Posted in Gunting Dalam Lipatan

Kalau negara bergolak, siapa akan MCA sokong? (ulangsiar)

The J-Star dipandang umum sebagai suara MCA. Scissorati sekarang ini sudah tunjuk taring dan tunjuk belang.

Kiblat akhbar tersebut nyata sekali menghala ke arah Jerusubang the City of Sin. Ini pandangan saya.

Bekas pengarang kumpulan Utusan Zainuddin Maidin pula mengajukan satu soalan sama ada MCA meyakini media yang dimilikinya itu akan boleh komited kepada perjuangan BN terutama dalam menghadapi PRU14.

StarClearThreat

Zamkata (petikan):

<quote>

“Apabila di dalam sesuatu isu, Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bercakap dengan memberikan fakta dengan logik kuat yang meyakinkan dan boleh merasionalisasikan pemikiran umum, akhbar The Star tidak menyiarkannya atau membuang fakta ini.

Umpamanya dalam soal penggunaan perkataan Allah, Tun berkata “Penggunaan kalimah Allah di Sabah dan Sarawak telah lama, tak apalah, tapi di sini apa sebab tiba-tiba nak digunakan?

“Kita suruh belajar Bahasa Kebangsaan pun tak belajar, nak bercakap Bahasa Kebangsaan pun tak, tiba-tiba dalam perkara ini nak guna sangat Bahasa Kebangsaan, pasal apa, ada niat apa?” Tanya Mahathir (Utusan Malaysia, 9 Januari 2014).

NST juga menyiarkan berita ini di bawah tajuk ‘Herald editor should respect court ruling’ tetapi tidak ada di akhbar The Star.

Ketua Pengarang akhbar The Star yang baru June Wong takut untuk menyiarkan fakta ini kerana dia takut orang bukan Islam  mudah  di convert seperti beliau sendiri mudah di convert dengan anasir-anasir asing dan pandangan asing kerana mungkin baginya tidak ada apa lagi yang baik di Malaysia.

Umpamanya dalam sebuah rencana di Star setelah kembali dari melancong ke Jepun beliau merasakan Malaysia tidak selamat lagi berbanding dengan Jepun walaupun diketahui dunia setiap saat negara itu menghadapi ancaman Tsunami dan rakyatnya hidup seperti dalam sarang burng merpati dan tebal dengan jingoisme.

Manusia seperti ini yang tidak mewarisi dan menjiwai sejarah dan alam negara boleh menjadi Ketua Pengarang Akhbar The Star. Adakah orang seperti ini  boleh diyakinkan oleh MCA untuk berinisiatif dan komited sepenuhnya kepada perjuangan MCA dan BN terutama dalam menghadapi pilihanraya akan datang.” (Sila baca seterusnya di blog Tan Sri, SINI)

<unquote>

Author:

I have no Faceook or Twitter.

7 thoughts on “Kalau negara bergolak, siapa akan MCA sokong? (ulangsiar)

  1. Imagine the J-Star choosing such a garang picture of him when the MCA president is promoting religious harmony.

 1. Selama ini saya berfahaman bahawa orang Cina akan menyokong mana mana parti yang mereka yakin boleh memberikan keselesaan dalam kehidupan mereka.. Kehidupan tersebut yang saya fahami adalah dari segi kedudukan ekonomi, bahasa ibunda, kebudayaan dan pendidikan mereka..

  Kepada soalan puan mengenai siapa yang MCA (Cina) akan sokong jika negara bergolak?

  Jika mengikut fahaman lama saya, MCA (Cina) akan memastikan negara tidak bergolak. dalam keadaan semasa, mereka masih selesa dengan kedudukan ekonomi, kebudayaan, bahasa dan pendidikan mereka..

  Namun, zaman berubah.. mungkin MCA (Cina) juga mahu merasai kuasa politik..

 2. Biar I cakap camni helen :-

  Orang Cina dalam keadaan apa pun berpura-pura sokong pentadbiran Melayu. Sudah melebihi 50 tahun, masih berlakon. Natijah nya jika apa terjadi sekali pun ” grouping ” tetap berlaku. Apa lagi terjadi darurat ? Zaman Tun M, darurat ekonomi terjadi, semua Cina berkiblat Singapura ! Nyata sekarang dalam perjuangan kaum, cina berpolitik dan berniaga tidak akan menoleh kepada kemajmukan. Apa dalam fikiran, melayu itu satu beban yang di terjemahkan dari fikiran ortodok Cina generasi ke generasi dan di LARANG berasilimasi atau berkomporomi dengan bangsa lain, apa lagi dengan Melayu….

  Tidak pernah kaum cina berasa malu ? Etika kerasisan melampau sehingga melangkaui sensitiviti agama Islam dan bangsa Melayu ? Pernah mendokong Aspirasi Negara ? Secara mulut manis konon identiti bangsa Malaysia ? atau terlalu bangga nya kaum Cina menguasai Malaysia ?

  Atas apa berlaku, MCA di lihat menjadi sekutu DAP. Akhir-akhir ini MCA kerap sekali menyakitkan hati Melayu yang di apikan Dap – jelas nya anti Melayu sehingga melibatkan Kristian Malaysia ( Tun M di TV 2)

  Dalam masakan, jika Cina pakar menghiris dan menggoreng, apa kurang nya Melayu pakar melapah dan mencincang untuk di masak gulai lemak cili api yang juga menjadi pilihan utama majoriti pelanggan kebiasaan. Lebih kurang 1% Cina sememang nya Rakyat Malaysia Benar yang berjiwa tempatan. Mungkin helen kenal mereka…

  1. Natijah nya? OMG you sound like the penolong kanan at my former secondary school. You don’t happen to be a Jawa do you? Heheheh

    1. manalah dia tahu nak jawab.. dia ni jenis yang nama tuhan dia pun dia tak tahu..

     ‘Natijah’ pun tak tahu..

Comments are closed.