Posted in Evangelista Bintang Tiga

Biar saja MCA bertanding di Kajang

“Ditanya sama ada BN perlu bertanding dalam pilihan raya kecil Kajang, Dr Mahathir berkata BN tidak pernah berpaling daripada mana-mana pilihan raya dan langkah serupa perlu dikekalkan pada pilihan raya kali ini.” — ‘Beri MCA peluang bertanding di Kajang – Dr Mahathir‘ (Bernama, 31 Jan 2014)

“Sekiranya orang Cina lebih banyak, maka lebih baiklah kita letak calon Cina juga,” kata beliau kepada pemberita Bernama di majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina di Wisma MCA.

Baik juga buah fikiran Dr M itu.

Zam pun berkata demikian juga:

“PRK Kajang bukanlah peluang untuk Melayu membalas Tsunami Cina tetapi hendaklah dilihat sebagai  peluang keemasan kepada masyarakat Cina menyekat arus sentimen dan persepsi  orang Melayu bahawa orang Cina tidak boleh dipercayai lagi sebagai rakan perjuangan politik” di blog Zainuddin Maidin, 1 Feb 2014) — kemaskini 2.48 petang

CNY pun Hannah mengumpat Najib

Jadikan pemilihan di Kajang itu sebagai kayu ukur tahap semangat “national reconciliation” di kalangan masyarakat Cina. Tengok mereka lebih sayang evangelista atau tahu menghargai keamanan.

Dua hari lepas di Twitter timeline Puan Speaker: “Are you ready for BN!!! No, Penangites taught him [Najib] a Gd political lesson” (screenshot bawah).

Kita lihat nanti para pengundi di Kajang akan memberi pengajaran politik kepada pengerusi BN atau kepada si ketua umum Pakatan.

HannahYeohJeling

HannahRUready
.

“DAP fanantics Christian.”
.

“Mereka bukan Cina.”

— Datuk Huan Cheng Guan, Centre for Political Awareness

Twitter - Huan2U

Hannah Yeoh (hannahyeoh) on Twitter 2014-02-01 23-41-40

Isma: ‘Berhati-hati dengan ancaman Kristian evangelis’

Ahli jawatankuasa biro dakwah Isma Ustaz Nazri Mohd Noor (gambar bawah) mengingatkan umat Islam bahawa tidak mustahil Malaysia akan jadi seperti Mesir,

Di Mesir, golongan Kristian Koptik berjumlah hanya 5 peratus penduduk negara tetapi mereka mampu juga menjatuhkan kerajaan Ikhwanul Muslimin dan mahu membuang Islam dalam perlembagaan, kata biro dakwah Isma.

Jelas Ustaz Nazri, peranan kelompok Kristian sudah tidak boleh dinafikan lagi apabila melihat tunjuk perasaan jalanan terhadap bekas presiden Mesir Dr Muhammad Morsi yang didominasi oleh Kristian Koptik.

http://www.ismaweb.net/v4/2014/02/berhati-hati-dengan-ancaman-kristian-evangelis/
http://www.ismaweb.net/v4/2014/02/berhati-hati-dengan-ancaman-kristian-evangelis/

Ambil suhu sentimen Cina di Kajang

Seperti juga Hannah Yeoh, naib pengerusi DAP Teresa Kok merupakan seorang evangelista tegar.

DAP yang begitu pandai bermuka-muka itu bijak bercakap menerusi dua belah mulut. Di satu belah, Lim Kit Siang mursyidul am parti tersebut mendesak Najib supaya mengadakan perdamaian (“national reconciliation”) manakala pada belah yang lain, video CNY Teresa telah menghina Rosmah Mansor.

Sebelum ini, Najib tatkala menyetujui usaha-usaha ‘rekonsiliasi’ telah berkata, “In order for all this to succeed, we must all commit to avoid spreading lies and slander, finally putting to rest the politics of hate”.

Adakah politikus evangelis DAP mampu menghindar diri mereka daripada terus menyebar pembohongan, menabur fitnah serta mengapi-apikan politik benci? Dalam musim perayaan CNY pun Hannah Yeoh mahu mengumpat Najib.
.

Teresa Kok -Onederful- Malaysia CNY 2014 Video Clip - YouTube 2014-02-02 12-22-40

Komen oleh NK Khoo pada YouTube Teresa Kok: “I think Umno should hire more monkeys to reduce unemployment problem in Bodohland”.

(441 patah perkataan)

Bersambung daripada:

National reconciliation, DAP style

Author:

I have no Faceook or Twitter.

20 thoughts on “Biar saja MCA bertanding di Kajang

  1. Do they realise that the Malays in general know that when they refer to Umno, they are actually referring to the Malays and when this Khoo calls for hiring more monkeys, of course he is calling the Malays monkeys?

    So, how now LKS? How about your call for national reconciliation when your own supporters are obviously against it?

  2. MCA if they really work smart just like the days of Lim Kheng Yaik they will be able to return to glory. Grassroots are important.

  3. Teresa Kok forgets that she is a leader for all for Malaysians. This video is just inappropriate, tidak sopan, dan keterlaluan memomok dan menghina Perdana Menteri Malaysia.

    Saya bukan orang UMNO, tidak puashati dengan PM, dan tidak suka dengan karenah isteri PM yang didengar; tetapi saya juga tidak terima perangai pemimpin seperti Teresa Kok ni.

    Tidak boleh saya bayangkan orang yang macam ni bakal jadi menteri jika PR menang GE14. Layakkah dia diberi tanggungjawab menjaga maruah dan kedaulatan Malaysia?

  4. re: “Adakah politikus evangelis DAP mampu menghindar diri mereka daripada terus menyebar pembohongan, menabur fitnah serta mengapi-apikan politik benci?”

    Kepimpinan yang sebenar berdasarkan pandangan “alam Islām” ialah bertujuan akhir memimpin diri sendiri supaya kenal hakikat diri dan perjalanan akhirnya. Ini diajar dalam Islām, tatkala perjanjian asal semua manusia ketika di alam Ālastu {pada azali}, bahawa sekalian manusia telah berkumpul di depan Yang Maha Agung, dan kemudiannya sekaliannnya berikrar akan Tuhan yang Esa. Kemudian saat kelahirannya dan kehidupannya di alam nyata ini, perjanjian itu masih sah dan berkekalan sehingga akhir hayatnya.

    Oleh kerana itu setiap individu harus memimpin dirinya sendiri mengenal hakikat penciptanya, hakikat dirinya sebagai manusia, hakikat para Rasūl dan Malāikat dan ilmu yang benar sebagai bekalannya sebelum pulang menemui Tuhannya kembali. Amatlah malang jika perihal yang maha penting ini dilupakan atau dinafikan, sekaligus ia adalah cerminan bahawa dia tidak mampu memimpin dirinya sendiri, apatahlah lagi khalayaknya.

  5. Begitulah nasib melayu. banyak kawasan majoriti melayu diberi kpd mca. sepatutnya ia digilirkan.

      1. Ya, setuju dgn Helen. Biar yg bertanding di Kajang. (sori, guna mobile, kena bynk guna ejaan sms). Dlm keadaan skrng, tolak sentimen kaum.

        Yg paling penting menghalang anwar drp menang. Anwar adalah musuh no. 1 Islam & Melayu dmsia. Grand munafiq ini lbh bahaya drp evangelistas sbb kalu dia beri lmpu hijau utk mengembangkan agenda evnglistas hbis la Islam & org melayu. JAIS & MAIS akan mnjdi casualty pertma.

        Anwar juga, openly menyokong lgbt, pluralism, liberalism dll gerkan anti-Islam. Jd, anwar mesti dsekat, xblh dberi kuasa dsngor. Adun pas cuma pak trut. PJ PAS Sngor, rani osman pernah ckp dulu… mmbebaskan anwar dr penjara adalah suatu jihad! Another pas DUMB-ster!

      2. I wonder how an MCA candidate can win when its Kajang members won’t even vote for BN… They can’t no longer hope to get automatic vote from UMNO members in Kajang.

        1. The malay voters must be persuaded malay voters to vote for mca cnddte. As for the chinese, i think, and i just think, only d middle class r pro dap. D lower group r x too difficult to cajole coz they r more humble. But bn leaders hv to change.. abandon corruption & all those despicable practices. For kjng by- e though, it’s too late.

  6. I tried viewing that video on Youtube, but I couldn’t. Can someone clue me in on what it’s about?

      1. It was still okay yesterday. They must have realised the video was badly received even by some of the chinese and they were getting a lot of flak for it and so blocked it.

        1. The Teresa Kok video became okay again (accessible) a few hours ago.

          If it was blocked, I’d have suspected some unit media Umno to have done it.

          Probably the same case as the Kangkung song viral hit on YouTube. Some Chinese guy took the relevant bit from the PM’s kangkung song and turned it into catchy rap. I must say it was well done, from the sound engineering angle.

          BBC reported that the Kangkung song was censored or blocked but then it became accessible again. In these two episodes, I’m inclined to think “Umno did it”.

  7. Ong Kian Ming on TV1 being outnumbered and outgunned by Bernama head, Timbalan Utusan and a prof. on the subject of Media. Interesting.

    1. Why him on the subject of media? At least kalau nak pun orang pembangkang, pilihlah Jeff Ooi.

      1. Don’t know. Tak tonton dari mula. But from what I watch, the other panelists are talking about how there is no form of control over what is written in the media and the need for responsibilty on what is written.

  8. OKM is trying to convince that the new media will not “mencetuskan perbalahan kaum kerana dah terbukti sejak PRU12. Banyak kritikan ditimbulkan tapi masih tak ada riot.” The rest are telling him prevention is better than cure.

    Classic OKM – mungkin dato nak kembali kepada pemerintahan kukubesi Dr M.
    The Bernama guy’s response – kerana zaman kukubesi Dr M lah YB dalam keadaan maju sekarang.

    Damn I just started watching and it’s over.

  9. siapa yg bertanding mewakili BN tiada isu… byk data boleh BN kaji utk hadapi PRU-14.

    sekiranya UMNO – boleh tgk sejauh mana melayu masih bagi harapan umno pada masa depan.

    klu MCA- tgk sejauh mana cina masih menolak atau kembali kepada BN.

    sekurangnya klu letak MCA masih kalah krn tiada sokongan cina. maka PRU14 nanti tiada la kerusi selamat MCA dimajoriti melayu. jgn berlagak hebat la.

    hari nie pun dah kecoh nak boikot umno klu letak calon selain MCA. maaf la… cina nie tak kira parti apa mmg tidak pernah sedar diri. maaf ye helen.

  10. IMO it’s a waste to put MCA people in Kajang, it would alienate the Malays, and a number of them would be PKR and PAS already, while the Chinese won’t be thought of well no matter who they vote, or even if they decide not to vote, which I think would happen for most.

    The question the voters need to ask themselves is, do they want Anwar as Selangor MB?Because despite what he says, seems like he got that in mind. Don’t know how he plans to get Sultan’s consent though.

    1. The plan in allowing the MCA to contest is to give them the last chance of redeeming the Chinese votes. You know and I know that the Chinese votes won’t return but Kajang will provide the opportunity to furnish statistical proof.

Comments are closed.