Posted in Api dalam sekam

“Langkah mayat” Karpal … beres

Ahli jawatankuasa pusat MCA Ti Lian Ker berkata “DAP sudah janji dengan umum bahawa PAS sudah setuju tidak akan melaksanakan hudud”.

Twitter - tilianker- @mallaccra DAP sudah janji

Beliau berkata demikian sebagai respons di Twitterjaya kepada pemerhatian bahawa Karpal Singh telah mengarah semua Ahli-ahli Parlimen DAP untuk menolak usul hudud yang akan dibentang PAS di Dewan nanti.

Sebenarnya Karpal tidak mempunyai kuasa untuk mengarah sebab beliau bukan lagi pengerusi DAP tetapi sebaliknya dipinggirkan oleh fraksi orang kuat partinya.

KarpalHudud

MCA: Walking Dead party

Ti Lian Ker juga mentweet menyatakan bahawa selama ini MCA telah berjuang demi mempertahankan hak-hak agama kaum Cina tetapi usaha mereka tidak dihargai oleh orang Tionghua. Pasca-PRU13, MCA hanya memperolehi “7-Eleven” kerusi, iaitu tujuh kerusi Parlimen dan 11 kerusi DUN.

Jumlah kerusi MCA ialah (7+11=) 18 daripada sejumlah (222 Parlimen + 576 DUN =) 798 kerusi.

Bermaksud 18 kerusi [daripada 798 kerusi kesemuanya] ialah 2.3%. MCA tinggal 2.3 peratus sahaja daripada perwakilan di Parlimen dan di Dewan-dewan Undangan Negeri.

MCA tersungkur kerana jentera parti dan media Gunting Dalam Lipatannya berkempen untuk memenangkan evangelista DAP.

Pasti The J-Star akan berkempen bersungguh-sungguh bagi pihak evangelista DAP dalam pilihanraya umum akan datang.

Twitter - tilianker- Hudud's impact on non Muslim

Twitter - tilianker- DAP hudud

The J-Star menggunting, MCA biar api membara dalam sekam

Kata Ti Lian Ker lagi, “there’s dead silence” berhubung langkah hudud PAS.

Betul itu apa yang dikatakannya. Nampak The J-Star pun senyap sahaja perihal isu ini.

Sudah banyak kali blog saya mendedahkan bagaimana si Gunting sengaja ‘black out’ berita-berita yang memudaratkan DAP 3.0 dan Pakatan (komponen Cina Kristian). Contohnya NST dan The Malay Mail telah melaporkan kehadiran Hannah Yeoh di balai polis Kelana Jaya, PJ untuk disoalsiasat atas tuduhan memfitnah MCA berkaitan pengundi hantu.

Bayangkan. Ia MCA yang kononnya telah difitnah oleh Hannah tetapi The J-Star enggan melapor tentangnya walhal suratkhabar-suratkhabar Inggeris yang lain ada membuat liputan.

BAWAH: Timbalan pengerusi Wanita MCA Ong Chong Swen membuat laporan polis terhadap Hannah Yeoh tetapi suratkhabar milik partinya telah “menimbus” berita tersebut

MCA Kelana Jaya membuat laporan polis
MCA Kelana Jaya membuat laporan polis terhadap Hannah Yeoh 

Isu hudud

Taktik “setuju untuk tidak bersetuju” (agree to disagree) Pakatan berkenaan hudud adalah topik yang wajar ditonjolkan oleh media MCA.

Akan tetapi The J-Star tetap tak mahu sentuh. Setakat minggu ini, jarang ada liputan percanggahan objektif parti PAS-DAP dalam suratkhabar tersebut.

Sikap pekak bisu DAP dalam perkara juga wajib diperbincangkan. Tetapi sekali lagi The J-Star buat-buat bodoh sepat.

MCA, tuan milik akhbar tersebut, ketara sedang cuba memperbodohkan BN dan Umno.

 

Twitter - hannahyeoh - Speaker

ATAS: The J-Star giat dan kuat mempromosi ideologi “Bangsa Malaysia” DAP serta selalu banyak memberi publisiti yang positif lagi meluas kepada Malaysian First yang didokong DAP.

Media MCA juga menyediakan banyak ruang bagi Firsters untuk berpentas, contohnya pernah memberi kolum kepada juru strategi DAP Ong Kian Ming dan pengarah komunikasi PKR Fahmi Fadzil.

(438 patah perkataan)

Advertisement

Author:

I have no Faceook or Twitter.

20 thoughts on ““Langkah mayat” Karpal … beres

  1. Chuckle mate…! Melayu memang hebat! Ternganga MCA dan senyap sepi DAP. Wait till the Melayus run amok. Lintang pukang MCA dan DAP for sure.

   1. re: “Wait till the Melayus run amok.”

    Do you think it will happen in 2014?

    Today Malays live in Taman Tun and Damansara. I doubt that there are parang panjang kept in the house. More like designer utensils.

    1. Helen,

     Every Malay house have Parang in it. Everyone that I know at least and that quite a lot. After all a friends doing a side biz as an agent of his father who is a famous parang maker in Kedah and he always have a standing order at least 100 pcs per month.

     The main buyer was a Malay.

     :psarah

      1. Helen…parang panjang takde, parang bengkok ada…. guna untuk kupas kelapa. takpun parang kontot pasti ada…

       Untuk pengetahuan cik Helen…setiap tahun orang melayu terlibat dalam kenduri-kendara… terutama musim ibadah korban… masa tu pun boleh kira berapa ramai bawak parang…..

        1. I rasa kalau sejarah berulang, parang parang ni tak sempat di gunakan sebab Dapsters Evangelistas ni sudah pasti dah cabut lari lintang pukang bila mereka dapat tahu orang Melayu dah mengamuk.

 1. Orang cina lebih bersedia untuk ulangi 13mei sedangkan melayu masih berfantasi atas alasan askar melayu di belakang mereka.

  Org melayu lupa, org cina lebih bersedia dari itu, mengatasi askar melayu atau sesiapa shj?

  Pendedahan ini pernah dibuat oleh orang dalam DAP sendiri?

 2. yang aku pelik, kenapa cina ni kecoh sgt nak bantah hudud. Itu hak umat Islam. Selama ni adakah amalan agama kaum lain disekat2?

 3. One time I told my di-ehard PAS supporter friend I would support PAS when PAS declared that HUDUD would be implemented and enforced to all Muslims including the ROYALS.

  My friend when silent. I smiled since I knew I had checkmated him.

  1. Remember our analogy about the BN bus and the Pakatan bus racing each other to the edge of the cliff? Or in other words, playing chicken.

   :)

    1. Do recall that the Cina DAP berani buat tapi tak berani tanggung. Mereka buat tsunami tatkala PRU13 tetapi kaedah mereka ialah baling batu sorok tangan.

     Bila Utusan membayangkan pengundi Cina berpaling tadah, The J-Star beriya-iya menafi bahawa ada tsunami Cina yang berlaku. Ia “Malaysian tsunami”, ia “urban tsunami” kata media MCA itu.

     Orang Melayu ada perpatah “biar putih tulang jangan putih mata”. Orang Cina di Malaysia lain sikap, sifat dan pegangan hidup mereka.

     So in the case of hudud, the opinion survey conducted by my blog shows that 78 percent of the respondents are in favour of hudud being carried out. In other words, “bring it on”.

     Meaning for the Umno Malays it’s no bluff but there is solid political will to see it through.

     I mentioned about playing poker and bluff.

     In this matter, there is no bluff either on the part of PAS or Umno supporters. Therefore this round of the poker game Umno will win. The Dapster-evangelistas will be the ones running around like headless chickens.

     It’s good to remind them about the beheadings of the Christians in Pakistan.

     1. Karpal may need not be a mayat for Hudud to be implemented. Soon, He can watch Hudud being pass right under his nose while he tries to sit straight on his wheelchair.

      Be wary of what you asked for, Karpal, Allah the Almighty may have granted it.

      Surat Al-`Aşr, Ayat 1-3 (The Declining Day) Sahih International

      By time. Indeed, mankind is in loss. Except for those who have believed and done righteous deeds and advised each other to truth and advised each other to patience.

      http://quran.com/103

      The helpless ‘mayat hidup’ should bertaubat before its too late!

 4. Helen,
  Pada pendapat peribadi saya, orang yang menolak hudud adalah kerana mereka tidak memahami berbezanya undang-undang ciptaan manusia dengan undang-undang Allah (Islam). Kalau dilihat pada zaman pemerintahan Nabi Muhammad saw dan khalifah-khalifah Rasyidin yang adil , pelaksanaan hudud pada zaman mereka tidak bermakna setiap saat ramai orang akan dihukum tidak henti-henti. Mungkin ini yang bermain dalam fikiran orang-orang yang tidak faham. Mungkin ada yang menganggap akan berlaku ‘pesta hukuman”.

  Sebenarnya tidak. Malahan saya berpendapat, sebaliknya yang berlaku, iaitu mungkin ramai yang tidak dijatuhkan hukuman/disabitkan. Maknanya tidak timbul soal teraniaya dan sebagainya.

  KENA FAHAM, WALAUPUN HUKUMAN TIDAK DIJATUHKAN (selepas tertuduh dibicarakan) DAN TERTUDUH DILEPASKAN, HUDUD TELAH PUN DILAKSANAKAN!

  Ada banyak sebab kenapa orang yang dituduh tidak disabitkan. Antaranya yang saya faham ialah kerana hudud meletakkan syarat yang sangat ketat ke atas pertuduhan, kesaksian dll.

  Berzina memang berdosa besar. Tetapi menuduh orang berzina tanpa membawa bukti-bukti kukuh pun berdosa dan dianggap kesalahan berat! Jadi tidak adalah orang yang akan berani membuat FITNAH dengan sewenang-wenangnya sebab itu juga satu kesalahan berat. Dan Islam meletakkan fitnah sebagai SATU KESALAHAN BERAT.

  Mencuri memang kesalahan besar. Dalam Islam berdosa besar. Tetapi perbuatan mencuri yang dilakukan oleh seorang jutawan berpengaruh dan mempunyai kedudukan tinggi dengan seorang ibu tunggal yang baru dibuang kerja dan hilang punca untuk memberi makan anak-anaknya, tentulah tidak sama! Ataupun seorang yang mencuri untuk mendapatkan dadah.

  Walaupun mencuri kesalahan besar, tetapi mengikut hudud, sebab musabab orang itu mencuri juga diambil kira. Contohnya seperti ibu tadi. Perbuatan siibu yang pergi ke hypermarket dan mencuri sepeket susu anak dengan beberapa tin sardin tentu tidak sama dengan si jutawan yang mencuri kerana tamak haloba. Contoh orang-orang yang tidak boleh dikenakan hukuman hudud ialah seperti kes berikut:

  a. Nilai barang yang dicuri kecil
  b. Mencuri di waktu perang, terdesak, di masa sangat lapar dan dahaga, atau kebuluran (dianggap darurat)
  c. Kesalahan mencuri tidak dapat dibuktikan mengikut seperti yang dikehendaki
  d. Tuan punya barang tidak menyimpan barang dengan betul atau di tempat selamat sehingga mudah dicuri
  e.Orang yang mencuri kerana dipaksa (diugut atau diancam)
  f. Dan banyak lagi.

  Satu lagi tentang hukuman rotan. Satu mengikut hudud, satu mengikut undang-undang manusia.

  Saya pernah pergi ke satu pameran yang menunjukkan peralatan merotan yang digunakan di penjara. Rasanya ramai pembaca yang mungkin pernah tengok. Memang menakutkan. Ada gambar bahagian belakang pesalah yang dihukum dengan keadaan kulit tersiat dan darah meleleh-leleh. Dengar khabarnya setelah luka itu dirawat dan sembuh, hukuman rotan dijalankan semula. Begitulah sehingga habis jumlah sebatan dijalankan.

  Tetapi yang saya tahu hukuman rotan mengikut hudud tidaklah sebegitu. Sebabnya, mengikut hudud dalam hukuman sebat:

  a. Rotan tidak boleh besar sehingga boleh mematahkan tulang
  b. Rotan tidak boleh halus – sehingga boleh melukakan
  c. Rotan tidak boleh pecah-pecah
  d. Tukang rotan tidak boleh angkat tangan melebihi kepala (kalau letak buku di bawah ketiak, buku tidak jatuh)
  e. Sebatan tidak MELUKAKAN, MENCEDERAKAN, MEMBINASAKAN tubuh badan pesalah
  f. Pesalah berpakaian sempurna – haram ditelanjangkan seperti sekarang
  g. Hukuman tidak boleh ketika pesalah sakit, cuaca terlalu panas atau sejuk
  Dan lain-lain lagi

  Saya nak tahu pendapat orang ramai – kalau mereka akan dihukum rotan, mereka nak pilih cara mana?

  Pada pendapat saya, kalau hukum hudud dijalankan, lama-lama sekali baru kita akan jumpa kes yang benar-benar disabitkan, dan hukuman benar-benar dilaksanakan. Kalau mengikut sejarah, hukuman dijalankan di tempat awam dan disaksikan oleh khalayak ramai. Tujuannya ialah untuk menimbulkan kegerunan kepada orang ramai. Dengan kata lain MENCEGAH perlakuan jenayah lain selepas itu.

  Bayangkan apa akan jadi kalau orang ramai gerun untuk melakukan jenayah/kesalahan:

  Tiada lagi yang berani mencuri – tauke kedai boleh berniaga dengan aman, harta benda orang awam selamat
  Tiada fitnah memfitnah, tuduh-menuduh, jenayah seksual, kesalahan dadah, zina dan khalwat (bagi orang Islam lah) – aman sikit
  Tiada lagi remaja yang berani memuatkan gambar terkutuk di facebook, instagram dll. Jadi tak banyak la merosakkan pemikiran budak-budak lain – sekarang ni, dah lah berzina, mengaku dengan terang-terang membuat zina dengan meletakkan gambar supaya dilihat oleh seluruh dunia.
  Dan lain-lain lagi lah.

  Itulah sedikit sebanyak saya kongsikan di sini sebagai seorang layman . Nak tahu lebih mendalam kena rujuk dan tanya mereka yang pakarlah.

  Senang cerita, nak takut apa dengan hukum hudud, kalau anda memang tak buat salah.

  Saya percaya di luar sana, ramai lagi orang baik-baik yang tidak terlibat dengan perbuatan jenayah dan tingkah laku buruk, tak kira lah sama ada mereka orang Islam atau bukan Islam.

Comments are closed.