Posted in Mama DAPster

DAP bayangkan Cina berhijrah kerana Malaysia penuh dengan rasis dan pelampau

Talent Corp telah diberi peruntukan RM65 juta.

Sepanjang 3-½ tahun ia berfungsi, agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri itu berjaya membawa balik 2,500 orang Malaysia yang bekerja di luar negara.

Ini bermakna purata kos bagi setiap orang yang berjaya dipujuk untuk pulang ke tanahair ialah RM26,000 satu kepala yang dibayar kerajaan kepada Talent Corp. Jumlah ini tidak termasuk insentif yang dibayar kepada 2,500 orang individu tersebut.

Menurut naib pengerusi DAP Teresa Kok dalam kenyataan akhbarnya hari ini, “bakat-bakat profesional” yang sedang bermastautin di negara asing tidak berminat kembali atas sebab Malaysia penuh dengan “pelampau ras”.

Kata Teresa: “Since the nation’s 13 the general elections held in May last year, the nation has witnessed many hate incidents and speeches by racial extremists.”

passport

Orang Penang yang koyakkan pasport Malaysia mereka

Penduduk bekas Negeri-negeri Selat iaitu Pulau Pinang dan Melaka layak untuk memegang dokumen perjalanan BOC (British Overseas Citizenship).

Petikan dari ‘Stateless Malaysians in UK can return, ministry tells DAP rep‘ (fz.com, 4 April 2014)

GEORGE TOWN (4 April): Kira-kira 500 orang yang didakwa “tiada bernegara” (stateless) dari Malaysia yang tinggal di United Kingdom seharusnya menarik nafas lega apabila kerajaan Malaysia memberi jaminan untuk menguruskan kepulangan mereka.

Ia dilihat sebagai satu kejayaan kepada Ahli Parlimen DAP, Tanjung Ng Wei Aik yang begitu bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan masalah kumpulan tidak bernegara itu, yang ada antaranya hidup dalam daif kerana tidak dibenarkan kerja di UK.

Kumpulan itu yang telah menyerahkan taraf kewarganegaraan Malaysia, dan kemudian memohon Taraf Kewarganegaraan Luar Negara British (BOC), setelah mempercayai ia adalah sijil yang laku digunakan di negara itu.

Ketika mendedahkan maklum balas yang diberikan oleh Ahmad Zahid dalam sepucuk surat (pada 3 April), Ng berkata, kerajaan Malaysia telah bersetuju menyediakan perkhidmatan imigresen bagi membolehkan mereka berada di Malaysia secara sah apabila pulang kelak. — terjemahan oleh Utusan

Malaysia tetap sayangkan mereka.

Twitter - hannahyeoh- change country

Hipokrit Hannah pohon jadi PR Australia

Permohonan Hannah Yeoh untuk menjadi pemastautin tetap di Tasmania telah ditolak Australia.

Tasmania letaknya in the boondocks Down Under (lihat peta, bawah).

Patutlah Puan Speaker suka panggil orang “LOW class”.

Tapi Malaysia sayang gila juga akan High Class Hannah kerana dia lah ikon, dan orang contoh, puak paling Firstest.

“Hannah Yeoh had not planned to return to Malaysia. Her future, she was convinced, was in Australia. The prospects of a great career in law and a wonderful life in Hobart, Tasmania were too good to forgo.

“Sadly for her, the Australian government thought otherwise. In one fell swoop, Canberra tore apart her dreams and she was forced to pack her bags and return to Malaysia.” (The Heat,

aus_tasmania

(430 patah perkataan)
.

HannahHudud1

Author:

I have no Faceook or Twitter.

86 thoughts on “DAP bayangkan Cina berhijrah kerana Malaysia penuh dengan rasis dan pelampau

  1. Re. Kira-kira 500 orang yang didakwa “tiada bernegara” (stateless) dari Malaysia yang tinggal di United Kingdom seharusnya menarik nafas lega apabila kerajaan Malaysia memberi jaminan untuk menguruskan kepulangan mereka.

    WTF? Don’t need them then, Don’t them now, Don’t need them EVER…..

    1. *sambil saya menggeleng kepala*

      … kenapa nak balik ke negara ‘apartheid’ ?!?
      … sah muka tak malu !!!

    2. Zahid hamidi – please remember that these people chose to leave on their own accord. Tidak dipaksa atau dihalau.

      Janganlah beri mereka masuk semula.

      Same thing with those yang choose to stay in foreign countries to work. Especially those who were given government scholarships but choose not to return.

      Dont waste rakyat’s money to bring them back. The money channeled to Talent Corp should be directed to improving what needs to be improved in this country.

      Najib please dismiss all your consultants.

  2. WTF X 2 ! ! !

    why the hell we are being so kind to these 500 chinese asshol**.
    just trade these 500 to some to china for 50 china dolls would be a better deal. at least they will be in their own country where they wont be discriinated , not like in malaysia where all chinese are downtrodden second class citizens.

    hypothetically if the opposition was in power and these 500 ppl were malay or indian wonder what would happen?

  3. Talented la sangat. We have more than enough talents around. Its just that we are not given the chance. Jgn kera dihutan disusukan.. And the amount spent in bringing them back, could have been spent to nurture local talents.

    The gomen shd harness whatever local talents we have. I don’t beleive in this so called talentcorp. They are just doing business. We are not depleted of any talent here, locally. Just open up.

    Actually they are traitors. looking for greener pastures and opportunists. They hv no patriotism whatsoever. If their descendants could brave the stormy waters of LCS last century, what is migrating to the green pastures of the mat sallihlands. Otherwise they would be facing it, in whatever situation here, nt just blame the situation.

    They should be with the country, no matter what and when. Not only when things have turned sour in the doomed land overseas. They are now plummeting towards the doom.

    1. ‘Actually they are traitors.’

      Indeed.

      I just could not imagine these First World wannabees behaving themselves in the land of the malas brownies? What good do they bring home anyway? What skill do they have when they can’t even survival in the land where everything is fair and square?

      Haloo kawan, Malaysia rasis maa, so why bother?

    2. Can’t help it really because we’re “born” with it. I suspect that “migrant” mentality is probably part of the larger fault in our (Chinese) genetic makeup. Which is why you’re seeing numerous Chinese enclaves at almost every corner of the world.

  4. About this teresa (whoever she might be?). Whatever is she poking here and there about the word “racism”. Is it not she is referring the term to herself, because those who sound implicated with this word are actually they, themselves.

    1. re: ” this teresa (whoever she might be?)”

      Teresa Kok, Member of Parliament for Seputeh, and DAP vice chairman.

    1. re: “menyemak”

      What was Zahid Hamidi thinking to welcome them back with open arms?

      1. i’m not sure if zahid is using his brain when making that decision.. orang jawa cakap punguh pengen mikir wis teyeng otaknye

  5. “….Ng berkata, kerajaan Malaysia telah bersetuju menyediakan perkhidmatan imigresen bagi membolehkan mereka berada di Malaysia secara sah apabila pulang kelak.”

    Sekiranya kenyataan ini benar, saya sangat kecewa dan rasa nak maki hamun kat orang (Zahid Hamidi?) yang bertanggungjawab membuat keputusan yang bongok ini.

    1. re: “orang (Zahid Hamidi?) yang bertanggungjawab membuat keputusan yang bongok ini”

      Yup.

      null

      1. Yup bawa HY sekali. Bikin kacau je di Malaysia. Ada pun tak membawa faedah kepada masyarakat. Satu sen pun tak guna!

        1. Pakai itu belon macam The Journey dan angkat itu HY sama anak2 dan suami serta Terasa and Tony.

  6. ye ke? yang CINA2 TAKKDE NEGARA AKA PENGKHIANAT KAT BRITAIN tu sibuk nak balik malaysia apehal?

  7. Kira-kira 500 orang yang didakwa “tiada bernegara” (stateless) dari Malaysia yang tinggal di United Kingdom seharusnya menarik nafas lega apabila kerajaan Malaysia memberi jaminan untuk menguruskan kepulangan mereka.

    Stateless? My foot… stateless by choice. Not stateless because of war, famine etc. Stateless because white husband divorce her etc. Stateless pasal tak dapat pasangan kwai lor.

    But it is cool to move orang puteh country. That is why The Journey (1Malaysia flim for Chinese) is such a hit. Semua beriya2 nak cari kwai lor. (Kalau The Journey, Cina kahwin India dari India, bapa mesti mati punya.)

    1. re: “Cina kahwin India dari India, bapa mesti mati punya”

      Mak Cina sekali imbas si bakal menantu, pengsan terus.

        1. You dah lupa ke?

          Encik Hannah Yeoh tu kan bukan ‘India’.

          Sebab tulah anaknya Shay Adora – takde name India pun – didaftarkan sebagai keturunan CINA.

          Don’t be having such selective memory!

              1. So what is the rationale for the existence of Chinese and Indian schools if there are no Chinese and Indians in Malaysia ?

                  1. re don’t confuse language with race.

                    Language is taught to preserve the culture, traditions, history of a race. to say that language has no connection with race is absurd.

                    When we say we are Malaysian, we are referring to our nationality, which is conferred through act of law. When we say we are Malay, Chinese or Indian, we are acknowledging our cultural heritage as passed on to us by our elders.

                    To say that language has nothing to do with race is code word to impose fascism.

                    1. Other code words:

                      meritocracy = Dapster-evangelistas want to get rid of the Bumiputera quota

                      colour blind = Dapster-evangelistas want to abolish the Bumiputera special position

                      regardless of creed and colour
                      = Dapster-evangelistas want to preempt the valid accusation that they are bloody racists and hypocrites to boot

                      good governance = Dapster-evangelistas want to take over Putrajaya

                      freedom of speech = Dapster-evangelistas want to be given a free rein to slander, insult and provoke but when it comes to your side and you do the same, you are guilty of libel, you are racists, extremists and religious bigots/fanatics

                      building bridges
                      = Dapster-evangelistas want the Muslims to share the ‘Allah word with them

                      cheers and have a good day = fuck off

                  2. Now Harith pulak

                    By the time my 2yo son fills up his 1st borang, under the 'bangsa' category, there's only 1 box to tick – MALAYSIAN #hope— Harith Iskander (@HarithIskander) April 9, 2014

                  3. By whose definition – HY no wonder Australia tak bagi you duduk sana. Some more loyar!!!!!!!

                    [***]

              2. It is better to be racist then be a total hypocrite by being “political correct” with an imaginary race (HY’s family of Bangsa Malaysia) or a self appointed race (like anyone like Chris can be Melayu) or join a dialect group which one has no DNA remblance – like Hockiens who wanna be Mandarin.

                This people have so much hot air they can take a Journey on a balloon to Caucasian lands.

                They have so much “talent” that they can find missing planes, solve water crisis by rationing and price increases and play ee-nee-my-nee-mo who is the Menteri Besar. They can write good songs like Kangkung Kangkung Kangkung… not forgeting Over My Dead Body Hudud.

                Kak Helen

                Wish I could take you on a hot air balloon to migrate out of water scarce Selangor – famous for Holy Water but not Drinking Water.

                1. re: the water rationing

                  We’re getting more savvy and planning our storage and consumption like a quartermaster, i.e. with military detail.

                    1. Yesterday I had to shower at a cousin house. Siap tapau his water some more!

                      Yet some of my PR supporting saudara did not dare complaining, extend oso no problemo!

                    2. Agree with you about the oppo supporters senyap je dan jauh sekali terasa nak komplen.

                      But they don’t apply this same standard to the BN gomen.

                    3. No thanks to the PR government, I had to pay RM455 for 5 big plastic containers for a family of 4 adults. Rasa macam kena ‘ketuk’ but had no choice but to buy them for the sake of convenience. Since I’m anti-PR, I do make it a point to complain, whenever I had the chance, about the stupidity of the people who voted in the Pakatan government. Memang betul, oppo supporters senyap sahaja.

                    4. Where do place the 5 big plastic containers? They must take up space and mess up the interior design of your house.

                    5. Helen,

                      re: Agree with you about the oppo supporters senyap je dan jauh sekali terasa nak komplen.

                      But they don’t apply this same standard to the BN gomen.

                      Who is the one that privatized the Selangor water assets to private companies?

                    6. Penang sold the state’s water assets to federal.

                      I hope you will apply the same past history timeline to Penang in future should they ever suffer a drought.

                    7. Helen,

                      Who will stand to make billions from this deal? Puncak boss, Tan Sri Rozali Ismail. Formerly an UMNO Selangor treasurer. Another is Gamuda. Major shareholder is Sultan Perak’s daughter.

                      Look at the crazy pay of Rozali even when Puncak is making a loss:
                      http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/rozalis-rm33m-deserved-pua-asks-if-watchdog-group-was-joking

                      Try to compare with the CEO salaries of state or federal water companies.

                      Water is a basic necessity. It should stay in government hands either at state or federal level. Not sold to private companies cheaply. Now Selangor has to buy back at a very high price.

                      I must admit that I am not an expert in corporate finance. Do correct me for any wrong info.

                    8. re: “Water is a basic necessity. It should stay in government hands either at state or federal level.”

                      Hmmm, what are the details of the federal government’s ownership of Penang water assets …

                  1. I also spent RM 238 to buy large plastic containers with lids for a family of three adults. I also made use of my old plastic storage containers (which I used previously to store books as well as odds and ends) to store water. I don’t care how my interior or exterior design looks like at this rate because water is of utmost importance to me and my family. No thanks to the PR government which lacks foresight.

                    1. re: “No thanks to the PR government which lacks foresight.”

                      Some pro-Pakatan people blaming the past BN gomen for privatizing water assets. See the comment by “power” upthread.

                2. RE: Permohonan Hannah Yeoh untuk menjadi pemastautin tetap di Tasmania telah ditolak Australia. Tasmania letaknya in the boondocks Down Under. Patutlah Puan Speaker suka panggil orang “LOW CLASS”.

                  Tasmanian Devils should remain in the boondocks down under where their “CLASS” can be preserved.

                  1. We could do with some boondocks here. Perhaps we can start with Penang Island and Jerusubang. Make sure these 2 places are totally isolated from the rest of Malaysia.

          1. ‘encik hannah yeoh tu kan bukan ‘India’.’

            dia ni cina sebab itu anak dia didaftarkan sbg keturunan cina. kalau india, pecah lobang leh!. atau sianak ikut keturunan mak, jadi, depa ni tak kahwin kot? payah2 sangat daftar saja sbg euroasian/serani (apa benda ni?).

  8. Tentunya mereka sangat2 berterima kasih yg teramat sangat bila diambil semula oleh krajaan melayu sepertimana nenek moyang mereka yg diterima oleh Tunku jadi warga negara dulu.

    Tapi cucu cicict merekalah yg akan besar kepala menghina kerajaan melayu spt yg dilakukan oleh generasi cina hari ini yg lupa akan asal usul mereka. Mereka ini memang jenis bangsa umpama melepaskan anjing tersepit.

    Mereka yg bangga sangat dan mengaku lebih superior sangat sebagai bangsa cina, kenapa tak pergi saja ka negara China atau Spore, mengapa nak balik juga kpd negara melayu rasis ini?
    Sekarang baru kamu sedar tinggi rendah langit?

    Itulah lain kali jangan meludah kelangit, akibatnya kamu sendiri yg jilat balik.

    1. Mereka ini memang jenis bangsa umpama melepaskan anjing tersepit”

      Melepaskan anjing yang tersepit lebih mulia dari melepaskan orang yang sebegini. Anjing yang tersepit akan sayang kita. Orang yang sebegini pula akan mencaci kita.

      Itulah perbezaannya yang amat ketara.

  9. Please la. Those returning from Australia are cesspool. They are not the sort of talent we need. In fact, they have no talent.

    The Aussies are smart people. They know these cesspool will create trouble for them if they allow them to stay in Australia permanently, so they just reject their PR application as demonstrated in the case of the Fucked Up Speaker.

    The adulation showed by our people upon these returning cesspool is another issue. This reflects badly on us. Why ? If Aussies reject these cesspool, and yet we welcome them with open arms, what are we as a people ?

  10. They should be treated as “PATI”. They’re worse than PATI. At least the PATI have their passports.

    Shame on them.

  11. Memang bodoh la KDN ni. Mengapa 500 orang yang ibarat sel kanser yang telah dibuang nak dimasukkan semula ke dalam tubuh negara Malaysia?

    Sepatutnya mereka rasa, itulah rasanya jadi pendatang haram di Tanah Melayu sebelum kemerdekaan 1957 yang diberi kerakyatan percuma tanpa bersusah-payah. Pengkhianat yang berada di UK ni sepatutnya dijadikan kes contoh hidup agar yang lain di Malaysia boleh mengambil pengajaran.

    Lagi satu, kalau dah kemaruk sangat nak terima juga, jangan bagi status warganegara. Bagi aje status penduduk tetap, KP merah. Adakah kalau diberi KP biru dengan hak mengundi, mereka akan menyokong kerajaan yang menerima mereka semula?

    Kita sepatutnya mengalu-alukan seramai mungkin pengkhianat negara ni untuk berhijrah terus ke negara yang mereka suka dengan syarat “jangan simpan passport Malaysia” sebagai jaminan!

    Ingat, menurut perlembagaan Malaysia, rakyat Malaysia adalah ‘King’s subject’. Jadi dalam kes ini, KDN atau kerajaan Malaysia jangan menandai-mandai nak terima balik. Hanya DYMM Agong yang boleh memperkenan untuk menerima sebagai rakyat baginda atau tidak!

    Mereka telah mengkhianati Yang Dipertuan Agong. Sepatutnya pengkhianat tidak boleh diterima. Yang ada golongan seprti itu di Malaysia adalah juga bakal pengkhianat. Dah pengkhianat, ada hati nak balik Malaysia juga. Kenapa tak balik balik ke negara asal-usul PRC? Saudara-mara penumpang MH370 pun dan minta kerajaan Malaysia pulangkan ahli keluarga mereka (atau ahli keluarga jauh yang dah lama hilang angkara British).

    Macam mana bangsa ‘superior’ sanggup kembali untuk ‘ditindas’, ‘didiskriminasi’ dan menjadi ‘rakyat kelas kedua’? Cer citer!

    1. re: “Hanya DYMM Agong yang boleh memperkenan untuk menerima sebagai rakyat baginda atau tidak!”

      You might have a point there. Dalam ikrar untuk menjadi warganegara, individu berkenaan wajib angkat sumpah taat setia kepada YDP Agong.

      JADUAL PERTAMA

      Perkara 18(1), 19(9)

      Sumpah Pemohon bagi Pendaftaran atau Penaturalisasian

      Saya …………………………. beralamat di ………………………. dengan ini mengaku atas sumpah bahawa saya dengan sesungguhnya dan sepenuhnya menolak dan bersumpah meluputkan segala kesetiaan saya kepada mana-mana negeri atau Negara di luar Persekutuan, dan saya bersumpah bahawa saya akan jujur dan menumpahkan segala taat setia saya yang sebenar kepada Seri paduka beginda Yang di-Pertuan Agong dan akan menjadi seorang warganegara Persekutuan yang sebenar, setia dan jujur.

      1. Dalam setiap passport Malaysia ada tertulis:

        “Bahawasanya atas nama Yang di-Pertuan Agong Malaysia diminta semua yang berkenaan supaya membenarkan pembawa pasport ini lalu dengan bebas tanpa halangan atau sekatan dan memberi apa-apa jua pertolongan dan perlindungan yang perlu kepadanya.”

        atau dalam bahasa Inggeris:

        “These are to request and require in the name of the Supreme Head of Malaysia all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance, and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary.”

        Pengkhianat-pengkhianat ini telah mengoyakkan passport Malaysia dengan BANGGANYA, menunjukkan mereka telah tidak mengiktiraf Yang Dipertuan Agong (YDA). Ada hati pulak terhegeh-hegeh merayu-rayu nak jadi semula rakyat (YDA).

        Dalam hal ini, hak memberi kerakyatan adalah kepada YDA dan bukannya kerajaan Malaysia, apatah lagi KDN atau DS Zahid. Selama ini kerakyatan yang diberi/didaftar adalah mewakili atau atas nama atau diberi kuasa oleh YDA. (Dulu sebelum kemerdekaan atas persetujuan raja-raja Melayu. Kenapa Inggeris tak beri kalau ada yang dakwa Tanah Melayu milik dan diwujudkan oleh Inggeris?)

        1. ‘Dalam hal ini, hak memberi kerakyatan adalah kepada YDA dan bukannya kerajaan Malaysia, apatah lagi KDN atau DS Zahid. Selama ini kerakyatan yang diberi/didaftar adalah mewakili atau atas nama atau diberi kuasa oleh YDA. (Dulu sebelum kemerdekaan atas persetujuan raja-raja Melayu. Kenapa Inggeris tak beri kalau ada yang dakwa Tanah Melayu milik dan diwujudkan oleh Inggeris?)’

          So why the double standard?

          Apa lagi Cina mahu?

    2. re Kenapa tak balik balik ke negara asal-usul PRC?

      sebab PRC tak terima orang macam ni. PRC tahu orang macam ni, kalau di terima masuk, akan jadi Trojan Horses.

      Faham ?

    3. Bukan ‘rakyat Baginda’ tetapi ‘rakyat Persekutuan Malaysia’. YDPA tiada kuasa untuk menerima seseorang sebagai rakyat. Juga tiada kuasa untuk melucutkan kerakyatan.

      1. A naturalised individual can however be stripped of his citizenship. Isn’t this done in the name of the State (Agong)?

        1. YDPA is the head of state. Not the state per se. Simply because YDPA is a constitutional monarch. Meaning his powers and duties are limited by the Consti. Not an absolute monarch like during the Sultanate of Malacca.

          The power to strip citizenship is with the Federal Government, not the Agung. Fed Gomen is exercising the rights for the state, not the YDPA.

          1. re: “The power to strip citizenship is with the Federal Government”

            Can point out the relevant piece of legislation?

  12. import 500 ekor lembu dari uk adalah lebih baik.

    warga yang tidak priotik tidak berguna untuk malaysia .

    1. bq. “import 500 ekor lembu dari uk adalah lebih baik.”

      Exactly the 1st thing that crossed my mind. But then I quickly realise, sometime people could change. Am I hoping too much those people have learned their lessons, the hard way?

    1. Mereka tak berani datang kat rumah cik Helen sebab ada ramai orang kuat kat sini. silap silap nanti kena hentam teruk, cedera parah. Mana berani komen kat sini.

      1. They exercise Dapster Gangster control over the turf in the English-language portals where 99 percent of the commenters are pro Pakatan and everyone is made to toe the oppo line. There the dissenting views lynch mobbed.

        Over here the commenters disagree with the blog admin. For example, I don’t support hudud but a strong majority of my poll respondents do.

  13. I was laughing hard about the part where HY tweeted ‘Young people, don’t lose hope. Don’t change ur country, change ur govt!’ If that’s the case, why did she apply to be PR in Australia? I guess her standard answer would be ‘Because Malaysia is full of racists, extremists and low-class people. Even the weather is racist, which is why we have water ration. We can only live here if we get rid of that cancer called UMNO/BN.’ *snorts*

    Since she was rejected, now she wants to be a nuisance here in Malaysia. If there is one thing I noticed about HY, it is that she is full of self-praise such as ‘I am a generous Speaker’, ‘Gathering of brilliant minds’ and the like. To be honest, if a person is really brilliant, he or she won’t spend their time tweeting here and there as they are busy thinking and working on solving problems and most of all, they won’t belittle others because they understand the concept of humility. If a person is really generous, why would he or she highlight to others that they are generous unless they are insincere and want to show-off? It is action that counts and not words.

    I shudder to think what will happen if PR gets to Putrajaya. The Opposition these days is not filled with high-calibre, strategic thinkers and problem-solvers. Rather, it is filled with silly politicians who would like to be acknowledged as ‘brilliant’ and full of hatred hidden beneath the cloak of ‘love’.

  14. Ada lagi yg sejenis dgn golongan ini. Masa muda muda ramai jadi warganegara Org Putih ; bila dah tua baru terasa jadi rakyat Kelas 3 , terhegeh hegeh nak balik dan mati di negara asal ; kononnya rindu sanak saudara

    1. Saya kenal seorang perempuan yang nak balik Malaysia kononnya rindu adiknya. Itu versi rasmi… konon.

      Versi betul. Suami Mat Salleh nak ceraikan dia. Lepas cerai dia jadi stateless. Australia tak bagi dia citizenship.

  15. Malaysia is the most racists country in the world. Therfore i second DAP punya bayangan cina berhijrah. Jangan lah hanya bayangan. Jadikan kenyataan.

  16. i wonder now whether Zahid’s apology in 1998 was sincere or just for political survival…..
    poyo la Zahid…

Comments are closed.