Posted in Evangeliblis

Isu salib gereja di Taman Medan: Hannah Yeoh jentik Najib

Calvin Sankaran @ 2015/04/20 at 2:26 pm: “It seems like DAP sees another opportunity to pit Umno vs the Christians in this case.”

van geyzel Taman Medan

Isunya status premis. Adakah ‘gereja’ ini didaftarkan atas nama rumah ibadat atau atas nama syarikat?

Mirip isu The Malaysian Insider yang bukan soal hak kebebasan akhbar dihakis tetapi gara-gara pengarang TMI kuat memfitnah, putar-belit dan kelentong. Semua orang – Majlis Raja-Raja, mufti-mufti, PM, mantan PM, DPM, Menteri Kabinet, Menteri Besar dan ramai lagi – dikenakan portal tersebut

Taman Medan church2

Kata seorang anggota i-Peguam beserta G100 Lukman Sheriff Alias: “TMI claiming to adopt high and fair standard of journalism but they always distort and even fabricate news”.

Seperti yang sudah dijangka, portal-portal pembangkang yang pro-Kristian rancak mainkan cerita.

Sumber gambar: Buletin Sengal
Sumber gambar: Buletin Sengal

Encik Hannah Yeoh @ramachandran pula membayangkan bahawa para pendemo di Taman Medan adalah puak ekstremis.

Berkaitan:

Taman Medan: Evangelistas and church crosses – the S’pore and China experience

Author:

I have no Faceook or Twitter.

25 thoughts on “Isu salib gereja di Taman Medan: Hannah Yeoh jentik Najib

  1. “The Council is not surprised that yet again such an incident has taken place in the state of Selangor. “It is obvious that there is a political agenda behind such acts from certain quarters, who are out to instigate and increase inter-religious tensions in the state,” CCM general secretary Rev Dr Hermen Shastri said in a statement.

    ——————————————————————-

    Wow, this Hermen has some information that no one has apparently. Who is putting politics into this issue ? It is church who is politicising this matter with the help of DAP evangelistas.

    Note that Hermen is parroting the same line LGE has used before – that any religious issues in Penang and Selangor must be the work of UMNO/BN.

  2. Terkenang sewaktu kecil, saya tingal di Kem Terendak Melaka terdapat 3 buah gereja , 2 besar satu darinya di ubah sebagai masjid
    yg kecil sebagai berek tentera , jarak rumah saya 40 m masjid , 60 m
    gereja jarak antara kedu-duanya 150 m .

    Gereja tersebut bersebelahan dgn sekolah (SRKKT) kami. Walaupun
    kebanyakannya Melayu adalah seorang dua Cina , India , Iban dan lain-lain (kawan sekelas), kami sering bermain dan tidur baring di kawasan ( tangga) gereja .

    Setiap rabu kami yg Melayu akan belajar silat di belakang gereja ,
    pada hari Krismas kami sama-sama tunggu St Nic datang ( naik kereta bomba) .

    Pada bulan “hantu” kami sama-sama pergi ke tokong Cina (300 m ) tengok cereta kung fu atau komedi Cina .

    Hari Gawai ke Deepavali ke biasalah melawat rakan taulan .

    “Moral of the story is”, kita patut hidup dalam harmoni antara kaum, ia patut diamalkan dari kecil sehinga dewasa .

    “Look before you leap” , kita tidak tahu cereta sebenar apa yg berlaku dan sebab orang Melayu berdemo di Taman Medan sehinga ada yg mengelarkan mereka-mereka ini extremist agama .

    Yg bikin panas tu (sorry to say) ada “hanjing-hanjing” yg ambil kesempatan memburukkan keadaan .

    1. amir yusof

      That was before ,in those days no evangelist ,as it is now , I used to have class party in gereja ,at that time ,and the never crossed the line ,like they are trying now.

  3. This is very interesting and revealing – this guy’s the Star’s reporter. I thought the job of a reporter involves in reporting but look at his questions. He behaves more like a big boss. I suspect this guy’s a true-blue Dapster. I actually heard many such stories about the behaviour of reporters mainly from the on-line portals but this is the first time I have seen evidence of supposedly pro-BN newspapers behaving the way.
    ——————————————————————————-
    Cheng said the protestors were angry because he had asked them the following questions: “Who gives you the right to claim this land as Muslim land? How will a cross turn your sons into Christians? What authority do you have to tell someone else to not have a church here?”

    He said they became confrontational, grabbing him by the shirt and speaking in threatening words.
    ——————————————————————

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2015/04/20/reporter-saves-colleague-from-violence-of-anti-church-protestors/

  4. Someone please enlighten me on the question below:

    “The law that says a church that operates in a Muslim majority area cannot display the cross symbol.”

    1. Mari kita minta polis siasat sama ada Gereja tersebut dan lain-lain gereja yang beroperasi di rumah-rumah kedai ni, dapat lesen dan permit daripada pihak berkuasa tempatan atau tidak?

        1. Alasan penduduk yang membantah bukan terhadap kesahan gereja tersebut (sama ada ia mempunyai permit atau tidak) tetapi berdasarkan alasan ‘lambang salib mencabar akidah Islam di kawasan majoriti Islam’. Sekarang kita tahu gereja tersebut tiada permit.

          Macam mana pula dengan gereja lain yang mempunyai permit di kawasan majoriti Islam? Adakah ini bermakna penduduk Islam di sana boleh berprotes untuk menurunkan lambang salib?

          1. re: “berdasarkan alasan ‘lambang salib mencabar akidah Islam di kawasan majoriti Islam’.”

            Kenapa orang Islam terkesan dengan salib dan bukan swastika (ataupun lambang agama Hindu/Sikh dll)?

            1. Mungkin rasa waspada hanya dengan agama Kristian tetapi bukan terhadap agama Hindu/Sikh?

    1. Apa maksud “MALAY AREA, HINDU AREA, CHINESE AREA ATAU CHRISTIAN AREA”?

      Macam mana nak ‘define’ sama ada sesuatu area itu Malay area?

      1. I believe, clearly there is no distinctive definition about an area being race segmented. Jika ada race-bias sebagai penghalang, maka ianya di kira tidak mesra dan adalah tidak baik. Kita harus memberi hormat utama kpd komuniti yg form indisputable majority untuk wujud kerjasama dan menjalin harmoni. contohnya org Melayu janganlah pulak nak dirikan surau dikawasan hampir gua Batu Caves, atau Hindu nak dirikan kuil di Petaling Street atau bangsa asing nak berentap matia2an nak dirikan rumah2 berhala di Kg Baru KL.

        Ikut garis2 panduan yg diperuntukan oleh pihak2 berkuasa tertentu. Yg berlaku, rumah kedai di buat gereja. Bolihkah buat gereja disitu tanpa kelulusan kuasa2 tertentu. Buat pejabat urusan kristian barangkali ok. Gereja tentulah tak kena.

        1. Saya setuju, ikut garis panduan. Dan kepada “pihak berkuasa tertentu”, jalankan tugas dengan amanah tanpa perasaan takut gentar kepada mana-mana pihak. Yang tak ikut undang-undang tu, ambil tindakan yang sepatutnya. Bila dah tahu premis itu digunakan sebagai gereja tanpa permit kenapa tidak diambil tindakan? Bila tahu tiada permit untuk letak tanda salib, kenapa tiada tindakan?

          Saya perhatikan ini adalah salah satu kelemahan besar pihak berkuasa, yang boleh menjurus kepada anggapan yang mereka menerima rasuah. Pihak berkuasa seperti buta bila berdepan dengan rumah ibadat.

          Sebagai contoh berdekatan kawasan saya, di tengah-tengah kawasan perumahan ada kuil yang semakin minggu semakin besar sehingga tiada bahu jalan lagi. Jalan kawasan ini dilalui oleh pihak berkuasa tempatan kerana ini adalah salah satu jalan menuju ke pejabat mereka. Tetapi mereka seperti tidak nampak yang pagar kuil itu telah beralih sehingga tiada bahu jalan.

          Bila kerajaan perlu membesarkan jalan di masa depan, barulah timbul isu mencerobohlah, tiada permitlah dan sebagainya. Jika masa itu tiba nanti, adakah wajar pihak kuil dipersalahkan kerana tiada permit?

          Dalam kes Taman Medan, jika pihak berkuasa menjalankan tugas dengan ikhlas tidak akan timbul isu ini sekarang.

      1. Allah akan rasa ‘kecewa’ dengan 500 orang ini kerana akidah lemah. Hanya tengok salib sudah rasa ‘confused’.

      2. Semua kaum, bangsa dan agama di Malaysia, kini amat deras rasa terancam dgn perkara2 yg jarang atau tak pernah berlaku sewenang2nya seperti dahulu.

        Maka kita harus banyak berfikir serta merapatkan sebarang jurang pemikiran sempit. Ini satu cabaran besar.

        Jika Melayu rasa takut, ia ada basis. Jika darah dan kepala babi boleh dilemparkan ke perkarangan surau, perkara lebeh buruk tak mungkin dapat diperthanakan dan boleh berlaku.

        Ramai dalam ketakutan. Yg hairan dan anih siapakah tokoh2 yang memainkan peranan2 atau sensitiviti ini dan untuk matlamat apa? Tak kan tak boleh sama2 jaga keamanan?

        1. re: “rasa terancam dgn perkara2 yg jarang atau tak pernah berlaku sewenang2nya seperti dahulu”

          Dulu takde City Harvest Church dan gerombolan-gerombolan besar evangelista.

          Singapura prihatin terhadap perkembangan lantas buat kajian dan keluarkan Kertas Putih pada tahun 1989.

          Di Malaysia ia lain pula. Kerajaan pusat begitu lemah. Selangor tidak mungkin dapat ditawan balik dalam masa terdekat. Maka gejala evangelisme akan kian berleluasa dan evangelista ber’maharani’lela.

          1. ‘Kerajaan pusat begitu lemah.’

            Macam yang kat bawah ni…

            “The protesters should have discussed with the church, instead of taking actions that have created worry and restlessness in this multi-racial country.

            “Police will investigate the group that protested in Taman Medan. If they are found to have violated any laws, action can be taken under the Sedition Act or other laws,” Najib said in a statement this evening.

            – See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/cabinet-orders-police-probe-on-church-protestors-says-najib#sthash.tQLyiikJ.dpuf

  5. back to basic rule in agama masing2..semua agama menyuruh kita berbaik2 sesama manusia,hormat dengan agama orang lain,soal akidah iman dan takwa hanya diri sendiri yang tahu..klaw baru nampak salib terus akidah dah goyah maksudnya ,?? fikir sendiri tepuk dada tanya hati sendiri..

  6. knpe ini mesti di jdi kn isu…bukan ke terang2 telah tertulis dalam al-quran umat2 muslim harus percaya da 4 al kitab suci yg di terun kn di muka bumi ni taurat mazmur injil dan al quran..jdi knpe pla isu ni dikeluarkn..biar la kte renung bersma2 ttng ini mna yg wajib..kte percaya tampa seledik @ kte seledik dan percaya mna yg harus korg pilih.sbp org yg timbul kn isu ni msti x seledik btul2 ttng kitab2 suci..jgn cba mngta kn 1 benda tampa seledik dahalu.trus terang aq kta kn aq ni adalah pengikut agama krstien..dan 1 aq nk kata kn knpe ada 4 al kitab suci di turun kn dibumi..pe tujuan nya sebenarnya???dan 1 lagi kenapa kte hrus mngta kn bhawa ini betul dan itu salah…bkn ke kita smua tahu ttng kisah nabi adam dgn c.iblis..c.iblis hrus sjud dgn nabi adam tpi sbp ego iblis tinggi c.iblis mnjdi makhluk terkutuk..jdi npe pla skg mau mgtakn itu btul dan ini salah…bkn ke itu di nama kn ego yg tinggi sbp mmbuat 1 benda @ keputusa tampa seledik dahalu..siapa nabi isa dan siapa yesus keritus bkn ke org yg sama jdi knpe ni dijdi kn isu lagi?

Comments are closed.