Posted in Evangelista Bintang Tiga

Penyokong Marina mendakwa Isma telah “mencemarkan Islam”

“Islam is a Peaceful religion, pls dont let them [Isma] tarnish it”, kata seorang peminat Marina Mahathir, Faith Chew di Facebook.

Sumber, https://www.facebook.com/freemalaysiatoday/posts/10151731211516828

Retract your accusations, Marina tells Isma - Free Malaysia Today - Facebook 2013-11-15 00-14-56

Marina merengek Isma “pembuli” and “pemfitnah”

Marina Mahathir melahirkan rasa kecewanya bahawa Isma tetap mahu menegaskan keputusan mereka untuk memfitnahnya sebagai ‘dalang’ di sebalik Comango. Tambah Marina lagi, Isma masih “meneruskan taktik membuli” dengan menyelewengkan kata-katanya.

Rujuk, Viewpoint: ‘ISMA twisting my words, spreading falsehood’ (fz.com, 13 Nov 2013)

“I regret that Isma is maintaining its stand in slandering me in their flyers by calling me a ‘mastermind’ behind Comango. Further it is maintaining its bully tactics by twisting my words in my last statement.”‘

http://www.fz.com/content/viewpoint-isma-twisting-my-words-spreading-falsehood
http://www.fz.com/content/viewpoint-isma-twisting-my-words-spreading-falsehood

Sekarang Marina menafsirkan apa itu kehendak Allah pula

Naib Presiden (I) Isma, Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni memberi respons hari ini bertajuk ‘Marina tipu dalam pujuk‘.

Mungkin atas sebab “nada bahasanya berubah” dan kali ini kenyataan Marina yang kedua “tidak ada lagi perkataan saman” (ahli lembaga SIS itu mula melembut sedikit setelah bertemu ruas dengan buku), maka Pak Ustaz Isma pun menganggap Marina bertukar rentak kepada memujuk daripada kaedah menggertak yang dipakainya sebelum itu.

Kata Ustaz Muhammad Fauzi:

“Apabila saya membaca kenyataan balas Marina Mahathir terhadap Isma di http://www.projekdialog.com berkait isu Comango, saya mengucap panjang. […] Yang menjadikan saya mengucap panjang adalah kerana keberanian luar biasa beliau di dalam menafsirkan apa itu Islam, apa itu kehendak Allah, membacakan dalil-dalil lalu menafsirkannya secara liar untuk menjustifikasikan perjuangan beliau.”

Isma cop Marina sebagai “hipokrit”

http://www.theedgemalaysia.com/political-news/262500-muslim-group-labels-marina-a-hypocrite-stands-by-comango-link-statement.html
http://www.theedgemalaysia.com/political-news/262500-muslim-group-labels-marina-a-hypocrite-stands-by-comango-link-statement.html

Respons oleh penyokong-penyokong Marina di Facebook

(lihat screenshots, bawah)

Simon Khor menuduh Isma sebagai “konco Umno” dan sekaligus menonjolkan betapa cetek pengetahuan politiknya.

Marina to take legal action against Isma

Seorang lagi Facebooker Gerry Tan berpendapat Isma sedang “menggeletar dan terkencing dalam seluar”.

Marina to take legal action against Isma - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-22-52

Marina to take legal action against Isma - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-26-08

Chelvarajah Ponniah pula menyelar Isma sebagai “pengecut (dari segi politik)”, mempraktikkan “budaya pondan”, “kelompok manusia yang duduk di hutan”, dan “bajingan”.

Seorang lagi peminat Marina bergelar PG Sagaram pula menggalakkannya untuk “mendedahkan kebodohan Isma”.

Marina to take legal action against Isma - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-30-28

Retract your accusations, Marina tells Isma1

Retract your accusations, Marina tells Isma

Komen-komen di atas semua dicedok dari http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/11/14/marina-to-take-legal-action-against-isma/

Resign from SIS, Pembina tells Marina - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-51-04

Resign from SIS, Pembina tells Marina - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-54-07

Resign from SIS, Pembina tells Marina - Free Malaysia Today 2013-11-14 23-52-06

Sumber komen-komen di atas @ http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/11/12/resign-from-sis-pembina-tells-marina/

NGO Islam Pembina dipanggil “anjing liar yang menyalak”

Lain-lain Facebooker Fan Club Marina turut memaki-hamun sebuah lagi NGO Muslim, yang juga telah mengkritik Marina.

Ahli-ahli Pembina ditanya kenapa iman mereka boleh begitu rapuh serta mudah tergugat.

Ketara di sini bahawa penyokong-penyokong tegar Marina kebanyakan adalah orang Cina dan keturunan India. Ahli lembaga SIS itu amat kurang mendapat sokongan Muslim mahupun orang Melayu dalam perkara ini.

Ahli-ahli Isma dan Pembina disuruh mereka untuk “balik Indonesia”.

'Marina, resign from SIS to distance self from Comango' - Malaysiakini 2013-11-15 00-26-11
http://www.malaysiakini.com/news/246357

Author:

I have no Faceook or Twitter.

79 thoughts on “Penyokong Marina mendakwa Isma telah “mencemarkan Islam”

 1. Apabila Seorang Islam, Disokong Oleh Bukan Islam dan tak ada seorang Melayu Islam pun yang memberi komen ke?

  Apakah maknanya itu?

  1. Apabila seorang Muslim disokong oleh orang-orang bukan Islam tahap haprak, bukanlah bermakna orang Muslim itu hebat sangat tapi lebih kepada kerana orang Muslim itu mempunyai nilai-nilai akhlak dan sikap yang buruk (bertentangan dengan ajaran Islam) sama macam orang-orang bukan Muslim itu.

  2. Ya, kita PEDULI APA dengan ‘berjuta’ sokongan bukan Islam terhadap Marina Mahathir. Mereka bukan tahu apa apa pun tentang Islam!

   Secara zahirnya Marina Mahathir pun bukan mewakili Muslimah Solehah yang tinggi ilmu agama Islamnya!

   Hang Tuah PJ kalau anda orang Melayu Islam, terang terang anda bodoh dan buta sejarah. Malaysia dan Indonesia adalah serumpun sebangsa yang menjadi TUAN kawasan Kepulauan Melayu.

   Tahu tak negara negara mana yang termasuk dalam kawasan Kepulauan Melayu?
   Malaysia, Indonesia malah Filipina juga.

   Hakikatnya, tidak ada istilah ‘balik Malaysia’ atau ‘balik Indonesia’ kerana kita penghuni di kawasan serumpun. Hanya permainan politik penjenayah barat yang menyebabkan kita seolah olah terpisah.

   Kalau anda orang bukan Melayu hanya ini ucapan saya, “Sayonara baliklah ke kampong mu sama ada di Tongsan atau Kelinga!

   1. Dunia melayu bukan hanya indonesia, filipina dan Malaysia saja malah mencakupi dari ceylon hingga filipina. Sebab itu orang Thailand pun berkulit sawo matang macam kita. Bezanya cuma agama anutan.. kita sebenarnya serumpun sebangsa..

    Kepada Cina dan indiia yang tak sedar diri jangan suruh kami balik indonsia sewajarnya andalah yang balik tong san…. iangatlah susur galur anda dari mana….

    berbalik kepada Marina apalagi yang kta mahu dari orang jahil seperti itu…. semoga Allah SWT memberi hidayah kepadanya… amin..

  3. LOL,

   Maknanya orang islam tak sokong Marina sebab tak setuju dengan pandangan dia.

   Marina dikenali sebb dia anak Tun Dr Mahathir. Dan tradisi orang Melayu sebab hormatkan Dr Mahathir mereka tak suka kritik Marina. Sebab tak nak buat Tun terasa hati. TETAPI bila dah ada kedudukan dalam SIS maka orang berhak tanya. Sokong atau tidak apa yang SIS buat.

   SIS perjuangkan apa? islam ? Atau perjuangkan apa yang islam tak benarkan. Hukum hakam bukan hak manusia. jika dia beriman, dia kena terima hukum hakam. Samada ikut atau tidak itu cerita lain. Tetapi tak boleh pertikaikan hukum hakam.

   Seorang dari SIS kata dia tak mahu kahwin sebab tengok perkahwinan mak bapanya hancur. Jangan jadikan masalah peribadi mak bapa untuk tolak ketetapan Allah SWT. Dia tak mahu kahwin tak jadi hal tapi jangan tolak institusi perkahwinan.

   Marina adalah jenis orang yang maaf jika saya katakan “tak sedar” dan “leka’. Kemuliaan didunia dia dapat sebab dia anak Tun. Dan Tun jadi PM sebab orang melayu sokong.

   Tetapi Marina berada dalam satu NGO yang saya rasa ‘tak mesra” Melayu. Marina juga ada sifat suka kritik satu kerajaan yang pernah bapanya terajui selama 22 tahun. Kita terima kritikan. Tetapi cara Marina kritik sesetengah isu seolah buruk benar bangsa melayu ni.

   Jika saya jadi Marina, saya akan mengucap panjang. Bukan muda lagi. Jika mahu perjuangkan Islam silakan. Tetapi gunalah ruang lingkup yang dibenarkan ugama.

   Maknanya jika Marina mahu sokong nasib wanita islam teraniaya dalam perkahweinan sebab suami enggan beri nafkah sebab kahwin muda, saya alu alukan.

   Jika Marina minta Mahkamah bertegas sampai penjarakan suami yang enggan beri nafkah kerana dah kahwin muda, saya sokong. Jika Marina minta supaya lelaki atau wanita yang tipu kata bujang padahal anak dah 5 semata mata untuk kahwin muda dipenjarakan, saya sokong.

   Jika Marina minta supaya perogol dipancung saya sokong.

   TETAPI jangan berada dalam pertubuhan yang minta Kerajaan halalkan hubungan lelaki dengan lelaki.

   BALIKLAH KEPANGKAL jalan. Dan jangan lupa setiap yang hidup akan merasai mati.

  4. Apabila orang bukan Islam menyokong orang Islam yang bertelagar dengan orang Islam lain, ini bermakna orang bukan Islam sedang menghasut orang Islam untuk bermusuhan antara satu sama lain.

 2. Not all apples fall by the tree.. one apple it seems to have fallen and tried to be an apple pie(mat salleh celup).

 3. All these supporters of Marina are orang kafir Cina, India, Hindu, Kristian. Ada kami orang kisah? Listen all of you infidels. We Muslims sokong ISMA. We will never allow Marina Mahahtir, Sisters In Islam and COMANGO to replace the genuine Islam with homosexual-friendly Islam, gay sex-friendly Islam, lesbian-friendly Islam, LGBT-friendly Islam, apostasy-friendly.

  Marina Mahathir and SIS want all these vices be legalized, do it outside Islam. Don’t bullshit around and seleweng Islam kononnya Islam izin jantan main jantan or perempuan boleh main perempuan. You all infidels kafir laknatullah can speak all you want to support Marina and all the perverted Islam Liberal believers. We don’t care. Islam Liberal is not Islam anyway, it’s agama kafir.

  1. Betul itu Awang Pelikat. Tidak ada Islam Liberal, Islam Sosialis atau Islam apa pun. Semua itu menyeleweng dari ajaran Islam.

   Islam sebenar hanyalah berdasarkan AlQuran, hadith dan sunah Rasulullah dan itjmak Ulamak !

  2. komen orang kafir begitulah. itu pasal orang islam ada batas dan sempadan yang perlu diikuti apabila bersama dengan orang kafir dalam segala urusan.

 4. Not even one comment supporting Marina Mahathir from a Malay/Muslim. The fact that only kafir infidels support Marina Mahathir is a testimony in itself. You are a pervert Marina, I don’t even think you are a Muslim, you are just as kafir infidel like your supporters here. ISMA will never back down, saman or no saman!

  1. Alang Pelikat,

   Re. I don’t even think you are a Muslim, you are just as kafir infidel like your supporters here

   Becareful with you comment. Menuduh seorang Islam itu Kafir adalah berdosa besar dan akan berbalik kepada kamu.

   “Persoalan kafir dan sesat bukanlah persoalan kecil, ia membabitkan hukuman terhadap akidah seseorang. Walaupun sesat, bukan semestinya menjadi kafir, tetapi itu pun tetap berat di sisi Allah. Berikut beberapa ulasan saya dalam hal ini;

   1. Seseorang yang zahirnya muslim hendaklah dianggap kekal atas keislamannya sehingga terbukti secara yakin bahawa telah terbatal akidahnya. Ini atas kaedah syarak ‘Perkara yang yakin tidak boleh dihilangkan oleh syak’. Dalam ertikata lain, syak tidak boleh menghapuskan yakin. Oleh kerana pada keyakinan asal kita seseorang itu muslim, maka dia dianggap muslim dan tidak boleh keislamannya dibatalkan disebabkan hanya sesuatu perkara yang tidak pasti atau syak.

   2. Menuduh orang lain dengan tuduhan kafir atau sesat adalah dosa yang besar. Jika kita tahu bahawa seseorang tidak kafir atau sesat atau fasik, tetapi kita sengaja menuduh imannya yang sah itu sebagai kafir atau sesat, atau menuduh dirinya yang tidak fasik itu sebagai fasik, maka tuduhan itu kembali kepada yang menuduh. Sabda Nabi s.a.w:

   “Sesiapa yang memanggil orang lain dengan ‘kafir’ atau ‘musuh Allah’ sedang dia tidak begitu, maka tuduhan itu kembali kepadanya (penuduh)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).”

   Please click the link below to understand more.

   http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=59

  2. Moga kita berhati2 dalam melabel orang tambah2 lg gelaran kafir.. rasulullah melarang kita untk mengkafirkan seseorg muslim.. dibimbangi ia berbalik kpd kita.. na’uzubillah.

   1. Sebagai manusia, semua tidak akan terlepas daripada khilaf, atau dosa, asalkan ada yang masih sudi ingat mengingati sesama Islam, itu sememangnya mulia dan disuruh agama.

 5. aik… tengok nama je dah jelas berbau cina, india & bukan islam… pelik aku… takde seorg pun melayu liberal heheh… ade udang di sebalik batu ni.. ni semua politik je.. dorang setakat puji2x palsu je utk mengaburi niat dorang utk menggunakan marina demi kepentingan peribadi dorang.. mcm dapster btollah..

  aku ni bukanlah pro ISMA tapi aku sokong dorang tentang habis2x comango tu psl golongan nafsu longkang terbalik gay dan lesbian memang patut di tentang.. dorang takde hak sebagai manusia normal.. dorang cuma ada hak mendapatkan rawatan psikologi utk membetulkan kecenderungan songsang dorang.. geli aku issh. gay..gay..gay..puuik

  seorg tu komen BN terrorist gov.. dei macah otak letak lutut kah? the real terrorist is those nerdy dapsterlah.. cyber terrorist no. one..their guardian spirit is na tuk kong LCP maah…that one sure is a terror terrible kind of spirit.. bila hidup pun byk buat terror bile mati Dapster clan kow tow to his spirit .. BN terrorist konon.. pooodaah

  1. re: “gay dan lesbian memang patut ditentang.. dorang takde hak sebagai manusia normal..”

   Setiap warga mempunyai hak kemanusiannya. Dari segi ‘salahlaku’, kalau di bawah sistem perundangan teokrasi (Islam), mereka layak dihukum. Di bawah sistem perundangan sekular di sesetengah negara Barat pula, perkahwinan gay dan lesbian diiktiraf sebagai ikatan sah di sisi undang-undang.

   Negara kita belum lagi teokrasi (selagi PAS-DAP tidak memegang tampuk pemerintahan) dan juga bukan liberal.

   Biar kita kekal di tengah — moderat dan bertoleransi. Selama ini pun masyakarat kita masih boleh bertolak-ansur, bukan?

   1. dibarat lainlah helen… mereka sudah rosak serosaknya… bukan saja boleh kawin sesama jenis.. nak kawin dengan batu pun boleh…..

    1. Re. nak kawin dengan batu pun boleh

     Kebetulan pulak hari ni ada yang Kahwin Dengan POKOK

     “Buenos Aires: Aktor dan aktivis alam sekitar Richard Torres melakukan perbuatan pelik apabila dia berkahwin dengan sebatang pokok di Buenos Aires, Argentina Ahad lalu.

     Torres (yang kelihatan seperti Johnny Depp dalam rakaman video pada acara itu) menggelar upacara terbabit sebagai “perkahwinan hijau” apabila berkahwin dengan pokok bernama Aliehuen Nehuen, sebagaimana disiarkan agensi akhbar Peru Netjoven. ”

     http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kahwindenganpokok//Article/index_html

     Yang berkahwin dengan Haiwan pun ada:

     http://kongsakongsi.blogspot.com/2012/01/5-perkahwinan-manusia-dengan-binatang.html

   2. Miss ang moderat dan bertoleransi tu memang perlu di malaysia atau di negara yg majmuk latar belakang agamanya dan budayanya.. tpi LGBT bukanlah sebuah bangsa atau agama ianya adlah masalah psikologi sekumpulan manusia.. pendek cerite mereka ni berpenyakit.. org sakit kena dptkan bantuan ubatan atau ape juga rawatan… fenomena gay dan lesbian di barat adalah disebabkan pengaruh media mereka yg terlalu neo liberal..t

    ak semua org barat menerima perkara ni tpi di sana majoriti rakyat mereka telah terdidik dan terbiasa dgn fenomena ni.. sy tak kata golongan LGBT jahat tapi mereka memang SAKIT.. dan sy yakin majoriti org barat pun tak suka golongan ni tpi mereka tak nak terlalu lantang sebab takut dilabel homophobic oleh media yg dikawal oleh golongan neo liberal ni..

    lihat sajalh kes yelena isinbayeva.. sorg atlit yg berjaya.. hanya kerana dia mengatakan ia bukan budaya org rusia dan dia tidak boleh menrima golongan LGBT media barat terus menyerang dia seperti golongn dapster cyber terrorist menyerang you Miss Helen.. hipokrit btol mereka kata media barat terbuka tpi kalo tak selari dgn pendpt mereka mereka akan kerjekan you cukup2x..

    sy pelik kenapa nak dibela sgt mereka ni sebagai LGBT.. kalo mahukan hak kemanusian… sy rasa dia patut terima rawatan utk mengatasi penyakit mereka.. itu hak kemanusian bukannya membiarkn mereka berkempen mengadakan gay festivel dan menonjolkan mereka semcm segolongan manusia yg baik kepada msyrkt.. mereka memberi mesej yg salah iaitu gay = manusia baik.. itu bukan isu dia.. isu dia mereka ada kecelaruan identiti nafsu dll.. kalao mereka baik buknnya disebabkan mereka gay.. mereka baik disebabkan mereka ada rasa moral dan bertanggungjawab tpi nafsu atau fetish mereka tak payahlah nak di heboh-hebohkan sampai nak melabelknnya sebagi hak kemanusiaan.

     1. Dalam Islam setiap perlakuan yang salah perlu ditentang. Kalau mampu dengan fizikal, kurang mampu menegur secara lisan. Malah kalau itu pun tidak mampu mencela di dalam hati. Cara terakhir adalah tahap keimanan yang paling lemah.
      Perlakuan gay, lesbian memang berdosa besar mengikut hukum Islam. Malah saya yakin semua agama mencela perbuatan ini.

      Dalam AlQuran ada menceritakan bala yang menimpa kaum Nabi Allah Luth yang amat mecintai perbuatan sonsang iaitu homoseksual. Seluruh kaum itu ditimpakan bala oleh Allah swt dan musnah kesemuanya. Laut Mati adalah bukti nyata peristiwa ini.
      Bila Allah swt menimpakan bala, semua orang akan terkena tempiasnya bukan sahaja orang yang membuat dosa tersebut. Ini lah yang amat saya bimbangkan!

      Sekiranya kita tidak mampu menghapuskan perlakuan songsang tersebut sekurang kurang kita mencelanya. Amatlah malang kalau kita turut menyokongnya!

      Kalau difikir secara rasional tahap manusia yang suka kesongsangan ini, lebih rendah dari haiwan!

      Campakkan kucing jantan kepada kucing jantan yang lain, megamuk sakan kedua dua haiwan ini bukannya terliur untuk mengadakan hubungan seksual!

   3. Saudari helen, everything has its own limitation.. sebagaimana seekor ikan ada limit level air yang perlu diisi dlm aquarium, terlalu sedikit ikan akan mati, terlalu byk ia akan meloncat keluar dan ia mati.

    Sepertimana manusia ada level or limitation of act.. i think all relegion in the whole world forbid that kind of salah laku.. its against the nature..

    Kepada sesiapa yg mempunyai salah laku tersebut, sy bukan nak menghentam atau mencaci anda semua, anda mungkin diuji dgn perasaan tersebut, but you should think of your future.. you are not going to have children with your spouse.. so what is the purpose Allah create adam dan hawa, To love each other, having children as new generation to continue life in this world, AND for us muslim we believe that we are born in this world to serve Allah in order to live happily in the herefter world.

    Islam mengajar kita utk berbuat baik sesama manusia, tapi dalam masa yg sama kami bertegas dalam perkara yg melibatkan hukum hakam dan akidah iaitu kepercayaan kami.

    Islam mempunyai pendirian yg kukuh dalam setiap isu yg berlaku..

    But then, you cannot expect all muslim will represent islam completely.. pls study the islam first rather than study the muslim.. hopefully you will get answer to all question of yours.

    InsyaAllah.. ^^

    1. Syariah Banking had proven to be good. Syariah law must be good too. If only we can give it a chance as we did to the former, before we utter any langkah mayat aku stupidity.

     But I always subscribe to the idea that a lot more needs to be done before we can go fully hudud. Even PAS was asked to ptove their Hudud blueprint time and again.

     When Stopa Spender video came about, they should have take the opportunity and go syariah to seek remedies for Stopa and everyone accused, but they did not! What a lost. They should stop blaming UMNO already!

  2. Melayu liberal memang ada. Mereka sokong MM senyap-senyap. Pas kan bersekongkol dengan kafir.

 6. Adakah Islam itu sekadar PEACEFUL tanpa nilai2 akhlak dan moral? Berhujah guna logik sendiri menyerlahkan kebodohan SIS. Dan apa hak org bukan Islam itu utk menyokong tindakan Marina yg jelas bertentangan dgn Islam? Mungkin PEACEFUL cara DAPster dan Jerusubang yg dimaksudkan oleh penyokong Marina.

  Kenapa takde DAPster yg menyokong pendirian Nik Aziz dlm urusan agama Islam tetapi menyokong Marina yg diragui kemampuannya di dalam pengamalan Islam itu sendiri.

 7. SIS is nothing but a small dot, very insignificant and usually interpret Islam according to their thinking ( almost like most other similar groups) and they also see things via logic. Many things Allah command us in Quran and via the Holy Prophet’s sayings (hadith) may not seem logical in our simple mind but upon closer examination we find a treasure trove.

  Directions and guidelines seems clear enough but some people choose the other way, enough to cause a sensation and glamorize them for a few days but leaving a bitter after-taste.

  I do wish for the experts to speak up and not lead everyone have the say (although within their right). Allah encourages discussions and exchange of ideas but are we really prepared for it given that most of us have pea sized brains but a very inflated ego and thinking that we are the best and most clever of the lot… everyone of us should be ashamed in front of our Creator…..

  So as instructed by our Creator…. IQRA’…Read. read…read

 8. You all can go back to the Mainland by way of your tongkangs. I wondered why your own ancestors didn’t accept you back then, whereas you were all from the same kinhood, right?

  That shows you are a trouble maker, and your ancestors should know it best. In fact, most of those who emigrated from the mainland were outcasts/rejects of their own society. That’s the reason their existence is not acceptable anywhere. Name it; Australia, usa, Japan. They create issues wherever they exist… soon the whole world will come to find out. Except for a few from the esteemed descendents who are willing to integrate with the locals.

  1. Our neighbour Indonesia had taught these tongkangs rower good and proper during the “KRISMON” episodes. Their brethren never seems to learned any lesson at all. As for Marina she is a fake and at that age her face “tak berseri langsung”.

 9. These coward commentators are Malay bashing with ISMA=Malays.

  Always intrigued by the Indian Hindus commentators who are probably educated which despite practicing a caste system and demand equality assign inferior annotations to the Malays from whom they demand justiuce from. Kalau macam ni la perangai depa, sampai bila2 kaum India ketinggalan.

  1. Well I think “practicing a caste system” as some kind of ingrained value in the Hindu community is overblown, meaning while there is class prejudices within the community much like any other community, I think it was the MIC who overtly engaged such values more than any other groups(ing) in the community.

   But I still don’t follow your train of thought here. One would have thought that in a caste system, those of the disenfranchised caste would surely fight oppressive system, as it happens in India and here, where such struggles lead to either an embracing and adoption of another culture/religion or a reaffirming of one’s cultural identity.

   I have no idea what caste Uthaya belongs to and he took on the UMNO Establishemnt head on, without the weasely worded manner of some in the Opposition.

   Furthermore I am always surprised when people are offended with ISMA=Malays line of attack (for example), when the same kind of attacks of conflating political parties with race are used against the Opposition.

   Why should anyone be surprised or offended. Race based politics equals race based attacks.

   1. Conrad,

    The irony here is that those who claim to represent multi racial parties are the most racist of all.

    And those who cry out loud about race system are the most fervent in wanting separate school. a phenomenon unique in Malaysia. Something that no other countries want to accept.

   2. Re Why should anyone be surprised or offended. Race based politics equals race based attacks.

    When it matters the most, they will fall back on race. Beyond race politics is a fool’s errant. It’s also a sucker’s opiate.

   3. I am pointing to the hypocrisy of many Hindus in Malaysia that practice caste, hates the disprivilieges of the caste system, yet use the mentality of caste to denegrate other people, in this case the malays.

    Malaysian Indians generally have a high opinion of themselves when comparing themselves to the Malays yet demand political leverages from the vast Malay polity.

    I dont hide my perception that many Hindu Indians like the commentators talk the loudest with no substance and work, they hate being called the K word but call Malays nasty names in Tamil and call Mahathir ‘mamak Kutty’ as if being indian and Muslim is a low caste thing. But true, its a cultural things among them that has made their motherland languish in poverty.

    The Indians are 2 milion, poor and are on the margins, never did UMNO say they should swim back to india and provide substantial socio-politial support regardless how small Pakatoon high caste think. Their illegal Tamil SJKT are maintained and their political clout acknowledged.

    Imagine in the Netherlands with only 1 million Muslims out of 18 million who are on the margins are being targetted by Geert Wilders (2nd biggest Political Party in the Dutch parliament the Freedom Party (ironic name) to be expelled and deported and have their personal lives restricted without any political representation to defend their rights.

    And the Non Malays are jumping up and down over Perkasa/ISMA who are on the fringes of malaysian politics and use them to generalize the Malays.

    I am not pointing that Indians or minorities should be bersyukur tahap macai for the current situation, but think again, Perkasa or ISMA could have been be worse and you guys will be silent like the Muslims in the Netherlands should Ibrahim Ali started watching Geert Wilders videos.

    1. re: “Malaysian Indians generally have a high opinion of themselves”

     Those Malaysian Indians who tweet “I am a Christian. I celebrate Christmas. Tau Kan? Thank you” during Deepavali.

     1. Aiya, Why la you bring Jaclyn Victor in this. I think she is merely stating her status rightfully. I am not her fan and follower, but I think it is not nice to implicate “neutral” people who are not into all this.

      The best example for this case is Mr Hannah Yeoh @Ramachandran where his Tamil is non functioning.

      1. Religion-wise JV is not “neutral”. She was embroiled in controversy over her ‘Ubah’ gospel song which contained the lyrics:

       “Yesus engkaulah harapan segala bangsa”

       “Setiap suku setiap kaum dan setiap bangsa kan menyembah di takhta mu dan nyatakan bahawa Yesus lah Tuhanku”

       “Kau [Yesus] kan pulihkan Malaysia”

       “Kau lah satu-satunya harapan di bumi Malaysia”

       https://helenang.wordpress.com/2013/11/04/ubah-malaysia-belongs-to-jesus-apa-hasil-siasatan-jakim/

       Jakim is supposed to be conducting an investigation into her. She is not a neutral public figure. She represents the ‘Christian triumphalism’ via her gospel songs, and as I’ve said, through her Deepavali tweets.

       As equivalent would be Idris Jala replying: “I am a Christian. I celebrate Christmas. Tau Kan? Thank you” during Hari Raya.

       1. Yes I am aware of that, and I have also commented that she had made a wrong judgement on that by releasing the said gospel song here in this country before. Since then she has remained silent about it which is the right move, unlike Marina Mahathir yang dah buah salah tapi masih nak spin dan pandai pulak nak berhujah tentang Islam dengan mereka yang lebih mahir,

       1. Re. Then leave Michelle Yeoh alone.

        Michelle Yeoh has a political stand i.e. BN. So it is unfortunate for her that the DAPster (being DAPster) has attacked her.

        Here we are talking about someone who is just making a stand about her religious belief and standing. Jacklyn Victor was merely responding to those who wish her Happy Deepavali. Unlike Chinese New Year, which is a New Year celebration of a lunar calender, Chinese of all religious belief, even Chinese Muslims are allowed to celebrate it. On the other hand Deepavali is a religious celebration, since she is not a Hindu, she did the rightful thing to inform her fans accordingly.

        I will give you another example, let’s say someone wish KJ or Dr. Zambri@MB Perak happy Deepavali due to their dark skin and/or Indian features, don’t you think that they would do the same as well, (assuming people don’t know their name or who they are). Nasib tak baik kena maki pulak kalau silap haribulan.

        I have said the same once before wrt Nori as well, if she doesn’t “buka mulut” then we let her be…. I think it is only the right thing to do.

        1. re: “I have said the same once before wrt Nori as well, if she doesn’t “buka mulut”…”

         Actually she has made public speeches on behalf of SIS too. But she’s not as publicity-seeking as Marina-I-will-sue-you and hence avoided being in the eye of the storm.

         1. But the last time, some attack her on personal basis wrt her Hubby’s “Behavior”.

          Re. Actually she has made public speeches on behalf of SIS too

          She is also on BOD of SIS based on your previous entry. Why don’t ISMA include her in this issue as well? She is as guilty as Marina by “association”.

          Is it because she is KJ’s wife?

          You should highlight this, we can’t be selective in this matter. I will support you all the way through…

          1. re: “But the last time, some attack her on personal basis wrt her Hubby’s ‘Behavior’.

           Probably her biggest dosa is functioning as the stepping stone for her (then aged) mid-20s hubby to waltz into the FiL’s PMO office.

           re: “She is also on BOD of SIS based on your previous entry.”

           Is she? SIS is shady. I can’t seem to find their organization chart (with names and designation) on their website. Nonetheless, Nori had been named in past reports as one of the VIPs in the company (Note: SIS is a registered company and not registered as an NGO).

           re: “Why don’t ISMA include her in this issue as well? She is as guilty as Marina by ‘association’.”

           Because Nori is inoffensive and low profile.

           re: “Is it because she is KJ’s wife?”

           Funny about the inoffensive and low profile wives. Khalid Ibrahim’s wife is low profile too. Whereas it is the Chinese female staff or in the case of the Menteri Besar, his Chinese exco, who are constantly photographed with these Malay ministers.

           re: “You should highlight this, we can’t be selective in this matter. I will support you all the way through…”

           What’s there to highlight about Nori and Isma? She’s inoffensive and low profile. We can afford to leave her be.

     2. These Urban Indian Hindus are like some Malays who bear Muslim names but pander to extreme secular ideals, they believe that DAPSter sino crowd are a superior higher caste crowd to hang out with rather than the Malays, so its still this caste mentality.

      Just like the Chinese who demand Chinese culture but in droves go to church to add John, Peter and Anthony in front of their 5000 year oll civilization Hangzhi name to make them feel special and privileged aka everyone else but them go to hell and preach love thy neighbours (hypocrisy).

      1. Quote: “Just like the Chinese who demand Chinese culture but in droves go to church to add John, Peter and Anthony in front of their 5000 year oll civilization Hangzhi name to make them feel special and privileged aka everyone else but them go to hell ..”

       Is this an observation or criticism?

       *If it is mere observation, disregard the rest of the comment.

       If it is meant to be some kind of criticism, why can’t live and let live? Having an English name in front rocks their boat, so? Having Jesus makes them destined for heaven, so?

       Why does it offend you?

    2. I don’t see how you can point to the “Hindus” when the Hindu/Indian subgroup have been supportive of BN through the MIC, which is most noted for their overt caste practises.

     I don’t see why you should single out Malaysians Indians as having a high opinion of themselves when compared to the Malays, when in race politics everyone thinks highly of their own community, but only one community has embedded constitutional privileges elevating them from the rest of the citizenry.

     Perhaps you should widen your perception and realize that every community reverts to racism and name calling esp on partisan forums when their ideas are challenged or they cannot sustain a coherent argument. I have no idea where you get that India is languishing in poverty but I suppose, again it is a question of your perception and not reality.

     I have no idea why you think that UMNO has not been the cause of Indian disenfranchisement esp when the current PM has apologized or whatever for this situation or how their clout is acknowledged, when the Indian reps in UMNO cabinet have been told to shut up, W from Hindraf most recently or in the words of Samy Vellu, who said that the MIC had no clout at all – which maybe points to the reality of Kamalnathan.

     I really think you should widen your perception of the Muslims in the Netherlands. The extremely lax immigration policy for Muslim immigrants, the radical changing of landscapes of whole towns, the demands for Sharia amongst a vocal minority of Muslims and economic problems, have given rise to the popularity of the likes of Wilders.

     Of course Muslims there have progressive liberal moderate Non Muslims to defend their rights or rather the egalitarian rights : those same rights that protect everyone and who the moderate Muslims, are often attacked for by the Islamists.

     You think PERKASA is on the fringe of Malaysian politics ? PERKASA comprised of many UMNO members and a former highly thought of PM no less, whose members have been fielded by the UMNO Establishment and have done extremely well, even though they lost….on the fringe? Really ?

     And ISMA. Maybe not as potent as PERKASA but they are getting there. They are getting there. Actually I kind of enjoy reading their official site.

     The irony of course is that Ibrahim Ali and the likes of PERKASA/ISMA are taking pages from the Wilders playbook. If the minorities here are like some of the vocal Muslims in Netherlands, they would be changed with sedition instead there, they have to contend with the likes of Wilders.

     1. Re but only one community has embedded constitutional privileges elevating them from the rest of the citizenry.

      That community was extremely lucky due to the missteps of the Chinese and Indians when the British introduced Malaysian Union. At the onset of 1946, the Malays were in the minority, as less than 47%* of the total population of Malaya ex Singapore were Malays. It was the failure of these 2 “minorities” to push the British harder that resulted in only 1 million of them being granted citizenship. If the Chinese and Indians were well aware of what the British were doing through Malaysian Union, the history of this country would have turned out very differently.

      *Read Sterling Seagrave’s Lords of The Rim for more details.

      Re I really think you should widen your perception of the Muslims in the Netherlands. The extremely lax immigration policy for Muslim immigrants, the radical changing of landscapes of whole towns, the demands for Sharia amongst a vocal minority of Muslims and economic problems, have given rise to the popularity of the likes of Wilders.

      There was the Jewish Question prior to WW2 and the Nazis came out with The Final Solution. No doubt we will soon hear about calls for The Final Solution to the Muslim Question.

      Re You think PERKASA is on the fringe of Malaysian politics ? PERKASA comprised of many UMNO members and a former highly thought of PM no less, whose members have been fielded by the UMNO Establishment and have done extremely well, even though they lost….on the fringe? Really ?

      And ISMA. Maybe not as potent as PERKASA but they are getting there. They are getting there. Actually I kind of enjoy reading their official site.

      Desperate people ask for desperate solution. For them,.I would not be surprised if like the Nazis, only this time, its in Malaysia, they will start talking about the Minority Question i.e Chinese, Indians and whoever and calling for someone or some group to come out with a Final Solution of their own.

 10. DARI KIRIMAN BERUANG BIRU

  Marina Mahathir Yang Keliru

  Apabila kita merasa diri kita terlalu hebat, maka kita akan secara tidak sedar telah menutup ruang untuk menerima ilmu baru. Apabila ruang untuk menerima ilmu tertutup, apa yang belaku ialah pengetahuan kita menjadi terhad, yakni tidak mampu berkembang. Akibatnya, kita kekal di takuk yang sama dan tidak mampu melihat sesuatu itu secara meluas dan mendalam dari sudut-sudut yang berbeza.

  Inilah yang berlaku kepada Marina Mahathir.

  Marina yang membesar di luar negara dan di kelilingi berbagai bangsa dari berbagai agama, merasakan yang beliau sudah mempunyai pengetahuan yang cukup mengenai hidup berbanding orang lain yang terikat pada nilai bangsa dan agama masing-masing. Marina percaya bahawa keterbukaan adalah sama dengan kebijaksanaan. Lebih terbuka seseorang, lebih bijak dan lebih baiklah orang itu, mengikut logik fikirannya.

  Oleh kerana itu, Marina memandang tinggi kepada cara hidup barat dan merasa yakin bahawa cara hidup sebegitulah yang terbaik. Sampai ke satu tahap, Marina gagal membezakan baik dan buruk kerana terlalu menyanjung barat.

  Seorang yang bijak pasti tahu bahawa dalam setiap sesuatu di dunia ini, pasti ada baik buruknya. Yang baik mengenai barat adalah ilmu dan tamadunnya (yang mana diwarisi dari tamadun Islam) dan yang buruk mengenai barat ialah kurangnya nilai kekeluargaan dan kemasyarakatan. Walaupun barat kononnya menjuarai hak asasi manusia, tetapi barat juga telah merendahkan nilai diri seorang manusia dengan menerima nilai-nilai kebinatangan yang berkiblat kepada nafsu.

  Malangnya, Marina mengambil semuanya secara borong dengan menganggap semua mengenai barat itu adalah baik dan semua yang tidak kebaratan itu sebagai tidak baik dan mundur.

  Jelas, Marina telah tidak mewarisi walaupun secubit dari kebijaksanaan bapanya.

  Hari ini, Marina berdiri atas platform hak asasi manusia dan hak asasi wanita melalui berbagai-bagai NGO. Antaranya ialah Sisters in Islam (SIS).

  Marina pernah dijemput merasmikan program Seksualiti Merdeka pada tahun 2011 bagi mempromosi seks songsang sebagai hak asasi. Apabila program tersebut dikecam hebat, Marina tampil membelanya dengan menafikan ia sebagai pesta seks tetapi Marina gagal memahami bahawa kecaman tersebut ditujukan kepada perlakuan songsang atau luar tabie yang menyalahi fitrah semulajadi manusia serta bertentangan dengan agama.

  Keterbukaan fikiran Marina nampaknya tidak mampu membantunya mengemukakan hujah balas yang bernas. Perkara yang sama berlaku apabila Marina dikecam oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) mengenai isu tuntutan COMANGO.

  ISMA baru-baru ini mengedarkan risalah yang memaparkan ‘dalang’ di belakang COMANGO berdasarkan kapasiti beliau sebagai Ahli Lembaga Pengarah SIS yang menjadi sebahagian dari watak utama dalam tuntutan itu.

  Marina bagaimanapun, menafikan yang beliau terlibat dengan COMANGO dan mengugut akan menyaman ISMA. Penafian Marina menyebabkan ramai yang keliru termasuk penyokongnya sendiri.

  Marina telah menyatakan secara terbuka pendiriannya mengenai seks songsang atau LGBT dan Marina juga pernah membuat kenyataan yang menggambarkan beliau menyokong murtad di dalam salah satu tulisan beliau sepertimana petikan berikut:

  “Terdapat kecenderungan banyak pihak untuk mendakwa sesiapa yang berfikiran berbeza dari mereka, lebih dari sebelum ini. Yang anehnya mereka ini lebih minat memberkas dari kalangan sesama akidah. Ianya umpama menyertai sebuah kelab, dan kemudian anda tidak dibenarkan sekali-kali meninggalkannya walaupun anda sudah tidak menyenangi peraturan-peraturannya.”

  Dua perkara ini, iaitu LGBT dan murtad, merupakan antara tuntutan COMANGO yang menjadi isu utama yang mengundang kecaman hebat terutama dari ISMA.

  Justeru kita tidak faham kenapa apabila dikecam oleh ISMA, Marina enggan mengaku menyokong atau pun terlibat dengan COMANGO pula. Jika ditafsirkan dengan ringkas, kenyataan Marina bolehlah ditulis seperti berikut:

  “Marina sokong LGBT dan murtad tetapi Marina tak sokong tuntutan COMANGO.”

  Sudah tentulah kenyataan ini bersifat kontra dan tidak masuk akal sama sekali.

  Kini terserlah sudah bahawa Marina adalah seorang manusia yang keliru seperti juga para pengikutnya. Ini terbukti melalui laman-laman sosial para pengikutnya, di mana mereka nampaknya langsung tidak memahami apa yang berlaku sehinggakan apabila isu ISMA vs Marina menjadi hangat, mereka menunjuk sokongan kepada Marina dengan kata-kata pujian kerana tegas menyokong hak LGBT dan murtad. Sedangkan isu di sini ialah Marina menafikan menyokong perkara tersebut melalui COMANGO.

  Berbalik kepada masalah golongan ‘terbuka’ atau lebih bangga dikenali sebagai ‘liberal’ seperti Marina, episod ini mendedahkan bahawa mereka ini tidaklah sehebat mana dan jauh sekali lebih bijak dari Melayu biasa yang kukuh jatidirinya.

  Manusia yang tiada jatidiri, enggan menerima dirinya sendiri dan juga budaya serta adat kaumnya, secara semulajadinya adalah manusia yang keliru. Kekeliruan yang berserta dengan keangkuhan akhirnya membawa kepada kebodohan.

  Semoga Marina belajar sesuatu dari apa yang berlaku iaitu keterbukaan tidak sama dengan kebijaksanaan. Marina perlu belajar merendah diri dan mengakui bahawa kebebasan hidupnya tidak menjadikan beliau lebih hebat dari sesiapa. Malah, ia mungkin membawa kehinaan pada diri sendiri.

   1. RE Don’t confuse language with race.

    Language exists to tell a story of a people. It is what is called passing on the history and memory of the Ancients to future generations.

    What would the French be without the French language ? Ask the same regarding the Germans and you will get the same answer.

    People want their descendants, their progeny to remember them. Thus a language both in written and verbal forms is needed so that their history and memory are both preserved.

    Without a language, a race cannot exist. A people without a language is not a nation.

    With regards to Hannah Y, her championing of vernacular schools is not based on genuine regards for the Chinese and Indian communities. It is solely politics at play. There are votes to harvest, elections to be won, positions to occupy. After all, she is now a Speaker.

    1. re: “Without a language, a race cannot exist. A people without a language is not a nation.”

     Japanese language makes the nation of Japan, Korean language makes the nation of Korea, Thai language makes the nation of Thailand and so forth.

     Article 152 already states that our national language is Bahasa Melayu. So Zaidel’s question is: “As Malaysian First, don’t you think it’s ironic to be championing vernacular schools which has not BM as its 1st language”?

     He’s asking if Mama Dapster truly champions the making of a Malaysian nation, then why isn’t she championing (or even using) BM?

     re: “With regards to Hannah Y, her championing of vernacular schools is not based on genuine regards for the Chinese and Indian communities. It is solely politics at play.”

     Wrt to Hannah’s reply to Zaidel, it is her biawak forked tongue at play for diverting a perfecting reasonable challenge to the fake Firster ideology into a charge of “racism” — the favourite Dapster strawman.

     What kind of people are they?!

   2. DAPster gleefuly harp to karpal singh ‘no racial institutions’ and scream to close UMNO, PERKASA, ISMA and Malay institutions in their portals of lies.

    But seems they are fine with Chinese institutions the SJKC and DJZ.

    I am sure many DAPsters like PAS wish karpal to meet his Guru nanak soon because Karpal Singh, the true secular is contrary to the DAPSter sino-judeo-christian ethos.

    1. RE But seems they are fine with Chinese institutions the SJKC and DJZ.

     As long as there are votes to fish.

     Their Long March to Malaysia First And Everything Last will eventually bring them into open confrontation with Chinese conservatives who are all out to preserve their Chinese culture.

     It will be really interesting to see when Chinese conservatives ask the Malaysian Firsters the following question

     “What Malaysian First are you talking about and what is the position of Confucian values in your Malaysian First ?”

     1. re: “What Malaysian First are you talking about”?

      It’s such a basic question but the Dapster response is the same as their astounding reaction to Marina repudiating Comango. Again, what kind of people are they? Words fail me, truly.

      1. I can tell you that once Chinese conservatives start questioning this Malaysian First thing, they will get the same treatment that Dapsters have been dishing out at Hindraf and Perkasa. You will then hear Dapsters calling these Chinese conservatives Cina Bukit Balik Tongsan.

       1. Let’s see for how long the Dapsters can keep up their colossal hypocrisy before their whole stinking edifice collapses from its own weight and buries them.

 11. Kalau tak kerana Belas Ehsan 9 Sultan yg beragama Islam dahulu sign deklarasi untuk menerima kaum pendatang dahulu, dah tentu DAPster ni skg dah berada di Mainland China atau dok UK dgn hak yg terbatas. Tapi skg, Sultan, Islam habis semua dilanyak anak cucu org yg tak reti bersykur ini

  1. Kalau ibubapa mereka duduk di Tanah Besar Cina, kebanyakan Dapster-Dapster cacing naik mata ni tak akan dilahir pun kerana Republik Cina mempunyai dasar anak satu yang amat ketat.

   1. The One Child policy applies only on the Han Chinese living in urban areas. Those in rural areas, if their firstborn is a girl, they are allowed to have a second child. Minorities are exempt from the One Child Policy.

 12. Kalau UMNO dan org Melayu dulu berkeras untuk tidak menerima Jus Soli, fikir2kanlah nasib tok nenek kamu wahai DAPster. Malayan Union dulu seluruh Melayu bangkit menentang pun British tunduk. Dan dgn undang2 kewarganegaraan 1948, tiada Jus Soli dibenarkan oleh Sultan2. Tetapi akhirnya berlembut di atas pemuafakatan UMNO, MCA dan MIC. Itu pasal kena tahu sejarah. Tapi bukan versi DAPster

  1. Mereka bukan saja nak Ubah kerajaan. Mereka juga nak Ubah sejarah. Ubah kerajaan cuma langkah pertama. Bila dapat kuasa memerintah mereka akan mula Ubah sejarah. Macam Pol Pot. Start Year Zero. Ubah habis.

  2. Antihipokrit,

   Yang sedih ada pula Melayu yang malu jadi Melayu. Mereka nsaik dan dapat kemewahan didunia lkerana sikap kasih sayang kerajaan yang diketuai Melayu . tetapi kini mendabik dada kata buat apa ada DEB.

   Dan dia berkata demikian selepas sapu segala nikmat DEB.

   Pandangan Mufti. alim ulamak pasal “allah” ditolak bulat bulat. Pandangan paderi Kristian juga dijunjung.

   Suruh belajar malas. Tapi ada masa pula berarak atas jalanraya dan terbalikkan kereta polis. Nak masuk universiti mak bapa tak ada duit , dapat pinjaman PTPTN. Dapat duit PTPTN beli handphone tercanggih. Lepas tu persoal kenapa mesti ada PTPTN.

   Bercakap pasal Islam bagai nak rak. tapi mulut mengumpat dan mencavi cela saudara seugama. Mulut berselang seli dengan ayat ayat AlQuran tetapi bukan setakat dengaN fitnah, malah tokok tambah lagi cerita.

   Yang pegawai Melayu pula bukan begitu “RAJIN” robohkan gerai Melayu. tapi kedai pendatang asing atas jalanraya pun buat tak kisah.

   Yang ahli politik yang ada kuasa pula sibuk suruh pertahankan ugama TAPI BENARKAN JUGA RUMAH SUPER MEWAH di kawasan Melayu yang akhirnya turunkan peratusan Melayu. Dah tak ada orang macam Dato Haron Idris yang pastikan Melayu majoritii di bandar.

   Yang pemimpin UMNO pula terus dengan mimpi. Katalah apa saja, mereka diam. Fitnah bermaharajalela. Dan orang yang menentang diberi macam macam. Orang melayu gigit jari.

 13. Helen,

  Saya fikir dalam apa jua undang2 sekalipun(hatta hudud), LGBT ke, adultery ke, masih akan terus berlaku. Apa yang penting nilai kepercayaan seseorang. Saya fikir mereka yg mengamalkan LGBT ni mereka sama seperti kita cuma nilai amalan yang membezakan kita. mereka mempunya hak juga sebagai manusia, tetapi perkara2 yang termaktub dalam institusi negara kita yang menyebabkan tidak relevanya hak2 yang dipinta oleh Comango. Rujuk kepada rukunegara. Kepercayaaan kepada Tuhan. Ini sahaja menunjukan Malaysia menitik beratkan nilai2 keagamaan. Put aside Islam, dalam mana2 agama sekalipun, LGBT sangat dikeji kerana ia berlawan dengan fitrah manusia dan boleh merosakan masyarakat dan sistem kekeluargaan.

  Bagi mereka yg nak sgt LBGT ni, hangpa nak buat, buatlah. dosa sendiri mau igt. Cuma hormatilah institusi negara kita. Toksah la nak mintak pengiktirafan LGBT bagai. Bukan semua negara iktiraf LGBT pun. Ini bukan masalah politik ke atau keagamaan ke, tapi mengambil kira human nature. Lelaki tak terkam lelaki dan perempuan tak terkam perempun ok. Lelaki terkam perempuan. Tiru kata menteri- kalau nak sangat LGBT diiktiraf, pi pindah negara yg iktiraf LGBT.

  For marina, I thinks your day is numbered. After this mambo jumbo gone, you will irrelevant from society, just like the irrelevant of your comango’s claim

 14. klo saya marina… saya kesiankan mak ayah saya.. klo pown saya tak kesiankan diri saya sendiri… klo saya marina.. saya akan merasa sgt sgt sgt susah hati kecewa stress kerana anak llki saya suka llki.. anak ppuan suka ppuan atau anak llki/ppuan di madu/dimadukan dgn /llki dan ppuan… apew rasa jiwa fikiran dan emosi kita gamaknyew ye….

  mungkin adew kalangan melayu islam yg buleh menerima situasi ini ngan riangria tawagumbira… tp tidak saya… fikir fikirkanlah saudari saudari yg mengaku mengucap sahadah dlm sis…. Allah kita… kita yg amat amat perlukan Allah… kemana pown kita pergi hingga 7 lapisan bumi 7 lapisan langit .. tu semua Allah punya… tanpa kasihsayangNya.. setitik darah pown tak akan menggalir dlm tubuh kita… kita nih nak bongkak dgn sapew sebenarnya…. fikir fikirkan lah.. selamat beramal…

 15. marina terlampau obses dengan ambiga. dia nak tunjuk dia open minded, bukit damansara gen.

  marina yang dulu bukanlah marina yang sekarang. dulu-dulu, marina disayang.. kini marina ditendang. tun tak dapat control anak sendiri.. iman tidak dapat diwarisi, kebijaksanaan tidak boleh di beri..

  bila kita selalu rasa diri, lebih english dari english, lebih pandai, lebih high class, lebih open minded, lebih islam dari islam, lebih warak dari warak. lebih segala-galanya. akan jadi seperti Marina..

Comments are closed.