Lagi penasihat Pemandu digaji KJ untuk buat ‘con’sultancy

December 19, 2013 at 3:25 am 21 comments

Khairy Jamaluddin ingatkan duit kerajaan kita tu tabung atuk dia ke?

Astro Awani semalam memberitakan Khairy: Makmal kaji kos sara hidup rakyat ditubuhkan tahun hadapan‘.

Menteri Belia Dan Sukan berkata makmal tersebut akan ditubuhkan di bawah unit Pamandu, iaitu konsultan-konsultan muda yang digaji Idris Jala, Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri.

***  ***  ***

Kemaskini: 11.15 pagi

“being gomen for so long,
.
they never know the rakyat living cost?
.
what lah!”

— tanya Alwie Abdullah @ 2013/12/19 at 11:12 am

***  ***  ***

Dah lah Najib boros membelanjakan RM7.2 bilion untuk konsultan. Ini pula Khairy tumpang sekaki.

Kajian ni dan kajian tu yang dibuat oleh konsultan keliling pinggang Najib berhasilkan apa? GTP lah, ETP lah, NKEA, NKRA, BR1M, BL1M, KR1Mmacam budak tadika main abjad.

Education Blueprint dah lah RM20 juta. Jumlah kos besar ini pun bukannya dibayar kepada pakar-pakar pendidikan. Blueprint tersebut sekadar dihasilkan oleh “general management consultants” (konsultan pengurusan am) sahaja.

Khairy- Makmal kaji kos sara hidup rakyat ditubuhkan tahun hadapan - Astro Awani 2013-12-19

Berkaitan:

Baik KJ yang kokok berderai-derai itu letak jawatan

Siapa KJ untuk menilai mutu kerja penjawat awam?

KJ insulting 1,400,000 civil servants

Advertisements

Entry filed under: Api dalam sekam. Tags: , , .

Baik KJ yang kokok berderai-derai itu letak jawatan Kuat semangat judi: Ni bukan saya yang cakap tapi Google yang dedah

21 Comments Add your own

  • 1. choc-mint  |  December 19, 2013 at 4:54 am

    hmmmmmmm…lewtih dgn najib nin… maaf ckp lah… lepaeih kepimpinan tun mwaser mcm dpt pemimpin anak ku sazali dah manja terlebih suda bebal pandai xbleh di ikot bodoh xbleh diajar… umpama

    berak pown nak suh owang cebok… najib ada pesbuk yg duk puji jew kowt… haku try komen bg pendapat yg menentang arus awat xmasuk.. haku berbaik sangka.. haku yg xpandai tenet kowt… xguna ader pesbuk/blog klo owg len xbleh bg pandangan…. sori ye.. stresss..

    Reply
    • 2. Madat for the masses  |  December 20, 2013 at 1:56 am

      Cuba google Agensi Invosi Malaysia structure. CEO unik Kamal Jit Singh, CEO Aim Mark Rozario.
      2 bilion untuk orang kristian dan singh kafir. Sedangkan Najib akan mengintip rakayat melalui Polis Syariah sebagai madat untuk orang awam.

      Polis Syariah akan mengintip semua rakyat malaysia yang bercumbu di rumah dan di hotel tak kira Cina, atau India atau Melayu sebab mcm mana nak tahu seseorang itu Islam atau tidak? Oh maaf encik, encik orang cina ye..teruskan bercumbu.

      Awak orang islam ye, minta seluar dalam..

      Jadi ini haya menyeronokan kaki skodeng di Jabatan Ugama. Ini satu inovasi Najib..muahaha..

      Madat for the masses, billions for the Singhs..

      Reply
  • 3. Chris  |  December 19, 2013 at 8:46 am

    It sounds like Rajagopal’s chronic but futile “experimentation” with the Malaysian national soccer team

    Reply
    • 4. alwieabdullah  |  December 19, 2013 at 11:12 am

      ya la chris… sounds like rajagobal experimentation.

      after so many years of governing this country, the BN heads are like clogged with something dirty thus they have to ‘buat kajian’?

      in other words, being gomen for so long, they never know the rakyat living cost? whatlah!

      Reply
      • 5. Chris  |  December 19, 2013 at 12:15 pm

        Bro. the problem is that the team got no fluid dynamics like the Barcelona tiki-taka. They don’t pass the ball accurately, have poor ball control, can’t produce good assists, and in the penalty area they cannot convert the buildup into a goal. Sampai bila lagi mahu menang Jepun di Asian Cup?

        Reply
        • 6. pure  |  December 19, 2013 at 10:25 pm

          Waa, perumpamaan awak begitu tepat! That really sums up what is our government today.

          Reply
    • 7. Raja Gobal Raja Belit  |  December 20, 2013 at 1:59 am

      This akal keling coach, Malaysia fail to reach the Asia qualifiers but he finish his contract muahaha… kena tipu. Waitlah my kpi is asia qualifiers, so FAM waited and waited and then he said the players are not ready..muahaah.. sial punya coach. Subahan Kamal that Indian UMNO member is the mand behind Raja Gobal. RAja segala belit.

      Reply
  • 8. MCA.8481  |  December 19, 2013 at 9:20 am

    Usah buang masa dan duit bikin makmal. Dulu lepas bikin makmal, si Jala cakap jika subsidi tidak dirasionalisasi, negara boleh muflis. Bila subsidi gula, elektrik, dan bahan api dikurangkan serta perkenal GST, maka kos hidup meningkat. Jadi kenapa pula perlu buang duit bikin makmal utk kaji kesan cadangan makmal yang terdahulu? Bongok!

    Reply
    • 9. Chris  |  December 19, 2013 at 11:08 am

      Tak payah berfikir lah jom heboh [YouTube]

      Reply
  • 10. Sesumpah  |  December 19, 2013 at 9:42 am

    Tak payah susah-susah nak tubuhkan makmal. Makmal biasanya menggunakan kaedah simulasi dan data yang digunakan pun secara simulasi jugak. Pensampelan data yang tidak menggambarkan data sebenar. Orang kata kalau sampah yang digunakan, sampahlah jugak hasilnya (Garbage In, Garbage Out).

    Sepatutnya semua pegawai PEMANDU turun ke bawah dan cuba jalani hidup sebagai rakyat golongan pertengahan (bukan takrifan yang diberikan oleh Aziz Karpawi). Kita mintak setiap pegawai PEMANDU simpan dalam poket RM2,000 jer dan cuba hidup sebagai rakyat marhein selama sebulan jer.

    Dengan RM2,000 tu, cuba duduk kat rumah flat dan bayar macam-macam bil sebagai rakyat biasa. Kemudian lihat bakinya pada akhir bulan. Sekiranya baki akhir bulan adalah di bawah RM500. Hasil daripada kajian tersebut ialah rakyat Malaysia memang menanggung kos sara hidup yang tinggi. Simple kan. Tak perlu belanja juta-juta pun untuk setup sebijik makmal. Buang masa jer. Data yang diperoleh pun belum tentu tepat.

    Reply
    • 11. Mandy  |  December 19, 2013 at 10:17 am

      KJ dah BIASA hidup cara orang kaya RAYA.
      KALAU dia betul PEJuang rakyat, BERI dia RM 2000 sebulan Dan HIDUP DI shah alam…….merasai real situation SELAMA 3 bulan.

      Ada SANGGUP KAH.
      JANGAN pandai BERKOKOK SAHAJA.

      Reply
    • 12. muda  |  December 19, 2013 at 11:51 am

      RM2000 dan dok kat flat dan status bujang…! You takder kereta dan tak mampu untuk beli motor.

      Makan minum dalam sehari paling ceroi skalipun ialah RM20.oo/hari. Ini kes ikat perut. Pengangkutan ke tempat kerja (pergi dan balik) dengan bas dan kekadang teksi RM 15.00. Sewa rumah atau bilik ialah RM150.oo/bulan.

      Hiburan dan penenang jiwa RM 20.oo/hari

      Kesihatan dan ubat sakit-deman RM 7.oo sehari.

      Awek takder sebab bajet tak cukup…! Dengan income RM2000/bulan dan semua keadaan serba- serbi kekurangan, perbelanjaan masih lagi menunjukkan defisit.

      Itu belum ada anak bini….! Dan tak hantar wang ke kampung pun…! Bayangkanlah yang dingin…..

      Reply
  • 13. jentayu  |  December 19, 2013 at 10:02 am

    yg kelakarnya makmal tu dicoordinate oleh pemandu tp yg buat powerpoint semua konsultan 7.2 bil. input2 dtgnya dr pegawai2 kementerian dan jabatan jg.

    licik si deris jala ni pegawai kjaan penat pikir bg buah pikiran pastu dia suruh konsultan kompil dlm powerpoint. tah apa yg pemandu ni buat pun aku tak tau.

    ini sama mcm budak2 Uni buat kerja berkumpulan. A (pegawai kerajaan) bg input utk kertas kerja, B (konsultan) tlg naip dan dokumentasi manakala C (pemandu) tukang arah ngan keluar duit.

    agak2 sapa yg paling susah buat keje dlm kes ni? cuma bezanya sekurang2nya si C ni keluar duit sendiri yg mana lg mulia dr si pemandu yg guna duit kerajaan dan pembayar cukai.

    Reply
  • 14. Novak Sein  |  December 19, 2013 at 10:13 am

    It is the beginning of the fall of Barisan Nasional.
    Too much money wasted.
    Why not make use of the professors of our own universities…….they could be a better think tank.

    Reply
    • 15. Orangkampung  |  December 19, 2013 at 10:38 am

      But, but … I promised my ball-carriers oops supporters, I promised to channel some contracts to them.

      Begitulah andaian saya terhadap semua ahli politik yang mencadangkan apa-apa projek pembaziran wang rakyat.

      Reply
  • 16. Orangkampung  |  December 19, 2013 at 10:41 am

    Question: sejak bila KJ jadi menteri jaga pengguna atau menteri kewangan?

    ni pun satu lagi masalah portfolio sendiri tak terjaga, nak memandai jaga kerja orang lain.

    Reply
  • 17. alfie  |  December 19, 2013 at 10:56 am

    Here is another excuse to spent RM1 billion by Ah Jib Gor and KJ. Guess these guys doesn’t know that to much analysis causes paralysis.

    Reply
    • 18. Aku Melayu  |  December 19, 2013 at 11:19 pm

      Who is behind Ah Jib Gor besides the FLOM? Idris Jala (yang sedang mengebar jalanya untuk memerangkap si lembik PM) and Omar Ong (pemberi ongkos kepada kaumnya secara sulit dan halus didepan dan dibelakang the dungu PM). Sheesh! I feel like twisting the PM’s ears and hentak-hentak kepalanya kat dinding until dia sedar what’s going on!

      Reply
  • 19. Fazillah  |  December 19, 2013 at 8:58 pm

    Khairy jamaluddin stop being a nuisance.

    Reply
    • 20. MAT gaiver  |  December 19, 2013 at 11:07 pm

      OXFORDEE a nuisance ,

      Reply
  • 21. Hussin Rahman  |  December 21, 2013 at 12:45 am

    MasyaALLAH, buat apa nak buat lab lagi atau nak gajikan consultant lagi? Ambik jer budak-budak sekolah yang tengah tunggu keputusan SPM tu, Depa pun boleh buat kerja ni. Lagi murah dan kerajaan boleh pula latih dia orang bekerja sebelum melanjutkan pelajaran semula.

    Nampaknya Pak-pak menteri kita nie semuanya anglophile dan WOGs belaka.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

RSS TKO — Tranungkite

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Ismaweb

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Kalender

December 2013
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Pengunjung

  • 7,597,347 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: