Posted in Mama DAPster

Model b*g*l klon Hannah Yeoh suka bertudung dan ‘lebih pandai’ Islam (“Alhamdulilah”) daripada muslimah

Don’t play, play with this Bunny‘ — tajuk berita The J-Star tentang Playboy bunny Felixia.

Laman peminatnya di Facebook mempunyai lebih 150,000 likes. Beliau telah banyak dipopularkan dan dipromosi oleh The J-Star selama ini kerana fahaman ‘Malaysian Firster’nya.

Felixia

.

Playboy condoms

Promosi di Bukit Bintang oleh Felixia yang dijadualkan tulat, poster bawah.

Rasa-rasanya hijab Felixia tidak sesuai dipakai di tempat hiburan Rabbit Hole itu nanti.

BunnyPlayboy
.

Pelik tapi benar!
.

“One of the biggest reasons I love beaches is because I get to wear really tiny bikinis and run around in public — provided I don’t get in trouble with the law,” kata Felixia.

Yang menakjubkan ialah wawancara Felixia yang disebutkan di atas telah dijalankan dengan PENGARANG URUSAN !! (managing editor) The J-Star Wong Sai Wan di bawah tajuk rencana, ‘A model who loves lingeries [sic], stilettos and cats‘.

Pelik, kan. Pengarang urusan lelaki yang menemuramah seorang pragawati pakaian dalam wanita.

Selain selalu dipromosi The J-Star, Felixia juga menghiasi kulit majalah.

FeliciaFHM

F1Girl

Kereta idaman Felixia ialah Lamborghini Gallardo, katanya

Baru-baru ini, Felixia banyak masuk paper dan juga berita-berita portal kerana kontroversi gambar-gambar dirinya memakai hijab yang telah dimuatnaik ke Facebook fan page.

Rujuk, ‘From Playboy bunny to hijab model’ (The J-Star, 11 Dis 2013).

Felixia Yeap - Facebook 2013-12-15

Felixia bukan hanya berhijab tetapi sampai berjubah sekali, walaupun bukan Muslim

FelixiaHijab

ATAS: Risalah “Love” dipegang di tangan Felixia

BAWAH: Tweet Hannah Yeoh hari ini mengenai “Love”

Twitter - hannahyeoh- Love is a Verb Christmas program
.

“Alhamdulilah”
.

Cara Felixia menangani teguran daripada orang Islam lagi dashyat dari Alvivi.

Kenapa orang Cina Firster bukan setakat mengucap “Insya Allah”, “Alhamdulilah” dan sewenang-wenangnya meng’Allah’ itu dan ini tetapi juga suka sangat memandai dalam hal-hal berhubung umat Islam?

Alhamdulilah

Disemak 7 Jan 2015

Baca juga:

Muslims wear cross for fashion, ok what, says Playboy bunny fan

Dangerous trend of evangelistas lecturing Malays on Islam

Doing an Alvivi by denying that hijab is Muslim attire

Author:

I have no Faceook or Twitter.

77 thoughts on “Model b*g*l klon Hannah Yeoh suka bertudung dan ‘lebih pandai’ Islam (“Alhamdulilah”) daripada muslimah

  1. This is insidious. Like the Alvivi case, we should ask, who is behind this latest stunt ?

    1. Sue her, I bet UMNO don’t dare. Maybe ask PERKASA to sue her but then there is not much to gain politically from her.

      1. Go to Stop The Lies. You should read what’s been said about you. I bet you have no clue what “you” have been doing there. L O L !

      2. Provoke…lah until the bubble get burst. By that time ..it will be already too late.

        I was in Genting last weekend with my family and also my siblings family. Parking was scarce and you have to wait to get parking space. My brother was already waiting for more than 1/2 hour when he saw a Chinaman going towards his car. My brother already give a signal to take his parking space.

        What happen later is interesting. The Chinaman was ‘ ching chong’ with another Chinese behind my brother and out of blue, the Chinese behind my brother jump queue to take the parking space.

        If I were in his position, I will just let go and wait for another empty parking space. Being a typical Melayu, I will reda and will not make the issue become an unwanted scene.

        No, my brother heated up. He shouted at the Chinese “Kalau saya boleh tunggu setengah jam, kenapa you tak boleh” and he didnt give in. Luckily another elderly Chinese interfere and asked the Chinese driver to back off.

        My brother is not a hot tempered person. He has many Chinese friends. I believe he is already pissed off with the ‘kurang ajar’ attitude and has to react correctly to teach them a lesson.

        This can be an isolated simple incident. How many such incidents to happen before it escalated become a major fire.

        Go on lah..keep on provoking. As for me, I have already decided never to give in to any Chinese or any races that jump parking queue.

        1. I did the same just few hours ago.

          Visiting Ipoh GH, queeing at the Hosmart, I was in the middle, behind me, 5 more people are queuing.

          One ah soh, smiling buat bodo trying to cut my queue. I smile back buat-buat bodo. And then I said, ‘the line starts from behind’. The other ah soh, behind her, trying her luck as well, with her seluar pendek, cepat-cepat jalan. The ah soh that I tegur, nodded and then baru queue.

          I said to the Malay guy in front of me, ‘Kalau tak ajar, sampai bila pun takkan belajar’.

          5000 of what again?

            1. She has a Playboy Condom gig coming up on Thurs. night (Dec 19 ,)

              But she is making a savvy move, actually. Islamic modelling (baju pengantin, baju raya, kosmetik halal, and of course fesyen tudung) could well be lucrative as the ‘Islamic’ market is big.

              For an ageing model, Islamic fashion would be a viable career continuation option when you’re no longer young and hot enough to model lingerie.

                1. Urm, kalau dia menggayakan tudung, islam1st bukan pasaran sasaran lah kecuali kalau kamu nak beli Tudung Felixia hadiahkan bagi isteri. Dan kalau sang isteri dapat hidu yang benda tu dibeli atas dasar minat si pragawati lawa, hah, Plaster-Guan-Eng kena dilekat pada dahi nanti.

  2. Makin dilayan orang begini makin menjadi jadi dia! Buat apa beri publisiti percuma lagi murah kepadanya!

    Sebelum ini ada orang tahu siapa manusia ini. Sekarang sudah keluar muka dia tiap tiap hari.

    Cuma nasihat saya jangan bermain api. Jangan melampau lampau menggunakan semua perkataan suci dalam Islam. Bukan tahu makna pun. Tidak juga beriman denganNYA.

    Ingat peristiwa rusuhan di Singapura baru baru ini? Saya yakin punca sebenarnyanya bukan kerana kemalangan maut yang menimpa warga India. Itu hanya pencetus akhir peristiwa.

    Mungkin mereka telah mengumpul rasa marah dan dendam sekian lama akibat perbuatan ‘kurang ajar’ masyarakat di sana!

    Begitu juga provokasi provokasi Cinabeng DAP yang melampau lampau sejak akhir akhir ini. Diam orang Islam bukan kerana takut atau tidak marah tapi kerana masih bersabar dan beri peluang untuk mereka menghentikan semuanya.

    Cuma ingat KESABARAN itu ada HAD. Peristiwa 13 Mei bukti nyata. Jangan salahkan Melayu Islam kalau mereka mengamok nanti!

    Cuma sedihnya kita semua akan susah. !

    Kalau mereka yang melakukannya sahaja yang menerima akibatnya, saya hanya ucapkan, ….a safe journey to hell…!

    1. re: “Sebelum ini ada orang tahu siapa manusia ini.”

      Facebook ‘fan page’nya tu ada lebih 150,000 ‘Like’. Juga The J-Star banyak mempromosi, sampai pengarang urusan (ketika itu) akhbar itu sendiri telah memberi publisiti.

      1. He,he,he Helan maksud saya publisiti mengenainya telah merebak luas merentasi jurang umar, bangsa dan agama. Sebelum ini hanya orang orang muda, pembaca The Star yang saya yakin kebanyakan orang Cina yang mengenali dan ‘like’ dia!

        Kini saya yang old timer dan sudah pencen lebih lima tahun pun tahu ‘ceritanya!

        Bukankah hebat publisiti yang diterimanya?

  3. Helen, dalam kes ini saya melihat tidak ada bezanya antara model bogel playboy dengan mereka yang mempromosi Comango dengan nafsu nikah mutha’ah puak sesat Syi’ah.

    mereka ini sanggup memutarbelitkan apa saja kerana mereka adalah tentera-tentera nafsu…. dengan siapa jeneralnya

    ya….pasti ramai tahu.

    dan tentunya mereka mendakwa tindakan mereka adalah ‘hak asasi’ ‘rakyat’……!

    1. You’re not a Malay Muslim. I have been observing you. Reminds me of a certain Mohd Aziz/Ravin. A kafir masquerading as a Malay Muslim.

      That’s okay. I know you do this for a living.

      1. re: “I know you do this for a living.”

        ‘Ravin’ masqueraded as ‘Mohd Aziz’ and also hijacked the name ‘Pakatan Puak Pembohong’ clearly with the agenda of deflecting criticism away from the evangelista leaders in DAP 3.0.

        Pedang on the other hand is a neutral name that doesn’t give away anything and as far as I’m aware has not commented on the other political threads. In fact I too am surprised at his (assuming his is male) reemergence in our comments section. So I don’t think lah that he does this for a living.

        1. re: “I know you do this for a living.”
          Me thinks its more of a case of re: “I know you do this for a living, for your god.” Its a kind of missionary using a method of of creating confusion on one’s belief (in this case Islam), rather than highlighting its own religion’s teachings, as highlighted oredi by LOL.

          re: “Bunny Felixia”
          So, she is in hijab during her spare times, in between her bikini, condom modelling? So what is the good intention here?

          Anyway, I came across this quote from an English author, Samuel Johnson, “Almost all absurdity of conduct arises from the imitation of those who we cannot resemble”. This is really a prime example of an ABSURDITY from a group of absurd people.

          1. To ALL defender of Islam and Muhammad,

            Don’t be fool and don’t be surprised! This playmate in hijab in-between whatever she’s doing…there are even worst case scenario.

            Read/came across something like a muslim-kind of diligent muslimah doing ALL her Islamic’s faith and obligatory stuff ie. prayers, reciting the Quran etc etc and the production crew and and director took such great care and concern in giving her ‘PRIVACY’ and ‘PRIVILEGE’ in-between her doing her X-RATED shootings!

            The list of their ASSAULTS are long, sophisticated and subtle but their intended target and objective is CRYSTAL CLEAR!

            Some even professed to embrace Islam and ATTACK from WITHIN which is not new as it happened even during the emergence of Islam. Rasullullah s.a.w. had forwarned us!

            These are CRUSADES in modern times and 800 years or so of Golden Age of Islam serves as a permanent scarr for ‘THEM’ not ever to be SUBJUGATED again!

            Our best fortress is to maintained and teach our young ones beginning from the nucleus ie. own family, albeit its harder in this time and age.

            We do our best according to our understanding of Quran and Hadiths (Sunnah) and we pray Allah accept our sincere submission and effort in defending Islam!

            I pray that it would not be a day like Afghanistan that I would be forced to come home and defend Tanah Melayu! If that is destiny then so be it, I’ll be back defending my ancestor’s homeland.

            Insya Allah, Amin!

            OM – Melayu Luar Negara

            1. Re. Read/came across something like a muslim-kind of diligent muslimah doing ALL her Islamic’s faith and obligatory stuff ie. prayers, reciting the Quran etc etc and the production crew and and director took such great care and concern in giving her ‘PRIVACY’ and ‘PRIVILEGE’ in-between her doing her X-RATED shootings!

              Can you provide us with references and link if any. I have watched one or two before but I won’t post it here as I don’t know whether these are the same people.

              Re. I would be forced to come home and defend Tanah Melayu! If that is destiny then so be it, I’ll be back defending my ancestor’s homeland.

              Jazāk Allāh Khayr (“May Allāh reward you [with] goodness.”)

              1. To LOL,

                I don’t deliberate much on the link you asked for, forgive me.

                However, what i can share just now is many SAD situations having just seen 3 days of RIS – Reviving Islamic Spirit on 27-29 December, 2013 Toronto, Canada – personally I think and observed muslims have not conduct themselves accordingly.

                From road manners (lobby driveways etc) to seatings incidence, to disregard-disrespect to fellow muslims, to primary objective in being in the conference itself. The lists can be endless.

                My point is if muslims take a lenient approach in not even noticing the little things that is profoundly ajar from the way of the prophets s.a.w. then till the end of time ‘To Each Its Own’!

                NOTE : Even at such mega Islamic event ‘they’ have foot-soldiers distributing their pamphlets with clear intentions to whom they are targeting! No need to be discreet, they just be BOLD and UPFRONT!

                On a micro – scale there was always the ‘DIVIDE’ amongst muslims ie. UMNO-PAS, What more among nations?

                Sounds very idealistic I guess but I’m not perfect nor angel. Best I could do is Doa, insya-allah.

                Jazakallah.

        1. Kesian kan kau Pedang,

          Once I mentioned the word KELING you went berserk and fall into the trap immediately.

          It is ok, it is a good way for you as Keling and like any other typical Keling who refuse to voice up their point of view positively but resort to camouflaging as someone that you are not. Even the successful Keling has revolved into “I am not Indian actually” sebab malu dilabel KELING.

          Don’t get me wrong, I don’t abhor the Indian community or Keling as I have Keling Aunt (by marriage) and I love her dearly. In the early 80’s before she wore hijjab, she used to “pakai sanggul bunga keling” whenever she attended a wedding. The bloom is bright orange in color. That’s one of my fond memory of her when I was young.

          But I what I deplore is their community attitude of not being able to work in sync among the rich and poor for their mutual goal. Sampai kiamat pun mereka akan ketinggalan dalam serba serbi, yang kaya dan berjaya akan melupakan bangsa mereka dan menjadi “I am not Indian Actually”.

          It is good for you actually Pedang, it is way for you to unleash your anger and frustration, as I mentioned many times before Helen’s blog is “a feel good channel for some”. Otherwise if the feeling, emotion, and anger bottle up, it may turn into hatred. Itu yang jadi GANGSTERISM dan bagai tu pada kaum Indian.

          Ok back to business:

          Re. Sahih Bukhari

          Ṣaḥīḥ al-Bukhārī is a collection of hadīth compiled by Abu Abdullāh Muhammad Ibn Ismā`īl al-Bukhārī(rahimahullāh). His collection is recognized by the overwhelming majority of the Muslim world to be one of the most authentic collections of the Sunnah of the Prophet (). It contains roughly 7563 hadīth (with repetitions) in 98 books

          http://sunnah.com/bukhari/about

          Re. Kawin mut’ah pun ada.

          Nikah Mu’taah ini adalah ajaran syiah itulah sebabnya kerajaan Islam Ahli Sunah Wal Jamaah Malaysia haramkan syiah.

          my question to you Pedang:

          Imam Bukhari bukan Syiah, jadi bagaimana Hadis riwayat beliau ada sebut Nikah Mu’taah.

          For those who don’t know Nikah Mu’taah ni adalah Kahwin Kontrak

          1. Sebab kitab hadis cuma rekaan. Syiah ikut lain Suni ikut lain. Lepas tu jadi bodoh gaduh mana yg betul. Sahih Bukhari buku 65 hadis 4658 halal kawin mut’ah. Allah larang ikut selain Quran.

            1. Jangan pakai hentam aje baca sepenuhnya..

              Sudah tidak halal lagi, alias sudah diharamkan. Hukum Nikah Mutah sudah menjadi haram dalam keadaan apapun.
              Rosulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Wahai manusia. Sesungguhnya aku dulu pernah mengizinkan kalian untuk melakukan Nikah Mutah. Namun sekarang Allah ‘azza wa jalla telah mengharamkan nikah tersebut sampai hari kiamat.”
              (HR. Muslim)

              Dari Muhammad bin ‘Ali, bahwasanya pernah suatu ketika diceritakan kepada ‘Ali bahwa Ibnu ‘Abbas memperbolehkan kawin Mut’ah, maka beliau berkata : “Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam melarang Nikah Mutah dan makan daging keledai waktu khaibar.” (HR. Bukhari dan Muslim)

              http://mintlisim.wordpress.com/2010/12/04/nikah-mutah-versi-sunni-dan-nikah-mutah-versi-syiah/

              1. Hadis kononnya Nabi pernah halal mut’ah adalah fitnah besar terhadap Nabi & Islam. Kitab hadis = kitab fitnah. Sebab itu Allah larang ikut selain Quran.

                1. Itu pendapat kamu…

                  Re. Sebab itu Allah larang ikut selain Quran.

                  Beri juga dalil yang Allah larang ikut Hadis dalam Quran…

                    1. Re. Pasti jumpa jika baca Quran.

                      Kalau belum baca lagi atau buat research dengan uncle GOOGLE janganlah nak pandai-pandai bagi pendapat.

                      ITU BAHLOL dan MENIPU namanya….

                      Orang berdebat guna fakta bukan air liur aje…

                    2. Maki hamun tanda jiwa tertekan. Nanti susah tidur. Sebab itu kena baca Quran baru jumpa ayat yg larang ikut selain Quran termasuk hadis. Ok.

                2. Kedudukan Hadis dalam Islam,

                  Kedudukan hadith dalam Islam adalah sesuatu yang tidak dapat diragukan kerana terdapat penegasan yang banyak di dalam al Quran tentang hadith – di dalam al Quran disebut sebagai al Sunnah – malahan dalam banyak tempat hadith disebutkan selari dengan al Kitab ataupun al Quran. Di dalam al Quran juga disebutkan dengan ketaatan terhadap Rasulullah saw yang disebutkan bersama dengan ketaataan kepada Allah. Ini sebagaimana yang ditegaskan di dalam al Quran di dalam firman Allah seperti ;

                  Maksudnya ; “Dan taatilah Allah dan RasulNya, jika kamu adalah orang-orang yang beriman” (surah al Anfāl : ayat 1)

                  Maksudnya ; “Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukminah, apabila Allah dan RasulNya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan yang lain bagi urusan mereka” (surah al Ahzāb : ayat 36)

                  Maksudnya ; “Apa yang diberikan Rasul kepada kamu, maka ambillah ia, dan apa yang dilarangnya bagimu, maka tinggalkanlah” (surah al Hasyr : ayat 7)

                  Dengan penegasan al Quran di atas, jelaslah bahawa hadith tidak dapat dipisahkan penggunaannya di dalam segala hal yang berkaitan dengan Islam selari dengan al Quran.

                  Sesetengah pengarang menyebutkan mengenai 5 fungsi hadith yang utama – dalam sesetengah buku cuma disebut 4 – iaitu ;

                  Penguat dan penyokong kepada hukum-hukum yang terdapat di dalam al Quran seperti dalam perkara pengsyariatan sembahyang, puasa dan haji.

                  Penghurai dan pentafsir bagi ayat-ayat al Quran yang umum seperti memperjelaskan mengenai cara perlaksanaan sembahyang, kaedah jual beli, menunaikan zakat dan haji dan sebagainya yang mana perkara-perkara tersebut hanya disebutkan secara umum oleh al Quran.

                  Menjadi keterangan tasyri’ iaitu menentukan sesuatu hukum yang tiada di dalam al Quran seperti dalam hal memakan haiwan yang ditangkap oleh haiwan pemburu terlatih seperti anjing yang mana buruan tersebut terdapat kesan dimakan oleh haiwan pemburu terlatih tadi dan kesan tersebut menunjukkan haiwan pemburu tadi menangkap buruan untuk dirinya sendiri. di dalam al Quran hanya dibenarkan memakan buruan yang ditangkap oleh haiwan pemburu terlatih. Maka dalam hal ini, hadith menerangkan bahawa buruan yang mempunyai kesan dimakan oleh haiwan pemburu adalah haram dimakan.

                  Menasakhkan hukum yang terdapat di dalam al Quran.Sesetengah ahl al Ra’y berpandangan bahawa hadith yang dapat menasakhkan hukum al Quran itu mestilah sekurang-kurangnya bertaraf Mutawatîr, Masyhûr ataupun Mustafhîdh.

                  Menerangkan mengenai ayat yang telah dinasakh dan ayat mana yang telah dimansukhkan.

                  Dalam menentukan fungsi-fungsi bagi hadith ini, para ulama bersepakat dalam menentukan fungsi pertama dan kedua tetapi mereka masih berselisih dalam menentukan fungsi ketiga, keempat dan kelima. Menurut ulama Hanafiyyah, hadith-hadith Mutawatîr dan Masyhûr boleh menasakhkan hukum al Quran manakala Imam Syafie sendiri menolak penasakhan itu.

                  Di dalam bidang ibadat, hadith memainkan peranannya dalam menghuraikan maksud ayat-ayat al Quran mengenai pengsyariatan sesuatu bentuk ibadat dengan lebih jelas. Tambahan pula, hadith juga memperincikan lagi masalah-masalah yang berhubung dengan pelaksanaan sesuatu ibadat sama ada wajib, sunat, harus, makruh atau haram.

                  Dalam bidang hukum atau undang-undang, hadith memperincikan hukuman-hukuman dan undang-undang yang terdapat di dalam al Quran seperti hukuman terhadap penzina. Hadith juga berbicara meliputi soal-soal yang berhubung dengan keadilan sosial, ekonomi dan politik. Hadith juga menerangkan mengenai hal-hal mengenai masalah-masalah perseorangan dan kekeluargaan seperti soal nikah, cerai dan talak. Begitu juga kita tidak menemui secara khusus tentang larangan al Quran terhadap amalan rasuah dan menyorok barang dagangan dan perkara-perkara ini diterangkan di dalam hadith.

                  Mengenai ilmu pengetahuan pula, tidak sedikit ilmu yang boleh kita korek dari hadith bagaikan satu dasar yang tidak diketahui kedalamannya sama ada ilmu sejarah – sejarah penciptaan alam dan bangsa-bangsa terdahulu -, ilmu nasab, ilmu sosiologi, bahasa, sastera, budaya dan banyak lagi. Tambahan pula, hadith juga menggalakkan manusia agar berusaha menuntut ilmu dan memperbaiki diri. Manakala dalam soal pembentukan akhlak pula, maka sememangnya pengutusan Rasulullah saw itu sendiri adalah untuk membentuk akhlak yang mulia.

                  http://ms.wikipedia.org/wiki/Hadis#Kedudukan_Hadis_di_dalam_Islam

                  1. An-Anfal 1 – taat Rasul ertinya taat Quran sebab Nabi cuma taat Quran. Al-Azhab 36 – Rasul tetapkan berdasarkan Quran maka kita kena ikut ketetapan Quran. Al-Hasyr 7 – Rasul larang berdasarkan Quran maka kita kena ikut larangan Quran. Quran sudah sempurna tak perlu kitab lain. Quran langsung tak sebut hadis Nabi atau sunah Nabi. Kitab hadis bukan kitab wahyu tapi cuma buku cerita rekaan muncul ratusan tahun lepas Quran.

                    1. Nak tanya Baca Quran pun tak Habis tapi dah pandai buat penafsiran ayat sendiri… BELAJAR ILMU FIQH kat mana tu…

                    2. LOL semoga Allah SWT balas jasa anda. Sudahlah jangan dilayan lagi golongan anti hadis n pseudo wahabi mcm si pedang tu. Orang Penang kata geng ‘kona baring kena lutut’ punya. Takdak kesudahan. Retorik kosong jin pun pandai!!!

                    3. Saudara, bukankah Rasulullah s.a.w. pada wasiat terakhirnya telah berpesan kpd. ummatnya jikalau berselisih pendapat atau tertimpa masalah, baiknya mereka merujuk kepada nas Al-Quran dan As-Sunnah untuk cari penyelesaian. Apalagi “As-Sunnah” itu jika bukan hadith2 Baginda yang bersanad turun temurun kpd. zaman kita hari ini juga? Kalau terdapat penyelewengan dalam bidang ilmu Islam ini is bukan bererti kita mesti bertolak sekalian bukti yang sahih daripada khazanah nasihat agama wasiat iman Sayyidina Muhammad s.a.w.

                    4. Nabi ikut Quran. Ikut Quran ertinya juga ikut sunah Nabi. Quran langsung tak sebut sunah Nabi. Maka istilah sunah Nabi sebenarnya bukan ajaran Quran.

                    5. Pedang, kamu tidak faham kenyataan saya diatas; jangan kamu terjatuh dalam perngkap orang tercela yang ingkar sunnah Rasulullah s.a.w. Baiklah, padangkan anda cenderung bertengkar tanpa ilmu yang dasar pada hal berkenaan ini, hanya boleh saya cadang kita belajar dengan ustaz yang berwibawa yang sudah di-istiharakan oleh alim ulama sejagat.

                      Hope you understand English brother, and to Allah is our return and He will adjudicate between us as to the things about which we used to dispute, on the Day when mouths will not be able to utter anything, but our limbs will testify to our doings; and Allah will testify to the truths and falsehoods which we bore in our intentions and our conscience.

                      Sheikh Hamza Yusuf on Scripture and Faith:

                      [YouTube]

                    6. Istilah sunah Nabi memang bukan ajaran Quran lebih tepatnya bukan ajaran Islam. Kenapa nak ikut yg bukan ajaran sebenar Islam. Kenapa ingkar perintah Allah dlm ayat 10.15 larang ikut selain wahyu. Kenapa tak beriman dgn sebahagian ayat Quran.

  4. Usah layan stunt bodoh orang macam tu. Orang macam tu yang haram pun boleh dihalalkan. Ingat tak halal organic vege bak kut teh.

    Ah Beng takut mati dilahirkan semula sebagai binatang sebab itulah jadi vegetarian. Tapi tak tahan tak makan daging. Jadi buatlah vegetarian fish, vegetarian pork, vegetarian duck dll.

    Tak ada daging tapi rasa macam daging. Hipokrit.

    1. Memang tak nak layan. Tapi masalahnya hal macam ni yang menjadi bahan berita. Mungkin kerana ramai pengikutnya di facebook, sampai diiktirafkan oleh mainstream media dan langgar saja segala adab dan budaya orang lain.

  5. Ya Allah Ya Tuhanku, jika benar hatinya murni untuk memeluk islam berilah hidayah kepadanya …dan jika jahat hatinya untuk menghina Islam Kau jatuhkanlah hukuman yang sangat berat kepadanya agar agama ini dapat diselamatkan dari orang-orang yang jahat seperti ini….amin.

    1. Amiin

      That’s my feeling and thinking as well that’s why I don’t comment much about her in a negative way personally

            1. Cuba beri Dalil dari Quran yang kata bahasa apa pun boleh…. Nampaknya kau ni dah ada bau bau mabuk TODI… makin lama makin merapu

              1. Islam ini universal sesuai semua area. Salam boleh dlm bahasa apa pun. Solat pun boleh dlm bahasa apa pun.

                1. Re. Salam boleh dlm bahasa apa pun. Solat pun boleh dlm bahasa apa pun.

                  Jadi berilah dalil yang ada dalam Al Quran tentang ini….jangan pakai cakap aje…

                  1. Quran tak larang jadi harus salam bahasa apa pun. Solat = kewajipan. Solat bukan sembahyang. Sembahyang arah / depan batu cuma rekaan warisan pagan.

        1. The word amen (/ˌɑːˈmɛn/ or /ˌeɪˈmɛn/; Hebrew: אָמֵן, Modern amen Tiberian ʾāmēn; Greek: ἀμήν; Arabic: آمين‎, ʾāmīn ; “So be it; truly”) is a declaration of affirmation[1][2] found in the Hebrew Bible and the New Testament. Its use in Judaism dates back to its earliest texts.[3] It has been generally adopted in Christian worship as a concluding word for prayers and hymns.[2] In Islam, it is the standard ending to Dua (supplication). Common English translations of the word amen include “verily” and “truly”. It can also be used colloquially to express strong agreement,[2] as in, for instance, amen to that.[4]

          http://en.wikipedia.org/wiki/Amen

  6. As I understand it, choosing to cover or not cover is a significant matter for a Muslim woman, right?

    Felixia should not simply put on the hijab like it’s just a wardrobe choice.

    Her actions are at best naive and ditsy or at worse, cynically manipulative.

    Or maybe she’s getting close to Islam – being a freethinker, no strong conviction either way and she’s very fluent in BM – maybe in her social circle, she mixes more with Malays?

    1. If she mixes more with Malays as you say, then all the more that she should be aware that the decision to cover up is a significant religious issue, and once the choice has been made, the tudung is not something that can be put on one day, and taken off the next day when you’re wearing the Playboy bunny suit.

      1. Sorry Helen, tudung got nothing to do with Islam, so you can put it on/off whenever you like. Even non-muslim males can put it on if they feel like it.

        Don’t you think somebody is in mirth right now that the muslims are starting to fight among each other over minor issue such as “tudung”? Its a oxymoronic for a people who proclaim the greatness of islam, yet they forgot all about major stuff like making peace the worldover, getting rid of poverty which incidently afflict more muslims, getting rid of corruption etc. instead of bickering over nonsense stuff. ToLOL betol!

        1. re: “Sorry Helen, tudung got nothing to do with Islam”

          I can’t debate tudung in the Quran with you as I’m not learned in the subject.

          But from what I see around me, Muslim women in Malaysia wear the tudung as a badge of their faith. This practice has got to be respected by the minority women who are non-Muslims.

          It’s just not the same as an Indian woman wearing baju kurung or a Chinese woman wearing sari. Baju kurung has come to be accepted as the formal attire for government functions, or ‘baju kebangsaan’ so to speak.

          On the other hand, the authorities have not tried to impose tudung on non-Muslims with the exception of a few incidents (e.g. policewomen on parade) and in those cases, the Chinese led by Lim Kit Siang vociferously objected.

          Hijab has Muslim connotations whatever you wish to argue wrt to the nas.

          1. I respect your view as I do others’. I would just state that what you see may be a result of a herd mentality. Most people don’t want to be left out of the crowd (which may result in them being marginalised) even if they don’t really understand the underlying basis.

            If you recall, tudung wearers were a minority in the seventies and before…. but gradually the crowd grew over the years until now it became the other way round. But don’t tell me the muslimahs are more pious now then they were before or the ostats were then less knowledgable than now.

            1. I attended a documentary preview by SIS’s Norhayati Kaprawi where she screened her short film on the hijab.

              She showed the audience pictures of the early Malay women (in the yearbook, etc) who were all uncovered — Siti Hasmah’s generation.

              Norhayati said that the first Malay undergrads in UM to wear tudung were those on Anwar scholarship (some Yayasan linked to him).

              I’m aware of the peer pressure to conform.

              And I agree with your opinion that Malay women who are covered up today need not necessarily be more ‘Islamic’ than their grandparents who did not. One example would be gejala buang bayi. Also compare the quality of Mastika in the old days with the majalah wanita dan hiburan hari ini.

              As for the ostads, I also concur with you.

              In the days of Pendita Zaaba, they did show serious scholarship (today we have Ostad Ferrari and the Muslim televangelists and Ustaz Ridhuan Tee). Also in the olden days, they lived the spirit of Islam.

              Today (confession: I used to read Astora Jabat’s Bicara Agama column in Utusan, and the other ustaz who used to appear on the same page to answer reader queries), the Malay Muslims ask a lot of nitty gritty question, e.g. Apa hukum mandulkan kucing?

              There was even an interesting debate in the Kelantan royal court (palace) between two Islamic schools of thought as to whether the Sultan’s pet dog was halal to be kept by the ruler or not. Sorry off-hand I can pinpoint the year but I have the citation somewhere. Read it in law book.

              1. Very glad that we share the same sentiments with regards to the piousness of women then and now and the ostats. I also followed astora’s columns then. But I avoid ostat ferrari and his ilks who to me divert the muslims’ attention from the real issues.

                No conspiracy theories here or on their part, but its just following the crowd again and making money (in most cases) from gullible audience because thats the fad now. The questions they asked and focussed on were so downright petty its embarassing to even listen in to the discussion. Don’t tell me they were so lacking in common sense!

                Not to say that we don’t need guidance at all. We do. But we shouldn’t take our sources of guidance blindly, be it ostats, hadis etc. At the end of the day, for muslims especially, the only real source is without doubt, the Quran itself.

                1. Apa salahnya kalau ada dikalangan muslims sendiri nak belajar lebih lanjut tentang kemusykilan mereka? Ada bukti ke mereka tanya ni takde common sense? Lebih elok kalau bertanya daripada fikir sendiri2. Quran pun tak bagi bersangka buruk pada sesiasapa. Fitnah apatah lagi. Shalom!!!

                  1. My last para above explained my view on this. Nothing wrong with learning and questioning. But the proof for lacking in common sense lies in the questions asked. I may be prejudiced or biased against them now…but that only after I’ve listened to them and I’ve done enough listening.to make up my mind. “Fitnah”? Now where did that comes from (its a rhetorical question). I am done here.

                    Peace.

                  2. Re. Lebih elok kalau bertanya daripada fikir sendiri2.

                    Masaalahnya sekarang ramai buat tafsiran sendiri… dan lebih pandai dari para ustaz dan ulama fiqh..

  7. ignorekan saja mockery mereka-mereka yang sengaja cari masalah dengan orang melayu dan Islam. dah tentu ada director-director yang mengarah dari sebalik tabir – test market and also stirring issues.

    1. Re. ignorekan saja mockery mereka-mereka yang sengaja cari masalah dengan orang melayu dan Islam

      Kalau tak dibenteras dari awal, ianya akan menjadi BARAH dalam Masyarakat ISLAM dan MELAYU Malaysia.

  8. apabila kita berdoa, seeloknya kita membaca dalam bahasa arab,begitu juga solat dan salam. jika ada diantara kalian yang anti-hadis. sila kemukakan yang solat dan salam itu boleh dalam bahasa apa pun jua.kerana saya tidak menjumpai nas, mahupun surah yang ALLAH berfirman agar guna apa jua bahasa.ingat !wahai manusia yang anti-hadis sesungguhnya nabi bersabda barang siapa mengikuti sunahku sesungguhnya ia masuk golongan yang beriman

  9. jika ada diantara kalian yang berdoa, boleh lah mengunakan dalam apa jua bahasa.sesungguhnya ALLAH MAHA MENGERTI apa yang kamu bicarakan.ALLAH AZZA WAJALA mengerti apa jua bahasa

Comments are closed.