Posted in Evangelista Bintang Tiga

Orang Melayu kaum yang paling penyabar di dunia

Senarai menunjukkan bahawa arahan pekeliling dan surat amaran telah diberi kepada akhbar The Herald sebanyak 11 kali menjangkaui tempoh Disember 1986 sehinggalah Januari 2009. — Sumber: Penghakiman bertulis Yang Arif Mohamed Apandi Ali, Mahkamah Rayuan (halaman 8-9)

Setiap satu daripada 11 peringatan dan amaran tersebut di bawah telah dibakul-sampahkan oleh pengarang The Herald yang langsung tidak mengendahkan larangan terhadap penggunaan perkataan ‘Allah’ dalam suratkhabarnya itu:

  • 5 Dec 1986: Directive … ignore
  • 27 May 1998: First admonition letter … ignore
  • 17 July 2002: First show-cause letter … ignore
  • 11 Oct 2006: Second admonition letter … ignore
  • 17 Jan 2007: Third admonition letter … ignore
  • 5 Feb 2007: Fourth admonition letter … ignore
  • 12 March 2007: Second show-cause letter … ignore
  • 24 April 2007: Prohibition Notice … ignore
  • 13 Sept 2007: Fifth admonition letter … ignore
  • 30 Dec 2008: Approval of publication permit, with 3 conditions … ignore
  • 7 Jan 2009: Offer to water down the 3 conditions … take to court

HeraldWarningLetters

Bawah: Gambar tunjuk perasaan di Masjid Negara untuk membantah orang Kristian mengguna “Allah” dirakam pada 8 Januari 2010.

  • Itu 8 Januari 2010, orang Islam berdemo
  • Lepas tu habis tahun 2011 … demo lagi
  • Tahun 2012 … protes
  • Tahun 2013 … protes lagi
  • Hari ini dah 9 Januari 2014

Dari tahun 1986 sampai lah ke masa kini menyaksikan bagaimana umat Islam telah mencuba dengan sedaya upaya untuk menjelaskan kepada The Herald tentang bezanya kepercayaan tauhid berbanding konsep triniti.

Sudah 29 tahun orang Islam sabar berunding tetapi orang Kristian masih belum boleh faham.

demoAllah 2010

Author:

I have no Faceook or Twitter.

139 thoughts on “Orang Melayu kaum yang paling penyabar di dunia

    1. “O my son, establish prayer. Enjoin what is right, forbid what is wrong, and be patient with whatever befalls you. Indeed, all these are matters that require determination.

      And do not turn your cheek in contempt towards people and do not walk upon the earth exultantly. Indeed, Allah does not like anyone who is grandiose and boastful.

      And be moderate in your pace and lower your voice; indeed, the most disagreeable of sounds is the braying of the donkey.”
      (Quran 31: v. 17-19)

  1. Why do you think J-star published this news yesterday?

    Playing victim again and sending the negative vibe and perception to the Dapsters and their ilks.

    Reported Christian ‘martyr’ deaths double in 2013 – report

    “LONDON (Reuters) – Reported cases of Christians killed for their faith around the world doubled in 2013 from the year before, with Syria accounting for more than the whole global total in 2012, according to an annual survey.”

    1. This is what happens when you control the media. You can control the narrative. The pictures and reports you don’t like you can kill and if it’s too big to kill, you just put a different spin to it so it suits your narrative.

      So maybe we should help highlight the martyrs of Islam –
      1. China: http://patdollard.com/2013/10/china-deals-with-the-growing-muslim-problem-by-shooting-muslims/
      2.Myanmar: http://www.huffingtonpost.com/2013/07/06/massacre-muslims-myanmar_n_3554547.html
      3. Palestine: http://www.imemc.org/article/65762
      4. Palestine again: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.566248

      There’s without taking into consideration the US war on Iraq (Islam) and Afghanistan (Islam) and drone attacks in Pakistan (Islam)and Yemen (Islam).

      Syria is not bent on killing Christians. Syria is a fight for survival by Assad and anyone can be a victim of the rebellion.

      And here’s something everyone should ponder – which is worse, a few citizens running amok and killing people of a different faith or a state-sponsored killing of a certain religious group?

      And to the J-Star, don’t dead Muslims killed around the world count as tragic as well?

      1. Re. Syria is not bent on killing Christians. Syria is a fight for survival by Assad and anyone can be a victim of the rebellion.

        Isn’t Assad the minority Syiah population that overthrown the Sunni Government with the help of the US in Arab Springs?

    1. Tu la xberjiwa mission school la konon. Bangang2 ni bengap ka buta tuli? Bahasa Melayu bertulisan jawi tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan. Apa masalah? Ka dengki dan benci Islam? Asal nampak jawi ja, hampa dah ingat Islam?

      Pribumi dah guna tulisan jawi sebelum hampa sampai lagi… dulu masa nak jus soli hampa xkomplen plak? Ok saja. Kedai hampa pun tulis jawi.

      Lani bila dah ada kuasa, dah boleh perintah skit, hampa dah tunjuk wajah sebenaq anti Islam dan Melayu. Hampa dengki tengok ada tulisan jawi, kononnya Malaysia bukan Arab Saudi la bagai? Macam miss evangelista Kok!

      Nama Allah sedap pulak hampa nak kebas?!!!

      Bangsa Malaysia 1st kepala lu, Tulisan China hampa xkalut plak nak cakap ini bukan China!!!

  2. Terlalu sabar telah menampakan kebodohan dan kelemahan yang terserlah. Dikatakan sabar itu separoh dari Iman tetapi terlalu sabar sehinga ugama yang dianuti dikotak-katikan mempersoalkan dimana keimanan yang sebenarnya.

    1. Saya dah dengar sendiri Cina kata Melayu bodo masa kat Penang, dah lama dah beberapa tahun dulu. Dikalangan orang Cina, Melayu bodoh ni lah yang diajarkan kat anak2 mereka.

      Bukan semua, tapi berapa ramai Cina yang boleh mengaku dia xpernah dengaq Cina kata Melayu bodoh?

      1. Less than one hundred people protesting in the Klang field on Sunday, versus one thousand Catholics and some Muslims gathered at the church, and many thousandfold at Dataran Merdeka days before. Yes, truly in Malaysia does the minority bully the majority.

          1. Postscript: Bullying … how you as the tetamu treat me the tuan rumah, and the bertimbun-timbun of provocation and insults that you have no hesitation nor qualms to pile on me.

            SABAR: The tolerance (and freedom of expression) that I’m according you.

            Tapi beringat, setiap sabar itu ada jangka tempoh dan hadnya.

            1. Oh! that your true intention to see the clash of Christian and Muslim. Luckily you are the minority. The Christian will be always control themselves from violence, only the extremist Muslim will threaten the Christian with violence plus provocation of Helen on the Muslim to initiate the violence. This is your true intention to see the Muslim annihilate the Malaysian Christian especially Chinese.

              1. Truly you are the undisputed liar. Clap ! Clap ! Clap ! You accused Helen of provocation yet you continue to provoke the rest of us with your spinning.

                Nobody can top the lies by you. Truly the master of lies and provocation.

              2. Re. The Christian will be always control themselves from violence,

                ROTFL… Kata Cina DAP pandai.

                What do you call the Spanish Inquisition where they infected the natives of south American with Small Pox? Aren’t they not Christian to begin with.

                Isn’t Holocaust the tragedy inflicted by the European Christian on the Jews?

                What about slavery of the African Natives? Are they the Christians of American and European doing?

                These are some horrific tragedies of the world fyi. Lain kali kalau dah BODOH janganlah buka mulut.

                1. Don’t forget what they did to the natives of North America too.

                  Malaysians should be reminded again and again of the bloody history of Christianity and what they did to the cultures they conquered.

                  1. Orang2 Melayu dan seluruh nysantara pun dijajah, dijarah dan dan menderita semasa dijajah oleh atas nama Gospel.
                    Gold pun kena sapu sebahagian daripada Glory penjajah Christian!

                    Yang Amerika Syarikat tu jajah sana-sini bukan Christians ka?
                    Tolol Bin Bahlol!!!

            2. Bullying… your reaction to readers who disagree with your opinions.

              Provocation… persistent sensationalised articles about Christians, Hannah Yeoh, Chinese… and whipping up your conservative readership into a ‘two minutes hate’ frenzy.

              Sabar… My attitude to you and some of your readers who insist on calling a ‘spade’ a ‘cow’, despite facts to the contrary.

          2. I leave it to you to decide whether you should or should not publish my comment on who is the majority and who is the minority.

            You want to know who is the majority, who is the minority ? Simple. When the mob is let loose on the streets, and their targets are being attacked, looted, all sorts of things happening, and no one comes to help the victims, then you know who is the majority, who is the minority.

            If this comment is seditious, don’t publish it. I leave it to you to exercise your discretion.

            1. Good and let them loose. Siapa takut? Let the world know how the Malaysian Extremist Muslim’s true character. I am sure Helen is happy and yearning to see this happen.

              1. Re. Siapa takut? Let the world know how the Malaysian Extremist Muslim’s true character.

                When the day comes you and your ilks would wish that you were never born in this country. The Indonesian Chinese have experienced it in 1998 and many have never return to Indonesia.

                The US and the world to their rescue…think again, there are so much hatred towards the Chinese in America then and now, you guys just don’t know it. You just have to be there to understand it. Celebrities like Lucy Liew, Lisa Ling and Sandra Oh only identify themselves as Asian and Canadian respectively and rarely Chinese. In Hollywood, Chinese actors and characters are always associated GANGSTERS. You think, they think highly of you guys? Think again.

                Jangan Cakap Besar…

                Remember the KFC classic story where the Malay youth retaliated with aggression towards the Biadap Cina DAP? Did anybody around him even the Chinese bystanders come to his rescue?

                1. re: “Did anybody around him even the Chinese bystanders come to his rescue?”

                  I doubt that he got any sympathy after his Dapster behaviour.

                  Sebab cacing sudah naik ke mata, maka kakitangan KFC tu pun tak boleh tahan dah.

                2. Still siapa takut? I believe extremist like you will never have your day. Even the classic KFC story you quoted, that Malay youth already got fired because of his assault on customer.

                  1. Re. Even the classic KFC story you quoted, that Malay youth already got fired

                    Have you heard about Window Dressing Exercise or Damage Control Strategy before? Do you think that the rest of their colleagues plus the restaurant manger won’t stand by them and testify on their behalf?

                    For all that you know, they might have been elevated to another level in the organization. KFC owned by Johor Corp @ Muslim Malay Organization.

                    It is just like CIMB advertised in Malaysiakini, who cares about their feeling, we only care about their Money….

                    1. Definitely we, the MELAYU, do. No more “Torrence” or “Tidak Apa” from us from now on hence the current commotion and uneasiness by the Cina DAP and Evangelista.

                  2. Re. Even KFC have to come out public to apologies.

                    Have you heard about Window Dressing Exercise or Damage Control Strategy before?

                    Biasalah…..belakang kau orang, kita semua abang, kakak, dan adik..

                    Your are so GULLIBLE…

                    1. Definitely we, the MELAYU, do. No more “Torrence” or “Tidak Apa” from us from now on hence the current commotion and uneasiness by the Cina DAP and Evangelista.

        1. bq. “Less than one hundred people protesting in the Klang field on Sunday, ”

          You seem to have no idea how the Malays minds work. I won’t be too happy with the sudden silence from the Malays if I were you. That could easily mean they had have enough and less likely to listen to any suggestion. Don’t push any further or they will go ‘apa nak jadi, jadi lah’.

          Can’t you feel the calm before the storm?

          Nah! I’m just pulling your leg :D
          But it won’t hurt if you could understand why the silence, either. Maybe you would thank me later :D

  3. They do what they do cos’ they feel that the leadership are at its weakest. And further more they do not believe there will be a repeat of ’69 riot….and best of all Najib has thrown away the ISA.

    All it takes for Najib to go is for TUN to start the ball rolling and the rest of UMNO members will start to show some balls!

  4. People tend to forget that history repeats itself whenever people think “it won’t happen again”.

    Yes when people say to themselves “it won’t happen again”, that is when history repeats itself.

    Why do you think the great nations of the world, China, USA, the other major powers stress so much on history ?

    History is a collective memory of a people.

    You forget about history, it has ways to remind you.

    What is really saddening is that of all people, the so called Chinese here in Malaysia are the first to forget about history, the ones who are now saying “it won’t happen again”.

    Or is it, the so called Chinese in Malaysia are not real Chinese but a group of people who adopted the culture of the real Chinese because they have something to hide, something about their real identity ?

    Don’t get me wrong. There are real Chinese in Malaysia, a people who are well informed of history, but not all of the people who claim they are Chinese are actually Chinese.

  5. Kalau ibaratkan tahun 1986 kes ni macam budak baru lahir, sekarang ni dah sampai tahap “anakku Sazali” dah dewasa, dah jadi derhaka.

  6. Memang betul Melayu ni SANGAT penyabar.
    Tetapi PIHAK lain AMBIL kesempatan.
    Sebenar Nya sabar sabar orang Melayu ni bahaya………
    KALAU dah HILANG SABAR ……..emmmph, tuhan SAJA yang tahu?
    It’s advisable not to take things for granted.
    HARMONY is what Malaysians should go for….

  7. Cukuplah tu pihak gereja. Jangan nak lebih2 pulak. Your real intention to use the word Allah is only for missionary purposes. Weather u admit it or not, that is the fact. It has been proven time and again.

    Just practice your religion peacefully, nobodys going to disturb u. Leave the muslim alone. Dont try to stir troubles.

    1. Depa ni dah lah sesat tapi nak menyesatkan kita semua. Dia nak kita semua masok dalam neraka bersama depa:

      Rujuk Al Quran:

      4:116. Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa orang yang mempersekutukanNya dengan sesuatu (apa jua) dan akan mengampunkan yang lain daripada kesalahan (syirik) itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan hukum-hukumNya); dan sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu (apa jua), maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang amat jauh.

      4:157. Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Mariam, Rasul Allah”. Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang iaitu salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa) dan sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin.

      4:158. Bahkan Allah telah mengangkat Nabi Isa kepadaNya dan adalah Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

      5:17. Demi sesungguhnya, kafirlah orang-orang yang berkata:
      “Bahawasanya Allah ialah Al-Masih Ibni Mariam”. Katakanlah (wahai Muhammad): (Dakwaan itu tidak benar) kerana siapakah yang dapat menahan (seksa) dari Allah sedikit jua pun kalau Dia mahu membinasakan Al-Masih Ibni Mariam berserta ibunya dan orang-orang yang ada di muka bumi semuanya? Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kuasa pemerintahan langit dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya. Dia menciptakan apa jua yang dikehendakiNya dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

    2. Who stir the peace 1st? Its u muslim .. not all..but some extremist muslim.. its proven historically that allah had been used before the advent of islam… its u JAIS who attcked mlysia bible society 1st…

      please think rational la… dont try “menegakkan benang yg basah”. U know u r wrong, but still try to defend…. its a vain to stand for something known wrong

      1. bq. “Who stir the peace 1st? Its u muslim .. not all..but some extremist muslim..”

        Hah! Don’t be absurd! Who tried to break the law if not them?

      2. I ask AC-DC and malaysian before but they chose to not answer me..

        May tell us about the name of Christian’s God.. I means the actual name..

        Is it proper to change your God’s name with whatever you like..

        1. I don’t think you’ll get any answers.

          Maybe we should enlighten them. Let me try to explain how this works. If you go to Saudi Arabia the Muslims submit to Allah, the Almighty. You go to India, it’s still Allah. China, Allah also. Australia & New Zealand, still Allah. Japan and Korea, let’s see… yeah still Allah. The Pacific islands, the Muslims there call their god Allah. Africa, quick who knows? Yeah, still Allah. The American continent, and even in outer space, we still worship in the one and only god we call Allah.

          See, be it in Arabic, Malay, Mandarin, Korean, Russian, English, Afrikaan, Persian, Urdu, Greek, Italian, Spanish, or whatever language, we Muslims submit to the one and only god we all call Allah. So, who is your god, really?

    3. They have practicing this peacefully for decades till the Home Ministry decide to kacau them. Before this most Malays don’t even realize this.

      1. This is correct. They have been using kalimah ‘Allah’ before the first directive in 1986

        1. ‘They’ refer to whom?

          Did ‘They’ preach and talk to each other in Bahasa Melayu?

          Very simple question but I’m completely understand if you choose to answer like what your tokong teach you..

    4. Trust me, it will fall on deaf ears. The Melayu Muslim in Pakatan will support the church. They have indeed fallen into the game of the Dajjal and will do the Dajjal’s work unknowingly.

    5. “Orang Melayu kaum yang paling penyabar di dunia”

      They use to be, but now it’s more like al-Wahan to me.

      Or Me? Tor For?

  8. 1. Nampaknya usaha 3 Adun DAP utk pinda enakment Islam 1988 telah berjaya tak cara langsung bila MB arahkan JAIS guna SOP baru yg diputuskan dlm mesyaurat exco Sngor.

    2. KDN dah haramkan COMANGO. Adakah Comango akan ikut jejak puak gereja ingkar arahan.

  9. Orang Arab, Turki, Indonesia, Pakistan, Bangla, Mesir dll tak bising pun.

    Malaysia cukup unik tak? Senang-senang je mengamuk sebagai Alasan terutama mualaf macam Helen ni walaupun bukan Bangsa Melayu tetapi cap cheng.

      1. It sounds so awful in English to say, “ALLAH the Father, ALLAH the Son, ALLAH the Holy Ghost” so how much more insidious for it to be used in the language of the Malays for whom “tiada tuhan melainkan ALLAH, yang Maha Esa atas segala sesuatu, tiada sekutu bagi Nya; ALLAH kekal azali dan kekal abadi, dan ber-Diri sendiri padahal segala kewujudan dan sekalian makhluk alam semesta berhajat kepadaNya yang Wujud Haqiqi, yang ZatNya tiada terlingkung oleh ruang dan masa, permulaan atau perubahan.

    1. Persoalannya kenapa baru sekarang nak guna dekat semenanjung Malaysia??? kenapa dulu tak nak guna?? Ke sebab kristian tengok orang islam berpecah korang boleh main api? Ke memang kristian sengaja nak main api sebab nak tengok orang islam mengamok?

      Nati boleh report dekat barak obama atau yahudi kata orang islam tindas kristian?? Lagi sekali kenapa baru sekarang nak guna???

    2. Ini MALAYsia. Get it! Dandy

      afraid of Helen because she knows what’s brewing is it.

      She is reading you guys thru and thru. Go Helen Go Helen Go helen.

    3. bq. “Orang Arab, Turki, Indonesia, Pakistan, Bangla, Mesir dll tak bising pun.”

      Siapa cakap?

      Di Indonesia, Paderi Kristian sendiri yang bawa kes ke mahkamah menentang penggunaan Allah kerana Yahweh adalah nama sebetulnya. Saksi kes tersebut turut dipecat dari gerejanya sendiri. Jangan jadi malas. Cari sendiri kalau betul-betul nak tahu

      Dan cuba cari sendiri, banyak sumber di internet yang datangnya dari paderi-paderi besar dari pelbagai negara yang mahu orang-orang Kristian berhenti dari menggunakan Allah kerana mereka tersangat tahu dan maklum akan kesilapan penterjemah lampau mereka.

      bq. “Malaysia cukup unik tak? Senang-senang je mengamuk”

      Senang-senang mengamuk? Kalau kami senang-senang je nak mengamuk, dah berpuluh-puluh tahun dulu kaum Kristian di Semenanjung ditikam hidup-hidup di tepi-tepi jalan!

      Ya, kaum Kristian di Semenanjung cukup unik kerana tatkala Kristian-Kristian lain berlumba-lumba memperbetulkan terjemahan Bible, mereka pulak bertungkus-lumus nak menggunakan “Allah”.

    4. TDM commented : “Kita suruh belajar Bahasa Kebangsaan pun tak belajar, nak bercakap Bahasa Kebangsaan pun tak, tiba-tiba dalam perkara ini nak guna sangat Bahasa Kebangsaan, pasal apa, ada niat apa?”

      And THAT is what all of us Malays have been saying since this issue surfaced. If you insist on translation to Malay then please translate fully to Malay which is God = Tuhan. Kenapa nak Allah? Sometimes I wonder, masa sekolah dulu, mereka ni tak pernah guna kamus dewan untuk rujukan ke?

    5. Re: Malaysia cukup unik tak?

      Ya memang negara kita cukup unik. Contoh ketara adalah Cina yang memeluk Islam dan berbahasa melayu dengan fasih akan kami panggil sebagai Melayu. Mereka ini juga akan melahirkan zuriat melayu..

      Inilah uniknya Malaysia..

        1. Isteri saya pun antara yang unik.. dah mengalahkan Ridhuan Tee bila berhujah dengan adik beradik dia yang masih tidak unik tu..

  10. “For the millionth time, Allah is not a Malay word”
    “If you want a translated Malay bible, use Tuhan”

    I wonder what will the world get if the Evangelistas use the word Allah. World peace is it?

    “Saya bukan mualaf.Dapsters begitu benci mualaf.”

    Aren’t most of the Dapsters Christian form of “mualafs?” How many of them have been Christians for more than a generation? At the end of the day they are still novice Christians who think that they know everything about Christianity.

    1. Dapsters despise Chinese/Indians who convert to Islam. e.g. the ferocity with which they attacked blogger Annie’s mother (even though they don’t know who she is) is telling. Their hatred for mamaks is blatant for all to see.

      Convert to Christianity like Hannah Yeoh is okay with them.

      1. Re. Convert to Christianity like Hannah Yeoh is okay with them.

        Reborn Again Christian katanya…

        1. After they’re born again, they become Anak Bangsa Malaysia, and their Tamil becomes non-functioning.

              1. Never underestimate these people, in China they can even produce fake egg and beef, cooking oil from old tires.

      2. This is a message for dapsters.

        Islam teaches us to be very tolerant. Islam teaches us to be kind. Islam teaches us to respect other religions. Islam is all about peace.

        Because Islam is such a beautiful religion, that is why many chinese, indians, eurasians, mat sallehs etc etc revert to Islam.

        Dapsters, come join Islam and see the beauty. I guarantee you will not regret it.

        HY, you will never be able to beat Islam.

      3. ‘Convert to Christianity..OK’

        Ya lor. Islam=Melayu=Bodoh

        Lebih baik masuk Christian, angmoh wat? Low class becomes high class sekelip mata!

  11. Cabinet already decided. SEMUA TUTUP MULUT, nobody can comment except PM but where is PM? Where is PM?

    1. Re: Cabinet already decided. SEMUA TUTUP MULUT

      Are you sure? pls update me..

      Usually this gag order only happen in DAP, PKR and PAS..

  12. Correction in bold for accuracy:

    – 31 Aug 1957: Independence for Malaya. Malay bibles and religious material with ‘Allah’ used much earlier… No issue from government

    – 16 Sep 1963: Union with Sabah, Sarawak, Singapore. Malay/Iban bibles and religious material with ‘Allah’ in use… No issue from government.

    …23 YEARS LATER…

    – 5 Dec 1986: Directive … ignore

    – 27 May 1998: First admonition letter … ignore

    ….

    1. Should ban the non Muslims from using bahasa melayu too. Coz melayu = Islam and vice versa.

      1. Re., Should ban the non Muslims from using bahasa melayu too.

        Sejak bila pula majoriti orang bukan Islam terutamanya Cina DAP berminat dengan Bahasa Melayu? Dah berpuluh tahun diber kerakyatan rata-ratanya masih pelat malah ada yang “tatak tau’ lansung cakap Melayu. Bangla yang baru datang setahun lebih fasih dan mahir.

        We should have BAN the Cina DAP and the ilks prior to Merdeka actually.

        1. Ya lah but is too late now isn’t it? Either you swallow this bitter tablet or go mengamok outside.

        2. “Sejak bila pula majoriti orang bukan Islam terutamanya Cina DAP berminat dengan Bahasa Melayu?”

          The Bumiputera Christians are the ones using Bahasa Melayu.

          “We should have BAN the Cina DAP and the ilks prior to Merdeka actually.”

          Then you will only have Malaya with a backward economy. We will probably be on par with Cambodia or Myanmar.

          1. Re: “Then you will only have Malaya with a backward economy. We will probably be on par with Cambodia or Myanmar.”

            “We”? What we? If we had banned then obviously there is no “We” (of course I’m assuming you are Chinese). And there you go again, proclaiming that the Malays are too stupid to be able to build this country.

            Maybe if we had banned, we would have a better nation where there is balance between economic growth and the environment, less chasm between the rich and the poor, less corruption (where there is no giver, none will be takers) and a more harmonious existence. But we will never know now.

            1. Most likely, to borrow the words of another blogger, we would have received our “Club Of Doom” membership earlier.

          2. ROTFL…

            He is still dreaming. The only Chinese domination now is only apparent in Property Market, the rest have been taken over by Bumiputera through GLC.

            1. Banking – Maybank, CIMB, AMBANK, RHB etc. the remaining surviving Chinese banks are Hong Leong, Public Bank and Alliance Bank (Owned by Temasek)

            2. Plantation – Sime Darby, Felda Venture, TH Plantation

            3. Healthcare – IHH is one of the largest private healthcare providers in the world (owned by Khazanah) followed by KPJ Heatlcare (owned by J Corp) third in the world currently

            4. Retailing – Mydin has taken over slowly but surely living Giant and the likes behind

            5. Telco – Celcom followed by Maxis (though Indian but with strong support by BN)

            The strategy now is to kill off the Cina DAP supply chain at ground level.

            1. Should read about what Chen Man Hin & others director done with Pontian after FGV take over..

      2. Original la skit bro. Ini idea Dapster Evangelista baru cakap lu sudah leecycle?

        Cer sebut Allah tgk.. cer cuba. Pejam sebut Allah banyak kali. Buang benci buang sakit hati, cer sebut. Sebut betul-betul. Allah. Allah. Repeat after me Allah. Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah. Repeat after me.

        Esok kita belajar istigfar pulak ye. INSYAALLAH.

        1. bq. “Esok kita belajar istigfar pulak ye. INSYAALLAH.”

          Kenapa bukan sekarang? Budak-budak cerdik senang hadam apa-apa pun. Campak, diorang hadam…campak diorang hadam.

        2. Luckily my god doesn’t need defending. Not like you god. I pity the followers. Constantly being insulted and attacked.

          1. Do you mind spelling out for us who/WHO your god/GOD is, please Mr. Lee? The odds are that a man cannot be insulted for something he doesn’t necessarily believe in, if, if, if he has at least crystallized some thing of a concept about who he’s been following.

            You see Lee, my God and your God does not need defending – it’s the same God. But, but, but, in reverence and submission to the Almighty Lord Creator, I am bound by duty and honor to profess to ignoramuses who defile the Nature of God Most High in the most cavalier and uncouth manner.

            I mean, we hope you are not comparing monkey god or elephant god or some other god, to your Lord and our Lord Most Sublime and Glorious Who is above the things that unknowing men attribute to Him the Most Merciful.

          2. Your God doesn’t need defending or you don’t feel strongly enough enough to defend? There is a difference, you know? And if your god doesn’t need defending, why pick a fight over what you want to call your god?

            Re:”Constantly being insulted and attacked.”

            By whom? If not the same people who claimed to practice lurrrve among humanity, who claimed to be the ones constantly being persecuted in this country. You can’t be the persecutor and persecuted at the same time.

          3. lee,

            Do your God got name? pls don’t change your God’s name as you wish.. please respect your God..

            1. Those Ah Beng suka2 tukar nama. Born Ah Beng then Johnston Tan then take Japanese name like some Ah Lian is called Kimiko Lee.
              So god can also change name lor…

            2. Name? Will ask him if I get a chance to meet my god. But I hope not the same name like your god. Would rather be a free thinker than sharing the same god with the laughing stock of the world. And no way will I kill myself and others in the name of defending my religion.

              1. Re: ‘Will ask him if I get a chance to meet my god’

                OMG!! so until today, you never know your God’s name? pity of you.

                Re: ‘ I hope not the same name like your god’

                My only God clearly ‘Allah’.. your hope will come true unless you convert to islam.. Biarlah kami dengan agama kami dan kamu dengan agama kamu..

                  1. ha ha but

                    He hope that his God’s name not the same like my God..

                    Mine confirm ‘Allah’

                    lee? he still don’t know his God’s name.. dia ni ada pergi sekolah ke helen?

                    1. Don’t you think it is funny, those who fight for “Allah” term among pro oppo. are either Agnostic, Atheist, and never Study Bible or go to Sunday School.

          4. “Luckily my god doesn’t need defending” .. You mean Jesus.

            He cant even defend himself against the Jews. Even though ,he himself was a circumcised Jew and follow Jewish law to the letter, but the Jews abandoned him until the end of the world.

            Jesus never claimed himself a God and he said He was only sent to House of Israel.

  13. Sabor je la. Soon enough nabi isa will resurrect & set the record straight by reciting al ikhlas.

  14. OK lee. Now leepeats after me. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Astaghfirullah. leepeats after me k. Astaghfirullah. Astaghfirullah. Imagine all the doshas will go away. Seek forgiveness from Allah The One & Only God. The Most High. The Most Merciful.

    Astaghfirullah. One is not three. three can never be One. One can never be three. leepeats after me k. lee. are lu following me, lee? My way ahh, please no lee way. My way.

    Astaghfirullah. Sebut betul2 k. Maybe this video [YouTube] can help. Velee peaceful lu know!

    1. This people are Muaalaf Kristian (Kristaalah) . So if they want Allah, when they become Kristian they should also take Abdullah eg. Ong Kean Ming Abdullah.

  15. hi semua. dinegara ini sebenarnya ramai muslimin dan muslimat sebenarnya tidak faham ajaran agama lain dan kepercayaan mereka. sepatutnya kita harus mendapatkan maklumat dahulu sebelum memberi apa-apa komen.

    berikut adalah penjelasan mengenai penggunaan perkataan allah oleh penganut kristian. perkataan allah sebenarnya telah lama digunakan di Negara ini sebelum kemerdekaan lagi oleh penganut krisrian (semenanjung dan Sabah/Sarawak) memang perkataan allah merujuk kepada god dan tidak boleh ditukar ganti dengan tuhan yang membawa maksud lord dalam bahasa inggeris.

    allah itu bukan nama tetapi gelaran utk god dalam bahasa arab, melayu, nasrani dan beberapa lagi bahasa di asia timur. walaupun org kristian telah lama menggunakan perkataan allah tetapi mereka tidak pernah menggunakan dihadapan org melayudan tidak pernah merentang bina atau mana-mana majalah yang disebar untuk umum kecuali majalah atau risalah yang hanya untuk agama kristian.

    herald pula adalah hanya untuk org kristian dan hanya boleh didapati di gereja. tidak akan dijumpa dimana mana selain di gereja. bilble pula hanya utk org kristian dan bagaimana ia boleh ditassirkan sebagai menyebarkannya kpd org islam.

    26 perkataan yang diharamkan oleh enekmen 1988 di Selangor adalah langsung tidak adil kerana kesemua perkataan itu memang sudah ada dalam bible melayu dan indunesia berabad dahulu. semua perkataan itu memang digunakan oleh org kristian sekian lama. saya tidak faham macam mana org islam boleh confuse jika kepercayaan tehadap agamanya kukuh?

    1. Herald boleh dibaca di Internet.

      Perihal perkataan-perkataan yang diharamkan kepada orang Islam, saya setuju bahawa sesetengah mereka (contohnya ‘nabi’, ‘rasul’, ‘iman’) adalah perkataan ‘common noun’ yang sepatutnya dibenarkan untuk diguna oleh agama lain sebab agama-agama lain pun mempunyai nabi-nabi mereka, dan panganut-panganut agama lain beriman juga.

      Senarai perkataan harus disemak semula dan dilonggarkan.

  16. Apa dah jadi dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais)? Ia seperti kes “tangkap muat” apabila mahu menjelaskan tindakannya menyerbu pejabat di Damansara Kim pada Khamis lepas di mana 300 Bible berbahasa Malaysia dan Iban dirampas.

    Ketika semakin ramai pemimpin dan peramal berusaha untuk menjelaskan tindakan Jais yang terus berdiam diri, ia semakin menjelaskan tindakannya lebih berbau politik berbanding undang-undang.

    Insiden terakhir ini juga mendedahkan sekali lagi bagaimana percanggahan dan masalah menyelubungi kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mengendalikan isu penggunaan kalimah Allah.

    Ia juga menunjukkan betapa besarnya perbezaan dalam memahami Islam bukan sahaja di kalangan umat Islam bahkan pihak berkuasa agama yang sepatutnya menjadi pengawal kepada amalannya.

    Apabila dikaji kes ini dan Enakmen 1988 Selangor yang digunakan oleh Jais untuk serbuan itu, ia telah mendedahkan banyak masalah, kata pakar undang-undang kepada The Malaysian Insider.

    Profesor Madya Dr Azmi Sharom berkata, enakmen yang menghalang bukan Islam menggunakan 35 perkataan Arab termasuk Allah dan Nabi adalah untuk menghalang usaha umat Islam menukar agama.

    Ini adalah bukti pada tajuk enakmen itu sendiri: Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan kepada penyebaran di kalangan Muslim) Enakmen 1988.

    “Buku yang terletak dalam bangunan bukan bukti pendakyahan, hatta jika ia mengandungi perkataan Allah,” kata Azmi dari Universiti Malaya itu.

    Untuk membuktikan pendakyahan, ia mesti ada tindakan seseorang memberikan Bible itu kepada yang lain yang membayangkan maksud untuk mendakyahnya, katanya.

    Tetapi tindakan begitu juga boleh dicabar.

    “Sesiapa saja boleh pergi ke kedai buku dan membeli Bible. Muslim juga boleh membaca Bible jika dia mahu membuat kajian mengenainya. Jadi bagaimana Jais mahu membuat penilaian?” tanya beliau.

    Azmi juga mendedahkan bahawa tidak ada undang-undang di peringkat persekutuan yang menghalang penggunaan perkatan Allah dalam buku agama Kristian.

    Keputusan yang dibuat pada 14 Oktober oleh Mahkamah Rayuan mengesahkan tindakan Menteri Dalam Negeri untuk menghalang penggunaan perkataan Allah oleh Kristian hanya untuk Mingguan Katolik, Herald sahaja.

    Sebagaimana yang dijelaskan oleh pelbagai pihak termasuk ahli politik dan peguam, Bible daripada semua bahasa termasuk bahasa Melayu/Indonesia masih boleh diimport untuk digunakan di negara ini.

    Perkataan Allah tersiar dalam Bible berbahasa Melayu yang banyak digunakan oleh orang Bumiputera Kristian di Malaysia Timur, yang bersembahyang dalam bahasa Melayu.

    Juga, tidak jelas adakah Jais sebagai pihak yang mengawal selia amalan Islam, mempunyai kuasa ke atas bukan Islam, kata Azmi.

    “Berdasarkan laporan yang ada, Jais tidak mempunyai waran pun untuk membuat serbuan itu.”

    Bagi pemimpin PAS, Datuk Dr Mujahid Yusof (gambar), tindakan Jais ketika membuat serbuan itu merosakkan nama baik Islam di kalangan bukan Islam.

    “Melainkan Jais memberikan bukti yang jelas bahawa agama Kristian telah disebarkan kepada umat Islam, keseluruhan serbuan ini melambangkan kebodohan dan tidak tahu apa-apa.”

    Dan daripada membuat promosi tentang Islam yang sebenar, pihak berkuasa yang sepatutnya mengawal kepercayaan, telah menyebabkan kekeliruan lebih besar di kalangan umat Islam sendiri.

    “Bila berlaku salah faham, pihak pelampau akan mengambil kesempatan,” kata Mujahid yang juga ahli parlimen Parit Buntar itu.

    Mujahid sebelum ini pergi ke merata gereja bagi menjelaskan peraturan berkaitan nama Allah ke atas Herald tidak membayangkan Islam yang sebenar.

    Beliau dan lain-lain pemimpin PAS menjelaskan Allah tidak boleh menjadi perkataan yang eksklusif untuk umat Islam sahaja.

    Bagaimanapun beliau dan partinya bersetuju dengan Perlembagaan Persekutuan yang menghalang pendakyahan ke atas umat Islam.

    Sebagaimana Jais mesti membuat penjelasan tentang serbuannya, pemimpin Kristian bagi Mujahid juga perlu menegaskan bahawa mereka tidak berniat untuk menukarkan agama orang Islam.

    Selagi motif Jais tidak jelas, ia menjejaskan nama baik Islam dan bukannya Kristian.

    Ketika komuniti Kristian terkejut, umat Islam seperti Azmi, Mujahid dan pendakwah terkenal Dr Mohd Asri menggelengkan kepala mereka kerana tidak percaya perkara ini boleh berlaku.

    Pihak yang gembira dengan semua episod ini adalah kumpulan pelampau kanan kata Mujahid yang berselindung di belakang Perkasa, Isma, Jati dan lain-lain pihak dalam Umno.

    Walaupun kumpulan ini bertegas tindakan menghalang penggunaan nama Allah adalah untuk melindungi akidah, Mujahid berhujah tindakan itu lebih kepada menjaga kepentingan politik.

    Sikap Mujahid dan PAS dalam isu Allah disokong oleh pelbagai ulama yang dihormati di seluruh dunia.

    Penganut Kristian di Timur Tengah dan Indonesia terus boleh menggunakan nama Allah tanpa sekatan.

    Adalah menjadi misteri mengapa pihak yang pakar seperti Jais dan menteri dalam kerajaan BN terus mengambil sikap berbeza daripada masyarakat dunia dalam penggunaan nama Allah.

    Lagi pun, jika umat Islam di Malaysian masih boleh dikelirukan dengan penggunaan perkataan Allah oleh Kristian, apa sebenarnya yang mereka pelajari selama 11 tahun di sekolah rendah dan menengah?

    Adakah perkara asas seperti ini tidak diajar secara wajib di dalam kelas mereka? Apakah setelah dewasa barulah mereka dapat mengetahui hubungan antara Islam dan lain-lain agama Abrahamik seperti Kristian dan Yahudi?

    Dan jika orang Islam sangat lemah dalam agama mereka, bolehkah Umno – yang mendakwa bertanggung jawab memberikan pendidikan agama selama lebih 50 tahun – mendakwa mereka telah menunaikan tanggungjawab untuk menjaga kepentingan Melayu dan Islam?

    “Jika mereka sememangnya tidak tahu, kita boleh terangkan kepada mereka (pihak berkuasa agama).

    “Tetapi saya fikir motif mereka (di sebalik tidak selesaikan isu Allah setuntasnya) dipengaruhi oleh emosi dan politik,” kata Mujahid. – 4 Januari 2014

    1. Berhubung rencana media yang disalin-tampal berjela-jela, lain kali tolong sila singkatkan dengan memberitahu url-nya. Terima kasih.

    2. TL;DR. Anyways, what’s your personal stand on the issue? Dalam panjang-panjang rencana di atas ini, anda berpihak di mana?

      Yang saya terbaca – “Pihak yang gembira dengan semua episod ini adalah kumpulan pelampau kanan kata Mujahid yang berselindung di belakang Perkasa, Isma, Jati dan lain-lain pihak dalam Umno.” dan saya mengakui bahawa saya sememangnya seorang pelampau kanan dalam isu ini dan saya bangga menjadi pelampau kanan dan bukan pelampau kiri. Sesiapa sahaja bertanya saya akan nyatakan pendirian saya ini tanpa berselindung dengan sesiapa pun. Anda bagaimana?

      Saya juga setuju dengan tindakan JAIS dan kerana JAIS menjalankan tugas dalam bidang kuasanya, maka saya fikir JAIS tidak perlu memberi alasan kepada pihak evangelista. Takkan dalam semua perkara pun, penjawat awam perlu mengambil sikap “apologetic” dan merendah diri sampai ke lantai?

    3. Marzuki,

      There is a saying “lulus jarum luluslah kelindan”.

      It means sometime the seemingly harmless request is the very key to disaster.

      It is not about UMNO or weakness of Malays on Islamic faith. what requested and insisted by Father Andrew and supported by Mujahid and Marina threatens the very foundation of Islam.

      It gives impression that there are 2 Allahs. One worshipped by muslims and the other by Christians.

      things that can confuse will end up confusing us sooner or later.

  17. @ Marzuki
    You are quoting your source from Malaysian Insider which we all know are experts in spinning other peoples’ word for their hidden agenda. The Malaysian Insider (TMI) never publish the views of Malay Muslim scholars who disagrees with the usage of the word Allah by the Christians. Views for example by Prof Harun Din, Assoc Prof Dr Hasnan Kasan are never heard of in TMI. The PAS dewan ulama (supreme religious council) disagreement with the usage of the word by the Christians and was not entertained by TMI.

    Even those Malay Muslim religious scholars who agrees with the Christians only agree partially. Ustaz Hadi, Nik Aziz,(stalwarts of PAS) Dr Asri all allowed the usage but they also mentioned that the Christians can use the word with certain conditions. But these conditions were never publish by the TMI.

    TMI also never publish those Christians whose views does not agree with the usage of the word. Refer to these links:

    http://www.christianpost.com/news/is-calling-the-christian-god-allah-wrong-29015/
    http://carm.org/god-christianity-islam

    My advice is never use TMI as your main source of reference. TMI will distort your mind and make you brain dead.

    1. Why should TMI not be used as a source of reference? They have featured side views from other perspectives before.

      What is a definite source of reference? The Utusan newspaper? Parpukari’s rubbish blog? Unspinners with their boatload of bunkum?

    2. Blues,

      Very unwise to say that a news from TMI is not a good reference simply because it is from TMI. Let us look at the content of the news and engage in a rational discourse.

      Re: Profesor Madya Dr Azmi Sharom berkata, enakmen yang menghalang bukan Islam menggunakan 35 perkataan Arab termasuk Allah dan Nabi adalah untuk menghalang usaha umat Islam menukar agama.

      “Buku yang terletak dalam bangunan bukan bukti pendakyahan, hatta jika ia mengandungi perkataan Allah,” kata Azmi dari Universiti Malaya itu.

      Untuk membuktikan pendakyahan, ia mesti ada tindakan seseorang memberikan Bible itu kepada yang lain yang membayangkan maksud untuk mendakyahnya, katanya.

      The UM professor is right. JAIS has to act within the context of preventing propagation. In order to do so effectively, JAIS is empowered to conduct raid and seize alkitab for investigation. But it has to be exercised within the limits of Art. 11(4). After a reasonable time of investigation, the alkitab should be returned if there is no or insufficient evidence or witness to allow the prosecution. Let us wait and see what is the next course of action by JAIS. Return the alkitab or proceed with prosecution? Or just seize the alkitab indefinitely without any prosecutin at Court?

      Re: Sesiapa saja boleh pergi ke kedai buku dan membeli Bible. Muslim juga boleh membaca Bible jika dia mahu membuat kajian mengenainya. Jadi bagaimana Jais mahu membuat penilaian?” tanya beliau.

      How do we deal with this ‘kedai buku’? Prohibit it from selling bible? Request the ‘kedai buku’ to check the identity of buyer? What if a Muslim asked a non-Muslim to buy and thereafter pass over the bible to him?

      Re: Keputusan yang dibuat pada 14 Oktober oleh Mahkamah Rayuan mengesahkan tindakan Menteri Dalam Negeri untuk menghalang penggunaan perkataan Allah oleh Kristian hanya untuk Mingguan Katolik, Herald sahaja.

      Sebagaimana yang dijelaskan oleh pelbagai pihak termasuk ahli politik dan peguam, Bible daripada semua bahasa termasuk bahasa Melayu/Indonesia masih boleh diimport untuk digunakan di negara ini.

      This is also correct. Only parties to a suit is bound by the decision of the Court, i.e. Herald Weekly. But it also means that the Ministry has power to prohibit certain Islamic words from being used by non-Muslims irrespective of whether of not in the context of preventing propagation, which the Ministry has so far only exercised the same on Herald Weekly (if I am not mistaken).

      Readers/commenters in Helen’s blog tend to interpret the JAIS raid from the religious points of view with reasons like this:

      1. Allah exclusive to Muslims;
      2. Christians used Allah since before Merdeka;
      3. Use of Allah by Christians will confuse Muslims;
      4. If the bible is a translation to Bahasa version, the proper word of god is Tuhan not Allah;
      5. Etc etc…………

      The JAIS authority to raid and seize is derived from the Federal Constitution and the Enactment 1988. So, this is a LEGAL ISSUE. Unless there is a law that says expressly “The word Allah shall not be used in any bible of whatever language by Non-Muslims irrespective of whether or not the same is used for propagation”.

      1. re: “Unless there is a law that says expressly ‘The word Allah shall not be used in any bible of whatever language by Non-Muslims irrespective of whether or not the same is used for propagation’.”

        null

        Isn’t 9(1) of Enactment 1988 a blanket ban?

        1. Helen,

          In my humble opinion, section 9 of the Enactment 1988 ‘may be’ worded beyond the powers conferred by Art. 11(4) of the Federal Constitution. The Enactment may provide for whatever prohibition (including banning certain Islamic words) but it has to be confined to ‘preventing propagation to Muslims’. If we examine Art 11 itself, Clause (1) provides for the right to profess religion subject to Clause (4) to propagate it. Hence, Clause (1) is the general application and Clause (4) is the limitation. Take note of Clause (5) as well.

          To make sense and harmonise the entire Art. 11, I opine that Christians may use the word Allah in any manner [Art. 11(1)] as long as the usage is not used for the purpose of propagating Christianity to Muslims [Art. 11(4)] and does not run contrary with any general law relating to public order, public health or authority [Art. 11(5)].

          JAIS has a heavy burden to proof that the seizure falls under Art. 11(4) and/or Art. 11(5).

          In summary, I would stop short of saying the Enactment 1988 as unconstitutional. I would look at the practical aspect of the issue, i.e. the raid and seizure of alkitab. Most importantly, “Let us wait and see what is the next course of action by JAIS. Return the alkitab or proceed with prosecution? Or just seize the alkitab indefinitely without any prosecution at Court?”

          In Malaysia, we have lots of laws which are not enforced. It merely appear on law books. There is a big difference between what the words meant in law books and how they are translated into enforcement.

          Personally, I hope that JAIS will proceed to prosecute. Otherwise, Bible Society of Malaysia may also challenge the raid and seizure at civil court since the Enactment is a civil piece of state legislation. Should it reach the court stage, I hope government will not delay the hearing like the Herald appeal case. Decided by High Court in Dec 2009 but only decided by Court of Appeal in Oct 2013. Drag for 4 years. Now wondering how long the Federal Court will take. This is too long for a case that carry public interest.

          1. Personally as someone who writes in BM, I too do not want common noun words like ‘Nabi’, ‘iman’, ‘dakwah’, ‘mubaligh’ to be banned to me. It will practically make writing impossible (or at least most difficult) when dwelling on certain religious topics.

            Clearly one faction, the DAP evangelista, desire to amend Enactment 1988. But their policy of hypocrisy – one Islamist party, one Christian-dominated party hoodwinking some supporters that Pakatan guarantees secularism – is running rings around the oppo voters.

            This is why I will not support Pakatan, all things considered. Their duplicitous nature is a menace.

            1. AMEND:

              better word choice — hoodwinking some supporters that Pakatan [can safeguard] secularism

            2. Re: Clearly one faction, the DAP evangelista, desire to amend Enactment 1988.

              Amending the Enactment may be a good solution to fine tune the wordings. Reduce ambiguities and confusion. I have not seen what is the proposed amendment that DAP Aduns are trying to bring. As much as the law is law, it is closely linked to politics as the lawmakers are politicians themselves. Hypocrisy cannot be avoided whether in BN or PR.

              This leads me to discuss the ’10-point Solution’. The Solution allows Christians in Sabah and Sarawak to use “Allah” in the Malay version of the Bible.

              http://my.news.yahoo.com/10-point-solution-39-impotent-39-most-states-082843781.html

              Question:

              What about Sabah Sarawak Christians that reside in Selangor?

              What if the seized alkitab was meant to be transported to Sabah Sarawak and Selangor is just a place for storage or transit?

              How to harmonise the Enactment 1988 of Selangor and the Federal Government 10-point Solution?

              As I said, the law may be worded in any manner but the enforcement and application will always create differentiation.

              Re: This is why I will not support Pakatan, all things considered. Their duplicitous nature is a menace.

              Helen, I am indeed a member of a political party. But I refrain as much as possible looking at the JAIS raid from the political point of view. I also try to ignore religious perspectives. People may call me ignorant. But I think the legal and practicality aspects are the better ways to discern the issue.

              Thanks for giving me space in your blog to publish my thoughts.

  18. Re: Sudah 29 tahun orang Islam sabar berunding tetapi orang Kristian masih belum boleh faham.

    Why equate the Ministry with ‘orang Melayu/Islam’. The government may have a very high percentage of Malay Muslims in the civil service but they are not representing all the Malays/Muslims in Malaysia. What about the non-Malay/non-Muslims then?

    Also, why equate the Herald Weekly with ‘orang Kristian’? The directive is issued to Herald Weekly, not the entire Christian population in Malaysia.

    I think you have inadvertently expanded the ‘definition’ of the parties in the directive.

Comments are closed.