Posted in Evangelista Bintang Tiga

Adakah @YouTiup akan didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia?

Seorang pengguna Twitter hari ini didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 di Mahkamah Sesyen Jenayah, Kuala Lumpur atas tuduhan menghina YDP Agong. Laporan seterusnya di MyMetro.

Beliau telah dikenakan caj selepas siasatan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Di samping itu, SKMM juga berjaya mengesan seorang lagi individu yang menghina Almarhum Sultan Azlan Shah, mengikut laporan Berita Harian seminggu lepas (30 Mei).

Adakah Stevie Chan, si ‘anak buah’ The J-Star itu akan turut dibawa ke muka pengadilan? Kenapa The J-Star buat pekak dan bisu liputan kes ini?

The Malaysian Insider@YouTiup

ATAS: Klip video yang dirakam oleh @YouTiup diberikan publisiti oleh TMI

Stevie Chan lebih dikenali sebagai pemilik akaun Twitter @YouTiup yang selalu suka mengundang kontroversi.

Satu klip video petua memasak oleh @YouTiup telah dipromosi hari ini oleh The Malaysian Insider di muka depan laman sesawang http://www.themalaysianinsider.com. Screenshot (atas) halaman TMI  diambil pada jam 5.20 petang tadi.


Twitter - YouTiup- umno is like a pig, if it wears

Siapa @YouTiup?

Dia kawan @reginalah.

Selain TMI, si Gunting dalam Lipatan The J-Star juga begitu ghairah mempromosi si @YouTiup ini.

Memang sudah menjadi tabiat media pro-Kristian untuk cuba menaikkan nama individu penghasut yang kerap menyakitkan hati orang Islam.

BAWAH: Bibit awal (Februari 2014) Stevie Chan memasak hidangan babi

Pixelated Pork Show

(188  patah perkataan)

Berkaitan:

The overweaning presumption of the evangelistas

Author:

I have no Faceook or Twitter.

37 thoughts on “Adakah @YouTiup akan didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia?

  1. JAIPP tuntut mayat mualaf, pengkebumian Buddha terhenti

    GEORGE TOWN: Pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) menghentikan satu majlis pengkebumian Buddha tengahari tadi dan menuntut mayat si mati diserahkan kepada pihak mereka kerana mendakwa si mati telah memeluk Islam.

    Si mati yang dikenali sebagai Teoh Cheng Cheng, 38, didakwa memeluk agama Islam lebih kurang 17 tahun lalu. Nama Islamnya didaftarkan sebagai Nora Teoh Abdullah.

    Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/jaipp-tuntut-mayat-mualaf-pengkebumian-buddha-terhenti-37482?cp

    P.S

    Only in Selangor and Pulau Pinang stuff like this happened and why?

    1. Re Only in Selangor and Pulau Pinang stuff like this happened and why?

      Nak meraih sokongan orang Islam terutama sekali orang Melayu Pas dan PKR.

      Tapi saya percaya, ada agenda lain. Ramai orang bukan Islam terutama sekali orang Cina mereka ingat hal hal berkaitan dengan agama Islam adalah di bawah bidang kuasa kerajaan pusat.

      Jadi, apabila perkara seperti ni berlaku, terutama sekali di Pulau Pinang dan Selangor di mana terdapat banyak penghuni Cina, ini akan menaikkan kemarahan mereka terhadap kerajaan pusat yang di pimpin oleh Umno. Lagi banyak perkara sebegini berlalu, lebih banyak peluang bagi pihak pembangkang khasnya DAP untuk menanam benih benci di kalangan orang Cina terhadap orang Islam dan khususnya terhadap Umno.

      Kalau tak percaya, tanya saja orang Cina sama ada mereka tahu atau tidak bahawa soal berhubung dengan agama Islam terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan bukannya kerajaan pusat. Saya yakin saudara akan terpegun dengan jawapan yang mereka beri kepada saudara.

      1. re: “pihak pembangkang khasnya DAP untuk menanam benih benci di kalangan orang Cina terhadap orang Islam dan khususnya terhadap Umno”

        Mustahil apa yang diceritakan TIJ !! Orang Kristian senantiasa diasuh supaya mencintai semua umat manusia.

        Malah evangelista tidak membenci walau musuh-musuh mereka pun tetapi segala kejahatan seteru akan dibalas dengan kebaikan yang berpada-pada.

        Light will prevail over Darkness; Christian LOVE will banish Muslim Hate. That is the way of the Cross.

        null

        1. Not many people appreciate your witty sarcasm though, especially the folks from the opposition. But then again its the witty sarcasms of you and your readers that make this blog so interesting.

          If I were to patronize opposition blogs and social media, all I’ll ever get is their “love” and with the prolonged exposure, I may have to check into a rehab facility to detox.

          Mind you, moving into a rehab facility is a costly undertaking. But thanks to your blog, there’s a people’s rehab facility, for free but okay we have to introduce 3 people to your blog but its way better than spending tons of gold and all we get may turn out to be fake redemption in the form of perpetual hysteria a.k.a holy water.

          Remember City Harvest Church ? That Church is also a rehab facility l o l !!!

          1. re: “okay we have to introduce 3 people to your blog”

            You can also link my articles on your Facebook or tweet as a show of support for my writings.

            1. Re You can also link my articles on your Facebook or tweet as a show of support for my writings.

              We’re doing it. Me and my colleagues have been doing it for quite some time.

      2. Apek DAP asalkn nampak Melayu pakai Uniform, songkok atau ketayap semua depa bedal UMNO. Many of them r so blur, clueless or confused lots.

        Hari tu dok maki kuat2 lesen perniagaan kat Subang Jaya naik, bila saya xplain terdiam sipu “kemaluan”.

    1. The Dapster Khairy current will meet the Isma tide. Methinks Malays are becoming more fundamentalist. So the Isma tide is stronger.

      null

      1. Al Qur’an menyebutkan bahwa ada batas antara dua lautan yang bertemu dan keduanya tidak melampaui batasan ini. Allah berfirman:

        مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَا يَبْغِيَانِ

        Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu, antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui masing-masing. (Al Qur’an, Ar-Rahman (55):19-20)

        http://www.al-habib.info/review/al-quran-batas-dua-lautan.htm

      2. You shld post the video on these magical tides. A real wonder. When we get to see these types of pic, akn datang kesedaran diri “begitu kerdilnya kebolehan diri” we learn to be humble.

        Yg sekok ni nak jadi instant celebrity macam Namewee or Justin Beiber? Memang takde creativity la.. What a waste of talent!

      3. I wouldn’t call it fundamenatlist. Tapi bila dah terasa sangat diasak, digasak, diganyang, diperbodohkan, dipermainkan, disepak terajang, membarakan kemarahan.

        Dia macam perkahwinan. Bila pasangan itu mula berlaku curang, kali pertama bagi sesetengah orang boleh dimaafkan, tapi kalau dah jadi biasa, maka timbul benci dan segala yang dilakukan oleh pasangan menipu itu, terserlah keburukannya.

        1. re: “Tapi bila dah terasa sangat diasak, digasak”

          Orang Kristian selalu menekankan bahawa mereka “hanya 9 peratus” daripada jumlah penduduk. Mereka kata takkan lah orang Islam yang membentuk lebih 60 peratus jumlah penduduk boleh takut pada bilangan penganut Kristian yang kecil ini.

          re: “diganyang, diperbodohkan, dipermainkan, disepak terajang, membarakan kemarahan”

          Orang Kristian begitu beriya-iya membayangkan diri mereka sebagai kelompok yang mencintai keamanan dan bersifat lemah lembut serta tidak pernah menjadi ancaman kepada barang sesiapa pun.

          Hanya puak pelampau dan rasis sahaja yang sering marah-marah, kata orang Kristian.

          re: “maka timbul benci dan segala yang dilakukan oleh pasangan menipu itu”

          Orang Kristian mencurahkan kasih sayang ke atas semua jiran-jiran. Cogankata agama Kristian aliran evangelisa ialah “Allah itu Cinta” (God is Love).

  2. Kau tak makan babi, orang lain makan, apa masalah kamu?

    Macam orang Hindu tak makan lembu, tapi yang lain makan, dia orang tak bising pun.

    Ngapa orang Melayu Islam jer yang bising kuat pasal makan Babi atau khinzir ni?

    Penyakit mental ke?

    1. Re. Kau tak makan babi, orang lain makan, apa masalah kamu?

      Dah lupa ke cerita Alvivi Halal Bakuteh di Bulan Ramadhan?

      Re. Macam orang Hindu tak makan lembu, tapi yang lain makan, dia orang tak bising pun.

      Dah lupa ke cerita sembelih lembu kurban di padang sebuah sekolah?

      Re. Ngapa orang Melayu Islam jer yang bising kuat pasal makan Babi atau khinzir ni?

      Sebab Babi aka Khinzir tu Haram bagu kamu umat Islam dimana saja, bukan saja orang Melayu Islam.

      Re. Penyakit mental ke?

      Cuba tenguk CERMIN MUKA kat rumah dulu sebelum nak tanya.

    2. Ya dandy, one of the dangers of consuming pork, d eggs of tapeworms may get passed on to you, travel to your brain.. Satni dia hatch kat yr brain, memudaratkan otak kamu..

      Pigs digestive sys and how it eliminates toxic fm its body, kamu baca aje la kat internet belambak.. Apa pun itu swine2 penyakit tada penawar ya, keluarga kamu bole sakit jiwa shld anyone of you dapat pwnyakit itu.

      Why Islam haramkan makan daging oink oink is not because pasai syiok sendiri ya, educate yr kids to know more about this poor animal.

  3. Kalau orang Melayu makan Babi/Khinzir, mungkin tahap intelek akan lebih baik berbanding Mat Salleh, China, India, Yahudi yang terbukti sekarang lebih maju tak?

    Siapa saintis yang buat cerita sonsang tentang babi ni? Lembu, kambing, itik, ayam malah unta pun banyak penyakit. Tak diharamkan pon.

    Mungkin kaum Melayu dari kecil telah diasuh sahingga sakit mental setiap kali menyebut Babi, tak?

    1. Tak tahu pula yahudi makan babi. Kawan aku yang yahudi tak dekat pun bacon dan ham, sebab haram.

      1. Saudara forgot to say that the Jews also practice circumcision. Rasanya Dandy tak tahu apa tu circumcision. Dandy ni manusia yang jahil. Apa boleh buat. Dandy ni askar upahan 50 cent.

    2. Satu lagi, memang melayu diasuh dari kecil supaya jauh dari babi. Tapi spesi hang pulak diasuh dari kecil untuk benci melayu. Yang mana lagi mental?

    3. Aduhai. Sejak kebelakangan ni awak begitu aktif. kenapa ? Bos awak marah kat awak kah sebab awak gagal jalankan tugas awak ?

    4. helen saya rasa dandy ini kerap komen di blog anda dan mungkin mengunakan beberapa nama.

      saya harap helen dapat menapis sedikit komen pembaca, yang nampak terlalu bodoh dan ada unsur-unsur menghina/mencerca yang melampau ke atas kaum dan agama.

      kami orang islam bukan tak boleh membalas komen dalam keadaan melampau tetapi agama kami tidak membenarkan kami berbuat demikian.

      pasal yang melibatkan agama, kami sebenarnya suka berbahas jika ia berkenaan ayat-ayat Allah dari kesemua kitab-kitabNya lain dari ayat-ayat kitab Allah memang kami kurang berminat. Ianya tidak memberikan kami menafaat.

      pasal lain pulak biarlah isu dibangkitkan secara bijaksana dan ada nilai-nilai ilmu untuk dibahaskan

      sebenarnya kami banyak jawapan yang melampaui batas yang kami boleh zahirkan.

      1. Dandy ialah Red Beanie.

        Namun sebagai seorang yang bersifat demokratik, saya tidak menapis atau menyekat komen-komennya mahupun komen-komen “loogl” dan orang yang sewaktu dengan mereka.

        Saudara/i digalakkan untuk membalas atau memberi pencerahan atas mana-mana komen puak RBA agar penyokong-penyokong DAP ini boleh disekolahkan.

        1. ‘sebenarnya kami banyak jawapan yang melampaui batas yang kami boleh zahirkan.’ Tapi kami tak mahu jadi macam mereka. Bayangkan blog Helen nak jadi macam mana, kalau kami semua ikut lingo Dandy and gangs?!

    5. Re. Kalau orang Melayu makan Babi/Khinzir, mungkin tahap intelek akan lebih baik berbanding Mat Salleh, China, India, Yahudi yang terbukti sekarang lebih maju tak?

      Kamu makan Babi TAK CERDEK dan TAK INTELEK pun. Contohnya, orang Yahudi tak makan Babi, itu satu fakta dan Babi itu juga diharamkan dalam Bible. Ini fakta mudah yang kamu sendiri pun tak tahu.

      Leviticus 11:7-8 ESV / 572 helpful votes

      And the pig, because it parts the hoof and is cloven-footed but does not chew the cud, is unclean to you. You shall not eat any of their flesh, and you shall not touch their carcasses; they are unclean to you.

      Isaiah 66:17 ESV / 244 helpful votes

      “Those who sanctify and purify themselves to go into the gardens, following one in the midst, eating pig’s flesh and the abomination and mice, shall come to an end together, declares the Lord.

      http://www.openbible.info/topics/eating_pork

      Re. Siapa saintis yang buat cerita sonsang tentang babi ni?

      Why You Should Avoid Pork

      http://draxe.com/why-you-should-avoid-pork/

      Re. Lembu, kambing, itik, ayam malah unta pun banyak penyakit. Tak diharamkan pon.

      Sebagai analogi, sesetengah manusia pun berpenyakit juga. macam kamu ini yang ada Chronic Mental kes, Helen tak haramkan kamu komen kat blog ni pun.

      Re, Mungkin kaum Melayu dari kecil telah diasuh sahingga sakit mental setiap kali menyebut Babi, tak?

      Tak juga, cuma terkezzut bila baca komen-komen Redbeanie yang adakalanya sikit kurang tarafnya dari otak Babi.

  4. Adakah @YouTiup akan didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia?

    Jom kita buat online petition supaya dia kena tangkap.

  5. BTW. Bila datang Penang tinggal kat saudara mara dan kawan2. Penang ada cukai katil.

    “Georgetown: Barisan Nasional (BN) negeri membidas dasar terbaru kerajaan DAP Pulau Pinang yang mengenakan cukai katil (bed tax) terhadap pelancong yang bermalam di hotel di negeri ini.

    Dasar terbaru kerajaan DAP itu disifatkan sama seperti Cukai Perkhidmatan dan Barangan (GST) yang bakal diperkenalkan Kerajaan Pusat bermula April tahun depan.”

    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/PulauPinangwujudkancukaikatil/MA/Article/index_html

    GST… oh tak boleh evil. Cukai katil boleh. Air naik harga halal. Itulah Penang.

    ““Apa yang berbeza hanya nama dan bidang dikenakan cukai. Saya tidak terkejut jika konsep cukai ini diperluaskan kepada perkara lain di negeri ini dan cukai katil ini hanya permulaan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.”

    Haraplah coming soon to Selangor. Cukai katil – Akan Datang.

  6. Dandy.. dandy.. dandy..

    Melayu islam bukan bising kalau kamu nak makan babi pun. Dari sebelum merdeka pun melayu islam tahu dan tidak kisah dengan kaum lain nak makan…

    Isunya apabila yang nak makan oink oink zaman sekarang tidak mahu menjaga sensitiviti serta membuat provokasi macam Alvivi tu yang buat ramai yang marah serta melemparkan kata kata nista kepada puak puak seperti kamu.. other than that, makanlah sebanyak mana yang kamu nak makan pun.

  7. Stevie Chan, kawaan kita pun pandai tulis artikel mengenai Islam. Pandaikan?
    http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/di-antara-islam-dan-ke-islam-an-youtiup

    Sopannya Youtiup.
    “Sebab itu saya ingin meminta maaf terdahulu jika apa-apa yang saya tulis disini menyinggung perasaan mereka atau pengikut-pengikut mereka.”

    Tengok apa dia tulis.

    “Saya pergi ke Denmark dan nampak Islam merata, tetapi tiada Melayu; saya pulang ke tanahair dan nampak Melayu merata, tetapi tiada Islam.

    Denmark menghayati nilai Islam tanpa mengetahui Islam. Melayu mengetahui Islam tapi gagal menghayati nilai-nilai asas Islam yang murni dan indah.”

    Baca ini Hannah Yeoh.

    “Ada baiknya jika saya mendedahkan satu “rahsia” warga pelik negara Denmark ini: tidak ramai yang pergi ke gereja. Malahan banyak gereja-gereja sudah dijual dan dijadikan kedai-kedai ataupun perpustakaan “

Comments are closed.