Posted in Mama DAPster

And for once, the gomen is right!

the government thinks I am stupid

“Not only the govt think you are stupid, I and probably many more think so too. If the govt think you are stupid, then for once, the govt is correct….” – says Melayu Malaysia @  2015/08/04 at 12:52 pm

Author:

I have no Faceook or Twitter.

14 thoughts on “And for once, the gomen is right!

        1. I think Chew Mei Fun looks sweet. Below is her portrait in the Deputy Ministers gallery at PMO online.

          null

  1. Helen,

    Apa cerita RM 42 billion? Adakah sibuk sibuk bercakap mengenai RM 2.6 billion dalam akaun PM untuk menutup, ke mana hilangannya atau aliran penggunaan wang RM 42.00 billion 1MDB. Mungkin ramai yang lupa isu ini, tetapi saya, tidak! Sepanjang yang saya ingat isu RM 42 billion belum dijawab oleh PM!

      1. Helen,

        I must say part of the problem lies in Najib being seen as detached from reality. He let opposition attacking him and build a perception that he is weak, too liberal, too rich to understand, too afraid of wife, too trusting “british Resident”, too terhegeh hegeh to please the very people who want him, UMNO dead.

        Najib seems caught in thinking about fantastic slogan. But he ignores time tested method that really work. What about simplicity, humility.

        Why on earth late Tun Ghaffar despite not having “penasihats” are more trusted. The answer lies in people seeing him as “honest”. in fact too honest.

        Sometimes, all these traits that are really simple to practise are the ones that carry the votes.

        AS FOR HANNAH YEOH, i try very hard to think of one trait worth emulating. The one that come to mind is her obsession t tweet beside helping herself to food.

        1. I think Najib has to go all out War General now if Malaysia is not to fall to pieces.

          Alang-alang menyeluk pekasam …

          1. helen,

            Be firm. and large part of problem will be solved automatically.

            Strip Namawee of his citizenship. He went too far.

            MP of Bayan Baru LIED AND SLANDERED by saying Ghani Patail was arrested. Detain the MP.

            Detain Rafizi for lying with regards to RM24 million ring.

            NAK BUAT ATAU TIDAK. ITU SAJA

    1. Norlin,

      Dah dijawab.

      Dalam hal 1Mdb, saya fikir ada beberapa kelemahan ketara . Antaranya jenis perniagaan yg tak begitu jelas.

      Dan nampak sanagat dapat layanan teristimewa. Tapi ai bukanlah teruk “gila babi”.

      Ia jadi perhatian bila Tun buka mulut. Jadi tak payahlah Rafizi buat kerja serang UMNO, Najib. Dan maklumat yg Tun terima takm sahih.

      Memandangkan orang menyampah dengan Najib, mak mereka enggan terima apa saja penjelasan. !mdb cuba juga jawab dan beri penjelasan.

      Malah saya terbaca yg Lembaga Pengarah 1Mdb ada pergi jumpa Tun untuk beri penjelasan. Sebenarnya tak perlu buat begitu sebab tiada kena mengena Tun dengan 1Mdb,. tapi sebab Kerajaan masih muliakn Tun.

      Pasal hutang RM42 billion tu(tak pasti) kan 1Mdb ada asset lebih RM51 billion.

      Najib cuba jawab. Kita yg enggan menerima.

      1. Tak begitu teruk, hutang banyak tak jejaskan sistem kewangan negara secara sistemik. Tapi, “Beri saya masa 6 bulan, masalah hutang 1MDB akan selesai”, kenapa? Tak ada masalah, jadi buat apa nak perlu selesaikan apa-apa? Duduk goyang kaki, bersiul, pekakkan telinga dan teruskan kerja sudahlah. Kenapa nak selesai sebelum siap siasatan? Kalau tiba-tiba siasatan sahkan memang tak de masalah, bukankah itu menjadi satu kerja yang sia-sia?

        Awalnya dikatakan 1MDB tak ada masalah bayar hutang sebab aset 51b melebihi liabiliti 42b. Tapi nak bayar hutang kena jual harta dan kena minta standby credit hampir 1 bilion.

        “Jawapan” yang diberi bukannnya merupakan jawapan pun. “Fitnah” yang dikata bukan dari kita baca Sarawak Report pun.

        “Percayalah cakap saya, sebab saya dah tengok dengan mata kepala sendiri, memang ada CASH dalam statement tersebut.” Sarawak Report yang cakap?

        “Bukan cash, tapi units, just units.” Sarawak Report yang cakap?

        “Kita dah dapat keuntungan $2 billion USD tapi tak boleh bawa masuk ke dalam negara kerana sistem Bank Negara tak izinkan.” Dari mulut Sarawak Report? Jadi, kenapa “derma” politik sebanyak $688 billion USD boleh masuk akaun peribadi dalam negara? BNM izinkan?

        Bermacam lagi. Kalau telus, tak ada masalah untuk siapa-siapa dalam kerajaan untuk cakap secara direct. “Tidak, tak ada duit $700 juta masuk dalam akaun saya!” Kan senang kalau cakap terus begitu? Atau, pergilah bersumpah lagi 3 masjid.

        Terlalu banyak question marks. Belum lagi masuk statement-statement bodoh dari Menteri-Menteri bertaraf kaldai. “Perdana Menteri bodoh mana yang akan masukkan duit dalam akaun peribadi dia”? Dah lupa? Itu baru satu daripada beratus.

        Ini semua yang buat orang atas pagar yang pro-Umno macam saya hilang kepercayaan ke atas kepimpinan hari ini. Sedarlah. Something rotten brews in Denmark. Tak perlu jadi pendinding kebatilan. Sedangkan itulah ungkapan yang selalu kita layangkan kepada penyokong Pembangkang.

  2. Ms H. I used to ask my friends, ” Have you ever met a stupid Chinese ?” They would all replied, “No !”. I followed and asked again, ” But some of them are so very clever as to be stupid ?’ They would all give me a quizzical look. To ease them, I mentioned a few household names of very clever Chinese who were stupid. Then, they all burst out laughing !

Comments are closed.