Posted in Scissorati

“Raw hatred” by media — the Tun homes in on The J-Star

Updated: Chedet has been restored — 8.11am

Original posting

Can anyone access Dr Mahathir’s blog? It appears to be offline.

The following message (screenshot below) pops up when we go to http://chedet.cc

DrMblog

In Dr M’s latest posting, he had said that “The raw hatred for Proton by some members of the media is quite unprecedented”. The ex-premier is Proton advisor.

Although the ‘Chedet’ blog is not accessible presently, you can still read his Proton article at mirror site, http://mahathir-mohamad.blogspot.com

Dr M’s complaint about The J-Star‘s “raw hatred” was reported in the news yesterday. See, ‘Dr M accuses media of rounding on Proton unfairly‘ (Malaysian Digest, 19 March 2014)

The J-Star‘s hatchet job on Proton

The J-Star had on March 5 carried a report headlined ‘Up to RM3bil needed to develop new models‘ which alleged that Proton was seeking up to RM3bil in development funding from the government and Petronas.

Proton issued a media statement the same day refuting The J-Star report:

“Proton wishes to state that an article in one of the local English newspapers today that ‘Proton is seeking development funds of RM3 billion from MITI and Petronas’ is not true as Proton has never applied for any development funds from the organisations”.

The media statement by the carmaker also said, “On the point that Proton has committed RM3.8 billion until 2017 is also not true …”

Last week, popular automobile website Paul Tan reported a rumour ‘Dr Mahathir to resign from his post as Proton adviser?’

Dr M has since dismissed the report as also being untrue.

It appears that some quarters in the media have declared covert war on the Tun. Or against Syed Mokhtar Al-Bukhary whose company DRB-Hicom owns Proton.

It is most instructive that Dr Mahathir took the trouble to write about the “raw hatred for Proton by some members of the media” (none other than The J-Star). And it is rather coincidental too that the Tun’s blog has suddenly become inaccessible.

The following article holds an invaluable lesson for the sneaky Scissorati. It is yesterday’s article in the Jerusalem Post and titled ‘After Israel bombs Syria, Netanyahu vows: ‘We strike those who strike us‘.

Binyamin Netanyahu is the Israel Prime Minister who believes in giving an eye for an eye — “We strike those who strike us”.

It’s about time The Empire Strikes Back at BattleSTAR Galactica.

(376 words)

Continues:

The raw hatred for Dr M, Umno and the Malays

Author:

I have no Faceook or Twitter.

82 thoughts on ““Raw hatred” by media — the Tun homes in on The J-Star

  1. Potong dan tampal dari email yang diedarkan sekitar tahun 2005. It is a good reading:
    _________________________________________________________
    Part 1

    Something about Proton…from proton staff I guess

    Assalamualaikum,

    Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah tengah R&D PROTON.

    ………..ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni..member atuk kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je..manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.

    Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda…Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block. Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2l untuk Savvy (enjin Renault) dan 2l untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi. For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50juta. So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar. Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy…100% body dibuat di Malaysia.

    Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi.Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu
    menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang
    diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya
    milik kita. Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri
    lagi..jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta
    Malaysia yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasar
    injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.

    Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita guna kan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang di reka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut
    menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri..selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

  2. Part 2

    Something about Proton…from proton staff I guess

    Selama ini proton bergantung kepada Mitshubishi sebagai rakan
    teknikal. Oleh kerana kontrak selama 20 tahun telah tamat. Maka proton
    terpaksalah mencari rakan teknikal yang baru dan bermulalah masalah
    melanda proton. Sudah tentu rakan teknikal baru tidak mahu meneruskan rekaan dan teknologi mitshubishi lagi. So apa kan jadi pada kereta proton yang ada sekarang ni untuk masa akan datang.

    Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan
    kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi
    teknikal apa yang mereka turunkan. Kalau kita pernah berkerja dengan
    orang Jepun atau Korea, mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis. Atuk jangan terkejut bila
    saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita
    mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak
    ikat royalti yang tak munasabah. Nak mintak copy teknikal drawing
    zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mula lah kita
    pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita
    beli Lotus..Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih
    baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last
    last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama dia
    orang fed up dan mintak keluar. Lagi pun dia orang dah nampak afta
    nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia.

    Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang…. Sebab Perudua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia.

    Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu yang proton yang digunakan pakaisekarang adalah barangan Mitshubishi. Samalah seperti kereta lain.. tukar lambang je..

    Inilah susah orang kita ni…. Banyak mendengar cerita sensasi yang banyak ditaruk banyak rempah ratusnya….. Memang pada mulanya kita belajar… selepas itu kita buat sendiri. Saya adalah seorang yang
    terlibat dengan kerja kerja tersebut.

    o Saga – Base dia Lancer lama. Kita Cuma tukar depan dan belakang sikit.

    o Iswara – base Saga, kita mula belajar untuk design kereta sendiri. Masa ni Mitsubishi dah tak berapa setuju bila kita menubuhkan R&D. So kita menggunakan khidmat penasihat dari UK.

    o Wira – Disini berpuluh puluh designer dan engineer Proton dihantar
    ke Jepununtuk kerjasama design kereta baru. Proton dan Mitsubishi
    kongsi modal. Hampir 2 tahun kami disana. Bahagian tengah dikongsi
    bersama. Depan dan Belakang, design asing asing. Lampu depan dan
    belakang share sebab nak kurang kan cost. Hasilnya Proton Wira –
    Mitsubishi Lancer. Orang akan kata hah kongsi je sabab tak tahu buat
    kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi
    bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk. Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea. Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton. Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan. Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu.

  3. Part 3

    Something about Proton…from proton staff I guess

    o Perdana – Untuk membuat satu satu design bukan nya murah. Nak balik modal pun lama. Jumlah kereta yang dijual pun kena banyak. So kalau nak buat Perdana…. Sampai habis pun tak balik modal. So yang ni memang kita ambil kereta dari mitsubishi dan pasang di Malaysia. Cuma kita tukar depan dan belakang, dan bahagian dalaman.

    o Tiara – Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB.
    Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.

    o Waja – Waja adalah permulaan kita untuk menunjukkan kita mampu
    melakukan kerja sendiri. 100% didesign orang orang kita. Tapi untuk
    kejuruteraan kita memerlukan consultant dari luar..mainly dari Eropah
    dan Amerika. Bukan sebab tak pandai tapi kita tak cukup kakitangan.
    Nak design kereta bukan seperti menjahit baju. Kabaikan dari mengambil consultant dari luar memang mebuka mata kita… kita adalah setaraf dengan kebolehan mereka. Nak design kereta ni memerlukan beratus ratus kakitangan. Bukannya sedikit.

    o Gen2 – 100% dedesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan enjin yang didesign sendiri.

    o Savvy – 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well…. Kehebatan enjin Renault sudah terbukti bila mereka memenangi F1. Disin banyak berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggung jawab. Contohnya… Savvy adalah Tiara dan menggunakan chasis Tiara lama. Savvy tidak ada kena mengena dengan Tiara. Savvay adalah baru 100%. Tidak ramai yang tahu bahawa Savvy menggunakan HTHS steel. High Tensile High Strength Steel. Sebab tu body Savvy kuat. Memang ada terpampang kereta Savvy kemek kerana accident. Well… kereta mercedes, volvo, BMW pun kemek bila accident. Tapi tak ramai yang tengok keadaan dalaman Savvy yang accident tu… Intact. Kukuh. Saudara saudari… Bila kita design kereta ni..yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta dedesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia
    yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain.

    o Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada
    secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse
    engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita
    tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat diproton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.

        1. The AX with its good fuel economy was a popular car in EU…kind of like the 1.3 Saga here.

          I’d driven the Tiara once and I found it quite conti in behavior…nice.

          It was a good car and should have been popular here too except for its fakdap assembly quality and poor after sales service by Proton (I understand many buyers felt let down by them).

          This is what I gather anyway.

          1. It’s rare to see a Tiara on the road. It doesn’t have the longevity of the Datsun 120Y.

            1. Probably because you can’t get spares for them (also back then) anymore.

              Yes, the A12 motor in the 120Y is practically bulletproof and strong as hell (believe it or not…I once used an A12 pickup to pull a Land Rover out of door deep mud).

              The damn motor is probably pumping canal water somewhere today.

  4. Part 4

    Something about Proton…from proton staff I guess

    Berbalik kepada masalah yang sedang dihadapi oleh proton. Kenapa ianya harus berlaku perkara sebegini. Apakah yang sebenarnya telah berlaku dan dibuat oleh proton dalam masa 20 tahun untuk membina kenderaan nasional sendiri. Memang ada R&D proton cuba mendapatkan struktur dan bahan-bahan untuk membuat injin tapi gagal mendapatkan resepinya.

    Tok….. Proton memang dah ada enjin sendiri. Yang terpasang dekat
    Gen-2 tu apa dia. Bab bab bahan untuk membuat enjin tu senang je.
    Kebanyakan pengeluar kereta menggunakan besi yang sama sebab pengeluar besi dalam dunia ni bukan banyak. Kita Cuma bagi specifikasi je. Nak design enjin tu yang susah. Transmition yang paling susah. Untuk info lah… kami masih lagi dalam process untuk mereka cipta transmition sendiri. Bukan macam nak buat karipap tau.

    Penubuhan proton sejak 20 tahun yang lampau tidak mencapai objektif yang sebenarnya. Dimana silapnya? Berapa ramaikah yang tahu bilakah ilham proton ini sebenarnya timbul dan berapa lamakah usaha dilakukan bagi membolehkan impian ini tercapai. Mungkin ramai yang mengganggap hanya seorang perdana menteri sahaja terlibat. Cuma pada zaman Tun M baru persetujuan dapat dicapai setelah Mitshubishi bersetuju menjadi rakan teknikal dengan bersyarat. (syarat ni tak boleh lah diberi tahu sebab ianya adalah OSA)

    Penubuhan Proton lebih mencapai objectif nya. Pada mulanya Proton
    hanya dirancang untuk membuat kereta bukan untuk merekacipta kereta. Kita menubuh R&D, Mitsubishi tidak setuju. Ye la… siapa nak bagi kita pandai kan. Cuba check dekat Perudua, berapa ramai jurutera dari Proton bekerja dekat sana, Head of R&D Perudua… bekas Proton, Head of Styling… Bekas Proton, Head of Planning, Bekas Proton, Head of Production… bekas Proton (rasa rasanya dah kena kebas dekat Naza), Head of Engineering Services… Bekas Proton. Rata rata mereka yang senior dekat sana dari proton. We trained them… orang lain ambil cara senang je. Naza pulak.. Head of R&D.. bekas proton. Head of Production… Bekas Proton. Honda… pun ramai bekas proton, DRB Pekan… Head dia pun bekas proton, Inokom… head dia pun bekas proton. Itu kira head je… Bukan lagi kira engineer dan designer. So it meets its objectif untuk memajukan orang orang kita. Mainly orang Melayu. Naza sendiri tidak menyangkal kereta Naza mainly didevelop oleh bekas kakitangan Proton. So… orang Proton tak bagus? Kita belum lagi kira bekas pekerja proton yang diambil oleh consultant luar negara.. dari America, Eropah sampai ke Jepun. Tau tak kita kakitangan Proton telah memenangi pertangdingan mereka design kereta anjuran Ford.Beliau mendapat tempat pertama. Bukan bertanding diperingkat Malaysia.
    Tapi di peringkat antarabangsa. Memang beliau mendapat tawaran kerja dari syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah. Tapi kami tabik bila dia decide nak stay dekat Malaysia sebab tak nak anak anak membesar dinegara lain. Ada orang tau…

  5. Part 5

    Something about Proton…from proton staff I guess

    Selama 20 tahun proton pergantung kepada pemerintah yang sepatutnya telah boleh berdiri dengan sendirinya sekarang ini selepas perjanjian tamat. Ibarat kata..berapa lama perlu bergantung.. tak kan dah 20 tahun nak merangkak lagi..nak tambah masa untuk merangkak lagi.. so bila lak nak belajar berdiri dan berjalan sendiri tanpa di pimpin
    lagi..sebab tu exPM kata.. kalau dah tak boleh tutup aja.

    Proton boleh menjadi lebih baik kalau tidak ada tanggung jawab kepada
    negara. Senang aja… buang sahaja pengeluar pengeluar yang
    bermasaalah. Tapi apa akan jadi dengan ekonomi. Itu tanggung jawab
    Proton untuk negara. Bayangkanlah penjanaan ekonomi proton untuk
    negara… berapa banyak kaki tangan Proton…8000. Berapa banyak
    kakitangan syarikat yang secara lansung untuk membuat part Proton…
    100,000 orang. Berapa banyak bank dapat untung, berapa banyak syarikat bumiputra yang naik? Bayangkanlah kami boleh membantu sedangkan polisi kerajaan tidak membantu. Cuba ingat sebelum timbul nya proton. Berapa banyak wakil jualan bumiputra untuk kereta toyota, nissan, honda? 0… Kosong.

    Mengenai masalah AP pulak perkara tu bukan perkara baru. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Kalau tak.. sure harga kereta proton tak serendah sekarang ini. Tak percaya boleh check duti import yang dibayar untuk sebuah kereta proton. Nak check duti import tak susah sgt.. cuma bandingkan harga kereta proton di kawasan bebas cukai.

    Kita memang tak payah bayar duti impot sebab kita buat kereta kat dalam Malaysia. Tapi tetap kena cukai. Kita tak ada AP. Yang Proton kecewa kenapa terlampau banyak AP dikeluarkan. Lepas tu sebijik sebijik kerajaan kena tipu. Bayangkan lah kalau kereta KIA yang dibawa masuk ke Malaysia… harga yang di declare adalah RM8000. Tak masuk akalkan bila kastam approve benda ni. Paling murah kereta yang pernah dibuat adalah dalam dunia ni adalah lebih kurang RM18,000. Itu baru bahan bahan dia. Belum lagi kira cost modal acuan, cost tenaga kerja, cost R&D. Bayangkan lah banyak mana kerjaan rugi pada cukai. Bayangkanlah banyak mana Naza untung.

    Dasar Automotif Nagara di perlukan bagi meneruskan perjuangan yang belum tercapai disamping menjaga serta melindungi pemilik kereta proton sekarang ini.sejauh mana boleh bertahan tak tahu la..kalau tidak akan bertimbunlah bakal besi buruk bila tiada lagi spare part proton (asalnya milik Mitshubishi) dan akan timbullah barangan made in Jinjang atau sewaktu dengannya.

    Saudara… Dalam banyak banyak negara pengeluar kereta, Malaysia lah yang paling kurang memprotect industry automotive mereka. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotic dalam hal hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri. Saya ambil contoh… Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif…tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya. Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea…susah. Sebabnya… 1 memang mereka patriotik. 2. Cuba pakai kereta import…Lembaga Cukai mereka akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka tentu banyak duit. Jepun… Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh undur (baca sejarah toyota), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli. Cuba kat Malaysia…. Kutuk lagi ada.

    Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada
    sokongan dari rakyat sendiri. The more people buy, the cheaper things
    can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost
    pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1
    billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil
    untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korban kan keuntungan
    kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak
    belajar dan maju. Protn baru 20 tahun. Korea mengambil masa 40 tahun untuk kerata dia tiba ditahap ini. Jepun sudah 80 tahun, Barat sudah 100 tahun. Ini industri kereta. Kalau orang suruh kita fikir nak buat plastik aiskrim tu pun majority kita tak boleh. Ini kereta. So yang
    mengutuk tu…fikir. Lagi banyak kita jual, lagi murah kita boleh
    jual… lagi banyak duit, lagi baik pembangunan yang kita boleh buat.
    Setaip test dan setiap bahna baru yang nak direka memerlukan wang yang banyak.

    Masalahnya sekarang siapakah yang bakal atau boleh dijadikan rakan
    teknikal. Walau pun Wak Segan nak join ngan proton tapi persaolannya boleh ke..? Kenapa..atuk kata macam tu..sebab Wak Segan ni guna euro. Sudah tentu la harga kereta proton pada masa akan datang lebih mahal

  6. Part 6

    Something about Proton…from proton staff I guess

    lagi.( salah satu sebab isu AP keluar) Nak mohon Nissan atau Honda
    atau Toyata jadi rakan teknikal memang agak sukar.

    Errr…. Ini kita bagi hint sikit sebab teruk sangat dah ni. Kita tengah develop kereta dengan VW. Sebab tu kita jangan dengar saja orang cakap.

    Kalau semua AP ditarik balik lagi banyak masalah akan timbul.. salah
    satunya adalah AFTA. Mampukah negara kita membayar ganti rugi kepada negara lain yang telah melaksana AFTA. Mungkin ada yang tak sedar yang negara kita telah membayar ganti rugi RM bilion sebab menangguh perlaksanaan AFTA sebelum ni kapada negara Asean yg berkaitan.

    Memang kita akan kena penalti sebab ada perjanjian AFTA. Tapi bukan
    kita nak tarik AP macam tu aja. Jalan penyelesaian masih ada. Kalau
    negara lain boleh ada polisi dia orang yang membantu industri kereta
    meraka… kenapa kita tidak boleh. Kerana AP China boleh mengeksport kereta mereka ke Malaysia (kereta Chery hampis masuk), tapi polisi China masih lagi tidak membenarkan kereta kita masuk kesana. Memang dia kata boleh masuk tapi dah 5 tahun mencuba pun belum dapat kelulusan lagi. Banyak syarat lagi. India… nak masuk kesana kena letak deposit USD200 Million. Belum lagi nak set up kilang dan infrasturcture jualan. Cuba masuk kat Korea… Kita nak jual kain kita kat sana pun dia orang tak nak beli walau pun kualiti kita bagus. Kuat nya patriotik dia orang. Kita… apa yang nama lain selain dari barang sendiri mesti bagus punya.

    Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia.

    Tok…. Naza yang rata rata import kereta Cuma tukar bumper pun boleh jadi taraf kereta nasional. Perodua yang tak pernah design kereta sendiri (Cuma design bumper depan belakang) pun dapat taraf kereta nasional… Proton sekurang kurangnya telah mendidik ramai anak bangsa dalam kemajuan teknologi. Dah ramai hasil dari pengalaman bekerja dengan proton diambil untuk sektor R&D ditempat lain. Bayangkan lah satu kumpulan Advance Engine Research Proton terus diambil oleh Petronas. Bukan sorang…. Kesemuanya. Nak kerja dengan R&D proton….. Paling minimum 2nd class upper. 1st class berlambak. Selepas berpengalaman…Perodua, Naza ambil.

    Tapi saya tak marah bila orang kata macam macam pasal proton. Itu hak mereka. Tapi fikirkanlah tenaga yang kami beri untuk meajukan negara dalam bidang teknology. Boleh sebut tak company mana lagi dalam bidang industry yang betul betul menggunakan kepakaran anak Malaysia dalam bidang R&D ni. Kalau kita tidak belajar… sampai bila kita tidak akan tahu. Dan sampai bila kita akan bergantung dengan orang luar.

    Tapi Bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati.
    Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery
    kerata tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen…
    proton. Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit
    Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah sebelah Myvi dan
    Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan
    dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau.

    Tak lama lagi akan keluar Savvy Auto-Manual…. Maksudnya dua dua
    jenis gear ada dalam kereta. Malas nak tukar gear… swith to auto.
    Nak main ciluk ciluk… switch to manual. Errr… siapa kata kita guna tecnology 70an?

    — panjang sgt..he..he..

    — Lagi panjang jawapannya.

    — Protonite
    _________________________________________________________

    P.S

    Maaf panjang berjela tapi “it needs to be told as it is”

    1. LOL…terimakasih atas perkongsian. saya sudah lama tahu tentang perkara ini sebab ada ramai relative yang bekerja dalam proton. ada yang kerja sejak penubuhannya dan ada yang sudah sift ke perodua, naza, dsbnya.

      satu je yang menarik dalam posting anda: orang malaysia memang tidak patriotik….. sebab minda mereka telah dijajah dengan ‘import itu ada kelas”…. “lokal punya hampeh”…. rakyat malaysia ialah manusia materialistik yang hanya memandang tinggi kepada ‘import-brand’.

      bukan hanya kereta, dari pinggan mangkuk kepada pakaian dan even makanan pun…. kalau import itu ada kelasss……!

      betapa bodohnya bangsaku yang sebegitu…..!

      1. Hampir 100% orang Malaysia dan Asia – kecuali orang Jepun dan Korea – memang tidak patriotik dan suka memperlekeh jenama buatan Malaysia/mereka sendiri. Bagi sesiapa yang pernah atau biasa membeli-belah pakaian berjenama seperti di London, New York, LA, dan lain-lain mereka pasti akan periksa label pakaian tersebut “Made In” mana dan ramai yang akan meletakkannya balik sekiranya label itu menunjukkan “Made in Malaysia”. Tak tahulah apa penyakit dia orang. Sebab itu kalau kita membeli-belah pakaian berjenama di Malaysia ini kita tak akan dapat melihat sama sekali label “Made in Malaysia”, yang biasa kita lihat China, Vietnam, Indonesia dan Thailand, tapi yang pelik bin ajaibnya tak pulak dia orang kesah tentang itu semua.

        Sekitar tahun 1996 saya berada di Brussels dan disana saya lihat anggota Polis Belgium menggunakan Proton sebagai kereta patrol mereka.

        Sejak kecil rata-rata dari kita telah dididik dan tarbiahkan oleh “Pop Culture” dari barat melalui TV, Movie, Majalah dan kini Media Social bahawa apa yang datang dari Barat itu adalah yang terbaik dan mesti dimiliki. Kuasa “Pop Culture” terhadap pengaruh minda pengguna adalah sangat “effective”. Itu sebabnya Korea telah memulakan revolusi K-POP seawal tahun 2000 dan sekarang ini ianya menjadi kegilaan ramai dan secara tidak langsung produk-produk keluaran Korea seperti Samsung, Kia, LG, etc. telah dapat diterima ramai.

        1. re: “Kuasa ‘Pop Culture’ terhadap pengaruh minda pengguna adalah sangat ‘effective’.”

          Dari segi budaya pop ini, amalan Kristian (Santa Claus, pokok Krismas, lagu-lagu, cerita-cerita kelahiran Yesus sebagai wayang, salib sebagai barang perhiasan dll) mengatasi Islam dalam daya penariknya bagi golongan belia.

          1. Christmas is a shopping season for Christian countries and especially in America. This is the time where new products especially toys are introduced in the market. In the US, after Christmas Sales which is usually in early January is the best time to shop, as prices are dirt cheap. The US has a “no question return policy”, where customers can return gifts that they don’t like. These gifts once return are considered as of lesser value though they have not been worn or used. But the Christmas celebration itself is a strictly family affair where “budaya kunjung mengunjunng itu ” is none existence. BTW, South Korea is a majority Christian Country as well, if I am not mistaken.

            Islam focuses more on the “religious aspect” itself where material being is secondary; although here in Malaysia you can see the same kind of commercialization taking place during festive season i.e. Hari Raya.

            WRT “mengatasi Islam dalam daya penariknya bagi golongan belia.” that is why more and more Muslim Parents are sending their children to Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) or Pondok Tahfiz; at least one of the children. This school or Pondok Tahfiz are not cheap, but mostly free for poor students and orphanage. SMKA for instance, has been consistently reported above national average and perfect score in SPM and STPM. They are not easy as students have to study both secular and religious syllabus in school and take both exams.

            As for Pondok Tahfiz, the success of Dato’ Dr Afifi al-Akiti (born 1976), also known as Shaykh Afifi – is the KFAS Fellow in Islamic Studies at the Oxford Centre for Islamic Studies and the first Malay to land such position at Oxford has inspired many others to follow his footstep. He basically learned at the foot of the Ulama at conservative sekolah pondok starting in Malaysia.

            Quote “Dato’ Dr Afifi al-Akiti (born 1976), also known as Shaykh Afifi[1][2] – is the KFAS Fellow in Islamic Studies at the Oxford Centre for Islamic Studies.[3] He is also the Islamic Centre Lecturer in Islamic Studies at the Faculty of Theology, University of Oxford,[4] and is a Fellow of Worcester College, Oxford. He is the first Malay to be appointed to such a position in this university.[5] Elsewhere, he is a visiting professor of Universiti Teknologi MARA in Malaysia. He has also received widespread media recognition across the globe.[6]

            In 2010, Afifi al-Akiti was appointed Privy Councillor to the State of Perak, Malaysia, by the Crown Prince of Perak, HRH Raja Dr Nazrin Shah.[7][8]

            Afifi al-Akiti is listed in The 500 Most Influential Muslims since 2010.[9][10][11][12] In 2009, along with Professor Muhammad Abdel Haleem and the IIIT, Afifi al-Akiti was shortlisted for the Annual UK Muslim Awards, in one of its 15 coveted Awards for Excellence, the Allama Iqbal Award for Creativity in Islamic Thought.[13] In 2011, Afifi al-Akiti was conferred the Darjah Paduka Mahkota Perak (PMP), the Malaysian equivalent to the British CBE.[14][15] In 2012, he was the sole recipient of the Darjah Dato’ Paduka Cura Si-Manja Kini (DPCM) in that year’s Sultan of Perak Birthday Honours List, which carries the Malaysian title of Dato’.[16][17]

            Afifi al-Akiti, who comes from Malaysia, is trained as a theologian and philologist in both the Islamic and Western traditions: educated originally at the feet of the ulema of the Muslim world, he subsequently received a First Class degree in Scholastic philosophy and the History of science from the Queen’s University Belfast, where he was awarded various scholarships to read for his Masters and Doctoral degrees at Oxford. His areas of expertise are Islamic theology, philosophy and science.[18]

            Afifi al-Akiti completed his DPhil in Medieval Arabic Philosophy from Oxford University as a Clarendon Scholar in 2008. His thesis identifies and systematically considers for the first time a group of philosophical writings, called the Madnun corpus, attributed to Islam’s greatest theologian, al-Ghazali (d. 505/1111). His discoveries are based on a survey of nearly 50 medieval Arabic manuscripts. Besides acquainting scholars with this remarkable new body of source material, his three-volume study also presents a critical edition of the most advanced and technical work of this corpus, the manual on metaphysics and natural philosophy called the Major Madnun” Unqoute.

            http://en.wikipedia.org/wiki/Afifi_al-Akiti

            P.S

            Still that doesn’t protect the Muslim youth a 100% for “Syaitan Datang Dengan Berbagai Bentuk dan Rupa” and you have already seen a few in your own blog.

            Daripada Kitab Al-Quran, Allah berfirman..

            Surah Al-Qaşaş:ayat 56 – ”Sesungguhnya engkau tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayah petunjuk (kepada memeluk Islam)”.

            1. re: “WRT ‘mengatasi Islam dalam daya penariknya bagi golongan belia’”

              I said: “Dari segi budaya pop ini, amalan Kristian mengatasi …”

              1. I know, that’s why I add ‘Islam focuses more on the “religious aspect” itself where material being is secondary”, in line with pop culture and commercialization. The comment about religious school is a form of preemptive/precautionary measures taken by the parents.

                You have read my various arguments with few Muslim followers in here, not to say that I know better wrt to Islam, but for some it is disappointing to see that they are “Islam Pada Nama Saja” and taking religious matter lightly.

              2. Add.

                Re. You have read my various arguments with few Muslim followers in here, not to say that I know better wrt to Islam

                Dari Anas r.a, ia berkata, kami bertanya, “Ya Rasulullah,kami tidak akan menyuruh orang untuk berbuat baik sebelum kami sendiri mengamalkan semua kebaikan dan kami tidak akan mencegah kemungkaran sebelum kami meninggalkan semua kemungkaran.” Maka Nabi Muhammad saw, bersabda,” Tidak,bahkan serulah kepada kebaikan meskipun kalian belum mengamalkan semuanya, dan cegahlah dari kemungkaran, meskipun kalian belum meninggalkan semuanya.”(Hr. Thabrani)

            2. An Intellectual Discussion with Sheikh Muhammad Afifi Al-Akiti presided over by the His Highness Sultan of Kelantan:

              “Pertemuan Pemikiran Islam dan Barat Dalam Menghadapi Cabaran Masa Depan Ummah”

              [YouTube]

      2. Hahaha… setuju sangat.. Just bayangkan time kita beli barang/spare part kita selalu akan tanya “Bos, ini barang ori ke local?”.. Cuba fikir balik apa maksud ayat tu..

        Kita merujuk ‘ori’ tu tulen/asli/bagus/produk dari pengilang yg disahkan dan ‘local’ merujuk kepada barang ciplak/tiruan/tak bagus/bukan dari pengilang yg disahkan.. So dari sini kita dah diajar yg ‘local’ (tempatan) adalah tak bagus/tiruan/ciplak dan lain2 lagi yg sewaktu dgn nya…

  7. It’s not only J-Star who spell hatred on proton , some ‘Seems to be pro establishment bloggers’ did the same ,like Outsyed The Box who show big hatred at anything about Proton.

  8. I don’t dislike Proton, but I cringed when I paid so much for my continental SUV, which is sold at the same price with Honda SUV in a foreign country.

    I’ve owned Iswara, Wira and Perdana before. So I have done my ‘duty’ as a Malaysian citizen.

    It’s a fact that cars are expensive in Malaysia. Can anybody refute that we have to pay so much for our cars due to protection given to Proton? It’s been 25 years since Proton was first launched. Sampai bila nak dilindungi?

    1. re: “It’s a fact that cars are expensive in Malaysia.”

      Any ordinary driver would certainly want Malaysian cars not to be overpriced as they are now :)

      However Dr M argues that the national automotive industry prepares an industrial base for the country. It’s the foundation for Malaysia’s industrial capacity and future.

      1. quote,”However Dr M argues that the national automotive industry prepares an industrial base for the country”unquote.

        I agree, but what’s the time frame for the protection for the Proton?

        It’s obvious that the one factor that will forever hinder the progress of Proton is the lack of economic of scale. Cars R&D is an expensive venture, and to get back the return will require that huge numbers of Proton cars to be sold. Isn’t that obvious to Dr M and to Proton’s top management?

        1. re: “what’s the time frame for the protection for the Proton?”

          That you would have to ask the advisor himself! You can put your comment in the Chedet blog (I believe the Tun reads his reader feedback).

          Anyway in his March 18 article titled ‘The raw hatred for Proton‘, he claims, ” The protection for Proton is minimal”.

        2. Re:…to get back the return will require that huge numbers of Proton cars to be sold. Isn’t that obvious to Dr M and to Proton’s top management?

          Yes that is why the price has been kept relatively high plus the protection to ensure proton long term survival. During Tun Dol’s tenure, we have seen influx of foreign cars at “reasonable” price compared to Proton’s and that was the time Proton suffers the most.

          The US, Japan, and Europe are very protective of their car industry with all sort rules and regulation, plus they have substantial domestic demand in term of sheer number population to support their industry. Even with this in place, the US Car industry is already facing problem. In 2013 the U.S. reports $9.7 billion loss on General Motors bailout, and GM has reported losses since as early 2000’s if you follow the company closely.

          1. I don’t think the US is very protective of their car industry; there are many Japanese and Korean cars sold in the US. The US is very strict in carbon emission from cars; the reason why Proton cars never ever make it on US soil.

            1. Re. I don’t think the US is very protective of their car industry

              Yes they do. The Japanese long ago has outsmarted the US, where when the US imposed a quota based on number of cars that could be imported from Japan, the Japanese instead, broke the number into small pieces, where they divided it equally among various ‘brand’. resulted in supply is lower than demand and inadvertently pushed the Japanese cars’ prices up, as well as demand. It is one of the hot topics in International Economy subject in college back in 1990’s. Please google about the US car industry protection and you will understand more about them.

              I don’t know how the Korean does it, but they are equally capable of manipulating the system.

              The Political-Economy of U.S. Automobile Protection
              http://www.nber.org/papers/w4746

              Re. The US is very strict in carbon emission from cars; the reason why Proton cars never ever make it on US soil.

              According to you or according to study? Don’t be fooled by the US antics, they always come up with all sort of reasons, just to deter foreign cars going into their market.

              The same antics plays by Japan, where they said they are open to the International market, but to apply one has to fill in various forms in Japanese which has deterred many in the past.

              Re. Proton cars never ever make it on US soil

              This is a typical comment of Malaysian, where nothing is good can be made out of Malaysia. Please reread the lengthy ‘copy & paste” write-up written by Proton staff that I posted. Some parts of the foreign cars ARE MADE AND DESIGNED BY PROTON as early as 2000’s. By that virtue it is already an achievement and it is a beginning.

              The road to success is always long and winding, it takes sheer determination and perspiration to make it happens. However, it is rather saddening when you read such comment from fellow compatriot.

              P.S

              The point is as people climb up the economy ladder, their taste and need will also differ and move upwards, it is a natural progression, unless you are a trust fund baby. Sadly, they tend to forget the products that helped them getting by during yesteryear.

              1. quote,”This is a typical comment of Malaysian, where nothing is good can be made out of Malaysia.”unquote.

                The fact remains that Proton has never made it in overseas market since it’s existence close to 30 years ago. If I scream myself hoarse telling Proton cars are the bestest cars in the world, it will still not going to induce foreign buyers to buy the cars. No amount of self-praise will entice buyers to buy Proton cars if the cars can’t withstand the scrutiny of foreign buyers.

                Should Proton continue to be protected by the govt for another 30 years? Without economics of scale, no matter how much “sheer determination and perspiration” Proton tries to put into making its cars attractive to the car buyers, it won’t succeed.

                Or you have ideas on how to get the Proton cars attractive to the mass? Tun also wants to know because he is at his wits end on how to salvage Proton, because he couldn’t accept the fact that Proton cars development can progress any further without heavy R&D investment that need super duper high sales to recoup the investment.

                Please stop with the rhetorics and help Tun salvage his pet project.

                Chiding others for opting for non-Proton cars will not help Proton.

                1. Re. The fact remains that Proton has never made it in overseas market since it’s existence close to 30 years ago.

                  Yes but it doesn’t mean that it won’t be in the future.

                  Re. If I scream myself hoarse telling Proton cars are the bestest cars in the world, it will still not going to induce foreign buyers to buy the cars.

                  Nobody is asking you to that in the first place, but the fact remains that your lack of understanding and compassion wrt Proton is rather a dismay vis-a-vis rather unpatriotic of sort.

                  Re. No amount of self-praise will entice buyers to buy Proton cars if the cars can’t withstand the scrutiny of foreign buyers.

                  Nobody is asking you to do as well, and the fact remains buyers through out the world are critical about their purchase anyway.

                  Re. Should Proton continue to be protected by the govt for another 30 years? Without economics of scale, no matter how much “sheer determination and perspiration” Proton tries to put into making its cars attractive to the car buyers, it won’t succeed

                  Well the same thing they say about the Malays before but we have proven them otherwise. As the saying goes, be not afraid of moving slowly but be afraid of standing still. One has just to keep trying.

                  Re. Please stop with the rhetorics and help Tun salvage his pet project.

                  Shouldn’t you ask this question yourself? Judging by your comments throughout. I, myself, instead has highlighted what Proton has done and judging by the current scenario they are still trying very hard.

                  BTW, aren’t you, yourself, who keep complaining instead of giving solution or idea all this while?

                  Re. need super duper high sales to recoup the investment.

                  Yet people like you who have move up the economy ladder convenient abandon the brand and expect everybody else including foreign buyers to do their part. Isn’t that ironic?

                  Re. Chiding others for opting for non-Proton cars will not help Proton.

                  So does not supporting Proton by buying other cars, MALAH MENGUTUK LAGI. Please read all my comments, they are not just my words, but I back them up with references.

                  Can you say the same about your comment?

                  1. (1) If Proton is now privately owned by Syed Mokhtar, should it continue to enjoy the govt R&D grant?

                    (2) Thailand got 87,155 million yen FDI for its car industry in 2010 while Malaysia got 5,645 million yen over the same period. In 2012, Thailand produced 2.48 million vehicle units, out of which over one million were exported.

                    Thailand doesn’t have a national car brand. It just makes mostly Japanese and Korean cars but its automotive industry is much bigger than Malaysia’s.

                    1. Re. (1) If Proton is now privately owned by Syed Mokhtar, should it continue to enjoy the govt R&D grant?

                      Haven’t Proton denied that claim?

                      wrt Syed Mokhtar, I have commented about it umpteenth times about his presence in Malaysia business. he is not a private as in “a private business owner”, he is among the selected one who is supposed to plough back the gain into the country via various avenue: unlike previous business personalities before him.

                      Re. Thailand doesn’t have a national car brand. It just makes mostly Japanese and Korean cars but its automotive industry is much bigger than Malaysia’s.

                      Thailand’s focus is making money through and through, but Malaysia’s focus is to develop industry, talents, technology. There are two separate things.

                      Plus read about the bit on Thailand Car industry above, where they make it near impossible for local to own foreign car other than manufactured in Thailand. If you are in Bangkok, you can see many of their taxis are Corolla Altis at one time.

                    2. (1) re: “Haven’t Proton denied that claim?”

                      Dr M said that Proton is supposed to be getting RM200m per annum but collected only a fraction of the funding. Dr M’s claim does not address the issue of whether now under SMB ownership the company is entitled.

                      (2) re: “Thailand’s focus is making money through and through, but Malaysia’s focus is to develop industry, talents, technology.”

                      But the Thai industry is thriving. Setem’s contention is whether the protection given Proton all these years is berbaloi.

                    3. Re. Thailand got 87,155 million yen FDI for its car industry in 2010 while Malaysia got 5,645 million yen over the same period. In 2012

                      Thailand just want to manufacture the car on behalf of Japan but Malaysia instead want to build talent, get technology transfer, which Japan refuse to agree to.

                      Re. SMB

                      SMB is Dr M most trusted person, even Dr M’s office is located at Islamic Museum center runs by Al Bukhary Foundation. Privatization of proton is the only way go, so as to take out Proton from its present bureaucratic organisation business model inherited from the government. SMB has been known to turn around many companies, even rebuilding his own right from the ashes after 1997-98 Asian Economy Crisis. He had done the same for Port of Tanjung Pelepas (PTP), where under his stewardship, Singapore Port lost 30% of its business volume within a short span when Maersk moved its operations to PTP. The same reason why he was given Penang Port much to the chagrin of the Chinese and DAP.

                      Re. But the Thai industry is thriving

                      Being a manufacturing hub for Japanese car doesn’t spell THRIVING, for that is the sole purpose of it, manufacturing and exporting (please read this bit on the above cut and paste write up). In the long run as cost escalating and technology improving, Japan just like any other investors will look for cheaper and better environment. Singapore is currently suffers the same as more and more MNCs move out their operating/manufacturing hubs to other countries, due to escalating cost and lack of labour and talents. Singapore’s IT industry is also suffering as they fail to train and develop local talents resulting in IT experts from India influx the market and sideline the local at much cheaper cost. Malaysia wants to prevent this, thus it opts for a long term measure and solution.

                      Re. Setem’s contention is whether the protection given Proton all these years is berbaloi.

                      No his real contention is why the foreign car price is high and which is also due to protection over Proton, much too his chagrin over the price that he has to pay over his SUV. If you follow his comment, he wants the protection to be abolished so that prices will be reduced. This is something uncalled for, as no country in this world has ever uplifted their automotive protection policy, not even in the US. During Tun Dol’s time Proton suffers the most when foreign cars were easily imported at relatively low price. Remember the Rafidah Aziz’s AP brouhaha?

                      wrt ‘BEBALOI” or not, please reread the entire cut and paste write-up and under the basis of Proton establishment, what they have achieved, and what are their challenges. The answers are all there.

                      As a comparison, why is that the US still hanging on to General Motor ever after year after year of losses and the last being in 2013 the U.S. reports $9.7 billion loss after government bail out?

                    4. The crux of Setem’s contention (pls correct me if I’m wrong) is that Proton has not met export standards – interpret this as the Proton badge not being popularly received overseas unlike say Hyundai – and the share of the export market for Proton is small.

                      Thailand is exporting a lot of cars. As as pointed out, the compact Ayla made in Daihatsu’s Indonesian plant is low cost, and I must say looks tons better than Malaysia’s low-cost cars like the earlier Kancil, Tiara and Myvi and not to mention Proton’s toaster on wheels, the Juara.

                    5. Re. Thailand is exporting a lot of cars.

                      Dasar automotive Industri Thailand, as mentioned by the cut and paste write-up.

                      Quote “Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif…tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya’ Unquote

                      Re. As as pointed out, the compact Ayla made in Daihatsu’s Indonesian plant is low cost, and I must say looks tons better than Malaysia’s low-cost cars.

                      The Japanese design always looks better and there is no doubt about it. But to be fair to Malaysian talents they are still learning yet they have the capability of DESIGNING and MANUFACTURING part of foreign high end car. This is a learning curve that they have achieved as early as 2000’s.

                      Quote ‘ Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat diproton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.’ Unquote

                      There are two quotes from Tun M that I still remembers one regarding Proton and the other regarding spending during the 1997-98 Asia Economy Crisis.

                      ‘Kalau orang (rakyat) tak beli proton, proton tak dapat generate income dan akhirnya tak dapat resources untuk memajukan company” (something to this effect)

                      ‘Kalau kamu simpan duit bawah bantal, peniaga tak boleh majukan perniagaan. Tapi kalau kamu berbelanja, peniaga akan dapat untung dan kerajaan pun akan gembira sebab dapat kutip business tax” (This is his answer to a student on how he managed the crisis i.e. improving domestic consumption, instead Lim Kwan Yew sued an American journalist for she has suggested that Singapore to increase domestic consumption in order to manage the crisis).

                    6. Helen- The crux of LOL statements are:

                      1) that one must be a blind patriot and only consider Proton cars as his mode of transportation. ALL Malaysians must buy Proton cars to support a brand that is not going to go anywhere.

                      (2) Any criticism against Proton cars are akin to being a traitor to the country and someone like the si-Tanggang character.

                      Gosh…. am I in North Korea?

                    7. I understand the rationale of building an industrial base for Malaysia, training our own automotive engineers, laying the foundation for a culture of innovation (R & D investments) and all that…

                      But I’m just wondering after 30 years, how is Proton’s report card and is the company considered a success or if it is not meeting the mark. Also, what is Proton’s target and direction now?

                      But whatever it is, I think our Cabinet Ministers and Menteris Besar should be using Proton.

                      Lim Guan Eng and Khairy Jamaluddin don’t.

                    8. Re. The crux of Setem’s contention (pls correct me if I’m wrong) is that Proton has not met export standards

                      It is not about whether they have met the standard or not, but whether the said country especially the US, Japan and Europe are willing to open the market for Proton. Japan has experience this in the 70’s and 80’s but they knew how to go about it by manipulating the system, plus back then Japan was the world economy super power and they have the money. Proton in contrast is far from it. again let me quote this:

                      Quote ‘ Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat diproton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.’ Unquote

                    9. The US has their Army Based in South Korea. That is one important political mileage that Korea has over us. In contrast, Malaysia has adamantly refused the US interference in the Straits of Melaka, what more setting up their Army Based here in this country.

                    10. Re. But I’m just wondering after 30 years, how is Proton’s report card and is the company considered a success or if it is not meeting the mark. Also, what is Proton’s target and direction now?

                      They have reached certain targets, but as the market is changing they keep on lagging. For one, capital for the R&D is the issue. If people don’t buy, they don’t generate money, if they don’t generate money, they can’t progress. This is the issue where government grant takes place.

                      Proton is just like UMNO/BN where only the poor and the Kampung people buy them, but the urban, rich and sophisticated prefer foreign made cars.

                      I believe they need to focus on the lower segment of the market for another while, and gearing up for middle and up market – can’t really tell what is the time frame looking at the current economic scenario, while the US, European and Japanese automobile industry are also struggling. Here is where protectionism is required for without it Proton will go kaput. Tun Dol’s era has witnessed that with influx of cheap foreign cars.

                      Haven’t been reading about how Lotus is doing for a while now, but the last I heard is barely surviving. Tun M once visited Lotus, and was proud of many Malaysian engineers working hand in hand with the European.

                  2. quote,”Well the same thing they say about the Malays before but we have proven them otherwise.”unquote.

                    you comparing human being (malays) with cars? pretty smart, eh?

                    1. Re. you comparing human being (malays) with cars? pretty smart, eh?

                      Have you heard the saying “kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita”. Bottom line is never underestimate the human capability and intelligence.

                      It is about challenges that one faces it is not about comparison.

                  3. quote,”So does not supporting Proton by buying other cars, MALAH MENGUTUK LAGI. “unquote.

                    telling facts about Proton is considered mengutuk? don’t be too sensitively laa..

                    1. Aren’t you the one who is being sensitive here? Read the tone of your comments wrt to carbon emission, proton will never touch the US soil etc. That are not proses from Shakespeare right?

                    2. re: quote,”So does not supporting Proton by buying other cars, MALAH MENGUTUK LAGI. “unquote.

                      telling facts about Proton is considered mengutuk? don’t be too sensitively laa..

                      Dei Setem,
                      now you know how it is to argue with people who adamantly defend the indefensible.

                      Padan muka…LOL!

                      Karma, karma, karma, karma, karma chameleon…

                  4. quote,”Please read all my comments, they are not just my words, but I back them up with references.”unquote

                    References from cyberspace? I thought you were smarter than that!

                    1. And you from your own words? Janganlah kalau tak boleh nak “refute” trying to be funny with me. Isn’t that childish?

                      I don’t have time to spoon feed you with the info, but if you care to google the scholarly articles you can verify them.

                      Please read most of my comment up to the Lee Kwan Yew’s comments. It is all in tact from my readings previously.

                    2. Re. I thought you were smarter than that!

                      Just PRECIOUS! mentioned twice “oledi”. Janganlah pandang orang ibarat tak ada mata. Just because I don’t share certain info that is privy to me and the respective company, that doesn’t me I know nuts about it.

                      Fyi, I know Proton through 3 different stages of my career, banking, management consultancy and graduate school, While in banking in the mid 1990’s and slightly before the Asian financial crisis, proton was the bank customer. It was during its prime time where people actually queue up as early 6.00 am outside of the showroom during the launching of a new model.

                      Proton was looking for foreign currency funding for a project and we approached Standard Chartered Bank (SCB) to help, and that was where we learned that Proton don’t do business with SCB, for during the earlier stage of its formation SCB refused to finance Proton (Not sure about now). As Banker we hear a lot of stories from the horse mouth but that fact don’t go into our credit paper.

                      At Management Consultancy level, the same stories go, where we gathered a lot of information as well. It was during their chaotic time and Tun Dol and Menantu tenure.

                      At graduate school, Proton is one the most discussed local companies and few paper have been written on them.

                      Re. References from cyberspace

                      Unless you have been living under the proverbial coconut shell, the cyberspace has become a very important platform that replace library, you can call it as virtual library in fact. You can buy/read e-book, journals and news paper and magazines.

                      If you care to read, here are list of proton case studies that you can get via cyberspace.

                      https://www.google.com/#q=proton++%2B+malaysia+%2B+case+study+%2B+pdf

                      P.S

                      Peribahasa mengatakan, kalau melihat bintang di langit, rumput di bumi dilupa jangan. It is great to know that you have upgraded your car to SUV, but life is like cycle, there is time when you are up and there is time when you are down.

                      An acquaintance once was so proud of his Mercedes “mata belalang”, semua kereta local ni CHEKAI bagi dia. Until one day I saw him driving a Kancil, and asked him where is his Merc. His replied was at the workshop. Soon after someone told me that his business was not doing very well, thus the Merc had to go. Ain’t it funny how life sometime turn out to be? Bak kata seorang sahabat, sekarang nak tunjuk muka kat kedai mamak pun malu.

  9. Helen,

    In layman’s terms, that picture you showed of Mahatir’s website suggests that the website has been moved.

    Usually, (almost 100% of the time), it is due to maintainenance, eg a new server, new website software, etc.

    Of cos, one can get the same pic if the website was savagely attacked by somebody but this would require rank incompetence on the part of the website administrator or the hosting company, which I suspect is possible but unlikely as the backend appears to be from WordPress. Sorry, I am too lazy to confirm this :)

    The website is now back online and should be accessible to all.

    My bet is on the maintenance angle because it would explain the many problems you have been experiencing with various different blogs recently.

    Hope this helps to allay some of your fears.

    1. re: “the backend appears to be from WordPress. Sorry, I am too lazy to confirm this”

      If you’re too lazy to confirm, don’t argue lah.

      re: “maintenance angle because it would explain the many problems you have been experiencing with various different blogs recently”

      If you don’t know, don’t argue lah.

      I’m not certain about this time vis-a-vis Chedet’s disappearance last night (you could be right) but Chedet has been hacked several times. This is a piece of confirmed history and is even reflected in the blog url which is currently “chedet.cc”.

      “cc” refers to Carbon Copy, or at least that’s the explanation given. Chedet was “cc” and had to move site due to the attacks on it.

      You can easily Google for the Chedet blog history of coming under attack by hackers.

      As one example, see “Dr Mahathir’s Blog Che Det has been hacked so many times” — http://www.mole.my/content/aidc-has-been-hacked

  10. Ms H. It is about time that the new MCA leadership cleans up their Star act by pretending nothing untowards happened when in fact things are happening everyday with increasing intensity.

    The BN as led by the UMNO with the 15 component parties is not the adversary. The brilliant Lee Kuan Yew with his 15 failed Policies for Singapore is the MCA adversary since the beginning of time. He jibed at them in his writings. One MCA leader in his anxiety to get a job from the brilliant Lee Kuan Yew in June 2009, dressed himself up in splendid red Mandarin silks for their meeting. I suppose this fella was not aware that the brilliant Lee regarded these MCA fellows as corrupt and incompetent.

    And yet, the uneducated and unqualified MCA leaderships, generations after generations, play the wrong political football when the brilliant Lee Kuan Yew was undermining them ad infinitum. So much so, the new MCA is now left only with supporters above the age of 40 from the New Villages and the towns.

    1. re: “It is about time that the new MCA leadership cleans up their Star act …”

      If the MCA still refuses to shape up, then it should be shipped out forthwith. Otherwise the BN will bleed to death from all the scissors stabs in the back.

    2. Agree, the MCA does not resonate with urban Chinese anymore. Not for a long time but they have been complacent, thinking that the support base from the older, small town population was going to be sufficient. They were totally blindsided by changing attitudes and thus could not take a thought leadership role in steering and tempering the Chinese mentality.

      Instead, they retreated to handling nuts and bolts issues like negotiating with loan sharks; while commendable, does not engender much confidence in your urbanite who is more concerned with issues like corruption and economic growth and the purchasing power of the ringgit.

      The DAP had been way more astute in bringing in highly educated “stars” like Tony Pua because they know one Oxford degree trumps 100 ah long cases any day. The politics of perception. And bear in mind, TP is also Chinese educated and writes extensively on education issues both in English and in Chinese. But he seems to be on the wane, overshadowed by the social media mavens of HY and OKM (who once smugly said he mandated all his interns to have a Twitter account, that made my lip curl so hard I could smell what I ate the day before).

      So whither the political choices for the Malaysian Chinese?

  11. it’s not proton actually, Tun and anything to do with Tun that they hate the most. and of course the rest of us, not patriotic enough.

    1. We should not be blind patriots. I love my country and will defend it against any transgression from outsiders. But I don’t simply force myself to buy national cars just to show that I am a patriotic person. I buy a car based on my affordability. My son is driving a Proton Saga, not because it’s the bestest car in its segment, but it’s the cheapest.

  12. OK, any commentators here still driving a Proton? Please raise your hand; I raised mine :) Not that I love Proton so much, but I figure that there are better ways to spend the money than on another new fuel guzzling machine.

    I surmised that if you ask 10 people out there whether they would buy a Proton car or not, 9 will probably tell you no. People rather buy a Perodua. Is that hate or what?

    1. re: “People rather buy a Perodua.”

      Why do you think that Proton has got a ‘hate’ factor and Perodua hasn’t?

      1. The perceived poor quality- power windows of Wira and Waja often go faulty. I always see some old Proton Saga where its roof, doors went rusty with holes after some years and you don’t even see that on a very old foreign make like Nissan Sunny (the one with old boxy design and a very “heavy” steering). What gives? Of course that also spread through word of mouths, which shunned even more people away from Proton.

        But Proton has been a top car maker 15 years ago. I remember hearing people paying sales men some under table monies just to jump queue because the waiting list to get a new car was just too long.

        1. But Perodua is similarly a local car. So why the hating on Proton but not Perodua? Something in the branding?

          1. Perodua in reality is a pseudo local car with Japanese flavor; they have a partnership with Daihatsu (who actually owns part of Perodua’s business) which in turn provide the engine technology and technical know-how. So in essence Perodua is actually a car with Japanese technology, something sort of a branding? Maybe that’s why people are more swayed towards owning a Perodua than a Proton instead.

          2. re: But Perodua is similarly a local car. So why the hating on Proton but not Perodua? Something in the branding?

            I think its got to do more with quality than anything else.

            Its common knowledge that when Mitsubishi washed their hands off Proton (or the other way around, I’m not sure), quality dropped like a ton of lead and even innovation ceased.

            The infamous power window issue on Saga/Iswaras, the lousy door handles on Wajas and etc etc were never fixed.

            Even up to the Saga’s end of life, there was no ABS or airbags – crucial safety features standard on even budget cars everywhere else.

            The last rollout of 1st gen Saga’s still came carbureted, for Gods sake!

            With Perodua, it was an entirely different story because it was and still probably is essentially a joint venture of several stakeholders with techno input from Daihatsu, Mitsui and later, Toyota – all competitive players. Even Subaru carried a rebadged model.

            The lowliest Kancil was a tough workhorse and even the discontinued Kelisa commands one of the highest ROIs today. The MyVi is well designed as an economical, compact city runaround. They kinda misjudged the market demand with the Rusa (but not as bad as Proton’s fugly breadbox, the Juara or the irrelevant Arena). All in all, their lineup was quite well strategised for specific market segments.

            Perodua gave us reliability, economy, contemporary technological and safety innovations, good after sales and quality and competitive pricing while Proton continued to lazily produce overpriced Model T’s with the reliability of an East German Trabant.

            The NEP induced, mollycoddled, comfort zone lethargy of Proton vs. Perodua’s potong kapra strictness towards quality standards and dynamism in innovation borne of exposure to an unprotected, competitive, global market assured Proton of the people’s puke.

            1. re: “The infamous power window issue on Saga/Iswaras, the lousy door handles on Wajas and etc etc were never fixed.”

              I was in a friend’s Iswara, newly taken delivery when its rear-view mirror just dropped (either first or second day of purchase). He took it to the workshop and was told, “Proton, biasalah tu”.

              re: “even the discontinued Kelisa commands one of the highest ROIs today”

              :) Mine sold secondhand fetched a decent price.

        2. quote,”The perceived poor quality- power windows of Wira and Waja often go faulty.”unquote.

          It’s a fact. I experienced it a few minutes after taken delivery of my Wira many moons ago. And the car salesman made me feel worse by telling me that Proton assembled so many cars that there bound to be “slips” in the quality control. Pu**m*k lah lu. It took me months to save money for the downpayment of that lemon car and I got that kind of response when I complained about the wind seeping inside my Wira on the very first day of driving it.

          When you reach the toll plaza, just look at the old Wira or Waja taxis where the drivers had to wind down the windows (or at other occasions had to open the door) to collect or pay toll.

          Hah. Enough of the horror stories of owning Proton cars.

      2. Blame the previous Proton salesmen in the 90’s; sombong with the attitude ‘tak nak sudah, ada ramai org tunggu kereta Proton’. That was when demand outstripped supply and the wait was like 7 months.

        I laughed at those salesmen during the 97-98 financial crisis, kelam kabut cari customers yg kayak dapat car loan with very high loan rates. Padam muka.

  13. For the Malays who think that abandoning Proton is the best solution at this point of time, please watch this documentary movie:

    Roger & Me (1989 trailer) a film by Michael Moore

    The full movie is blocked at my side. I am sure about others please google the full movie. I believe learning from this experience, the US is currently trying very hard to salvage General Motor , despite its losses since 2000’s or earlier.

  14. When I saved up and booked my Proton more than 10 years back, I had to fill in a form to request NOT to have those frivolous accessories like stripes, shampoo/polish products etc. Then when the salesman asked me about financing, I said I will pay cash, he gave me a strange look and said I got to wait 6 months, saying that he was “allocated” only a certain amount of cars, like as if he is doing me a favour getting me one.

    Now you get to read this article about MIROS testing a Saga with disheartening photos:
    http://www.cbt.com.my/2013/11/18/miros-crash-test-old-proton-saga/

      1. Look at the internal part, it is still intact, and here is a portion of the write-up wrt that.

        Quote “Bila kita design kereta ni..yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta dedesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain” Unquote

          1. Nobody wants to be in any accident to start with. But the point of contention here, is that proton received the same TUV rating of BMW’s i.e. 3 Stars

              1. re: Volvo is the safest car, I believe.

                Yup, Volvo For Life goes the slogan.

                But 2nd hand value teruk (my old man owned 4 of ’em and even back depreciation was fast).

                Many are stuck with their Volvo For Life :)

            1. Yes. My old company used Volvo as official car. It reminds me of the Crazy People Movie where they did the tag line for Volvo act “We are boxy but Sturdy” something like that….

        1. re: Look at the internal part, it is still intact, and here is a portion of the write-up wrt that.

          Itu Savvy, yg remuk mcm tin sardin ni Saga bangchiiiiiik.

          Alahai…sampai tak cam model.

  15. For those interested in the safety ratings test by our MIROS for local cars according to the ASEAN New Car Assessment Programme (ASEAN NCAP), here is a summary of the two phases carried out so far :

    ASEAN NCAP test results
    1st phase
    *Ford Fiesta LX Ti-VCT Auto sedan built 2012, MY 2011 – Adult: 5 stars, Child: 66%, Airbags: 7
    *Honda City Grade S built 2012, MY 2012 – Adult: 5 stars, Child: 81%, Airbags: 2
    *Toyota Vios 1.5J MT built 2012, MY 2012 – Adult: 4 stars, Child: 48%, Airbags: 2
    *Nissan March E MT built 2012, MY 2012 – Adult: 4 stars, Child: 48%, Airbags: 1
    *Proton Saga FLX+ Standard built 2013, MY 2013 – Adult: 3 stars, Child: 58%, Airbags: 2
    *Perodua Myvi SX built 2012, MY 2011 – Adult: 3 stars, Child: 54%, Airbags: 2
    *Hyundai i10 1.1 Epsilon built 2012, MY 2008 – Adult: 2 stars, Child: 48%, Airbags: 2
    *Proton Saga Standard built 2012, MY 2008 – Adult: 1 star, Child: 49%, Airbags: 1

    2nd phase
    *Toyota Prius built 2013, MY 2013 – Adult: 5 stars, Child: 86%, Airbags: 7
    *Honda Civic 1.8 A/T built 2013, MY 2013 – Adult: 5 stars (4 stars, no VSA), Child: 82%, Airbags: 2
    *Subaru XV 1.6i built 2013, MY 2013 – Adult: 5 stars, Child: 67%, Airbags: 3
    *Suzuki Swift 1.4 GLX built 2013, MY 2013 – Adult: 4 stars, Child: 77%, Airbags: 2
    *Mazda2 1.5 MZR sedan built 2013, MY 2012 – Adult: 4 stars, Child: 78%, Airbags: 2
    *Mitsubishi Mirage GLS/GLS Ltd built 2013, MY 2014 – Adult: 4 stars, Child: 43%, Airbags: 2
    *Toyota Avanza 1.3 E M/T built 2013, MY 2013 – Adult: 4 stars, Child: 38%, Airbags: 2
    *Perodua Alza 1.5 S A/T Standard built 2013, MY 2013 – Adult: 4 stars, Child: 46%, Airbags: 2
    *Nissan Almera 1.2 E CVT built 2013, MY 2013 – Adult: 4 stars, Child: 52%, Airbags: 1
    *Daihatsu Xenia R 1.3 M/T built 2013, MY 2013 – Adult: 4 stars, Child: 33%, Airbags: 2
    *Mitsubishi Pajero Sport GT built 2013, MY 2014 – Adult: 4 stars, Child: 40%, Airbags: 2

    Source:
    http://paultan.org/2013/02/01/asean-ncap-first-phase-results-released-for-eight-models-tested-ford-fiesta-and-honda-city-get-5-stars/
    http://paultan.org/2013/08/29/asean-ncap-second-phase/

Comments are closed.