70 thoughts on “What do you think PAS will decide tomorrow?

  1. PAS tak setuju Wan jijah jd MB kekal tp akan menerima calon drp PKR yg blh d perkenan oleh Tuanku. TGHH dah berpengalaman jd MB dan layak jd PM. dia ulamak bkn macam haprak tak habis2 gila nak jd itu nak jd ni tp semua jd.

    1. Hadi tak boleh jadi PM. Tak boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris dan Arab dengan fasih dan tak berapa cekap mentadbir. Zaman saya sekolah di Terengganu dulu memang puja sangat Hadi ni sebab ceramah berapi dia. Sanggup matilah la kalau dia suruh. Tapi bila dah berumur dan lebih rasional ni tidak lagi.

      Keputusan PAS biasanya straightforward – Kita akan bincang dengan rakan Pakatan, MB baru yang sesuai. Keputusan yang bukan keputusan.

    2. Too much bad blood already. PAS will say “Kami masih menyokong TSKI kerana TSKI adalah pilihan krseluruhan Pakatan Rakyat dan dipersetujui Sultan. TSKI hanya boleh ditukar kalau TSKI bersalah dan dibuktikan bersalah dan pengganti beliau perlu disokong semua komponen parti Pakatan Rakyat. Pendirian PAS tak berubah dari dulu.”

      Over to PKR dan DAP dan tanggung-jawab dah ditendang pada PKR. Kalau TSKI bubar ADUN, salah siapa? Bukan salah PAS.

      Cara ni PAS selamat dan Pakatan Rakyat selamat. Lepas ni selesaikan kekusutan satu persatu tapi adalah orang yang kena telan air liur mereka; Anwar dan DAP. Pertama Anwar kena terima hakikat Azizah tak boleh jadi MB. Period.

      Kedua DAP kena terima hakikat DAP tak over push semua perkara; Allah, bible, TSKI ..kerana boleh back fire pada DAP dan Pakatan.

    1. Soliciting feedback is beneficial. It’s insightful to have a glimpse of people’s perceptions, particularly across race and religion.

      I ask because I’m not Malay nor Muslim. I’m unable to frame how Malay-Muslims (who would have a better and more accurate idea) are looking at this.

      Some of the things I’ve speculated in the past may be coming to pass.

      Some of the things I’m speculating now (e.g. the death of MCA) may come to pass in the near future.

      1. I too am neither Malay nor Muslim and know very few PAS people, especially not PAS politicians, so I have any inside information upon I can base an educated guess.

        Anyway, all the best in your efforts to solicit an educated guess ahead of PAS’ decision tomorrow.

        As for the death of MCA, well your prediction may indeed come to pass. Already, MCA is politically moribund or as you would say in Cantonese – um sang, um seih.

        Also Gerakan looks badly wounded, PPP is more or less out of the picture and MIC doesn’t look in good shape either.

        Perhaps you should drop by PPP’s building in Kampung Attap and ask K.V. Subramaniam what the future of his party is.

        Basically, it appears that the BN coailition in Peninsular Malaysia is consolidating down to UMNO.

        On the opposition side, PKR looks like it’s breaking up, DAP will represent the Chinese in opposition.

        Shortly after the 13th GE, a Muslim friend who is close to some top UMNO leaders said that UMNO would come to an agreement with PAS to let it have three northern states, whilst UMNO has the rest, and that looks like it could be coming to pass.

        BTW. I wonder whether you’ve figured out who I really am. To give you a hint, we were colleagues at The Star and we last met at an art exhibition in the Central Market Annexxe some years back, where you commented that you found it strange that I had an interest in art.

        1. re: “BTW. I wonder whether you’ve figured out who I really am”

          ‘) figured it out some time back already.

      2. Dear Helen,

        PAS malay muslim thoughts are different from non PAS malay muslim thoughts…

        PAS malay muslim will continue their agenda of defeating their brother UMNO malay muslim at whatever cost. They are not popular among practical malay muslim.

        non PAS malay muslim especially the one outside UMNO (even some in UMNO) prefer PAS and UMNO to be united although it is hard to become reality. This in my opinion is because UMNO is corrupt and not sincere while PAS is stubborn.

        Malay people is in dillema to choose between corrupt UMNO or stubborn PAS who pact with chauvinist DAP. Anyway, the script has always been malay parties, irrespective PAS or UMNO, will ever compromising like before to accommodate ever demanding, chinese parties, either DAP or MCA and Gerakan. Chinese society will always get the benefits as proven so many time with the recent cases was teluk intan by election.

        Lets see what is the results of PAS meeting tommorrow. But, whatever it is I can assure you that the results will not spoilt the interest of non malay as always.

  2. I think PAS will back down from their initial support of TSKI. PAS conservative faction in its central committee is too weak to have their way. PAS really has been taken over by the Erdogan’s. For damage control they will blame it on UMNO. 

  3. Got this from one of my WhatsApp Group :

    “Majlis Ulamak dan Presiden Pas katanya sudah bersetuju sokong PR. Dengan ini, keputusan Mesyuarat AJK Pas esok dikatakan akan bersetuju supaya MB Khalid Ibrahim dipecat sebagai MB Selangor. Namun, golongan Ulamak mahukan jawatan MB tersebut diberikan kepada Azmin Ali.

    Sementara itu, difahamkan pemimpin2 Pas lain khasnya kalangan professional pula dikatakan mahu Dr Idris Ahmad, Adun Ijok dilantik sebagai MB Selangor.
    Salam”

    1. Rasanya…

      Result bertaip.. edar kat media….

      Semua ajk keluar ikut pintu belakang….

      (Teringat result majlis syura pasal isu kalimah dulu… huhuhu)

    1. Sokong to Ayah. Yes bunyi aje azan angkat kunci kereta terus pi semejid. Kalau hutang, taktau bayar. Bila nazak atas katil you will be the first they want to see pasai sbelum hembus nafas nak minta halalkan hutang mereka.

      They do things without realising a lot of things the do are against the teachings of Islam. I know many of them. Sembahyang bertaubat, esok buat lagi, sembahyang bertaubat, esok buat lagi. Kita jadi victim mereka didunia, tapi mereka rasa dh bertaubat dh hilang segala dosa mereka.

      One of the teachings of Islam, ke ringgan dan banyak menghulur kemaafan. Demi menjaga silatulrahim sesama Islam. Just look at TGNA, sampai tua masih berdendam. Muslim apa macam ni? Puluhan tahun takleh ke duduk semeja and iron out all these misunderstandings?

      No they would rather join hands with known kafirs who are as dirty in their ways, judi, mabuk, dadah, pelacuran, Along, korupt just name them which they openly will deny. Kegiatan ini semua ditegah oleh Islam, haram haram haram, yet there they are going hand in hand.

      Whatever their decision may be, hope BN will just stay on the sideline. Buat susah dan pening kepala saja bercampur dengan mereka ni semua. Just wait for GE14 and move on your own lagi senang.

  4. Helen.

    PAS is at the cross-road. They are worried that by rejecting PKR desire and support, come Pru 14, they might loose out due to Chinese votes. This will deride their desire to taste the ministerial chair at Putrajaya.

    So Helen, which is more important, support Khalid and loose your dreams, or support Azizah and follow Anwar’s way and the chance to be at Putrajaya.

    Support Khalid dreams shattered, supporting Azizah dreams might comes true.

    What is your choice Helen?

      1. Any which way Pakatan is at its lowest. Azmin does not have the psycho charisma to garner the most sane Malay or Chinese into a psychotic state of crazy.

        The PKR camp has certainly broken in TSKI and Anwar camps. I owner whether Azmin will further break the party.

        The TSKI camp are people who woke from the Anwar psycho zombie curse. Certainly you would not see them anymore at any Bersih rallies in the future.

        I wonder whether Azmin can handles the likes of Hannah and the Church of Selangor.

        1. At least RPK think highly of Azmin. He wrote something related not too long ago. He wrote that UMNO will have no chance to take back Selangor when Azmin become MB.

          He opined that Azmin is more ruthless than TSKI.

          RPK might be wrong. But unlike a lot of us, he have the chance to see the person in flesh and interact with Azmin.

          1. re: “Azmin is more ruthless”

            And DAP devious while MCA is a backstabber.

            Tapi PPTA Umno masih rileks aje.

            Kalu gitu, Melayu akan bangkit menerusi Isma dan gerakan NGO Islam.

      2. Ref: TS Khalid

        I doubt TSKI got the numbers. Pas akan belok kiri balik ke PR.

        Apa yang TSKI boleh buat sembah kepada Tuanku supaya bubar DUN dan adakan pilihanraya semula. Dengan ini TSKI selamat maruah dia dengan tidak lagi bertanding semula.

        Bagi Anwar tak akan ada kompromi dan Azizah adalah calon MB bukan Azmin kalau PR masih mendapat mandat baru nanti.

    1. re: ‘support khalid dreams shattered, supporting Azizah dreams might comes true’….

      better the dreams shatters now rather than preferring dreams which only ‘might’ come true.

      shatters now…will let the air clear…therefore new plans can be projected.

      dreams ‘might’ comes true is a mere hope. it may not materialised. should PAS really wish for ministerial position in Putrajaya, they may already work in hand with UMNO long ago.

      because of hatred…PAS only wish is to kill UMNO. that’s why they work together with DAP and PKR. the three have same mission but become haywire because before reaching Putrajaya, greeds comes in….

      not easy maaa……!

      1. With Azmin as MB, and I believe the possibility is there and he looks as of now as the only viable candidate from the PKR-DAP axis, the businessmen looking for state contracts are going to have a field day. So in a sense, dreams do come true, for certain people anyway.

  5. PAS akan dibubarkan dan UMNO akan dituduh dalang utama serta punca pembubaran PAS….. keputusan dibuat dengan izin Iguana Lim anak beranak dan KETUMpi…….

    Ms Helen, mana PAS ada keberanian, ketegasan serta kekuatan iman dan moral untuk membuat keputusan yang membahagiakan rakyat…….

  6. PAS will ditch Khalid and throw its support to Pakatan.

    The ‘anti-hypocrite’ Nik Aziz and Hadi will say that it is party’s decision and based on ‘semangat musharawah’ they have to abide to party’s decision, even though in their personal capacity they don’t support the removal of Khalid as the Selangor MB.

    But, PAS will insist PKR to ditch Wan Azizah as its nominee for the new MB Sgor and propose other names to HRH Sultan Selangor for the job.

    I have a feeling Khalid has already a plan if PAS decides to dump him.

    I am just very the curious what Khalid will do next.

    For sure he will keep his silence about the mess as instructed by HRH Sultan until Sultan gets home.

    Most likely he will tell Sultan that he no longer has the majority support of the Aduns. But he will advise Sultan to dissolve the Sgor assembly. Selangor needs a new mandate from its voters.

    Damn…I wish my crystal ball is bigger and clearer. :)

        1. i wouldn’t want to see Hannah’s feature in the future.

          She could have double up her weight and has spots could have grown bigger than her nose.

          Geli lah.

  7. Pas is famouse of making U-Turn… just whach see. DAP is fond “typing/clerical error while PKR is fond of making surprises e.g Sdomising his own asst. Appointing own wife/daughter President n Vice President. So how to predict. All these hapennings are Anuar’ plot to dibert attention on his 5 yrs jail term…. so dont waste your time predicting what will happen on 17.8.14

  8. PAS will stay with PR and Khalid will stand alone. It’s what PAS do best, bend over backward and think they’re heroes.

  9. Everybody can leave or express their comments in this issues.. For me better let to the top leaders of PAS and their central committee to held the meeting first and then let to them to decide it whether to retain the support for Tan Sri Khalid as Mentri Besar or make 360 turning.

    1. aiyo kijol, we were just responding to Helen’s question la. we were not trying to influence PAS in making decisions on this MB Sgor mess.

  10. Tomorrow we will know whether money and votes are more important or ALLAH and Rasul and Islam are their (PAS) first choice. If PAS chose money and votes then they have sinned their promises when they first entered politic 50 years ago.

  11. You are not a Muslim helen….. MasyaAllah! Your writing defies me. May the Almighty leads u to the TRUTH!

  12. Jikalau ada hadiran tuan guru yang berhikmah seperti Tok Kenali, iaitu Mufti Kelantan sezaman dulu maka senang sikit untuk buat keputusan yang tulus pada esok hari:

    KARAMAH TOK KENALI:

    Banyak cerita tentang karamah Tok Kenali sudah diselit-selitkan secara tidak langsung dalam tulisan ini namun masih banyak lagi kejadian pelik yang benar-benar berlaku ke atas diri Tok Kenali sebagai seorang Wali ALLAH itu. Antaranya adalah seperti berikut:

    Tok Kenali membenci amalan jahiliah berlaga kerbau yang masih menjadi kegemaran orang zaman itu. Satu hari, riuh-rendah orang ramai berpesta meraikan kemenangan kerbau laga milik Tok Deramin. Kerbau itu dipakaikan baju berhias. Kebetulan bertembung dengan Tok Kenali, lalu beliau bertanya, “Kenapa dipakai-pakai macam ni?” Orang di situ menjawab secara mempersenda, “Kerbau itu panas.” Tok Kenali pun membalas jawapan itu dengan berkata, “Biar dia panas.” Dan pada malamnya rumah Tok Deramin termasuk bangsal kerbaunya terbakar hangus.

    Ada seorang yang menjala ikan tak dapat-dapat sebarang jenis ikan, lalu bertembung dengan Tok Kenali. Tok Kenali pun memegang-megang sambil menepuk-nepuk jalanya itu. Selepas itu orang itu menjala dengan sekali campak (tebar) saja sudah dapat banyak sungguh ikan.

    Pernah berlaku beberapa kali anak muridnya mendapati Tok Kenali menyeberangi sungai tanpa dilihat melalui jambatan ataupun menaiki perahu. Cerita ini amat panjang. Dan Tok Kenali pula berjalan cepat sehingga anak-anak muridnya selalu ketinggalan.

    “Beliau nampak berjalan macam biasa saja tetapi selalunya beliau sampai dulu seolah-olahnya dunia ini sempit baginya,” cerita murid-muridnya.

    Dalam satu majlis jamuan buah-buahan, seorang daripada hadirin menyambut biji durian yang dikulum oleh Tok Kenali, seraya berkata, “Tok guru, yang ni hamba hendak buat benih.” Ternyata pokok durian yang ditanam dari biji benih yang berkat itu tumbuh begitu subur dan menghasilkan buah durian yang bermutu tinggi serta lazat.

    Tok Kenali dikatakan ada firasat yang benar. Ini dapat dibuktikan dengan ramalannya yang betul-betul berlaku. Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: “Takutilah firasat orang Mukmin kerana dia melihat dengan nur (cahaya) ALLAH.” Pernah Tok Kenali memberitahu, “Jepun akan menjajah Tanah Melayu.” Ternyata lapan tahun selepas beliau kembali ke rahmatullah, bangsa bermata sepet itu masuk menguasai Tanah Melayu.

    Tok Kenali juga pernah memberi amaran supaya bersiap sedia kerana banjir besar akan melanda Kelantan. Beliau berkata, “Aku ada alamat akan berlaku bah besar. Kerana itu kamu bersiap sedialah…” Setahun kemudian berlakulah bah besar seperti yang dikasyafkan kepada Tok Kenali itu yang terkenal dengan ‘bah merah’, yang tertera dalam catatan sejarah penting negeri Kelantan; berlaku pada 26 Disember 1926. Ia dinamakan ‘bah merah’ kerana airnya terlalu keruh berwarna kemerah-merahan. Air Sungai Kelantan melimpahi tebing dan menenggelamkan bandar Kota Bharu, lamanya 12 hari baru surut. Banyak jiwa terkorban, binatang ternak mati, tanam-tanaman musnah dan rumah serta bangunan-bangunan rosak. (Beberapa hari selepas berlaku bah besar ini, berlaku pula kebakaran besar di Kota Bharu.)

    Pada satu hari secara tiba-tiba Tok Kenali memanggil Tuan Haji Taib Kangkong, seorang murid tua yang pandai menyembelih. “Haji Taib, mana golok sembelihanmu?” tanya Tok Kenali. “Asah golok itu!” tambah Tok Kenali. Haji Taib memang mengetahui tiada binatang yang hendak disembelih lalu terlanjur lidahnya untuk bertanya, “Mana kambing, Tok Guru?”
    “Asahlah golok itu, insya-Allah,” balas Tok Kenali.

    Sesudah siap Haji Taib mengasah golok, tiba-tiba datang dua tiga orang membawa kambing masing-masing dan diserahkan kepada Tok Kenali. “Ha, sembelihlah kambing-kambing ni,” arah Tok Kenali kepada murid tuanya yang cukup akur dengan perintah gurunya itu.

    Setelah umurnya melebihi 60 tahun, Tok Kenali semakin uzur sehingga akhir-akhir hayatnya beliau terlantar di rumah kerana dihinggapi sakit patah jentang; berkudis di kaki kiri hingga berlubang merobok. Sakit tak terhingga. Tetapi Tok Kenali terus sabar dan tenang. Lubang kudisnya semakin membesar dan di dalamnya hidup ulat-ulat kudis. Satu hari sedang Tok Kenali mandi di tepi telaga pondoknya, ulat itu terjatuh, lalu beliau memanggil muridnya Haji Muhammad Gelang Tok Uban.

    “Mat cepat mari, ayah panggil,” jerit Hajjah Ruqaiyah yang berada di sisi suaminya itu. Haji Muhammad segera mendapatkan Tok guru kesayangannya itu.

    “Cepat Mat, selamatkan saudaraku, dia terjatuh ke dalam lubang lalu menghilang,” arah Tok Kenali, meminta muridnya itu mencari ulat itu dan memasukkan semula ke dalam lubang di kakinya. Ulat itu ditemui lalu Tok Kenali sendiri yang memasukkannya ke dalam lubang kudis di kakinya itu.

    “Tok guru, biar hamba buang ulat di kaki Tok guru,” pinta muridnya agar tuan gurunya segera sembuh. Tok Kenali yang sudah rasa dirinya tidak akan lama lagi berada di dunia fana itu berkata perlahan-lahan, “Biarlah dia hidup, dia mahu makan seperti kita manusia juga.” Peristiwa ini mengingatkan kita kepada ujian yang menimpa Nabiullah Ayub a.s. yang sabar menanggung derita sakit kudis penuh badan hingga berulat. Tidak lama kemudian sakit Tok Kenali menjadi berat. Beliau berbaring tidak mengeluarkan apa-apa perkataan lagi. Anak-anak dan isteri berada di sekelingnya. Cucunya YB Haji Mawardi menceritakan satu peristiwa sahih yang beliau dapat secara langsung dari ayahnya sendiri.

    Tuan Haji Ahmad Bakok, anak sulung Tok Kenali. Cerita-nya begini: Sewaktu masing-masing berada di sekeliling Tok Kenali yang berbaring tanpa berkata apa-apa, Tuan Guru Haji Ahmad Bakok duduk di sebelah belakang ayahnya (bantal baring Tok Kenali ditinggikan). Suasana hening seketika. Pada masa itu Tuan Guru Haji Ahmad mendengar kalimah Allah…, Allah…, Allah…, Allah…, Allah…, Allah…, Allah…. dari dalam diri ayahnya. Tuan Guru Haji Ahmad bergerak ke samping tetapi dilihat mulut ayahnya sedikit pun tidak bergerak sedangkan kalimah Allah…, Allah…, Allah… terus kedengaran. Haji Ahmad sedar hati ayahnya hidup dengan lafaz mulia yang terang sampai didengar oleh telinganya. “Ini cerita sahih daripada ayah saya,” cerita YB Haji Mawardi kepada penulis. Di saat-saat begitulah Tok Kenali kembali menemui Kekasihnya yang tercinta Allah Azza wa Jalla pada bulan Syaaban 1352 Hijrah bersamaan 19 November 1933 berusia 65 tahun. Kembalinya ulama berjiwa Sufi yang dikenang jasa-jasa peninggalannya dan menjadi suri teladan kepada generasi kini.

    Tok Kenali pandai dan rajin memasak khususnya beberapa jenis masakan Arab seperti kebab. Selalu juga saya diminta menolongnya memasak dan apabila siap dia panggil ramai-ramai makan. Untung juga kami kerana dapat menumpang makan masakan Arab. Masakan Melayu pun dia pandai.”

    Begitulah antara keistimewaan peribadi Tok Kenali menurut pandangan Haji Mohd Nor atau lebih dikenali dengan panggilan Tok Ayah Nor Bot, 87 tahun. Beliau menjadi murid Tok Kenali selama dekat 20 tahun, sejak ia berumur dalam lingkungan 19 tahun. Tok Ayah Nor Bot menjadi anak murid Tok Kenali selama 10 tahun di Pondok Kenali, Kubang Kerian dan 10 tahun lagi di Masjid Al Muhammadi, Kota Bharu. Kemudian beliau melanjutkan pelajarannya ke Makkah selama 7 tahun bersama Tuan Guru Haji Ahmad, anak sulung Tok Kenali. Semasa di Makkah, Tok Ayah Nor Bot (Bot ialah nama tempat beliau dilahirkan) tidak dapat lagi mengikuti perkembangan perjuangan Tok Kenali. Namun beliau mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Tok Kenali sebagai murid kanan. “Hamba rasa dia (Tok Kenali) macam ayah hamba sendiri,” kata Tok Ayah Nor Bot ketika ditemui di rumahnya.

    Beliau berkata Tok Kenali pandai mengajar dengan cara yang mudah difahami oleh murid walaupun mata pelajaran itu rumit seperti nahu, saraf, tafsir. Murid-muridnya pula sentiasa mendapat galakan dan bersemangat serta bersungguh-sungguh mentelaah dan menghafaz sehingga larut malam. “Ramai di antara kami berlumba-lumba menghafaz ilmu terutamanya nahu saraf,” tambah Tok Ayah Nor Bot dengan senyum berseri-seri. Kemudiannya beliau berjaya membuka pondok di kampungnya, Bot, Kelantan. Ini pun atas galakan Tok Kenali.

    Susunan program hidup itu memudahkan Tok Kenali memenuhi hajat-hajat orang ramai pada masa lapangnya. Beliau tersangat suka membesarkan pemberian orang dan sentiasa memenuhi jemputan bagi menggembirakan hati orang ramai (kecuali jemputan kenduri kahwin yang ada maksiat). “Tok Kenali yang saya kenali itu tidak pernah menolak pemberian orang ramai. Kalau musim buah-buahan, silih berganti orang menziarahi beliau untuk memberi buah-buah kadang-kadang berguni-guni banyaknya. Saya selalu mengikuti beliau untuk tolong membawanya ke pondok dan dibahagi-bahagikan kepada kami semua. Kadang-kadang Tok Kenali menolong beli barang-brang keperluan penduduk pondok apabila ia keluar ke pasar. Anehnya apabila balik dia bawa bakul penuh dengan berisikan ikan, sayur-sayur yang diberikan oleh peniaga-peniaga pasar. Begitulah selalunya. Kemudian dia bagi-bagikan.”

    “Tok Kenali mengajar pada sebelah pagi selepas Isyrak sehingga hampir Zuhur. Pada sebelah malam, tuan-tuan guru lain pula mengambil alih mengajar. Selalu juga Tok Kenali tidak berjemaah sembahyang fardhu Isyak kerana beliau menunaikan sembahyang Isyak pada waktu tengah malam dan diikuti dengan sembahyang Tahajjud, berwirid dan membaca Al Quran, kadang-kadang sehingga Subuh, dan terus berjemaah Subuh bersama kami,” cerita Tok Ayah mengingati zaman silamnya bersama Tok guru yang disayanginya.

    Menurut Tok Ayah lagi, walaupun Tok Kenali tidak suka memarahi muridnya, lebih-lebih lagi merotan, namun semua muridnya sangat malu dan terlalu menghormati beliau. Beliau juga disegani kawan dan digeruni lawan.

    “Ramai juga musuhnya yang tidak senang dengan beliau dan mereka amalkan peribadi dan perjuangan yang tidak baik di belakang beliau. Anehnya tak seorang pun sanggup untuk berdepan dengan beliau. Ini mungkin sesuatu daripada karamah Tok Kenali yang berjuang sungguh-sungguh membangunkan pondok,” jelas Tok Ayah lagi.

    Mengenai penerbitan majalah “Pengasuh” Tok Ayah tidak begitu pasti kerana pada masa itu dia di Makkah. Tetapi apa yang dia tahu, majalah itu diterbitkan oleh Datuk Perdana Menteri dan digerakkan oleh Tok Kenali. Peranan Tok Kenali dalam Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan terlalu besar. “Dalam setiap mesyuarat, Tuan Mufti Haji Idris selaku pengerusi tetap bertanya kepada Tok Kenali sebagai rujukan terakhir dalam semua masalah sama ada penting atau tidak,” tambah beliau.

    Demikian kegigihan serta kebijaksanaan serta tarbiah-tarbiah lisan, tulisan dan contoh teladan yang diberikan, menjadikan Tok Kenali seorang pemimpin masyarakat dan tuan guru yang berwibawa. Beliau berjaya melahirkan murid-murid dan ulama-ulama yang berjiwa Sufi serta mampu mengendalikan pondok-pondok di tempat masing-masing. Tok Kenali, seorang tokoh pejuang, pemimpin dan guru kepada ribuan murid dan pengikut dari merata tempat di Nusantara ini.

    1. I think you should open up your own blog.

      You didn’t even answer Helen’s question.

      Kalau ni exam, you sudah fail sebab keluar topic. :)

      1. Setem, saya sebenarnya suka apa yang abdullah, keris, chris dan kung buat… mungkin over the top poyo to some.. tapi saya suka.. macam performance art!

        1. islam1st,

          saya tidak kritikal dgn apa yg ditulis oleh Abdullah. cuma saya kritikal dgn dia sebab komen dia tidak ada kena mengena dgn soalan yg diajukan oleh Helen.

          kalau dia hendak menjaja cerita pasal Tok apa apa pun, blog ni bukanlah sesuai utk cerita sedemikian. tu sbb saya syorkan dia buka blog dia sendiri.

    2. Ini adalah stail tipikal jawapan yg lazim kita dengar drp PAS. Pertama intro yg panjang, kedua isi yg merapu, ketiga keputusan yg tak ada keputusan, dan akhirnya soalan tak terjawab.

      PAS memang tak ada jawapan utk masalah di Selangor. Sebab tulah dua YB tak sokong Khlaid. Mereka tak ada keputusan sebab keliru. PAS tak ada prinsip berpolitik.

      Minta UMNO jgn jadi bahlul macam PAS.

      Buka blog sendirilah sdr. Out of topic.

      1. Jangan cepat kilat tuduh menuduh saudara kita. Kalau anda tak jelas dengan makna dan maksud isi kandungan tulisan yang panjang tu, saya rasa kecewa. Tapi ini simpulannya:

        1) Parti PAS dah menukar matlamat aslinya yang berjuang untuk menegakkan prinsip keislaman kepada sesuatu yang berciri merampas kuasa pemerintahan negara. Itu Tok Kenali tak pernak berlaku demikian macam di gambarkan tadi.

        2) Parti PAS secara rasmi kini dah menukar ideologinya kepada politik Islamist berasaskan fikrah pemikiran semacam liberalisme Muhammad Abduh dan radikalisme Syed Qutb (kitabnya sering diajarkan Ustaz Hadi Awang). Tok Kenali pada zaman dulu serumpun dengan tokoh Melayu besar macam Sheikh Ahmad bin Muhammad al-Fatani; mereka sebagai Ahl Sunnah wal Jamaah yang tulus ikhlas, telah menentang korupsi fahaman siyasah kumpulan Al-Afghani, Abduh, dan Rida. Tokoh Melayu tidak pernah mengiktirafkan siyasah Islamist yang berciri penyelewengan Wahhabi itu. Sekarang di seluruh dunia dah nyata keganasan dan kesesatan fikiran dan tindakan mereka.

        3) Parti PAS sebagian besar ahli mereka tidak berpandukan fikrah orang mukmin Melayu iaitu menuntut ilmu Tauhid, Fiqh dan Tasawuf (Iman, Islam, dan Ihsan). Ulama Sufi yang mujahadah dengan ilmu akhlak dan beramal dengan tujuan bermusyahadah kepada Tuhan Maha Pengasih, semacam Tok Kenali, di tolak bahkan di cemuhkan sebagai penyebar ilmu terpesong dalam Islam, pada acuan mereka sendiri.

        4) Parti PAS sebagian besar ahli mereka tidak pernah belajar “ilmu mantiq” seumpama yang dikandungi kitab kuning yang di telaah di pondok2 tradisional Nusantara. Ilmu mantiq adalah sebagian penting daripada “ilmu alat” tokoh Melayu demi meluruskan akal fikiran pada menylesaikan masalah agama mahupun hal hukum2 duniawi termasuk siyasah (politik).

        5) Tok Kenali sebagai contoh telade ulamak Sufi sambil menguasai bidang pentadbiran dan siyasah telah menengahkan usaha manusia supaya mengenalkan diri sendiri untuk menuju kepada mengenal Allah subhanahu wa ta’ala, Tuhan semesta alam. Buat baik dan berkasihan kepada orang lain, dan sentiasa mencegahkan keburukan sifat sendiri. Barulah dapat keikhlasan dalam usaha kita “amar makruf nahi mungkar” iaitu ” memupuk kebaikan dan mencegah kejahatan”

        6) Suatu masa’alah besar masyarakat kita pada hari ini, ikut kenyataaan Tok-guru2 Islam Klasik adalah penyelewengan ilmu terhadap akar umbi mahupun cabang2 dalam pelajaran Islam. Diorang belum tahu, dia ikut rasa dah faham, nak kenal macam mana? . . . Bismillahir Rahmanir Rahim

        1. Spiritual myopia causes the loss of vision that penetrates into one’s self, even if on the outside you claim religiousness.

        2. Tuan Abdullah, boleh tulis dengan lebih lanjut tentang ilmu mantiq kitab kuning pondok2… atau ada link yang boleh kami lawati, untuk pembacaan lanjut…terimakasih

        3. Masaalah utama…apabila golongan Islamist menggunakan plafform demokrasi sekular untuk menyampaikan dakwah Islam dan menegakkan syariah, maka mereka akan hanyut dan tenggelam dalam lautan sekular itu sendiri. PAS is a manifestation of that.

          Saudara Abdullah…saya minta jangan mengutuk wahhabi membabi buta tanpa kajian. Tahukah saudara wahhabi tu dinisbatkan kepada siapa? Muhammada Abdul Wahhab? Beliau tu salah kat mana? Cuba cerita gak! Dan jangan juga terpesona sangat dengan gerakan sufi/tasawwuf. Mereka tu kebanyakannya sesat. Saya boleh cerita kalau nak dengar!

  13. My take on what Pas will do. Pas will support the dismissal of Khalid as MB but they will also make it clear that the candidate nominated by PKR, the wife of the Ketua Umum, is someone whom they will not endorse as MB.

    I also believe that they have already made it clear, at in least in private with PKR and DAP, that they will only endorse a candidate other than Wan Azizah. That leaves Azmin as the only viable candidate to succeed Khalid as MB from the PKR-DAP axis, unless of course Pas decides to name one of their own as a candidate although I do not think this is probable at this moment in time.

    Khalid will have known by now that he is expendable. Being a corporate man, I believe he will seek an audience with His Royal Highness as soon as possible to seek His Royal Highness’ permission to dissolve the state assembly to pave the way for a snap poll as a preemptive strike knowing full well that without a no confidence vote he is still technically the MB thus he will make it every bit difficult for Pakatan to hold on to power.

    Pakatan may have a reasonable chance of retaining the state but in the context of the current situation in Selangor, they will lose seats here and there.

    1. Satu keputusan drastic yang tak terfikir dek akai ni menamakan seorang bayi baru dalam kepompong pakatan sendiri dalam film Ahmad Albab diketuknya pintu lalu bayi tersebut terdiam

      Synopsis filem tersebut adalah menamakan bayi apakah happy ending boleh merelesasikan semua masaalah di Selangor

      Taksub satu cerita yang diparparkan karmah Tok Kenali saperti diatas adalah ada baik dan sebaliknya terima lah saja kerana hakmilik tidak kekal kerusi mb milk pkr cuma who’s who

      1. Kemelut di Selangor akan selesai apabila ketiga tiga parti Pakatan mecapai persetujuan behubung calon MB baru. Ketiga tiga komponen parti Pakatan sememangnya oportunis. Selagi agenda mahupun kepentingan masing masing tercapai, Khalid akan dijdikan korban politik.

        Saya berpendapat Pas akan melakukan apa jua untuk memastikan Pakatan kekal sebagai satu gabungan politik buat jangka masa ni. Mereka perlukan Pakatan dan Pakatan perlukan Pas. Ketiga tiga parti idamkan Putrajaya. Inilah sebabnya Pakatan akan kekal walau apa pun yang berlaku.

        1. En Ahmad jika Kharil Johari di sini mungkin beliau juga akan di nominate salah seorang calun YB MB kan

          Helen dah serahkan blog nya kpd kita (melwak saja)

  14. If Azmin’s appointed as MB, I think it’ll spell trouble for the DAP evangelistas, and most of all, Anwar.

    While we all see him as Anwar’s proxy, let’s not forget Azmin has supped from the Umno cup, so to speak. Used to hear stories of how “toll” had to be paid before anyone could even think of seeing Anwar when he was FM/DPM.

    with Anwar probably going back to his other home in kajang or sungai buloh soon, that’ll leave Azmin several years as MB , unless BN retakes Selangor (wishful thinking).

    Do you think Azmin will give way? I don’t think he’s afraid of Anwar. If anything, it’s the other way around as Azmin is probably custodian of the key to Anwar’s closet.

    And I dont think Azmin will put up with the DAP’s chauvanistic demands for long. He’s the classic “still waters run deep” type. Do we know who his close friends are etc? But somehow I sense he can be quite firm on malay rights. That’s just my thinking, maybe I’m wrong.

    Wasn’t he sent abroad on a govt scholarship to read Maths or something, and that’s where Anwar spotted him? He’s from that early generation of Malays who were sent abroad to study in huge batches. They are all in their 50s and late 40s now. They mix well with non-Malays but are also very well aware of the importance of protecting malay rights. They have a vast network, many of whom are in top govt and GLC posts. My husband also is from that generation and I’m surprised how many “bros, super seniors, pioneers” etc he seems to know from school and uni days.

    Anyway, let’s see what PAS says and what Khalid does.

    1. Re Do we know who his close friends are etc?

      Those in the oil and gas industry come to mind. That’s because you yourself stated :

      “He’s from that early generation of Malays who were sent abroad to study in huge batches.”

      That would be people growing up in the 1970s and 1980s, during the boom years. A time when the oil and gas industry, but specifically the oil industry constituted a major proportion of the national economy. Of course today the oil and gas industry still constitute a major proportion of the national economy.

    2. Patutla I tersedak minum air tadi.

      You just described me and I quote, “….He’s from that early generation of Malays who were sent abroad to study in huge batches…..”.

      Yes, “we” know Azmin and his wife very well. His wife was educated at the most premier Malay girls boarding school in the country, where Rosmah and Wan Azizah studied too. But not many of “us” are with him, politically.

      And PAS just ditched TS Khalid.

    3. re:….he can be quite firm on Malay rights.

      U think so? I don’t at all. Azmin is a political super monster. I don’t think he even knows there are Malay rights to be protected. All he knows is how to plunder the state coffer and feed his cronies. Lately Azmin has been said & reported to be loggerhead with Anwar, suddenly PKR nominates him as one of the 2 MB condidates.. Compromise, compromise, compromise!

  15. i commented in this blog 3 days ago…PAS will withdraw support for TSKI & the liberals in PAS would call the shots. Today I’m proven 100% right…read unspinners

    1. re: “the liberals in PAS would call the shots”

      It’s okay.

      DAP behave like they are the biggest party in Parliament. They’re not. (See Pakatan’s strength – red segment in the pie chart).

      Najib is so low key that people tend to forget how unassailable Umno’s position really is in the Dewan and how BN (blue colour) is not too far off from having a 2/3 majority.

      At the moment, PPTA masih selamba lagi. It just needs a prod. The sleeping giant will awake, eventually.

      null

      1. If PAS leaders continue to behave the way they have done so far, the party will be wiped out come GE14. I for one, will not vote PAS anymore. BUt UMNO has to work hard and change some of its unsavoury ways.

      2. re; “the sleeping giant will awake”.

        I doubt. I expected it to awake and get up since after GE12. But it is still in deep slumber to this day.

  16. …and I also wrote that “Luv PR more” sentiment would prevail among AJK PAS Pusat…”Pusat” here should be translated as “navel’. So, PAS leaders are all “navel kissers”. Ahh, sakit jiwa dan sakit hati aku dengan puak2 tu!

Comments are closed.