Posted in Muzik

Terima kasih Tranungkite

kerana sudi mengemukakan ‘A short simple question for the PAS people‘ dalam forum kalian.

http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18849&postdays=0&postorder=asc&start=0

I wish I was in Terengganu now. It’s the most beuatiful state. Love ‘Ganu.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

7 thoughts on “Terima kasih Tranungkite

 1. Betul Helen,

  Last 3 days Cikgu left similar question in “MH17, gaza & Ebola” entry ie. Which verse in the Al-Qur’an mention to treat UMNO as enemy?

  To add,
  Why PAS hate UMNO so much?

  Why PAS continue to have close mind and live in their own “Islamic world” and so arrogant?

  Why PAS could not accept reality that people want them to change and return to the basic foundation of PAS?

 2. Oh, Ulek Mayang. One of the most hauntingly beautiful melodies I have ever heard. Heard it decades ago at a school concert. Us KL-born girls were all prepared to perform our Broadway musicals when this batch of newly arrived “kampung” girls (they were from the Yayasan Selangor students sent to KL premier schools) sat on the stage and sang Ulek Mayang and Wau Bule. It blew my mind! Had never heard the songs before. Since then, I’m a big fan of the Klasik Nasional radio station and kerongcong. My malay husband thinks it funny.

  Terengganu is beautiful, especially the coastal drive up. Stayed at Tanjung Jara resort last year. Divine place!

 3. Helen,

  Bila saya baca semua tulisan balas dalam blog teganukite tentang persoalan kenapa mereka benci sangat umno jelas mereka ini tak faham maksud sebenar sekularisme, nasionalisme dan patriotisme meraka masih terjerat dengan dakyah yang di bawa oleh hadi awang lebih 30 tahun dahulu yang mana sungguh menjijikkan dan memalukan pada pandangan islam yang sebenar kerana apa yang di katakan oleh hadi awang terhadap umno dahulu, sekarang mereka lah yang paling galak melakukan perkara yang sama dengan berkerjasama dengan puak yang jelas lagi terang anti kepada islam dan kepimpinan orang melayu, malah Hadi sendiri menyebut penubuhan negara tak penting yang penting kebajikan rakyat, sekarang ini pengikut mereka yang tegar masih terjerat dengan pemikiran ekstrimis kearah puak khawarij.

  sedar kah mereka dalam pas sekarang ada puak anwarinas yang leberal dan hanya bertopengkan imej islam dan puak-puak ini lebih dominan berbanding golongan ulama dalam pas sekarang dan puak-puak ini perjuangan mereka lebih kepada mendapatkan kuasa dan kesenagan di dunia. Sudah la saya orang atas pagar tapi dengan membaca apa yang ditulis oleh pemberi komen dalam blog tenganukite saya rasa taraf minda mereka sempit dan tidak banyak membaca tulisan sarjana-sarjana islam yang lebih moderate dan seimbang seperti Hamka, Ibn Kaldun, Muhammad Abduh, Jamalluddin Afghani dan laln lain lagi.

  Meraka lebih minat dengan dakyah khawarij yang banyak menghasilkan golongan semacam Taliban pada zaman ini. Morshe Dayan seorang General zionis yang paling kejam era 50han dan 60han memberitahu dalam satu perjumpaan zionis di Israel bahwa dia telah mengkaji perihal umat islam dan tidak merasa kuatir untuk meluaskan pengaruh zionis di bumi arab atas tiga perkara,

  1. umat islam zaman sekarang mudah lupa kepada sejarah, dan sering melakukan kesalahan yang sama berulang-ulang kali

  2. Malas membaca

  3.Islam yang pelbagai tiada kesatuan yang sebenar. Jadi lu fikir la sendiri kenapa umat islam mudur bukan kerana Agama Islam.

  1. Tiga2 ciri yang di pamerkan oleh saudara di atas memang ia masalah2 yang terkait dengan sikap kaum Wahhabi yang mendewakan pandangan sheikh mereka, Ibn Taymiyyah itu.

   Mereka bercenderung kepada:
   (i) taklid buta kepada pemimpin mereka
   (ii) penafsiran setakat makna zahir saja,
   (iii) mengkafirkan dan membidaahkan orang Muslim yang tidak bersefahaman dengan mereka
   (iv) beramal pada rukun2 Islam tanpa berpandu pada mazhab tertentu, iaitu secara wenang2
   (v) tidak faham akidah Ahl Sunnah wal Jamaah yang termaktub pada zaman ke zaman, iaitu Asy’airah (sifat nafisyah, subuliyah, ma’ani, ma’nawiyah yang disifatkan kepada Allah Maha Suci dan Maha Tinggi)
   (vii) mahu turunkan martabat Sayyidina Muhammad s.a.w. yang memang adalah Penghulu pada sekalian nabi2 Allah pada semua zaman di seluruh alam semesta
   (vii) selain Al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad, dia tidak mahu menerima hak musyawarah ulama2 yang betul berwibawa dan salehin (ijmak);
   (viii) dan dia tidak mahu menerima ketertiban cara berfikir dengan logic (mantik), maka dia tidak dapat menyelesaikan masalah muamalah masyarakat dengan jalan kesaksamaan dan kesimpulan yang benar (qiyas).

 4. Wahai orang PAS yang Islamist, tidakkah kamu mengenangkan wasiat seorang Sufi anak Trengganu yang bernama Tokku Paloh apabila kamu menuntut siyasah Islam?

  “Tokku Paloh terkenal sebagai seorang Wali ALLAH yang mempunyai berbagai karamah dan sentiasa mendapat bantuan ALLAH s.w.t. khususnya sewaktu ia mengendalikan urusan rakyat. Tukku Paloh adalah khalifah Tareqat Naqsyabandiah, dan beliau turut mengamal dan mengembangkan ‘Syahadat Tukku’, satu amalan akidah yang disusun oleh ayahnya Tokku Tuan Besar.

  Pernah Tukku Paloh berkata: “Kalau untuk mencampuri urusan pentadbiran kami, saya menolak walau atas alasan apa sekalipun,” kata. Tetapi, kalau kamu hendak tanah, silakan. Isilah ke dalam armada tuan sebanyak mana pihak British mahu… ambillah tanah.”

  Itulah jawapan Tokku Paloh kepada wakil British, semasa berlaku perundingan antara pihak British dengan Tokku Paloh yang mewakili kerajaan Negeri Terengganu.” Jawapan dalam bentuk sindiran itu, yang diluahkan dengan tenang tapi tegas, telah menyakitkan hati wakil-wakil British itu. Mereka pun bangun untuk beredar. Tetapi, dengan kuasa ALLAH, punggung mereka terlekat di kerusi. Apabila mereka mengangkat punggung, kerusi turut terangkat beberapa ketika sebelum ia jatuh ke lantai. Maka, Tokku Paloh bersuara secara bersahaja: “Sudah tuan-tuan hendak ambil tanah Terengganu, kerusi rumah saya pun tuan-tuan hendak ambil!”

  http://kenal-allah.blogspot.com/2012/10/kisah-wali-tokku-paloh.html

 5. Dear Helen, just to share my crazy point of view,

  Democrazy adalah produk Illuminati/Zionis/etc untuk New World Order. Senjata ampuh untuk memusnahkan masyarakat manusia yang masih berpegang dengan sistem autokrasi terutama yang menjadi pegangan kuat dunia Timur. Tamadun-tamadun besar dunia bersifat harmoni dengan alam dan mampu bertahan lama kerana sistem autokrasi.

  Hakikatnya, tidak ada democrazy dalam Islam. Yang ada adalah “syura ulama’-umara” iaitu masyarakat umum wajib dipimpin oleh kelompok ahli ilmu/pemimpin yang adil dalam menegakkan Islam. Bagi orientalis, itu adalah autokrasi. terpulanglah nak kata apa. Apapun, tidak ada ruang untuk orang-orang yang jahil @ bodoh agama untuk memimpin mengikut worldview Islam. Malangnya, democrazy mengundang orang-orang yang jahil dan bodoh mengenai Islam untuk menjadi pemimpin dan segelintir pula mengangkat darjat dirinya sebagai pemimpin kerohanian atau ulama.

  Simple analogy,

  Democrazy adalah kandang babi yang jelas mengundang fitnah, aniaya dan seribu macam dosa. PAS dan UMNO sebenarnya memperjuangkan idealisme masing-masing dalam kandang itu. PAS memakai jubah ISLAM dan telah mengotorkan ISLAM dengan palitan najis kandang tersebut. UMNO berjuang dalam kandang itu dengan memakai jubah MELAYU….sekurang-kurangnya…ISLAM masih terpelihara disebalik jubah MELAYU yang telah dikotorkan oleh UMNO kerana berada dalam kandang yang penuh kejahatan itu.

  Sekarang renungkanlah sendiri, siapa sebenarnya yang masih dapat memelihara survival ISLAM di Malaysia?

  Tamat.

Comments are closed.