Posted in Api dalam sekam

Kajang by-election: Umno working harder than MCA to promote Chew Mei Fun

There is only one tweet hashtagged #VoteMeiFun — see screenshot below.

You can do a search yourself @ https://twitter.com/search

Twitter - Search - #VoteMeiFun 2014-03-06 08-51-29

This sole guy, Ong Cher Chin – who tweeted to promote Chew Mei Fun, the MCA candidate for Kajang – is the deputy chief of the MCA Youth publicity bureau. He has only 118 Twitter followers (see his profile below).

In comparison, DAP’s Teo Nie Ching – who is the assistant secretary of her party publicity bureau – has 17,100 Twitter followers.

OngCherChin

#PilihMeiFun

The hashtag #PilihMeiFun yields more search results than #VoteMeiFun.

There are 3 Chinese names tweeting #PilihMeiFun:

 • Ong Cher Chin
 • Loh Hung Hin
 • Anson Hor

There are 24 Malay Muslim names/profiles tweeting #PilihMeiFun:

 • Mallaccra
 • Khairul Rizal Osman
 • Adam Ahmad
 • Gema Pahang
 • Rahimi Bona
 • PakatanRosak
 • Anak Bagan Datoh
 • UnReportedNews
 • Wak Danial ‏
 • Asyraf Ringo
 • Anti Bersih & HarapanEsok
 • Parangpanjang2
 • Penggempur Mutiara
 • Unit media baru PPUM ‏
 • BN For Sarawak
 • Rio Rashid
 • Maya Izureen Malek
 • Tenteramaya
 • Parit Buntar Rebels
 • LemanDecaprio
 • MerahKuning13
 • Kajang@reformasin
 • Tenteramaya
 • BN Youth Cyber Team

See screenshot bottom of page. My Twitter search was conducted at around 9.20am.

On 20 Dec 2013, I had run an opinion survey in my blog — ‘Tinjauan pendapat: Adakah BN perlu pada undi Cina dalam PRU14?

Only 10 percent of the poll respondents believed that BN needed Chinese votes (see results below).

Related: J-Star dan liputannya ke atas PRK Kajang

Poll Chinese votes

Twitter - Search - #PilihMeiFun

Author:

I have no Faceook or Twitter.

27 thoughts on “Kajang by-election: Umno working harder than MCA to promote Chew Mei Fun

   1. And Terasa’s good friend Zairil aka Chris got a present.
    http://www.malaysiakini.com/news/255955

    These are high class people. They want at least a Samsonite. Not cheap stuff from Kamdar.

    Since Teresa is so high class, give her
    1. Cock au vine
    2. Eggs benedict
    3. Peking Duck.

    And please lah she does not eat kangkung. Send her Asparagus.

 1. Datuk Seri Najib orang yang mempunyai budi bicara yang halus. Beliau selalu membuat sesuatu “experiment” tidak dengar kata orang dengan membuta tuli. Walaupun kadang kala tindakan beliau mengundang kritikkan dan tidak puas hati yang keterlaluan. Begitu juga dengan Datin Rosmah isteri beliau yang memaafkan orang yang memfitnah beliau.

  Allah disebalik kejayaan orang ini. Jatuhkah Najib atau celakakah dengan fitnah dan doa pecah perut dari mereka yang anti Datuk Sri?

  Sifat lembut budi bicaranya itulah yang mengundang kembali MCA kepangkuan dalam kabinet Datuk Sri. Bagi saya itulah pemimpin sejati. Jangan samakan zaman Datuk Sri Mahathir dengan Datuk Sri Najib kerana keadaan sangat berbeza sekali. Walaupun PEMANDU gagal memandu Datuk Sri Najib mungkin ini satu hikmah yang kita tidak nampak. Musuh-musuh Datuk Sri satu demi satu tewas tanpa tangan kotor Datuk Sri, kerana Datuk Sri yakin yang Allah akan bersama-sama orang-orang yang benar dan baik hati.

  Cuba kita lihat orang Melayu sudah mulai menyadari tindak tanduk Bangsa Cina yang kiasu (tidak semua kerana teman-teman Cina saya tidak begitu), sebab itu sudah ada cadangan beli barangan Melayu Dahulu baharu barangan Cina. Apa semua maksudnya ini?

  Kalimah Allah jadi Isu. Walaupun nampak negatif tetapi mungkin ini adalah suatu yang positif siapa tahu? lihat peristiwa 9/11 nampak negatif, tetapi kerana peristiwa itu setiap tahun seramai lebih 20 ribu warga Amerika masuk Islam! kerana fitnah dan memburukkan yang keterlaluan telah kembali memakan diri.

  Siapa tahu di Kajang DS Anwar kalah besar!, kita merancang hanya Allah yang menentukan.

  Saat Jais
  http://www.treat-cure.com
  http://saatjais.wordpress.com

  1. re: “Datuk Seri Najib orang yang mempunyai budi bicara yang halus.”

   Saya tahu. Beliau keturunan bangsawan dan ayahandanya pula seorang negarawan yang kita amat hormati dan segani. (Tambah bonus point lagi, bondanya Tun Rahah seorang jelitawan.)

   re: “Beliau selalu membuat sesuatu “experiment” tidak dengar kata orang dengan membuta tuli.”

   Ni pun saya tahu. Sebab tulah beliau boleh membawa Waytha Moorthy masuk kabinet.

   re: “Walaupun kadang kala tindakan beliau mengundang kritikan dan tidak puas hati yang keterlaluan.”

   Saya rasa ia tidak keterlaluan jika penyokong BN mempertikaikan pendekatan beliau yang masih berpegang erat kepada semangat usang Perikatan walhal 90 peratus pengundi Cina sudah menolak parti pemerintah. Sudah terang lagi bersuluh bahawa media milik MCA berupa sepasang Gunting dalam Lipatan manakala tuanpunya dan para pengarang akhbar The J-Star menikam belakang Umno tanpa rasa serba salah.

   re: “Allah di sebalik kejayaan orang ini.”

   Prestasi BN dan Umno kian hari kian merudum. Dalam PRU13, hanya 47 peratus sahaja pemilih yang berpihak kepada BN. Makin ramai orang pro-kerajaan, termasuk juga VVIPs Umno, yang khuatir BN akan gagal mempertahankan Putrajaya dalam PRU14 kelak.

   re: “Sifat lembut budi bicaranya itulah yang mengundang kembali MCA kepangkuan dalam kabinet Datuk Sri.”

   Andaikata terlalu lembut takut-takut dipandang orang nanti sebagai lembik. MCA dalam kabinet adalah ibarat api dalam sekam.

   re: “Bagi saya itulah pemimpin sejati.”

   Ciri-ciri seseorang pemimpin itu haruslah bersesuaian dengan waktu dan keadaan. Pemimpin berhemah seperti Dato’ Sri Najib mungkin secocok era Dato’ Onn Jaafar. Pada masa kini, Perdana Menteri sedang berhadapan musuh yang begitu licik (evangelista) dan terlampau bengis (Dapster).

   re: “Jangan samakan zaman Datuk Sri Mahathir dengan Datuk Sri Najib kerana keadaan sangat berbeza sekali.”

   Dato’ Sri Najib wajib disedarkan bahawa zaman sudah beredar. Semangat Perikatan-BN yang didokong dan dipupuk oleh ayahandanya tiada lagi. Harap-harap ada kawan yang dipercayai yang akan boleh menasihati PM kita tentang perkara ini.

   re: “Walaupun PEMANDU gagal memandu Datuk Sri Najib mungkin ini satu hikmah yang kita tidak nampak.”

   Angkara beliau mempunyai terlalu ramai penasihat dan konsultan keliling pinggang, maka Dato’ Sri Najib (meskipun dengan tidak sengaja) telah menyisihkan pegawai-pegawai kanan perkhidmatan awam yang jauh dan tawar hati. Kalau dulu orang kerajaan boleh dianggap sebagai undi simpanan tetap, sekarang tidak lagi.

   re: “Musuh-musuh Datuk Sri satu demi satu tewas tanpa tangan kotor Datuk Sri, kerana Datuk Sri yakin yang Allah akan bersama-sama orang-orang yang benar dan baik hati.”

   Musuh-musuh Dato’ Sri satu demi satu nampak lebih sihat dan lebih montel. Cuba tengok pada @cmlimguaneng dan Anthony Loke dan Rafizi.

   re: “Cuba kita lihat orang Melayu sudah mulai menyadari tindak tanduk Bangsa Cina yang kiasu (tidak semua kerana teman-teman Cina saya tidak begitu), sebab itu sudah ada cadangan beli barangan Melayu Dahulu baharu barangan Cina. Apa semua maksudnya ini?”

   Maksudnya ini ialah orang Melayu di peringkat akar umbi terpaksa sendiri menggerakkan usaha boikot kerana pucuk pimpinan Umno tidak mampu mengambil apa-apa tindakan dan sebaliknya lebih suka berpeluk tubuh sahaja.

   re: “Kalimah Allah jadi isu. Walaupun nampak negatif tetapi mungkin ini adalah suatu yang positif siapa tahu?”

   Kalimah Allah menjadi isu yang diperjuangkan NGO-NGO Melayu contohnya Isma, Jati and Muafakat. Golongan kaum Melayu sebenarnya tidak mengharapkan pun Umno untuk menangani isu tersebut kerana sudah masak dengan kerenah Perdana Menteri yang terlalu memanjakan puak ekstremis evangelis.

   re: “fitnah dan memburukkan yang keterlaluan telah kembali memakan diri”

   Betul apa yang saudara kata bahawa fitnah yang ditabur pembangkang adalah melampau sekali. Namun pengikut-pengikut Pakatan pun bersikap pelampau juga. Mereka telan bulat-bulat segala pembohongan yang dicipta dan disebar merata-rata.

   re: “Siapa tahu di Kajang DS Anwar kalah besar!”

   Saya yakin ia calon MCA yang akan kalah besar. Takkan lah Dato’ Sri Najib masih enggan mencelikkan matanya terhadap hakikat dan kebenaran bahawa MCA sudah berpaling tadah.

   1. Kalau BN menang pun tidak akan ubah apa2 pun diselangor.

    MCA ini dah lama join DAP. They are just being ‘polite’. Dont think najib is not aware. When someone is nice to you, you return the niceness.

    We just wait and see. Something is happening.

    1. Saya rasa naluri DS Najib adalah untuk senantiasa berbaik sangka. Beliau mempercayai jika dirinya selalu berbuat baik maka balasan baik juga pasti akan diperolehinya.

     But the Dapster streetfighters don’t function that way. When the PM is nice to them, diorang akan “boo”, perli, maki-hamun dan pijak kepala di samping menggelar beliau dengan nama-nama yang tak senonoh dan melampaui batas.

   2. Helen,

    Najib’s refusal to accept reality is a tragedy to UMNO, malays and Malaysians.

    Najib’s continous “royal treatment” to those who literally want him dead and UMNO dead too is sickening. Tell me how to justify Dr Mujahid’s appointment in Consultative body on reconciliation and unity.

    Najib is clueless. Sorry to say that.

    1. re: “Najib’s refusal to accept reality is a tragedy to UMNO, malays and Malaysians.”

     Not only a tragedy but a catastrophe of Titanic proportions. He does not go down alone. He will sink all of us along with him.

     I wonder when the Umno guardian spirits will press the panic button.

     1. Saya respect pandangan anda semua. Semuga Datuk Sri dapat menilaikan semula tindak-tanduknya itu. Semuga negara Malaysia ini akan kekal selama-lamanya dan makmur selalu. Semuga yang benar akan menyerlah kebenarannya dan salah akan terhapus setelah kesedaran menusuk minda yang aktif semula.

   1. I know what kind people are you cba. In your own bible, Romans 1. New International Version (NIV) says

    28 Furthermore, just as they did not think it worthwhile to retain the knowledge of God, so God gave them over to a depraved mind, so that they do what ought not to be done.

    29 They have become filled with every kind of wickedness, evil, greed and depravity. They are full of envy, murder, strife, deceit and malice. They are gossips,
    30 slanderers, God-haters, insolent, arrogant and boastful; they invent ways of doing evil; they disobey their parents;

    31 they have no understanding, no fidelity, no love, no mercy. 32 Although they know God’s righteous decree that those who do such things deserve death, they not only continue to do these very things but also approve of those who practice them

    I’m a muslim, but I have open mind & read all book. It keep my faith strong

  1. CBA…. surely this how your mom and dad taught you how to speak with others… How wonderful ~

  2. cba …
   Ingat Kajang ingat Anwar… Ni mesti syiok asyik berulang2 kali tengok video Cina Doll dengan siPolan who looks like Anwar..

   Anyway cba… just add 2 vowels “i” before and after the letter ‘c’ dan cuba sebut sikit! muahaha

   1. Aiyoo sori2 silap eja… “i” after ‘c’ and another ‘i’ after ‘a’…

 2. Last chance for MCA to prove something I supposed?

  I like your new profile. The trial of Alice by the Queen of Heart. It’s all nonsense cartoon. Bit like Political Wonderland In Malaysia (wonderland is not wonderful, it just make you wonder why).

  1. re: “The trial of Alice by the Queen of Heart.”

   The evangelistas have arrogated themselves judge, jury and executioner. They’ve actually found me guilty of being a “witch” and want to burn me at the stake (typical medieval Christian punishment).

 3. De ja vu……

  Last GE13, at Parliament BTunRazak, org2 UMNO yg bertungkus-lumus berkempen utk calon MCA; padahal org2 MCA di BTunRazak buat ‘dek’ jer. Shesh! Aleh-aleh, PKR yg menang (Khalid gagap tu).

 4. We will see how swiftly Ahjibgor’s government act to bring the individual who did this act to court and see him getting a harsh sentence.

  Meanwhile the anarchists in BERSIH incidences that HARM the policemen and destroyed the public property ARE still walking around scot-free.

  Ahjibgor- penyokong pembangkang di bebaskan, penyokong BN di penjarakan.

Comments are closed.