Posted in Api dalam sekam

Bila dah tak sayang lagi, wajib cerai aje

Pelakon Antonio Banderas masyhur dengan watak Zorro.

Isterinya selama 18 tahun juga ialah pelakon Hollywood — Melanie Griffith.

Zorro

MelanieGriffith

ATAS: Melanie pernah bergandingan dengan Harrison Ford (Indiana Jones, Han Solo) dalam filem Working Girl.

Semasa hayat perkahwinan mereka, Melanie memasang tattoo nama suaminya dalam bentuk heart pada lengan.

Mereka kini sudah berpisah.

MelTony

tattoo

Beberapa hari lepas, Melanie telah memadamkan nama ‘Antonio’ pada tattoo-nya itu.

Tattoo tersebut kemudiannya dipadamkan sekaligus dua hari lepas.

BAWAH: Erased!

tattooNoName

tattooGone

Dua minggu lepas, Melanie telah menuntut cerai.

Cincin kahwinnya pun sudah dibuang dari jari.

Wajar Umno dan MCA meneladani pasangan selebriti Hollywood itu dan bawa haluan masing-masing.

gunting star dalam lipatan

MCA tak usah kelentong lagi

Bosan dengar cerita.

http://www.mca.org.my/en/mca-pledges-stronger-comeback/

“MCA’s return to the Cabinet is with full commitment and determination to represent the Chinese community in Barisan Nasional”, konon.

Jangan tipu lah. Masyarakat Cina pun dah tolak mentah-mentah parti tersebut.

“The absence of MCA in the Cabinet led to the grievances of the Chinese community in the country being silenced”, konon.

Siapa kata? Kan DAP yang disembah kaum Tionghua itu begitu lancang dan lantang suara mereka berbanding MCA yang hidup segan, mati tak mahu.

MCA langsung tidak memanfaatkan BN

MCAclueless

“MCA’s conventional role of fostering a close relationship between the Chinese community and other races was not functioning as our representatives were not present in any of the official functions”, konon.

Siapa kisah? Peranan MCA mendekatkan hubungan perkauman sudah luput tempoh. Dewasa ini, MCA asyik menyakitkan hati orang Melayu dan Islam sahaja. Sama ada MCA hadir atau tidak di upacara-upacara rasmi sebenarnya tidak pun meninggalkan apa-apa kesan.

“MCA to be a functional and effective party in helping Barisan gain back voter confidence in the next general election”, konon.

Kalu gitu, kenapa tak nak bertanding pilihanraya kecil Bukit Gelugur — satu kawasan yang mempunyai tiga-perempat jumlah pengundi Cina?

DAPcrowdFlag

Dial_M_Blog“Since the country’s independence, MCA had never wavered in upholding the power-sharing concept to form a multi-ethnic government”, konon.

Jika MCA begitu berpegang kuat kepada kerjasama dan perkongsian kuasa, kenapa MCA terpaksa bergantung kepada undi Melayu untuk mempertahankan kerusi?

Sementara itu, Umno dan parti-parti BN yang lain tidak pula boleh menaruh harapan pada MCA untuk menarik undi Cina bagi membantu BN memenangi kerusi campur.

“Recently, we proved ourselves to be a loyal and sincere partner to Barisan in the Teluk Intan by-election by helping its candidate Datuk Mah Siew Keong to win”, konon.

Tipu lagi! Media milik MCA The J-Star nyata berkempen untuk calon DAP dan seterusnya sengaja buat tak tahu penglibatan Dyana Sofya dengan Perkasa (satu butir maklumat yang pasti menjejaskan sokongan pemilih Cina terhadap DAP jika ia diketahui umum).

Hannah, Elizabeth and Lee Hwa Beng, the MCA former 3-term Adun for Subang Jaya
Lee Hwa Beng, bekas Adun MCA selama tiga penggal di Subang Jaya, bergambar dengan Hannah dan Elizabeth

“MCA part of a strategy to assist the Government to be supported by all races, and to be multi-racial and ‘pluralistic’ at all times”, konon.

Multiracial dan ‘pluralistic’?  Hoi, MCA itu Malaysian CHINESE Association, sebuah parti Cina. Bukan parti berbilang kaum. Kenapa nak terikut-ikut retorik DAP tentang “multiracial” kecuali kalau MCA sudah menjelma sebagai cawangan gelap DAP?

“Government policy on national unity was not by an assimilation process but by integration, that is, by mutual adjustment of diverse cultural and social traits, acceptable to all races in the country,” konon.

Sejak bila MCA berminat untuk intergrasi? Laman sesawang parti pun hanya guna bahasa Cina http://www.mca.org.my/cn/ dan bahasa Inggeris http://www.mca.org.my/en. MCA tidak ada pun laman parti dalam bahasa kebangsaan dan jarang sekali pakai BM.

PartiBiawak

“The party hoped to make a stronger comeback in the Government at both federal and state levels,” konon.

Angan-angan Mat Jenin.

“We hope to perpetuate the relevancy of Barisan in the Malaysian political arena”, konon.

Ibarat memikul biawak hidup.

MCA akan tikam belakang BN nanti. Sekarang pun dah nampak ura-ura. Dengan adanya MCA dalam gagasan, lagi cepat BN akan jadi “irrelevant”.

(643 patah perkataan)

Klik 2x untuk besarkan

MCA pledges stronger comeback

Author:

I have no Faceook or Twitter.

23 thoughts on “Bila dah tak sayang lagi, wajib cerai aje

  1. Umno must ask MCA “are you with us or against us?”

    MCA reps elected purely on Malay or rather Umno votes. Then they must make sure that they are not against Malay and Islam or anything that Umno has proposed.

    In the case of Hudud, MCA is more vocal that DAP. Another is MCA tried to interfere with Umno affair by suggesting a minister should be dropped from the cabinet. This MCA behaviour runs against the spirit of BN where Umno is the leader. Umno must be firmed with all component parties so that they toe the line.

    1. UMNO must be firm with all component parties so that they toe the line…not if Najib remains president of UMNO & PM of Malaysia…clueless, inert & most of all useless!

  2. Kita sebilangan ahli umno , jika pemimpin no 1 berikan kuasa diperingkatt bahagian untuk membuat undian , patut atau tidak MCA diberikan tempat dalam barisan Kabinet , sudah pasti jawapan nya TIDAKKKK dan malang nya kuasa membuat keputusan ditangan seorang sahaja, Presiden UMNO dan Pengerusi BN.

    Rakyat dapat melihat sendiri ketiadaan MCA dalam barisan kabinet tidak merugikan kerana perjalanan pentadbiran tetap lancar seperti biasa..

    JAdi jika MCA keluar dan berbaik dengan DAP secara terang adalh lebih baik dari disebut orang ‘menikam dari belakang’

  3. Re. Working Girl

    My favorite tagline masa bar-hopping dulu “I have a mind for business and a body for sin” …

  4. Takut terlepas habuan, tak payah malu cakap aje..

    Dok tunggu Tokong depa tak laghat korek tanah aje.. Dah buat bangunan melambung tinggi harga, dah.pulak si Mukriz sound nak buat Airport baru dan plan membangun Kedah plak…ishhh

    Johor alamak YTL kacau daun, kena cop payah nak sumbat sana sini. Rumah2 pun dah ada sekatan2 sepesial kawasan untuk Bumiputra pulak dah!

    Selangor asyik takdak air, nak buat business pun mula.payah.

    Yang Najib plak tak pasai2 invest kat Negara 90% Islam masuk Petronas, issh kalo tak join meeting takleh hulur tempurung minta sikit habuan?

    Susah juga takde spy dalam cabinet, angkat telepon nak habaq apa kat LKS? Ari tu dpt aje cek kat SJKC melulu telepon Unker.

    Tak jadi macam ni. Kena juga buat bodo macam dulu, nanti habuan terlepas.nanyia..

  5. Dengan sikap brainless Najib yang suka jilat jubur cina untuk dapatkan undi. sudah tentu Najib akan mempercaya segala cakap2 MCA dan akan beri mereka beberapa jawatan Menteri. This what happens when you have a fool and idiot as the PM.

      1. re: “bagi pihak melayu, apa lagi ah jib gor nak bagi kat cina?”

        null

        Ah Jib Gor bakal mengalah dan akur bahawa “there are no Malays, no Indians too and zero Chinese but all Malaysians”.

  6. The DAP is neo-Maoist at its core as witnessed by its determined defence of the integrity of Chin Peng and the Malayan Communist Party to the nationhood of Malaysia. DAP is thus anti-Confucianism in reality, because Mao professed his great aversion for Confucius, Lao Tze and Buddha in rationalizing his terrible Cultural Revolution which killed millions of Chinese people and maimed many others!

    If the MCA in principle upholds the Kuomintang Chinese struggle and traditionalist Confucius and Buddhist ethics then they should “walk their talk” in the development of a united Malaysia, and forsake the informal “chinese camaraderie” with DAP; or has worldly imperatives and selfish motives eaten into the moral fabric of the MCA leadership?

    A core goal of liberal education as developed in the West is the cultivation of thoughtful citizens oriented to the common good. Confucianism embodies a powerful educational philosophy that addresses similar themes. How does the Confucian tradition enrich the future of liberal education in the United States and around the world? Professor Tu Wei Ming at the Berkeley Center: [YouTube]

    1. MCA dah lupa daratan dan asal-usul. Bendera diorang pun ikut corak Kuomintang, satu bintang.

      Sekarang MCA dah jadi komunis Bintang Lima (ruj. lambang The J-Star).

      Bendera Kuomintang:

      null

      1. General Chiang Kai-shek of the Kuomintang Nationalists whom Mao Tse Tung detested, said:

        “Democracy is liberty – a liberty which does not infringe on the liberty nor encroach on the rights of others; a liberty which maintains strict discipline, and makes law its guarantee and the basis of its exercise. This alone is true liberty; this alone can produce true democracy.”

        “The idea of Universal Brotherhood is innate in the all-embracing nature of Chinese thought; it was the dominant concept of Dr. Sun Yat-sen, whom events have proved time and again to be not a visionary but one of the world’s greatest realists.”

  7. ADUN Bukit Assek meninggal dunia

    KUCHING 22 Jun – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Assek, Sibu dekat sini, Wong Ho Leng dilaporkan meninggal dunia kira-kira pukul 11 malam tadi kerana penyakit barah otak.

    Mendiang, yang berusia 54 tahun merupakan bekas Pengerusi DAP negeri, sebelum ini menerima rawatan di Pusat Perubatan Rejang, Sibu dengan bergantung sepenuhnya kepada sistem sokongan hayat.

    Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jien ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini mengesahkan mengenai kematian tersebut.

    Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140622/dn_01/ADUN-Bukit-Assek-meninggal-dunia#ixzz35IglsGz5

  8. Enough said ,about these chinaman

    Malaysian Chinese Democratic Action Party, sums it all up.

    A leopard never changes it’s spots , but will use camouflage when there is a need to deceive.

  9. “Sejak bila MCA berminat untuk intergrasi? Laman sesawang parti pun hanya guna bahasa Cina http://www.mca.org.my/cn/ dan bahasa Inggeris http://www.mca.org.my/en. MCA tidak ada pun laman parti dalam bahasa kebangsaan dan jarang sekali pakai BM”

    1. Memang MCA kian banyak sakitkan Melayu. Realiti tidak sokong Melayu dan Kerajaan pun… malah jarang sekali menyokong Bahasa Kebangsaan dan meredakan keresahan Melayu. Sesuatu yang sudah di ‘ ubah’ Dap cara nyata. Ia lah. Tidak rugi apa pun untuk MCA…

    2. Asimilasi ke, integrasi ke, hakikat nya kaum Cina Malaysia suka ‘berkampung’ secara sendirian. Kemudian menepuk dada macam gorila, ANGKUH dan SOMBONG. Jika tidak masakan putera YTL lupa daratan…. menyanjung negara luar. Saya tidak nafikan ramai melayu tanggang menyokong senario ini. Patriotik, jauh sekali.

    3. Yang tidak biasa, PM Najib, hidung tak mancung pipi tersorong- sorong. Setiakawan yang tidak di amalkan kaum Cina. Apa saja, salah Umno. MCA dan Dap satu suara, satu bahasa. Bahasa Kebangsaan tiada dalam diari pun! Kelebihan nya tetap pada Dap. Percaya lah keluar PAS dari Pakatan, senario politik pembangkang akan berubah 360°. PKR bukan parti yang adil pun… pemilihan cabang huru hara sakan. Tindakan semua otak setengah masak !

    4. MCA patut buat pendirian. Jika berniat menjadi cabang Dap, tidak boleh secara gelap lagi. Tidak payah berpura-pura lagi. Semenjak di terajui Cina yang tiada semangat keMalaysiaan MCA sudah hilang penampilan nya. Orang kampung semua sudah tahu!

    Berbalik cerita MsHelen pasal artis barat itu – Presiden Obama ada barisan ‘Women of Soul’ nya, memberi penghargaan kepada artis-artis perempuan( lagenda dan baru) persembahan di White House, baru- baru ini, menghargai sumbangan mereka kepada Amerika.

    MCA di mana ? PM Najib tidak segan memperagakan maruah nya demi perpaduan dan keharmonian 1Malaysia nya.

      1. He also said if MCA wants to rejoin Cabinet, they should make the request post-GE14 after showing their report card.

  10. BTW, bila UMNO members nak singkirkan najib? PM yang paling xde idea & paling penakut tu?

    Anyway, my main story, albeit a bit out of topic, is about one of my conversations with a sabahan friend recently. He’s more of a business man than a politician but his stories about corrupt practices among sabahan politicians made my jaw dropped.

    [deleted]

    The bad side aside, Sabah is beautiful because of the full & free interaction of its diverse people. There’s only one factor i.e. they speak a common language. So language is a massive unifying factor which the dapsters and their band of racial, chauvinistic and bigoted band of terrorists, especially dong zhong, refuse to admit, harping on their right to learn and speak their mother tongue, even though at the expense of national unity. And Mandarin is not the Chinese mother tongue!

    Recently, during the Kajang by-election, the Chinese needed an interpreter to understand a ceramah conducted in the national language! What do make of that and what do you consider those people? Malaysians? They are not!

  11. Zahid and KDN must ban the use of words like Ramadan, bazar Ramadan, buffet Ramadan, Aidilfitri, Hari Raya and such (whatever words related to muslim) prior to and during the coming Ramadan.

    This will teach the star a lesson as due to drop in the advertisement revenue which manipulates such words by deceiving muslim.

Comments are closed.