Posted in Evangeliblis

Bila TMI mahu ditutup?

Kementerian Dalam Negeri dikhabarkan sedang mempertimbang hendak ambil tindakan terhadap The Edge bersangkut laporan suratkhabar itu tentang 1MDB.

The Malaysian Insider adalah anak syarikat The Edge.

Beberapa orang pengarang kanan TMI sebelum ini pernah ditahan polis ekoran laporan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja. Perkembangan tersebut sudah masuk bab hasutan yang cukup serius kerana ia membabitkan maruah Majlis Raja-Raja.

Tidak pernah dalam sejarah negara ada sehingga Raja-Raja kita cukup terkilan dengan salah lapor yang disengajakan oleh media (yang paling kuat memfitnah ini).

Sebenarnya TMI tidak lain dan tidak bukan satu alat propaganda hitam serentak pemfitnah tegar.

Senarai mangsa fitnah TMI berjela-jela – lihat butir-butir di SINI.

Portal fitnah pro-pembangkang Kristian di atas nyata tak kenal batasan. Sama ada ianya Raja-Raja Melayu ataupun Perdana Menteri atau Menteri Komunikasi atau mana-mana orang kenamaan lain atau badan kerajaan biarpun badan agama Islam, rata-rata semua jadi mangsa fitnah TMI.

Terkini,

TMI memang asyik nak kenakan orang. Malah sampai kolumnisnya Khoo Ying Hooi baru-baru ini disiasat kerana memfitnah polis – lihat berita bawah.

Harap-harap pihak berkuasa akan segerakan tindakan susulan yang tegas terhadap TMI.

Dulu akhbar The Star digantung tatkala Ops Lalang kerana mengancam ketenteraman negara. TMI ini tidak patut digantung, ia wajar ditutup saja sekaligus.

Khoo Ying Hooi
http://www.rakyattimes.com/index.php/news/3197-pensyarah-kanan-disiasat-memfitnah-polis

Author:

I have no Faceook or Twitter.

9 thoughts on “Bila TMI mahu ditutup?

  1. secara jujurnya, berita bersangkutan politik dan kerajaan sudah sampai tahap berita hiburan.

    kalau dalam ruangan hiburan biasa kita baca gosip2 yang timbul entah dari mana. tapi kini jurnalis atau wartawan politik pun dah terikut2 menggunakan kaedah yang sama.

    bezanya dalam hiburan kerosakannya hanya sampai pada mangsa yang digosip atau lebih2 pun sekitar lingkungan dunia hiburan saja. tapi dalam politik dan Negara berkerajaan kerosakannya meliputi semua lapisan masyarakat.

    freedom of press adalah satu hoax dan retorik semata. hakikatnya semua press pasti terikat dengan funder masing2.

    kerajaan kena mula main hardball dengan media. kalau di singapura, media macam tmi dan edge bukan setakat digantung atau ditutup, bahkan akan dipastikan pemegang2 saham dan pemilik dipenjara dan dibankrapkan sebankrap-bankrapnya.

    kepentingan dan keamanan Negara lebih penting dari kesensasian satu2 berita yang hanya menguntungkan tauke2 media.

    jangan sampai satu tahap Malaysia akan jadi macam US di mana media terlalu berkuasa sampai Presiden yang kononnya orang paling berkuasa di dunia (ini pun taraf yang diberi media barat) pun tunduk dan kecut perut dengan mereka.

  2. TMI and countless other “left-wing” portals are just as biased as “government-backed” medias like Utusan Malaysia, Berita Harian, TV3, etc. Most of its readers are pro-Israel Zionists(just look at their articles regarding Palestine and Gaza), Malay-hating Islamophobes.

  3. Tukar TMI kepada TMS (The Malaysian Slander). Boleh masuk Malaysia Book of Records sebagai media pertama memfintah secara rasmi.

  4. 1. Ditangkap tapi tak dituduh di mahkamah?
    2. Mengapa 1MDB/PM tidak membawa TMI dan tuan punya nya ke mahkamah?
    3. Mengapa tidak bawa Sarawak
    ke mahkamah?
    4.Operasi lalang pada zaman T M. Kini prinsip liberal takkan nak buat seperti itu.

  5. I am surrounded by Apek2 jenis ni. Dah paham cara mereka.

    Always eager to pass on nonsense rumours.
    Tapi bila buka mulut nak tanya lebih or berbahas dgn depa, they suddenly make themselves look busy or disappear.

    Pokoknya memang niat mereka nak sampaikan berita karut. Siapa yang “ID ten T’ will reforward these nonsense to ensure the false rumours get circulated.

    1. ‘Always eager to pass on nonsense rumours.’

      Saya pun lately ni. Banyak sangat. Wah kalau pancing sikit kutuk Gomen. Wor macam lebah kerumun sarang!

      Itu hari ada sorang ni cerita pasal agen dia cakap kalau nak jual rumah jangan jual kepada pembeli yang ambik gomen loan, tak bagus, kononnya kalau tak approve pun nanti itu rumah akan gomen caveat!

      Saya tanya macam mana gomen nak caveat kalau gomen tak release itu duit sama itu bank yang sudah awal2 lagi caveat?

      Dia cakap tak pasti, but my agen will tell you, gomen loan lousy one. Maybe my agen can explain better.

      Dia angkat buntot je, kawan punjabi cakap, mungkin dia punya agen kencing dia, sebab gomen loan lambat maa, berbulan-bulan lambat daripada loan bank, so komisen lambat wor, sama itu agen. Lagi pulak kalau bank loan, itu agen pun makan duit side law firm yang buat itu loan agreement wor.

      Tapi dah jenis lansi. Jenis pandai lebih daripada semua orang. Ini la jadi!

  6. Helen,
    Berani bertaruh yang siasatan akan tinggal siasatan apabila melibatkan 1MDB.

    Macamana nak charge the Edge or Sarawak Report or TMI bilamana pemberi maklumat baru ditangkap dan belum dibicarakan.

    Gimmik politik dan mainan persepsi. Kita menuduh akhbar “twist the statements” sedangkan terang terang dalam Parlimen bapak Menteri twist the statement mengenai 1MDB.

    1. Ash,

      Police investigated TMI not because of 1MDB but because the Keeper of the Royal Seal lodged a police report.

      It’s quite unprecedented for our Council of Rulers to make a formal complaint to the police with regard to deliberate misrepresentation by media.

      TMI, in fact, has a long track record of perpetrating fitnah against various individuals and government agencies and most particularly the Islamic bodies. Even the PMO has complained.

      The royal institution in its role as our country’s constitutional monarchy is protected by the Sedition Act. Since the royals have complained, it is perfectly within the government’s purview to take action against TMI.

  7. kita harus tahu siapa dalang tmi ini dan menyediakan dana untuk memulakan portal ini serta membayar editor sertadan kaki tangan lainnnya.

Comments are closed.