Posted in Evangelista Bintang Tiga

Ketua Pemuda Umno KL: “Elok balik Tongsan”

Isteri Ng Wei Aik, iaitu bekas setpol Lim Guan Eng – Ng juga sekarang Ahli Parlimen Tanjong – telah menulis dalam akaun Facebooknya bahawa Malaysia adalah sebuah ” 烂国家 “.

Razlan Rafii, ketua Pemuda Umno Kuala Lumpur-Wilayah Persekutuan, mengeluarkan tweet berbunyi: “@imokman ask her balik tongsan kalau tak setia pada Negara!”

@imokman merujuk kepada Ong Kian Ming, Ahli Parlimen DAP Serdang.

Twitter - razlanrafii

OngKianMingUmno rasis, Umno rasis, Umno rasis!

Dalam kenyataan akhbarnya membalas ketua Pemuda Umno negeri itu, evangelista Ong menyatakan bahawa tweet oleh @razlanrafii berbaur rasisme.

Ong juga mendakwa ungkapan “elok balik Tongsan” mirip kepada kata “pendatang” yang pernah dikeluarkan oleh Ahmad Ismail, ketua Umno bahagian Bukit Bendera, pada satu ketika dahulu.

Tambah Ong lagi, tuntutan oleh Razlan agar Puan Ng cepat berhijrah adalah satu bentuk penghinaan terhadap rancangan 1Malaysia kesayangan Perdana Menteri Najib Tun Razak.

Kegagalan parti tersebut untuk mengambil tindakan disiplin ke atas Razlan akan mendorong pemimpin-pemimpin lain Umno untuk terus bersikap rasis [terhadap kaum minoriti], sambung Ong yang menggesa supaya Razlan dihukum partinya demi membanteras gejala rasisme serta untuk menjaga perpaduan nasional.

NgWeiAikAnak

“It is deeply insulting and offensive for anyone to ask a fellow Malaysia to leave his or her country of birth,” ujar Ong dalam dia menjelaskan kenapa hati DAP boleh begitu terguris, lebih-lebih lagi apabila Ng Wei Aik suami isteri sudah tidak mengaku diri mereka berbangsa Cina lagi.

Pada bulan Jun 2011, Ng dan pasangannya telah cuba mendaftar anak mereka sebagai keturunan “Anak Malaysia” – bukan Cina! – dalam sijil lahir kanak-kanak tersebut – lihat scan, atas.

Tidak masuk akal seseorang warga patriotik berbangsa Anak Malaysia boleh dituduh pula sebagai “tak setia pada negara”, bukan?

yuki-tan
Yuki Tan Poh See, isteri YB Tanjong … Anak Bangsa Malaysia

(275 patah perkataan)

MESTI BACA!

Cadangan untuk blogger Umno buat boikot dan ‘divestment’

Author:

I have no Faceook or Twitter.

45 thoughts on “Ketua Pemuda Umno KL: “Elok balik Tongsan”

  1. If this is the way Malaysians behave, then there will no integration and harmony among various races in Malaysia. The dapters are the most aggressive in attacking the Malays and Islam as though the latter are the minority in this country.

    The authority such as Attorney General does not help the situation. AG acts quickly against the Malays such as Umno Youth and KIck but took no actions against the initiators of the problems.

    One day the time bomb will explode and there is no point of regretting after that.

    1. Sepatutnya tweet tu dibaca begini “suruh dia balik GORENG IKAN tongsan”. Kesilapan tak disengajakan. Acc tweeter kena hack la apek hehhehehe

    2. Razlan Rafli should be censured for saying ‘balik tongsan’ and I think he must never follow the footsteps of racist Ng Wei Aik who allegedly scolded a restauranteur in Penang to ‘BALIK INDIA’. Eh, is he not Tan Poh See’s husband?

      Perhaps Razlan should tell Tan Poh See to ‘pergi Ukraine’ or tell Lim Guan Eng to ‘balik Melaka’.

      DAP can only shout and make a lot of noises just like they continuously shout about SPR only to have difficulties with Microsoft Excel.

      1. Nah. Ini mengenai boss Mr Yooki.
        http://www.malaysiakini.com/news/269349

        “Noted filmmaker and writer Amir Muhammad today took a dig at Penang Chief Minister Lim Guan Eng over the latter’s proposal to ban foreigners from cooking in stalls in the state in order to maintain the authenticity of the food there.”

        Bangla masak Char Koay Teow boleh balik Bangladesh. CM Penang dari Melaka pun boleh balik Melaka.
        Right on bro!

        BTW. I know where the UMNO Banglas are. They are hiding behind the Penang Hawker Stalls.

        1. Wah like that one also got? Yet they are the ones championing ‘Anak Malaysia’. He doesn’t care about the authenticity of ethnicity ke? Food is closely associated with ethnicity, bet the Penang CM knows how to prepare haggis? Lawaklah.

          p.s. Pwincess is not a bro. Pwincess is a pwitty lady and Pwincess wants to be like Fazura.

  2. Dah cakap negara ini tak berguna, lepas itu bila suruh berabus keluar dari negara ini sebab dia kata tak berguna, dah dia kata orang rasis, Mereka ini sebenarnya spesis apa ni,

    Bila mereka cakap perkara yang sensitif dan menyentuh sensiviti orang lain tak apa tapi bila kita balas dengan kenytaan yang logik dah tak boleh, Sebenarnya makluk seperti ini lah yang selalu saja menujudkan masalah pada negara, langsung tidak membawa faedah kepada pembangunan keharmonian negara,

    Mereka ini adalah makluk yang hanya mementingkan perut dan nafsu diri mereka, malang bagi negara tercinta ini kita mempunyai makluk begini yang selalu memburukan negara tapi tak malu terhegeh-hegeh nak menjadi rakyat negara ini.

    1. Roslan,

      I know Razlan personally. He used to reside in Salak Selatan. And he aint no racist.

      He is just being blunt. He is what people call “calling a spade a spade’. What he said is the truth. anyone will say that if a spouse of a MP uttered such insulting remark.

      Once, a neighbour of mine, while reversing her car, hit me. Thanks Allah. it was a very minor accident.. She panicked and tried to run into her house which is only metres from my house. I confronted her. She mumbled and said said something in broken Malay that she does not understand Bahasa Melayu.

      I told her to ‘berambus balik negeri Cina” if she in her 50s unable to converse in Bahasa melayu, the official language. I told that in full view of neighbour. I was not angry that she hit me. it was an accident. I was upset that she tried to run away, knowing very well that she is aware I am her own neighbour.

      As for the insulting comment by the wife of that MP (not surprising as the husband is from political party that waging war on Malay), it is just a refection on how rude DAP is.

      So like Razlan, i too will say “elok hang berambus saja”.

      1. Yuki Tan says “Malaysia is a rotten country”.

        Why don’t you emigrate then? would seem quite a logical riposte to her sentiments.

        What if Razlan said to her instead, “Why don’t you apply for Aussie PR and go live in Tasmania?”

        Framed this way, Razlan’s “Please go away” reply would be directed at Yuki alone as an individual and eliminate the “balik Tongsan/balik India” cliche which makes orang lain terasa about their ancestors.

        1. Helen,

          “…makes orang lain terasa ….”.

          This is what happen when goodwill is depleting. Razlan just said what vast majority of Malays think about chinese.

          It is very simple actually. If Malaysia is such a rotten country, why dont she just ‘berambus’. Harsh word that Razlan said to her is a manifestation of how upset Malays are on persistent anti malay attitude that DAP and its members churn day in day out.

          For a start, why dont Chinese (as a race) starts accepting reality that Malaysia is no China. how to start accepting reality? By telling off DAP that its manipulation to make Malays look very bad or racist will affect the Chinese too.

          1. re: “why dont she just ‘berambus’”

            The operative word is “she” (Yuki Tan). The majority of the working class Chinese will not have the option to emigrate without the requisite qualifications and capital.

  3. bahasa pertuturan utama: cina
    bahasa penulisan utama: cina
    bahasa ibunda: cina
    kebudayaan: cina
    pendidikan: cina
    pemikiran: cina

    which part of you is malaysian???? oh kami makan nasi lemak dan roti canai. itu membuatkan kami 1malaysia! my foot

  4. Dosa 2 Tun Razak ditanggung anaknya, anak2 Madir juga akan menerima padahnya sekejab lagi.

    1. Apa dosa Tun Razak? Selamatkan negara? Kalaupun kamu ni bengong, janganlah tujukkan sangat.

    2. “The Nature of Things”

      Two monks were washing their bowls in the river when they noticed a scorpion that was drowning. One monk immediately scooped it up and set it upon the bank. In the process he was stung. He went back to washing his bowl and again the scorpion fell into the water. The monk saved the scorpion and was again stung.

      The other monk questioned him, “Friend, why do you continue to save the scorpion when you know its nature is to sting?”

      “Because,” the monk replied, “to save it is my nature.”
      ___________________________________________________

      mr. msamy, which nature do you think you possess?

  5. These ungrateful chinaman shit on our country is nothing to them, these bastard specimens should just fuck the hell out of this country. Balik tongsan is the right word for them, no point of being nice to these kinda of chinaman ,waste of time coz at the end of the day its chinaman way or no way.

    Balik Tongsan should be used as a battle cry from now.

  6. Unfit salah tak unfit pun salah jadi semua nya serba salah
    Dap tidak mengambil tindakan unsuite ahli nya yang sesuka hati at their own whim and fancies vis-a-vis abuse peraturan negara yang mereka sangka rojak saperti mana fikiran rojak mereka

  7. if what he has said is not appropriate………. here’s a better one……… she can go to hell……

    1. “…….she can go to hell……”

      Kalau tak sesuai jugak, kita undur sikit, suruh dia pergi ke alam barzakh ikut jejak Karpal Singh dan Irene Fernandez.

  8. JE Malaysia at disjunctive ; Rara akan disekolahkan ke Dap school of democracy in preparation rehabilitasi awek cun ni as a Malay dawn hiya halo har

      1. Hmm. Macam mana persiapan Dr Botak dan isteri berhari raya lepas sebulan tahan makan dan minum air?

        Hmm. Berapa kilo telah Hannah Yeoh naik selepas sebulan asyik berbuka puasa?

  9. evangelis2 dlm dap adalah makhluk paling bahaya di Malaysia ini.

    ada sebab kenapa parti2 politik di US misalnya tak bagi kedudukan yang tinggi pada evangelis2 di sana dalam hirarki politik mereka. kalau ada pun boleh bilang dengan jari. sebab mereka tau puak2 ni bila bagi kuasa macam kera dapat bunga.

    sebab motivasi kepada puak evangelis adalah kebencian, bukan mahu bagi pembangunan atau tolong rakyat. jadi apa yang boleh mereka buat cuma bagi political inclination pada parti. lain di Malaysia di mana evangelis2 diberi ruang seluas2nya di media perdana dan alternative.

    sekurang2nya di US evangelisnya punya tahap patriotik dan sayangkan Negara yang tinggi walaupun mungkin pada tahap yang melampau. tapi di Malaysia evangelisnya kalau boleh nak jual Negara ni semata2 sebab benci pada lawan politik.

    1. re: “lain di Malaysia di mana evangelis2 diberi ruang seluas2nya di media perdana dan alternative”

      BN tak boleh ke nak kawal MCA, si tuan milik The Jerusubang Star?

      1. macam mana nak kawal bila satu persatu undang2 pencegahan nak dilupuskan. ISA dah takde, lepas ni akta hasutan pun akan dimansuhkan. bila akta media cetak pun dihapuskan akan terjadilah seperti orang putih kata ‘all hell break loose’.

        kebebasan tanpa sekatan adalah idaman evangelis sebab dengannya, mereka bebas meracun fikiran rakyat yang percaya dengan pembohongan mereka. US pernah melalui fasa tu sekitar 80 – 90an di mana evangelis pada satu tahap sangat popular dan orang putih pada masa tu cukup taksub dengan pemuka2 evangelis ni.

        kepopularan mereka sampai pengikut2 mereka sanggup berhabis wang semata2 sebab percaya dengan apa yang diceramahkan walaupun kita tahu mereka memang merepek semata. dan rata2 pengikut mereka pun bukan bijak sangat berpikir walaupun mungkin ada wang dan pangkat.

  10. Depa sakit hati kat orang Melayu sebab kita takmau jadi macam depa, tak mau ikut cakap depa macam orang pas dan pkr, baru depa boleh memerintah baru boleh hambat kita balek kampong tanam jagong.

    Depa perasan depa pandai boleh dok main saikoloji dengan kita,mentang mentang dia doctor. Kalau aku la frust sangat terjun laut lagi baguih

  11. The reason why these people go berserk when they are told to go back to China boils down to the fact that for a long, long time, they look down on the mainland Chinese. For them going back to China is “turun pangkat”.

    The “Chinese” in our country do not relate themselves to those in mainland China. For them, the mainland people are peasants.

  12. Sorry. Razlan tak pandai sangat. Yuki itu nama Jepun. Sepatutnya dia kena suruh Yuki balik Jepun.

    (Hmmm. Mengapa Cina suka ambil nama Jepun walaupun Jepun MUSUH KETAT orang Cina? Very strange.)

  13. okm dah keluarkan arahan pada umno utk ambil tindakan disiplin pada razlan. dah macam maharaja boleh suka-suka bagi arahan.

    tapi kalau najib menjunjung perintah ini maka betullah okm tu maharaja dan kedudukan beliau jauh lagi tinggi dari ydp agong dan semua sultan2 di Malaysia ni. lagipun dia dah biasa pakai baju melayu dan ucap insya Allah. maka takde masalah bagi rakyat Malaysia terutama melayu untuk merafakkan sembah kepada baginda yang maha mulia maharaja teragung ong kian ming. daulat tuanku!

Comments are closed.