini, bahawa semua menteri UMNO itu korup, malas dan tidak tahu buat kerja adalah satu fitnah semata-mata? Lebih menarik, Regina pula bermula di pejabat seorang anak muda berjaya seperti KJ yang tidak sudah-sudah ditohmah, bagi mendapatkan first hand knowledge of what is going on in the umno ministries.
.
“Dengan memerhatikan kecenderungan dan pengaruh Regina dalam laman Twitter terutamanya, sudah pasti akhirnya kebenaran akan sampai juga ke sebelah ‘sana’ bukan? [wakakakakaka] Siapa lagi yang lebih layak menyampaikan DAKWAH kepada orang Cina selain dari orang Cina itu sendiri? Memang tidak dapat dinafikan akan ada satu dua maklumat yang akan menjadi isu dan pertikaian, tetapi kita perlu ingat, Regina Lee juga tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 sepertimana penjawat-penjawat awam yang lain. […]
.
“Langkah YB KJ juga tepat kerana selain dapat memberikan peluang kepada Regina Lee untuk mendapatkan gambaran sebenar bagaimana UMNO menjalankan pentadbiran Negara, [wakakakakaka] YB KJ juga sedikit sebanyak dapat mempelajari tentang sensitiviti dan norma kehidupan seorang Cina yang kini majoritinya simpati kepada DAP. Dengan ini, sebagai Ketua Pemuda UMNO dan BN, beliau akan dapat merangka strategi yang lebih tepat untuk melaksanakan program yang berkesan kepada orang Cina [wakakakakaka],
terutamanya golongan muda yang semakin menjauhi Kerajaan. Maka, persoalannya di sini, apakah KJ telah mengambil keputusan yang semberono dengan mengambil Regina Lee sebagai pegawai beliau, atau ianya juga satu lagi langkah strategik yang akan menguntungkan UMNO [wakakakakaka] dan orang Melayu, tanpa perlu dihebohkan kepada orang lain?
.
“Mungkin kami masih lagi tidak dapat memuaskan hati sesetengah pihak dengan penerangan dan fakta di atas. Namun, kadang-kala anjing yang kuat menyalak itu pun hanya berani setakat kuat suaranya sahaja. Fikir-fikirkanlah…Wallahua’lam.”
.
Nota
: [wakakakakaka] ialah komen yang dicelah Helen Ang

Author:

I have no Faceook or Twitter.

53 thoughts on “MCA puts the blame squarely on Umno

  1. MCA kena sedar orang cina tak sokong mereka kerana DAP telah berjaya mempengaruhi orang cina dengan janji-janji dan kata-kata yang luarbiasa gilanya.

      1. Kat dah kata banyak kali “FOR WINDOW DRESSING PURPOSE ONLY” ibarat Christopher Ross aka Zairil Khir Johari dalam CEC.

      2. Sekali lagi nak tanya, apa UMNO berani nak tenting MCA keluar BN? Tak sabar nak tunggu hari tu.

        1. Ya memang, saya pun tak sabar tunggu hari tu. Bila hari itu tiba, masyarakat Cina akan tanya :

          “Apa kita nak buat sekarang ? MCA sudah dipecat ! Siapa lagi yang boleh kita “manipulate” untuk menurut perintah kita ?”

              1. Yukei Meh?

                Malaysians left ‘stateless’ in UK after passport gamble backfires
                Nearly 1,000 Malaysians are living in the UK in “stateless” limbo after tearing up their passports in expectation of winning British citizenship.

                By Ian MacKinnon in Bangkok

                1:30PM BST 13 Oct 2009

                They had hoped that by renouncing their Malaysian citizenship, they would qualify for a British passport.

                Instead, some now find themselves doing menial jobs far beneath their qualifications as they are classed as illegal migrants.

                http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/6316612/Malaysians-left-stateless-in-UK-after-passport-gamble-backfires.html

                ROTFL

  2. MCA lebih baik bertindak spt keluar dari BN dari terus melalak sekadar memalukan pemimpin dan parti mca.

    Lawan, pesaing dan musuh sebenar mca ialah dap…

  3. Memang tetap sekali kata DS Najib & pemimpin UMNO yang lain yang mengatakan bahawa pengundi Cina kebanyakkan nya (95%) tidak sokong kerajaan. Tak perlulah jadi hipokrit wahai kaum Cina, saya lahir, membesar di KL, sekarang berumur 54 tahun, kenal sangat dengan kaum yang di gelar sebagai “Cina”. Dulu ada kata kata “kalau tak tipu bukan Cina”.

    Kalau saya minta “quotation” kat Syarikat Cina, maka saya akan diberi harga yang lebih tinggi 30% dengan “Cash Term” lagi. Saya rasa masa dulu dulu je berlaku tapi masih berlaku, saya sendiri mengalaminya. Kalau kerja di Syarikat Cina atau mana mana Syarikat yang dikendalikan of kaum Cina maka susah lah si Melayu termasuk Melayu bebal (PKR & PAS) nak naik pangkat, kenaikan gaji pun berbeza daripada Cina walaupun bebal.

    Selama ini sentimen undi kaum Cina, ada lah UNDI CINA, contoh cam Parlimen Pandan, (sebelum PRU 13) sampai bila pun calon akan memang adalah Cina walaupun dari MCA, pada 2008, 2 DUN di bawah parlimen dimenangi oleh PR (Cempaka : PAS & Teratai DAP) tetapi Parlimen oleh BN (MCA) sebab Cina DAP undi BM, tidak mengundi PKR (Melayu).

    Pada PRU 13 ini pula, sentimen atau arahan pengudian CINA berubah kepada UNDI PR, sebab ada harapan untuk jatuh kan BN, sebab itu Rafizi menang di Pandan walau pun berdepan dengan Cina (MCA).

    Tak kesah lah kaum Cina nak undi siapa atau parti mana, tapi jangan jadi hipokrit, MCA elok keluar dari BN jadi “Gentlemen” lah, lawan berdepan.

    1. Rafizi menang di Pandan mengalahkan calon Cina dari MCA. Maknanya pengundi Cina mampu mengundi berdasarkan kemampuan calon dan bukannya warna kulitlah.

      Sebelum ini kamu menuduh mereka mengundi berdasarkan kaum. Eleh, kalau ‘A’ berlaku, kamu salahkan mereka. Kalau ‘B’ berlaku, kamu salahkan mereka juga…

      1. Re. Rafizi menang di Pandan mengalahkan calon Cina dari MCA. Maknanya pengundi Cina mampu mengundi berdasarkan kemampuan calon dan bukannya warna kulitlah.

        Sebab Rafizi ni Melayu yang sudah dijinakkan manakala calon Cina dari MCA dianggap pengundi Cina sebagai “pengkhianat” bangsa mereka.

        Sampai bila ko nak pusing sana pusing sini ? Ko ingat Melayu ni apa ?

        1. Ya ke? Rafizi ialah calon yang lebih berwibawa berbanding calon MCA. Kalau dia kalah pun, orang di sini akan membebel ‘Cina mengundi kaum mereka sahaja’.

          The best tweet I saw about Rafizi’s victory:

          “Effi Obefiend @1Obefiend 5 May Tahniah @rafiziramli . Politics based on facts and policy wins. Politik panggil orang gay jelas gagal!”

          1. berwibawa? dedah akaun peribadi orang berwibawa? orang2 pandan yang bodoh angkat manusia yang jaja rahsia orang pada umum. padahal takda apa otoriti pun. mampus bagi orang yang langgar akta untuk jadi penggubal undang2 negara. berwibawa my a**!!!

  4. Its time to mend the damages, MCA ! Are you with DAP or BN ? Will you be in both sides ? Then its ridiculous.

    Racists remarks will not lead anywhere. Educate all the young chinese generations to face this multi-ethnic nation. LET THERE BE SATU SEKOLAH FOR ALL. The guarantee, you are still chinese with your own belief and culture. Nor to be malay. What we need is One Nation for all.

    They have the responsibilities to assimilate. Not isolation ! Teach them to be kind and know their neigbours. Bahasa Kebangsaan is very important. If not for their global aspirations or to be at least for our Perpaduan Nasional. Bulan Bahasa Kebangsaan. Any agenda, MCA ? (shame on CSL that made the declaration B.Kebangsaan an absolute nothing compare to mandarin! – refer to zamkata )

    The FULL remarks made by ex – PM of Australia. Are there differences here ?
    Mend it. Do not make GE 14 a nightmare….

  5. yeah right ……. chua soi lek, Gan Ping Sieu. Heng Seai Kie please ask yourselves what had mca done since 2008 pru 12, did the great mca examine itself in order to regain the support of the chinese rakyat …. bullshit! instead even before pru 13 you were very sure that the chinese would abandond mca.

    5 years down the line from pru 12 mca did nothing to benefit barisan national. the idiots in mca even had the audacity to say that they wont accept any cabinet position in cabinet if they never achieved their target. what is this telling you ….. at the end of the day chinese will be chinese they will close rank for their own chinese benefit no one else but the chinese.

    DAP + MCA = ChINESE TRUE AND TRUE

    1. Do not blame MCA for doing nothing. They made lots of effort, but was drowned out by the noise of the right-wing faction in UMNO. Yes, the right wingers sabotaged efforts to make Barisan Nasional more appealing to other groups.

      Imagine this, pro Barisan Nasional papers like The Star is promoting 1Malaysia while Utusan prints false news such as ‘Malaysia Negara Kristian?’. And they have the audacity to say ‘Apa Lagi Cina Mahu?’ when 51% of voters shy away from Barisan Nasional.

      1. re: “pro Barisan Nasional papers like The Star is promoting 1Malaysia”

        Can pls point out how The J-Star is promoting 1Malaysia? Or do you mean promoting Malaysian First?

          1. Lol.. Vote DAP is vote for JESUS.. that’s what the DAPsters said.. Utusan was right big time

  6. Now The Star is offering a year’s free subscription to students age 19 and above. The students just have to give their email addresses. What is the motive behind this ? More brainwashing and sabotaging in preparation for GE14 ?

  7. GPS is trying to be more vocal all of a sudden. Can’t remember which newspaper it was yesterday but he attacked Ali Rustam for blaming the Chinese for his GE defeat. On Twitter, he said something along the line of not agreeing with most of Dr M opinions.

    Most interesting news I read about him in the last day or so was the fact that he’s a frontrunner alongside Wee Ka Siong to be MCA’s president if Liow Thong Lai is censured. God help us if that happens.

  8. That is strange. If you’re driving a car and holding the wheel, any accident ensued will be your own responsibility. Can’t you swerve to avoid an accident? Don’t you have a brake to slow down? Don’t you pay attention whilst driving? The questions are endless.

    Do not put the blame on other drivers. Needless to say, you are in total control because you are at the wheel.

    That is the simplest analogy in order to understand the dilemma MCA is facing (sic).

    Get the car back to the porch, lock it up, and park safely for good. The choice is yours to make. Otherwise, if you still want to continue driving the car, don’t blame others for any untowards. The blame should stop within the MCA confine.

    The blame-shifting is clearly a ploy used by the school children. Please grow up MCA.

  9. F*** you la MCA… you gagal semua salah UMNO? Mulia sungguh parti MCA ini. Pemimpin you main betina pun salah UMNO?

  10. Ahli politik MCA yang ada tu menang bertanding atas ikhsan pengundi Melayu, lagi nak cakap banyak.

    Saya tidak nampak di mana yang boleh oleh Elizabeth Zachariah and Desmond Davidson bahawa Zahid atau Ali Rustam mengeluarkan perkataan yang “racial slurs uttered by Umno leaders”
    Adakah mereka bagi contoh?

    “[wakakakakaka] ialah komen yang dicelah Helen Ang.”

    Adakah Helen geli hati atau tidak percaya yang tindakan KJ mengambil Regina berkerja di KBS adalah sia-sia?

    Apakah ianya akan jadi macam Najib buat masa Raya Cina untuk ambil hati mereka?

  11. sehingga kiamat pun cina tetap cina, mereka tidak sayang dan cintakan negeri melayu.. yang penting mereka mahu kuasa selepas menguasai pendidikan dan ekonomi.. MCA tak boleh dipercayai. lebih-lebih lagi pemimpin yang muda.. mana ada Muhibbah.. selagi Tanah malaysia tidak dirampas oleh mereka dan orang melayu jadi seperti Singapura ..Melayu perlu diperkasakan tetapi pemimpin melayu yang lama masih percaya doktrin zaman Tunku, V sambathan dan Tan siew Sin.. Zaman generasi baru tidak percayakan semua itu… pilih pemimpin muda dalam UMNO yang mempunyai wawasan.. Tanah Melayu untuk Melayu….. pemimpin dah jadi dead wood.. buangkannya.

    1. Pemimpin yang masih ada secebis wawasan dalam UMNO ialah orang seperti Khairy. Tetapi ramai orang sini mahu membuangnya untuk tin kosong yang hanya tahu berbunyi.

      1. re: “Tetapi ramai orang sini mahu membuangnya untuk tin kosong yang hanya tahu berbunyi.”

        Siapa di antara pencabar Khairy yang dimaksudkan AC-DC sebagai “tin kosong yang hanya tahu berbunyi”?

      2. Kamu dan orang-orang kamu suka dan mahukan KJ sebab kamu tahu KJ boleh kamu ‘makan’. Dah terang lagi bersuluh, tak payah nak berbahasa basi: “KJ pemimpin berwawasan lah, KJ itu.. KJ ini”. UMNO tak perlukan pemimpin seperti KJ yang celaru identiti bangsanya (melayukah aku atau malaysiankah aku?). Kami perlukan pemimpin yang tak malu jadi Melayu!

        1. Now selepas Tsunami Cina-Najib cakap OK-Cina want to get a hold of one or two Melayus.

          Last2 dapat KJ@Reginalah my minister, yang dulu diorang semua marah cakap KJ tidak cerdik bagai walaupun lulusan Oxford?

          Apa sudah jadi?

          Kalau lu sayang sangat itu KJ, lu olang boleh simpan dia. Kita orang takmau!!!

  12. MCA+DAP= Virtual partnership, bukan gitu? Dah, kalo bunyi MCA leaders hentam UMNO sebijik macam tokong GE of the lim dinasti buat, apa nak pikir lagi? Tukang spin pun terang-terang terlalu bias kepada DAP.

    UMNO just go solo lah. MIC bley ikut kalo mau, tapi jangan lah macam lalang, berpihak kepada yg nampak gah pada masa tu je. Esok lusa sokong orang lain pulak bila kawan dah nampak macam nak kalah.

    Semua tabley harap….. asik kita je yg bagi muka.

    1. Penat nak ulas bab ni. Nothing is to be done, MCA will die of natural death once UMNO took back all the Malay Majority seats won by them currently… suffice to say all of them.

      1. Let the chairman of BN Youth contest in one of those seats since he is so appealing to the Chinese. Regina Lee can extend her role as a campaign manager.

        1. Are you sure about this ? Regina will campaign for the demise of her “boss” and the only response coming from KJ will be “why ?”. Perhaps then, KJ will realize that he’s not “Malaysian” enough ! Ha ha ha !

        2. Re. Let the chairman of BN Youth contest in one of those seats

          Didn’t I call for that much much earlier by giving Jerusubang and Lembah Pantai as an option?

          1. Wink … so our discussion threads here are a two-way process. I pick up ideas from you all commenters. Thank you.

  13. I know of my Chinese friends who are officially MCA members, but when it came to GE13 , they all voted DAP. Their reasoning was to teach UMNO and anything Melayu.

    So , do you think MCA can be a useful partner in BN? To me it’s a gone case.

    Btw, I totally agree with Gabriel al Iman. I personally had experienced similar discrimination.

    May common sense prevail.

    1. 513 Witness,

      Yup. it is not surprising. they all voted for PR as they thought this time around PRU13) Bn or more accurately UMNO will ‘bungkus”. So the ‘path” will be clear to them to control everything.

      But the best plan can go wrong too. they calculated everything except the very thing that matters: Malay voters.

  14. When you are intoxicated by the siren song of Ubah and drunk on the spirit of “Bangsa Malaysia” and “Meritocracy”, you tend to forget that Newton’s law of every action has an equal and opposite reaction in politics. The Chinese took a huge gamble in GE13 and they failed. And now it is time to face the consequences and there is no use of bleating and complaining.

    Ali Rustam was one of UMNO’s liberals and most inclusive leaders. If he’s on the right, you can only blame the Chinese. Why blame him when he is the victim of Chinese en bloc racist gamble ? People like Ali Rustam and Zahid are products of Chinese support to PR. After all the things Ali Rustam, Najib and UMNO have done, the Chinese spit on their faces and showed their middle finger. And then they expect no payback. It is ridiculous to hear MCA asking UMNO to understand the reasons for Chinese non support. It is like asking a victim to understand the reasons why the sodomist had abused the victim.

    The Chinese cannot expect to be the wife of Towkay MCA and enjoy his wealth while sleeping with his sworn enemy Ah Beng DAP. Now the Chinese are the desperate housewives of Malaysian politics.

    1. What is Ali Rustam babbling about? The Chinese are a minority of only 40% in his parliament seat. The majority are Malay and Indians. Yet he lost to a PKR candidate by around 5,500 votes.

      That means on average, more Indians and Malays voted against him.

      Ali Rustam only wants to find a scapegoat for his loss. Everything is other people’s fault except his.

      1. AC-DC I know Dapsters are not very smart, so let me explain it slowly for you. If 95% of Chinese voters choose PR and 70% of Malays vote BN, PR candidate will still win even though Chinese consist of 41% and Malays 53%. That’s what happened in Bukit Katil. Ali Rustam knew this as in all areas with Chinese majority he was badly rejected.

        So don’t try to spin like Mkini, non Chinese (even an Indian like me) aren’t as dumb as you think.

    2. ‘Ali Rustam was one of UMNO’s liberals and most inclusive leaders. If he’s on the right, you can only blame the Chinese. Why blame him when he is the victim of Chinese en bloc racist gamble ? People like Ali Rustam and Zahid are products of Chinese support to PR. After all the things Ali Rustam, Najib and UMNO have done, the Chinese spit on their faces and showed their middle finger.’

      They were so lansi and was laughing almost everyday prior to the election day…. they also dare take the law into their own hand, calling every ayya, gelap looking Malaysian as banglas, pity the Kulim mamak who had been beaten up and made not to vote because he was being chased from the election centre. I wonder what happen to his police report? [YouTube]

      I for one, was worried for my mamak looking friend for he had a Bengali grandfather on his father’s side. Mind you, he also had a Chinese great grandmother on his mother’s side. But we all know to well that the Dapster Commies won’t care less, for all they see is the colour of his skin. Zairil can attest to this, I’m sure! [YouTube]

      And how could we forget the Kantonis speaking ‘banglas’ who had screamed their lungs out of anger at the remarks made in kantonis by some patriotic and moderate Malaysians on their bangla apperances! [YouTube]

      But the next morning, semua sudah quiet, itu lansi sudah hilang, itu muka masam macam cuka getah!!!

      Sekarang mau main baling batu sembunyi tangan as if their pro PR-for the sake of ABU and the inept Malay gomen, en bloc votes can’t be quantified?!

  15. realitinya skrg, dari apa yg saya lihat dan dengar disekeliling saya, ramai org2 Melayu (yg tidak berkepentingan politik) yg sebelum PRU13 dulu jadi pembenci UMNO dan juga pensimpati PR telah mula menukar arah sokongan HASIL dari keputusan 95% pengundi cina menyokong dap utk mencapai satu matlamat bersama kaum mrk.

    secara tidak langsung dap dan kaum cina MENYEDARKAN org2 Melayu yg hanya sibuk mementingkan kuasa politik, pentingnya kesatuan dan persatuan diantara mrk sendiri dlm menjaga hak2 mrk, tidak boleh mengharap dan meletakkan kepercayaan kpd kaum lain.

    saya yakin org2 Melayu TIADA PILIHAN dan tidak mempunyai wadah perjuangan selain UMNO, mahu tidak mahu akan TETAP memilih UMNO walaupun terdapat banyak perkara yg mrk sendiri tidak setujui. (PKR dan PAS hanyalah pemain opera cina dap versi Melayu)

    MCA pada kacamata majoriti org Melayu kini sudah tidak releven lagi dlm BN, adanya atau tidak sudah tidak memberikan apa2 makna (lebih2 lagi dlm pengurusan kerajaan), malah lebih merupakan ‘BIAWAK HIDUP’, apatah lagi ramai org Melayu mula sedar MCA telah menjual ‘jasad dan roh’ perjuangan parti mrk kpd dap, cth terbaik penguasaan akhbar The Star oleh dap yg mrk milikki.

    jadi apa yg nak dihairankan kalau pemimpin2 muda/pelapis MCA senada dgn dap dlm menyalahkan UMNO dan BN dlm apa jua perkara dan keadaan? menghairankan? tak kan …

    1. Well, the DAP and silly cina anglofil love to call MCA dog and prostitute, anthichrist

      At the end of the day, a dog and prostitute,antichrist is a bad combination…UMNO, the so called super Nazi organization that cheated the British, tricked the Cina with citizenship for Malay bumi rights that fool proof in the Perlembagaan, massacred the Chin Peng commie weaklings and beat them by being friends with China, and imported 4 million Banglas to vote BN unnoticed on stealth Air Asoa airplanes is super damn smart as always…. cowing the dog prostitute antichrist MCA creature is the crescendo of UMNO achievement.

      Its time to mandulkan the dog and prostitute… and send the antichrist back to hell.

      UMNO is so clever, keeping a dog and prostitute with 5000 years heritage and a spawn of Satan for 50 years, all those monopolies given to the cina wasted, at least the sugar monopoly was ripped from that ungrateful Robert Kuok in due time.

      1. Re. at least the sugar monopoly was ripped from that ungrateful Robert Kuok in due time.

        Yupe. No more sugar supply shortage since

Comments are closed.