Posted in Mama DAPster

Mungkinkah Puan Speaker mula mahu menyeru Kristian untuk sembah Allah?

Bekas ketua pengarah penyiaran RTM Ibrahim Yahaya memblog kelmarin bahawa “pemimpin muda DAP diasuh benci pemimpin kerajaan”. Minta maaf kepada Tiger (nama timangan beliau) kerana saya bercanggah pendapat sedikit dengan Datuk dalam perkara ini.

Pada hemat saya, pemimpin muda popular DAP sebenarnya mengasuh orangramai supaya teramat benci pemimpin kerajaan dan juga badan-badan Islam. Sila rujuk, ‘Hannah Yeoh nampaknya menyerang Jakim‘ dan ‘Hannah Yeoh mahukan pegawai Jais digantung‘.

Hannah Yeoh telah mentweet semula sebuah laporan TMI yang menyatakan “Putrajaya practises ‘extreme political Islam'” serta “Malaysia is heading towards an oppressive Islam”.

Hannah Yeoh TMI
.

Puan Speaker juga membantah menjelasan diberikan kepada umat Islam melalui siri jelajah tentang penyalahgunaan ‘Allah’ (lihat tweetnya).
.

Twitter - hannahyeoh roadshow Allah
.

Selain itu, Hannah menuduh Perdana Menteri menawarkan “cek yang tidak laku” kepada orang Kristian (lihat bawah). Hari-hari kerja Hannah Yeoh adalah menghasut dan menabur benci termasuk di ambang CNY terbaru ini mengumpat Najib Razak mengenai kejadian beliau dipersenda semasa konsert Psy di Pulau Pinang pada tahun lepas.
.

Twitter - hannahyeoh- Najib gave Christians a -bounced cheque

.
Bagi Hannah Yeoh, semua yang dibuat pemimpin Islam Umno adalah salah manakala perbuatan orang Kristian adalah elok belaka. Lihat retweet (bawah) Hannah yang memuji sikap dan respons orang Kristian dan gereja-gereja terhadap isu Allah sebagai memberikan semangat baik dan berhemah serta patut dicontohi.
.

Hannah Yeoh (hannahyeoh) Van Geyzel

Tweet Hannah Yeoh hari ini

Selepas minum Shandy, makan jamuan serta menikmati juadah CNY, dan selepas perut kenyang dan ekoran sudah puas bersukaria, maka Puan Speaker terdorong pula untuk menyampaikan khutbah mi segera 2-minitnya.

Ujar Hannah Yeoh kepada seramai 88,000 orang twits pengikutnya itu di celah perayaan meriah Tahun Baru Cina: (Retweet) “It is in the process of being worshipped that God communicates His presence”.

Adakah Hannah sekarang turut mengesyorkan agar orang Kristian menyembah tuhan Triniti mereka dengan panggilan ‘Allah’ juga?

Hannah Yeoh (hannahyeoh) on Twitter

TQsupport

(276 patah perkataan)

Berkaitan:

Mahu Enakmen 1988 dipinda: Adakah Puan Speaker dalang buat onar?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

28 thoughts on “Mungkinkah Puan Speaker mula mahu menyeru Kristian untuk sembah Allah?

  1. Helen, dalam al-Quran terdapat surah yang menyebut bahawa yahudi dan nasrani tidak akan sekali-kali redha dengan Islam sehinggalah menjadi pengikut mereka.

    Dalam konteks negara Malaysia, ujian Allah kepada pemerintah ialah dengan mentakdirkan rakyat negara ini berbilang kaum dan berbilang agama. Kebijaksanaan dan ketegasan pemerintah amat dituntut bagaimana mengendalikan perbezaan fahaman agama dan kelainan budaya serta kaum.

    Jika pemerintah lemah dan tidak tegas, perbezaan-perbezaan yang wujud akan mencetuskan polemik dan mungkin akhirnya menjadi besar sehingga saiz peperangan!

    1. Apa yang kita lihat sekarang ialah DAP (aka LKS) sibuk memantau kutbah Jumaat dan segala kutbah jumaat orang Islam perlu melalui tapisan beliau supaya menepati kehendak dan citarasnya.

      http://blog.limkitsiang.com/2014/02/01/jakims-friday-sermon-yesterday-a-triple-regret-going-against-najibs-positive-response-to-pakatan-rakyats-olive-branch-for-national-reconciliation-his-advocacy-of-wasatiyya/comment-page-1/

      Kalau ada isi kutbah yang tak disukai, hatta ayat Quran sekalipun, maka ia perlu dipertikaikan.
      http://mynewshub.my/2014/02/03/pemimpin-pkr-turut-pertikai-isi-khutbah-jumaat/#.UvCw1_taaVM

      They have no qualm in understanding other peoples religion and culture.

      It is also his mentor in Singapore that prohibits Muslim from wearing scarf in public school.

      Imagine if the people like that are put into power.

      1. re: “Imagine if the people like that are put into power.”

        Yes I can imagine. Even now ‘they’ are trying to prevent me from having this little platform that is merely my personal blog. So much for their claim of supporting FOI (Freedom of Information).

  2. Helen,
    You jangan terkejut kalau tak lama lagi HY akan tweet bahawa dia telah bercakap dengan ALLAH dan ALLAH telah mengarahkannya supaya berhenti menyembah tuhan 3 in 1, tetapi sebaliknya sembah ALLAH yang Satu yang orang Islam sembah.

  3. Pulak si Malaysian yang bukan Cina nak pakai cheongsam. Recommend dia kedai cheongsam large size. Tapi kena high class pasal dia kaya. [tweet]

      1. This time next year I plan to fit into a jubah … Oh wait … I already fit into one. Tak payah la diet.

            1. I’ve always maintained “Aku Cina”. I’m consistent.

              I pity you sheeple who are willing to be de-ethnicized by the greedy Gospel peddlers for their Firster politics.

              While they bask in the Glory and enjoy the Gold (please look up the evangelista 3Gs), you people are bearing the brunt of the backlash from the majority community whose patience is about to snap.

              1. Helen, you are so nice to allow these monkeys in your blog. If i were you, block je…these no brainers dont practice what they preach. Keong Hee Huat Chye btw…

                1. Thanks for the CNY wishes.

                  If I were to block, that would be indulging in Hannah Yeoh-ish behaviour.

            2. Helen is only Cina. Tak pernah confuse.

              Hannah nanti pakai tudung – tapi tak Islam, tak mau jadi Cina tapi mau minum Shandy reunion dinner, kahwin suami Tamil tapi anak Cina. Nanti pula nak jadi ethnic Malaysian yang pertama di dunia.

              Suami pula Tamil yang mother tonguenya Cantonese.
              Anaknya yang DNA Tamil-Cina pula berbangsa Cina tapi namanya Yahudi.

              Kalau saya Shay Adora suatu hari nanti saya jumpa psychiatrist sebab saya tersangat confused. May God help Syay Adora.

              1. re: “Hannah nanti pakai tudung”

                Kan dia dah lama pakai? Hanya baru-baru ini minggu sambutan Hari Raya Malaysia First sempena meraikan kuda dia terlupa kenakan tudung-tudungnya yang tutup separuh kepala itu.

                1. But I pity Shay Adora.

                  Not Indian, not Jewish. Malaysian race but no such race on National Geographic. Pray to (censored) but not Muslim. See mama old teen photos pula mama pergi temple tak sekarang tapi suka temple. Race is Chinese although father Indian but not adopted.

                2. I’m sure some of us are aware that the ideological liberals – Kristian dan Muslim – are importing Indonesia’s brand of syncretized religious culture into our beloved Malaysia, of which Anwar and his clique are among its leaders in this region. They are associates of “Jaringan Islam Liberal” for example, and are bent on forcing their agenda of a purported “transcendental unity of religions” …. come one come all, monkey god boleh, elephant god sama saje, Jesus as God ok lah. The latter of course sits very well with the City Harvest Church party evangelists. By the way, the global LGBT movement was inaugurated not in the gay-lesbian capitals of the world but in Yogyakarta!

                  check it out for yourselves:
                  http://en.wikipedia.org/wiki/Yogyakarta_Principles

              2. Macam mana agaknya suami dia boleh izinkan anak dia berbangsa Cina?

                Asalkan dapat title Mrs Speaker pun jadilah.. eh! Mr atau Mrs Speaker?

                1. Frankly the Indian community in general are ashamed to be Indian, I don’t blame them for that. Coming from the lowest caste in India, though they are no longer classified as one in this country, the stigma is still there. Through economy ladder and religious conversion many have renounced their ethnicity by becoming “I am not Indian Actually” community.

                  Long ago at my office, there was an Indian lady who married a Chinese, and she proudly claimed that she is Chinese and speaks hokkien. The young Indian nowadays especially the educated and the professionals tend to identify themselves as mixed; and this is more apparent among the males. Once I almost spilled out my coffee, when a young Indian guy told me that he is a mixed, when I asked of which ethnicity, his replied was Northern Indian and Southern Indian. That’s how bad is the stigma of being an Indian among them.

    1. Kata bukan cina tapi ada hati nak pakai cheongsam. Hy dont flip flop. You can take hy out of the cina but cannot take the cina out of hy.

      How to trust people like this. Hari ni macam ni esok cakap lain. Better hy duduk rumah and jaga anak.

  4. Sure do, helen. Pelik nya suka pula dia tinggal di Malaysia.

    Sedikit luahan – “Hai hannah yeoh ! banyak sangat onar nanti merana badan…. yang baik, jangan campur urusan Melayu dan Agama Islam ! Jangan hina badan-badan rasmi Islam dan seumpama nya. Jika anda begitu hebat, anjur forum perpaduan dengan badan-badan Islam ini dan tunjukkan kehebatan anda jika boleh berdailog !

    Mungkin anda lihat kakitangan Mais dan Jakim teramat bodoh. Anda lupa bahawa mereka boleh menjatuhkan maruah anda serendah-rendah jika mereka mahu. Indah nya Islam, mereka berilmu amat patuh dengan dengan Allah SWT. Mereka tahu dosa dan pahala. Bukan macam anda minum shandy dan kemudian cerita pasal agama. Malah anda tidak setaraf dengan sisters yang tinggal dan belajar di gereja yang mengamalkan sikap murni, jauh dari maksiat !

    Perpaduan bergantung kepada bijak nya anda. Namun anda lebih bijak mengasingkan Melayu dan bangsa anda sendiri…. sampai bila ?

    Tuhan Melayu ialah Allah yang WAHID dalam akidah Tauhid. Bukan dua atau tiga atau patung, atau pokok atau jenis manusia atau apa sahaja yang mungkin anda sembah… “

    1. Maaf lah. Lain kali aje. Dia mana tahu makna PERPADUAN.

      Pecahkan perpaduan memang dia faham sangat2.

  5. Based on your title “Mungkinkah Puan Speaker mula mahu menyeru Kristian untuk sembah Allah?”

    I agree with that, that’s what you call ‘colleteral damage’ . You lose a few, but what they tend to gain out this propaganda will be overwhelming in the future. With the Islamic Liberism way of life practiced by the Malays today.

    Or Me? Tor For?

    1. Tidak kah kenyataanmu itu cukup benar? Ramailah mangsa terjadi daripada penyelewengan “tuhan ketigaan” itu dalam sejarah manusia. Itu sebab orang muwahiddin berdoa: “Untukmu agamamu, dan untuk kita agama kita; Tidak sekali akan aku sembah apa yang kamu selalu menyembah.”

      A Letter to Christians:
      http://www.masud.co.uk/ISLAM/nuh/xtians.htm

      If the “idea of Jesus as Deity”- which we had been taught was the chief teaching of Christianity about Jesus – was instead “a relatively late innovation on the first-century stage,” meaning it was not taught by Jesus himself, then we might legitimately wonder where it came from. The answer seems to lie in the “Imperial cult” proclaimed throughout the Roman Empire shortly before the era of Jesus, a cult which “enjoined the worship of Rome and the Emperor.” In the words of Hugh Schonfield, a translator of the New Testament, “The cult had developed in the reign of Augustus [Caesar], who for reasons of State policy accepted deification [ie. he becomes a god], and authorised the building of temples in which he was worshipped. He was formally decreed Son of God (Divi Filius) by the Senate. . . .

      Gaius Caligula (A.D. 37-41) also became obsessed with the notion of his own deity, and his sycophantic officials played up to him.

      A later emperor, Domitian (A.D. 81-96), insisted that his governors commence their letters to him, “Our Lord and our God commands.” It became the rule, says the Roman historian Suetonius, “that no one should address him otherwise in writing or speaking.”
      Among Gentile believers in Jesus as the true emperor were those who falsely believed that it was not possible to hold Jesus to be inferior in dignity to Caesar. So we find in the Gospels the term Son of God (the Imperial Divi Filius) conjoined with the Jewish royal title of Messiah. The late Gospel of John, composed not long after the reign of Domitian, even borrows the words of address which that emperor demanded, and makes the apostle Thomas to address Jesus as “My Lord and my God [John 20.28].” (The Passover Plot, Shaftesbury: Element Books, 1993, 199-200).

Comments are closed.