Kuaci

May 1, 2015 at 2:48 am 29 comments

62 percent of workers on EPF earn less than RM2,000 a month.

Post-GST, the price of fish balls in the wet market went up.

The price of soya bean in the pasar malam went up too.

As did the price of teh tarik in the kedai mamak.

cha cheer

The prices of Honda and Mercedez-Benz have gone down though.

Later this afternoon, there will be a demo against the GST held in Dataran.

I shall not be joining the gathering. I don’t do things like attend opposition rallies anymore ever since I switched my vote to the BN.

I love BN

I love GST

Love

apple

U2 The Fly

Entry filed under: Hah!. Tags: .

Uh-oh! Another cannonball in Tun’s arsenal Why I prefer BN

29 Comments Add your own

  • 1. Whatever  |  May 1, 2015 at 8:59 am

    Wahai pemimpin BN, kedudukan politik kamu sudah lebih “baik” sedikit dari sudut akidah Islam itu sendiri. Setidak-tidaknya kami tidak pernah atau jarang mendengar wakil rakyat kamu mencaci-maki parti lawan kamu seperti pemimpin parti pembangkang. Tolonglah kami untuk mudah buat keputusan untuk mengundi siapa kali ini.

    Nak kami undi PKR kami takut sebab mereka terang dan jelas menyokong supaya umat Islam negara ini digadaikan sahaja akidah sebab mereka bermatlamat hanya untuk meranapkan Kerajaan yang sedia ada sekarang. Bagi mereka masalah akidah ini tidak begitu penting sangat atau pun memang tak penting langsung sebab itu mereka tidak ada masalah untuk mengenetepikan sahaja bab hudud. As simple as that … habislah “akidah” anak-anak muda kita kalau begini.

    Nak kami undi PAS mereka ini rupa-rupa lebih suka jadi budak suruhan sahaja kepada DAP dan PKR. Ulamak mereka, pemimpin mereka di maki hamun dipijak-pijak olih pemimpin DAP dan PKR pun mereka semua tak kisah dan tak peduli pun. Buktinya kita semua sudah nampak apa yang berlaku paska pilihanraya Rompin dan Permatang Pauh. Apalah yang kami bolih harapkan sangat dengan pemimpin parti PAS yang kononnya mewakili Islam itu? Hairan kami melihat pemimpin PAS sebab pakaian dah cukup zuhud dgn serban yang berlilit dikepala untuk mengikut sunnah Rasulullah tetapi di dalam tuan-tuan dan dato-dato semua hanyalah berjiwa umpama lalang rupa-rupanya. Payahla kalau macam ini tuan-tuan sebab ternyata sebilangan besar dari tuan-tuan dan dato-dato semua sudah membuktikan bahawa hudud tidaklah begitu penting apabila melibatkan pemimpin PKR dan DAP. Tidak kah itu syirik namanya? Surah An Nisa 4:48. Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.

    Kami undi kamu wahai BN kerana kamu masih kuat untuk mempertahankan kalimah ALLAH dari disyirikkan walaupun tidak sesempurna mana. Setidak-tidaknya walaupun kamu wahai BN tak perfect mana pun, adalah jugak tempat kami bernaung dan beribadah dan anak-anak kami masih dapat hak mereka untuk bersekolah macam biasa. Yang penting “ulamak” kamu tidak mengeluarkan fatwa-fatwa yang pelik. Sebab itu walaupun pemimpin parti pembangkang menuduh kamu ambil rasuah berjuta, berbillion pun kami tak ambil kisah sangat. Kami tahu Malaysia ini kaya-raya sebab itu negara ini masih dapat bertahan lagi. Kami tahu bahawa kamu jugak tahu bahawa kemudian hari nanti kamu jugak yang “masak” bila kamu mengambil sesuatu yang bukan hak kamu. Bukan kah Allah itu Maha Adil dan Maha mengetahui segala-galanya?

    Dulu apabila kamu naikkan harga rokok marah jugak kami perokok tegar tapi bukan semua orang-orang kami yang merokok, dan mereka ini jugaklah yang menyejukkan hati kami yang angin satu badan sebab harga rokok naik. Cuma apabila kamu laksanakan GST, ternyata sengatannya terkena jugak kepada semua kawan-kawan kami yang selama ini menyokong kamu wahai pemimpin BN. Janganlah menyusahkan kami untuk membuat keputusan bagi memilih untuk mengundi atau tak akan mengundi wahai pemimpin BN. Buatlah keputusan yang betul sebab menyesal kemudian tidak berguna lagi.

    Reply
    • 2. shamshul anuar  |  May 1, 2015 at 12:16 pm

      Whatever,

      Kerana “iman dan takwa” maka orang Melayu berbondong bondong keluar mengundi UMNO pada pilihanraya lepas.

      Secara jujur ramai antara mereka yang menyampah pada Najib dan pemimpin berlagak macam Khairi dan Nazri Aziz. Tapi mereka masih pilih UMNO sebab mereka tiada pilihan.

      Mereka tahu yg Anwar ada perangai yang Nabi tak mengaku umat. Dan PAS pula walaupun serban besar tapi begitu “sujud” pada DAP.

      Cuma UMNO bernasib baik kali itu. Sebab ia masih ada pemimpin yg faham Melayu seperti Mohd Hassan( MB Negri Sembilan), Mustapha Muhammad( MP Jeli) serta Azalina( MP Pengerang) yg lebih lantang dari “jantan jantan UMNO”.

      PADA NAJIB

      Teguran Dr Mahathir jangan diambil mudah. Jangan samakan Dr Mahathir dengan haprak macam Mahfuz atau Mohd Sabu. Dr M telah minta untuk jumpa akar umbi UMNO. Jangan nafikan.

      Sebab jika dinafikan, Dr Mahathir tiada cara lain dari menyeru Melayu tolak UMNO UNTUK PAKSA NAJIB LETAK JAWATAN.

      Reply
    • 3. Abdullah  |  May 1, 2015 at 4:18 pm

      re: “Kami tahu bahawa kamu jugak tahu bahawa kemudian hari nanti kamu jugak yang (akan di)“masak” bila kamu mengambil sesuatu yang bukan hak kamu. Bukan kah Allah itu Maha Adil dan Maha mengetahui segala-galanya?”

      On the authority of Adiyy ibn Hatim (may Allah be pleased with him), who said:
      “I was with the Messenger of Allah (may the blessings and peace of Allah be upon him) and there came to him two men, one of whom was complaining of his extreme poverty, while the other was complaining about the highway robbery.
      The Messenger of Allah (pbuh)) said: “As for highway robbery, it will be but a short time before a caravan will be able to travel out of Mecca without a guard. As for poverty, the Hour (or Day of Judgement) will not arrive until the time comes when one of you goes around offering charity without finding someone to accept it from him.
      So then, some amongst you will surely stand before Allah, there being no screen between the Lord and him, nor an interpreter to translate for him. Then the Lord will say to him: “Did I not grant you wealth?” And he will reply: “Yes”. Then the Lord will say: “Did I not send to you a Messenger?” And he will answer: “Yes”. And that soul will look to his right and see nothing but Hellfire, then to his left and will see nothing but Hellfire also ….. therefore let each of you save himself against the Hellfire, be it with donating even half a piece of date – and if even that he cannot afford, then at least comfort the poor with a kind word.” (Sahih Bukhari)

      I fear the evil outcome that awaits the corrupted and the cronies who usurp those privileges and funds which properly belong to the common trust of the rakyat.

      Reply
    • 4. MCA.8481  |  May 1, 2015 at 11:05 pm

      Kuaci tu dikilang di sini atau diimport sepenuhnya? Jika diimport sepenuhnya, ia tidak dikena GST (value added tax). Peniaga ( importer/pemborong/peruncit) yg ambil kesempatan kaut untung lebih ?

      Reply
      • 5. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 11:25 pm

        Ia dikilang di Balakong Jaya.

        Jenama kuaci sepertimana digambarkan.

        Reply
    • 6. mimkasrah  |  May 2, 2015 at 5:44 am

      Apalah guna susu sebelanga (tubuh muamalàt islam seperti bank islam, sukuk dan berbagai terma islam dalam perbankan seperti ar ranh, mudarabah dan berbagai)
      Kemudian kamu titik nila setitik (GST) didalam belanga penuh susu.

      Reply
  • 7. Dandy  |  May 1, 2015 at 9:15 am

    Kalau tak hendak GST maka kerajaan terpaksa hentikan program-program berikut::

    1. Hentikan biasiswa JPA, Mara dan lain-lain agensi.

    2. Hentikan pinjaman PTPTN.

    3. Hentikan BR1M.

    4. Tiada bonus dan kenaikkan gaji kakaitangan awam.

    5. Tiada perubatan kos RM1. Akan dicaj sama macam hospital swasta dan pemberian ubat-ubatan dikurangkan.

    6. Surat khabar free, minuman teh dan kueh mueh free semasa mesyuarat dihentikan.

    7. Seminar dan lawatan sambil belajar tajaan kerajaan untuk melancung akan dihentikan.

    8. Reseach Grant, bantuan buku, yuran pembelajaran, pakaian sekolah dihentikan.

    9. Subsidi baja, bot, benih dll kepada petani dan nelayan dihentikan.

    10. Geran kepada Sekolah Agama, SJKC, SJKT dihentikan.

    11. Projek-projek untuk kontraktor kelas F semua dihentikan.

    12. Elaun kepada Sultan-sultan dan Raja-raja dikurangkan.

    13. Elaun kepada Mufti, Khatib, guru agama, JKKK, Rela, NGOs, Kooperasi, tentera, polis, bomba, perubatan semua dikurangkan.

    14. IKIM, IKBN, Kolej Komuniti, KEMAS semua ditutup.

    15. Pembatalan kontrak-kontrak kerajaan.

    16. Acara Jom Heboh pon lingkup.

    Nak bayar ke tak?

    Reply
    • 8. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 9:59 am

      Cukup-cukuplah Dandy merepek dan mengadu domba. Buat orang meluat jer.

      And you still wonder why there is Chinese anti-sentiment in Malaysia.

      Reply
      • 9. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 11:20 am

        CORRECTION

        anti-Chinese sentiment

        Reply
      • 10. jentayu  |  May 1, 2015 at 12:02 pm

        Tu yang pelik. Tiba2 dandy jd penyokong kuat kerajaan dlm hal gst ni. Da insaf ke?

        Reply
        • 11. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 12:09 pm

          Kerja Dandy mengumpat dan menghasut main psywar.

          Dulu takde GST pun maktab-maktab Mara dan ITM berjalan lancar sepanjang berdekad-dekad.

          Reply
    • 12. faroukzahir  |  May 1, 2015 at 10:34 am

      RUBBISH!
      GST in itself is supposed to be a fairer taxation system.
      But the lack of control and the poor implementation coupled with the rising costs of daily expenses, has caused me, A first time EVER, BN supporter this GE13, to actually wonder whether the only recourse is a WINNING 3RD FORCE.

      NOT THE USUAL FARCE!

      Reply
      • 13. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 10:48 am

        Dear Farouk,

        re: “GST in itself is supposed to be a fairer taxation system”
        Yup

        re: “But the lack of control and the poor implementation”
        Yup

        re: “coupled with the rising costs of daily expenses”
        Yup

        the kuaci price is an case of profiteering

        A third force will emerge. The Isma-Perkasa 3rdF may align with BN. The Sabah-Sarawak native Christian 3rdF may align with DAP.

        We’re going in to coalition politics GE14.

        Look at how fragmented the Israel parties are (2015 election results), far from a clear majority.

        PARTY – LEADER – PERCENTAGE OF VOTES – NUMBER OF SEATS

        Likud- Benjamin Netanyahu – 23.40%- 30
        Zionist Union – Isaac Herzog, Tzipi Livni – 18.67% – 24

        Joint List – Ayman Odeh – 10.54% – 13
        Yesh Atid – Yair Lapid – 8.81% – 11
        Kulanu – Moshe Kahlon – 7.49% – 10
        The Jewish Home – Naftali Bennett – 6.74% – 8
        Shas – Aryeh Deri – 5.73% – 7
        Yisrael Beiteinu – Avigdor Lieberman – 5.11% – 6
        United Torah Judaism – Yaakov Litzman – 5.03% – 6
        Meretz – Zehava Gal-On – 3.93% – 5

        Reply
    • 14. MCA.8481  |  May 1, 2015 at 11:08 pm

      Jika duit Br1m diguna dgn berhemah, ia dpt cushion gst impact. Ada faham ka dandy ??

      Reply
    • 15. MCA.8481  |  May 1, 2015 at 11:11 pm

      It is an open secret that most SMEs maintain 2 sets of bookkeeping. 1 for profit n loss and another for tax purpose. Now with GST, they cant do that anymore. Tu yg cinabeng terpekik terlolong tu HAHAHAHAHA

      Reply
  • 16. orangkampung  |  May 1, 2015 at 9:26 am

    “62 percent of workers on EPF earn less than RM2,000 a month”

    But.. but… “Najib revealed that with Pemandu in the driver’s seat, Malaysia’s per capita income increased from USD7,059 in 2009 to USD10,426 in 2014”

    Anyway I don’t eat kuaci so that’s okay. I still pay 40 sen a piece for kueh. Although for some reason I feel like a giant now since all the kueh and keropok lekor has shrunk to a bite-size.

    Reply
    • 17. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 10:11 am

      Kuaci is my dinner.

      When I’m blogging and in front of the desktop, I skip meals and just munch on kuaci.

      Reply
  • 18. zack  |  May 1, 2015 at 9:48 am

    62% of those employed earn less than rm2,000 and yet Idris Jala said, we are on track to become a high income nation. This is crap.

    Reply
    • 19. faroukzahir  |  May 1, 2015 at 10:35 am

      Agreed.

      Reply
  • 20. sirimuda  |  May 1, 2015 at 11:49 am

    GST + 1MDB = BRIM is like father and son. Dua tarik satu hulur dua menteri yang jaga kemeterian yang sama juga as kepala otak luar/dalam sama-sama suruh semua orang to give time to both of them .

    Tun seorang lama yang cukup merendah diri mintak diberi ruang berjumpa dengan ahli-ahli UMNO the grassroots lah of course yang mana beliau satu ketika nak jadi perwakilan telah di sekat namun kali ini memohon supaya peluang yang masih ada baginya ini dapat dijelaskan sebaik-baiknya kepada ahli-ahli supaya UMNO tidak terpompong berputih mata bimbang nanti apabila dia londeh as like wash the dirty linen kat semua orang sapa yang akan rugi nanti so to the upper hand of the pemimpin tertinggi dan para perwakilan sekelian tok sah lah jadi engkau boleh buat apa yang kau mau macam seekor anjing yang takut dengan bayang-bayang sendiri. Wallahwaallam

    Reply
  • 21. mulanmalaysia  |  May 1, 2015 at 2:53 pm

    Liew Chin Tong mau hancur GST

    Reply
    • 22. MCA.8481  |  May 1, 2015 at 11:21 pm

      Tq to Anwar Ibrahi for paved way to make gst possible when he mooted the idea in parlimen when he was $ Minister then.

      All in all, gst brings more good than bad. After a period of knee-jerk reaction, we will be able to see it.

      “KUALA LUMPUR: Electronic commerce (e-commerce) specialist Dagang NeXchange Bhd (DNex) expects the cost of trade and logistics to be lowered by 2% to 4% following the implementation of the goods and services tax (GST) on April”

      http://www.theedgemarkets.com/my/article/dnex-trade-logistics-costs-drop-post-gst

      Reply
  • 23. Dandy  |  May 1, 2015 at 3:13 pm

    3rd Force in Malaysia? It’s the road to hell with orang tamak kuasa dan jawatan. Dah jelas lagi nyata.

    And guess where the votes for thee 3rd Force coming from? Most probably none other than from BN.

    No wonder this play of divide and rule among the BN parties by HA and Perkasa, Isma etc

    And why should East Malaysians support this 3rd Force?

    They are the King makers now. Religious parties ain’t going to be their partners for sure after all these years of religious bashing.

    It’s time the East Malaysians rule over West Malaysians.

    Perhaps, they will make Malaysia even better. Sarawak and Sabah parties can all form the 3rd Force by themselves.

    Reply
    • 24. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 4:10 pm

      re: “East Malaysians … are the King makers now” / “Sarawak and Sabah parties can all form the 3rd Force by themselves”

      And that’s why your party kuat menghasut Kristian pribumi Sabah & Sarawak and fanning the secession movement.

      And the regular readers of this blog still haven’t forgotten how you tried to menyamar as a pribumi Borneo despite your command of BM being at “tahap tongkang” as islam1st pointed out.

      Reply
    • 25. Helen Ang  |  May 1, 2015 at 4:12 pm

      re: “No wonder this play of divide and rule among the BN parties by HA and Perkasa, Isma etc”

      If Isma and Perkasa contest in the Malay-majority seats being given to MCA, it will not affect nor draw away any further support from the BN because the Malays no longer want to vote the BN Chinese candidates.

      Reply
    • 26. GG  |  May 4, 2015 at 1:55 pm

      Apa yang kau merepek Dandy? Jangan harap pembangkang Racist DAP boleh menang di Sabah, itu hanya mimpi indah kau. Sabahan masih perlu BN untuk membangunkan Sabah, kalau harap DAP/Pembangkang/Jeffry Kitingan memang confirm Sabah sudah diambil Sulu. Thank God im not that stupid Malay who voted for DAP on last GE, org melayu gila mana la yg undi DAP tu

      Reply
  • 27. C72  |  May 2, 2015 at 1:59 pm

    PCB deductions have dropped – quite dramatically for some income bands – so there is more disposable income. If they manage their spending choices, it’s a net gain for them.

    I personally have not changed my spending patterns and noticed that the PCB change covers the GST increase.

    So it’s really how people manage their money.

    As for the small time businesses who think they are under the GST radar now , the upcoming 80,000 point-of-sale terminal project is going to catch them out.

    Reply
  • 28. semenyih  |  May 5, 2015 at 12:07 am

    Malaysians want everything free, if possible..tenguk sajalah kalau ada open house kat mana-mana… penuh orang datang pasal nak makan free, yg bawa container nak tapau pun ada. Malaysians want subsidies banyak banyak, the more the better, tak kisahlah kalau negara bankrup pun.. thats the mentality of a huge chunk of our fellow Malaysians, unfortunately. I recall as far back as the mid 70s, I was paying 15% VAT in the UK, tapi tak pulak orang bising giler kat UK. Orang kat UK tu tak semuanya kaya.Ramai yang sewa satu bilik dari muda sampai pencen pasal harga rumah terlalu mahal.Its about time we grow up and stop behaving like spoilt little brats!

    Reply
  • 29. epiphany  |  May 21, 2015 at 4:41 pm

    Global food prices have been on the downturn recently and yet Malaysia prices going up.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

Pengunjung

  • 7,406,782 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: