Posted in Evangelista Bintang Tiga

Hannah Yeoh nampaknya menyerang Jakim

Tidak berapa lama dahulu, Puan Spaker telah melancarkan serangan terhadap kewibawaan Jais — ‘Hannah Yeoh mahukan pegawai Jais digantung (kerja)‘.

Sekarang Hannah Yeoh nampaknya menyerang Jakim pula.

Ambiga

Bekas pengeruis Bersih 2.0 S. Ambiga mengutuk pesanan daripada jabatan itu mengenai Kristian iaitu musuh turun-temurun umat Islam – yang disampaikan Jakim melalui khutbah Jumaatnya kelmarin – sebagai tidak senonoh (“in exceedingly poor taste”), palsu dan tidak bertanggungjawab.

Teguran Ambuga tersebut telah ditweet semula oleh Hannah Yeoh kepada 88,000 orang pengikut taksub Twitter Puan Speaker itu.

Hannah juga mengulangsiar tweet oleh si Loyar Burok Syahredzan Johan yang berbunyi “[Jakim] bukan pun sebuah badan berkuasa agama tetapi ia hanya merupakan salah satu jabatan di bawah Jabatan Perdana Menteri”.

Hannah Yeoh (hannahyeoh) on Twitter 2014-02-01 17-50-44

Manhaj Islami dalam perpaduan ummah

(31 Januari 2014 / 29 Rabiulawal 1435H)

Jakim

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Marilah kita sama-sama mempertingkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala suruhan-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan dengan keimanan dan ketakwaan, kita beroleh rahmat dan keredhaan hidup di dunia dan di akhirat. Tajuk khutbah pada hari ini ialah Manhaj Islami dalam perpaduan ummah’.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Satu perkara yang tidak boleh dipertikaikan lagi oleh kita sebagai umat Islam ialah bahawa perpaduan ummah adalah satu tuntutan yang amat penting dan perpecahan adalah sesuatu yang dilarang. Oleh itu, mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa Manhaj Islami dalam memelihara perpaduan ummah ialah melalui al-jama’ah dan persoalan ini diperkatakan begitu banyak di dalam hadith-hadith Rasulullah SAW antaranya sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi:

Quran1

Maksudnya: Hendaklah kamu bersama jama’ah, dan janganlah kamu berpecah (daripada jama’ah).”

 Dan sabda Rasulullah SAW lagi yang diriwayatkan oleh Ahmad:

 Quran2

Maksudnya: Jama’ah itu membawa rahmat, dan perpecahan itu membawa azab.

Menurut Imam at-Tabari di dalam kitab Fathul Bari mengatakan bahawa: yang dimaksudkan jama’ah di sini ialah bersama dengan kumpulan umat Islam yang berada dalam ketaatan pemerintah yang mereka bersepakat melantiknya sebagai pemerintah. Begitu juga pandangan Imam al-Sarkhasi bahawa: Jama’ah umat Islam ialah mereka yang memiliki kekuatan untuk mempertahankan negara dan umat di mana jua mereka berada.

Persoalan besar timbul di sini bagaimanakah Manhaj Islami dalam mendidik dan menyeru agar umatnya berada dalam jama’ah dan mengelak diri dari berlakunya perpecahan.

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan secara ringkasnya bahawa dalam memelihara perpaduan ianya berkait rapat dengan kewajipan taat kepada pemerintah. Dalam Islam kedudukan seseorang pemerintah itu terlalu mulia dan terlalu tinggi kerana merekalah benteng kepada perpaduan ummah. Percayalah bahawa sesuatu umat tidak akan terselamat daripada angkara perpecahan dan pertelagahan melainkan apabila mereka menyerahkan kepimpinan kepada seorang ketua yang dapat menyatukan mereka berdasarkan kebijaksanaannya.

Seorang ulama Abu Abdullah menyatakan di dalam kitabnya Tahzib al- Risalah bahawa: Teraturnya urusan agama dan dunia adalah sesuatu yang dituntut dan ia tidak akan berlaku tanpa kewujudan pemerintah. Kalaulah tidak wujudnya pemerintah, nescaya keadaan manusia akan menjadi kacau-bilau dan mereka akan saling bunuh membunuh antara satu sama lain.

Al-Imam Abu Bakar al-Turtusyi pernah menyatakan: Taat kepada pemerintah adalah petunjuk bagi orang yang menjadikan cahayanya sebagai penyuluh, tempat berlindung bagi mereka yang memeliharanya. Orang yang terkeluar dari sempadan taat, tersingkir ia daripada perlindungan Allah, terlepas daripada jaminannya. Taat kepada pemerintah adalah tali Allah yang kukuh, agamanya yang lurus, perisai yang melindungi dan pemeliharaan yang tinggi.

Ingatlah pesanan Imam al-Ghazali bahawa: sesuatu umat itu perlu mantap pegangan agamanya. Tidak sempurna agama melainkan seiring dengan dunia. Agama itu tiang utama, sementara kekuasaan itu adalah penjagaannya. Sesuatu yang tidak bertiang, pasti akan runtuh dan sesuatu yang tiada penjaga, pasti akan musnah dan hilang. Justeru, sebagai orang yang beriman kita dituntut untuk mentaati pemimpin sebagaimana firman Allah SWT di dalam surah An-Nisa’ ayat 59:

Quran3

Maksudnya: Wahai orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan Rasul dan kepada Ulil-Amri dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berselisih dalam sesuatu perkara, maka kembalikanlah ia kepada Allah dan Rasul-Nya jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.”

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Manhaj Islami dalam memelihara perpaduan ummah dapat dilihat di dalam pendekatan yang telah dibawa oleh Rasulullah SAW semasa pemerintahannya. Baginda telah menunjukkan kaedah dan cara menunaikan kewajipan terhadap agama, masyarakat dan negara dengan mengukuhkan perpaduan warga negara Madinah yang terdiri daripada pelbagai kaum, bangsa, agama dan keturunan dengan sama-sama mentaati pemerintah. Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ahmad:

Quran4

Maksudnya: Sesiapa yang memisahkan diri daripada jama’ah dan menghina pemerintah, ia menemui Allah SWT tanpa sebarang hujah yang dapat membelanya

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Perpecahan sememangnya merugikan tetapi persoalannya mengapa umat Islam masih terjebak dalam perselisihan dan perpecahan walaupun dilarang agama. Jawapan persoalan ini bukan semata-mata terletak pada lemahnya penghayatan agama, tetapi didorong oleh

hasutan musuh-musuh tradisi Islam seperti kaum Yahudi dan NASRANI yang tidak pernah padam,

sebagaimana yang telah diperingatkan oleh Allah SWT melalui firman-Nya:

Quran5

Maksudnya:

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali

akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad)

sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu).

.
Dalam kitab tafsir menjelaskan bahawa golongan Yahudi dan Nasrani akan terus berusaha sedaya upaya untuk MEMPERDAYA orang Islam supaya mengikut kehendak mereka.

Justeru, mereka akan menggunakan pelbagai cara dan jalan untuk merosakkan akidah dan akhlak umat Islam.

Tapi malangnya, peringatan Allah itu tidak dihiraukan oleh kebanyakan orang Islam. Maka tidak menghairankan bilamana terdapat di kalangan orang Islam itu yang terpedaya dengan musuh Islam.

Akibatnya, Islam sesama Islam bercakaran dan berpecah-belah, sedangkan musuh-musuh kita ketawa meraih kejayaan memperdaya orang Islam yang alpa terhadap amaran dan peringatan Allah SWT.

Bayangkanlah, apakah kita sanggup bersubahat dengan musuh yang sudah jelas mahu meruntuhkan negara dan memecahkan tembok yang selama ini melindungi agama islam dan umatnya?

Percayalah, perbuatan yang melampau ini hanyalah merosakkan akidah umat Islam untuk menghakis kedaulatan umat Islam. Tariklah nafas kebijaksanaan, bukakanlah hati dan lihatlah apa yang sedang berlaku saat ini. Bukankah agama Islam sentiasa dicabar?. Bukankah maruah umat Islam sedang dipersenda?. Bukankah pemimpin umat islam sedang diaibkan oleh musuh-musuh Islam? Maka, apakah perjuangan dan peranan yang telah kita laksanakan? Apakah perasaan dan tindakan kita? Adakah kita hanya menjadi penonton atau telah kita zahirkan sokongan kita untuk mempertahankan kesucian islam dan hak umat islam?

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Keamanan dan keharmonian hidup yang kita kecapi hari ini antaranya adalah hasil daripada kewujudan dan pembudayaan semangat saling hormat menghormati, bertolak ansur, berkompromi dan muafakat di kalangan masyarakat yang berbilang kaum, agama dan adat resam. Semua rakyat berperanan dan memberi sumbangan terhadap perpaduan negara. Berkat perpaduan itulah juga yang membolehkan pemerintah melaksanakan pelbagai program pembangunan demi mensejahterakan hidup rakyat. Ini adalah isyarat jelas bahawa perpaduan adalah nikmat yang tidak ternilai harganya yang perlu terus dipelihara dan dikekalkan oleh masyarakat majmuk negara ini.

Sedarilah bahawa mengejar agenda bersifat perkauman, kepentingan kelompok tertentu dan peribadi  dalam masyarakat berbilang kaum hanya akan menanamkan benih perbalahan yang akan memudaratkan dan menggugat keharmonian dan perpaduan.  Ini kerana apabila berlaku perbalahan dan perpecahan, sukar untuk menyatukan kembali. Dan andai kata berlaku perbalahan, ia mungkin mencetuskan pula pergaduhan yang membawa kepada perpecahan dan permusuhan. Setelah itu, barulah manusia akan merasai betapa sengsara dan peritnya erti kesusahan bilamana nikmat keamanan serta keharmonian dicabul.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa umat Islam berkewajipan menghayati semangat pepatah Melayu: Bersatu Teguh, Bercerai Roboh. Sebagai umat Islam kita juga wajib mengambil iktibar dari peristiwa penyatuan yang di cerminkan oleh bangsa-bangsa lain dalam mempertahankan maruah dan kepentingan mereka.

Renungilah peristiwa dari peperangan Ahzab yang berlaku pada 7 Syawal tahun ke 5 Hijrah bersamaan 29 Februari tahun 627 Masehi, telah memberi pengajaran yang besar kepada kita dengan menyaksikan penyatuan golongan yang menentang Islam dalam memerangi Rasulullah SAW. Pengajaran besar dari peristiwa peperangan Ahzab menunjukkan kepada kita bahawa umat Islam pasti akan menghadapi serangan dan pakatan musuh untuk menghancurkan Islam dengan apa cara sekalipun. Jika dahulu Madinah diserang daripada segenap arah, maka kita pada hari ini juga diserang dari pelbagai arah, samada serangan secara fizikal atau spiritual seperti serangan dalam bentuk pemikiran, politik, ekonomi, sosial dan sebagainya.

Yakinlah diri sendiri bahawa kekuatan utama umat Islam pada hari ini ialah dengan mengekalkan perpaduan sesama kita. Kita diciptakan oleh Allah SWT dengan kriteria dan watak yang berbeza-beza. Kita berbeza dari segi adat, budaya, dan cara hidup serta ideologi. Namun kita dituntut untuk bersatu padu demi agama, bangsa dan negara. Inilah sebenarnya Manhaj Islami demi mencapai perpaduan ummah. Justeru marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah al-Hujuraat ayat 10:

Quran6

Maksudnya: Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu; dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beroleh rahmat.

Sumber: http://www.islam.gov.my/khutbah-online

***  ***  ***

Muslimah atau munafik?

HannahTudung001

Berkaitan:

Mahu Enakmen 1988 dipinda: Adakah Puan Speaker dalang buat onar?

Jakim kata evangelista adalah “musuh Islam”

Author:

I have no Faceook or Twitter.

33 thoughts on “Hannah Yeoh nampaknya menyerang Jakim

 1. Jakim hanya beri penerangan lanjut seperti apa yg diperingatkan oleh Allah dlm quran. Nak serang Jakim atau serang quran?

 2. Golongan seperti Hannah Yeoh dan Ambiga adalah golongan yang akan menyebabkan Malaysia menjadi huru hara.

  Kami orang Islam tidak pernah mencampuri hal ehwal agama dan budaya kamu!
  Mengapa kamu begitu kurang ajar hendak mencampuri hal ehwal agama dan budaya kami. Hendak arahkan badan agama Islam itu dan ini mengikut selera kamu? Kamu pun bukan faham pun!

  Si Aci tua itu pula gatal mulut mengkritik khutbah Jumaat sebagai ‘………sebagai tidak senonoh (“in exceedingly poor taste”), palsu dan tidak bertanggungjawab.’

  Tahukah kamu khutbah Jumaat itu adalah ‘serangan balas’ paling berhemah terhadap kekurangan ajar kamu yang sentiasa dari semasa ke semasa memprovokasi dan campur tangan hal ehwal agama Islam. Kamu ingat orang Islam tidak ada maruah bila diperkotak katikan?

  Demi agama Islam dan negara orang orang Islam sanggup berjihad. Jadi kalau terjadi sesuatu yang buruk jangan salahkan kami. Salahkan golongan pendatang cucu cicit ‘heroine’ novel ‘The World of Suzy Wong’ dan tambi.

  Lihat pula lagak Teresa Kok bila masuk masjid. Datang tempat orang ikutlah budaya mereka. Baru dapat hanya sedikit kuasa, berlagak seolah olah telah kuasai dunia ini!

  Dijauhkan Allah swt golongan seperti ini dari mendapat walaupun secebis kuasa!

  1. ‘Dijauhkan Allah swt golongan seperti ini dari mendapat walaupun secebis kuasa!’

   Dan semoga Allah SWT melaknat pemuka-pemuka yang menjadi pendokong kepada golongan anti ISLAM seperti mereka-mereka ini, Ameen Ya Rabbal Alamin.

 3. Ternampak sekali Ambiga yang selama ini teguh dalam menyebarkan ideologi pluralisme agama dan pembebasan lesbian dan gay sex, sudah berkelompok dengan puak Kristian yang selari dengan tuntutannya. Apakah perempuan Brahmin itu mahu BERSIHkan agama Islam daripada penyelewengan dan kefasadan?

  Atau Hannah dan padre Katolik mati-mati mahu kita menyembah ALLAH dalam tiga bentuk? Tragedi bakal berlaku apabila manusia tidak mahu tuntuti makrifatullah, tidak berikhtiar usaha kenal diri sendiri!

  Bruce Lee: “And without system, without method what’s there to teach?”

  Longstreet: “But you had to learn. You weren’t born knowing how to take apart three men in a matter of seconds?”

  Bruce: “True, but i found the cause of my ignorance.”

  Longstreet: “Well help me to find mine.”

  Bruce Lee’s quest to overcome the prejudices of Hollywood showtime: “Bruce Lee dan Jiddu Krishnamurti” [YouTube]

 4. The khutbah is meant for Muslims and is usually written to raise awareness on current issues and to educate what the Islamic perspective on the issues are.

  As a Muslim, that paragraph “dalam kitab tafsir menjelaskan bahawa golongan Yahudi dan Nasrani akan terus berusaha sedaya upaya untuk MEMPERDAYA orang Islam supaya mengikut kehendak mereka” is quite commonly heard over the years when we were reading and learning the Quran. It is NOT a call to hate the Christians or Jews, as what HY and Ambiga are tweeting about. For us, it’s a cautionary statement, to be aware and to beware, and also a reminder to maintain silaturrahim especially among the Muslims.

   1. Betul tu weh. Tapi jaga-jaga jangan dilayan sangat langau Musyrik lagi Munafik ni, itu ayat umpan pancing dia.

    1. Pedang, benar agama Islam, agama agama yang dibawa oleh Nabi Isa dan Musa adalah agama dari langit. Tapi agama yang dianuti oleh HY telah jauh menyimpang dari ajaran yang sebenarnya.
     Macam mana hendak dikatakan adik beradik?

     Bagi Islam Allah itu satu, Dia tidak beranak dan diperanakan! Tuhan HY pula tiga dalam satu. Mana ada sama, macam mana hendak jadi adik beradik?

     Lagi pun siapa yang sudi hendak jadi adik beradik dengan HY?

     1. Jesus dikatakan anak Allah. Muhamad dikatakan kekasih Allah. Pemujaan. Padahal manusia tiada beza di sisi Tuhan. Kristian sembahyang sebut Jesus. Islam sembahyang sebut Muhamad.

   2. Cara sembahyang Islam serupa Kristian. Cara puasa Islam serupa Yahudi. Tudung ikut Kristian. Serban ikut Yahudi. Serupa. Jangan gaduh.

    1. “Cara sembahyang Islam serupa Kristian”..?? Jauh panggang dari api. Beza spt bumi dgn langit. Seratus % tak sama.

     Mana mungkin “serupa”: bermula dgn niat pun dah tak serupa, xtian tak ambil wudhu, perempuan xtian dlm gereja tak tahu aurat (mereka tak kisah tentang pakaian), mereka bernyanyi (cara sembahyang mereka), mereka bercampur lelaki dgn perempuan, etc etc yg semuanya tak “serupa”.

     Lainnya tak larat nak huraikan.

     1. Lihat video Kristian Ortodok sembahyang. Azan, sujud, rukuk tutup rambut masa sembahyang ajaran Bible tiada dlm Quran. Solat, sujud & rukuk dlm Quran bukan maksudnya perbuatan sembahyang. Cara sembahyang berbeza mengikut siapa yg menciptanya.

      1. Aku berlindung kepada Allah daripada Syaitan yang direjam!

       Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang…

       Apasal pulak nak hairan???

       Islam means peace and the traditions has been kept till the last Rasul Allah saw

       ‘ There is a general theme of “peace” and friendship in the two encounters: the king of Salem (SHD 8004, from 7999) blessed Abraham, while Jethro and Moses are said to have exchanged Shaloms (SHD 7965, from 7999) or Salaams in the typical Middle-eastern manner (Ex. 18:7; cf. also 4:18).

       Exodus 4:18 Moses went back to Jethro his father-in-law and said to him, “Let me go back, I pray, to my kinsmen in Egypt and see whether they are still alive.” And Jethro said to Moses, “Go in peace.” (RSV)’

       http://www.ccg.org/english/s/p212d.html

       1. Bukan hairan tapi banyak persamaan menunjukkan serumpun. Arab mari. Kisah dalam Quran & Bible pun lebih kurang. Islam & Kristian & Yahudi jangan gaduh.

      2. Mmng lah kau ni bodoh. You dont even know what you are talking about. Cara sembahyang bbeza mengikut siapa yg menciptanya? Mencipta apa? Mencipta sembahyang atau mencipta manusia? Kau tau tak apa azan, rukuk & sujud?

       Kau sesat sorang diri cukuplah. Jgn sesatkan orang lain. Kalau nak bodoh pun pun bodohlah sorang diri, jgn bodohkan orang lain!

       1. Alamak! Kau orang layan lagi si Pedang yang Mussyrik lagi Munafik tu. Kan dah pesan awal-awal jangan dilayan, itu memang kerja dia, Tambahan pula apa yang dia tulis balik tu semua dikutip dari komen-komen kita semua yang lepas-lepas. Isu Solat, Hijab, dan Hadis telah diulang banyak kali, dan ramai yang telah memberi hujah balas yang sama, tapi masih juga ulang pekara yang sama.

        Jangan buang masa dengan mahluk perosak yang dillaknati Allah swt ni. Didoakan dia akan segera mendapat balasan yang setimpal hendaknya.

         1. He is not a Muslim. I did a rally with him, all his comments are munafik lagi menyesatkan. He cut and paste as he wishes, I think one of the obvious one is about how Nabi Isa was born. The other is about Hadis, as he totally rejects the Hadis. He will recycle my replies and others’ to his advantage, the Kroptic Christian video is the among the first that I posted when debating with him, since then he has been recycling it over and over again.

          When he said there is Hadis about “Minum Kencing Unta” is Halal but when I demanded for proof, he said to go and search it myself, that is when I put a stop to it. He was angry once I said the K.P word. You know how I normally trap them….

          I strongly suspected that he is a PAMBU…there is one in Annie’s blog now (but sounded more like Conrad). The minute I used the K.P words he jumped at me with expletives and calling me the enemy of the state.

          1. Even the Dapster has used Quran Verses before, is that any surprise to you?

           Bila kita berhujah tentang agama, kita mencari jawapan dan kebenaran dan sama-sama berkongsi ilmu, bukan untuk menunjuk-nunjuk siapa yang lebih pandai. Dalam dunia cyber yang ada uncle google ni sesiapa pun boleh baca serta potong dan tampal, tapi, mereka yang benar-benar memahami dan dah pergi majlis ilmu saja yang akan faham.

           Bila PAMBU cakap berbelit-belit dan terlupa apa yang dia pernah cakap seperti orang Islam tiru orang kristian sembahyang, pakai tudung, jubah etc. Do you expect me to believe the K.P ?

           Just browse back all the Pambu’s previous comments and the rally that he had with several followers. Can you see any different? It is the same old recycle issues…

           That’s why I immediately pre-warn to put a stop to it, for it will never end, unlike most us in here who engage a dialogue, this PAMBU is a demented case that has nothing to but MENGHINA ISLAM.

           Thank you and this is my final comment wrt to the PAMBU for he is no longer exists in the blog sphere in my eyes. I hope every Muslims in this blog will take the same stand…..

    2. Bodohlah kamu ni PEDANG. Kamu ni mmng kafir kristian atau telah dmurtadkan jd kristian. Asal sekampung tak semestinya sekeluarga. Memulia & memuja tak sama. Kekasih Allah & anak Allah kan bbeza?

     Sembahyang & puasa Islam & kristian & yahudi mana sama? Bgitu juga tudung, bbeza. Kau blajar dr mana? Org Islam dlm solat bdoa kpd Allah utk kesejahteraan Muhd saw tp kristian bdoa kpd Jesus sebagai tuhan dlm sembahyang. Kan Islam & kristian jauh beza mcm langit dgn bumi?. Kamu ni TULI, BISU/BODOH & BUTA, TAK BLH BFIKIR!

 5. Dear Aunty Helen,

  You are right, they are never fair. Those people should not complain because they always use the Article 11 to fight for what they want. When they want to translate God to Allah, they always says that Article 11(3) says that, ‘Every religious group has the right to manage its own religious affairs’.

  Khutbah Jumaat is only for the Muslims and it is a Muslim’s religious affair. So, they want to control the Muslim’s religious affair? They cannot interfere with the Muslim’s religious affair. Politicians must respect the Federal Constitution and Article 3(1) says that Islam is the religion of the Federation. Will PAS dare to say anything? I guess if Mujahid says something, it will be to support the Christians.

 6. Bukan setakat hendak men-triniti-kan Allah swt supaya umat Islam Malaysia kelak terpesong, para evangelis kristian berbulu ayam bertudung ini semakin naik tocang.

  Sekarang mahu mengajar pula Islamic scholars what is right and what is wrong about Islam, seolah2 mereka lebih pakar tentang Islam.

  Mereka membuat tohmahan terhadap seruan Al-Quran yang dikhususkan kepada umat Islam semata2 untuk kepentingan politik sempit dan perkauman mereka, tanpa mendapatkan penjelasan daripada Islamic scholars.

  Api pemesongan yang sedang ditiup oleh evangelis pemakan babi ini semakin menjadi2. Bible kristian sendiri mengatakan bahawa adalah berdosa (sin) memakan babi dan meminum arak. Why cant these hypocrites babis tell off their pastors and priests and popes first that “hey Lawrence, Pakiam, Paul, Peter, Tokong Lim….kamu semua tidak boleh makan babi dan minum arak…Tuan Tuhan kata ini berdosa”….?

  Tetapi para [***] DAP ini pekak tuli pula, kerana mereka sendiri makan babi dan minum arak! Ramai juga yang berjudi dan beli nombor ekor. Bagi kami, itu hak kamu lah (nak langgar perintah Tuan Tuhan kamu), tapi bila kamu mahu kiasu tentang agama kami, kamu sudah cross the border.

  [***]

 7. Helen, Thank You.

  Jarang blogger siar Kutbah Jumaat untuk pandua sejagat. Kutbah sentiasa perkataan dari Allah dan sabda hadis nabi. Ia bukan perkataan manusia yang datang dari fikiran manusia. Ia AlQuran dan AsSunnah.

  Semoga Helen dan kita semua mendapat hidayah. Itu sebab Hannab Yeoh itu musuh Islam kerana beliau tidak pernah membamca Al Quran. Apa salah nya baca Al Quran dan rujuk kepada pakar nya – ada juga di kalangan bukan Islam, tetapi pintu hidayah belum terbuka…

  Kenapa salahkan JAKIM, JAIS dan seumpama nya – mereka melaksanakan kerja mengikut Hukum Allah SWT. Bukan hukum manusia.

  Siapa Hannah Yeoh dan serupa dengan nya ? Vatican pun bukan seperti mereka !

 8. Dua ayat terakhir dalam surah Al-Fatihah terang-terang merujuk kepada puak Yahudi, sebagai kaum yang dimurkai Allah manakala puak yang sesat itu ialah orang Kristian.

  Ahli kitab pula merujuk kepada puak yang tidak menyeleweng daripada ajaran Nabi Musa dan Nabi Isa. Kalau sudah menyeleweng, seperti mempercayai Allah ada anak dan emak, sah sudah bukan ahli kitab lagi.

Comments are closed.