Posted in Mama DAPster

Lepas kotak ‘Bangsa’ dibuang bolehlah dengan lebih mudah Melayu diKristiankan

Melayu dan Islam saling terikat identiti kedua-duanya di negara ini.

Puan Speaker Hannah Yeoh berkeras menuntut agar butir “Bangsa” dibuang daripada dokumen-dokumen paling mustahak, iaitu surat beranak dan kad pengenalan.

Lihat tweetnya di bawah: “the more important forms should be birth cert & IC application forms. Must remove where it matters”

Twitter - hannahyeoh- the more important birthcert

Membuka langkah

Namun demikian, tidak pernah Hannah Yeoh menuntut pula supaya kotak ‘Agama’ dibuang daripada mana-mana borang rasmi kerajaan.

Sebaliknya Puan Speaker dengan bangga sekali menyatakan bahawa agama anaknya adalah “Kristian” meskipun pada masa yang sama dia malu untuk menggelar anaknya seorang keturunan India.

Dalam pada itu, nampak begitu kuat tekad si Hannah dan partinya DAP untuk memisahkan pengenalan diri Melayu yang sebati dengan Islam.

HannahBorang
Dyana Sofya malu beserta memburuk-burukkan UiTM — baca SINI

Nanti di’UBAH’ agama orang Melayu juga

Apabila hasrat dan niat Hannah Yeoh tidak tercapai, maka mulalah dia melenting dan melalak. Dalam tweetnya (lihat bawah), dia mengejek: “BN tak mampu berubah, race based yesterday, today & foreva!”

Semua dan segala-galanya mahu di”UBAH” oleh DAP.

Jikalau jatidiri Melayu itu berjaya diluntur dan dikikis puak Firster, maka ia akan lebih senang bagi si pendakwah evangelis untuk mengKristiankan kaum Melayu kelak.

Twitter - hannahyeoh- @The_Mamu BN tak mampu berubah

(196 patah perkataan)

Baca juga:

MAIS warns about Christianisation threat

 

Author:

I have no Faceook or Twitter.

62 thoughts on “Lepas kotak ‘Bangsa’ dibuang bolehlah dengan lebih mudah Melayu diKristiankan

 1. H. More than meet the eye. These are trailers and more to come toward erasing 153.

 2. Hello Helen dan Assalamualaikum kepada pembaca semua…

  Mungkin pandangan saya ada sedikit kontrovesi tetapi ini pun untuk kebaikan semua Umat Islam di Malaysia…

  Bagi saya kita tak perlu takut dengan Missionary Kristian jika orang Islam yang miskin tidak dinafikan hak zakatnya… Kita boleh tengok sendiri betapa susah untuk orang Islam yang miskin dapat bantuan daripada pusat zakat… Ini jika ada orang miskin minta bantuan dari gereja kita marah kepada pusat zakat tetapi masalahnya marahnya kejap je… Lepas tu sejuk balik… Macam mana tu???

  Lepas tu tengok jugak bagaimana kerenah alim ulamak kita… Adakah habit dia akan mendekatkan atau menjauhkan orang daripada agama… Kita tengok sendiri ulamak makin banyak yang kumpul duit dan pakai kereta besar tetapi orang miskin yang ada di sekitar rumah dia tidak dibantu… Yang dibantu orang di Kemboja sana… Jadi macam mana tu???

  1. Yang tu kita sama sama kena perbetulkan dari dalam, kena banyak sabar. Ulamak pun bukan maksom, kita tak perlu taksub sangat. Kita juga tak perlu nak hsiran kalau ulamak tak sesempurna yang kita nak.

   Baitul Mal semakin efisien, sila lawati dan saksikan sendiri… first hand. Pelaksanaan yang tidak bagus bukan bermakna ianya harus dibakul sampahkan saja. Penambah baikan dan terutamanya input harus sentiasa disalurkan oleh pemerhati seperti anda. Kritik konstruktif bagi cadangan untuk tambah baik.

   1. Pokok pangkalnya orang Cina Kristian (evangelista “lahir semula”) amat cekap dan berkesan dalam usaha-usaha dijalankan mereka. Itu saja.

  2. Memang dah jadi dah pun bukan takat cadangan aje. Memang betul pusat zakat kena lebih peka. Tp apakan daya puak2 politik bulan ramai kat institusi islam msia jd keje dorang berpolitik aje.

   Semua x betul kat msia ni. Kristianisasi mmg dah ade lama dah.

   1. Re. Zakat dan Baitumal

    Harap sahabat-sahabat Muslim berhat-hati mengeluarkan kenyataan tentang zakat dan baitumal. Memang betul ada segelintir pegawai yang tak effective dan efficient. Itu semua pekara biasa, dan berlaku di syarikat-syarikat koperat juga.

    1. Sebagai komuniti Muslim kita patut sama-sama membantu Baitumal untuk mengenal pasti mereka-mereka yang memerlukan bantuan disekitar kita. Mereka tiada masa 24-7 untuk bergerak kesekitar alam semetsa untuk menolong setiap golongan asnaf;

    2. Ramai dikalangan golongan asnaf yang tidak faham procedure, policy dan tatacara untuk meminta bantuan. Ianya sebenarnya memang memerlu sedikit masa, paling kurang 3 bulan dan biasanya 6 bulan sekiranya tiada maklumat lengkap;

    3. Telah berlaku banyak penipuan dilakukan oleh golongan asnaf yang tidak bertanggungjawab, hingga menyebabkan golongan asnaf yang betul-betul memerlukan bantuan menjadi mangsa keadaan. Saya petik 2 kisah yang baru saja berlaku yang tidak diwar-warkan oleh baitumal atau pihak masjid;

    a. Kes 1

    Seorang wanita India datang ke Masjid yang terletak dikawasan Bukit Bintang dan meminta pertolongan dari pihak Masjid. Beliau mengatakan bahawa beliau seorang mualaf dah telah dianiaya oleh suami, hingga nak makan pun tak ada duit. Pihak masjid datang ke rumah beliau dan membawa bantuan dan menguruskan untuk mendapat bantuan zakat dari baitumal. Setelah berjaya mendapatkan bantuan, dan tidak lama selepas itu seorang jemaah masjid terlihat beliau keluar dari sebuah kuil hindu dan memakai potu didahinya;

    b. Kes 2

    Seorang remaja cina yang tidak bekerja datang berjumpa pengawal Masjid dan mengatakan beliau ingin memeluk Islam. Beliau telah di Islamkan oleh imam masjid. Selepas itu segala urusan bantuan diuruskan, dari segi kewangan hingga mendapatkan pekerjaan. Saya kenal siapa beliau dan selalu melihat beliau berjemaah di masjid. Sejak 2 atau 3 bulan ini, saya tidak lagi melihat mualaf cina tersebut, lalu saya bertanya pada pegawal masjid tersebut apa telah berlaku pada beliau. Menurut pengawal masjid tersebut beliau telah murtad dan telah menyatakan hasratnya pada pihak masjid, Macam-macam alasan diberikan, dia diugutlah, keluarga marahlah etc. sedangkan sebelum itu tiada masaalah langsung. Yang lebih menyakitkan hati beliau dengan sengaja menyembah berhala ditepi jalan dikawasan tersebut dan ini disaksikan oleh seorang jemaah masjid lalu mengambil gambar perlakuan tersebut dari berbagai sudut;

    Banyak lagi kisah-kisah yang saya boleh ceritakan, tapi dua kisah ini baru sahaja terjadi.

    4. Jadi apa tanggungjawab kita sebenarnya? Mudah cerita, buka mata dan telinga kita. Lihat saudara-mara, sahabat-handai, dan jiran-tentangga yang memerlukan bantuan. Sekiranya ada, cuba tanya apa diperlukan, kewangan, bantuan perniagaan, persekolahan, perubatan etc. Ini dapat diuruskan dengan cepat, effective dan efficient, sekiranya kita sama-sama membantu. Semua maklumat ada didalam internet, tapi ramai golongan asnaf yang tidak celek-IT, jadi bila mereka pergi ke Baitumal mereka pergi dengan masaalah yang dihadapi dan tidak membawa butir-butir keperluan yang lengkap. Lebih malang lagi, sekiranya pihak Baitumal bertanya dengan lebih menyeluruh dan teperinci, mereka samada rasa putus asa dan ada yang sampai marah-marah, seolah-olah pihak Baitumal tidak mahu menolong.

    Saya menulis melalui pengalaman, dan saya berharap agar sahabat-sahabat Muslim akan lebih peka dalam hal ini. Jangan sesedap hati menyalahkan Baitumal semata, kalau tidak faham duduk pangkal sebenar.

    1. Saya bersetuju benar. Cakap2 tak baik yang dulu sering diulang2 sehingga memberikan konotasi negatif. Kita kena bantu asnaf dengan lebih pro aktif, jangan hanya kritik sahaja, pengendali Baitulmal juga manusia biasa seperti kita semua, ada keluarga dan urusan lain.

     Sila ke Baitulmal dan lihat sendiri bagaimana asnaf dibantu. Saya pun bercakap melalui pengalaman.

  3. Cer bagi tahu apa definisi ulamak ? Kesemua nabi2 dan rasul2 ada kerja 9-5 so to speak. Tapi geng ularmak la ni byk yg takde kerja 9-5, kerja depa bagi ceramah/kuliah. Depa lantik depa jadi ulamak dan ngaku jadi pewaris nabi.

   Quran surah al fatir mentakrif ulama adalah para saintis. Geng lebai malang yg lantik diri depa jadi ulamak hanya untuk cari makan ja.

   1. Re. Ulama

    A body of Muslim scholars who are recognized as having specialist knowledge of Islamic sacred law and theology.

    Re. Tapi geng ularmak la ni byk yg takde kerja 9-5, kerja depa bagi ceramah/kuliah. Depa lantik depa jadi ulamak dan ngaku jadi pewaris nabi

    Menyampaikan ilmu akhirat dan duniawi memang tugas mereka.

    Re. Quran surah al fatir mentakrif ulama adalah para saintis.

    Quote ‘al-Imam al-Maraghi ketika menafsirkan ayat dalam surah al-Fatir, Ulama’ ialah orang yang takut azab Allah dengan banyak melakukan kepadanya. Dengan ilmu yang mereka pelajari datanglah keyakinan, jika dibuat maksiat akan dibalas dengan siksa, demikian kalau dibuat baik maka mereka akan dibalas dengan syurga.’ Unquote

    Quote “Konsep ulama’ boleh ditakrif dengan berbagai difinasi yang berlandaskan latar belakang kesarjanaan atau disiplin ilmu masing-masing. Perkataan ulama’ itu adalah kata jamak dari perkataan “’Arab iaitu ‘Alim. Kemudian lahir pula perkataan ‘Alamah iaitu orang yang benar-benar mengerti atau mengetahui dengan mendalam hakikat sesuatu. (Muhamad Ismail, 1961:26.)

    Menurut Dato’ Dr. Harun Din, dalam al-Quran karim terdapat dua kali sahaja perkataan ulama’ itu digunakan. Kedua-duanya merujuk kepada yang mendalami pengetahuan agama. Yang mendalami agama Islam diistilahkan dengan al-ulama’. Ada alif dan lam. Ini bererti bahawa ulama’ adalah istilah khusus yang dimaklumi bahwa hanya diguna pakai untuk yang mengetahui dan mendalami tentang agama Islam sahaja. Di dalam bahasa arab ada banyak istilah selain ulama’ yang diguna bagi merujuk kepada bidang masing-masing. Contohnya (khabir atau khubara’ untuk pakar yang lain dari bidang agama), Muhtarif atau muhtarifun, Fanni atau fanniyyun yang merujuk kepada technician, Mahandis arkitek, Tabib akhsai pakar perubatan.” Unquote

    Please read here for better understanding.

    http://lamanpelajarislam.blogspot.com/2012/12/pengertian-ulama.html

    Re. Geng lebai malang yg lantik diri depa jadi ulamak hanya untuk cari makan ja.

    Dulu saya pun berfikiran macam ni juga. Tapi sekarang dah berubah setelah menghadiri sedikit-sebanyak masjlis ilmu dan tenguk cermin BETAPA JAHILnya saya selama ini.

    Setiap manusia memerlukan sumber kewangan untuk menampung kehidupan, ada yang berniaga, bertani, makan gaji dan ada pula yang menyebarkan ilmu agama. Diakhir zaman ini, terlalu ramai yang mengejar dunia hingga memandang rendah pada mereka yang memilih berdakwah sebagai sumber kehidupan.

    Saya pernah terkejut beruk bila seorang rakan komplen dan bising-bising, belajar mengaji secara perseorangan dan ustaz datang kerumah dicaj RM350 sebulan, dan caj ini akan dikongsi jika ada rakan-rakan turut serta. Tapi beliau dengan selamba bercerita, yang bayar tuition anaknya hampir rm500 seorang setiap bulan. Dahlah tu pergi kelas percuma yang sedia ada sekarang tak mahu pulak.

  4. Satkajams,

   Orang orang tua ada berkata “Lulus jarum luluslah kelindan”.

   Maksudnya perkara yg kita sebagai manuusia anggap remeh kadang kala bawa masalah tersebar satu hari kelak.

   Apa dengan bangsa. Jika di USA, ada column untuk bangsa juga seperti “white, black, Native, Hispanic, Asian american”, jadi kenapa malu dengan bangsa.

   Kita tak ada masalah bersekolah berasingan. Kenapa heboh dengan satu ruang pasal “bangsa” dalam dokumen rasmi? KENAPA

   KERANA dengan mansuhkan “bangsa”, maka apa yg termaktub untuk bumiputera kini terbuka luas untuk bukan bumiputera ambil.

   ISU KELEMAHAN Pusat Zakat tak ada kena mengena dengan isu “bangsa” ni. Itu kita boleh perbaiki.

   Saya sebenarnya lebih takut lihat Melayu bila kaya jadi lupa diri dan enggan terima bahawa dia naik sebab sokongan bangsanya dan Kerajaan (yg dikuasai bangsanya). Menang bertanding di kawasan pekat Melayu. Tetapi bila naik, begitu mudah perlekeh segala kebimbangan Melayu.

   Sesetengahnya pula anggap mereka hebat sebab suka “tweet”. Dan mereka terlena sebab popular (tetapi tak disokong) oleh bukan Melayu. Pergilah bertanding di Ipoh barat. Barulah tahu mereka ditolak sebab mereka Melayu.

   Sesetengah CEO pula lebih percaya bukan Melayu. Hanya mereka Melayu di situ. Segala hampir semua pengurusan kanan adalah bukan Melayu. Bila berkuasa enggan pula letak ketua jabatan dari Melayu. Bila ketua jabatan bukan Melayu, maka hampir semua kenaikan pangkat adalah bukan Melayu.

   JANGAN MALU FAKTOR BANGSA. Ada Arab Saudi. Arab itu bangsa. Saud mrerujuk pada Bani yg memerintah. Ada Liga Arab? PERKAUMANKAH?

   Ada Negara China, India dan ada Tanah Melayu. Itu hakikat. Membuang perkataan “bangsa” tidak selesaikan masalah perkauman. Malah buka ruang untuk Melayu lebih ditinbdas.

   APA YG DOK TAKUT SANGAT dengan sokongan mereka (orang Cina). Bukankah tanpa mereka juga UMNO boleh berkuasa.

   1. Seorang pengarang kanan The Sun (mungkin dia terlepas cakap) telah mendedahkan alasan yang sebenarnya kenapa bani Yahudi Yeoh begitu berkeras mahu membuang butiran bangsa dalam borang-borang rasmi.

    Tulis Balan Moses:

    “Malaysia was abuzz early yesterday with the statement from a government bigwig that the race column would be dropped from certain official forms.

    “This was what most non-Malays had been hoping for in their bid to ensure that they received equal opportunity in all fields ranging from places in university and government jobs to loans from specific institutions.”

    http://www.thesundaily.my/news/1040715

    Sepatutnya mereka, yakni puak Firsters, terus-terang mengaku sahaja bahawa mereka mahu mansuhkan Kedudukan Istimewa orang Melayu Perkara 153.

    Berjujur adalah lebih baik daripada menipu bulat-bulat menanam tebu di tepi bibir al-kisah hipokrit mereka tentang Anak Bangsa Malaysia dan kasih saying manusia sejagat walhal mereka-mereka itu penuh dengan benci dan hasad dengki.

 3. Sambungan…

  Kita tahu yang semua evangelista yang kurang ajar ni datang dari Semenanjung… Tetapi kita juga kena tahu yang bukan semua orang Kristian jahat…

  Orang Kristian dari Sabah dan Sarawak adalah contoh yang baik… Mereka hormat pegangan dan perbezaan akidah antara kita… Cuma bagi saya kebanyakan orang Semenanjung sendiri yang pandang rendah terhadap mereka…

  Bila sebut Sabah dan Sarawak maka semua ingat dua negeri ni mundur, orang masih pakai cawat dan jahat belaka… Buang segala pandangan negatif terhadap dua negeri ini… Kita sendiri kena dekat kepada mereka, kenali dan berhubung dengan mereka… Jangan guna pendekatan Taliban dalam mendekati mereka… Ini jika kita sendiri tak nak dekati dan masih pandang hina dengan diorang macam mana mereka nak berbail dengan kita???

  Perkara yang terpenting sekali ialah kita kena BERUBAH!!! Kalau kita tak berubah, memanglah makin banyak munafik yang berleluasa di samping hubungan antara Melayu-Bumiputera Sabah Sarawak lebih teruk dari sekarang…

  1. Saya setuju, bumiputra Sabah dan Sarawak saudara dekat kita. Sedarah. Iban dan Melayu Kedah gene pun dekat… ada yang sengaja nak renggangkan sesama kita.

 4. Helen, i remembered in one of our exchanges you did posted a video of LGE telling the Cinas that they are the second class citizen, the ceramah was held in Padang Kota, could you please redirect me to the link please…

  This ‘Melayu’ hairan why so many Cinas mudah lupa?

  1. Minute 6:30 onwards — Translation from Hokkien

   “Is it possible for us to become first class citizens in Malaysia? For 50 years, over a period of 50 years we have been second class citizens, third class citizens, fourth class citizens, aaah. Enough is enough, true or not? So we need to tell Abdullah Badawi, to say to Ong Ka Ting, say to Koh Tsu Koon so that they will know … we want to be first class!”

    1. Got lah. Already linked above. Video doesn’t show on your browser?

     Here it is again: YouTube

     If still no have, you can Google yourself in YouTube, keywords:

     “DAP Lim Guan Eng Speech in Penang”, uploaded by Calvin Yeo, date March 6 in 2008, “Han Chiang School’s field”, 50k turnout.

    1. That we (Chinese) are “second class citizens” is an item of faith already.

     Consider the big picture that 90 percent Chinese voted oppo in the last GE.

    2. Of course it does. Where was Sin Chew when Guan Eng seditiously putting down the Cinas into a lesser Malaysians? Why did Sin Jew kept mums on his lies. Sin Chew should have reminded LGE that he was wrong to say so just as they did with Abdullah from ISMA. If it is not okay for a Malay or a bukit bendera Mamak to say so, would it not be as seditious, in equal measures for a Chinese to do the same?

     So Sin Chew why the double standard? No I rephrase, so Sin Jew, why so racist?

   1. i’m having a paradox here…

    everywhere i look, mostly the one who drive luxury and imported cars is chinese,

    everywhere i look, most of the shop whether in shoplots or shopping complex is operated(or owned) by chinese…

    everywhere i look, most of the corner, bungalow and elite houses i can guess the owner is chinese..

    everywhere i look, the one who flock the luxury item, shops, expensive restaurant and places, mostly are chinese…

    and i used to have luxurious hobby (collecting some game cards), and guess what who’s the majority involve and buying stuff everyday/week like there’s no tommorow->chinese…

    imagine, if they are second class citizen, could they really afford everything i’ve said above?
    is it really they are the second class citizen and oppressed until they cannot accumulate wealth here like the native south africa used to be??

    I’m talking from the commerce/wealth/economic view since.. yeah.. ‘most’ of chinese sembah duit… you know..

    thank you..

    1. ‘imagine, if they are second class citizen, could they really afford everything i’ve said above?’

     Only in Malaysia!

     1. Stereotyping Chinese is not at all being realistic or helpful.

      Keep this up and by GE14, a total of 98.5 percent of the Chinese votes will go to the oppo.

      1. Helen, I am at a lost. What else do I do? Is there any other way to describe the Chinese anyway?

       And I actually see no wrong with stating the obvious? That’s what marketers are doing for years and they made millions. Isn’t that what research houses and think tanks are doing all these years. Reading the obvious.

       ‘Keep this up and by GE14, a total of 98.5 percent of the Chinese votes will go to the oppo.’

       I believe the Chinese had made the decision to not voting BN en bloc by themselves. Nobody had forced them to. I wholeheartedly believe that nobody can too.

       Actually I really wanted to see this to take place. I wanted to see, too, whether langit itu tinggi atau rendah for the Chinese? Don’t you?

       1. re: “And I actually see no wrong with stating the obvious?”

        I do see some of what ‘kir’ says but then again – as one example – so do Malays drive luxury/imported cars, etc. Just pop in at PanPac during PAU and see what kind of cars the Umno delegates drive.

        There are 7.5 million Chinese in Malaysia and is the entire Chinese population to be bounded by make of car, corner bungalow house, shopping?

        If you want to go down this path, everyone else can do the same and we can also run a few stereotypical criteria describing the mamaks, for a start, and the Malays.

        1. Helen, in case you haven’t already, please wake up!

         We already did it. And the Chinese certainly are not the victims.

         1. 90 percent of the Chinese voter think they are. Among the DAP luminaries, there is Gaun Eng’s Special Officer Chan Lilian who tweeted “: “i think all Christians shud march for all the persecution they had done to us and our Lord”.

  2. Islam1st,

   Not why “cina” mudah lupa. The question is why the Malays are stiill Blind. BLIND AS A BAT.

 5. Golongan missionari tidak mensasarkan orang Islam bertukar agama menjadi Kristian tetapi cukup dengan melonggarkan ajaran Islam sahaja. Jika benar bilangan murtad tidak ramai, itu bukan sebab tiada gerakan missionari, tetapi itu bukti umat Islam berjaya mempertahankan akidah mereka.

  Pelbagai cara digunakan untuk melonggarkan pegangan islam melayu antaranya ialah hiburan, pergaulan bebas, filem,budaya kuning, menyebarkan ideologi yg bertopengkan islam spt. Islam liberal, islam pluralisma, islam moderate, perjuangan feminisma, etc.

  1. re: “bukti umat Islam berjaya mempertahankan akidah mereka”

   Saya setuju. Melayu teramat erat hubungan dengan Islam dan tidak mudah tergoncang.

   But it doesn’t stop the Christian missionaries from trying though.

 6. I am proud to be a Malay and a Muslim.. When I travel I am thrilled when a foreigner ask about my RACE.. I find it an honor their interest to know more about my MALAY race..

  UNGKAPAN Laksamana Hang Tuah ‘Tak kan Melayu hilang di dunia’ will be handed down to my future generations.

  So how now Tembam?

  1. They will take it one step at a time, Rina.

   Like soil erosion – hakis, hakis, hakis – lambat laun tanah runtuh juga.

   null

   1. Tidak semudah Cik Helen.

    Convent dulu we spent so much time with our Nun/teachers including most weekends (community work). Yearly, parents ikut sama turut menyibuk to help raise funds for our school. Myself for 6yrs and others right thru Tgkt 5 – 11 long years.

    Those teachers were very special – our dear and exceptional mentors – however my classmates (mix of Muslims/ Taoist/ Hindus/ Buddhist) none converted to Christianity. One Christian (Portugese/ serani) became a Muslim ade le.

    Kalau lihat cara Tembam and her friends rasa agak kekok dan pelik le, tak caya le if they claim themselves to be preachers of Christianity.. betoi ke mereka ni serious Cik Helen?

    1. I think, Rina, we have to be crystal clear that the convent teachers of your era are far removed from the flashy singing and dancing evangelistas of today’s digital age whose “churches” are neon-lit like Genting casinos and whose worship service is like a pop concert.

     Your convent nuns would be aghast if they’re told that City Harvest’s Sun Ho (pix below) is an evangelical pastor.

     null

 7. Did you note that she wrote “Malaysian” on the race column but proudly proclaimed “KRISTIAN” on the religion column? What’s the point of uniting Malaysians by discarding ethnic identity yet dividing them via religion? Isn’t the religion is a far more divisive issue in Malaysia today than ethnicity?

  DAP’s Bangsa Malaysia is never about uniting the country but a code word for eliminating the NEP and establish Chinese control over the country political and economically. DAP have done far more than Perkasa or other groups in dividing the nation and stirring hatred.

  Many Malay PR supporters do not realise that many of the Chinese vote for DAP not because they hate corruption or mismanagement but they hate the Malays. They tolerate with Malays in PKR and PAS because they can use these ignorant Malays as a stepping stone to achieve their utopia.

  Being an Indian these Dapsters open up to me and they tell that they just hate the Malays. That’s why I say that even if BN repeal NEP or Malaysia reaches the same level of corruption free as Singapore, they will never vote BN. But they will vote DAP even if the DAP leaders are totally corrupt or incompetent.

  In Penang today, no matter what you say about LGE and DAP, many Chinese will not even listen to you. In fact they defend LGE and DAP to death.

  1. Re eliminating the NEP and establish Chinese control over the country political and economically

   The Chinese are just tools of these people. The fact that they want to get rid of the race column shows explicitly their views of the Chinese.

   But of course the 90% of Chinese think the Iguana party is a Chinese party, when in fact it is not. It is a corporate fascist party, with a super elite at the top, funded by big “Chinese” businesses. The fact of the matter is, the high caste “Chinese” view those 90% as serfs. Want an example ? Look at Singapore. Look at how the Singapore government treat their Chinese. There is a misconception by many people that the Chinese lord over the racial minorities in Singapore. No. What actually happen is an elite super class educated by Anglo Saxons lord over everyone else in Singapore.

   Re They tolerate with Malays in PKR and PAS because they can use these ignorant Malays as a stepping stone to achieve their utopia.

   Those Malays also tolerate the Iguana party out of political expediency. Think about it. If these 3 parties are not in a pact, would their supporters vote for any of these parties ?

   Re Being an Indian these Dapsters open up to me and they tell that they just hate the Malays.

   Exactly. they will reveal their real character when they discuss these issues in private. I can also say the same with regards to those Malays from Pas too. They too say the same thing to me in private what they really think of the Chinese. Birds of the same feathers flock together.

   1. Well put TIJ. That is what happening to the Chinese in Singapore. They trying to shield it with the Chinese rules over everyone but the truth is if the Chinese elite’s the one who rules above everyone else.
    The Chinese Malaysian forgetting to asked this questions, why does the Singapore Government need to imported a Chinese from mainland and where the Chinese Singapore been gone too.

    :dsarah

   2. Spot on. Pakatan is not a political party, not even a marriage of convenience. They hate each other even more than they hate BN. PAS wants to use PKR/DAP to achieve its theocratic dreams, DAP wants to use PKR/PAS to achieve its Ketuanan Kristian and PKR just wants to get Anwar to be the PM so they can plunder the country.

  2. Well said Sir. I have no better conclusion than yours. U have said it for me.

  3. Aneh

   Many chinese voted against BN not because they are pro-DAP, PKR or PAS. They are just sick and tired of the abuse, corruption and the rest of this nonsense that has been openly shoved down our throats of all malaysians all these years. The chinese, except some racists bigots, have never questioned the special rights of the malays to bring them to a level where they they do not need “tongkats” to walk but sadly this has not happened.

   “Prosper thy neighbour and we shall all be prosperous” as this adage goes if you understand what I mean.

   Nandree and vanakam

 8. LKS is foaming at mouth that Isma accused the Chinese of bullying the Malays. He accuses them of being racist and provocative. But isn’t the same thing being said repeatedly by DAP’’s own leaders?

  Our very own Lady of Subang Jaya, Saint Hannah has been saying for years that the Christians and non Muslims being bullied and prosecuted by the Malay Muslims? Should she too locked up for being a racist extremist ?

  LKS’ own son is another racist agitator who never fail to sprinkle his speeches for religious holidays with message of hate. LKS should look into the mirror before casting the stone at the sinners.

  1. CS, what else is news?

   ‘These same people who went around the world crying foul when some of their leaders are convicted and punished using the Sedition Act, saying that this Act have been abused as one of the political tools to silent their voices and stripped them from their seats are now trying to use the same act to silence the voice that is just quoting a historical fact from an academic publication. Is this not against their own belief of free speech?’

   http://www.ismaweb.net/2014/05/the-pot-who-called-kettle-black-zaizul-azizi-zaman/

  1. Is Jeq Hui a Muslim? There’s one phrase she uses “us Malaysian Muslims”.

   1. Not sure. Yes she did use the phrase “us Malaysian Muslims”. Your articles appeared before in F M T, could it be that she’s using a pseudonym ? Do they use that for people who do not want their real names published ?

    1. Several of my articles have appeared before in FMT until the commenters became a vicious lynch mob. The way the oppo portals operate make it impossible for any writer to be unsupportive of Pakatan. Any writer not pro-Pakatan is insulted and slandered through personal attacks.

     The byline ‘Jeq Hui’ rings a bell from some years ago. I believe the writer is Chinese and a friend of Susan Loone’s, and possibly one of the pioneer bloggers.

     Maybe it’s just bad sentence construction, i.e. “us Malaysians” (okay) conflated with Malaysia’s Muslim population being distinct from the Muslim populations of other countries and she was just identifying with Malaysian Muslims. Shrug. Quite immaterial.

   2. Giving the FMT letter a proper read.

    There’s this line, “As a Muslim, I am not denying hudud …”

    So the writer is a Muslim.

   3. Redaction:

    The writer appears to be a “he”, and not a “she” as I mistakenly thought earlier.

    cf this line: “I would not say that I am the best of ustazs”.

  1. The author is some Isma chap. That alone is enough to send the readers into hysterics. Just get your popcorn and fizzy drink, and sink into a comfy armchair. It’s fun to watch.

   1. “While equating Islam to a tree – You missed out on one thing – there is not just one tree. there are many trees as there are as many fruits. ”

    “Why should there be only one approach to understand the law that the Prophet taught us when he intended to leave that space of varieties for the ease of whole mankind?” Syed Ahmad, did the Prophet himself tell you of this intention?

    “The Almighty has cared for these trees, saved them from drought, disease, avalanches, and a thousand tempests and floods. But he cannot save them from misguided, fools.who contribute to the cause of its decay by rigid conformity to interpretations made in other ages.”

    Actually the readers give a very good counterpoint. Isma’s interpretation is rigid and it considers its interpretation to be the One True Path, despite significant conservatives disagreeing with their ideology.

 9. I just hope that we can move past this race and religion issue. We should just work together as Malaysians for a better and prosperous country.

 10. Dear Aunty Helen, I agree with you. I’ve been to lots of programs that explain about this. Article 160(2) says Melayu must be a Muslim.

  Muslims cannot go to places like casino. If the person’s I.C. says Melayu then that person must be a Muslim and they can be charged for going to casino. The same with other things like not fasting during Ramadan, drinking alcohol and others. Their agent, COMANGO fights for Malaysia to sign ICCPR, ICERD and to abolish the Syariah Law at the United Nations and called Muslim activists especially Muslim UPRo as extremists.

  They say bad things about the government and said that Muslims must be able to change their religion. They even fight for Shiah to be accepted. They like to see the Muslims lost their faith to ajaran sesat. They want the children to be able to choose their own religion and so religion must not be written in birth certificate. 

  By the way, why does Hannah Yeoh’s first daughter’s race is Chinese and not Indian like her father? Hannah Yeoh must be a racist if she thinks that a Chinese is better than an Indian.

 11. DAP masuklah pendalaman Sarawak dan Sabah, adinda Ms Helen. umumkan kepada sepupu kita Dayak dan Kadazan-DM tu bahawa bangsa mereka digugurkan .. jadi gugur sekali hak istimewa Bumiputra.

  Sudahhlah cadangan bahalol, juga garenti mereka tak balik keluar !

  Haji M Zin
  Alor Gajah DPH

Comments are closed.