Posted in Evangelista Bintang Tiga

Lagi bajungu! Dapster ‘streetfighter’ direkrut tiap 3 bulan

Bajungu ialah ‘paramilitia’ terdiri daripada penyokong-penyokong DAP berpakaian seragam warna ungu. Pasukan peronda ini dibentuk oleh Lim Guan Eng serta didokong belanjawan kerajaan negeri Pulau Pinangnya.

Bajungu diberikan peruntukan wang kerajaan berjuta ringgit — lihat di nota kaki laporan portal rasmi ‘http://www.penang.gov.my‘.

Di bawah ialah gambar terkini upacara pelantikan pasukan tersebut yang telah berlangsung beberapa hari lepas di Komtar (bangunan state secretariat Pulau Pinang).

Dari kiri: Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow, Guan Eng, exco kanan negeri Phee Boon Poh (DAP) dan Adun Komtar Teh Lai Heng (DAP) menyerahkan sijil kepada bajungu.

Pasukan Peronda PP Dec 2013

“Becoming like thugs around Penang”?

Pada bulan Disember 2012 setahun lepas pun sudah pernah bekas ketua pengarang kumpulan Utusan Zainuddin Maidin mengetengahkan sebuah berita tentang “tindakan jenayah” bujungu ini (lihat screenshot laman bawah).

Bajungu juga berfungsi sebagai pengawal peribadi Lim Guan Eng (lihat gambar bawah).

http://zamkata.blogspot.com/2012/12/tindakan-jenayah-pasukan-peronda.html
http://zamkata.blogspot.com/2012/12/tindakan-jenayah-pasukan-peronda.html
Bajungu pengawal peribadi Guan Eng; kereta rasmi Merc Ketua Menteri Pulau Pinang yang berplet nombor ‘PG 1’

PG1 ialah plet nombor kereta rasmi Ketua Menteri Pulau Pinang

Pasukan peronda DAP ini ada juga bahagian petugas wanita — gambar, bawah.

Dear Leader(s) mereka diselubungi personality cult yang sengaja dan kuat dipupuk oleh parti Kristian evangelis tersebut.

Di bawah (gambar tabik) ialah kumpulan bajungu lelaki yang direkrut pada Oktober 2013.

Pasukan Peronda PP Wanita

Bajungu

Hannah Yeoh tidak ketinggalan dalam mengatur kegiatan vigilante

Dalam sebuah kenyataan akhbar yang dikeluarkan Adun Subang Jaya itu sejurus sebelum PRU13, Hannah Yeoh memberi amaran:
.

“They [BN] should not fear our flags, but instead fear the power of the people. We hereby remind Barisan Nasional Kelana Jaya to stop employing dirty tricks and it is about time that the leaders of MCA Kelana Jaya begin assuming responsibility for the misconduct of their members and supporters. Our residents and supporters in Subang Jaya have been placed on high alert and will be monitoring the streets right up to polling day.”

.
Tambah Hannah Yeoh lagi: “We pledge a clean and fair elections and we in Pakatan Rakyat will not tolerate anything less.”

hannah yeoh

BAWAH:

Borang permohonan untuk menyertai bajungu

SOP yang digariskan bagi bajungu yang diletakkan sebagai sebahagian daripada alat kerajaan DAP negeri di bawah pentadbiran Guan Eng

pkspp form

http://www.penang.gov.my/index.php/ms/component/content/article/1683
http://www.penang.gov.my/index.php/ms/component/content/article/1683

Author:

I have no Faceook or Twitter.

25 thoughts on “Lagi bajungu! Dapster ‘streetfighter’ direkrut tiap 3 bulan

    1. Yang RELA jags trafik semasa funeral Cina di Penang atau jaga trafik di Jalan Burma supaya Cina2 boleh beli biskut.

    2. Katak Bawah Tempurung.

      Kalau di Bukit Bintang ni anggota RELA rata-ratanya Cina dan sedikit kaum India. Jadi mereka Ahli UMNO lah?

  1. Bloody biawak has gotten himself a private army because he knows where all his rabid exhortations can lead to.

    Btw, these bajungus are known to aid Chinese traders (legal and illegal) in breaking the law or avoid getting caught by the law.

    I’ve been told that many of them have police records and some of them are connected to triads. Some say the Tokong too.

    Menjaga kebajikan dan keselamatan masyarakat, my ass.

  2. Persiapan untuk mempertahankan Dapters/warga Cina jika kekacauan kaum meletus? I think DAP sedar perbuatan mereka menanam benci di kalangan org Cina terhadap melayu akan berakhir dengan kekacauan…. these are preparations for that eventuality…

  3. When the home minister openly support Tiga Line – the group was indentified by KDN itself as Gangster , where was you? Bloody rasist , shame on you…..

  4. * aiyaaa..manyak bangge oh…lu ape ade ?
    …selupa kucing kulap meh
    …selupe babi pakai gincu meh…
    …selupe bunga los(ROS) genetik takle duli meh…
    ….selupe..makan bah kut teh…meh!
    aiyaa..manyak laa, manyak lah… milayu manyak boloh maa…

    * semangat patriotik evangelisdap untuk membina 1 CnaMalasia.

    Realiti atau fantasi, helen ?

  5. I think if they put a star or three or five on the cap, baru lah nampak lengkap uniform dia.

      1. Thanks for pointing out, did not notice before. So… what is Menteri KDN gonna do? Dah terang depan mata. Isn’t matters of security directly under KDN? Penang state tubuhkan paramilitary unit no ada kelulusan ke or tak perlu permit ke lesen ke apa-apa je lah?

        Kalau Penang boleh, what’s gonna stop the other states from doing the same? So bayangkan you have state troopers from Perak, Selangor, NS and so on. What happens if there’s a clash between the state troopers and federal law enforcements? Dah ada RELA which is the volunteer body that back up the police as a complement to askar wataniah which backs up the military, nak buat apa banyak-banyak volunteer law enforcement group? Nanti jadi macam gunfight at the OK Corral, baru tahu.

        1. Orangkampung,

          Exactly this is the problem. REFUSAL TO ACT. Security matters falls under the purview of Federal Government. Penang has no authority to create its own security apparatus.

          Where does the loyalty of this new creation? Yang diPertuan Agong or Guan Eng?

          “a stitch in time saves nine’. Home Ministry must act. it must direct the dissolution of this new security force that undermines Federal authority.

          Remember once Singapore while being a part of Malaysia questionned why police must also be under federal authority?

          1. I don’t see anything good coming from this set up.

            Picture this – The Bersih people wants to have a demonstration to greet 2014 with a bang, apparently. Lets say they have the rally in Penang, with the bintang troopers providing support. Lets say it gets out of control. Then comes the legal, badge-carrying government-employed law enforcers stopping the whole shebang. Wow that’s gonna be one hell of a new year’s welcome.

            Shamshul, ikut kata orang kampung teman, berani kerat jari aku kata depa tu mesti ikrar ikut kata LGE bukan YDP Agong. Tengok bintang kat uniform dah tahu.

  6. Nak tahu apa yang saya fikirkan sekarang/? Saya fikirkan tidak lama lagi orang Cina akan kena buli dengan orang Cina. Kenapa? Kerana buat masa ini ada orang Melayu dan India yang boleh di buli.

    Tetapi apabila Melayu dan India mula berpadu ditempat mereka, pada waktu itulah nanti mereka tidak ada mangsa lagi. Yang tinggal adalah bangsa mereka yang akan dipandang serong tanpa sebarang sebab.

    Waktu itu mereka akan takut pada bayang-bayang sendiri. Maka yang tiada dibayangkan ada. Kerana sikap diri mereka yang boleh berpaling tadah, maka mereka membayangkan orang lain juga seperti mereka, boleh berpaling tadah.

    Untuk selamatkan posisi masing masing, membuli dan mengambil kesempatan dari yang bukan kroni akan berlaku.

    Pada waktu ini, hanya kroni yang boleh dipercayai. Anda yang diluar adalah musuh walaupun sebangsa.

    Kenapa saya boleh bayangkan perkara ini? Kerana itu yang berlaku pada bintang tiga dan kehancuran mereka datang daripada dalam.

    Bolehkah ini berlaku? Boleh kerana sikap itu mula berbunga dan berputik didalam DAP sendiri. kerana itu wujudnya baju unggu.

    Adakah mereka ini akan terus mempertahankan bangsa mereka? Tidak kerana apabila sudah mendapat kuasa penuh, bangsa mereka akan berada ditempat ketiga atau keempat slelepas diri, keluarga dan kroni orang ini.

    Apa yang terjadi kepada yang bukan kroni? Mereka akan mendapat apa yang mereka impikan, menjadi warganegara kelas ketiga atau keempat ditindas oleh bangsa sendiri.

    Sorry Helen, tapi rialitinya sejarah adalah seperti roda. Sentiasa berulang dan seolah-olah, walaupun orang Cina berjaya di sini tetapi mereka seperti disumpah untuk gagal disesuatu tahap atas perbuatan mereka pada bangsa mereka sendiri.

    :(sarah

  7. Bajungu pernah pukul wartawan di Pulau Pinang, mula-mula dengan back-up Loket, enggan minta maaf, selepas kemarahan awam baru minta maaf di sidang surat khabar dan bukan kepada yang dipukul.

    Selepas bantahan daripada Kesatuan wartawan, denda RM3000 kalau tak silap ingat. Ada khabar di Pulau Pinang baju ungu didirikan oleh seorang taukeh Cina tempatan ( juga pemaju tempatan ) sejak LGE dakwa nyawanya diancam, jadi misi unggul Bajungu ialah sebagai bodyguard LGE. Ini sudah lebih kuat daripada Agung dan PM. King of the Island ?

    1. Pm kinglah!
      Ada sendiri punya censor board (tanda putera) punya land code( tak mau ikut National Land Code) dan kini Rela Ungu.
      Lain kali Bank Negara sendiri kot?
      Depa mau jadi macam Hong Kong? SARma!

  8. There was a mislead info in this article, the application form does not belongs to PPS, it is the application form of PKSPP – a NGO which has no connection with PPS.

    Blogger please change it to avoid confusion to the public.

Comments are closed.