Posted in Malaysian First

Keanggotaan polis — 90,156 Melayu, 3,659 India, 1,974 Cina

Galak penyertaan kaum Cina: PDRM longgar syarat‘ (Sinar Harian, 1 Mac 2014)

graphPolis

Adakah Menteri Dalam Negeri berminat untuk mengadakan siri jelajah untuk memujuk Cina-Cina Firster yang tebal sifat patriotisme itu agar menggalakkan anak-anak mereka menyertai khidmat polis?

ZahidLove1

(35 patah perkataan)

Berkaitan:

The Zahid principle: Treat your friends nice and treat your enemies nicer

Author:

I have no Faceook or Twitter.

21 thoughts on “Keanggotaan polis — 90,156 Melayu, 3,659 India, 1,974 Cina

  1. Kalau longgarkan syarat credit BM, nanti semua yang masuk Polis berpangkat rendah adalah mereka yang tidak boleh bercakap dan menulis dengan berkesan. Macam mana nak tulis saman. Tulis dalam Mandarin, boleh?

    Nampak gayanya, Bahasa Melayu akan menjadi semakin tidak penting kepada Dapster. Sia-sia saja lah usaha mahu menjadi ‘Bangsa Malaysia’ kalau Bahasa Melayu sudah tidak penting lagi. Takkan nak suruh orang Melayu belajar bahasa Mandarin pulak.

    1. re: “Takkan nak suruh orang Melayu belajar bahasa Mandarin pulak.”

      Juga belajar bahasa Kantonis supaya boleh memahami dialog dalam video CNY Teresa Kok itu.

  2. Tak payahlah dilonggarkan syarat2.Syarat2 sediada sudah memadai. Bukankah kaum Cina yg menggelar “mata-mata” sbg anjing kerajaan?? Mana mungkin kaum tersebut nak jadi polis.

    Peratusan Melayu, saya yakin, merangkumi bumiputera lain.Agak ramai anak2 Sarawak dan Sabah keturunan Iban, Bidayuh, Org Ulu, Melanau, Kadazan, Bisaya, Lun Bawang menyertai PDRM.

    1. re: “Mana mungkin kaum tersebut nak jadi polis.”

      Yang saya baca komen di Malaysiakini, ada pelanggan portal tersebut telah berkata bahawa mereka tidak mahu menyertai polis kerana tidak mengkehendaki kesucian diri mereka tercemar melalui pergaulan (terpalit) dengan pengamal rasuah (orang yang makan suap).

      1. L o L !

        Tapi bila berlaku kecemasan, tak teragak-agak buat panggilan ke balai polis minta bantuan.

        L o L !

        1. Polis tak datang marah pulak! Masa Himpunan Black kat Stadium Kelana Jaya marah polis sebab kesesakan yang melampau apabila polis ‘tak turun’. Siap kutuk polis lagi. Polis datang pun salah. Polis tak datang pun salah. Kiasu tak habis-habis!

  3. Inilah perangai mereka yg mendakwa sebagai Bangsa Malaysia. Jadi polis tak mau. Berkhidmat utk negara pun taknak but all the while screaming we are also anak msia. Show some commitment laa..
    Terpaksa pula longgarkan syarat nak layan kerenah mereka, lemak betul… lepas tu tuduh melayu rasis, diskriminasi.

    Boleh ka berkompromi dgn orang2 macam ni, nampaknya mereka tidak menghargai kompromi yg dibuat sebaliknya melihatnya sebagai satu kelemahan yg boleh mereka exploitasikan dlm apa juga hal.

    Mereka akan terus menuntut yg bukan2 dan kekal sikap kepala batu dan akhirnya pihak yg dituntut akan mengalah. Sekarang pdrm dah mengalah, besok siapa pula yg akan mengalah.

    1. re: “all the while screaming we are also anak msia”

      They scream that they are Anak Malaysia (Malaysian First) but at the same time, they also scream that other people are racist.

  4. Meritocracy MY MALAY ASS!

    Kata orang Cina suka meritocracy and supports survival of the fittest bagai?

    Kata orang Cina akan kerja keras untuk EARN everything in life?

    Kata orang Cina tak suka preferential treatments?

    Apa ni?!

    MCA Apa Lagi Lu Mau?

  5. Saya minta seorang daripada rakan yang begitu vokal memperjuangkan hak kebebasan di Malaysia, membaca artikal terbaru anda Helen.

    Bila selesai saya tanyakan apa alasan yang boleh dia berikan. Jawapannya, dia berkata orang Cina tidak berminat untuk buat kerja yang kotor seperti itu.

    Bila saya tanyakan apa kerja kotor itu, jawapannya ialah, berdiri di tengah jalan raya setiap pagi membazir masa dan wang rakyat dengan menahan kereta walaupun lampu telah hijau, berjalan kehulu hilir tanpa tujuan ditengah bandar dan menunggang motor kesana kemari tanpa alasan yang munasabah.

    Itu kerja orang yang malas seperti ……

    Bila saya tanyakan sekiranya berlaku kecemasan dan tiada polis berdekatan salah siapa, jawapannya PDRM kerana lambat datang. DApat talifon panggilan kecemasan cepat2 lah datang. Bagaimana nak datang cepat kalau sibuk merayau kehulu kehilir.

    Oleh itu saya dapat membuat kesimpulan bahawa untuk PDRM memenuhi kehendak orang sepertinya ialah menjadi superman yang dapat berada di dalam apa jua situasi kecemasan dalam sekelip mata.

    Persoalannya, adakah training untuk menjadi superman di Malaysia sebelum orang Cina boleh menjadi anggota PDRM?????

    :psarah

    1. L o L !

      Bukan tu saja. Kalau kita lihat kat Angkatan Tentera Malaysia pun, nisbah pun hampir sama.

      The ultimate test of being a citizen is, will you rise to the occasion in your nation’s hour of peril ?

      Kalau ikut insiden Lahat Datu, jangan terlalu harap pada bangsa ni.

      Bangsa Malaysia !

      L o L !

  6. Keanggotaan polis — 90,156 Melayu, 3,659 India, 1,974 Cina
    And BN never do anything good to Chinese and especially INDIAN for the sake of your beloved Whatayamoorty,

    Talk about Bangsa Malaysia, so once the ‘race’ disappear then not issue on why so few Chinese and Indian join the Police force and Army because Malays=Chinese+Indians=Bangsa Malaysia.

    On Chinese claimed not to dirty their hand by joining police sue to Rasuah poorah. They are the ones who give rasuah. No giver to taker a simple rule and Chinese ignored it.

    Now kelonggaran Credit BM dah le tak fasih BM bahasa kebangsaan taknak mengaku bangsa dia CIna tapo nak mengaku Bangsa Malaysia, Melayu don’t get caught with such award winning actors actress.

    1. re: “Melayu don’t get caught with such award winning actors actress.”

      Tolong beri nasihat kat Pak Lebai-Pak Lebai ni.

      null

      1. Ala Helen… Pak-Lebai2 ni nampaknya dah ‘expired’. Nak nasihat ke… nak reformat ke… nak re-boot ke… atau tukar OS ke… dapat mesej ERROR. But somehow, their support and votes count…. aduuhh.

        (P/S: ???Mungkin perlu hack dan masuk kan virus agaknya)

  7. correction: sue to Rasuah should read as due to Rasuah and No giver to taker should read as no giver no taker.

  8. Wah… Cina dimanjakan mcm ni sekali…

    Melampau tak kerajaan kita ni? Harini dikatakan bahawa untuk menggalakkan penyertaan kaum Cina dlm PDRM, maka GAJI akan diberi lebih tinggi drpd kaum lain, LATIHAN akan dikurangkan 3 bulan berbanding kaum lain.

    Ini DISKRIMINASI terang-terangan oleh kerajaan. Apa istimewanya mereka? Ini tgjwb sbg warganegara. Kalau mereka tidak mahu masuk PDRM lantaklah. Kenapa harus diberi keistimewaan sampai mcm tu sekali.

    Apa yg GAJI KECIL dan LATIHAN KERAS hanya untuk MELAYU dan kaum lain shj? Lepas ini apa pula? Jawatan khas PDRM utk kaum HINDRAF pulak? Najib ni dia lupa siapa yg menaikkan dia… Dlm swasta pun RASIS, skg dlm gomen pun RASIS.

  9. MERITOKRASI? Latihan pun tak boleh kuat2 .. Gaji nak lebih drpd org lain … Hebatnya bangsa ni..

Comments are closed.