Posted in Evangeliblis

Muhyiddin: Apa nak jadi dengan Melayu, kenapa Islam dihina?

Peristiwa rusuhan jika berulang akan dicetus perbalahan antara penganut agama. Politikus evangelis DAP kian masuk semua ruang suci org Islam

(140 huruf)

Muhyiddin13meiUtusan
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140705/dn_02/Tidak-mustahil-13-Mei-1969-berulang—TPM
http://www.malaysiakini.com/news/267808
http://www.malaysiakini.com/news/267808

Baca juga:

Jangan cakap solidariti jika hati DAP penuh benci dan hasad dengki, ujar Isma

Evangelistas ready to “fight”

HannahTudungBlack
YB Jerusubang masuk masjid ada suci daripada haid?
Way out of line! - On The Beat - The Star Online 2014-06-25 22-59-38
http://www.thestar.com.my/Opinion/Columnists/On-The-Beat/Profile/Articles/2014/06/22/Way-out-of-line-The-statements-of-Datuk-Seri-Jamil-Khir-Baharom-the-Minister-in-the-Prime-Ministers/

Author:

I have no Faceook or Twitter.

43 thoughts on “Muhyiddin: Apa nak jadi dengan Melayu, kenapa Islam dihina?

  1. What goes around comes around. They think they can get away with all this. When bad things really happen, blame the Malays. Blame the Indians. Blame the Chinese who don’t support them, the 10% who said NO to their brand of politics and are constantly harassed.

        1. amuse? bec u yet submit yourselves 100% to ur tuan. u must learn how to do that, perhaps start with reading ed n mulan comments.

          1. Hua Yong would you like to eat some Hua Kwai fresh from the farms of Tasek Gelugor?

    1. I’ll comment on some points raised in the article.

      Christians are a minority. Nobody is denying that Christians are a minority. But what he didn’t say, and this is what I m going to say here. There is a vocal, extremist Christian minority, a minority within a minority that has been going around town stirring up trouble. But of course, being forked tongue, he uses “Christian” to hide the shenanigans of this “minority”.

      Chinese birthrate is declining. He must be really mad and upset. That’s because with the Chinese birthrate on the decline, which also means the Chinese population is also on the decline. the market for Christian extremist ideology is limited. Therefore, to expand the market, he is going all out to assuage the Malay Muslim community that we’re not a threat to you, no need to worry about us.

      Hence the Allah controversy. Going all out to tell Malay Muslims that it is okay for them to use the word Allah. But of course this is all about proselytizing to Malay Muslims and when it didn’t come to pass, they accuse Malay Muslims of being extremists. Remember the holy war statement of a certain evangelical state assemblywoman ?

      We won’t be hearing the last from him or his cohorts. That’s for sure.

      1. Interntional Jew,

        Wong Chun wai said it is ridiculous to think Christians in Malaysia as threatening the Malay, islam community.

        He must have amnesia. He seems to forget that it was the Christian politicians and those riding on Christianity who are fuelling the hostility by insisting on name Allah to be used by christians.

    2. Nah Ah Wong says it.
      “This is the political reality – except for tiny Penang, the Chinese voters can never make any serious impact on the political scene in any state in Malaysia.”

      See how stupid MCA is. Writing p****** or 3rd finger is serious political impact.

  2. Orang Islam nak masuk mesjid mesti dah berwudu’. Orang bukan Islam macam mana?

    Setelah masuk mesjid kita dikehendaki solat sunat tahayat mesjid sebelum boleh duduk. Orang bukan Islam macam mana?

    Wanita Islam yang ke mesjid harus suci daripada haid. DAP evangelistas macam mana?

    Mesjid itu rumah ibadah Allah. Cukupkah rampas kalimah Allah untuk membolehkan evangelistas masuk mesjid?

    Saya buat komen ini kerana tertarik dengan soalan yang dikemukakan Helen pada Hannah Yeoh dan lain2 yang sewaktu dengannya berkenaan dengan keadaan suci daripada haid.

    So much disrespect shown by these people to the Muslims and their houses of worship. What kind of people are they?

    My apologies for digressing from the current posting. I have been fuming about this for a long time. Those Muslims who allow such things have to answer for this.

  3. Muhyidin, antara sebabnya utamanya ialah kerana umno sendiri yg tak mau martabatkan Islam sepenuhnya walaupun dah 60 thn berkuasa. Adakah kamu betul2 tercabar sekarang atau hanya masih berpura pura bermain dgn kata2 lagi.

    Dengan ramainya pemimpin umno yg berfahaman liberal sekarang menjadikan keadaan lebih buruk.

    1. Easier said than done. Too many factors to consider. Kalau ikut hati dah lama dimartabatkan. Malangnya, hati perlu d ketepikan.

  4. Mahyudin patut kena sound boss dia:
    Ko buat apa najib sampai melayu dan islam kena ludah kena caci,
    ko x amek port ker?

    Kalau x tau nak handle, ko resign lah… Aq bley handle.

    Motif: jangan salahkan rakyat sebab pemimpin dungu yang buat hal!

      1. The statue has a regal bearing and gravitas like as if it was modelled on a particular royal personage (I won’t mention the name) sitting on his throne.

        Some of the Malay bloggers have posted on this phenomena before and provided the locations of the shrines. Try Googling at The Unspinners.

        1. Tok Hijau

          Kawan Mualaf saya pernah ditanya oleh Cinas kenapa nak ‘masuk Melayu’ memang kita sudah semayang sama Melayu maa? Terbeliak juga dia nak jawab!

  5. ‘tidak mustahil 13 mei 1969 berulang – tpm’

    halo pak din, listen to yourself before you talk!

    1. Memang tidak mustahil ianya akan berlakau… Mengapa puak-puak ini menghina islam? …nama Allah pun mereka nak guna… sedangkan untuk menyebut nama Allah pun tidak betul.

      Puak puak extrimis Cina ini lah yang cuba mencetuskan ketidak stabilan. Jangan anda rasa anda berpura berpuasa anda dah rasa sokong islam… jawabnya “tidak”… jangan kata anda pergi masjid anda dah sokong islam … jawabnya tidak… tetapi tindakan anda yang anda memusuhi islam.

      1. Isu Allah dah selesai pun masih nak menangguk di air yang keruh sampai kalut nak suruh campur tangan asing!

        ‘Malaysian Insider hari ini, sepertimana biasanya mereka selalu, melanjutkan modus operandi fitnah dan berterusan membakar keharmonian dan keamanan negara. Sibuk mempromosikan cara mengamalkan agama Kristian di dalam keadaan tidak aman dan damai kepada Islam, Malaysian Insider sekali lagi cuba menangguk di air yang keruh.

        Dalam penulisan bertajuk “Allah Struggle Is Not Over, Moderate Muslims Should Lend Support, Says UN Official,” wartawan Malaysian Insider telah melakukan satu bentuk usaha untuk membawa masuk campur tangan asing ke atas kedaulatan negara. Kali ini, mereka melakukan satu panggilan telefon kepada UN Special Rapporteur on freedom of religion and belief, Heiner Bielefeldt di Jerman.’

        http://www.bangkit.info/2014/07/menjawab-7-poin-pembohongan-pakatan.html

  6. Semuanya teerjadi kerana adanya Anwar dan PAS yang gila kuasa, sampai agama, bangsa dan negara digadaikan!.

    Masalah bertambah parah bila timbul pula golongan Melayu liberal terutama yang dianggap terpelajar sehingga kepentingan agama dan bangsa diperlekekkan!

    1. ‘Semuanya teerjadi kerana adanya Anwar dan PAS yang gila kuasa, sampai agama, bangsa dan negara digadaikan!.’

      Speaking of the devil

      ‘Pihak kami mengesan lima pembohongan Anuar Ibrahim yang dilancarkannya pada purata setiap selang 14.4 saat di dalam video yang dimuatkan di atas. Siapa boleh lupa, 40 tahun dulu demonstrasi mengenai golongan miskin yang dikatakan Anuar meninggal dunia kerana tidak cukup makan di Baling, pernah membangkitkan revolusi pelajar di dalam era 70 an. Itu antara pembohongan awal yang dikesan ketika era awal kemunculannya.’

      http://www.bangkit.info/2014/07/rekod-baru-dunia-anuar-ibrahim-1-minit.html

  7. ‘tidak mustahil 13 mei 1969 berulang – tpm’

    halo pak din, listen to yourself before you talk!

    Halo kampung boy, fyi
    1. polis kerap merasai tindakan2 kurang ajar.
    2.Tindakan Jabatan2 agama Islam kerap dikecam,
    3.Allah itu tuhan yang sama disembah puak Kristian hingga dibawa ke mahkamah.
    4. Keputusan mahkamah tidak diterima dan dihina.
    5. Allah , Rasul saw dan Agung dihina dengan perkataan yang tidak langsung boleh diterima.
    6.tidak kurang komuniti atau orang persendirian cina/kristian ini mendabik dada dan melakukan provokasi terhadap jiran Islam mereka. (saksi perbuatan tidak menghormati ini di Kota Kemuning gated komuniti, Air Itam Pulau Pinang).

    Sebagai orang2 yang ditujukan semua cemuhan ini tidak kah terdetik dihati, BILA kah akan mendapat kebenaran dari sudut agama untuk mempertahankan Agama dan Negara secara fisikal.

    Adakah perjanjian yang dimeterai telah di mungkiri/khianati hingga terbatal dan tindakan boleh diambil?

    1. how old are you? siapa control institusi kehakiman, executive, legislative & raja-raja? kalau ngo2 saperti isma atau perkasa yang buat kenyataan itu, i can understand but this is from dpm, orang nombor 2 di malaysia wor!.

      siapa yang terkorban pada hari itu, pemimpin2 politik? kalau ramd tak turun padang, jadi cerita lain. if this fiasco were to happen, he and his family members will be 101% safe in his mahligai. how about you, dah buat persediaan? macam la dia tak dapat makmulat dari special branch.

      1. I am a retired age. i faced 13 May too. ketegangan selepas 13 May pun aku rasa, termasuk kekejaman komunis.

        Tajuk diatas adalah berulang peristiwa yg tidak diingini. Jika keselamatan individu yang Kampung lad pentingkan. Go for it.

        1. my message is plain & simple. jika pemerintah tidak mahu (bukan tidak boleh) selesaikan apa yang berlaku sekarang hanya kerana political survival mereka, jangan bagi rakyat tanggung the consequence.

          will there be a version 3 after the repeat? (nauzubillahiminzalik). pemerintah perlu bertindak bagi memastikan ‘the beast’ tidak berulang ever again & who cares about popularity. ada kuasa guna, jangan salah guna.

            1. If you menyimpang ke Israel, then bringing this up opens the door to the many hotspots and conflict zones around the world that can be used as examples.

              May 13 redux is a already very serious topic on its own.

  8. Saya dok kawasan Apek, dah faham sangat mereka ni. Mula masuk kawasan ni, alamak depa le kononnya yg terbijak, terkaya dan terrajin sekali. Itu semua sekadar donggeng yg direka toknek makayah mereka. Ego melambung2..

    Lama2 gigit jari bila dah lihat dgn kepala hidung sendiri that the Malays Muslim are not what they have been taught to imagine all those growing up years. Reality is biting them hard.

    Untuk menutup kelemahan mereka they go all out to demoralize us IN THE OPEN. Nak sangat mengiakan donggeng yang dah lapok, geram gedik semuanya dah takleh tahan lagi.

    Yang lemah bukan kita tetapi mereka.

    Yg nak tergelak sangat2 toktua Lim Kit Siang. 60thn dok bebel tak renti2, tak juga dapat bau Putrajaya. Thatsa mean majority are not confident of him laa. Dok diam2 aje gigit jari sudah le.. Just look at mendiang Karpal. Gone and forgotten by the majorities la. Sebut nama dia pon yg muda2 tak kenal meh!

    1. Sangatlah setuju pasal hal di atas. Ini semua pasai The Malay Dilemma yang mengeluarkan dakwaan Cina mempunyai bahan genetik yang lebih baik konon. Puih! Apa yang nak hairan sangat dengan cucu-cicit kuli pendatang yang lari dari negara sendiri.

      “Pandangan yang sedemikian pada umumnya telah tidak dipersetujui oleh peserta-peserta seminar, terutama sekali oleh Profesor Ungku Aziz sebab pandangan tersebut dikatakan memberi takrif bahawa orang Melayu memang pada lahiriahnya adalah bersifat inferior atau rendandiri. Oleh kerana sifat ini dikatakan terdapat dalam zuriat orang Melayu maka ini ber makna is kekal turun-temurun. Ini bukanlah apa yang saya maksudkan atau apa yang telah saya rumuskan. Tujuan saya ialah mahu menumpukan perhatian kepada beberapa faktor hakiki yang merencatkan kemajuan orang Melayu, terutama faktor-faktor yang boleh dibaiki. Jika amalan yang dianggap kurang baik itu diketahui dan diakui oleh umum, maka lebih mudahlah untuk mengatasinya. Pada umumnya, orang-orang Islam, termasuk orang-orang Melayu, memang tidak dapat menerima fikiran-fikiran moden mengenai evolusi manusia. Meskipun begitu, orang Melayu sendiri mengakui bahawa ciri-ciri tertentu dalam diri seseorang itu diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak mereka. Ini dapat dilihat dalam peribahasa Melayu yang berbunyi “Bapa borek anak rintik”. Maksudnya memang nyata. Kalau begitulah keadaannya bagi seseorang individu, maka tentunya pengaruh keturunan juga memainkan peranannya dalam per kembangan kelompok individu dalam sesuatu kaum. Perkara yang umumnya tidak diketahui oleh orang-orang Melayu ialah kesan pembiakan seketurunan atau pembiakbakaan dalam. Di dalam buku ini saya cuba menerangkan bagaimana hukum genetik, yang menentukan penyaluran ciri-ciri keturunan, dipengaruhi oleh pembiakan seketurunan dan lain-lain amalan perkahwinan.” Tun Dr. Mahathir bin Mohamad

      http://ms.wikibooks.org/wiki/Dilema_Melayu

  9. RPK put it sarcastically “… the non-Malays and opposition supporters/leaders, are so full of shit. But that is not what worries me. What worries me is that they do not even realise they are so full of shit and they think they are fighting for the ‘right and noble cause”.

  10. Inilah mainan politik TPM Muhyiddin yang berasal dari Johor. Melagakan orang Melayu dengan bukan Melayu atau Islam dengan bukan Islam. Menakutkan rakyat dengan peristiwa 13 Mei.

    Tidak dinafikan bahawa di Malaysia sekarang ini wujud pelbagai konflik di antara 2 kumpulan. Menggunakan konflik di antara kaum dan agama untuk menutup konflik yang lebih besar iaitu konflik di antara kelas atasan dengan kelas bawahan.

    Jurang ekonomi yang semakin lebar di antara orang kaya dengan orang miskin tanpa mengira kaum dan agama langsung tidak disebut. Saya tak pasti bila 13 Mei edisi kedua akan berlaku atau siapa yang akan mengangkat parang untuk menetak orang.

    Yang saya tahu golongan bawahan akan lebih terhimpit dari segi kos hidup dalam jangka masa terdekat kerana perkara berikut:-

    1. kadar faedah dijangka akan dinaikkan oleh BNM yang akan meningkatkan bayaran bulanan pinjaman perumahan;
    2. kenaikan tarif elektrik oleh TNB;
    3. kenaikan harga petrol akibat pengurangan subsidi;
    4. kenaikan kos sara hidup akibat GST April depan.

    Di bulan Ramadan ini, kita sudah dikejutkan oleh pelbagai berita sedih iaitu kehidupan orang gelandangan di ibu kota. Satu lagi cerita di sini:-

    http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/07/07/Teen-dies-after-being-beaten-by-dad/

Comments are closed.