Posted in Papa DAPster

Guan Eng, ngapa lu tak ikut contoh Khalifah Umar?

“Saya hairan, apa lagi yang DAP tidak puas hati kepada PAS dalam isu perlantikan Menteri Besar Selangor yang baharu.

“Kenyataan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng semalam yang melabel empat exco Selangor sebagai pengkhianat, dalam keadaan Sultan Selangor telahpun menamakan menteri besar baharu, adalah tidak wajar.

“Pada hemat saya, isu empat exco yang sebelum ini kekal bersama Tan Sri Khalid itu sudah ‘tiada merit’.

“Jika DAP masih mengungkitnya, bermakna DAP ada niat tertentu. – Nazri Abdullah, pengarang berita Harakahdaily

khalifahKGE

Guan Eng dan DAP menyimpan dendam dengan PAS

“Kalau betul mencontohi Khalifah Umar Abdul Aziz, Guan Eng bukan sahaja patut mencontohi dari sudut tatakelola pentadbiran yang baik.

“Malah juga perlu mencontohi sikap tawaduk dan warak cucu kepada Saidina Umar Al-Khatab itu.

“Orang yang warak tidak mengungkit hal-hal yang lalu, kecuali sebagai untuk mengoreksi diri. Tapi dari nada Guan Eng itu nampaknya bukan bermaksud begitu. Lebih kepada tidak puas hati. – Nazri Abdullah, pengarang berita Harakahdaily

(154 patah perkataan)

SelangorDUN

Saga menteri besar Selangor:

How the porky got fried – Dapsters dikenakan dengan pelantikan Azmin

Hannah the first to congratulate Azmin

“PAS hanya dijadikan tempat buang hajat besar DAP dan PKR”

Photos: How a PAS man got porky fried

Tan Sri Khalid’s last day

“Peguam Neraka” & Co.

“Dah nyanyuk ke?” Tony Pua kepada Hadi Awang

Azmin atau Iskandar?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

23 thoughts on “Guan Eng, ngapa lu tak ikut contoh Khalifah Umar?

  1. Helen lost the jihadists vs evangelistas argument. Decisively.

    She’s now looking for more Trojan horses to take on.

    Sad, in a way.

    Let’s contemplate for now the huddled masses of Kurds (Muslims, yes?) fleeing the tender mercies of ISIS (also Muslims, yes?).

    And Muslims joining Catholics in Albania to receive blessings from Pope Francis.

    As they say, God works in wondrous ways…..

    1. re: “Helen lost the jihadists vs evangelistas argument. Decisively.”

      Tsk, tsk, tsk … you sheeple.

      For the last how many months you all (I don’t mean you specifically but your lot) fitnah TS Khalid habis-habisan, merekayasa, membohong, memaki hamun dan lepas tu mencaci cerca ulama PAS dan baru-baru ni your Khalifah Umar Lim called the four PAS excos “traitors” …

      … all these things you all did to oust TS Khalid from the MB’s seat, to install your own woman and eyeing the state’s RM3 billion coffers.

      Who versus who, now?

      Firstly, DAP-PKR vs Khalid

      Secondly PKR-DAP sole candidate WAWI vs 3 names

      It’s clear who “lost”, and it’s not Helen Ang. The side that lost is the side which nominated WAWI and got their nomination rejected by the Sultan.

      And you wanna putar-belit lagi? ish

      1. Helen,

        Like my friend said, these lot semua nak lawan. Mantra these lot kan ‘Lawan tetap lawan’ .

        lawan everybody. lawan sultan, lawan MB sendiri, lawan kawan, lawan orang sendiri, lawan parti sekutu, lawan institusi, lawan perlembagaan, lawan agama orang,

        semua lawan tapi nak rakyat percaya mereka lawan kezaliman BN, duhhhh!!

    2. Indeed, and in mysterious ways too . . . today Pope Francis resigns

      http://www.theonion.com/video/pope-francis-resigns,31660/

      In another revelation of Pope Francis’ ties to the Ndrangheta drug cartel and its “Ninth Circle Sacrificial Cult”, a car belonging to the Pope’s personal adviser and friend, Argentine Cardinal Jorge Mejia, was seized today in France while being driven by two underworld drug dealers.

      ‘On August 2, a highly placed informant notified our Command that the Montreal cult gathering has been relocated to an underground experimental facility on the grounds of McGill University. This relocation was prompted by the presence of “some very prominent men” at the upcoming August 15 ritual “including (George) Soros, local catholic archbishop Christian Lepine and corporate officials of the Cargill corporation”.’

      The International Common Law Court of Justice:-
      Kevin Annett, Nobel Peace Prize nominee 2013, 2014

      https://2012thebigpicture.wordpress.com/tag/common-law-court/

  2. Do the Chinese and Christians even care what Harakah says.

    These PAS people wanting some top Chinese politician to be tawaduk and warak, how delusional are these people? Maybe they should ask their own PAS people in Penang to see what kind of khalifah Guan Eng is.

    You know what, I feel real bad. Seeing these PAS people get crapped on by their own Pakatan people while they act all mad and bewildered is entertaining.

    1. These PAS guys are not only buta and tuli, but they are also comatose: they don’t even realise they had been f***ed again and again by their PR partners.

      1. Ya lor.. itu tokong potong pun talak.. lagi kerbau pendek pun sapu, mana boleh jadi khalifah maa!

        Mat Sabu mata sulak buta meh? Sebulan belapa angkat???

  3. Itu tarbiyah DAP. PAS ada tarbiyah. DAP pun tiru PAS buat tarbiyah. DAP nak tarbiyah PAS supaya PAS sentiasa ikut cakap DAP.

    Nak bagitau Hadi Awang, lu panggil 2 olang lu sendiri khianat, wa panggil 4 olang lu sendiri pengkhianat. Lain kali kalau lu nampak ada olang lu nak buat khianat, lu duduk senyap-senyap sudahlah.

    Ini dah betul samseng mafia punya caralah.

    1. re: “lu panggil 2 olang lu sendiri khianat, wa panggil 4 olang lu sendiri pengkhianat”

      Yahudi Yeoh suka kereta besar, rumah besar dan cakap pun besar. PAS cakap “dua”, DAP cakap “empat”. DAP lebih besar lah.

        1. re: “lu panggil 2 olang lu sendiri khianat, wa panggil 4 olang lu sendiri pengkhianat”

          wah! itu macam in total PAS sudah ada 6 orang ‘pengkhianat’ worr!

          lagi ada berapa manyak?

          Tokong sudah cakap maaa….!

  4. What kind of people are they? Who’s balls they carry this time?
    Old mamasan doesn’t have one.
    Ketum is going to Kajang Resort.

    Who’s?

  5. It Maharaja Lawak 2014 climax.

    You see Helen, It always AI wish for Azmin to be MB.

    Every story will have suspense, drama and so on and that the story of who want to be a millionair oooppps MB Selangor..> The End.

  6. Umar bin Abdul Aziz mempunyai keperibadian yang tinggi, disukai orang ramai dan ia mewarisi kewarakan dari datuknya Saidina Umar bin Al-Khattab. Baginda amat berhati-hati dengan harta terutamanya yang melibatkan harta rakyat. Sesungguhnya kisah Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang menyediakan dua lilin di rumahnya, satu untuk kegunaan urusan negara dan satu lagi untuk kegunaan keluarga sendiri tentunya telah diketahui umum dan tidak perlu diulang-ulangi.

    Sebagai seorang yang zuhud, kehidupannya semasa menjadi Gabenor Madinah dan Khalifah adalah sama seperti kehdupannya semasa menjadi rakyat biasa. Harta yang ada padanya termasuk barang perhiasan isterinya diserahkan kepada Baitul-mal dan segala perbelanjaan negara didasarkan atas prinsip jimat-cermat dan berhati-hati sebab ia adalah harta rakyat. Ini terbukti apabila beliau dengan tegasnya menegur dan memecat mana-mana pegawai yang boros, dan segala bentuk jamuan negara tidak dibenarkan menggunakan harta kerajaan.

    Umar bin Abdul Aziz pernah menasihat demikian:

    “Jangan biarkan masa berlalu sehingga hatimu menjadi keras dan musuh (Iblis) sempat mengoda. Sebaik-baiknya saudara menganggaplah bahawa hidup pada petang hari tidak akan sampai ke pagi hari dan hidup pada pagi hari tidak akan sampai ke petang hari. Memang tidak jarang terjadi kematian ditengah-tengahnya.”

    Maka benarkah Encik Guan Eng pernah mengaku bahwa dirinya seumpama Umar bin Abdul Aziz? Kalau dia mahu mengamalkan kaedah “qiyas” (perumpamaan) ia kena patuh pada syarat yang agak tegas, jelas, dan logik.

    1. Masa baru menang dulu.. tahun 2008 mat sabu kata tokong nak ikut jejak langkah khalifah Umar bin Abdul Aziz.. kasi ahli2 PAS akar umbi happy… kasi kosher itu apek… and they lived happily ever after… with mat sabu dapat gaji jaga air penang!!

      1. Oh! Mat Sabu yang buat “qiyas”nya memperumpamakan Mat Indera dan Chin Peng komunis terrorist itu sebagai pejuang kemerdekaan negara Malaysia.

        Mana dalil dan hujjahnya melainkan tafsiran nafsunya yang terpesong semacam buah perbualan kedai kopi?

        Oh, dan jika Guan Eng sudah ternyata bukan martabat Khalifah Umar Abdul Aziz, apa yang ada pada dirir VP PAS itu Mat Sabo?

  7. Rancangan mereka sudah terbantut, itu pasal banyak malah tak puas hati maa. Allah maseh sayang pada kita hanya maseh ada banyak orang Melayu yg tak sedar diri yang begong yang tamak harta dan pangkat.

    Buat apa menang sorak kampong tergadai, kalau dah nasi jadi bubor menangis airmata darah pun dah tak maana. Melayu mesti bersatu baru selamat bumi bertuah ini.

    LGE ka LKS ka AI ka HY ka dan sapa lain tak mustahak. Mereka boleh pi mampuih.

  8. none of the dap evangelistas and tokong are blaming rafizi meh!! rafizi was the architect. we shud be thankful that rafizi has
    succeded in
    causing massive
    destruction to:

    1.anwar ibrahim
    and wawi. anwar
    shud be a gone
    case now. his
    image
    and integrity has
    truly gone down
    the drain thru
    rafizi’s
    masterstroke.
    Alhamdulillah.

    2..rafizi has managed to
    create havoc and choas
    within pakatoon
    esp Pas. pakatoon
    without pas becomes
    irrelevant coz of
    pas machinery
    and pentaksub
    followers.

    good job rafizi!!! we are sad though
    tskhalid had to
    go. lets hope rafizi
    pull another ‘brilliant” stunt and initiate move to oust his nemesis azmin. umno is lame duck, so pkr can only self
    destruct!

Comments are closed.