Posted in Evangelista Bintang Tiga

Teresa Kok: Ridhuan Tee “rasis” dan menggalakkan “ethnic cleansing”

Para pensyarah dan pelajar Universiti Pertahanan banyak membuat aduan tentang Prof. Ridhuan Tee – seorang peminat Hitler – yang kandungan ajarannya “salah” dan “menyeleweng”, mengikut satu laporan MalaysiakiniRidhuan Tee’s deviant teaching upsets colleagues‘ semalam.

Dalam ucapannya kelmarin di Parlimen, naib presiden DAP Teresa Kok berkata Ridhuan Tee bersifat “rasis” serta masyhuk menggalakkan “pembersihan kaum / ethnic cleansing” terhadap golongan “ultra kiasu”.

http://www.youtube.com/watch?v=1Vr7aHjvbyA&feature=youtube_gdata

Ridhuan Tee bin Abdullah ialah seorang Malaysian First contoh

Apa makna perkataan ‘Malay-sian’ itu?

Apabila Ridhuan Tee merujuk kepada “bangsa saya”, adakah dia bermaksudkan Melayu atau Cina — lihat laman Perkasa untuk mengetahui jawapannya.

Mengikut laporan Malaysiakini yang dipetik tadi, Teresa Kok berpendapat ia lebih baik Ridhuan dilantik jadi penasihat Perkasa daripada mengajar di universiti.

MelayuZairil

Nampak ‘Malay-sian’ gaya pakaian

Ridhuan sebenarnya mendahului para politikus evangelista Firster DAP dalam keterampilan Firsternya.

Cuba tengok: Yang mana tulin dan yang mana musang berbulu ayam?

RidhuanTee
Ridhuan Tee, kiri
imokman
Ahli Parlimen evangelista DAP Ong Kian Ming berbaju Melayu hijau

WongChen hari_raya_aidilfitri

Nampak Muslim tapi …

Yang mana Muslim tulin dan yang mana Muslim jadian tak tentu masa?

Yang mana orang nusantara dan yang mana menukar etnik ikut suka hati?

Isteri Ridhuan Tee mengaku Melayu; Encik Hannah Yeoh mendakwa keturunan bangsanya digelar ‘Anak Malaysia’.

Rudhuan Tee ustaz

TianChuaMasjid

tian chua korban

hannahmosque3

imokman @fendyhasni Insya-Allah

Ong Kian Ming (imokman) on Twitter 2013-07-12 10-08-49

Ahli Parlimen Kristian DAP Serdang

Ridhuan Tee merupakan resipi ori Firster manakala si evangelista-evangelista DAP telah cuba meniru keterampilan mualaf itu.

Kesimpulannya ialah evangelista DAP menciplak Ridhuan Tee.

Teresa Kok menuduh Ridhuan sebagai menggalakkan “pembersihan kaum”. Sebenarnya DAP 3.0 sendiri yang berbuat demikian melalui penolakan mereka terhadap identiti bangsa.

Tweet Hannah Yeoh menyebut: “there we no Malays elected into the CEC. No Indians too. And zero Chinese. All 20 Malaysians”.

Bukankan etnik sudah dilupuskan oleh pemimpin-pemimpin DAP 3.0 ini?

Nama anak-anak Encik Hannah Yeoh dan isterinya berbunyi Shay Adora dan Kayleigh Imani. Semua kesan-kesan Cina dan India pun sudah berjaya dihapuskan daripada nama-nama tersebut. Cuba jawab, siapa yang menjalankan “pembersihan kaum”?

Hannah Yeoh (hannahyeoh) on Twitter 2013-10-02 11-06-33

Berkaitan:

Adakah Ridhuan Tee seorang Melayu?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

57 thoughts on “Teresa Kok: Ridhuan Tee “rasis” dan menggalakkan “ethnic cleansing”

 1. They are all the same anyway. But the first one to do it can lay claim to being the “pioneer” of this Malaysian First nonsense.

  This Malaysian First stinking ideology, together with the perpetually expanding Islamic bureaucracy represent the single greatest threat to the very existence of Malaysia.

  In their attempts to preserve their power, and those now chasing power, they are driven by desperation, hate and rage.

  Desperation by the ruling party to cling to power will, in the end cause them to appeal to the religious bureaucracy to lend legitimacy to their rule.

  Hate by the opposition to garner support from the ethnic minorities through propaganda whereby injustices, discrimination have been committed against them.

  Rage as demonstrated by the downtrodden especially by the Indian community due to, yes marginalization by both the ruling party and the opposition.

  Now who’s going to benefit from all this?

  The religious establishment, perpetually expanding and which have now become a state within a state, a law unto itself and in the process, making both the ruling party and the opposition jostling to appease it with more compromises, in the case of the ruling party the Allah issue while the opposition is best represented by the evangelists donning Muslim attire.

  1. Cuba klik pada pautan laman Perkasa yang saya muatkan di atas. Dia ada sebut/tulis “bangsa saya”. Pada bacaan saya, ‘bangsa’ yang dimaksudkan ialah bangsa Melayu.

   1. Saudari Helen

    Izinkan saya memberi sedikit pendapat saya mengenai istilah ‘bangsa saya’ (Melayu?).

    1. Isu yang praktikal dan bernilai ialah siapa bumiputra, bukan siapa Melayu. Bumiputra ialah definasi undang-ungang. Definasi ini telah pun termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Melayu hanyalah istilah ethnik.

    Mengikut Perlembagaan kita, Saudara Dr. Ridhuan Tee ialah seorang Bumiputra. Bagi saya Saudara saya ini adalah Bumiputra terulung di Malaysia. Oleh yang demikian, Saudara Dr. Ridhuan Tee adalah sebangsa dengan bangsa orang Melayu iaitu sama-sama Bumiputra!

    2. Sebagai seorang Bumiputra, status dan taraf Saudara Dr. Ridhuan Tee mendahului kebanyakan mereka yang diberi gelaran pemimpin kaum Bumiputra itu sendiri. Saya tabek sungguh-sungguh keberanian dan ketrampilan Saudara Dr. Ridhuan Tee.

    Saya amat meragui kredibiliti kenyataan Terasa Kok yang ramai warga ATMA tidak senang dengan syarahan dan pendapat Dr. Ridhuan Tee!

    3. Secara kebetulan, majoriti Bumiputra adalah orang Melayu. Tetapi secara perjuangan, majoriti Melayu berterimakaseh kepada Saudara Dr. Ridhuan Tee yang berani bersuara.

    4. Saya percaya kalau beliau tidak disekat dan ‘dimoderatekan’, Saudara Dr. Ridhuan Tee lebih lantang lagi dari apa yang kita lihat sehingga kini.

    Apa yang diperkatakan oleh Saudara Dr. Ridhyan Tee sewajarnya didahului oleh orang Melayu sendiri terutamanya mereka yang berperanan seperti Pemuda UMNO, Menteri UMNO, Pemuda PAS, pemimpin PAS, dan lain-lain. Pemimpin PKR tak usah ambil kira lah.

    5. Tapi semuanya tak ada TELOR. Malah ada yang kononnya berideologi liberalisma, dan menentang apa yang diperjuangkan oleh Saudara Dr. Ridhuan Tee. Malang sekali.

    6. Nampaknya UMNO telah menjadi parti PMYPTA (parti Melayu yang paling tidak apa). PAS pula telah menjadi parti PITTBMKA (parti Islam tapi Tidak berani mempertahankan kalimah Allah).

    7. Oleh yang demikian, orang Melayu bukan sahaja berterima kaseh, malah amat terhutang budi kepada Saudara Dr.Ridhuan Tee.

    8. Adakah DAPsters, terutamanya Terasa Kok (…. tak pernah rasa kot?), dapat memahami kedudukan istemewa Saudara Dr. Ridhuan Tee di kalangan orang Melayu dan Bumiputra di Malaysia?

    Atau pun mereka hanya nampak Saudara Dr. Ridhuan Tee sebagai MUSUH utama mereka kerana beliau dengan lantang, telah menelanjang dengan jelas penyakit dan mentaliti sebenar PADsters dan Terasa Kok, iaitu chauvinisma tegar yang berbaur kiasu yang amat kronik?

    TQ

    1. re: “Definasi [“bumiputera”] ini telah pun termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia.”

     Boleh saudara/i tolong tunjukkan di mana dalam Perlembagaan Persekutuan ada disebut istilah ‘Bumiputera’?

     Jawapannya ia langsung TIDAK disebut. None at all. Ia adalah perkataan rekaan. Ada sumber menyatakan Tunku yang menciptanya (ataupun mempopularkannya).

     Yang ada ialah Perkara 153 tentang kedudukan istimewa (“special position”) orang MELAYU mengikut Perlembagaan 1957, dan ditambah kedudukan istimewa pribumi (“natives of”) Sabah & Sarawak seiring pembentukan Malaysia pada 1963.

     Perkara 160 memberi takrifan siapa itu Melayu.

     Tiada satu Perkara dalam Perlembagaan yang ada menyebut perkataan ciptaan politik ‘bumiputera’ ini.

     1. Helen,

      Perkataan “Melayu, orang sungai” disebut berkali kali dalam Perlembagaan Tanah melayu. Dan tidak ada pula perkataan “cina, india” disebut walaupun sekali.

      Bukan sebab Melayu paing hebat atau paling bijak. Bukan juga kerana British sayang melayu atau benci orang Cina.

      Perkataan Melayu disebut sebab ianya pengiktirafan pada Orang melayu yang diberikan oleh dunia. Kerana pengiktirafan inilah maka yang berhak tandatangani Perjanjian Kemerdekaan ialah Raja raja Melayu dan bukan orang lain.

      Pengiktirafan datang dalam banyak cara. Segala perjanjian antara negeri negeri dalam tanah melayu adalah dibuat oleh Raja Raja melayu. Orang lain tidak berhak buat perjanjian samada dengan Belanda, Inggeris atau kuasa lain. Segala kata dua oleh kuasa luar adalah dibuat terhadap raja Raja melayu.

      Apabila British ingin mendapat pengaruh di Pahang, ia memaksa Sultan ketika itu, Sultan Ahmad untuk menerima seorang Residen british.

      Ketika cuba menukar taraf negeri Melayu dari Naungan kepada jajahan, British menghantar McMichael untuk dapatkan tandatangan Raja raja.

      Malah selepas merdeka, ketika Kerajaan pusat ingin mengambil alih Kuala lumpur dari selangor, ia terpaksa minta perkenaan Sultan ketika itu, Sultan Salahuddin.

      ” Besides Malaysia without monarchy means total eclipse of the Malays. it is the royalty who gives the Malay character… Remove the royalty, the last vestige of old Malaya will dissapear”, tulis Dr Mahathir dalam Malay dilemma.

      Kerana ada sistem beraja sampai kini lah maka orang Melayu boleh dakwa mereka adalah bumiputera.

      Jika ditakdirkan komunis berjaya rampas kuasa di Tanah melayu satu ketika dulu, yang pertama akan dibuang adalah Raja Raja. BUkan satu mimpi. Di Sumatera, pada 1946, 5 Raja Raja melayu mati dibunuh dalam satu malam saja. Seorang sultan pula dipaksa menyaksikan puteri baginda dirogol.

      Malah istana Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan pernah diserang komunis.

      Sistem berajalah adalah warisan yang ingatkan dunia akan ssejarah Tanah Melayu. Jika ditakdirkan( minta dijauhkan) pemerintahan BN tumbang dan digantikan pula oleh yang bukan Umat Nabi , maka Raja raja juga akan dibuang.

      1. Shamshul,

       re: “Perkataan “Melayu, orang sungai” disebut berkali kali dalam Perlembagaan Tanah melayu. Dan tidak ada pula perkataan “cina, india” disebut walaupun sekali.”

       There is no need at all to bring up Chinese or Indian as it has not come into our discussion and nor am I making any claims.

       Economist Kampong merely said that “Bumiputera” is in the Federal Constitution and I said that it is not. This is a straightforward matter that can be checked or verified by anyone.

   2. Ms Helen,
    Sebagai contoh cuba letak bangsa Cina, Hindu, German, Arab dan Melayu dalam kelompok 20 orang setiap bangsa. Apakah perbezaan nyata dari visual barisan kelompok2 bangsa2 ini. Sudah semestinya semua bangsa2 diatas mempunyai ciri2 yg sama kecuali melayu. Dimana bangsa melayu mempunyai semua ciri2 pelbagai bangsa diatas. Pernah terfikir bagaimana ini berlaku?

    Ini bukan hasil perkahwinan campuran semata2 tetapi ini berlaku apabila agama Islam diterima oleh kebanyakkan rakyat dari berbagai bangsa dalam nusantara dan BARU lah nama bangsa itu dipilih. Itulah maksud Islam Melayu Melayu Islam.

    Penerangan diatas mungkin dpt menjawab ‘bacaan’ Ms Helen pada tafsiran bangsa Dr Ridhuan Tee sekarang. Dan lebih nyata adalah apabila berkata melayu, yang tersemak dihati adalah Islam. hinggakan org2 cina dahulu pun memahami sedemikian. contoh ‘ingin masuk melayu’, Melayu bukan agama tetapi bangsa namun telah diterima oleh yg bukan Islam juga bahawa melayu itu Islam.

    1. re: “Penerangan diatas mungkin dpt menjawab ‘bacaan’ Ms Helen pada tafsiran bangsa Dr Ridhuan Tee sekarang. Dan lebih nyata adalah apabila berkata melayu, yang tersemak dihati adalah Islam. hinggakan org2 cina dahulu pun memahami sedemikian. contoh ‘ingin masuk melayu’, Melayu bukan agama tetapi bangsa namun telah diterima oleh yg bukan Islam juga bahawa melayu itu Islam.”

     Ridhuan Tee menafikan dia “masuk Melayu”. Katanya:

     Bagaimanakah saya boleh ‘masuk Melayu’ sedangkan saya seorang Cina. Saya memeluk agama Islam, bukan ‘masuk Melayu’.

     http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0906&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_10.htm

 2. Do you think they are going to admit that they are the ones propogating ethnic cleansing? Now they have ridhuan tee to point finger at.

 3. I first met Ridhuan Tee (kalau tak silap) way back in 1996. Back then Bandar Sri Damansara had only a temporary surau (mosque under construction) and I was amazed to see how active Ridhuan Tee was during many of the surau activities.

  I did not realize he is a Chinese Muslim (convert) as his ways was just like any one of us there in the Surau. Anyway been many years, he still flashes that same gentle sweet smile.

  Hello Teresa, being a woman, and a spinster you punya muka macam mau baham daging manusia saja nih (binatang apa suka makan manusia?). Try giving out sweet smiles , this won’t cost you a cent. Kasi itu muka nampak lembut, jernih dan tenang2 sikit, pergi belajar dari Ridhuan Tee.

  1. RINA,

   Dr Ridhuan Tee is my neighbour. He is firm yet gentle. and definitely not racist. Theresa Kok and DAP are racist.

     1. my doctor told me to evaluate the blog n the commenters for their own writing n not to broadened the subject to all my grievances against lky and singapore, n shd never use the host’s piece as a jumping board for my pet topics. ada paham? tak paham bolih tanya lu punya tuan.

  2. There is no need to bring up the fact that Teresa is a woman and/or a spinster. Evaluate her as her own person. Yes, she needs to flash out more sincere smiles like Ridhuan Tee.

   Ana

 4. IMOK , “TAk , Kristian, kenapa?

  Sebab Kristian itu musuh Melayu yang telah menjajah Tanah Melayu dan membunuh orang Melayu selama 500 tahun.

  1. To some Cina, the Portugis, Belanda and British datang sebab they suka multi culturalism existed kat Tanah Melayu and thus they stays for hundred of years.

 5. Prof RT mengajar ikut silibus sebenar mengenai sejarah Tanah Melayu, Bukan ikut sejarah Tanah Besar Cina versi DAPster, Itu yg kepanasan. Adakah sejarah Malaysia tiba2 bermula sbg, “Negara ini bermula majmuk sejak AZALI”.. Lidah bercabang Betina Kok ni.

 6. Theresa Kok is envious of Prof Ridhuan Tee as the latter is accepted by the Malays/Muslims with open arms. Whilst DAP evangelists who have taken extra miles to be closer to the Malays/Muslims by visiting mosques and suraus, fasting in Ramadan, using ungkapan InsyaAllah are despised by us as we could see their insincerity through and through.

  1. Aku Melayu,

   Malays have no problem accepting Dr ridhuan Tee as he is also “umat Nabi Muhammad SAW”.

   And we know Dr Ridhuan Tee is sincere. i mean only moron would want to compare Dr Ridhuan with Tweeter Queen, Hanna. Despite trying very hard, Malays are wary of Hannah( and DAP) .

   Who could blame them. Who can be so stupid (beside PAS folks) to become ally of the enemy of his own race.

 7. This is what Theresa Kok did in the past:

  1. Tanda jalan jawi: Teresa akui bantah

  “KUALA LUMPUR 19 Sept. – Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok yang dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini mengakui beliau terlibat dalam isu membantah papan tanda jalan bertulisan jawi di sekitar ibu kota awal tahun ini.”

  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0920&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_03.htm

  2. Teresa Kok Jelaskan Isu Azan, Tulisan Jawi, Jais

  “Dua minggu lalu, negara dikejutkan dengan tangkapan terbaru di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) membabitkan tiga individu. Mereka ialah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor yang juga Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

  Teresa ditahan pada lewat malam 12 September lalu dengan alasan bagi memelihara ketenteraman awam di sebalik kenyataan beliau yang didakwa boleh mencetuskan ketegangan kaum dan agama.”

  http://www.selangorkini.com/site/viewthread.php?tid=54

  3. Ni Gambar Miss Kok yang bantah Tulis Jawi

 8. Zairil pulak everyone can be Melayu. Theresa terasa nak jadi Melayu kot. We can be any race we want.

  Soalan: mengapa perempuan Cina yang very Chinese tidak suka pakai cheongsam tapi suka sangat punjabi dress dan baju kebaya? Orang Cina malu dengan cheongsam ke? Kawan2 Melayu ada nampak Cina pakai cheongsam kecuali waitress?

  1. Mulan,

   Maybe the high collar of cheongsam is not comfortable to wear especially in hot climate like Malaysia. Well, it’s just a guess as I’ve never worn one before.

   1. …. or their women have become sensitive to the high-slits cheongsam exposing too much thigh? Taqwa is inherent in everyone just waiting to be responded to …..

    1. not really, why only exposing the thigh when kebaya dedah mana badan yh menonjol dan mana yg cekung? that y our woman love it, yr woman dont?

     1. Hy. Do you own and wear regularly a chinese dress? Melayu dan India bangga dengan asal usul dan pakaian mereka!

      Kamu Cina macam mana?

     2. mulan, kalu that bangga dengan pakaian anda, pakai everyday la, do u? some day bangga some day dun?

      i never own n wear any ‘chinese dress’ before. most chinese msian do not have any problem to wear or not to wear a ‘chinese’ dress, only some rabble rouser did.

      1. If wearing traditional dress is synonymous with ethnic identity, what about White women wearing the Chinese dress ?

       I happen to know a few white women married to Chinese men who occasionally wear the Chinese dress but they identify themselves as white.

       But one thing I do know is, after the 505 elections, Chinese bashing is fashionable.

       I advice you to just ignore these people.

       1. “But one thing I do know is, after the 505 elections, Chinese bashing is fashionable.”

        And Muslim bashing on the Allah issue. Pot calling the kettle black.

        These people dont like the opinion of the site but they keep on visiting and complaining.

        1. ‘And Muslim bashing on the Allah issue. Pot calling the kettle black.’

         Thank you Mulan for pointing that one out.

         Anyway Malay bashing had been going on for years now. Apalah sangat Chinese bashing after 505, kan?

 9. teresa kok perasan bagus. kita patut bukak kamus 101 untuk pengikut dapster: perkataan pertama

  1.UBAH – ubah bermaksud untuk mengubah semua rakyat malaysia menjadi aku bukan china tapi Malaysia. Aku India, tapi bukan India tapi Malaysia. Aku Melayu tapi bukan Melayu tapi Malaysia

  2.ALLAH – Semua tuhan Allah Melayu, India,china, iban, sama

  3.MELAYU – Tidak ada keturunan Melayu di Malaysia kecuali semua keturunan Malaysia

  4.ISLAM – Tidak ada nama ISLAM di Malaysia kecuali Agama Evangalist a- yang bertuhan ALLAH

  5.ENVAGALISTA – satu agama dari langit di mana semua agama rakyat Malaysia tidak kira India, Melayu dan China

  6.JERUSEBANG – Satu negeri yang sangat Holy di Malaysia di mana semua pengikut agama di Malaysia wajip datang untuk mencuci dosa dan tempat untuk mendapat rahmat untuk naik ke syurga dan menjadi satu bangsa untuk naik pangkat, naik kasta

  7.PENCUCIAN ETNIK– Ditujukan untuk satu bangsa yang keturunan melayu yang ingin mencuci etnik cina,india yang tak sebulu dengan mereka

  8.RACIST – satu perkataan ditujukan hanya untuk orang melayu islam menggambarkan apa saja perbuatan orang melayu, parti, budaya, ekonomi, pendidikan semuanya adalah bersifat rasis.

  9.UMNO – satu perkataan menggambarkan sesiap yang terlibat dengan UMNO, ajen UMNO, aktiviti umno semuanya adalah bersifat rasis

  10.BN – Satu perkataan/pertubuhan yang sangat menakutkan masyarakat Malaysia dari Jerusebang yang akan cuba sedaya upaya untuk dihancurkan dari Malaysia

  11.PENANG – satu negara di Malaysia yang berpaksikan Singapura yang serba bersih, tidak ada koruption, jenayah, menarik pelabur asing, diduduki satu bangsa Malaysia beragama berasal Jerusubang, bewarna putih, mata sepet, dipimpin oleh satu raja yang berasal dari tanah besar yang berketurunan pembelot raja dari tanah besar

  12.LIM GUAN ENG – satu maharaja yang tidak boleh di sentuh,/aka bagai sebuah tokong suci yang orang bermata sepet asal Jerusubang yang sangat hebat berkata-kata, lidah boleh bercabang bila diperlukan yang sangat takut dengan perkataan Melayu, Islam, BN, UMNO dan perlu dihapuskan di malaysia

  1. ‘LIM GUAN ENG – satu maharaja yang tidak boleh di sentuh,/aka bagai sebuah tokong suci yang orang bermata sepet asal Jerusubang yang sangat hebat berkata-kata, lidah boleh bercabang bila diperlukan yang sangat takut dengan perkataan Melayu, Islam, BN, UMNO dan perlu dihapuskan di malaysia’

   Teringat satu watak android Sonmi-451 dalam filem Cloud Atlas yang dijadikan dewa, sembahan kepada masyarakat masa depan.

 10. Ajib kor wore a Chinese dress in a video. But do you see any Dapster wearing one? Instead indian dresses or baju melayu?

  Are they ashamed of the Chinese dress? Or they are so busy being Malay or Indian?

  A Malay or Indian will wear their dress with pride in all occasions. Strangely not the Chinese not even the racist Dong Zong. Chinese dress too low class is it? They are so many excuses. Panas, waitress etc. in reality the Chinese are quite ashamed of their root. They rather be somebody else. Best to be Caucasian or Japanese or Korean

  1. we attend chinese school lu orang dah bising macam langit runtuh, to revive to han costume recently by some draw many stupid question, now tanya pula y no chinese dress, apa lu olang mahu ah? whatever that suit u kah?

 11. Satu hari saya mahu tengok Hannah Yeoh dan suami pakai baju kebangsaan Israel. Mereka tak layak pakai baju cheongsam atau punjabi sebab mereka above race. Am I right?

  1. Above race kena jadi SUPERMAN la.

   Kena pakai seluar dalam kat luaq! Si Superwoman dia masalah sikit, nak terbang tak boleh pasai tembam berat sangat badan tu.

 12. With regards to the nature of hypocrisy.

  Holy subversion of the democratic process Batman! Cruising partisan media does have its drawbacks, loss of sanity the main affliction but check out the hypocrisy of the apparatchiks – not my term, but I will use it – (or at least the more vocal one) on Malaysiakini.

  Under the news story “Matunggong rep quits PKR post in protest”, a regular commenter onyourtoes intones:

  “PKR, PAS and DAP, let’s colonize Sabah, don’t give iota of face to those stupid native leaders. Colonize them just like UMNO did.”

  Note the phrasing, “stupid native leaders” and “colonize them”.

  But wait.

  Check out the same hack under the news story “’Mahathir wants me dead, but I want him to live” where he writes:

  “Sdr Lim, you should just let the people, the commentators here and everywhere to defend you. The whole world knows you won hand-down. You represent integrity, principle, and competency. He represents duplicity, dishonesty and mediocrity. You are a democrat; he is a third world tribal chief. You are in politics for Malaysia and its people. He is in politics for himself, his family, cronies and friends. You sacrificed, suffered and agonised, he exploited, enjoyed and lived lavishly. You are respected home and abroad, he is despised everywhere. You can walk with your head high; he will only sigh. Funny, the Abrahamic monotheist people should understand their destiny better. But not this one.”

  Note the phrasing, “You are a democrat; he is a third world tribal chief. You are in politics for Malaysia and its people.”

  Now most here understand that I have no love for the former PM and admittedly am fond of the DAP’s old war horse but apparently to the apparatchiks acting like a third world tribal chief and colonizing another
  state is perfectly acceptable in the service of partisan agendas.

  Of course, this is the very antithesis of what a democrat or democracy means, but as long as those stupid native leaders persists in taking part in the messy democratic process, they should be reminded of their place, right?

  1. You know Malaysia is a failed state the moment you read this

   “PKR, PAS and DAP, let’s colonize Sabah, don’t give iota of face to those stupid native leaders. Colonize them just like UMNO did.”

   and this

   “Sdr Lim, you should just let the people, the commentators here and everywhere to defend you. The whole world knows you won hand-down. You represent integrity, principle, and competency. He represents duplicity, dishonesty and mediocrity. You are a democrat; he is a third world tribal chief. You are in politics for Malaysia and its people. He is in politics for himself, his family, cronies and friends. You sacrificed, suffered and agonised, he exploited, enjoyed and lived lavishly. You are respected home and abroad, he is despised everywhere. You can walk with your head high; he will only sigh. Funny, the Abrahamic monotheist people should understand their destiny better. But not this one.”

   A nation populated by people with a mentality which from my point of view is below even 3rd rate but nevertheless is buffeted by 1st world infrastructure.

   The PM has being trumpeting about Malaysia being a developed country the moment we crosses the US$15000 mark. This is how he measures “developed country” status.

   With leaders like him, there’s no need for foreign powers to meddle in our internal affairs. The country will ride into oblivion. Only a matter of time.

   Oh by the way, when I say “leaders” people must understand that the term is not confined to those from BN. The PR cesspools are also included.

   1. Edit

    sorry for the misspelling !

    Should be

    The PM has been trumpeting about Malaysia being a developed country the moment we crosses the US$15000 mark. This is how he measures “developed country” status.

   2. Anonymous A. The facts about 75% Chinese Singapore are the brilliant Lee Kuan Yew failed Policies for Singapore :-
    1. Money was used as investment of Foreign Policy which killed or injured innocent men, women and children Vide. Thaksin, Shinawatra, Bangkok Riots. Malaysia has no such blood on her hands.
    2. US$108 Billions (RM 350 Billions) were lost by the dysfunctional meritocratic pyramid with the smartest fellow on top in October 2008 on Wall Street. Vide. Channelnewsasia. Lee Kuan Yew. November 2008. Financial Times London. Giilian Tett. ‘Singapore Harvard’s Investment Model’ April 2010.
    3. The 2 Child Policy of 1970s and 1980s. The real killer.
    4. Multi-culturalism and humanity not practised
    5. The perfunctory Judiciary well known the world over.
    6. 5,000 pigs imported daily. The flower nurseries contracts. King of the Road. The sale of Kim Eng Securities to Maybank
    7. The highest Cabinet Ministers in the World for a one-street town. Vide. Manubani. Distinguished diplamat and scholar.
    8. A World Class Transportation system not established.
    9. The Singaporean Trojan Horse DAP was founded in 1966. It was in the Opposition for 47 long years and failed to deliver a conquered Malaysia to Lee Kuan Yew to save his failed legacy.
    10. Lee Kuan Yew assumed power in 1959. He is still there in 2013 !

  2. i thot that was sort of tongue in cheek? just wondering how a wise reader like u want to nitpick on such words.

 13. Kalau pergi Penang cuma cheongsam kena tempah. Chinatown di Penang tak jual. Di KL cuma tourist shop in Central Market. Kedai Cina langsung tak jual.

  Kalau budak nak pakai pergi Tesco dan Kamdar. Pelik baju Cina kedai Cina tak jual. Kedai Mat Salleh dan Mamak dan tourist jual.

  Melayu dan India bangga dengan baju etnik dan pakai ke office, majlis etc, Tapi yang Cina? New Era College, UTAR atau OCBC employee pun tak pakai. Cuma Karaoke waitress atau waitress Myammar yang pakai.

  Btw kalau nak beli Mao suit di Penang pi Kamdar. Teong nam tiam tak jual.

  1. Kebanyakkan kaum Cina Malaysia mahu jadi Mat Salleh. Kalau pergi shopping di komplek beli-belah terdapat ramai wanita Cina pakai “short shorts with crop T-shirt that reveals the navel”. If you have long legs, it is nice to look at. But when you have short coupled with pudgy legs, it is such an eye-sore.

   I love to see Korean and Japanese women in their traditional attires. Nampak lemah lembut yang terserlah wanita timor. Wanita Thai, Burma, Indonesia dan juga Melayu yang berpakaian tradisi juga menggambarkan kelembutan wanita timor. Tetapi kenapa wanita Cina yang berpakaian tradisi seperti cheongsam nampak kasar iaitu tidak mencerminkan kelembutan wanita timor?

Comments are closed.