Posted in Puak berputar-belit

Ambiga ketam yang mahu mengajar anak berjalan lurus

Petikan

Oleh Tun Abdul Hamid Mohamad

(mantan Ketua Hakim Negara)

“Mengapa saya kaitkan Majlis Peguam dengan pembangkang?

Semua orang tahu pendirian Majlis Peguam mengenai politik tanahair. Terus terang saya katakan bahawa Majlis Peguam menyebelahi dan menyokong Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP dan Keadilan. Tidak perlu saya menghabiskan ruang untuk menurunkan fakta-fakta untuk menyokong kenyataan ini. Walau bagaimana pun saya akan cerita satu peristiwa yang berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara.

TunHamidSelepas PRU12, Majlis Peguam mengadakan Majlis Makan Malam Tahunannya. Untuk menjaga hubungan baik di antara Badan Kehakiman dan Majlis Peguam, saya hadir. Majlis itu tak ubah seperti majlis menyambut kemenangan parti-parti pembangkang.

Antara lain, Dato Ambiga, Presiden Majlis Peguam berkata, “Akhirnya pengundi-pengundi telah matang….” (Soalan saya: Adakah pengundi hanya matang apabila mereka mengundi pembangkang, khususnya DAP dan Keadilan?)

Encik Cecil Rajendra, peguam-penyair dari Pulau Pinang itu, menulis sebuah puisi memuji peguam-peguam yang memenangi pilihanraya atas tiket DAP dan Keadilan. Sebelum membaca puisinya, beliau memanggil mereka naik ke pentas dan mengisytiharkan mereka sebagai “Our heroes”.

Itulah majlis rasmi Majlis Peguam yang menjemput Ketua Hakim Negara sebagai dif kehormat! Saya berfikir sama ada hendak meninggalkan majlis itu atau tidak, tetapi kerana tidak mahu membuat heboh, saya sabar juga.”

Sumber:Pembangkang Majlis Peguam dan Komango “Merampas” MKPN (29 June 2014)

 

BAWAH: Ambiga menuntut para hakim yang bersara untuk bersikap neutral

http://blog.limkitsiang.com/2014/07/04/judges-must-remain-neutral-even-out-of-office-says-ambiga/
http://blog.limkitsiang.com/2014/07/04/judges-must-remain-neutral-even-out-of-office-says-ambiga/

AmbigaWalk

Author:

I have no Faceook or Twitter.

6 thoughts on “Ambiga ketam yang mahu mengajar anak berjalan lurus

 1. Ambiga is not ‘ketam mengajar yang mahu mengajar anak berjalan lurus’.

  Ambiga = :AMBIGUOUS: The name it self represent an ‘AMBIGUOS’ personal. So people be careful.. Not to trust such personal with a lot of AMBIG-uous personality.

 2. Aku pulak terfikirkan perkataan ‘Ambigamous’. Wujud tak perkaaan tu? Apakah maknanya, agaknya, jika ada.

 3. She’d best serve the millions of abused and discriminated Indian women, the Dalits/untoucheables/P word taboo. She’s all for human rights, RIGHT?

  Go walk with them first la.. If that also cannot do then just SHUT-UP..

 4. Onerous as said we’re miles away from these thinkable majlis peguam their minds are ought to make fullest out of fulus how much they might earn rather than they do justice to the marhain you might also ask how their contribution towards Biro Bantuan Guaman of cause none for instance discrete of Persatuan Peguam Muslim it’s rather permissible to have dual bar council

 5. DATUK S AMBIGA JAHIL PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN?

  ‘Datuk S Ambiga, bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia, dilaporkan oleh akhbar Sunday Star sebelum ini, di bawah tajuk “MPs backing PAS’ hudud will break oath”, sebagai berkata bahawa mana-mana Ahli Parlimen yang menyokong hudud akan melanggar sumpah mereka untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang sekular. Kata beliau dalam forum anjuran MCA bertajuk “Hudud – A Nation at Crossroads” di Wisma MCA beberapa minggu lepas: “Their oath states that they have to defend the Constitution, which is secular.”

  http://www.bangkit.info/2014/06/datuk-s-ambiga-jahil-perlembagaan.html

Comments are closed.