Posted in Uncategorized

Parti Gerakan tuntut bekas Ketua Hakim Negara Tun Hamid pohon maaf

Naib presiden Gerakan Kohilan Pillay hari ini menyelar bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad yang didakwanya mahu menggalakkan sengketa di antara masyarakat Malaysia yang berbilang kaum.

Tun Hamid dituduh Kohilan telah sengaja memperlekehkan sumbangan golongan bukan-Melayu terhadap perjuangan untuk membebaskan tanahair daripada penjajahan British.

Dalam kenyataan akhbarnya, Kohilan menggambarkan butir-butir ucapan Tun Hamid sebagai “outlandish” (terkeluar landasan) dan “troubling” (menimbulkan kegelisahan).

Menurut naib presiden parti Gerakan itu, kemerdekaan negara kita adalah dicapai hasil kerjasama rakyat pelbagai bangsa dan dalam pada itu, ramai orang Cina sanggup menggadai nyawa mereka semasa pendudukan Jepun dan waktu darurat komunis.

Kohilan mengingatkan Tun Hamid supaya bersikap lebih bertanggungjawab dan jangan cuba memesong apabila menyebut tentang fakta-fakta sejarah di samping memburuk-burukkan kaum bukan-Melayu untuk memecah-belahkan perpaduan negara (“racial defamation that only threatens to divide the nation”).

Tun Hamid dituntut untuk memohon maaf kerana menyinggung perasaan warga kaum bukan-Melayu.

Sumber: ‘Gerakan flays ex-top judge for promoting ill-will’ (Malaysiakini, 7 Sept 2014)

malaysiakiniTwitter- -Kohilan Pillay wants Abdul Hamid to apologise

Kumpulan-kumpulan ekstremis anti-perlembagaan

Petikan ucapan Tun Abdul Hamid Mohamad yang disampaikan kelmarin (6 Sept 2014) pada seminar Islam and Tajdid di Universiti Selangor-Unisel:

<QUOTE>

Semenanjung Tanah Melayu telah dijajah oleh British daripada orang Melayu. Sebab itulah, yang menentangnya, baik Dato Bahaman, Dato Sagor, Dato Maharaja Lela, Dol Said atau Tok Janggut adalah orang Melayu.

Sebab itulah yang menentang Malayan Union adalah orang Melayu.

Sebab itulah yang berkorban nyawa menentang pengganas komunis semasa darurat adalah orang Melayu.

Sebab itulah yang menuntut kemerdekaan adalah orang Melayu. Orang bukan Melayu menyertai gerakan menuntut kemerdekaan apabila mereka melihat ianya akan menjadi kenyataan, untuk menjaga kepentingan mereka.

Perhatikan bahawa tujuan orang Melayu menuntut kemerdekaan dan tujuan orang bukan Melayu menyertai gerakan itu pun berbeza. Orang Melayu menuntut kemerdekaan untuk membebaskan tanahairnya.

Orang bukan Melayu menyertai gerakan menuntut kemerdekaan untuk menjaga kepentingan mereka, selepas Merdeka. MIC asalnya ditubuh untuk menghantar sukarelawan ke India untuk menuntut kemerdekaan India dari British. Itu fakta sejarah.

Logiknya, saya ulangi, logiknya Semenanjung Tanah Melayu yang dijajah daripada orang Melayu hendaklah dipulangkan kepada orang Melayu. Tetapi tidak, orang Melayu diminta berkongsi kuasa yang akan diserah balik oleh penjajah British. Pada masa itu pun orang Melayu telah diminta mengorbankan hak mereka “untuk menjaga perpaduan”. Orang Melayu bersetuju.

Semasa rundingan kemerdekaan, PAS menuntut supaya Pulau Pinang dan Melaka dijadikan Negeri-Negeri Melayu demi menjaga hak keistimewaan orang Melayu. Semasa Malaysia hendak ditubuhkan PAS menentangnya kerana ia akan mengurangkan paratusan orang Melayu dan takut kiranya orang Melayu akan hilang kuasa politik dan dengan itu kedudukan orang Melayu dan agama Islam akan tergugat.

Parti Buruh Malaya menuntut supaya ditubuhkan kerajaan unitari kerana, mengikut mereka, mengekalkan Sultan-Sultan dan Negeri-Negeri Melayu akan mewujudkan sebuah kerajaan beraja. Dalam kata-kata lain mereka hendak menghapuskan sistem beraja di Malaya. Siapakah majoriti ahli-ahli Parti Buruh?

Parti Komunis Malaya mengangkat senjata untuk menubuhkan kerajaan komunis ala-China. Beberapa orang pemimpin parti-parti kiri Melayu lari ke hutan dan menyertai Parti Komunis Malaya kerana takut ditangkap British. Mereka diperalatkan oleh Chin Peng untuk mempengaruhi orang Melayu menyokong perjuangan mereka. Nasib baik, pada masa itu orang Melayu tidak terpengaruh dengan mereka.

Perlu diketahui bahawa kedudukan Raja-Raja Melayu, hak keistimewaan orang-orang Melayu, kedudukan Bahasa Melayu dan agama Islam adalah antara terma-terma rujukan Suruhanjaya Reid.

Hasil daripada tolak ansur di antara orang Melayu dan bukan Melayu, maka terbentuklah satu kontrak sosial: orang Melayu bersetuju memberikan kerakyatan kepada orang bukan Melayu dan orang bukan Melayu bersetuju hak-hak Raja-Raja Melayu dikekalkan, agama Islam dijadikan agama Persekutuan, Bahasa Melayu dijadikan Bahasa Kebangsaan dan beberapa hak keistimewaan seperti yang terkandung dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan diberikan kepada orang Melayu.

Kesemuanya telah diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, undang-undang utama kita.
Maka pada detik 12.00 tengah malam 31 Ogos 1957, Semenanjung Tanah Melayu pun merdeka. Orang-orang yang sebaya dengan saya masih terdengar pekikan “Merdeka” itu dengan perasaan penuh semangat dan kegembiraan.

Tetapi, pada detik yang sama, satu perkara berlaku, yang kebanyakan orang tidak tahu. Ini digambarkan dengan jelas oleh Professor Shad Saleem Faruqi (seorang kelahiran India yang datang ke Malaysia sebagai seorang pelajar dan terus menetap di sini) dalam bukunya yang bertajuk Document of Destiny: The Constitution of the Federation of Malaysia di muka surat 710.

Katanya:

“As a result of the “social contract” between the various races, millions of migrants to British Malaya were bestowed with citizenship by the Merdeka Constitution. It is believed that the number of citizens in Malaya doubled at the stroke of midnight on August 31, 1957 due to the constitutional grant.”

Akibat “kontrak sosial” di antara berbagai kaum, berjuta-juta pendatang ke Malaya yang diperintah oleh British itu diberi kerakyatan oleh Perlembagaan Merdeka. Adalah dipercayai bahawa jumlah warga negara Malaya bertambah sekali ganda pada detik tengah malam 31 Ogos 1957 disebabkan oleh pemberian Perlembagaan itu.” (Terjemahan saya).

Dalam tahun 1963, Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia. Kedudukan anak negeri Sabah dan Sarawak hampir serupa dengan kedudukan orang Melayu di Semenanjung. Maka peruntukan yang serupa dibuat untuk mereka – lihat Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Keadaan bertahan selama lebih kurang 50 tahun. Ia disebabkan Kerajaan Persekutuan kukuh, pemimpin-pemimpin yang tegas dan ekonomi yang senantiasa berkembang. Kerajaan Persekutuan kuat sebab ia menerima sokongan orang Melayu dan bukan Melayu yang mencukupi, walau pun lebih banyak orang Cina senantiasa menyebelahi pembangkang. Mereka mahu lebih. Itu sahaja sebabnya.

Tetapi, keadaan berubah di kebelakangan ini. Orang Melayu berpecah kerana leka dengan sedikit kemakmuran yang baru dirasa, ketaksuban kepada parti dan pemimpin dan kehadiran pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong yang opportunist yang tidak kira apa yang akan terjadi kepada bangsa, negara dan agama asalkan cita-cita mereka tercapai. Maka orang Melayu berpecah dengan seriusnya.

Kumpulan pengundi majoriti menjadi minoriti. Kumpulan minoriti memperalatkan sebahagian pengundi Melayu untuk kepentingan mereka dan orang Melayu tidak sedar.

Sambil itu, kumpulan-kumpulan ekstremis mula membuat tuntutan-tuntutan yang bukan-bukan, menyerang hak-hak orang Melayu, menghina lagu kebangsaan, menghina bendera Malaysia, menghina institusi Raja-Raja dan menghina agama Islam. Ketiadaan tindakan tegas terhadap mereka dilihat oleh mereka sebagai tanda kelemahan dan mereka menuntut lebih lagi. […]

<UNQUOTE>

Baca teks ucapan seterusnya di www.tunabdulhamid.my

Chin Peng in 1956

Yahudi Yeoh

.
Perenggan-perenggan di bawah dipetik kertas berjudul ‘Chinese Responses to Malay Hegemony in Peninsular Malaysia 1957-96’ oleh Dr Heng Pek Koon.

Dr Heng ialah seorang pensyarah yang memperolehi ijazah kedoktorannya daripada School of Oriental and African Studies (SOAS), London University. Beliau memegang jawatan pengarah Pusat Pengajian Asean, American University di Washington DC.

Asal usul orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu

Asst. Professor Heng Pek Koon:

“Chinese who emigrated to Malaya were ‘Han Chinese,’ an ethnic label derived from the Han Dynasty (206 8C-221 AD), to differentiate them from the ‘non-Chinese’ peoples, such as the Mongols and Manchus.”

Orang Cina menuntut hak sama rata meskipun masih berkiblatkan negeri ibunda

Asst. Prof. Heng:

“The existence of large urban concentrations of majority-status and culturally distinctive Chinese settlements, especially along the west coast of the peninsula, not surprisingly resulted in a widespread Chinese desire for an independence arrangement that would make them the political equals of the Malays. At the same time, the community’s cultural and political orientation was strongly China-centric.”

Cina komunis telah mendirikan kerajaan alternatif di kawasan-kawasan bandar

Asst. Prof. Heng:

“When the British returned and set up the British Military Administration (BMA) in September 1945, the MCP operated for several months as an alternative government alongside the BMA in about 70% of the small towns and villages with a predominant Chinese population [Cheah 1983: 167]. Symbolising leftwing Chinese ambitions of political dominance, the ascendancy of the MCP, although shortlived, was nonetheless a key landmark in the development of Chinese politics in Malaya.”

Mahu dwi-kewarganegaraan tetapi kekal menumpahkan taat setia kepada 中国 

Asst. Prof. Heng:

“While the party was theoretically committed to the establishment of a multiracial Communist state, its Sino-centric outlook and policies held little appeal for non-Chinese. For example, during the debate in May 1946 arising from the Malayan Union proposal to grant equal citizenship rights to Chinese in Malaya, the MCP, while welcoming the move, argued that Chinese in Malaya be entitled to dual Malayan and Chinese citizenship. More damaging to its image in the eyes of Malays was its contention that while dual citizenship obligated Chinese to be loyal to Malaya and China, ultimate allegiance should be owed to China in the event of conflict between the two countries [Heng 1988: 42].”

Sumber: http://kyoto-seas.org/pdf/34/3/340304.pdf

Kemaskini: 10.30 pagi 8 Sept 2014, jawatan Dr Heng di American University diperbetulkan.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

39 thoughts on “Parti Gerakan tuntut bekas Ketua Hakim Negara Tun Hamid pohon maaf

 1. Hallo pillay……

  It’s all in the history books.
  Is the truth painful to you?

  Non Malays had made very radical remarks on the Malays and the Sultanate.
  Where were you…….keeping quiet! Or it was ok to you.

  Where were you when a stupid Indian called UMNO CELAKA ?
  Why the sudden outburst against the learned ex judge.

  Shame on you !!!

 2. Hari itu bila saya tulis pasal social contract, ada seorang bagi komen katanya tidak ada social kontrak dan dia ada tulisan tentangnya.

  Dalam artikel ni Tun Hamid juga mengatakan adanya social contract. Diharap orang yg buat komen tu baca ni dan buat penjelasan lagi. Saya dah lupa kat artikel mana dia buat komen tu.

  1. Saya dah jumpa,ini dia dalam artikel pada 2 sept,

   11-year-old boy has a question for the PM

   32. shamshul anuar  |  September 2, 2014 at 3:41 pm

   Xynalhamzah,

   TIADA SOSIAL KONTRAK sebenarnya. Orang cina dan india ketika merdeka dan ketika Perlembagaan Tanah melayu digubal adalah bertaraf “pendatang” ketika itu.

   ….Tun Hamid kata ada social contract, anda cakap tak ada, sila jelaskan.

  1. Cacing Takkan Bisa Menjadi Naga..

   gerakan hanyalah sebuah parti bertaraf cacing kerawit yang perlu dikeluarkan bersama segala bentuk najis dari perut BN yang semakin membusuk.

   Dengan hanya memenangi kajang dgn perbezaan undi 200++, Kohilaln cukup teransang sehingga mencapai tahap sawai.

   Bercakap seolah orang hilang akal dan kerap ponteng kelas sejarah.

   Dia yang sepatutnya diam.. hanya orang bodoh cuba menjadi hero dengan memakai seluar dalam merah diluar.. ketika partinya tidak mempunyai sebarang merit dan menjadi biawak hidup kepada BN, dia cuba menjadi Ultraman Tamil dengan mengambil tugas meninju orang2 Melayu melalui lisannya yang celupar.

 3. Helen

  Itulah NASIB MELAYU di BUMI MELAYU. Cakap sikit dilabel rasis! MEREKA hentam Melayu TAK habis habis TU TAK rasis KAH?

  Mereka patut MALU pada diri sendiri…..

  BETUL juga, bila rayer kata UMNO celaka pillay NI diam SAHAJA. ADAKAH KERANA kulit MEREKA SAMA warna, maka ianya TAK rasis?

  Biarlah cerdik sikit apabila buat statement.

  1. Dear Putumayam,

   You’ve jumbled your use of small and capital letters, and this mixed-up punctuation is hard on my eyes.

   ‘Rayer’ and ‘Pillay’ should be in upper-lower case because they’re both proper names.

   Thank you.

 4. Some do say that dont trust the Indian because they spin more than snakes….. and other also say that dont trust the chinese because they are loyal only when they are small in numbers…. but when they think they are big….yup… you know what’ll be the ending…

 5. Oh bulan oh bulan

  di mana kah kau berada

  di sini aku berada menyinari alam yang bahagia

  serangkap senikata lagu era 50han

  oh kholai oh kholai

  di mana kah kau dibesarkan dan dilahirkan

  aku dibesarkan di Malaysia dan bukan dilahirkan di India

  how this guy is he being appointed ka elected dia faham ka

  epilogue sesuatu cerita atau bahasa, I suka tonton filem tamil di tv tak faham bahasa tapi faham plot cerita sebab cerita nya straight forward.

  So pity this guy being straight forward jika Malaysia mempunyai pemimpin saperti ini lingkup. beter go get your life

 6. I wonder all this truth are in our history tax’s books, “OP’s “, I forget, maybe it’s was consider too sensitive for the Chinese and Indian.

  Usah menjaga perasaan orang lain, akhirnya memakan diri sendiri, that ‘Malay’ naturally with so much tolerance and acceptance.

 7. Who is this Kohilan representing? 10-20 people? Parti Gerakan is dead and 99% of its members joined the super racist “multiracial” party, DAP. So he doesn’t represent anybody really.

  Back to Tun Hamid what he said all are facts and history. Only racists who hate the Malays [can’t] accept facts. These racists can’t accept any facts that remind them that the Malays are the original owners of Tanah Melayu. They can’t accept the fact that they came as foreigners were later accepted by the Malays to share this Tanah Melayu.

  These racists realise that if they accept all this facts then they have to be thankful to the Malays. Racists do not want to be thankful, they want All for themselves. Malays must realise this and be united, otherwise these thankless racists will kick the Malays out of their land.

 8. One thing you should never say in public to the Chinese is that Chinese who came to Malaya before 1900 were coolies sold to work for the British. If you say this in public to the Chinese, they go berserk. This is one part of their past they would like to keep hidden.

  Thus you constantly hear the Chinese saying that without them, this country would not develop. While we do not deny their contribution to Malaya and later Malaysia, we must be objective in making our argument. Set the record straight. The Chinese who came to Malaya before 1900 were indeed coolies. Why is it that the Chinese want to deny this fact? Why the denial?

  There were waves of Chinese migrations to Malaya before, some even went back to the Han Dynasty. The Straits Chinese or Peranakan are the descendants of Chinese who came to Malacca in the 15th century and who would later went on to collaborate with the British prior to Merdeka.

  Then there are those who fled to Malaya in the 1930s because of the Japanese invasion of China in the 1930s, many of them were scholars and merchants who fled to save their lives, their families and their fortune. In between there were the coolies, most of whom arrived between late 1700s and late 1800s.

  Those who are causing trouble today, the troublemakers are the descendants of the coolies. History, the past must be made known to the present.

  1. Aren’t many of the old DAP cadres from the defunct Communist Party of Malaya? Are Kit Siang and his buddies still day-dreaming about taking over Malaysia with their Maoist cultural revolutionary presumptions – which ended in a gigantic genocidal failure in Red China?

   Just because they are plugged in to a capitalist machinery nowadays doesn’t mean they will live up to the democratic ideals of justice and compassion. Everyone has seen the juvenile and humiliating way the DAP purge their own party members – top echelon and ordinary member just the same! To put it simply, this Cina party is anti-Confucian both in spirit and in function.

   “The priority of the moral basis of politics of course is taken for granted. It is in-conceivable that the people who are involved in the political process are not involved also in terms of their ‘self-cultivation’. Those who practice the art of science or management of the affairs of the state will have to be people with personal integrity with an ethic of responsibility.”
   — Prof. Tu Wei Ming, the world’s leading Confucian scholar.

   1. re: “Maoist cultural revolutionary presumptions – which ended in a gigantic genocidal failure in Red China”

    Not sure what you mean but what I see here is that the Evangelista Bintang Lima are like Mao Zedong’s Red Guards. They are terrorizing the Malaysian “countryside” both in cyberspace and in real life where the bajungu beat up people.

    Also it was the Chinese dictator Mao who hurt his own people (the Chinese) the most and was the direct and indirect cause of millions of deaths. Likewise it is the DAP – particularly the party’s grotesque Christian leadership – that’s causing the most harm and damage to Malaysian Chinese but the victims are too blinded by hate to realise this.

    It was the Christians too who led the Taiping Rebellion in China,

    see http://www.jstor.org/discover/10.2307/2049091?uid=3738672&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21104598995787

    Extract from Encyclopedia Britannica:

    Taiping Rebellion, (1850–64), “radical political and religious upheaval that was probably the most important event in China in the 19th century. It ravaged 17 provinces, took an estimated 20,000,000 lives, and irrevocably altered the Qing dynasty (1644–1911/12).

    “The rebellion began under the leadership of Hong Xiuquan (1814–64), a disappointed civil service examination candidate who, influenced by Christian teachings, had a series of visions and believed himself to be the son of God, the younger brother of Jesus Christ, sent to reform China. A friend of Hong’s, Feng Yunshan, utilized Hong’s ideas to organize a new religious group, the God Worshippers’ Society (Bai Shangdi Hui), which he formed among the impoverished peasants of Guangxi province. In 1847 Hong joined Feng and the God Worshippers, and three years later he led them in rebellion.”

    http://global.britannica.com/EBchecked/topic/580815/Taiping-Rebellion

    Real troublemakers the Yahudi Yeohs are!

   2. Re with their Maoist cultural revolutionary presumptions – which ended in a gigantic genocidal failure in Red China?

    Deng’s reform and opening up is, to say the least, a rejection of Communism. The man said ‘it does not matter whether the cat is black or white as long as it catches mice it is a good cat”. This is what is called realism and pragmatism and the perfect antidote to mad ideology.

    China today has clearly and decisively moved beyond Maoism and Communism and a few decades from now she will regain her status as the preeminent power of Asia. As for the ideologues of the DAP, they are passe and they know it. That is why they welcome the religious wonks into the party with open arms knowing that a makeover is necessary to resuscitate the DAP.

    Whereas Deng and his modern day successors employed capitalism to engineer China’s rise with a bit of Confucianism to sustain themselves well into the future, the DAP’s old cadres resort to mad religiosity as their route to power, and as we all know, mad religiosity is a road to total degeneration.

    Re: the juvenile and humiliating way the DAP purge their own party members

    Such methods carry currency among the gullible and the ignorant plus it makes for good entertainment. Why do you think so many Chinese voted for them the last time we had a general election?

    Re: To put it simply, this Cina party is anti-Confucian both in spirit and in function.

    Another more pertinent question, one we must ask, is, do Chinese know what Confucianism is? This Cina party you refer too, you see, has neither spirit nor function. It is just a machine that exists only to cater to the whims and fancies of a motley crew of opportunists and carpetbaggers.

    Re “The priority of the moral basis of politics of course is taken for granted. It is in-conceivable that the people who are involved in the political process are not involved also in terms of their ‘self-cultivation’. Those who practice the art of science or management of the affairs of the state will have to be people with personal integrity with an ethic of responsibility.”
    — Prof. Tu Wei Ming, the world’s leading Confucian scholar.

    It is not that difficult to distinguish a brute from a gentleman. Observe their language. Take for instance the language spoken by LGE and Najib. The former is clearly a brute while the latter is a gentleman owing to his upbringing in a household of nobility or as Malays say, bangsawan. Observe the language. This is because the language one uses is also a barometer to measure one’s self cultivation.

    1. re: “It is not that difficult to distinguish a brute from a gentleman.”

     Or from a lady. That’s why I said you can take the Ah Soh out from the wet market but you can’t take the wet market out from the Ah Soh.

     I apologize to market traders for insulting them through this comparison with Madame Speaker. Look at her language – always calling other people “low class”, “wicked”, “racist” and “extremist”.

     1. Re Look at her language – always calling other people “low class”, “wicked”, “racist” and “extremist”.

      More like the language spoken by a barely educated person. Most people tend to believe that if one has a degree, what more someone with a degree from a foreign university, one is educated. Sorry, but that’s not the case.

      One is truly well educated when one is able to articulate his/her views in a coherent and civilized manner. The Speaker has thus far failed to demonstrate that she is a person who could articulate her views. All she has done thus far is vicious ranting.

      Her vicious rantings, so the speak, only serves to highlight the fact that she is one who is, shall I say, demonstrates the absence of self cultivation although she may argue that she cultivates herself by indulging in endless rounds of Prada shopping.

      One thing we must show her respect though is her ability to cultivate an image, that of a bully. A bully tends to attract those who are like minded. I can safely say that those who follow her tweets too are bullies in real life. Hey, birds of the same feathers flock together after all.

      1. Sad to say, my personal experience with the University of Tasmania’s Overseas Christian Fellowship makes me not surprised with her modus operandi..

       The truly religious members there get used and abused by the more “political” ones … although the same could be said for any religious organisation.

      2. As long as a society still unquestioningly accepts the Machiavellian idea that “might is right” then ethical values fall by the wayside and the political savages rule the day – even under the guise of religion:

       Such ideas like “Politics have no relation to morals” . . . “It is better to be feared than loved, if you cannot be both” . . . “If an injury has to be done to a man it should be so severe that his vengeance need not be feared” were the convictions of Niccolo Machiavelli, but he also observed this:

       “A return to first principles in a republic is sometimes caused by the simple virtues of one man. His good example has such an influence that the good men strive to imitate him, and the wicked are ashamed to lead a life so contrary to his example.”

       Machiavelli had a very cynical perception of the fallibility of human nature – which informs the fundamentals of realpolitik. But
       Confucian gentlemen like Prof. Tu insist that it is inconceivable for people who are involved in the political process to not also be involved in cultivating their personal humanity while imbibing the ethical principles that must permeate human relationships for social harmony to exist.”

       Jesus the Messiah said:
       “All the commandments: You shall not commit adultery; you shall not kill; you shall not steal; you shall not covet; and you shall not bear false witness against your neighbour, are summed up in this single command: “You must love your neighbor as yourself”. ”
       “For everyone who exalts himself will be humbled, and everyone who humbles himself will be exalted.”

 9. Yang masakini terang2 angka2 yang memaparkan peratus penyertaan mereka non-bumis sangat menghampakan dalam unit2 pertahanan Negara, inikan pula zaman dulu when many are no longer alive to vouch their numbers?

  Mungkin selected few by the Britishs, yg majority tu their contributions are suspect. Dulu ramai geng chattiar asyik kepit payung hitam dan buku hutang, penjual roti kayuh (asyik tukar shift balik kampung bila tamat tempoh), kedai makan semua depa2.

  Majority were in MatSalleh plantations, sudah pasti dok protect diri dan harta Tuan Sahab mereka. Wonder if these groups took up arms to defend this nation or as per mentioned above? Itu Kohilan Pillay dari estate mana? Kedah ada juga keluarga estate Pillay. Boleh gi ISP semak latar belakang penglibatan mereka dalam mempertahankan estate atau Negara?

  Kalo gurka tu memang dah sah brought in by the Brits, merata2 kesan tapak perkuburan mereka yang sekarang yang lama2 and abandoned.

  BTW in my kampung masih ada anak bekas Askar/Polis yang menerima pencen Arwah bapanya from the British forces kalo tak silap saya. An old 80-plus year old lady.

 10. Betul. Melayu nak merdeka kerana ini TANAHAIR mereka. Cina dan India nak merdeka kerana dah takde tempat lain nak pergi. Jadi kena settle down di Tanah Melayu dan perlu jaga kepentingan mereka.

  1. Bukan takde tempat lain. Cuma orang kat tempat lain tak terima dia orang. Tak layak. Syarat terlalu ketat. Kena ada banyak duit. Takde duit tak payah bincang. Sebab tu mereka duduk kat Malaysia, buat hal sana sini.

   Kalau ikut dulu Singapura ada terima dia orang tapi sekarang kerajaan Singapura hanya minat dengan Cina dari PRC, Cina Malaysia dah kena reject. Apakah daya.

   Kalau pergi kat negara Mat Salleh, tak reti bahasa Inggeris, mana nak terima. Jadi duduk kat Malaysia, buat hal sana sini. Cari gaduh dengan orang Melayu, dengan pribumi dengan orang India. Kesian orang India. Orang India yang dapat layanan paling buruk dari orang DAP. Kena ejek macam macam.

 11. Kohilan Pillay,

  Tun Hamid earned his position by merit, and a learned man. Went thru’ the era and eye-witnessed many events.

  You weren’t born yet when this Malay nation got is independence.

  You became a Deputy Minister thru’ an appointment as Senator. You contested and you FAILED…so please, politely, I am telling you to shut up unless you can bring a winning support to the promoters of independence.

  As a politician you may bark at every issue and bark loudest but you never did anything to unite and hold the nation as one.

  Go read your history books and read what the founding fathers of MIC and MCA said…..

  Now go wipe your smelly bottom and your runny nose…go play marbles as with people like you, Gerakan may have lost the last Malay vote…

  Do I care? Yes I care, for this nation is the only one that I have whereas a significant number of non-bumis will easily jump over to the greener pastures…

  Now, the so called greener pastures are not that green and that is why many non bumi want this land…

  Kohilan, grow up, think and act appropriately and not so bashful like Tamil hero filmstar….

  Good day and Vannakummm

 12. Without the Chinese coolies, United States could not be far more developed in the 19th century. Wonder why they have the Chinese Exclusion Act (1882)?

  We, also had Muslim Chinese who migrated to Tanah Melayu but they never caused problem. Rather they were even ready to assimilate due to religious similarity and the Malay accept them as their saudara seagama.

 13. yang kena jajah tanah melayu dan orang melayu.

  tak kan pendatang pulak yang nak merdeka sebab mereka tidak dijajah mereka dibawa datang ke sini.

  1. Some people in Penang did not want to become a part of Malaya.

   Penang was a crown colony and the Chinese there preferred to be subjects of Her Majesty the Queen of England.

   There was another group of Penangites who wanted secession.

  1. How much more must PM Najib suck up to the Chinese? Didn’t they realise how he was ridiculed in his red Chinese garb? What has MCA done against their gunting publication?

   I say let the Chinese learn the hard way after a Malay tsunami.

 14. Dear Aunty Helen,

  Thank you for the great post; I learn a lot from it. Actually, my mother helped me to really understand Tun Hamid’s speech :)

  Why must Tun Hamid say sorry for telling the history of Malaysia? Tun does not say bad things about others but he wants the Malay to be united and understand their rights, protect Islam, respect the Sultans, the Federal Constitution, the history so that they won’t be like Mujahid, Khalid Samad and friends. Gerakan’s Kohilan Pillay must understand that history cannot be changed.

  Now why must Gerakan leader attack a learned person like Tun Hamid? Why must some of BN leaders started doing silly things that could only make the Malays turn away from UMNO? Are they Trojan Horses?

  http://ahmadalikarim.wordpress.com/2014/09/05/khairy-a-trojan-horse/

  By the way what is 中国?

  1. 中国 is Middle Kingdom.

   The BM way of saying China, i.e. negeri Cina, doesn’t have the same oomph.

 15. The same Prof Heng, who is a Malaysian born said the following when asked to comment on the rise of Islamic state in SEA by al-Jazeera about a week ago, probably will render me imsomniac tonight:-

  *quote*
  “Whereas in Malaysia, we have this increasingly rigid and intolerant form of Islam when it comes to inter-racial relations, but violence is kept out.”

  “Violence would lead to greater disintegration, and if anything happened in Malaysia, the edifice might fall. If some jihadist were to set a bomb in Chinatown [in Kuala Lumpur] the whole fabric could fall apart, because it’s so fragile compared to Indonesia”

  “Many people say Malaysians don’t kill each other like Indonesians do. They don’t blow themselves up like Indonesians do … they say it wouldn’t happen in Malaysia … But now I don’t know.”
  *unquote*

  Are we that fragile?

  1. re: “Are we that fragile?”

   The biggest threat to our stability, as I’ve been maintaining, is the DAP’s political evangelism.

   We’ve always lived with ethnic friction but the elites in Umno and MCA managed to bargain behind closed doors; they wheeled and they dealed, and peace and stability was successfully maintained. And like Prof. Heng says, ultimately “Malaysians don’t kill each other” … as yet.

   I believe the Tun’s sentimentality for maintaining the Sino-Malay relations framework that BN proffered is because it worked (to a certain extent) during his tenure. But since then, the MCA-BN compact/covenant has broken down.

   The problem with the Chinese electorate today is that they’ve unwittingly lent their support to the DAP leadership’s Christian triumphalism. This is going head-on against the Islamic resurgence, like the kind we see in Turkey and which Egypt is beating back.

   I blogged that Umno, egged by the DAP aggression, is veering to the right. Previously this wouldn’t have happened to such a degree.

   Today Umno is caught up in an Islamic nationalism compared to the party’s earlier emphasis on Race, and I blame DAP for this – for making “Malay” a four-letter word (i.e. if you admit you’re a Malay first, DAP will bash you as a racist; but if you’re a Malay who is Muslim first, what is the tudung-wearing, Quran-quoting, mosque-visiting DAP ” faux khalifahs” going to say to counter that?)

   It’s rarer that people are willing to die to uphold their race. However throughout the history of Man, gazillions of people have died to uphold their religion.

   And what we have in Malaysia is the DAP evangelistas attempting to steal the lafaz ‘Allah’ and so brazenly putar belit other things about Islam. These DAP Christian politicians respect no boundaries – fitnah, bohong, tipu, semua dema buat.

   The Malays have been more tolerant than other Muslims would have been. I don’t see that the DAP evangelistas would have been able to get away with their behaviour if they were in Pakistan, say.

   Over the last four decades or so, the Malay Muslims did not have had a civilizational clash with the Chinese Buddhists. Between the Christians and the Muslims, it’s different – there is the millennial baggage of Crusades and Perang Jihad. And the Quran warns against the Christians. The Quran does not warn against the Buddhists and Hindus.

   With the Chinese Born Again Christians it is belligerence and arrogance all the way. As our Shamshul Anuar keeps reminding us, they’re on a collision course. Better brace for the impact.

Comments are closed.