Posted in Malaysian First

Ambiga: What is Isma’s problem with us?

Memang semua benda diorang nak kebas. Sampai “Negaraku” pun cuba dihakmilikkan sebagai nama gabungan NGO mereka oleh sebuah pakatan basi/baru.

Di antara anggota-anggota NGO Negaraku ialah ABU (Asalkan Bukan Umno), SABM (Saya Anak Bangsa Malaysia), Himpunan Hijau (kumpulan anti-Lynas yang diketuai Wong Tack calon DAP untuk kerusi Parlimen Bentong), Ohmsi (Oriental Hearts and Mind Study Institute diterajui KJ John) dan Dong Zong.

BAWAH: Wakil-wakil Negaraku

NEGARAKU_COALITION_NGO_LAUNCH

Sekarang judul lagu kebangsaan pula dicuri mereka

Matlamat Negaraku ialah kononnya untuk “menentang semua bentuk diskriminasi, penindasan dan ketidakadilan”.

Gabungan NGO tersebut juga “menolak semua jenis ketaksuban, kebencian, kekerasan serta sikap melampau dan tidak bertolak-ansur”.

Ambiga

Bercakap dengan The Malay Mail Online sebentar tadi, pelopor Negaraku Datuk Ambiga Sreenevasan berkata beliau hairan kenapa Isma boleh jadi begitu cemas terhadap penubuhan pakatan tersebut.

“Why is he [Abdullah Zaik] so nervous about the movement?” tanya Ambiga merujuk kepada presiden Isma.

“Pergerakan kami adalah berasaskan Perlembagaan Persekutuan, Perjanjian Malaysia dan Rukunegara,” tambahnya lagi.

“What is his problem with that?”

(159 patah perkataan)

Berkaitan:

Negaraku majority Chinese

Nevermore May 13 b’cos Dapsters love their neighbours and hate race-based parties

Author:

I have no Faceook or Twitter.

11 thoughts on “Ambiga: What is Isma’s problem with us?

  1. Helen.

    Tak usah lah ambil kisah sangat tentang kumpulan ni. Mereka ni macam kanak-kanak main masak-masak. Bila masak yang satu tak jadi, kanak-kanak ni akan masak yang lain pula sampai mereka letih. Esoknya kanak-kanak ni berkumpul pula untuk main masak-masak yang lain pula. Begitulah tiap-tiap hari. Kerana mereka jadi begitu sebab mereka kanak-kanak dan tak cerdik.

    Begitulah dengan kumpulan ini. Bila isu dulu yang mereka cuba goreng dan masak tak jadi, maka mereka berkumpul semula untuk goreng dan masak isu baru dan perkara ini akan berterusan sehingga habis idea dan nyawa mereka. Mereka akan mati dengan kehampaan kerana nawaitu mereka sebenarnya tidak baik.

    Saya rasa elok juga Helen bincang isu-isu yang boleh menyatukan semula masyarakat kita dan idea-idea yang boleh dimajukan bagi ulasan para pembaca blog ni. Saya dapati pengulas-pengulas blog ini sangat intelligent dan veri informative.

  2. Wa asal cari pasal itu pasal tak hasil nak buat memo look before u leap laa version apa pulak lepas ni nak merujuk RUU yang sempit dan dipasara atau dipaksa terima ayuh Isma let’s face them u think we scared ah

  3. Wal hasil balik asal. Negara ku Malaysia sudah wujud lama. Jenis mereka yang mencaca-marbakan !

    Untuk apa pun tak tahu kewujudan mereka. Jika bergabung dengan cara waras melibatkan kebaikan betsama bukan kah lebih baik ? Ini bergabung untuk untung sebelah pihak sahaja di bawah tiket pluralisme dan sekularisme. Di mana Islam hendak di letakkan kononnya mengikut Perlembagaan ?

  4. Tentulah ISMA… and even me, have problem with you, Ambiga. You and the gang are still that rotten distasteful wine, only in a new bottle. Tak dak modal lain ka… ?

    1. Hahaha, you know, now I always say this to my nephews and nieces if they’re a bit unruly: “Jangan lari-lari dan jerit-jerit, nanti Ambiga amik tau”. Then they stopped and start behaving. Or sometimes, I’ll say ” Cepat, masuk dalam, jangan main lama-lama kat luar, nanti Tok Anwar amik”, then they’ll rushed into the house. Hahahahaha.

      1. Now… now… why didn’t I think of that? Put these two to really good use. I’ll have to go extreme though … cause the kids in the kampong here are ‘nakal lain macam’. I’ll go for:

        a. Nenek/Antu Jubah Ambigore
        b. Tok Nuwar Tenggek Belakang

        Should be a hair-raising combination… hi hi hi. Watchout kids, it’s my turn to have fun. There are two new boogeymen in town, oopps… in the kampong, I mean.

        Thanks for the idea…

  5. Helen, saya setuju dengan cadangan Sabbas48 | July 10, 2014 at 11:18 pm.

    Mereka akan terus timbulkan isu isu yang akan mati sekerat jalan. Ambil contoh ‘Bersih’, ‘blackout’, ‘Lynas’ dsb, panas hanyansekejap.

    Kini tiada siapa yang peduli dengan isu yang ditimbulkan itu, dan ‘life goes on’

    Cuma dari semasa ke semasa mereka cuba panaskan isu isu tersebut.

    Tapi sebagai makanan yang telah basi, panaskan lah semula, tetapi tiada siapa yang mahu memakannnya!

    Banyak isu yang Helen timbulkan dalam blog ini mengenai mereka, sebenarnya ramai yang tidak menyedarinya.

    Saya sendiri mengaku saya tidak berapa tahu mengenainya. Hanya setelah membaca blog Helen baru saya ‘sedar’ gembar gembur mereka ini.

    Saya yakin begitu juga dengan majority penduduk Malaysia.

    Lebih baik bincang perkara perkara yang memberi manfaat kepada kemajuan negara, perpaduaan kaum, dsbnya.

    Biarlah mereka jadi SiLunci yang terjun dengan labu labunya, ………..” Biarkan, biarkan”!

    Saya tidak tahu apa akhir cerita SiLunci! Adakah dia meninggal dunia setelah terjun dengan labu labunya?

    Ada sesiapa yang dapat memberi jawapannnya?

  6. Actually these people are gonnas, gone into the bliss. They are just kicking some dust to attract attention and creat problems, thats all. They can insult us humiliate us to make us angry, hoping that ultimately we will retaliate. What the Malays should do is to ignore them let they do whatever kita tak payah marah atau emo, bertenang, tak payah cakap banyak, they brake the law we take action legally. At the same time we should build ourselves economicaly and academicaly be united and strong. Lama lama depa akan dapat sakit jantung kalau tidak pun sakit jiwa. MAMPUIH PI.

Comments are closed.