Bajet Jabatan Perdana Menteri ialah RM16.45 bilion

February 23, 2014 at 9:28 pm 17 comments

Peruntukan perbelanjaan bagi badan/agensi (terpilih) di bawah Jabatan Perdana Menteri dalam tahun 2014 disenaraikan di bawah.

Jabatan Perdana Menteri (JPM) telah diberikan bajet sebanyak RM16.45 bilion untuk tahun 2014.

Bajet pembangunan JPM ialah RM10,580,942,500.

Bajet operasi JPM ialah RM5,869,615,000.

BELANJAWAN JPM 2014

Carta palang: Perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri (JPM)

PMOexpenditure

Kos pentadbiran pembangunan

Pemandu — RM39,200,000

Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) mempunyai seramai 123 orang kakitangan.

Pegawai Pemandu – contohnya wanita gambar di bawah – menjalankan tugas menilai pencapaian jemaah  kabinet. Dalam kata lain, unit Pemandu memantau dan menyediakan report card prestasi kerja Pak Menteri.

Obketif Pemandu ialah (a) Menyokong perancangan dan pelaksanaan GTP dan ETP, dan (b) Menyumbang ke arah transformasi dan pencapaian yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Bekas Senior Analyst Pemandu

Bekas Senior Analyst Pemandu

Permata — RM31,979,700 

Permata (Pendidikan Awal Kanak-Kanak) mempunyai seramai 523 orang kakitangan.

Penaungnya ialah Rosmah Mansor.

Datin-Rosmah-Mansoor

Biro Tata Negara — RM60,624,000

BTN mempunyai seramai 286 orang kakitangan.

BTN
.

TalentCorp — RM20 juta

Lembaga Pemegang Amanah TalentCorp (bawah)

Projek khas TalentCorp tahun ini dianggarkan memakan kos RM58,450,000.

Board of Trustees - TalentCorp
.
Jakim — RM779 juta

Kos pentadbiran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) ialah RM779,319,000.

Jakim mempunyai seramai 3,549 orang kakitangan.

  • Jabatan Agama Islam Persekutuan — RM90,874,000

JAWI mempunyai seramai 2,194 orang kakitangan.
.

  • Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) — RM14,700,000
    .
  • TV Al-Hijrah — RM40,000,000
    .

BAWAH: Pragawati Playboy Felixia Yeap ditemuramah TV Al-Hijrah

felixia_tvhijrah_full_350_254_100

Agensi Inovasi Malaysia — RM20 juta

Skop kerja: “Meningkatkan pemantapan ekosistem dan penciptaan kekayaan kepada negara.” Output: “Program pendidikan, perjanjian yang ditandatangani pihak industri, laporan jururunding dan pakar, seminar/bengkel/kursus/roadshow, pelaburan ekuiti”

Bahagian Penjenamaan NegaraRM15 juta

Skop kerja: “(a) Mengurus, membangunkan strategi dan memperkasakan penjenamaan Malaysia melalui usaha yang sistematik, terkoordinasi dan secara bersepadu dengan kerjasama kementerian-kementerian, agensi-agensi Kerajaan dan swasta, dan (b) Melaksana, mengurus, menggalak dan memberi sokongan dalam dan semua jenis program yang dirasakan sesuai kepada Kerajaan Malaysia dalam semua jenis program dan inisiatif dalam meningkatkan reputasi Malaysia.”

Penjenamaan 1Malaysia

Gambar-gambar bawah:

(a) Seorang berjawatan Senior Analyst unit Pemandu, yakni kakitangan penasihat Perdana Menteri, yang pernah mengundang kontroversi pada suatu masa dulu

(b) Nasib masyarakat golongan kaum India miskin yang dipinggirkan kerajaan Barisan Nasional

(363 patah perkataan)

PEmandu

kampungIndiaMengkibololdwoman

Wanita penduduk Kampung India Mengkibol di Johor didesak untuk berpindah kerana rumahnya akan terpaksa dirobohkan dalam masa terdekat ini

Dikemaskini 4.55 petang (24 Feb)

Berkaitan:

Dapster Khairy’s Youth & Sports Ministry given RM754 million to spend

KJ’s Kementerian must be full of Dapster interns

Advertisements

Entry filed under: Umno. Tags: .

Patutkah MCA diambil semula untuk mengisi kabinet? DAP whipping up tornado of hate against Umno

17 Comments Add your own

  • 1. akubanglamelayumenyamarnepaltapicindia  |  February 23, 2014 at 11:25 pm

    Bukan saja India yang rumah nak kena roboh, Melayu, Cina dan lain lain pun ada. Bangla, Nepal, Mynamar, Indon lagi banyak, berbilion billion hantar balik kampong sebab tu ramai kita miskin kena tunggu rumah diroboh. Kesian, Govt masih yes and no jugak.

    Reply
  • 2. badpotato  |  February 23, 2014 at 11:32 pm

    Yeah right…
    Like as if those ‘leftovers peanuts’ gonna hop right into pockets.

    Reply
    • 3. badpotato  |  February 23, 2014 at 11:35 pm

      ….our pockets.

      Reply
  • 4. RINA  |  February 24, 2014 at 4:42 am

    Ini salah opposition la Cik Helen.. they are there to help scrutinize budget and allocations on behalf of us Rakyat.

    Tapi yg ade asyik melalak atas jalan aje, masuk Pakleman, kerja walkout all the time dan bila berbahas kalau tak tikam lidah, asyik tunjuk lawak aje!

    Tu pasai I see Oppo leaders like LKS serupa clowns aje function dia to the Nation.

    Reply
  • 5. forrestcat  |  February 24, 2014 at 12:21 pm

    im amused why people pick on that poor malay girl…. the chinese and indians indulge in alcohol and half naked attire at the beach and the occasional rumah urut with extra service, only in Malaysia where non Malays indulge in decadent lifestule to show they are culturally superior over the Malays.. but when a malay girl join the fun..its corruption.

    Since the Indians are convinced their conditions is hopeless under BN good luck with Pakatan, or maybe ask Ananda Krishna and other indian tycoons to share their monopoly with the indian poor. With Indian leadership aka Hindraf flip flopping, Indians will continue to be cannon fodders for both BN and PR.

    Reply
  • 13. Cucu Tulang Padang  |  February 24, 2014 at 9:12 pm

    Sdri Helen,

    Bajet JPM RM16.5B(10.6b + 5.9b), tapi Helen nampaknya saje pilih2 jabatan dan unit untuk dibanding. Bila dicampurkan bajet unit2 dan jabatan yg dipilih oleh Helen hanyalah berjumlah RM0.966b iaitu 5.9% drp RM16.5b spt dibawah.

    Pemandu RM39.2m 4.06%
    Permata RM32.0m 3.31%
    Biro Tata Negara RM60.6 6.27%
    Talent Corp RM20.0m 2.07%
    Jakim RM779.0m 80.66%
    Agensi Inovasi Malaysia RM20.0m 2.07%
    Bahagian Penjenamaan Negara RM15.0m 1.55%
    Total Bajet RM965.8m

    Dalam perbandingan itu, dengan jelas nampak Jakim adalah penerima (pembazir?) terbesar sedangkan peruntukan Jakim dari bajet JPM keseluruhan hanyalah 4.7% (RM0.779b/RM16.5b) shj.

    Apa yg Helen nak cakap sebenar agaknya.

    Pandai kau Helen……

    Reply
    • 14. Helen Ang  |  February 24, 2014 at 10:02 pm

      Terlalu banyak jabatan, agensi, badan dan syarikat (TalentCorp, contohnya) di bawah JPM.

      Yang di bawah hanyalah jabatan-jabatan sahaja dan tidak termasuk agensi, badan dan syarikat. Saya tidak akan mampu menyenaraikan belanjawan secara terperinci bagi semua.

      Malaysian Maritime Enforcement Agency (APMM)
      Legal Affairs Division (BHEUU)
      Maritime Enforcement Affairs Division (BHEPMM)
      Ceremonial and International Conference Secretariat Division (BIUPA)
      Cabinet, Constitution and Inter-Government Relation (BKPP)
      Property and Land Management Division (BPH)
      Research Division
      Public Complaints Bureau (BPA)
      National Civics Bureau (BTN)
      Judicial and Legal Training Institute (ILKAP)
      National Audit Department
      Malaysia Department of Syariah Court (JKSM)
      Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan (MSWP)
      Malaysia Department of Islamic Development (JAKIM)
      Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI)

      Department of National Unity
      Attorney General Chambers
      Department of Awqaf, Zakat and Haji (JAWHAR)
      Advisor Board
      Sabah Commercial Vehicle Licensing Board
      Sarawak Commercial Vehicle Licensing Board
      National Security Council (MKN)
      Chief Government Security Office (KPKK)
      Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan
      Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan
      Pejabat Penasihat Sains
      Unit Inovasi Khas
      National Palace of Malaysia

      Office of the Keeper of the Rulers’ Seal the Conference of Rulers’
      Secretariat Office of Ex-Prime Minister Y.A.Bhg Tun Dr. Mahathir Mohammad
      Secretariat Office of Ex-Prime Minister Y.A.Bhg Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi
      Pejabat Seranta Felda
      Office of Federal Secretary, Sabah
      Office of Federal Secretary, Sarawak
      Bahagian Pendidikan Awal Kanak-Kanak
      Unit Kawal Selia Felda (UKSF)
      Protection Division UPS
      Eastern Sabah Security Command (ESSCOM)
      Federal Territories Director Of Lands And Mines Office

      Reply
      • 15. Cucu Tulang Padang  |  February 24, 2014 at 10:23 pm

        T.kasih Helen, bersusah – payah menyenarai jabatan dan agensi2 dibawah JPM. Skop JPM memang terlalu luas.

        Reply
  • 16. choc-mint  |  February 24, 2014 at 9:37 pm

    dan dengan bijaksananyer para para pemimpin dan is3 depa nasihatkan marhein berjimat cermat….. yg pemimpin urus duit negara mcm duit hasil titik peluh depa… boros teramat… taktau betoika dak ada terbaca kata pengasas talencorp ada 2 kerakyatan.. sori luper blog mana….. kalu salah.. maaf..

    Reply
    • 17. UbiMenggalaBerakaq  |  February 24, 2014 at 10:59 pm

      Tak salah, tapi boleh tak tulis macam what was taught in school?
      Pening nak baca comments macam budak-budak Malaysian Idolacent ni.

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

February 2014
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Pengunjung

  • 7,478,184 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: