Kejayaan skim rumah mampu milik di Pulau Pinang

March 20, 2016 at 9:41 pm 15 comments

Syabas Lim Guan Eng kerana mengorak langkah dalam usaha merakyatkan kos pemilikan rumah.

Menurut seorang pembaca blog ini – grandmarquis @ 2016/03/19 at 1:27 am – andaikata diukur ikut harga setiap satu kaki persegi, maka banglo yang dibeli Ketua Menteri tersebut adalah bukti jelas betapa berjayanya negeri Pulau Pinang dalam meletakkan batas harga berpatutan pada perumahan.

Grandmarquis Penang housing

Tun mendakap pesanan Yesu untuk ‘love thy enemy’

Umpama perilaku Papa Dapster, seorang lagi VVIP yang menunjukkan kepimpinan melalui teladan ialah Tun Dr Mahathir.

Beliau memaparkan satu contoh bagaimana seorang insan budiman harus menyayangi musuhnya.

Menteri Komunikasi Salleh Said Keruak hari ini menyifatkan tindak-tanduk Tun sebagai “bersekongkol dengan kumpulan musuh utama politik Umno”.

Sebenarnya Tun hanya sekadar menyerlahkan lunas ajaran Kristian yang selalu mengajak makhluk-makhluk ciptaan Tuhan supaya saling mencintai.

Hannah Yeoh: “Christians … believe in loving even those who hate us.”

Protun dan Dapster sudah menjangkaui benteng agama dan bangsa (colour blind and beyond creed). Malah Tun dan Kit Siang pun mulai bercakap dengan sehati sejiwa. Amat menakjubkan sekali — Ain’t it a miracle what love can do?

Ayuh, kita jumpa Tun nanti pada minggu depan (27 Mac) untuk menikmati political love fest sempena perayaan Easter Sunday.

Puerto_Rican_Jesus

Entry filed under: Protun. Tags: .

DAP using Malay haters to attack Umno Ridhuan Tee: Waspada terhadap alat musuh Islam

15 Comments Add your own

  • 1. grandmarquis  |  March 21, 2016 at 12:11 am

    Thanks for highlighting my comment :-D

    Reply
  • 2. siri  |  March 21, 2016 at 12:33 am

    Re :Amat menakjubkan sekali — Ain’t it a miracle what love can do?
    Bukan setakat itu sahaja bak kata paha kanan tercubit paha kiri terasa sakit juga berapa sukarnya berhadaan dengan puak pro Najib yang ketegak giler

    Reply
  • 3. Akim  |  March 21, 2016 at 7:11 am

    A Protun has to come out in defence of Tun Dr Mahathir when his efforts in getting Najib resign or be replaced are criticized.

    The arguments may be the same as before but need to be repeated. 1MDB and RM2.6 billion have to be said as they are the biggest issue (singular, as the RM2.6 billion is believed to have come from 1MDB) in justifying the call for Najib to resign or be replaced by UMNO.

    Betul, Lim Guan Eng menjolok mata rakyat bila di ketahui membeli rumah harga berjuta Ringgit lebih rendah dari harga pasaran, dan dari orang yang dapat kemudahan dari nya bila membeli tanah di Taman Manggis. Khir Toyo di penjarakan atas kes yang serupa, Lim Guan Eng pun perlu di buat begitu juga dan SPRM di jangka boleh mendapat bukti yang cukup bagi nya.

    Tapi perlu di nyatakan seberapa perlu nya bahawa Tun bersama di baris meminta Najib undur atau di gantikan tidak bermakna menyokong atau membenarkan kesalahan Lim Guan Eng. Najib pun di lihat buat salah bila Menteri Luar Arab Saudi kata RM2.6 bilion itu bukan “derma” tapi pelaburan seorang individu. Dan kerana nampak nya telah di rancangkan berpuluh transaksi antara 1MDB, PetroSaudi dan syarikat2/ pihak2 lain, maka terbayang lah kemungkinan wang itu berasal dari 1MDB.

    Reply
    • 4. Mulan  |  March 21, 2016 at 11:07 am

      Suggestion for Tokong.

      Since the beloved Tokong is so benevolent, may I suggest that the hospital owner of the Taman Manggis land provide free or marginal priced services of RM1 a visit. Since the land was originally for the poor rakyat housing, well this can be changed to land for affordable medical services. All Br1M holders can get medical services for free or max RM1. Those family members can stay in the hotel for free.

      Penang – kerajaan berjiwa rakyat.
      Taman Manggis Hospital for Rakyat Malaysia, not for Indonesian Chinese, OK.
      Boleh tak?

      Reply
  • 5. Akim  |  March 21, 2016 at 7:38 am

    Ha nya mengatakan takda bukti penyelewengan 1MDB tidak cukup menukar persepsi rakyat dan pengundi berkenaan 1MDB dan RM2.6 bilion itu. Politik ada lah persepsi. UMNO/BN mungkin lingkup jika persepsi buruk berkenaan Najib berterusan hingga ke PRU14.

    Mengarut ha nya mengata takda bukti bila Mohd Bakke, orang yang berintegriti, letak jawatan Pengerusi 1MDB dua kali kerana pihak pengurusan syarikat tak mahu ikut arahan Jemaah Pengarah nya. Demikian juga hal memecat Gani Pattail dengan serta merta, tanpa alasan atau pengesahan doktor bahawa sakit nya tak membolehkan nya menjalankan kerja nya. Dan Afandi tak lama selepas di lantik sebagai pengganti Peguam Negara mengatakan Najib tidak berkesalahan dan mengarahkan SPRM hentikan siasatan.

    Sekarang Majlis Peguam (Bar Council) telah membuat resolusi meminta Afandi di pecat. PPO to MACC membenarkan SPRM meneruskan siasatan ke atas MDB dan RM2.6 bilion. Agensi berita British yang terbesar Reuters pun mengatakan Apandi telah mengenepikan saranan SPRM supaya Najib di dakwa berkenaan dengan nya.

    Apa yang Tun lakukan dengan Lim Kit Siang dll ada lah bagi mengelakkan UMNO/BN lingkup. Dia kata dia keluar dari UMNO dan buat lain2 kenyataan tapi itu sebagai strategi. Najib gunakan strategi lebih buruk bagi cuba menang di PRU13. Tapi dia kalah popular vote dan dapat keputusan yang paling teruk antara PM Malaysia. Protun mahukan ha nya Najib undur atau di gantikan tapi UMNO/BN terus merintah. Tun ada strategi lain bagi menentukan pihak pembangkan tidak menggulingkan kerajaan salepas Najib undur atau di gantikan.

    Reply
    • 6. RD.  |  March 21, 2016 at 11:47 am

      Dengar cerita, Ghani Patail telah dilantik secara senyap-senyap sebagai Lembaga Pengarah di syarikat utility Sarawak. Pasal itu dia zip mulut.
      Apandi lagi hebat. Dalam jawatan AG sekarang pun, beliau telah dilantik pegang beberapa jawatan dalam GLC.

      Yang jelas, Najib synonym dengan ‘Cash is King’.

      Reply
  • 7. tebing tinggi  |  March 21, 2016 at 8:22 am

    Within UMNO the whole party is in full confidence and fully support Najib as president of UMNO and PM of Malaysia .Within UMNO Najib has not done any wrong as many has said .
    As leader of Barisan and PM of Malaysia Najib could have everything under his controlled and has been seen of doing so .

    Why “Citizen Declaration” under Tun patronage is an issue here ?.

    Najib lead’s government could just consider ‘citizen declaration’ seperti anjing yang menyalak bukit ,yang mustahil akan meruntuhkan bukit yang disalak .

    Reply
  • 8. siri  |  March 21, 2016 at 9:06 am

    Puak pro najib dah tenggelam punca berbicara berhubung 1MDB dan 2.6 billion sehinggakan Audit Report gagal dikeluarkan sampai ke hari ini bermakna to divert an issue to another dalam kes LGE dah mula perang politik baru sedangkan puak yang berterlagah tak mau menggalah atas dasar sebenar kedua-kedua faktor kes tersebut. Malaysia perlu diselamatkan. Amiien

    Reply
  • 9. calvinsankaran  |  March 21, 2016 at 9:35 am

    Wow, this is one feat that DAP & the Tokong has surpassed every national and international benchmark. I think Penang is the only place in the world where a palatial mansion is cheaper than a low cost house per sq ft. Penang Boleh !

    Any way, there is more to this than what was reported. Doing some checking and will update the finding soon.

    Reply
  • 10. RD.  |  March 21, 2016 at 11:40 am

    Kes sebiji macam Khir Toyo. Harga rumah dan discount pun, lebih kurang sama. Jawatan serupa. Yang berbeza adalah bangsa dan agama orang yang terlibat.

    Kalau diikutkan, kelaziman pendakwaan terletak kepada Kerajaan yang nampaknya hanya berani bertindak terhadap Melayu. Kali ini kita lihat bagaimana kerajaan ada telor atau tidak, bertindak terhadap party anak-beranak yang punyai banyak peguam sebagai Ahli-Politik.

    Di buatnya, Guan Eng, secara tiba-tiba menunjukkan kesetiaan & menyokong Najib sebagai PM, terus diistiharkan ‘tiada-kes’, berputih-matalah mereka yang tidak suka pada Guan Eng.

    Kebarangkalian ini terjadi, tidaklah mengejutkan. RPK yang pernah buat SD, mengatakan Rosmah berada ditempat dimana Altantuya dibunuh, kemudian melarikan diri ke UK. Hari ini RPK adalah penyokong tegar Najib yang paling berpengaruh. Tiada siapa berani menyangkal apa yang beliau tulis.

    Oleh yang demikian, Rakyat langsung tidak hairan jika Dr.M dan Kit Siang sanggup mengenepikan perbezaan politik mereka dan bergabung buat Deklarasi Rakyat, tuntut Najib letak jawatan. Pada mereka, masa depan Negara paling utama. Najib adalah ancaman kepada ‘kesihatan’ Negara.

    Reply
    • 11. Akim  |  March 21, 2016 at 1:26 pm

      Tak setuju kata kata “Tiada siapa berani menyangkal apa yang beliau (RPK) tulis.” Sabenar nya ramai yang tak mahu buang masa menulis ke blog nya sebab RPK orang yang takda kredibiliti. Ini akibat flip flop nya, takda perinsip – sokong Anwar, abandon Anwar, “buat SD, mengatakan Rosmah berada ditempat dimana Altantuya dibunuh, kemudian melarikan diri ke UK .. Hari ini penyokong tegar Najib”.

      Tapi setuju bebenar dengan kata kata “Dr.M dan Kit Siang sanggup mengenepikan perbezaan politik mereka .. tuntut Najib letak jawatan .. (sebab) .. Najib adalah ancaman kepada ‘kesihatan’ Negara.”

      Memang besar makna “‘kesihatan’ Negara” itu. Kalau Najib tak undur atau di gantikan, UMNO/BN lingkup di PRU14, kali pertama DAP boleh sampai ke Putrajaya, tak tahu bagaimana reaksi kaum Melayu ke atas parti yang anti-Melayu dan anti-Islam itu merintah negara ini.

      Perlu di sedari bahawa Tun bersama Kit Siang itu bukan mahukan UMNO/BN lingkup – mahukan ha nya Najib undur atau di gantikan. Berdasarkan desakan orang ramai. Tak salah – ada Peaceful Assembly Act. Himpunan telah di jadualkan pada 27 Mac ini.

      Reply
    • 12. shamshul anuar  |  March 21, 2016 at 1:35 pm

      RD,

      That is what we call “turn the table to”. This MP of Tasek Gelugor has managed to penetrate the DAP’s thick hide. And no one including Guan Eng is able to dismiss him as Shabudin just stated the facts.

      Bringing reporters to see the house will not solve the issue. It will only drag the issue. saying that BN MPs too have mansions will only invite response by BN that DAP other MPs also live in mansions.Just check on DAP’s MP in Perak.

      So Guan Eng must come clean. Answer in Parliament.

      If DAP is to dethrone UMNO, they just have to wait. According to tun, Najib being the PM will result in UMNO being toppled. So why must DAP on the same stage with Tun.

      Actually 1mdb fails to unseat Najib. many choose to ignore that Najib was accorded state visit to SAudi. Riyadh may not want to invite Najib had he lie about Saudi donation. Meaning the money comes from Saudi. And everybody knows that the donor must not only be filthy rich BUT POWERFUL TOO. Doing the process of elimination is enough for us to identify the donor.

      The truth is that 1MDB issue loses momentum. No doubt many are nostalgic with Tun. Tun is a father figure. But Tun siding with DAP, the enemy of UMNO, Malays are too much for malays to stomach.

      I accept many Malays are angry at Najib and sometimes Rosmah too. That is something UMNO must take note. And UMNO must be aggresive. Hit DAP hard and show no mercy to DAP.

      But the fact BERSIH 4 failed to garner respectable Malay crowd shows Malays in general know what is DAP is up too.

      Reply
  • 13. Bijan83  |  March 21, 2016 at 2:20 pm

    Helen,tak rasa pelik ke bila isu rumah LGE baru nak mula membakar tetiba je pulak meletop skandal rasuah mega di KBS.Ini tak lain kerja spy mat sentol nak selamatkan tokong nyer lah hehe

    Reply
  • 14. Mulan  |  March 21, 2016 at 3:46 pm

    tengok ini.

    Reply
  • 15. drinho  |  March 22, 2016 at 9:15 am

    LGE is half way kantoi. Buying bungalow below market value is one of the 2 ingredients of crime. Another ingredient is whether the seller of the bungalow has any direct/indirect official dealing with LGE in his capacity as CM. If this is proven, he will kantoi like Khir Toyo.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

March 2016
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Pengunjung

  • 7,406,782 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: