Najib perlu ikut cara Tun, potong jer

January 24, 2016 at 9:57 am 109 comments

“Jika pembedahan perlu dilakukan, tetapi, tidak ada anesthetic untuk mengebaskan atau menidurkan si pesakit yang hendak dibedah, saya akan ikat dan tambat pesakit tadi dan saya akan bedah juga walaupun pesakit menjerit sekuat-kuat jeritan.”

“Itulah cara Tun Dr Mahathir bertindak.”

The above description is courtesy of Sanusi Junid, “izinkan saya menjelaskan cara berfikir dan bertindak Tun Dr Mahathir Mohamad yang saya kenali, dalam menyelesaikan satu-satu masalah” @ ‘Bila Melayu Mula Merapu‘ (6 April 2015).

Dr Mahathir Cheshire Cat

Ironically, Tan Sri Sanusi was the man whom Dr Mahathir installed as Kedah MB in 1996 after forcibly removing the then office holder Osman Aroff.

Osman was steamrolled over, and Sanusi bulldozed through by Tun despite that 22 Umno Kedah Aduns had protested against the former’s removal.

Fast forward to our current situation:

“Surely [Mukhriz] knows that a Mentri Besar cannot go against his Prime Minister and still hope to survive? His own father has demonstrated that numerous times in his 22 years as Prime Minister.” — Joceline Tan in her column today, ‘Mukhriz not letting go

Jstar Mukhriz cover

Malaysia needs a war general now

If Najib fails to act decisively to put a quick end to the Kedah crisis, the public will see him as a weak leader.

Just be bold lah. Surgically excise the thorn that is Mukhriz and move on, Umno.

After all, Dr Mahathir had this to say on BBC about what he did to Tun Dol — “I’m a doctor, if I find one leg becoming gangrenous I remove it”.

Hardtalk Mahathir

Below is the relevant excerpt from Tun’s London interview with British television programme Hardtalk in April 2008,

2:48 (Hardtalk host, Stephen Sackur) “You’re tearing your own party apart though, that is the problem. And that is what many people inside your party believe.”

2:54 (Tun) – “Well sometimes it may be necessary. I told people ‘I’m a doctor. If I find one leg becoming gangrenous I remove it’.”

3:02 (Sackur) – “Now he has said, Prime Minister Abdullah, that he will go eventually, but is your message to him that he has no time, he must go now?”

3:10 (Tun) – “He must go now, because it will take time to revive the party for the next election.”

Likewise, let the Kedah warlords have enough time to gear up the party machinery and prepare the ground for GE14. We have only two years, three months left before the general election must be held.

Appointment of MB is party prerogative

Mukhriz’s position as MB does not come from “the people”. It is his party who chose to elevate him. We learned this lesson in the case of former MB Khalid Ibrahim in Selangor.

Arbitrary appeals to “the people’s voice” is merely the Protuns and Dapsters’ method of encouraging a mob mentality. The aggressive opposition crowd are going out of control.

The state needs to be firm and restore order. We cannot allow Malaysia to be subjected further to the whim of the oppo mob and succumbing to a Jerusubang-ish cult of personality.

Umno needs to focus on confronting the dajjal, DAP. They’re dangerous, same like the communist Darurat (1942-1960) and Chin Peng threat which our country faced once before.

DAPmusuhIslam2

Give back as good as you got

Golden Rule: What goes around, comes around.

The bottomline is that Mukhriz will not be able to function in Kedah if 15 out of 15 Umno divisions – including his own Jerlun deputy – in his state are against him.

(Note that out of 191 Umno divisions nationwide, no division leader has openly called on Najib to quit. Only a sprinkling of branch leaders – out of Umno’s 21,245 branches – have done so.)

Najib needs to learn from the best in the business. Please emulate Tun who amputated Kedah MB Osman Aroff.

Should Najib fail to act, his fate will be a carbon copy of Dollah Badawi at the doctor’s hand.

Recommended read:

Removing Mukhriz — as realpolitik as it gets

Entry filed under: Hah!. Tags: .

Removing Mukhriz — as realpolitik as it gets Kit Siang quotes from the Quran!

109 Comments Add your own

  • 1. Abdulla  |  January 24, 2016 at 10:05 am

    Kak Helen,

    Siapa yang clueless sekarang Helen ke Najib?

    https://helenang.wordpress.com/2015/08/13/1strategy-to-help-save-najib/

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 10:10 am

      Thanks Abdulla for bringing up this past posting of mine. I hope somebody from the PMO will read it.

      I stand by what I wrote last August. I hope Najib will junk his signature 1Malaysia slogan. Send it to the bottom of the sea.

      I believe that multiculturalism has failed in Malaysia. This country needs perpaduan ummah for stability.

      DAP is an enemy of Islam. DAP is dajjal.

      Reply
      • 3. Abdullah  |  January 24, 2016 at 6:29 pm

        Terimakasih Kak Helen.

        Perpaduan ummah memang perlu, tapi perpaduan hanya untuk menyokong kebatilan adalah dilarang dalam Islam.

        Reply
        • 4. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 9:46 pm

          Anda tidak mengetahui butir-butir sebenar/sulit berkenaan kes.

          Yang menonjol di ruang awam adalah propaganda hitam – contohnya laporan palsu S’wak Report tentang 37 syor untuk mendakwa Najib, konon – yang melambak-lambak dicipta oleh Protun dan Dapster.

          Yang saya yakin dan pasti evangelista makhluk dajjal yang tidak segan silu untuk menipu, dan dalam pada itu, Protun pula sanggup bersekongkol dan bersubahat dengan Dapster atas dasar matlamat menghalalkan cara.

          Reply
          • 5. kiasu  |  January 25, 2016 at 12:08 am

            Kenapa asyik bermain dengan angka 37 syor? Mungkin yang tidak tepat cuma lah angkanya, tetapi adakah SPRM mengatakan tiada langsung syor?

            Mungkin 40, mungkin 26, atau 6, atau 2, kita semua tidak tahu dan tidak pasti kan? Tetapi jika ada pun walau 1 atau 2 syor pertuduhan, ini pastinya akan mencemarkan.

            Membuat konklusi lapuran itu palsu semata2 kerana angka itu silap hanyalah percubaan Helen untuk divert isu nya. Isunya adalah ujud atau tidak sebarang syor, bukan berapa angkanya.

            Helen oh Helen.

            Reply
            • 6. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 12:38 am

              SPRM yang mengeluarkan penafian serta menyatakan bahawa Sarawak Report membuat laporan palsu.

              Reply
              • 7. kiasu  |  January 25, 2016 at 7:44 pm

                SPRM tidak menyatakan SR membuat lapuran palsu. Sprm hanya menafikan lapuran SR bahawa terdapat 37 syor dakwaan terhadap Najib dalam kertas siasatan mereka kepada Peguam Negara.

                Anda lihat perbezaan ini Helen. Agak2 Helen, logik dan munasabahnya bila SPRM mengemukakan lapuran setebal ketinggian Peguam Negara, ia adalah untuk melapurkan hasil sesuatu salahlaku atau untuk memaklumkan bahawa tiada salahlaku? Bodoh sangat kah SPRM untuk membuang masa semua pihak utk melapur sesuatu yg ia dapati tiada kesalahan? 1, 2. 6, 10, 37, 40 syor bukan isunya disini Helen. Isunya, ada lapuran siasatan, dan ada atau tidak syor?

                Helen oh Helen.

                Apo pulak kaitan your 37 dengan foto di atas?

                Reply
                • 8. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 7:58 pm

                  re: “Sprm hanya menafikan lapuran SR bahawa terdapat 37 syor dakwaan terhadap Najib dalam kertas siasatan mereka kepada Peguam Negara.”

                  Intipatinya Sarawak Report tak cakap betul.

                  re: “Bodoh sangat kah SPRM untuk membuang masa semua pihak utk melapur sesuatu yg ia dapati tiada kesalahan?”

                  SPRM diminta menyiasat, maka badan tersebut telah menjalankan siastan. Hasil siasatan tersebut dikumpul dalam bentuk laporan. Apa yang tak munasabah?

                  re: “1, 2. 6, 10, 37, 40 syor bukan isunya disini Helen.”

                  Isunya Sarawak Report menerbitkan sebuah rencana yang dipertikaikan kebenarannya oleh SPRM.

                  re: “Isunya, ada lapuran siasatan, dan ada atau tidak syor?”

                  Adakah Sarawak Report yang lebih mengetahui? Sepatutnya awam meletak kepercayaan kepada SPRM dan bukannya terhadap laman sesawang yang digam kerajaan Malaysia.

                  re: “Apo pulak kaitan your 37 dengan foto di atas?”

                  Tengok nanti perkembangan kes Justo dan sama ada ia akan membabitkan seekor big fish.

                  Reply
                  • 9. kiasu  |  January 25, 2016 at 11:04 pm

                    Justo? Hahaha….berapa lama dok tunggu, sampai sekarang tak tahu apa dokumen yg dah ditamper atau dipalsu. KPN pun dah serah kepada Peguam Negara, nak tunggu apanya lagi.

                    Aduuuh, dari 37 Helen kalih ke Tun M, then kalih ke Justo pulak. Agak2nya lepas ni kalih ke Mamat Sarawak hero Rahman Dahlan dan Rao tu pulak? Apa nama dia, yang kantoi tu, lupa saya, Melanyi kot.

                    Sarawak Report di gam oleh Kerajaan Najib. Itu saja keberanian kerajaan, tak dapat jawab atau nafi pelbagai pendedahan, caranya gam, ban, sekat, tutup mulut. How many documents including board meetings resolutions exposed by SR yang Gomen or 1mdb nafi adalah palsu, Helen? Show me

                    Reply
                    • 10. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 11:29 pm

                      re: “Justo? Hahaha….berapa lama dok tunggu, sampai sekarang tak tahu apa dokumen yg dah ditamper atau dipalsu.”

                      Ye ler, kan kerja dema alih-alih itu juga. Pemalsuan, penipuan, pembohongan.

                      re: “KPN pun dah serah kepada Peguam Negara, nak tunggu apanya lagi.”

                      Bukannya saya boleh jawab bagi pihak. Saya pun masih menunggu-nunggu untuk baca sama ada tindakan (ekoran laporan polis yang dibuat oleh Penyimpan Besar Mohor Di-Raja) akan diambil terhadap TMI.

                      re: “Aduuuh, dari 37 Helen kalih ke Tun M, then kalih ke Justo pulak.”

                      Bukankah ia Tun yang paling heboh tentang kes 1MDB? Yang kononnya membongkar 1MDB pun Justo.

                      re: “Agak2nya lepas ni kalih ke Mamat Sarawak hero Rahman Dahlan dan Rao tu pulak? Apa nama dia, yang kantoi tu, lupa saya, Melanyi kot.”

                      Tolonglah bersabar. Kes City Harvest di mana paderi-paderi sah disabitkan kesalahan pun mengambil masa yang panjang. Perbicaraan di mahkamah berlangsung selama lebih dua tahun.

                      Penyelewengan (songlap dana) oleh pastor-pastor didedahkan buat pertama kalinya pada tahun 2003. Bermakna selang 12 tahun baru pihak bersalah dikenakan hukuman pada akhirnya.

                      re: “Sarawak Report digam oleh Kerajaan Najib. Itu saja keberanian kerajaan, tak dapat jawab atau nafi pelbagai pendedahan”

                      Arul Kanda buat penjelasan lepas penjelasan, Tun tak berminat dan tak mengendah.

                      re: “caranya gam, ban, sekat, tutup mulut”

                      Putrajaya dah kira berlembut ni. Kalau Beijing, dema tangkap jer dan sumbat dalam lokap.

                      re: “How many documents including board meetings resolutions exposed by SR yang Gomen or 1mdb nafi adalah palsu, Helen? Show me”

                      Yang ni, artikel lama, http://mynation.my/sarawak-report-and-its-endless-fake-report/

                      Yang nih, terkini:

                    • 11. aminis  |  January 26, 2016 at 2:16 am

                      SR already acknowledged the mistakes on the credit cards details. Does not mean card transactions didnt occur.

                      What about those 1mdb board resolutions…quite a lot exposed by 1mdb…serious allegations on not adhering to board’s decisions….were those proven fake or denied by 1mdb/government of malaysia?

                      Dun think everything by SR were fake, no?

                    • 12. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 2:24 am

                      re: “Dun think everything by SR were fake, no?”

                      A lot of it, in my opinion, was mala fide.

                    • 13. kiasu  |  January 28, 2016 at 12:01 am

                      Haha…..Sarawak Report betul on the credit cards…Helen pun terkantoi dah. Tak boleh tutup dah segala pembohongan.

                      Helen oh Helen.

                    • 14. Helen Ang  |  January 28, 2016 at 12:12 am

                      I don’t see why Malaysians should believe Clare Rewcastle over Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

                    • 15. kiasu  |  January 28, 2016 at 12:09 am

                  • 16. kiasu  |  January 25, 2016 at 11:22 pm

                    Its viral now that Ahmad Bashah @ yg disebut2 bakal MB adalah lulusan SRP. Sijil Rendah Pelajaran Tingkatan 3. Macam open secret lah Helen. Sijil tu ada dalam simpanan Bashah.

                    Pautan atau fakta, bukan the people in general yg harus buktikan, sebaliknya si bakal itu sendiri. He should just post his denial or his degree whatever he had in his blog or fb lah Helen.

                    On second thought, tahu keh dia guna fb? Cuba check his fb, aktif sungguh kah orang yang dicanang lebih hebat dari Mukhriz ni?

                    Helen oh Helen. you sure Kedahans will be proud like you to have a SRP level MB? Certainly not me, or any of my kids.

                    Reply
                    • 17. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 11:34 pm

                      I tak kesah sangat dengan benda-benda yang diviralkan.

                      Kalau saya jenis yang mudah dipengaruhi black propaganda, pastinya dah lama dah saya segerombolan dengan puak 95 percent Cina penyokong DAP tu.

                      Perihal Facebook, I also don’t have. Tapi saya tak melihat diri sebagai kolot kerana tidak menggunakan FB.

                  • 18. aminis  |  January 26, 2016 at 2:07 am

                    MACC special operations chief Bahri Mohd Zin said the papers were resubmitted late last week, with the relevant explanations required by the AGC on several suggestions and actions that MACC had recommended after its initial submission of the investigation papers into the two cases.

                    The two cases are the RM2.6 billion found in Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s bank accounts and claims that RM42 million flowed from state-owned SRC International into Najib’s accounts.

                    “…several suggestions and actions….recommended ”

                    yes, i think immaterial whether 37 were correct or not. the point is, the suggestions were made, true. m afraid kiasu has a valid point here.

                    Reply
                    • 19. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 2:23 am

                      (1) “recommendations” is not the same as 37 charges

                      (2) “AG needed an explanation from MACC on its recommendations and actions” (J-Star article)

                      Would you interpret the passage about as the AG requiring MACC to explain its “actions”, which again does not equate to MACC proposing 37 charges.

                    • 20. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 12:51 pm

                      ‘AG: MACC admits no proof of corruption in SRC case’ @ http://www.malaysiakini.com/news/328242

                      Habis cerita.

                    • 21. drinho  |  January 26, 2016 at 4:05 pm

                      re: habis cerita

                      As expected from the new AG.

                      2 questions:-

                      1. When WSJ first broke the news of 2.6 bil, why Najib didn’t clarified that 2.03 bil was returned in Aug 2013? In fact, until today Najib has not sue WSJ.

                      2. How can Najib not aware that 42 mil from SRC was deposited into his personal account? What happened to this 42 mil?

                    • 22. kiasu  |  January 27, 2016 at 12:51 am

                      “Habis cerita” is when you anggap ramai orang begitu lurus bendul hendak mempercayai sesuatu secara membabi buta tanpa bersandarkan lojik dan munasabah.

                      Lojik sungguh kah bila Tok Raja Arab menderma $681 juta kpd Najib utk whatever purpose, sebaliknya Najib pulangkan semula $620 juta konon tidak dipakai. Dan semua ini setelah timbul pelbagai kenyataan yang bercanggah2 dan inconsistent selama berbulan2 lamanya.

                      Helen oh Helen…. Susah nak percaya jika you pun anggap ini lojik atau common sense.

                    • 23. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 1:26 am

                      re: “you anggap ramai orang begitu lurus bendul”

                      Memang. Ada pembaca lelaki yang cuba mengorat seorang blogger Melayu lelaki yang menyamar sebagai awek cun. Kelakar betul tengok gelagat mereka.

                      re: “hendak mempercayai sesuatu secara membabi buta”

                      Blogger Melayu lelaki itu tak bagitau nama betul, tak pernah tunjuk gambar, tak cakap kerja apa, kelentong macam-macam tapi masih pembaca lelaki yang tergoda mempercayainya secara membabi buta.

                      re: “tanpa bersandarkan lojik dan munasabah”

                      Ada logik atau munasabah bagi pembaca lelaki untuk begitu teruja dengan avatar yang bukan pun gambar betul tetapi sekadar satu lukisan anime? Terpikat dengan orang yang tak pernah dipandang?

                      re: “Dan semua ini setelah timbul pelbagai kenyataan yang bercanggah2 dan inconsistent selama berbulan2 lamanya.”

                      Sama jer lah dengan cerita karut-marut oleh blog itu. Tapi pentaksub Tun telan bulat-bulat.

                      re: “Helen oh Helen…. Susah nak percaya jika you pun anggap ini lojik atau common sense.”

                      Asyik political operative DAP yang dok recycle komen-komen licik dan fitnah mereka di blog tersebut. Kalau masih ada pembaca yang anggap isi blog itu sahih, tak tahulah apa nak dikata.

                    • 24. kiasu  |  January 27, 2016 at 1:42 am

                      Lojik sungguh kah bila Tok Raja Arab menderma $681 juta kpd Najib utk whatever purpose, sebaliknya Najib pulangkan semula $620 juta konon tidak dipakai. Dan semua ini setelah timbul pelbagai kenyataan yang bercanggah2 dan inconsistent selama berbulan2 lamanya.

                      Yg u tulis panjang2 kat atas, u skip yg ini. Oh ya lupa, terima derma berbilion dan bagi balik berbilion beberapa bulan shj selepas terima. Tak lawak, lojiiiik….tak bodoh, bangang je….

                      DAP? Putar Helen putar, dari Tun M ke Justo ke DAP ke pembaca lelaki ke awek cun. Eh, u tertinggal Lester Melyani.

                    • 25. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 1:48 am

                      re: “pembaca lelaki ke awek cun”

                      Tu elemen satu cerita. Takkan ‘awek cun’ (kakakakah) berlakon solo tanpa penontonnya yang rela membeli tiket.

                    • 26. kiasu  |  January 27, 2016 at 2:33 am

                      Lojik sungguh kah bila Tok Raja Arab menderma $681 juta kpd Najib utk whatever purpose, sebaliknya Najib pulangkan semula $620 juta konon tidak dipakai. Dan semua ini setelah timbul pelbagai kenyataan yang bercanggah2 dan inconsistent selama berbulan2 lamanya.

                      Seriously, “awek cun” je you mampu respond walaupun i repeat the above. Hmmm, macam ni rupanya penjelasan “lojik” u. Ok, ok, saya sungguh terpegun.

                    • 27. drinho  |  January 27, 2016 at 8:33 am

                      kiasu,

                      re: habis cerita

                      Kes sudah tutup. Memang habis cerita. At least from the legal point of view. Nothing can be done.

                      However, Najib will have to face the voters for the next general election. Or Umno members when the party election comes soon. He also need to face God when he dies later. Let us see how.

                • 28. kiasu  |  January 25, 2016 at 11:26 pm

                  HELEN,

                  Selain Justo, janganlah lupa pulak Lester Melyani orang Sarawak tu. Mereka kan tali hayat Najib juga kan?

                  Reply
              • 29. kiasu  |  January 25, 2016 at 7:45 pm

                Oh ya, Helen dah jumpa kelayakan akademik Dato Ahmad Bashah? Tingkatan 3 SRP kan? Tolong betulkan kalau saya silap.

                Reply
                • 30. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 7:50 pm

                  Baik kamu bekalkan pautan untuk mengesah bahawa butiran yang didakwa adalah sahih.

                  Reply
  • 31. drMpower  |  January 24, 2016 at 10:15 am

    Cutting a leg requires a doctor understanding and specialities, not because someone or rather some 14 people told u to cut it.

    So najib isnt that type of doctor with information or knowledge about which leg is the contagious one. Afterall najib said he preferred loyalists rather than intelligent ones.

    Just imagine a doctor without precision skills, cutting your leg based on loyalists opinion…? He might cut both!

    Reply
    • 32. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 10:22 am

      re: “some 14 people told u to cut it”

      14 + 1/2 (the Jerlun deputy division chief). Their unanimous advice ought to be heeded.

      re: “After all Najib said he preferred loyalists rather than intelligent ones.

      At this point and under the present circumstances, I agree.

      Loyalists are, for example, Rahman Dahlan and Salleh Said Keruak. An intelligent one, Khairy. The PM-Umno prez-BN chairman needs a loyal team.

      Reply
      • 33. Qalam Qabut  |  January 24, 2016 at 10:42 am

        Dah ada sebahagian Ketua Bahagian yg kata dijemput tanpa mengetahui agenda sebenar untuk jatuhkan Mukhriz, tak setuju dengan cara itu. So not unanimous anymore.

        Rakyat Kedah tau apa yg jadi di Trengganu. Sekarang nak jadi di Kedah pula.

        Kalau PAS menang dua negeri ni dlm PRU 14 nanti, jangan cakap nak bagi laluan kepada kawan pulak sedangkan pekung terpalit pada UMNO.

        Kebanyakan dari geng 14 ni memang tak suka Mukhriz sejak dari awal lagi, sebab dia ORANG LUAR, Ini bukan kali pertama depa nak singkirkan ORANG LUAR ni.

        Dan depa ni susah nak cari makan. POWER IS MONEY and MONEY IS POWER, itu falsafah pegangan UMNO sekarang.

        Reply
        • 34. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 11:00 am

          re: “Dah ada sebahagian Ketua Bahagian yg kata dijemput tanpa mengetahui agenda sebenar untuk jatuhkan Mukhriz, tak setuju dengan cara itu. So not unanimous anymore.”

          Susulan sidang akhbar yang menggemparkan itu, Najib telah mengadakan pertemuan dengan pihak berkepentingan(lihat senarai hadirin, bawah). Beliau telah bertanyakan pendirian masing-masing para wakil.

          re: “Kalau PAS menang dua negeri ni dlm PRU 14 nanti, jangan cakap nak bagi laluan kepada kawan pulak sedangkan pekung terpalit pada UMNO.”

          Titik permulaan kerjasama parti Islam dengan parti Melayu. Kan afdal?

          re: “Kebanyakan dari geng 14 ni memang tak suka Mukhriz sejak dari awal lagi, sebab dia ORANG LUAR, Ini bukan kali pertama depa nak singkirkan ORANG LUAR ni.”

          Semangat kenegerian pekat di dada. Mukhriz tidak membesar di Kedah, kot.

          re: “Dan depa ni susah nak cari makan.”

          Politikus Pakatan lagi pandai carma.

          Gaji Speaker Selangor (yang berkecimpung dalam politik hanya sekadar 5-setengah tahun tatkala itu) dinaikkan setara dengan gaji Perdana Menteri. Waktu itu, Najib sudah berada 38 tahun di persada politik.

          re: “POWER IS MONEY and MONEY IS POWER, itu falsafah pegangan UMNO sekarang.”

          Cina DAP-City Harvest berkali-kali lebih cintakan wang. Percayalah.

          Reply
          • 35. abdul rahman noor  |  January 24, 2016 at 11:45 am

            I can claim 2 know ds zahid n used 2 communicate wth him thru sms.

            as I said b4, one sneeze from him n d whole of najib’s hangers on wil catch flu.

            ds hishamuddin’s statement abt d drama in Kedah is also very interesting.

            barang d ingat bahawa masyarakat melayu masih memegang teguh kapada adat membalas n mengenang budi. kita sedia maklum bahawa tun razak sempat mengabdikan diri nya kpd Negara hanya selama 6 tahun berbanding dgn tun m selama 22 tahun.

            itu lah sebab nya najib masih memikir cara yg paling sesuai utk menyinkir mukhriz. jika salah percaturan dia sendiri akan turut tersingkir. jika ini terjadi maka saya amat yakin bahawa apa yg akan tercungkil akan turut menjejaskan legasi positif tun razak.

            Reply
            • 36. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 11:54 am

              – Tunku dicerca dengan keras oleh Tun yang menuntut supaya beliau letak jawatan.

              – Musa Hitam terdesak untuk mengundur.

              – Ghafar Baba dibenarkan Tun untuk disingkir oleh Anwar.

              – Tengku Razaleigh disisih oleh Tun.

              – Anwar diturunkan oleh Tun.

              – Dollah Badawi dikerat dan dicincang Tun.

              – Sekarang Tun mahu penggal kepala Najib.

              Politik memang sarat dengan budaya cantas-mencantas.

              Politicians live by the sword. They have to be prepared to die by the sword.

              Reply
              • 37. aminis  |  January 26, 2016 at 2:11 am

                Tunku dicerca dengan keras oleh Tun yang menuntut supaya beliau letak jawatan.

                ..i tot he wrote a letter to Tunku on the matter. Dat was quite polite politically indeed.

                Reply
                • 38. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 2:16 am

                  Yes, that historic/infamous letter. It was considered rude by the standard of the era.

                  Perhaps today you’ve been desensitized by the Dapsters whose every second word is an expletive or insult.

                  Reply
          • 39. Qalam Qabut  |  January 24, 2016 at 12:43 pm

            ‘Susulan sidang akhbar yang menggemparkan itu, Najib telah mengadakan pertemuan dengan pihak berkepentingan(lihat senarai hadirin…”

            Najib yg panggil dan depa datang. So Helen dah tau pendirian depa sokong Bashah? Najib bagitau?

            Tapi ketua2 bhg yg cakap dalam tv tak setuju dgn tindakan Bashah tu Helen tak kira?

            Najib akan jadi bertambah bodoh jika ikut cakap Helen utk singkirkan Mukhriz secepat yg mungkin. Dia akan dapat sokongan geng Bashah tapi dia akan hilang negeri Kedah. Geng Bashah boleh undi dia utk kekal jadi Presiden UMNO tapi tak boleh gerenti dapat kekalkan Kedah dalam kuasa UMNO.

            Aku ulangi:
            PRU 11: BN Kedah dapat 390,000 undi (ketika BN masih popular)
            PRU 12: BN Kedah dapat 330,000 (hasil meluat pada PakLah)
            PRU 13: BN Kedah dapat 450,000 (sebab Mukhriz nak jadi MB, walaupun 95% Cina pangkah DAP)

            (Ahli UMNO Kedah: 300,000)

            Undi Mat Bashah di N12: BAKAR BATA:
            PRU 11: 11,091 undi
            PRU 12: 8,232
            PRU 13: 11,999 (mungkin tumpang populariti Mukhriz)

            Faktor ‘meluat’ sekali lagi akan jadi penentu kuasa politik di Kedah pada PRU 14 nanti. Kalau ada faktor ‘perpaduan ummah’ pun, UMNO tak akan dapat kalau geng Mat Bashah ni pegang teraju negeri.

            Helen tak payah nak kaitkan apa yg Tun buat pada Musa Hitam, Ghafar Baba, Tengku Razaleigh dan lain2 kerana tak relevan dengan situasi sekarang.

            Yang akan buka mata sekarang ialah orang Trengganu hasil campurtangan Najib dalam kes Ahmad Said.

            Reply
            • 40. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 2:48 pm

              re: “So Helen dah tau pendirian depa sokong Bashah? Najib bagitau?”

              Bukan saya yang sanggah presiden parti. Keputusan terletak di tangan Najib.

              re: “Tapi ketua2 bhg yg cakap dalam tv tak setuju dgn tindakan Bashah tu Helen tak kira?”

              Najib kan dah dapat timbal balik.

              re: “Najib akan jadi bertambah bodoh jika ikut cakap Helen utk singkirkan Mukhriz secepat yg mungkin.”

              :D Mana saya ada kabel to PM…

              re: “Dia akan dapat sokongan geng Bashah tapi dia akan hilang negeri Kedah.”

              Mukhriz takde geng. Bagaimana nak gerakkan jentera dan akar umbi nanti?

              re: “Geng Bashah boleh undi dia utk kekal jadi Presiden UMNO tapi tak boleh gerenti dapat kekalkan Kedah dalam kuasa UMNO.”

              Sekarang ini, ianya Dapster dan Protun yang kokok berderai-derai (menyuarakan sokongan bagi Mukhriz). PRU kelak, Dapster akan laksanakan ABU manakala Protun mungkin boikot.

              Intipatinya, pengikut Mukhriz tidak pasti akan mengundi BN.

              re: “PRU 12: BN Kedah dapat 330,000 (hasil meluat pada Pak Lah)”

              Tun adalah antara sebab utama kenapa populariti Pak Lah jatuh merudum.

              re: “PRU 13: BN Kedah dapat 450,000 (sebab Mukhriz nak jadi MB, walaupun 95% Cina pangkah DAP)”

              Mujurlah Cina hanya 11.5 peratus pengundi di Kedah. Tidak dinafikan bahawa Mukhriz merupakan ‘wow’ factor tatkala PRU13. Namun setakat mana daya tarikan beliau, kita tidak mempunyai kayu ukur.

              re: “Undi Mat Bashah di N12: BAKAR BATA: PRU 13: 11,999 (mungkin tumpang populariti Mukhriz)”

              Pencapaian yang dikira baik.

              Bakar Bata ada sejumlah 28,186 orang pengundi. Pemilih Cina 27 peratus di kawasan tersebut. Mat Bashah dapat 11,999.

              Ayer Hitam ada 29,567 orang pengundi. Pemilih Cina hanya 8 peratus. Bermakna Ayer Hitam lebih ‘selamat’ (daripada tsunami Cina) berbanding Bakar Bata (kerusi DUN bandar) yang terletak di bawah kawasan Parlimen Alor Setar.

              Bakar Bata – keluar mengundi 23,658 (turnout), bermakna 16,087 Melayu keluar mengundi. Mat Bashah dapat 11,999 undi, yakni 74.6 peratus sokongan.

              Ayer Hitam – keluar mengundi 26,102 (turnout), bermakna 23,492 Melayu keluar mengundi. Mukhriz dapat 14,083 undi, yakni 59.9 peratus sokongan.

              Dibandingkan Mat Bashah dengan Mukhriz di kalangan Melayu, prestasi Mat Bashah jauh lebih baik!

              re: “Faktor ‘meluat’ sekali lagi akan jadi penentu kuasa politik di Kedah pada PRU 14 nanti.”

              Lambat-laun orang akan meluat pada Tun.

              Sekarang pun Tun dah mula kehilangan sokongan daripada blogger-blogger otai yang dulu penyokong kuat beliau.

              re: “Kalau ada faktor ‘perpaduan ummah’ pun, UMNO tak akan dapat kalau geng Mat Bashah ni pegang teraju negeri.”

              Tun tidak menjalin silaturahim dengan PAS. Di zaman Tun, PAS dan Umno saling bermusuhan.

              Hanya baru-baru ini, PAS cair sikit.

              re: “Helen tak payah nak kaitkan apa yg Tun buat pada Musa Hitam, Ghafar Baba, Tengku Razaleigh dan lain2 kerana tak relevan dengan situasi sekarang.’

              Prinsip dan keperibadian. Kenali lah siapa dia lawan.

              Reply
          • 41. drinho  |  January 26, 2016 at 4:49 pm

            re: Gaji Speaker Selangor (yang berkecimpung dalam politik hanya sekadar 5-setengah tahun tatkala itu) dinaikkan setara dengan gaji Perdana Menteri. Waktu itu, Najib sudah berada 38 tahun di persada politik.

            Mana boleh banding? Gaji kedua-dua jawatan PM dan Speaker adalah menurut undang-undang. Tak kira berapa umur dan tahun pengalaman yang dipunyai, asalkan sesiapa yang menduduki jawatan berkenaan akan menikmati gaji seperti yang diluluskan undang-undang.

            Reply
            • 42. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 10:54 pm

              Politikus DAP amat rakus.

              Kejayaan cemerlang DAP semenjak 2008, beserta dengan sokongan mantap kaum Cina telah berjaya menarik evangelista yang tamak haloba untuk menyertai politik.

              Reply
              • 43. drinho  |  January 27, 2016 at 8:39 am

                re: …….. untuk menyertai politik.

                Adakah habuan menyertai DAP setanding dengan menyertai Umno? Contoh terkini, Najib mendapat sumbangan RM600 juta ke dalam akaun peribadi. Pernah dengar mana-mana pemimpin DAP mendapat sumbangan RM600k atau RM6 juta ke dalam akaun peribadi?

                Reply
                • 44. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 9:21 am

                  Pastikah anda bahawa pemimpin DAP tidak pernah mendapat sumbangan wang ke dalam akaun peribadi mereka?

                  Reply
                  • 45. drinho  |  January 27, 2016 at 12:38 pm

                    Saya tak kata ‘pasti’. Mungkin ada. Tapi jumlah mungkin tidak sebanyak yang Najib dapat. Sekiranya ada pemimpin DAP atau pembangkang yang mendapat derma jutaan ke dalam akaun peribadi, sudah tentu mereka akan disiasat dan dibicarakan.

                    Melihat kepada usaha Najib menyembunyi derma sehingga dibongkar WSJ dan mengganti AG dengan seseorang yang tidak membuat pertuduhan terhadap dirinya, mengapa dia tidak menggunakan usaha yang sama untuk menjatuhkan pembangkang jika benar ada sumbangan wang dimasukkan ke dalam akaun peribadi pembangkang?

                    Reply
                    • 46. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 1:26 pm

                      re: “mengapa dia tidak menggunakan usaha yang sama untuk menjatuhkan pembangkang jika benar ada sumbangan wang dimasukkan ke dalam akaun peribadi pembangkang?”

                      Sebab tidak ada undang-undang yang melarang sumbangan dana politik, bukan?

                      “I appreciate that political funding is a topic of concern to many people. That is why I first initiated political funding reform proposals in 2010. Unfortunately, these were blocked by the opposition at the time.” – Najib Razak statement (Jan 26)

                    • 47. drinho  |  January 27, 2016 at 2:30 pm

                      re: undang-undang yang melarang sumbangan dana politik

                      Pertamanya, undang-undang di atas tidak memerlukan sokongan parti pembangkang untuk diluluskan di Parlimen. Hanya sokongan majoriti mudah diperlukan. BN sudah pun mempunyai angka sedemikian.

                      Tak usah guna alasan ‘parti pembangkang’ tidak sokong. Sebaik sahaja diluluskan di Parlimen oleh majoriti mudah BN, meskipun parti pembangkan tidak sokong ia tetap undang-undang dan wajib dipatuhi. Nampak betapa tidak logiknya kenyataan Najib yang kamu pautkan?

                      Keduanya, rujuk seksyen 403 dan 409A Kanun Keseksaan. Memasukkan dana sumbangan politik ke dalam akaun peribadi dan menggunakannya di bawah nama peribadi adalah kesalahan jenayah.

                      Baca juga seksyen 3 Akta SPRM. Derma adalah rasuah. Seksyen 50: penjawat awam yang menerima ‘derma’ adalah menerima rasuah.

                    • 48. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 3:13 pm

                      re: “Pertamanya, undang-undang di atas tidak memerlukan sokongan parti pembangkang untuk diluluskan di Parlimen. Hanya sokongan majoriti mudah diperlukan. BN sudah pun mempunyai angka sedemikian.”

                      Betul. Tetapi penolakan oleh pihak pembangkang juga membawa maksud mereka tidak berminat untuk memastikan agar proses dana politik dilaksanakan dengan telus.

                      re: “Tak usah guna alasan ‘parti pembangkang’ tidak sokong. Sebaik sahaja diluluskan di Parlimen oleh majoriti mudah BN, meskipun parti pembangkang tidak sokong ia tetap undang-undang dan wajib dipatuhi.”

                      Keengganan pembangkang untuk menyokong agar garis-garis panduan dirumus dan dirangka menunjukkan bahawa sememangnya pembangkang cakap (“bersih”, “telus”, yadda yadda) tak serupa bikin.

                      re: “Nampak betapa tidak logiknya kenyataan Najib yang kamu pautkan?”

                      Kenyataan Najib mendedahkan hipokrasi pembangkang yang berjaya mengaburi mata para penyokong taksub mereka.

                      re: “Keduanya, rujuk seksyen 403 dan 409A Kanun Keseksaan. Memasukkan dana sumbangan politik ke dalam akaun peribadi dan menggunakannya di bawah nama peribadi adalah kesalahan jenayah.”

                      Salahkan wakil rakyat kamu yang awal-awal kurang berminat untuk mencerahkan proses pengutipan dana politik.

                      re: “Baca juga seksyen 3 Akta SPRM. Derma adalah rasuah. Seksyen 50: penjawat awam yang menerima ‘derma’ adalah menerima rasuah.”

                      Baik drinho mempertikaikan saja perkara ini dengan pejabat Peguam Negara. Saya bukannya seorang yang mempunyai latar undang-undang.

                    • 49. Qalam Qabut  |  January 27, 2016 at 2:41 pm

                      Aku rasa malu sangat bila dengar Perdana Menteri Malaysia dapat sedekah sebanyak 2.6b tu. Dan bertambah malu lagi bila dia pulangkan duit tu, sebab tak tau guna. Mungkin dia ingat rakyat Malaysia ni semua dah kaya.

                      Helen, why not you buka topik baru, kisah sumbangan dan dana yang tidak diminta untuk Perdana Menteri Malaysia ni. Kita boleh diskus di situ. Di sini biar untuk kisah potong kepala Mukhriz saja. Aku rasa ramai yg akan buat rujukan kalau perbincangan mengikut tajuk. Of course akan ada yg lari dari topik, tapi kalau ada topik pasal dana dan sedekah tu, orang tak akan komen di topik ini.

                      Itu salah satu sebab aku jarang komen walaupun selalu baca posting. Rasa macam tak relevan bila segala jenis pendapat di masukkan.

                    • 50. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 3:01 pm

                      re: “Itu salah satu sebab aku jarang komen walaupun selalu baca posting. Rasa macam tak relevan bila segala jenis pendapat di masukkan.”

                      Betul apa yang saudara kata tentang kepincangan keluar topik. Kekadang si regular commenters juga cuba menyelit agenda-agenda mereka sendiri.

                      Dari sudut back-end user (i.e. blog admin), apabila komen datang melambak-lambak, dan kalau lewat sikit diluluskan sudah ada commenter yang bising kononnya komen mereka dibakul-sampahkan, maka saya tak mampu/lesu untuk keep track.

                      Apalagi nak jaga batasan dan membendung bahasa kesat yang digunakan oleh sesetengah pengomen yang kurang ajar.

                    • 51. drinho  |  January 27, 2016 at 3:50 pm

                      re: Betul. Tetapi penolakan oleh pihak pembangkang juga membawa maksud mereka tidak berminat untuk memastikan agar proses dana politik dilaksanakan dengan telus.

                      Tak kisah sama ada pembangkang tolak atau sokong sesuatu undang-undang. Asalkan ia diluluskan Parlimen, ia mengikat semua rakyat. Contohnya, GST, Pota, Sosma, NSC dan TPPA. Pembangkang juga tidak mengundi untuk menyokong. Adakah ini bermakna pembangkan tidak tertakluk kepada undang-undang sedemikian? Beban terletak kepada parti yang mempunyai majoriti Parlimen untuk membawa bil undang-undang untuk diluluskan.

                      Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Tengok saja Pota, Sosma dan NSC. Parlimen bersidang sampai lewat malam kerana BN nak percepatkan kelulusan. Tengok juga TTPA. Nov 2015 baru kemukakan text penuh TPPA. Sekarang sudah mahu diluluskan di Parlimen. Macam mana ahli Parlimen nak baca dan faham 6200 muka surat dalam masa 3 bulan?

                      Bandingkan dengan bil Hudud Kelantan. Apa sudah jadi? Dibakulsampahkan?

                    • 52. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 5:54 pm

                      re: “Sekarang sudah mahu diluluskan di Parlimen. Macam mana ahli Parlimen nak baca dan faham 6200 muka surat dalam masa 3 bulan?”

                      Be realistic lah sikit. I don’t expect the MPs to read 6,200 pages.

                      After all, some of the ones in the oppo are too busy tiap-tiap hari menghasut and conducting all kinds of self-publicity gimmicks.

                      What are the party think-tanks, research bureau and MP special assistants for? They do the legwork and bring to the attention of their bosses whatever is contentious.

                    • 53. drinho  |  January 27, 2016 at 3:55 pm

                      re: Baik drinho mempertikaikan saja perkara ini dengan pejabat Peguam Negara.

                      Malangnya, perlembagaan menetapkan bahawa kuasa mutlak untuk mendakwa terletak di tangan AG. Tidak kira sekuat mana bukti dan saksi yang SPRM ada, jika AG memutuskan untuk tidak mendakwa maka tiada apa yang SPRM boleh buat.

                    • 54. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 5:44 pm

                      re: “Tidak kira sekuat mana bukti dan saksi yang SPRM ada”

                      Takde bukti, takde saksi pun Dapster boleh fitnah dengan sewenang-wenangnya – contohnya tuduhan mereka bahawa seorang VVIP wanita telah melakukan jenayah membunuh.

  • 55. Roslan Othman  |  January 24, 2016 at 11:02 am

    Sudah la helen isu osman arof dan muhkriz tak sama , osman arof pada penggal awal memang disukai ramai tapi bila akhir zaman pemerintahanya terlalu banyak komplen dari rakyat berrikutan isu banyak projek beliau songlap terutama pembinaan di Sg petani dan kulim , isu muhkriz rakyat kedah sokong sampai sekarang cuma beberapa warlord umno di kedah yang tak suka kerana muhkriz tak layan untuk sapu projek itu saja , lain lain tu rekaan dari kem najib dan blogger blogger murahan pemakan dedak .

    Najib tak perlu ikut macam Tun M kerana dan sesuai dan najib tak ada standard beliau cuma money is king ,dia harus keep it up dengan humbur duit supaya blogger murahan ini bagi cerita syok dan di PRU 14 beliau dan semua barisan kepimpinan sekarang patut di humban dalam tong najis , by the way helen are you one of this blogger pemakan dedak sorry no hard feeling just ask.

    Reply
    • 56. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 11:22 am

      I’ve no connection with Najib or his office.

      From Day One of my blog, I’ve consistently warned against the evangelistas. That’s five years of repeating the same message. You can see my archives,

      https://helenang.wordpress.com/2011/07/
      https://helenang.wordpress.com/2011/08/

      I believe Isma and PAS are best equipped to fight the musuh Islam which is DAP dajjal. However any organization fighting the evangelistas of DAP will need Umno’s power to back them up.

      The Dapster-evangelistas are vicious and ruthless. They bohong, tipu, putar-belit all the time. I have said “they’re the sneakiest bastards who crawled out from the bowels of hell” @ https://helenang.wordpress.com/2016/01/07/dapster-operative-has-been-impersonating-me-on-message-board/

      They fitnah and kenakan orang without batting an eyelid. Terlampau kejam kerana mereka cucu-cicit komunis yang mewarisi saka Bintang Tiga.

      You must support perpaduan ummah to fight these DAP neo-Zionists.

      Reply
      • 57. Roslan Othman  |  January 24, 2016 at 3:40 pm

        Of cause Helen DAP will never be my supported party unless they accepts all that had been written in our perlembagaan without any condition and they also must stat to behave not to be so cauvanis and accepts chen peng is a malaya terrorist , but helen i also cannot accepts a leader he himself admit RM 2.6 billion going to his accout in a corrupted manner( referring to our law) no wonder he came from a party I use to surpport before . So this is my principals . I fight on this ground.

        Reply
        • 58. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 3:58 pm

          DAP is successful in its politics of hate through endless, non-stop fitnah. http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/01/24/restaurant-dismisses-talk-of-rm19000-najib-dinner/

          DAP operatives who masquerade as Malays/Muslims (incl. those infesting a Protun blog) are trying their best to make the Malay public hate Najib.

          Umno kena tempias pabila presidennya terpalit.

          They’re also undermining the Islamic institutions, like accusations by Kit Siang and his macai-macai Melayu that the khutbah Jumaat prepared by Jakim are racist or bigoted.

          Currently, MCA is combining with DAP to attack Hadi Awang. All they do promote is anger and hatred.

          Diorang cuba sedaya-upaya untuk memporak-perandakan masyarakat Melayu dan umat Islam. Dema dajjal.

          Tun sedang memecah-belahkan Umno.

          Please don’t be complacent. The bigger they are, the harder they fall. Umno are fat cats who are used to being comfy house cats. DAP are feral street cats. They fight viciously and wanna gain new territory.

          Malays are separated into so many mutually antagonistic groups, PAN vs PAS, PKR, Umno A vs Umno B, liberal Malays vs conservative Malays.

          The Chinese are one solid bloc. I believe the five percent must be mostly Cina Islam and Baba Nyonya/Peranakan.

          Reply
          • 59. Spectre  |  January 24, 2016 at 4:03 pm

            Re The Chinese are one solid bloc. I believe the five percent must be mostly Cina Islam and Baba Nyonya/Peranakan.

            Sure ke ? 100% ?

            Reply
          • 60. Roslan Othman  |  January 24, 2016 at 7:26 pm

            Sorry for late response , Well you can comments any things you liked we are democratic but please respect other opinion , I respects others on what ever they thought . I grown and live in Penang until today , DAP is not that stupid to act against majority population , In my state whatever you heard about malay being side line is just a mere allegation ,our condition here is just the same as before during gerakan , Hawker and malay pity traders whose being raided before now doings business as usual after they had posses their own license . Of cause I am not keen with DAP because of difference principles but it doesn’t mean I can accepts what ever corrupts act being down by umno leader .

            Just liked Tun M he have done many things to warn Najib about his wrong doing but Najib buat bodoh , so You aspect Tun M to just be mum and all this nonsense run freely , what a bloody culture we try to bring to this nation .Of cause they said Tun M also corrupt but did you come across that at the situation were SPRM admitted there huge of money being deposit in Tun M personal account and Tun M admit it or just mere allegation and only hearsay .

            Well Helen this my forecast , and I don’t mine if you wont agree , UMNO images had been damage by Najib issue further more the big mistake that make it worst on UMNO reputation went the barisan kepimpinan umno can defance and covered up all this corrupt act its show UMNO are rotten , So PRU 14 BN will fall absolutely , Its good for UMNO because most of it Ketua Bahagian will start being muflis some may resign because they cannot take it anymore went thier members keep comming asking for money to survive don’t get mad this thier culture , so all this rotten leader will be sweep away went time goes on and left leaders liked muhkriz and so on . May be its take two terms for them to rise up , For Pakatan now its not the same situation went BN rules , no more easy going because this time around you can easily been kick out , but how ever they can’t last long may be for two terms because by knowing DAP way of thinking there will be struggle for power in the end they cannot get along . At this time may be BN ( may be new name) they have learn a lesson through hardship maybe they can make a come back. For malay at this time they have to learn to be independent no more hopping to live in comfort zone forever ,they have to struggle for fittest , This situation already happen in penang , for instance state education scholarship being given according to merit alhamdulllah there alot of malay have received this scholarship so they are not weak .and also in other aspects. Helen be cool i know you will defer form this thought ,Whatever we sincere in whatever we do for good of this nation.

            Reply
            • 61. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 10:03 pm

              I wouldn’t risk allowing Pakatan to sink their talons into Putrajaya, not even for a single term. Over my dead body.

              I’m a Selangorian. We can’t get rid of DAP two terms already and they will retain Selangor in GE14 and Hannah Yeoh can hold on to Subang Jaya for many more terms to come.

              Pie chart below – red is Pakatan, blue is BN

              Once the dajjal get Putrajaya, you Melayus will never be able to recover your land. See how they gobble the pie, like Pacman

              Reply
            • 62. calvinsankaran  |  January 26, 2016 at 9:19 am

              I am not sure which Penang you referring to but surely the state is not handing out scholarship on merits to Malay students. Perhaps you have been reading too much Buletin Mutiara and/or Roketkini.

              Reply
      • 63. aminis  |  January 26, 2016 at 2:19 am

        i wish u have connection with PM’s office and have access to info. alas, most of the time, most of us can only speculate. PM n gomen should be more transparent on controversial issues of national interest. why let people guessing….cheers

        Reply
        • 64. Helen Ang  |  January 26, 2016 at 2:25 am

          re: “i wish u have connection with PM’s office and have access to info.”

          Doesn’t LSS have those connections? Yet you’re skeptical of his info.

          Reply
    • 65. Mat Rempit Hubris  |  January 24, 2016 at 1:09 pm

      1. Isunya banyak persamaan Roslan. Samada Osman Saad popular atau tidak tak timbul. After all Sanusi was NOT popular too; infact he cudnt even defend his Ketua Bahagianshipin Langkawi, he was disliked intensly by his fellow ADUN’s and under his MBship Umno suffered major losses in 1999 GE.

      2. At least Osman Aroff ada sokongan para Adun Umno dan sebagai Timbalan Ketua Bhgn mempunyai sokongan grassroots.

      3. THUS, wen Tun jatuhkan Osman Aroff dan gantikan dengan Sanusi isunya takda kena mengena dgn samada mereka popular atau tidak. If Osman was unpopular, Sanusi was even more so yet Tun still insisted in wanting Sanusi to bcome MB

      4. Its more to do with the fact that the MB ship is determined by the party and since Tun is the leader of the party, this means that so long as his choice is sanctioned by the Palance, Tun determines who bcomes an MB.In removing Osman Tun Mahathir excersized this traditional Presidential prerogative even though Osman had more support than Sanusi. Malah Ajib Ahmad di Johor pun dijatuhkan Tun sebagai MB apb dia menyokong Ku Li dan Musa Hitam.In truth Tun never even really gave an iron clad justification for removing them, and he didnt need to. Why? Bcos so long as its sanctioned by the Palace, Mahathir as Umno President has the biggest say in deciding who bcomes MB.And he has this say even though he was Umno President who was rejected by 48.5% of Umno voters in 1987 (in Ajib’s case)and was Umno president who was elected hiding behind bonus votes in 1995( in Osman’s case)

      5. JADI, jika Najib betul tak nakkan lgi Muhkriz sebagai MB maka ia cuma sejajar dengan tradisi kepimpinan Mahathir. Just like Tun Mahathir he doesnt even have to give an iron clad reason. Malah he has more legitamacy than Tun Mahathir bcos he bcame Umno President in the most open and democratic party elections ever.

      6. So Helen is right Roslan. If najib gets rid of Muhkriz (even without iron clad reason) he is just following Tun Mahathir’s lead.Jadi kalau kita nak kutuk Njb kerana berbuat demikian GO AHEAD and KUTUK but to be FAIR, kita juga harus kutuk Mahathir kerana menyemai trend tersebut.

      PS: Having said that, it cud also be the case that if Njb changes Muhkriz its bcos Muhkriz has lost have his fellow Adun’s support.Kalau Njb allows Muhkriz to stay on, then he might risked the possibility of embaressment if the Adun’s initiate a vote of no-confidence.

      Reply
      • 66. Roslan Othman  |  January 24, 2016 at 3:58 pm

        Nampak macam fakta berapa betul disini ,Osman arof diganti atas bebrapa sebab salah satu sebab datang dari keluhan rakyat sendiri betul la saya tak nafi Adun masa itu paling sayang MB ini sebab dizaman ini lah Hidup adun kedah paling mewah tapi di benci rakyat dan ini perlu diambil kira dan sangat beza bila datang sanusi dengan banyak idea pembangunan sesetengah nya dianggap gila tapi tiada maslah dengan rakyat cuma masalah dengan adun sebab sanusi sama dengan muhkriz sangat sukar menerima aktiviti aktivi projek pribadi kalau bukan untuk rakyat ,Jadi persoalan disini adakah kehendak adun lebih penting daripada kehendak ,rakyat Adakah ini cara UMNO berbudaya sungguh keji dan kotor memang patut UMNO kali ini di humban ke lubang najis supaya rakyat beri kesedaran kepada pemimpin mereka, Najib yang mengaku diri nya pahlawan dan berhati besar harus la bersikap adil kepada rakyat bukan ikut nafsu balas dendam pada anak dah takut nak balun bapak , kemudian tolong la walau pun ada kuasa dan budibicara sendiri jangan la buat kedah ini macam mak bapak dia yang punya , dan jangan buat harta negara ini macam keluarga dia yang punya , jadi tolong jangan putar belit fakta.

        Reply
        • 67. Mat Rempit Hubris  |  January 24, 2016 at 4:16 pm

          Roslan jgn tuduh orang putar belit fakta. Saya pun boleh tuduh awak pekara yg sama.

          Sanusi tak mendapat sokongan rakyat sepwrti awak katakan. Buktinya mudah…kalau dia mendapat sokongan rakyat kenapa performance Kedah pada GE 1999 di bawah pimpinannya hambar? Malah Sanusi sangat ditolak rakyat Kedah sehinngakan Mahathir akhirnya akur dan gantikannya dengan Syed Rahman sejurus lepas Pilihan Raya 99.

          The point is simple: Mahathir gantikan Osman Aroff yg awak kata tak popular dengan Sanisi yg lebih tak popular, malah begitu tak popular sehingga ditolak oleh akar umbinya sendiri di Langkawi. Ini bukan putar belit, ini hakikat.

          Kesimpulannya: Mahathir tak pilih MB kerana dia popular ataupu kerana dia pentingkan pendapat rakyat. Jadi andaikata Najib buat pekara yg sama betulah kata Helen Ang–dia cuma ikut langkah Tun Mahathir sendiri

          Kalau nak hentam Najib hentamlah…tapi kalau awak adil awak juga harus hentam Tun M yang menjadi pelopor utama budaya terseb

          Reply
          • 68. Mat Rempit Hubris  |  January 24, 2016 at 4:42 pm

            Tambahan lagi

            Cara awak tulis menggambarkan bahawa Osman Aroff digantikan krn dia rasuah yg sekali gus bererti Tun Mahathir pentingkan isu tersebut. Tetapi fakta menujukkan sebalikknya

            Jika Tun Mahthir rasa imej bersih drp rasuah adalah penting kenapa dia tak buang juga Daim? Kenapa dia tak jatuhkan Taib Mahmud? Malah kenapa Tun kempen secara peribadi utk Taib Mahmud di pilihanraya negeri Sarwak yg lepas walaupun imej rakus Taib beribu kali lg dahsyat drp Osman Aroff?

            kalau Tun pentingkan bersih drp rasuah kenapa bawah kepimpinan dia YTL dapat konsesasi ERL dan janakuada tenga yg begitu memihak kepadanya? Kalau dia pentingkan imej bersih kenapa ada birthday bash tajaan Vincent Tan yg begitu mewah dan mecurigakan?

            Malah kalau dia pentingkan imej bersih drp rasuah kenapa dia sokong Muyidin yg di Johor memang terkenal dengan jenaka suka jual negeri dan begitu intim dengan Syed Moktar sampai ada yg lapor binik Muhyiddin cakap Syed Moktar itu adik angkat Muhyiddin? Keluarga Muhyiddin juga tidak terlepas drp persepsi mencurigakan ..awak kenal abang dia Tan Sri Aziz Yassin ataupun keluarga besannya?

            Track record Tun memilih orang menunjukkan isu imej bersih tak penting utk Tun…dan ia tak penting semasa dia jatuhkan Osman Aroff ataupun Ajib Ahmad

            Tun pilih MB bukan kerana dia bersih atau kotor. Dia cuma nak letak orang dia, nothing more, nothing less.

            JADI kalau hari ini Najib nak ganti Muhkriz dan letak orang dia BETULAH KATA HELEN ANG: DIA CUMA IKUT TELUNJUK KEPIMPINAN TUN.

            Ini bukan putar belit fakta. Ia hakikat

            Reply
  • 69. conget  |  January 24, 2016 at 12:27 pm

    Helen sudah jadi batu api besar skrg ni.

    Reply
    • 70. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 12:38 pm

      Eh, dewasa ini Helen menarik perhatian/minat ramai pula pengomen baru …

      Apapun, pada hemat saya Najib wajib mengalas tanggungjawab dan peranan sebagai panglima perang.

      Tun adalah duri dalam daging yang perlu dicabut. Lepas beres, bolehlah Najib tumpukan seluruh perhatian terhadap mengekang puak neo-Zionis.

      Makhluk dajjal-DAP ini perlu ditentang habis-habisan.

      Reply
  • 71. kampong lad  |  January 24, 2016 at 12:38 pm

    the mb claimed 90% of kedahans still supported him. mana bukti?. inilah kelaku wakil2 rakyat; bila berkuasa lupa rakyat & bila dah hilang jawatan atau akan hilang kuasa, baru teringat rakyat. habag mai wakil2 rakyat parti pemerintah mana yg papa kedana?

    selain calon2 bebas, pengundi pangkah parti bukan individu. dia ni kalau takdak pak dia, DAH LAMA DAH lunyai.

    Reply
    • 72. shamshul anuar  |  January 24, 2016 at 6:04 pm

      kampung lad,

      I am from Kedah. From my observation, there is no denying that Mukhriz is very popular among Kedah malays.

      Despite being ridiculed for being too “terhegeh hegeh” trying to earn Chinese votes, Najib did something right at the 11th hour . He announced that Mukhriz will be the MB if UMNO wins in Kedah. the announcement brought in the excitement, thus leading UMNO to defeat PAS in kedah.

      Mukhriz of course needs to make some adjustments. The habit of going back to KL every weekend must stop. Mukhriz must understand that. It may sound petty but believe me it is the talk of the town among Malays in Kedah.

      As for the other UMNO ADUNs, do remember this reality. None of them can match Mukhriz in term of ability to articulate. This is one area where Mukhriz stands out. Do remember that if they continue to argue and insist on replacing Mukhriz, they too risk the danger being voted out in next election. It is case of winning a battle but losing the thing that matter the most:THE WAR

      And do nor forget many ladies view Mukhriz as sexy and charming, something that no one see in Basha or other ADUNs. Believe me, being viewed as sexy and dashing does bring in votes.

      Reply
      • 73. I Am Woman  |  January 24, 2016 at 10:42 pm

        Sexy, charming, dashing bring in votes. That is very true. Check out Canada’s new premier.

        Reply
        • 74. shamshul anuar  |  January 25, 2016 at 11:29 am

          I am woman,

          Mukhriz is not alone in his own “league” of being sexy, cool, macho from view of ladies.

          I was told that Mohd Hassan , Mukhriz counterpart in NS is deemed “handsome, sexy” by the fairer sex.

          Reply
        • 75. What Is This  |  January 26, 2016 at 10:35 am

          KJ is also charming. My friend Spectre is his ‘fan’. l o l He will bring in the votes. Don’t worry.

          Reply
      • 76. drMpower  |  January 24, 2016 at 11:59 pm

        Woi paklong,

        helen kata mana ada yardstick mau ukur mukhriz factor.paklong bising buat apa, rugi saja. Hahaha. Agaknya ini orang semua komen luar negeri dia orang mana tau negeri kedah punya sentimen

        Takpalah mat bashah buleh main lagi di tempat dia. Mungkin helen tak tau game di tempat tu mcmana. Siapa yang calling the shots di tempat tu. Takpalah it just lacking of info saja yang jadi masalahnya

        Paklong saya sarcasm saja diatas pasai yardstick tu, tp mat bashah made to look like a complete arshole kalau by the end of january, dia tidak dijadikan MB. A complete loser.

        And lagi satu pasai kalau takdak pak dah lama dia lingkup. Dan jugak najib folo mahathir ( letak orang orang dia sahaja ). Ni mat. Cuba lah try tengok kalau berani. Saja saja lah cucuk bagi bubar DUN. Kita tengok siapa hangat pungkoq. Sembang saja tak syiok. Tak jantan. Berapa kali sudah mau cakap, najib is no mahathir. He cannot even start solving the economy. Dulu pun minyak murah jugak siap depa main matawang lagi. Mahathir buat MTEN supervise himpun org bijak pandai and we got through. But najib cant get us through.

        Kesimpulannya najib is no mahathir. Dia pun takdak siapa. Kalau tak sabit pak dia aku ingat lupuih lama dah dia ni. Yg ada la ni ialah org yg dia hutang dulu saja la. And lagi satu najib ni dia tak dak kekuatan seorang pemimpin. Hampa ingat undurkan muhkriz tu yardstick kejantanan pemimpin ka? Haha

        Kalau berani herdik lah sarawak. Mintak banyak sgt. Hampa cemuh mahathir bagai nak rak, tapi under his leadership we were a proud nation u suka admit atau tak itu non factor. Itu hakikat, fakta.

        Reply
  • 77. aku  |  January 24, 2016 at 1:46 pm

    kak helen,
    terima kasih kerana keluarkan posting yang sememangnya anti DSNajib akan komen. Saya beranggapan yg posting2 sebegini akan menjadikan akan ada ‘report’ untuk disubmit pada orang atas yang sentiasa memantau sesiapa sahaja yg diberi makan ‘dedak’. Harapan saya kak helen bukan salah seorang pemakan dedak itu. Adakah pembaca sekarang dah tak berminat untuk membaca posting2 kak helen yg byk meriwayatkan kisah DAP/PKR di Selangor atau kalau Ustaz Kazim pernah dilabel sebagai ‘panglipura’ dalam bab2 ceramah..tak mustahil kak helen juga boleh dikategorikan sebagai ‘panglipuri’ hikayat mama prada sekarang. Dah orang tak minat pasal Dapster…so baik cari isu yang panas2 macam Mukriz ni. Respect kat kak helen..harapan saya satu hari nanti kak helen akan tersedar siapa DSNajib sebenarnya dan pada ketika itu jangan la pulak malu2 handle blog lagi ye.,tapi saya tak boleh agak masa tu kak helen condong ke arah mana ye..thanks dan wallahualam.

    Reply
    • 78. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 2:05 pm

      re: “Adakah pembaca sekarang dah tak berminat untuk membaca posting2 kak helen yg byk meriwayatkan kisah DAP / PKR di Selangor”

      Kalau buat dikatakan tak betul. Tak buat pun tak betul.

      Bila cakap tentang Hannah, ada yang dok komplen saya obses lah, takde cerita lain lah, balik-balik evangelista dsb.

      Reply
  • 79. anonymous  |  January 24, 2016 at 2:44 pm

    Well why don’t we all hear what Sultan Kedah have to say about it.
    Hopefully this whole problem won’t take long to conclude.

    Reply
  • 80. Kuaci  |  January 24, 2016 at 3:58 pm

    I think Mukhriz probably safe. But, I don’t think Mukhriz have strong support from Kedahan. I haven’t seen any huge protest in Kedah yet. Bantah TPPA drawn more attention than the internal conflict. He is alone in Kedah, still no open support from any division/branch.

    Reply
  • 81. Su  |  January 24, 2016 at 6:06 pm

    I think Helen is right. Mukhris perlu dicantas sebab dia duri dalam daging Najib, selain x perform sebagai MB dan peneraju UMNO Kedah. Perlantikannya dulu atas persetujuan Najib, kini dia tikam balik. Inilah keturunan mahazalim

    Reply
  • 82. Rusli Rashid  |  January 24, 2016 at 6:10 pm

    Si Helen ni bunyi macam Melayu aje.

    Reply
  • 83. truth  |  January 24, 2016 at 9:33 pm

    some (if not most) of BN supporters (esp. within UMNO) are still unsatisfied with DS najib. if 1 million show support, it looks a lot, one cheering at the same time can tumble down a stadium but the other 2 million can tumble down a party leader.

    just my suspicion.

    it is not a wise move for PM to take sides or create more people’s ‘no confidence / distrust’. i would say mukhriz issue should be left solely handled by the kedah division leaders… that’s already more than enough. nevertheless, his image in the eyes of mukhriz’s supporters will be surely tarnished.

    Reply
    • 84. Helen Ang  |  January 24, 2016 at 9:39 pm

      re: “i would say mukhriz issue should be left solely handled by the kedah division leaders”

      Najib summoned the Kedah bigshots to KL to give him a briefing.

      That, in the eyes of the public, is already the party president taking ownership of the issue.

      Reply
      • 85. truth  |  January 24, 2016 at 10:31 pm

        don’t get me wrong, i am not a mukhriz’s supporter. it’s just my concern toward BN and UMNO party head.

        Reply
  • 86. Reflexive surgery  |  January 24, 2016 at 9:56 pm

    If Najib can’t perform surgery on himself, who could he trust to cut off his malignant parts?

    Reply
    • 87. truth  |  January 24, 2016 at 10:32 pm

      the 14 kedah division leaders.

      Reply
  • 88. Setem  |  January 25, 2016 at 10:52 am

    Pity Kedah ppl; they will end up with LCE qualified MB just because of the greed and stupidity of the 14 UMNO division leaders, influenced by a bumbling repeat-pre univ exams-sitter.

    The price of having a leader who values blind loyalty over intelligence. God help UMNO, and the country!

    Reply
    • 89. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 11:20 am

      Mahdzir Khalid, bekas MB Kedah (2005-2008), memiliki ijazah sarjana. Umno kalah juga dalam PRU12.

      Waktu 2008, Kedah dilanda gelombang makkal sakti lalu BN tumbang.

      Tahun 2013 ketika PRU13, sekali lagi semenanjung ditenggelami tsunami Cina. Di kawasan Parlimen Alor Setar, ia calon Cina PKR yang menang.

      Tapi Ahmad Bashah yang bertanding kerusi DUN di bawah Parlimen Alor Setar tidak tersungkur meskipun kawasannya mempunyai 27 peratus pengundi Cina.

      Campur sekali dengan pengundi keturunan India, bermakna lebih 3 daripada 10 pengundi di Bakar Bata (tempat Mat Bashah bertanding) adalah anti-BN. Namun begitu, beliau bukan sahaja mampu mengekalkan kerusinya malah meningkatkan majoriti undi.

      Rumusan/kesimpulan: Mat Bashah mendapat sokongan kuat kaum Melayu. Juga beliau tidak ditewaskan tsunami Cina umpama Ali Rustam di Bukit Katil, Puad Zarkashi di Batu Pahat dan Saifuddin Abdullah di Temerloh yang mempunyai 24 peratus pengundi Cina.

      Zin Badak kalah kepada Hanipa Maidin (PAS) di Sepang yang mempunyai 22 peratus pengundi Cina. Ini Ahmad Bashah masih berdiri di Bakar Bata yang mempunyai 27 peratus pengundi Cina walaupun di peringkat Parlimennya – Alor Setar – BN kecundang.

      Tidak wajar diperlekehkan kewibawaan warlord. Domestic politics diorang, biarlah depa orang tempatan sendiri beres.

      Reply
      • 90. shamshul anuar  |  January 25, 2016 at 11:40 am

        Helen,

        Bashah is a politician who delivers but not in the limelight. He is like Tun Ghaffar. with due respect, Tun Ghaffar though commands respect for being simple, honest but unfortunately deemed too “boring”.

        Actually UMNO does wonder by combining politicians like Basha and Mukhriz. Mukhriz has the “ooomph” factor while Bashah , being the no 2 man in kedah, does the background job.

        Mukhriz too needs to adjust. The talk of his irritating weekly returning to KL must be addressed. Mukhriz must realise that he is sort of “parachute” politician who becomes the MB simply due to Tun’s factor. As such, he must appreciate the other ADUNs who though lack sophistication( as compared to him) have been on the ground for a very long long time.

        And Bashah too must realise that despite Mukhriz being a “parachute” politician, the latter manages to capture the imagination of malay folks there. Changing MB mid way brings bad image to UMNO.

        As for najib, one wrong move may actualaly deliver Kedah to PAS.

        Reply
        • 91. Qalam Qabut  |  January 25, 2016 at 1:37 pm

          re: And Bashah too must realise…

          Aku sokong. Tapi dah terlambat bila semua orang tau niat busuk dia.

          re: As for najib, one wrong move may actualaly deliver Kedah to PAS.

          Setuju. Hilang Mukhriz, akan hilanglah Kedah dari congak Najib. Dahlah kawasan majoriti Cina tak upaya nak rampas, kawasan Melayu pula nak dirosakkan. Jangan sampai ke satu tahap BN/UMNO terpaksa bergabung dengan PAS utk tubuhkan kerajaan.

          Reply
      • 92. Qalam Qabut  |  January 25, 2016 at 1:22 pm

        Mat Bashah tak tersungkur sebab tumpang populariti Mukhriz. Rata2 wakil BN dapat undi lebih sebab populariti Mukhriz. Tapi Mat Bashah cuma dapat majoriti 895 saja dlm PRU 13. Dlm PRU 12 dia cuma dapat 358 saja.

        Mukhriz pertama kali bertanding di N4 AYER HITAM dan dapat majoriti 2,449 sedangkan dlm PRU 12 Othman Aziz cuma dapat majoriti 506 saja.

        Aku rasa wajar diperlekeh kewibawaan warlord2 tempatan ni kalau dah tak tau adab dan sopan utk menyelesaikan masalah. Ini bukan perjuangan parti tapi perjuangan peribadi. Memang sejak dari awal lagi dah pasang niat nak cantas Mukhriz. Lebih membuak2 sekarang sebab susah nak cari makan.

        Pemimpin2 sangap ni lah yang sepatutnya dihapuskira oleh Najib sebab memporak-perandakan UMNO Kedah. Najib boleh survive jadi Presiden UMNO, tapi jawatan PM dia mungkin akan tergugat kalau satu demi satu negeri memberontak.

        Reply
        • 93. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 2:23 pm

          re: “Mat Bashah tak tersungkur sebab tumpang populariti Mukhriz.”

          Takde tinjauan pendapat awam diambil bagi Kedah, macam popularity rating PM yang disukat Merdeka Center setiap suku tempoh/quarter.

          Namun Mukhriz nyata tidak popular di kalangan ketua-ketua bahagian Umno beserta Adun-Adun BN Kedah.

          re: “Rata2 wakil BN dapat undi lebih sebab populariti Mukhriz.”

          Ataupun Mukhriz yang tumpang hasil usaha kerja akar-umbi yang diterapkan oleh geng Bashah?

          re: “Tapi Mat Bashah cuma dapat majoriti 895 saja dlm PRU 13. Dlm PRU 12 dia cuma dapat 358 saja.”

          PRU13:

          – Bakar Bata: Dianggarkan 16,087 Melayu keluar mengundi. Bashah dapat 11,999 undi secara keseluruhan. Sokongan bagi Bashah (jumlah undi diperolehi/jumlah pengundi Melayu) = 74.6 peratus

          – Ayer Hitam: Dianggarkan 23,492 Melayu keluar mengundi. Mukhriz dapat 14,083 undi secara keseluruhan. Sokongan bagi Mukhriz (jumlah undi diperolehi/jumlah pengundi Melayu) = 59.9 peratus

          Di kawasan Mat Bashah ada banyak pengundi Cina yang menolak BN manakala Mukhriz bertanding di kawasan Melayu pekat (90% pengundi Melayu).

          Namun jika dibandingkan, prestasi Bashah lebih baik prestasi Mukhriz di kalangan pengundi Melayu.

          re: “Mukhriz pertama kali bertanding di N4 AYER HITAM dan dapat majoriti 2,449 sedangkan dlm PRU 12 Othman Aziz cuma dapat majoriti 506 saja.”

          Kita lihat dalam konteks suasana semasa pada 2008 dan 2013

          PRU13: Umno menang di Ayer Hitam, BN kuasai kerajaan negeri

          – 26,102 orang keluar mengundi di Ayer Hitam, Mukhriz dapat 14,083 undi
          Success rate Mukhriz = 54% (dibulatkan)

          PRU12: Umno kalah di Ayer Hitam, Pakatan kuasai kerajaan negeri

          – 21,108 orang keluar mengundi di Ayer Hitam, Othman Aziz dapat 10,146 undi
          Success rate Othman = 48% (dibulatkan)

          ——————————————
          PRU13: Umno menang di Bakar Bata, BN kuasai kerajaan negeri

          – 23,658 orang keluar mengundi di Bakar Bata, Bashah dapat 11,999 undi
          Success rate Bashah = 51% (dibulatkan)

          PRU12: Umno menang di Bakar Bata, Pakatan kuasai kerajaan negeri

          – 16,340 orang keluar mengundi di Bakar Bata, Bashah dapat 8,232 undi
          Success rate Bashah = 50% (dibulatkan)

          ——————————————

          (a) Mat Bashah ni steady lah! Beliau mendapat 50.4 peratus sokongan di PRU12 dan 50.7 peratus sokongan di PRU13. Konsisten.

          Dan Mat Bashah masih menang di kawasan DUN bandar yang mempunyai 27 peratus pengundi Cina walaupun dalam tahun 2008, yang mana PAS berjaya mengambil alih Kedah.

          (b) Othman Aziz (Umno) kalah di kawasan DUN kampung (9% pengundi Cina) dalam tahun 2008 tatkala populariti PAS mengatasi populariti Umno di Kedah.

          Mukhriz lebih berjaya 6% berbanding dengan Othman.

          Kalau Mukhriz diletakkan untuk bertanding di kawasan 27 peratus pengundi Cina, bagaimana agaknya keputusan?

          re: “Aku rasa wajar diperlekeh kewibawaan warlord2 tempatan ni kalau dah tak tau adab dan sopan utk menyelesaikan masalah.”

          Ia sebenarnya Tun yang tak tau adab dan sopan utk menyelesaikan masalah. Sampai Tun boleh kata Interpol akan tangkap Najib sebaik saja PM menjejak kaki keluar Malaysia.

          re: “Ini bukan perjuangan parti tapi perjuangan peribadi.”

          Tun tidak memperjuangkan nasib Umno tetapi lagak bagai dirasuk. Begitu kuat dendam kesumatnya sehinggakan beliau rela Umno dinyah-daftar oleh ROS atas alasan presiden parti tidak memaklumkan derma RM2.6b yang kononnya diterima itu.

          re: “Memang sejak dari awal lagi dah pasang niat nak cantas Mukhriz.”

          Sejak tahun lepas Tun dah pasang niat nak penggal kepala Najib. Tun disokong hasratnya oleh Muhyiddin, Shafie Apdal dan Mukhriz.

          re: “Lebih membuak2 sekarang sebab susah nak cari makan.”

          DAP juga lebih lapar kerana nafsu mereka menjadi-jadi.

          re: “Pemimpin2 sangap ni lah yang sepatutnya dihapuskira oleh Najib sebab memporak-perandakan UMNO Kedah.”

          Tun memporak-perandakan Umno kebangsaan.

          re: “Najib boleh survive jadi Presiden UMNO, tapi jawatan PM dia mungkin akan tergugat kalau satu demi satu negeri memberontak.”

          Tidak ada pemimpin Umno yang bakal memegang jawatan PM sekiranya BN kalah nanti.

          Tindak-tanduk Tun menjurus kepada melemahkan Umno yang merupakan parti tunjang BN.

          Tun yang menyerang Dollah Badawi bertalu-talu sampai BN hilang majoriti 2/3, dan Sleepy Dollah terpaksa meletak jawatan sebagai PM.

          “Orang yang sabotaj parti tidak harus ada dalam parti,” Tun sendiri pernah berkata.

          Dipetik daripada ucapan perasmian Perhimpunan Agung Umno yang ke-54 oleh Dr M selaku presiden parti pada tahun 2003.

          (Teks penuh ucapan boleh dibaca di arkib laman PMO)

          ““Sesungguhnya musuh Umno tidak kuat. Mereka tidak mungkin mengalahkan Umno. Tetapi Umno boleh mengalahkan Umno. Saya tidak perlu hurai perkara ini. Kita semua tahu. Parti lawan tidak menang. Hanya Umno yang kalah.

          “Sesungguhnya Umno tidak mungkin kalah jika kesetiaan kita kepada parti, pada bangsa dan agama tidak dilunturkan kerana kepentingan diri.”

          Reply
          • 94. Qalam Qabut  |  January 25, 2016 at 4:17 pm

            re: Di kawasan Mat Bashah ada banyak pengundi Cina yang menolak BN manakala Mukhriz bertanding di kawasan Melayu pekat (90% pengundi Melayu).

            Ayer Hitam memang kawasan Melayu pekat. Tapi bukan semuanya penyokong UMNO atau pengundi atas pagar. Jika Helen boleh terima pengundi Cina 27% di Bakar Bata yg tak menyokong Mat Bashah atau BN, mengapa tak boleh terima pengundi Melayu yg menyokong PAS di Ayer Hitam? Dalam PRU12, PAS yang menang di situ dan Abd Ghani Ahmad (PAS) adalah incumbent yg dijatuhkan Mukhriz dengan majoriti yg besar. Mukhriz menambah hampir 4,000 yg mengundinya berbanding PRU12. Malah peratus yg keluar mengundi juga meningkat hingga 88%.

            Reply
            • 95. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 4:33 pm

              Pengundi berdaftar di Ayer Hitam bertambah 3,825 orang pada 2013 berbanding 2008. Voter turnout juga naik enam peratus diiringi dengan tambahan sebanyak 4,994 orang yang keluar mengundi.

              Tengoklah kalau-kalau Melayu berjaya disatupadukan maka menjelang PRU14 nanti, para penyokong PAS akan dilenturkan supaya lebih mesra dan tidak lagi benci pada Umno.

              Kalah menang itu adat pertandingan. Tak usahlah orang PAS and orang Umno putus silaturrahim angkara politik semata-mata.

              Reply
              • 96. drinho  |  January 26, 2016 at 10:55 am

                re: Tak usahlah orang PAS and orang Umno putus silaturrahim angkara politik semata-mata.

                Pernah kah kedua-dua PAS dan Umno menjalin silaturrahim sebelum ini sama ada secara rasmi ataupun tidak rasmi? Seingat saya, tiada yang rasmi. Semua hanya sembang-sembang sahaja.

                Reply
        • 97. shamshul anuar  |  January 25, 2016 at 3:32 pm

          Qalam QAbut,

          What is it with these ADUNs? Must they tell the whole world that they cant accept Mukhriz anymore?

          Even if they have had enough with Mukhriz, cant they just express privately to the PM? Must they open us the gates of attack to PAS?

          Sarawak election is just around the corner. Though Adnan has done wonders in Sarawak( by simply being down to earth ), he does not need this diversion. Especially at the most defining moment of BN existence. I believe a great victory in Sarawak will put a dent to DAP’s ambition to recapture Putrajaya.

          Reply
          • 98. Qalam Qabut  |  January 25, 2016 at 4:05 pm

            Itu yg aku cakap warlords bangang, kononnya nak tunjuk kuasa/pengaruh. Sepatutnya bisik saja dengan Najib, PRU 14 nanti Mukhriz akan pulang ke Federal, habis cerita. Tapi telur kemuruk dah pecah, bau busuk bukan saja dapat kat Mukhriz, tapi kat depa jugak, bau hingga ke Sarawak.

            Kasi pencen saja puak ni. Dah dua tiga kali PRU pun takda yg memberangsangkan. Semua fikir temolok sendiri saja.

            Reply
            • 99. I Am Woman  |  January 25, 2016 at 10:29 pm

              Ketua bahagian ni kalau dah jadi ketua, susah nak dijatuhkan. Banyak muslihat mereka untuk menang. Nak harap mereka turun atau bersara, kena tunggu Izrail datang memanggil. Ni bukan Umno sahaja. DAP ada LKS, PAS ada TG Hadi.

              There should be some legislation to limit their tenure. Dan kalau bertanding pilihanraya umum kalah, mereka ni patut lucut kelayakan untuk bertanding sebagai ketua bahagian Umno. Kuranglah warlords.

              Reply
              • 100. Helen Ang  |  January 25, 2016 at 10:38 pm

                re: “There should be some legislation to limit their tenure.”

                One of the Penang renegade Aduns attempted to table a motion to limit the CM to two terms but of course his Dear Leader would have none of it.

                Reply
            • 101. shamshul anuar  |  January 25, 2016 at 11:31 pm

              QAlam Qabut,

              Actually I believe Mukhriz is more suitable at Federal level.

              But i understand why Mukhriz contested at state level in last election. I believe there are 2 reasons for it. First is to recapture Kedah from PAS. Najib’s announcement that Mukhriz to be appointed as MB should UMNO win was actually a political masterstroke.

              The announcement created an excitement that paved way to UMNO winning in Kedah.

              But the second reason is more interesting. By putting Mukhriz in state level, the move cuts Mukhriz from the very top herarchy in UMNO. I believe it was more of stopping Mukhriz(FOR A WHILE) from moving up too fast.

              UMNOs KETUA BAHAGIAN.

              UMNO’s structures places importance at division level. Any UMNO politician who wants to be taken seriously must helm a Bahagian or at least supported by Ketua Bahagian.

              Mukhriz’s position is precarious as he was abandon by these kedah Ketua Bahagian.

              Tun, in his normal acidic attack on UMNO’s position, predicted that UMNO will lose Kedah. What Tun does by continous attacking Najib is actually bringing UMNO down altogether not just in Kedah but Putrajaya.

              As for UMNOs Ketua bahagian in Kedah, they actually created a problem that UMNO can do without.

              Apa yg kelam kabut sangat. Tunggu la pilihanraya nanti. masa tu lobi supaya Mukhriz pindah ke parlimen. sabar la sikit. Bila dah bagi tahu satu dunia yg mereka tak sokong Mukhriz, ini akan paksa Najib buat keputusan.

              Jika kekalkan Mukhriz, Ketua Bahaian nampak bodoh pula. Jika lantik MB baru, melayu kedah pula bengang. Lagu mana pun UMNO juga yg rugi

              Reply
    • 102. truth  |  January 25, 2016 at 2:00 pm

      lim goh tong – could not read nor write

      bill gates – college drop out

      vincent tan – left school at the age 16

      mokhtar al bukhary – spm/mce

      loh boon siew – could not or almost could not read and write

      Reply
    • 103. truth  |  January 25, 2016 at 2:10 pm

      sorry one more, parameswara – did not receive a formal education nor he went to university, yet he found and established the melaka sultanate empire.

      1MDB directors and key people – very very very educated…..yet what had happenened ?…… 48 billion debt

      Reply
      • 104. calvinsankaran  |  January 26, 2016 at 9:26 am

        truth…what debt got to do with education? A company having debt is nothing out of ordinary or even bad. It is just like if you want to buy a house, you get a loan. That’s debt too.

        Most of the companies in the world have debts and some of the best companies in the world have bigger debts than 1MDB. That’s not because they are badly run but because it makes business sense.

        1MDB doesn’t have a mountain of capital for it received only Rm1 million from the govt. So to finance its needs it borrowed money. The debts were accumulated not because it managed the business badly but because they didn’t want to use public funds as their capital unlike most other GLCs.

        Reply
        • 105. truth  |  January 26, 2016 at 10:59 am

          calvin bro

          you have got me wrong, i was responding to this ‘setem’ commentator who said :

          “Pity Kedah ppl; they will end up with LCE qualified MB just because of the greed and stupidity of the 14 UMNO division leaders, influenced by a bumbling repeat-pre univ exams-sitter.”

          he/she seemed not to agree with the people who want to oust mukhriz and belittled them as having a low education background. so my respond was as what you have seen.

          that person use the wrong scale. i do not blame the people who had managed 1MDB before, i just putting an example.

          Reply
  • 106. truth  |  January 25, 2016 at 7:39 pm

    according ts muhyiddin fb, mukhriz remains cm. istana kedah wants him to remain the post sampai next election. only 6 division leaders voted against mukhriz out of 14.

    sudah la sudah la kawan-kawan semua tawakkal je la. itu rezeki dia dah Allah Taala letak cam tu. tak dak sapa boleh buat apa. kalau dia tak betul nanti dia dpt pembalasan, kalau dia tak salah kita plak yg berdosa…….nasihat ni first and foremost for myself, org kedah kata kalau ada yg tak setuju, i mintak maaf la nooo….

    Reply
  • 107. sazali  |  January 26, 2016 at 9:57 am

    What a bombshell from Zeti, at the right time indeed!

    And the two stooges that are instrumental in orchestrating the Mukhriz removal are none other than Datuk Abdul Azeez, chairman of LTH and Datuk Seri Jamil Khir Baharom, minister in PM dept, islamic affairs.

    For now, has only 98 sen in assets for each ringgit in liability. There goes our savings.

    Tabung haji’s liabilities

    Reply
    • 108. I Am Woman  |  January 27, 2016 at 12:34 am

      Now, much as I question the 1MDB issue, I find the speculations on TH suspiciously mischievous. TH has made public their accounts without fail every year. At the time the issue was raised, TH was not even late in declaring dividends.

      Azeez was only recently appointed as the Chairman and he is not involved in the day to day operations of the company.

      Anyway, now that they have started to build the distrust in TH, who’s next? PNB, KWSP?

      Reply
      • 109. Helen Ang  |  January 27, 2016 at 12:53 am

        re: “I find the speculations on TH suspiciously mischievous.”

        Exactly. The jahat rumour-mongering was hoped to spark a run on the deposits.

        re: “TH has made public their accounts without fail every year.”

        They’ve been managing the assets and portfolio professionally and returned good annual dividends. Tan Sri Ismee Ismail has explained matters.

        re: “Azeez was only recently appointed as the Chairman and he is not involved in the day to day operations of the company.”

        It’s their SOP campaign of hate. Azeez is low-hanging fruit, like Rosmah. If you have noticed, they operate on the basis of fanning hatred at convenient targets.

        re: Anyway, now that they have started to build the distrust in TH, who’s next? PNB, KWSP?”

        Me.

        Okay, I’m not in the league of PNB or KWSP but the Komtar operative(s) who are infesting a certain Protun blog are going full throttle in their smear campaign against me.

        Like I’ve said, the Protuns allow their platform to be exploited by the Dapsters.

        Same as Tun colluded in lending his name to Bersih, in giving his backing to the Budget vote of ‘Confidence’, in undermining public institutions, in taking jabs at Islamic institutions like Jakim.

        At the end of the day, they (Protuns and Dapsters) are brothers in arms.

        Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

January 2016
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pengunjung

  • 7,406,446 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: