32 thoughts on “Hannah Yeoh retweet: “People touching dogs, itu yang korang nak bunuh?”

  1. Hannah Yeoh dan Kapten Kahan,

    He, he, he jenayah merogol sudah ada hukuman yang setimpal untuknya! Laporkanlah sahaja kepada pihak berkuasa. Melalui mahkamah, sabit kesalahan jatuhlah hukuman yang berat!

    Tetapi perbuatan menyentuh anjing tidak ada lagi hukuman tertentu untuknya. Memang perbuatan itu amat remah pada mereka yang tidak memahaminya.

    Biar saya ulang sekali lagi. Tersentuh anjing basah hokumnya najis mughalazah (berat). Isu ini menjadi besar bukan kerana menyentuh anjing tapi peristiwa itu ada unsur provokasi terhadap sensitiviti umat Islam.

    Malah menggunakan pula gadis gadis Melayu melakukan perbuatan tersebut! Tidak kah itu perbuatan mencabar namanya?

    Saya tidak tahu apa benda yang begitu sensitive bagi orang Cina yang setaraf anjing babi bagi orang Islam.

    Tapi bagi masyarakat India Hindu, lembu adalah binatang suci bagi mereka. Bagaimana perasaan mereka kalau ada India Hindu menikmati curry lembu di hadapan mereka? ( walaupun dalam bentuk gambar seperti isu menyentuh anjing).

    Pada bulan Januari lepas saya melawat Sringar, Agra dan New Delhi. Di Agra terutamanya lembu hidup bebas bersama warga di situ. Lembu boleh dilihat di mana mana sahaja, di bandar, dekat gerai malah berhampiran pintu hotel!.

    Menurut pemandu pelancong, lembu di situ hanya digunakan untuk mendapatkan susunya sahaja. Bila lembu lembu ini sudah berpencen mereka dibiarkan bebas sehingga sampai masanya untuk bertemu penciptaNYA.

    Dalam hati saya berfikir alangkah ruginya! Bukan kah curry lembu atau BBQ daging lembu amat enak rasanya!

    Malah golongan masyarakat Muslim di sini, bila mereka melakukan ibadah korban, mereka akan hanya menggunakan kambing!

    Mungkin kerana menhormati sensitiviti masyarakat India Hindu atau bimbang tindak balas masyarakat tersebut terhadap mereka!

    Jadi apa susahnya untuk menghormati sensitivity masyarakat yang ada di negara kita.

    Kalau tidak menyentuh anjing boleh mati ke kita? Bukan kah JAHAT nama perbuatan yang sengaja membuat provokasi terhadap sesiapa pun?

    1. Norlin,

      Kawan Cina saya tanya apasal sensitif pasal anjing. Saya terangkan kenapa Melayu Islam tidak dekati anjing bukan sebab takut anjing.

      Orang islam (jenis yg beriman) tak dekati anjing sebab jika dijilat anjing, maka kita akan rasa leceh nak “samak”.

      Dan kita ambil berat pasal samak sebab ia “hukum hakam”. Kalau tak ada larangan dari Allah SWT, dah lama orang Islam peluk anjing. Sebab iman kita dan hormati ugama kita maka kita tak dekati anjing.

      Dalam STAR hari ni, Marina Mahathir kata ulama bising sebab ada orang Melayu sanggup menentang kuasa ulama ni. Marina ni manusia jenis apa ya.

      Ulama bukan bising. Mereka hanya jalankan tanggungjawab menerangkan. Mereka bersuara bukan sebab rasa tergugat bila orang Melayu pegang anjing. Mereka bersuara mengingatkan hukum hakam.

      MARINA MAHATHIR memandang hina ulama. Semoga beliau insaf dan bertaubat.

      1. ‘….Marina Mahathir kata ulama bising sebab ada orang Melayu sanggup menentang kuasa ulama ni. Marina ni manusia jenis apa ya……’

        Marina Mahathir ini jenis manusia yang jahil agama. Dia suka menyibuk untuk memberi pandangan mengenai agama Islam tetapi mengikut logic akalnya semata mata!

        Maka terkeluarlah pendapat songsang yang dapat memenuhi cita rasa sahabat handainya golongan Ambiga dan yang sekelas dengannya!

        Bukan kah jahilnya orang yang memberi pendapat, ulama bising sebab ada orang Melayu sanggup menentang kuasa ulama!

        Tidak kah dia tahu hukum berkaitan anjing adalah mengikut hukum agama Islam dan bukan hukum ciptaan para ulama. Memang menjadi tanggungjawab ulama untuk menegur perbuatan yang bertentangan dengan hukum agama. Malah dalam hal hal tertentu boleh mengeluarkan fatwa mengenainya.

        Ulama yang tidak menegur kemungkaran yang dilakukan umat Islam akan menanggung dosa besar. Malah ada saya terbaca golongan ulama seperti ini akan berada di barisan paling hadapan untuk memasuki neraka jahanam.

        Sayangnya Marina anak Tun Dr. Mahathir Mohamad, pemimpin yang menjadi idola orang Melayu kerana memperjuangkan kepentingan Melayu termasuk agama Islam.

        Malangnya Anak TDM, Marina Mahathir menjadi ALAT kepada golongan PENENTANG bangsa Melayu dan agama Islam untuk membalun bangsa dan agamanya sendiri!

        1. Marina mahathir…….. ILMU sejengkal, JANGAN laut HENDAK DI duga……….

          Cakap LAH SEBAGAI orang yang berilmu…. Berilmu TENTANG ISLAM.

  2. Kita tengok sahajalah banyak mana lagi provokasi yang mampu mereka buat. Anjing pun sudah dipakaikan serban dan jubah. Apa motif perbuatan ini? Nak ketawakan Melayu Muslim? Provokasi demi provokasi tentulah akan ada hadnya.

    Saya sering membiarkan sahaja kerana saya tahu betapa busuk hati orang Kristian khususnya terhadap orang beragama Islam. Saya tahu juga akan ada tindak balas yang mereka harap2kan. Setiap cabaran ada responsenya.

    Kita hanya boleh tunggu sahajalah sehingga waktu mereka akan “reap what they sow”.

  3. High drama, over acting atau over statement. Takanlah sentuh anjing nak kena bunuh.

    Tak lama dulu orang cina campak darah dan kepala babi kat masjid, org Melayu maafkan dgn mudah saje walaupun kelakuan org2 tersebut cukup2 kotor. Kalau ditempat lain mereka dah kena sembelih…. MASIH MELAYU JAHAT?

    1. Saya cabar Cinabeng biaDAP atau Melayu biaDAP, cubalah lakukan provokasi provokasi melampau seperti yang mereka lakukan di Malaysia, di negara negara Islam lain seperti Indonesia dan Pakistan .

      Mereka akan tahu langit itu tinggi atau rendah!

      1. There has been tooooo many provocations to the Malays by the evangelistas.

        Fatty YEOH should not meddle into Muslim affairs. Enough is enough as the Malay Muslims are being pushed to a corner.

        A day will come when they have to react…… And only God knows.
        JANGAN jolok SARANG lebah !

  4. Pasai rapes, apahal itu clerics2 Tembam tak tweet ? Tweet and cerita la kasi kami faham sikit on whats going on with you people. Your kids not puzzled by these;

    http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0FC15J20140707?irpc=932

    Anyway
    Epilepsi = gila babi
    Rabies = anjing gila

    Two animals considered filty and unhealthy by Muslims, even names of diseases are best described as babi dan anjing gila.

    At least Muslims are forbidden from unnecessarily touching dogs, due to health reasons, some people on this earth even turn dogs into sweet sour dishes ma!

  5. Talking about Prada, do you know that you can keep your Char Koay Teow and Economy Rice warm in a Coach bag?

    I know that Indon Chinese who go to Specialist Centre Penang ta pao the Famous Sisters Char Koay Teow and Economic Rice in Coach bags.

    Anyone tried with a Prada?

      1. Don’t really know. Since the heritage rubbish and Indon tourists RM10 can’t get you much. Will find out.

        I don’t eat out. Damn expensive

      2. Helen,

        Hannah, like the man who behaves as if he is the Son of Heaven( who else if not Guan eng) is known for slandering and twisting of words.

        So we cant expect any wise statement from her. Whatever come out from her tweets are very destructive without fail.

  6. Not deliberately touching/hugging/petting dogs is not about hating dogs, its about following our religion. We don’t promote eating dogs, kicking dogs, beating the dogs to death or shooting arrows at them.

    The person(s) who made those death threats must be terribly angry or misguided or both. You’ll find the reaction of ordinary kampung malays to the event is – apalah orang KL ni tak ada keroja lain dah agaknya? Balik kampung tolong tok nenek bela ayam/kambing lagi berfaedah. (Note – urban=KL)

    “Marina Mahathir kata ulama bising sebab ada orang Melayu sanggup menentang kuasa ulama ni. Marina ni manusia jenis apa ya.”

    Honestly I don’t know, but my opinion is she should just STFU.

    I have a very simple way of looking at Islam. My knowledge is limited and I’m still learning. But I was born a Muslim and I believe in Islam and as someone who believes I will try to follow its teachings the best I can and not pick and choose what I like. That includes hijab, not drinking, not petting dogs/pigs, not celebrating other religious festivals etc.

    And I respect your right to your religious beliefs, even when I get upset at the way small new temples (plural, mind you!) seem to be sprouting up under some big trees in my area, and I hope that others will respect my religion. Is that too much to ask?

  7. Cerita pasal anjing ini pernah di siarkan secara bersiri semasa era TV hitam putih oleh pihak RTM anjing cerdik Lessee mendapat rating tertinggi

    disamping itu anjing juga mempengaruhi kehidupan dan dikaitkan dengan peribahasa spt. menolong anjing tersepit, anjing menyalak bukit, anjing dengan bayang-bayang

    dan tidak la pulak anjing memakai serban boleh dikategori pulak sebagai gelagat sesaorang yang memakai tudong dan keluar masuk masjid dan bila dikatakan mahu memeluk islam alah alah nak ambil tindakan makamah tak gitu

  8. Haiyaa, Islam forbids unnecessary touching of dogs pon kamu semua yg tak tau menahu pasai Agama Islam so busybody wan.. Some of you out there, once married cannot even peluk and cium your loved dead parents’ bodies, cannot attend their funerals or visit their graves ma…

    My Ahso neighbour, mother died on Chinese new year, the body was left in the morgue for weeks cannot bury yet. Even worse, the Ahso was not only forbidden to visit the dead mother in the morgue, she cannot even go home to share her grief with her father and siblings. The very person who gave birth, breastfed you, raise you uo, loved you yet you are forbidden to even say goodbye when they die owh!

    Haiyaaa, tak payah ngada2 sibuk sangat pasai Agama dan kepercayaan orang lain owh! Wonder how Temban explains to her doter there exists priests in churches who ritually sodomise and rape their followers?

    1. Marina mahadir tu ada suami.. Suami pertama omputih kan? Masih berAgama Islam lagi ke bekas suami tu? Yg masakini Indon? Suami2 dia tak pernah kasi didikan Agama kat dia ke?

      Nampak macam harbouring inferiority complex la si Marina ni, a nobody yang terhegeh2 sangat nak ‘want to be heard, seen and acknowleged’ aje dia ni!

    2. Many Chinese customs are not even prescribed by the Tao Te Ching or Buddhist texts, they are simply followed.

      Real Taoist text do not talk about the dead being icky. There is no such pantang for people who have died. Bereaved family must be boycotted for 100 days for fear of omens. No CNY…. Blablabla.

      Mana ada hantu macam filem Hong Kong in Buddhist texts or Tao Te Ching?

      It is pantang to wear black and white but today Chinese weddings have brides wearing white gowns like someone just mati and her husband wears black. Weddings are all red but today every Chinese wedding looks like a big funeral – if you follow real customs.

      It is kurang ajar to give flowers and clocks but Chinese today do love Valentines. Flowers are normally for orang mati or Tokong (not LGE).

      Actually Chinese today have mixed up and fucked up culture until they don’t know what is pantang or not.

  9. Orang Islam tidak faham amalan dan larangan dalam agama bukan Islam, jadi eloklah orang Islam diam sahaja dalam isu agama bukan Islam.

    Orang bukan Islam pun tidak faham amalan dan larangan dalam agama Islam, jadi eloklah orang bukan Islam pun diam sahaja dalam isu agama Islam.

    Apa yang penting ialah hormat menghormati.

    Tidak menyentuh anjing tidak bermakna anda berlaku kejam terhadap anjing.

    Pernahkah anda menyentuh harimau, singa atau jerung?

    Kalau tidak pernah, adakah ini bermakna anda berlaku kejam terhadap harimau, singa atau jerung?

  10. Ms Helen, you are misrepresenting that tweet, which just stated a fact.

    The tweet, its sender, and the people who retweeted it were not, most certainly, implying that “Malaysian Muslims [are] violent extremists”, as you wrote.

    Conversely, the few people who sent death threat can rightfully be called “extremists”, regardless of their nationality or religion identity.

    Also, it is rather simplistic to divide this planet between “Westerners who love dogs” and non-Westerners who do not love dogs.

    In fact, you might have noticed that there are plenty of Westerners who do not love dogs, as well as plenty of non-Westerners and Muslims who love dogs very much.

    Besides, perhaps you have noticed that this planet hosts plenty of Western Muslims and non-Western non-Muslims. In conclusion, a complicated planet. Let’s not misrepresent it ;)

    1. Dan,

      The tweet is provocative. It’s adding fuel to the fire. You have to understand that many Malays (Muslims) were upset by the “Touch a Dog” event.

      As for who loves dogs, in the Malaysian context it is a cultural taboo for Malays (Muslims) to touch dogs.

      Although the planet to you is complicated, some religious laws are clear cut, like Muslims are not supposed to eat pork. So yes, it’s a simplistic divide between ‘Can’ (Halal) and ‘Cannot’ (Haram).

      And generally, Westerners do love dogs. A Western country like Australia for example will not condone acts like this (below) which occurs in China:

      null

Comments are closed.