Posted in Gunting Dalam Lipatan

Jawapan Zam kepada CEO The Star

Oleh Zainuddin Maidin

Walaupun tidak menyebutkan nama saya tetapi “a blogger” yang dimaksudkan CEO The Star (dulu ketua pengarang kumpulan akhbar The Star) dalam tulisannya di Sunday Star 6 Julai adalah saya kerana sayalah yang menyebutkan The Star sebagai akhbar yang ada kaitan dengan gerakan mazhab pelampau Kristian di Singapura dalam posting saya bertajuk ‘Pergi mampuslah MCA jika mahu menumpang tiket DAP‘.

Di samping mengakui bahawa sepanjang ingatannya, hanya ada sebuah gerakan Kristian yang diharamkan di Singapura iaitu Jehovah’s Witnesses, Wong mendakwa bahawa bilik beritanya penuh dengan mereka yang “liberals, secularists and moderates” dan tidak ada Jehovah’s Witnesses atau Mormons yang dikenalpasti olehnya.

Oleh kerana Wong tidak dapat mengenali mereka maka itulah sebabnya di antara mereka telah melakukan usaha dan percubaan secara halus dan bijak dari masa ke masa untuk mendakwah kepada orang Islam, umpamanya memberikan gambaran amalan Kristian atau budaya Kristian turut diamalkan oleh orang Islam di Malaysia.

Di Singapura tindakan telah diambil ke atas pendakwah Kristian yang cuba mendakwah kepada orang Islam (lihat berita di bawah).

Ini berita dari Singapura untuk perhatian Wong Chun Wai dan news roomnya:
Ini berita dari Singapura untuk perhatian Wong Chun Wai dan ‘newsroom’nya

Umpamanya Keretapi Tanah Melayu terpaksa membuat penafian pada 16 Februari 2011 bahawa sepasang suami isteri Islam yang suaminya berkopiah putih merayakan Valentine’s Day di atas keretapi menuju ke Singapura di bawah tajuk ‘Retro Love Couch‘ (The Star, 14 Feb 2011). Gambar ini sebenarnya diurus pementasannya (stage managed) oleh The Star sendiri.

The Star juga tidak lama dahulu cuba memburukkan sebuah sekolah kebangsaan di Kuala Lumpur yang kononnya meletakkan kantin pelajar-pelajar bukan Islam di tepi tandas semasa bulan puasa hanya berasaskan kepada pengaduan sumber yang tidak sah dan kemudiannya diapikan oleh DAP. Ternyata berita ini palsu.

GanPingSieuPristana

The Star juga menjadi juara dalam memperjuangkan isu-isu sensitif yang berkaitan dengan agama tanpa mempedulikan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara, umpamanya dalam soal penggunaan kalimah Allah. Hanya orang yang kurang cerdik tidak dapat melihat penjuaraan The Star dalam soal ini menerusi permainan berita dan rencana yang bersifat bias.

Tulisan Wong  bertajuk ‘No cause for paranoia‘ pada keseluruhannya menampakkan ‘paranoia’nya terhadap pertumbuhan populasi Melayu terutama di Pulau Pinang. Maka itu tidak heranlah apabila Wong dalam sebuah tulisannya tidak lama dahulu telah menyatakan kebimbangan terhadap kemungkinan kehilangan identiti Cina di Petaling Street kerana kemasukan peniaga-peniaga bukan Cina.

StarNZfrontpageTerakhir dalam keghairahan untuk memburukkan institusi kuasa Melayu terutamanya tentera maka baru-baru ini apabila seorang pegawai diplomat bahagian pertahanan di kedutaan Malaysia di New Zealand disyaki terlibat dengan percubaan merogol dan merompak seorang wanita New Zealand, The Star menyiarkan gambarnya dalam uniform tentera sebagai berita utama di muka hadapan selain satu dua muka lagi cerita mengenainya di muka dalam walaupun dia belum dituduh di mahkamah.

Dalam keghairahan cauvanismenya, The Star mengenepikan etika kewartawanan untuk tidak memperlihatkan wajah atau menyebut nama orang yang disyaki sebelum dituduh di mahkamah yang biasa dilakukannya dalam berita-berita seumpamanya.

[Nota oleh blog admin: Mahkamah Tinggi New Zealand telah mengeluarkan kelulusan membenar nama tertuduh untuk diketahui umum pada Julai 1, iaitu sehari awal sebelum berita muka depan The Star tersebut diterbitkan pada Julai 2.]

Mungkin ini oleh kerana newsroom The Star, seperti yang dikatakan oleh Wong, “plenty of liberals, secularists and moderates” yang tentunya lebih berpegang kepada nilai globalisasi dari nilai dan sensitiviti setempat.

Saya memahami nilai berita dan saya juga memahami manipulasi berita.

Sebenarnya sepertimana yang pernah dikatakan oleh [bekas] Perdana Menteri Fiji [Sitiveni] Rabuka, “kebenaran adalah terletak di mana kita berdiri”. Maka itu Datuk Wong yang passionate dengan kebenarannya pada suatu masa tidak sedar menyiarkan iklan makanan babi di The Star untuk orang Islam.

isu-babi-mencemarkan-juadah-berbuka-puasa

Saya mempunyai banyak lagi keratan akhbar The Star untuk dibuktikan betapa halusnya jarum suntikan perkauman dan keagamaan yang dicucuk The Star dalam mengharubirukan pemikiran rakyat terhadap kesucian perlembagaan negara.

Sewajarnya sebagai akhbar MCA, The Star turut mempertahankannya dan bukan mengeksploitasinya untuk matlamat Malaysian Malaysia.

RaceBaseStar

Oleh kerana Wong hanya mengetahui satu sahaja gerakan pelampau Kristian di Singapura maka saya kemukakan berita tindakan di bawah Akta Hasutan ke atas pendakwah evangelist yang cuba mendakwah kepada orang Islam di Singapura. Evangelists adalah gerakan Kristian yang sangat agresif dan sekarang sedang bergiat aktif di Malaysia.

The Star berasa bebas untuk menjalankan dakwah secara bijak dan halus kerana beliau juga dapat melihat Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib adalah seorang yang percaya kepada pertumbuhan ekonomi dan masa akan mengubati segalanya dan kerana itu beliau lebih mengutamakan dasar penangguhan masalah dan bukan menyelesaikan masalah.

crosseye

Disyorkan baca:

Jarum halus dakyah Kristianisasi dicucuk The Star

 

Author:

I have no Faceook or Twitter.

37 thoughts on “Jawapan Zam kepada CEO The Star

  1. Sebaik baiknya Melayu Islam boikot sahaja akhbar The Star!
    Biarkan Cinabeng biaDAP sahaja yang membacanya.

    Saya tahu saranan saya ini sia sia kerana Melayu Islam tidak bersatu padu lagi dalam membela agama Islam terutamanya.

    Melayu Islam telah berpecah belah kepada Melayu liberal, Melayu Tak Apa, Melayu penganut parti parti berbeza dsb.

    Setiap kumpulan ada agenda dia sendiri. Suasana begini diambil kesempatan golongan munafik dan kafirun untuk merealitikan agenda mereka pula!

    Bayangkan kalau mereka bersatu keannya amat ampuhnya! Di Malaysia kuasa beli di tangan Melayu Islam.

    Malangnya senjata ampuh yang ada tidak dimanfaatkan!

  2. Well said. You can expect 2 things from The Star after reading this. One, they will spin Zam’s answer, or two, no response at all. What’s your pick ?

    Me personally, I expect The Star to respond with another spin act to paint Zam in a bad light. Can’t really trust The Star. Did you know that The Star started out in Penang in 1971 ?

  3. What make a difference btw utter words of sedition and distributing by means of writing in media if not being mistaken star papers has been once suspended of its publication if you could refresh and with a show cause why not make yesterday once more

    1. The J-Star digantung tahun 1987 tatkala ketegangan kaum memuncak:

      “Perkara-perkara yang dipilih untuk dimuatkan sebagai certia di dalam akhbar, penonjolan yang diberikan kepada sesuatu berita, pendapat-pendapat pembaca yang dipilih untuk dimuatkan, dan rencana-rencana yang ditulis, semuanya boleh digunakan untuk mempengaruhi pembaca dan mendesak Kerajaan.”

      “Justeru itu, akhbar juga boleh juga terlibat dalam mewujudkan suasana dan keadaan yang menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam. Dalam hubungan ini, akhbar-akhbar The Star dan The Sunday Star, Watan dan Sin Chew Jit Poh begitu ghairah memuat dan menonjolkan berita-berita, pendapat-pendapat dan rencana-rencana yang menyemarakkan perasaan perkauman dan melaga-lagakan pemimpin-pemimpin satu kaum atau pertubuhan dengan pemimpin-pemimpin kaum atau pertubuhan lain. Kesemua akhbar-akhbar ini sengaja menonjolkan isu-isu sensitif termasuk isu pelajaran, isu bahasa, isu agama, isu hak masing-masing kaum dan sebagainya untuk menegakkan kepentingan politik masing-masing yang memiliki atau mengurus akhbar-akhbar itu dan memperjuangkan kaum masing-masing tanpa menghirau kesannya ke atas keharmonian kaum, ketenteraman awam dan keselamatan negara.”

      Petikan daripada Kertas Putih Ops Lalang

  4. Well said Zam. Jangan kasi chance dengan puak puak ni depa dah kurang ajar sangat. Depa ni perasan yang depa pandai dan boleh dok temberang kat kita. Depa dah kalah depa sakit hati dengan orang Melayu. MELAYU akan bersatu disaat yang diperlu kan. ALLAHUAKBAR

  5. Dear Aunty Helen,

    I wish MCA has the integrity to make its real political stance. If MCA is with the government, they must clean up The Star. If not, join DAP.

  6. These backstabbers ain’t gonna stop until they get all of us killed (mentally and physically). Perhaps this is their crusade.

  7. I mean, whatever happened to ‘one is assumed innocent until proven otherwise’? Witch-hunting against Melayu, or perhaps Melayu-Muslim-hunting would be a more suitable description of their actions here.

    1. ‘Witch-hunting against Melayu’

      Majikan Cina Nirmala Bonat dibersihkan oleh theStar sebab dia Cina. Bayangkan ketika semua suratkhabar dan pemimpin negara pun terkejut kepada perbuatan mendera majikan tersebut, tiba-tiba theStar tunjuk sisi baik perempuan Cina tu, siap cium suami dalam paper lagi nak tunjuk dia punya lemah-lembut!

      Sebab apa? SEBAB CINA LA APALAGI?!!

      Melayu buat2 bodoh tapi bukannya Melayu tak nampak!

      Wong Chun Wai tipu kawan-kawan hang boleh la! Pergi mampuslah!

  8. Kalau kerajaan tidak puas hati dengan The Star, boleh tarik balik lesen. Anda tidak seharusnya mengkritik The Star sahaja. Bukankah pihak berkuasa yang membenarkan The Star untuk terus ‘bermaharajalela’?

  9. Talking about babi, see what Tokong is saying about UMNO. Oh, UMNO is racist because the government took action at Tasek Gelugor.
    I hope once UMNO would act racist. Shoot the fucking pigs (I mean the animal).

    “The negative JE test results of 181 blood samples from 20 pig farms in Kampung Selamat, Seberang Perai should allow the 3 JE Cases in Penang to be treated as a disease and health issue, not as a racial issue by the BN-controlled media or be politicised by BN.”

    Notice that there is no BM version. Only English and Chinese. Is there anything BM reading public should not know.

    Look at the answers from his commenters.

    Henry Kon Very well commented with facts & figures. BN always want to kill DAP with accusations & blame DAP with sly statements in hoping to create negative feelings with DAP supporters. It won’t work.

    Like · Reply · 2 · 5 July at 21:40
    ..
    Samantha Chow Garbage in garbage those good for nothing fella … Cow is the best live in condo .. They are the dirtiest corrupted bugger ..LGE keep it up good job..

    Like · Reply · 2 · 5 July at 20:15

    Now Ah Wong. His alma mater’s FB (AlumniSXI) is full of BN hate messages.

    This is one kurang ajar link on the FB that pokes Malaysia, the Cabinet, royals etc. Call the country Malaysial.

    http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Malaysia

    For a taste
    “The first history of Malaysial began when a Palembang prince named Parmesan got involved in a bar fight and insulted the King’s Mom. The king threatened to beat the shit and intestines out of Prince Parma, so he fled with 3 wives, 4 mistresses, 2 lackeys, 80 mothers, 20 fathers, 10 grandfathers, 25 US Marines, 300 slaves, and a partridge in a pear tree to Singapore after visiting his close associate Mr. Mister and finding that it was too boring”

    This is worst than Ma Lay Say Ah.
    The hate for BN is not until man on the street level. It has gone even until the level of government schools and school kids.

    Campaigns for Dyana even ends up of the school alumni.

    UMNO are you really afraid of MCA and DAP that you can let them trample over you? Then do something. Start by sending the Star and MCA into a permanent JE comatose.

  10. The problem here lies with our weak and clueless PM-Najib al Mongolia.

    He is aware but is keeping silent to avoid losing the votes of chinese. If he claims that he is not aware, then he is definitely not fit for the job as he is busy accumulating wealth. Even Pak Lah who sleeps all the time know what is going on in the country.

    Najib seems to be lost and clueless. The advise he can give is to eat kangkung, RM 1 chicken and to keep bazar ramadan clean. Like a kindergarden leader.

    1. Blame the Wahhabis for the degradation of Malay culture into some kind of nomadic romanticism, full of tribal conflicts and feudal irrationality. It doesn’t mean political liberalism is its antidote. Nope, together they’re more like a double dose of poison to the wisdom of religion: for instance the insistence for the moral approval of gay and lesbian activities in the public sphere.

      Shocking expose’ of fanatical Saudi-Wahhabi homosexual culture: [YouTube]

      1. re: “Ah…..now you are seeking to “regulate” behaviour, are you?”

        In my view, it is the latter day Red Guards who are seeking to “regulate” behaviour and in Malaysia, these Mao neo-cadres take the form of Red Beanies.

        re: “Well, it didn’t take too long for that other shoe to drop, did it?”

        It’s your type that behave as if the 47% BN voters are stupid folks who would be better off barefoot and in the kitchen.

        re: “And, dear, oh dear – are you questioning the effrontery of those who dare to ‘pipe up’?”

        At the risk of prolonging the tiresome polemics, TS Muhyiddin cautioned that the piping up might soon lead to a repeat of May 13. You have to ask him if he was speaking based on Special Branch intelligence.

        re: “Like the students in Hong Kong who did the “Occupy Central” civil disobedience thing and had the effrontery to question the Chinese government’s Hong Kong policy?”

        You’re China centric in your political news interest?

        re: “Are they being disloyal “pendatangs”? If the Catholic Church in China is in disagreement with the Chinese authorities, are the former being disloyal ‘evangelistas’?”

        You’re China centric in your political news interest?

        re: “It only goes to show up the paucity of your arguments.”

        Lemme repeat my argument again. TalentCorp is organizing functions in places like Marriott Melbourne and Hilton Adelaide. To rent a hall in those places cost a lot of money. The events are career fairs for undergrads.

        The T&C to qualify as “returning talent” is having lived 8 years abroad. I doubt that undergrads would meet this criterion. Therefore Talentcorp is not meeting the conditions of their brief. As a govt-funded agency, they are accountable to the public as to how their hundreds of million ringgit budget is spent.

        re: “As far as Hannah Yeoh is concerned, whatever her personal shortcomings, at least she had the guts to stand for election and fight her platform in public. That’s what democracy – flaws and all – is about.”

        Democracy to the Malaysian Chinese electorate is put a broomstick to contest under the Rocket logo and the broomstick will be elected. Or open nepotism, as in the recent case of Ramkarpal Singh inheriting his late father’s Bukit Gelugor seat.

        re: “If she isn’t up to the job, the voters will toss her out at the next election.”

        When Hate is the motivating factor in mob politics, don’t expect democratic behaviour. Why was a healthy 40-something in age PKR Adun asked to stand down so that Anwar Ibrahim – 67 years old with heart problem, bad back, bad neck and prone to arsenic poisoning – to contest in a forced by-election?

        Wasn’t the Kajang YB up to the job as after all, the voters had ushered him into office a mere 10 months or so earlier on 5 May 2013? Yet he was unceremoniously “tossed out” as the Kajang state assemblyman.

        re: “Unless you are saying that those who voted for her were an idiotic bunch of misguided morons who condone “disloyalty” and suspect religious sympathies?”

        Unless you are saying that those who voted for him in Kajang were an idiotic bunch of misguided morons who would have cast their ballot for a broomstick as long as it’s ABU (Asal Bukan Umno).

        re: “That would be breathtaking arrogance, to diss those who voted for her.”

        That would be breathtaking arrogance, to diss those who voted for him. But yet, it happened. They elected an Adun who failed to remain in his job a full year and stepped down for no good reason and cost the EC a few millions to run an unnecessary by-election.

        re: “As far as TalentCorp is concerned, let’s see whether it delivers the goods.”

        The report card should be made public. Or the public should demand to see it.

        re: “In closing, let me say that it’s disingenuous to claim that the Malaysian authorities were/are ignorant for “other countries to poach these fellas…’.”

        Nobody claimed this. Don’t behave like a Dapster. Sendiri cakap, lepas tu sendiri putar dan tuduh.

        1. Oops, Helen – did you get your posts mixed up?

          I think that you have a running battle with someone with the nick of “Arimnestos” in a different thread.

          Incidentally, “Arimnestos” is the protagonist in “The Long War” series of books by Christian Cameron. Good reading, too!

      2. Totally agree with you. Wahabbis came in thru the early days of ABIM and infiltrated into the government the moment Bang Non was absorbed into UMNO.

        In 1991 the govt banned all sorts of Malay cultural activities left it only for Tourism purposes… And the Malays became Arabised, uprooted from Malay culture hence the identity crisis today, and have judgemental some even extremist mentalities, hence ISIL Members comes to picture conveniently now that ISA was abolished.

  11. Your point about a couple of Christian activists being found guilty in a sedition trial in Singapore is noteworthy because you did not point out that the Singapore government is resolutely secular in it’s governance and philosophy and that it does not favour one religion over the other.

    There’s no such thing as an “official religion” in Singapore. You could have pointed out that too. As, too, the fact that “mission schools” continue to thrive in the city-state and attract a good number of talented Singaporean and foreign students (including numbers of Malaysians who just might be the targets of a TalentCorp talent search down the road!).

    So, instead of “poaching” news reports about Singapore, and “twisting” them to further your arguments, why don’t you do the decent journalistic thing and interview the various religious authorities in Singapore yourself and then pits about what their opinions are with regard to the “state of play” in Singapore.

    As far as Zam’s riposte to Wong Chun Wai is concerned, it is ironic that emotions are being whipped up about disrespectful “evangelistas” in Malaysia while ignoring those Malaysians who go off to fight as jihadis in foreign lands.

    Perhaps Zam could tell us which Malaysian “evangelista” is in the US government’s “most wanted” terrorist list and has a multi-million dollar bounty on his head?

    1. RE: “There’s no such thing as an “official religion” in Singapore. You could have pointed out that too. As, too, the fact that “mission schools” continue to thrive in the city-state and attract a good number of talented Singaporean and foreign students …”

      The mission schools in Singapore are operating in Singapore but they aren’t thriving. If you’ve investigated the state of affairs of the Christian Brothers Schools (CBS) and the Convent Schools you’d be hard put to find Catholic-vocation brothers and sisters of the Orders serving in those schools – it is a reality of the past to have religiously dedicated souls educating the kids of all races and religions there. The Christian laypeople do it by themselves nowadays.

      1. Can you provide statistics to support your contention that “mission schools…in Singapore…aren’t thriving”?

        From reports in the Singapore papers, it appears that these mission schools have long waiting lists of students wanting to study in the said schools.

        1. They are not thriving in the sense of the vibrant religious education and supervision which the celibate “brothers” and “sisters” of the Orders provided in the school environment as far back as 15 years ago. I had relatives in schools such as St. Patricks and St. Anthony’s. There are long waiting lists of potential students at all the popular schools in Singapore, and some particular mission schools just happen to be among them.

          You can google the top ten most popular ones:
          Nanyang Primary School, Rosyth School, Henry Park Primary School, Anglo-Chinese Primary School, Methodist Girls Primary School, Singapore Chinese Girls’ School Primary, St Hilda’s Primary School, CHIJ St Nicholas Primary, Rulang Primary School.

          So how would you define “thriving mission schools” Gooberman?

          1. Let’s see, Chris. Out of your list of “the top ten most popular” primary schools in Singapore, there is:

            – ACS Primary (Anglican)
            – MGS Primary (Methodist)
            – St Hilda’s Primary (Anglican)
            – CHIJ St Nicholas Primary (Catholic)

            Aren’t all of the above “mission schools”? And aren’t they thriving, since, according to you, they are among ” the top ten most popular”?

            And why did you leave out the other “mission schools” in Singapore such as ACS International, ACS Junior, Katong Convent Primary and St Anthony’s Canossian Convent Primary?

            I believe that all of the above schools provide a “vibrant religious education” to their Christian and Catholic students. Can you prove otherwise?

            Of course, these schools also enrol Singaporean Malay, Chinese, Indian and Eurasian students. Plus foreign students too (including a fair number of Malaysians).

            So, what is your contention here?

            1. I asked what “thrive” means to you? You equate it to “popularity”, but if you’ve understood what I just wrote, I’m saying (1) that a school doesn’t have to have a “Christian mission” in order to be popular (2) that the important elements of the mission school are its celibate Christian “vocationalized” brothers and sisters, but their numbers have dwindled tremendously in these schools nowadays, hence they are not “thriving” as such.

              Most of the Christian Brothers Schools are now Staffed by Lay Teachers. For those grown-ups who have studied in such schools before who now see what their children are going through in these schools nowadays the change in the educational ambience is clearly missing – in terms of the quality of the moral supervision and love and care of the initiate brothers and sisters.

              It was never any contention on my part but to state the above facts. But how do you prove your belief? Namely:

              “I believe that all of the above schools provide a “vibrant religious education” to their Christian and Catholic students. Can you prove otherwise?”

              http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_Brothers_schools

    2. Let me answer this for Zam..

      Bush and Blair.. I don’t know what sect they are with, but I do know they are Christians who hide behind their desk and let others do the killings.

      Still wondering where are these two huding today.

        1. Really, Rina?

          So, I suppose that all the media reports about Malaysians going off to fight in Iraq and Afghanistan are hoaxes and bunkum perpetrated by the CIA and MI6?

          You might want to share that insight with our Special Branch, so that they can go back to surveilling “evangelistas” instead of worrying about jihadi terrorists!

          1. what made you think that our SB have not been ‘surveying’ the evangelists?

            1. Have they?

              I have not noticed any public expressions of concern, unlike that expressed about Malaysian “jihadists”!

              And it’s ” surveilling”, not “surveying”!

              1. ‘I have not noticed any public expressions of concern, unlike that expressed about Malaysian “jihadists”!’

                Dont be so stupid la brader, you think they will have to tell you meh, if they did? Haiya ini olang!

  12. The Star sah akhbar yang amat pro-Kristian, pro-Chinese, pro-China, pro-Singapore, anti-Malay, anti-Umno and anti Islam. Many of their top journalists are chauvinists.

Comments are closed.