Posted in talam dua muka

Kurma di tangan kanan, Roket di tangan kiri

YB Serdang si evangelista DAP masak bubur lambuk tapi periuk kosong – gambar Ong Kian #sahur Ming, bawah.

OngKianMingBuburLambuk

Mengambil kesempatan atas nama menyumbang

“Telunjuk lurus tapi kelingking berkait,” demikianlah keluhan blogger Tenggara is Southeast. Beliau berpendapat bahawa Ramadan ialah bulan DAP mengambil kesempatan.

Tambahnya lagi, “Apapun kegiatan DAP mengedar kurma atau bubur lambuk lalu disertakan dengan selitan tabloid [akhbar Roketkini] ideologi parti mereka tersangatlah sumbang”.

JadualEdaranKurma
Adun DAP Johor Jaya

Di tangan kanannya buah kurma, di tangan kirinya akhbar Roketkini

Paket kecil (tengok gambar, bawah) yang dihulurkan Adun DAP Johor Jaya sekadar mengandungi beberapa biji buah kurma sahaja. Begitu rendah dipandang maruah Melayu oleh parti Cina itu.

Niat YB Liow Cai Tung menjelajah segenap pasar Ramadan sebenarnya untuk mengedar akhbar Roket kepada orang Melayu.

Tapi sekurang-kurangnya YB Liow sanggup melaram menempah baju kurung.

LiowCaiTungKurmablack1

Berbaju kurung ungu

Nah, kurma dan Roketkini untukmu

LiowCaiTungKurmalavender

Berbaju sulaman kuning

LiowCaiTungKurmayellow

Berbaju kebaya pendek biru

LiowCaiTungKurmablue

Berbaju labuh hitam

LiowCaiTungKurmablack

Adun DAP Senai pun sama

Di tangan Wong Shu Qi ada buah kurma. Di tangan pengiringnya ada akhbar Roketkini, kot.

YB Wong ialah Adun DAP Senai.

Beliau juga turut memberi sumbangan Ramadan (gambar bawah). Apa agaknya ada dalam beg plastik jingga itu?

Wong Shu Qi ikut berbuka puasa dengan Dyana Samad. Mereka makan Lala Johor.

WongShuQikurma

WongShuQiDonation

WongShuQiDyana

(205 patah perkataan)

 

 

Author:

I have no Faceook or Twitter.

14 thoughts on “Kurma di tangan kanan, Roket di tangan kiri

  1. Holy kurma ! Nape tak edar paper roket kat org melayu selangor juga? Bila air dicatu, boley le paper tu dibuat istinja’ hehehehehehehe

    1. Anon 4:59

      ‘……Bila air dicatu, boley le paper tu dibuat istinja’ hehehehehehehe……’

      Amat lucu komen anda tapi kenyataan yang tepat mengenai sasaran!

      The Rocket digunakan untuk basuh berak kerana air tidak cukup di Selangor, he, he, he !

      Kepada mereka yang ‘disedekahkan’ kurma ambil sahaja, walaupun tidak seberapa! Rezeki!

      Cuma jangan cair hati. Orang Melayu ni mudah cair hati bila orang berbuat baik kepada mereka!

      Budi mereka ada ‘maknanya’

      Kalau tidak ‘berada ada mana kan mungkin tempua bersarang rendah’ !

      Bila pergi mengundi nanti jangan ingat kurma DAP atau Ah Soh (2x) yang cantik berbaju kebaya ke, kebarung ke, baju kurung ke tapi pilih yang ikhlas, jujur, berkelayakan dan berkebolehan menjalankan tugas dengan ikhlas dan berkesan!

  2. Dulu Kuan Yew pakai songkok nak pikat undi melayu, skarang Dap buat lebih jauh lagi nak pikat melayu, lama kelamaan melayu akan cair jugak digoda oleh Dap.

    Habih hati laa melayu, takda laa org paling baik lagi melainkan Dap.

    Masa dulu org kata melayu boleh dibeli dgn sebatang rokok.

    Tapi mungkin ada kelompok melayu akan berkata inilah hasil tarbiyah kami, Dap dah berjinak dgn Islam !

  3. Sambung sikit lagi.

    Tapi mereka (DAP) really work hard’!

    UMNO/BN masih tidur lena. Mereka masih bermimpi seolah olah masa ini sama dengan zaman bila tunggul kayu diketengahkan sebagai calon pun orang tetap undi UMNO/Perikatan!

    Sedar sedarlah! zaman itu telah BERLALU!

    Nanti bila jatuh tersungkur, mereka masih tidak sedar ‘what’s hit them’!

    Sebagaimana ‘ternganganya’ mereka bila teruk sangat prestasi UMNO/BN pada PRU 2008 dan 2013!

    Mulalah tanya, Apa Cina mahu?

    Ialah, telah janji juta juta ringgit, telah bawa Psy dari Korea untuk menghiburkan Cinabeng, telah berikrar pun selagi ada bulan dan bintang SRJK C/T tetap dipertahankan dll !

    Hendak tahu sebahagian jawapannya?,

    Lihatlah usaha DAP mendekati kumpulan sasaran mereka, orang Melayu. Mereka tahu undi Cinabeng dalam tangan. Hanya undi Melayu yang perlu dikuasai!

    Jangan lupa juga usaha mereka membawa awek awek Melayu cun dalam DAP. Jangan ketawakan sekarang, lihatlah hasilnya nanti!.

    Saya yang perempuan ini pun tertarik dengan awek awek cun ini, berbanding dengan gelagat terlalak terlolong Pemuda Umno yang berdemonstrasi mengecam Israel!

    Lebih afdal mereka melancarkan kempen memungut derma membantu mangsa perang Gaza daripada terlalak terlolong!

    1. re: “gelagat terlalak terlolong Pemuda Umno”

      Like how KJ was responsible for the keris waving at the Umno Youth general assemblies. Before KJ, Pemuda Umno had no need to be over-the-top like that. Hussein Onn was at one time the head of Pemuda Umno. Tertib.

  4. Gian nak upload gambar imokman sanggup kacau periuk kosong…. sama macam ketuk tin kosong lah tu…….

  5. Just curious, during CNY did they practise the same, going round giving to these people buah oren ibunda? I.am aware ‘box of orange gifts’ is quite common gesture by those in business, but to the public in bazaars, quite strange. Halal ke or imported fm Israel (proxy of ‘cos!).

    What about Christmas or Deepavali celebrations? What have they been distributing besides baloons to kiddies at shpg malls?

  6. Boria P.Pinang dah mula pupus nak puji-pujian pemimpin tak kedengran lagi sebab budaya rasis sudah mengambil tempat dengan tukang karang nya lim guano eng hasil karangang sailor nya wah hebat-hebat belaka kutuk-kutukan dah jadi budaya baru

  7. Org Melayu yang jadi sasaran utama DAP adalah ahli2 PAS. Kesian PAS, pemimpin jahat [fasiq@munafiq], pengikut bodoh [jahil@taksub]. Kalau dibiarkan, nanti ramailah ahli ahli2 PAS yang tukar kopiah dengan salib. Pemimpin2 PAS kan ramai yang tak kisah dengan murtad, malahan menyokongnya? Angan2 tinggi nak memerintah negara. Bayangkan PAS’s talentless duo, Mat Sabu & Mahfuz Omar jadi menteri!

    UMNO pulak, bak kata Norlin di atas, masih tak sedar diri. Ingatkan lepas 2008 akan tobat. Tak juga. Lepas 2013 pun masih tak mau tobat.. Mereka tu mabuk dengan kemewahan & terus menerus mengejar kemewahan, mostly melalui cara yang tak halal!

  8. DAP + YAHUDI. DAP tembak paper rocket while YAHUDI tembak Real rocket. DAP used Brainwash tactics to Braindead Malays (who cant think in the right direction) and YAHUDI used FORCE to kill the innocent.

  9. kurma dan roket (parody from bill & brod – madu dan racun, a once famous song from the Indonesian duo)

    engkau yang jelik,
    engkau yang ganas
    engkau yang gila
    selalu memprovok
    hipokrit sikapmu
    di balik senyummu

    meremang romaku
    dengan perangaimu itu
    ku melihat dua tangan
    di balik kurungmu

    kurma di tangan kananmu
    roket di tangan kirimu
    aku dah tahu engkau nak undiku padamu 3x

  10. dear helen,

    its true that dap’s tactics are having an impact. i was devastated during kit siang”s campaign trail. kit siang gave ‘sumbangan’ or bribery i would call it and a pakcik even kiss kit siang’s hands.

    camana pun, i think in the long run the tactic will backfire. there’s no way the conservatives n racist in dap wld
    give in to dyana
    n rara n lain2 awek cun melayu to be prominent
    what more as ge candidates surpassing other chinese.

    i am disgusted with umno’s esp kj n his elite squad’ slow n ineffective
    n irritating “strategy” to attract potential bn voters. i am not too fond of bn but as dr m said, better the devil…coz i can’t stand pkr’s disgusting drama, pas ‘holier than thou’ kemunafikan
    n dap”s blatant
    hypocrisy with their utmost “love” n ‘compassion’ for fellow melayu muslims.

Comments are closed.