Posted in Islam

Melayu PAS anjak lagi ke kanan

Kaum Melayu – tidak kira Umno, PAS atau PKR – makin hari makin konservatif.

Bekas Menteri Besar Perak Nizar Jamaluddin semalam gagal mempertahankan jawatannya sebagai Yang Di-Pertua PAS Kampar dalam mesyuarat agung tahunan bahagian tersebut, mengikut laporan Utusan.

Video: Nizar nyanyi lagu popular Cina

Nizar tewas kepada pencabarnya Ustaz Mohd Sofian Rejab (gambar bawah), iaitu ketua urusan ulama PAS kawasan Kampar.

Sumber: Blog Omak Kau!

Sudah mengenali sikap evangelis yang pandai bermuka-muka

Isu hilang kepercayaan yang diluahkan oleh Dewan Ulama PAS negeri baru-baru ini telah sedikit banyak memberi kesan terhadap Nizar, tulis bloggger Hanisya Abdul Hamid dalam ulasannya hari ini.

Keputusan yang tidak berpihak kepada puak Erdogan di Kampar adalah petanda tahap sokongan yang sebenarnya untuk kepimpinan ulama dalam parti Islam itu.

Kita tengok nanti prestasi golongan mesra gereja seperti Mujahid dan Khalid.


Baca juga


Terserlah, DAP memang suka membuli

Tahulah ahli-ahli PAS sekarang setelah cabutnya topeng love-love-love DAP itu.

Akar umbi PAS sedang menjauhi Anwarinas yang mendokong kerjasama dengan DAP.

Akar umbi Umno pula marah dengan presiden parti Ah Jib Gor yang dianggap telah mengetepikan kepentingan orang Melayu kerana terlalu mendokong dan memenuhi kemahuan pengundi Cina.

Usaha perpaduan Melayu tampak kian subur gara-gara tindakan DAP yang kurang ajar beserta percubaan parti evangelis itu untuk mencampurtangani urusan dalaman PAS.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

5 thoughts on “Melayu PAS anjak lagi ke kanan

 1. Nice song.

  You asked me how much and how deep is my love to you?

  My affection will remain the same, my love will be unchanged, the moon reflects my heart.

 2. Apabila Puak extremist Evangelist terutamanya dari DAP mula mendesak dalam issue Kalimah Allah dan Hudud, orang Melayu tanpa mengira Party mula menjadi lebih konservatif. Mereka sudah sedar agenda puak Evangelist ini.

  Jika DAP aggresive mengunakan Gereja bila berkempen, jangan terkejut jika orang Melayu bertukar menjadi radical. UMNO pun sudah sokong Hudud. Dulu tak sokong kerana UMNO yang moderate masih kuat.

 3. Nizar nyanyi lagu cina ,Cina bertepuk , Nga’s terjemah Al’quaran Melayu PAS bertkbir .

  Susah nak pakai .

 4. Pada pendapat saya ;

  Pemimpin -pemimpin nationalist Melayu spt Tun Mahadhir tidak pernah termimpi dan inginkan negara kita perpecah mengikut bangsa malah teruk sekali antara agama kerana hasilnya disifatkan “counter productive and destructive “.

  Malah ia bertentangan dengan perinsip-perinsip yg dipersetujui ketika negara mencapai kermedekaan dan penubuhan Persekutuan Malaysia .

  Kalau mereka ini golongan yg “busuk hati” , pentingkan diri dan tidak berperikemanusiaan , orang Melayu telah terlepas “golden opportunity”.
  Ketika rusuhaan kaum pada 13 Mei 1969 , seorang Melayu iaitu Jeneral Tun Ismail bin Ibrahim yg memiliki “absolute power” ketika itu bagi pihak serta kepentingan orang Melayu , meghapuskan musuh -musuhnya serta mengambil satu penyelesian muktamad (ethnic cleansing) tetapi tidak berlaku , bukan susah pun kalau nak buat keadaan negara serta dunia ketika itu tidakah stabil dan tak siapa pun yg ambil kisah .

  Jawabnya tersangatlah mudah , mereka -mereka ini ialah insan yg berintergriti kerana kesan dari “kerja tangan”” bakal mewujudkan “a vicious circle of vengeance” yg terpaksa dibayar oleh jenarasi-jenarasi akan datang .

  Bangsa -bangsa yg ada dan mengaku sebagai rakyat Melaysia mestilah menghormati satu sama lain serta patuh pada perlembagaan serta undang-undang negara .

  Adakah lebih molek kita bersatu untuk kepentingan bersama dari
  bepecah kononya untuk mengutamakan bangsa ,fahamam serta agama diri sendiri .

  Kalau negara huru hara yg berharta bolehlah berhijrah kemana yg mereka suka tetapi bagi rakyat biasa kemana mereka handak pergi,
  menjadi perlarian atau lebih teruk lagi menjadi hamba kepada mereka
  -mereka yg gila kuasa serta tamak haloba.

  Apakah ini yg inginkan di wariskan serta memperjudikan nasib anak cucu kita .

  “ikut rasa binasa ikut hati mati”.

Comments are closed.