Tun Hamid: Cina mahu hak orang Melayu tanpa mengorbankan hak mereka

May 30, 2016 at 12:59 am 25 comments

Ringkasan di bawah dipetik daripada pandangan bertulis Tun Abdul Hamid Mohamad yang bertajuk ‘Mengapa Umno dan PAS harus bekerjasama’.

Sumber dan teks penuh boleh dibaca di SINI.

Tun Hamid adalah mantan Ketua Hakim Negara.

Perspektif sejarah tentang masyarakat Cina di Tanah Melayu

(a) Parti Komunis Malaya (majoriti orang Cina) mengangkat senjata untuk menubuh sebuah kerajaan komunis ala China.

(b) Parti Buruh (majoriti orang Cina) menuntut supaya Negeri-Negeri Melayu dihapuskan untuk mengelak Malaya yang merdeka menjadi sebuah “negara feudal”.

(c) Orang Cina mahukan dua warganegara (dual-citizenship), Malaya dan China dengan warganegara China sebagai warganegara utama.

(d) Ada satu kumpulan orang Cina di Pulau Pinang yang tidak mahu Pulau Pinang merdeka dalam Semenanjung Tanah Melayu. Mereka mahu ia kekal di bawah jajahan British seperti Hong Kong.

Tabiat merugikan yang tidak mampu dibuang

(a) Dalam PRU 1955, kawasan majoriti pengundi Melayu diberi kepada calon-calon bukan Melayu dari parti komponen Perikatan [MCA] untuk bertanding untuk melebihkan bilangan ahli-ahli Parlimen bukan Melayu.

(b) Amalan ini berterusan untuk memastikan mereka mencapai kemenangan sebab jika mereka bertanding dalam kawasan majoriti bukan Melayu (Cina), mereka akan kalah.

(c) Sebaliknya, Perikatan atau Barisan Nasional tidak pernah meletak calon Melayu di kawasan majoriti bukan Melayu sebab pengundi-pengundi bukan Melayu tidak akan mengundi calon Melayu.

Suasana semasa 10 tahun di kebelakangan ini

(a) Orang Melayu berpecah tiga. Melihat keadaan itu, orang Cina yang memang pandai membuat perkiraan dan pakatan bersatu di belakang DAP.

(b) Merasai mereka telah kuat, orang bukan Melayu, terutama sekali orang Cina, mula membuat tuntutan-tuntutan yang melampau dan mencabar hal-hal mengenai agama Islam, termasuklah khutbah Jumaat.

(c) Mereka tidak puas hati dengan “kestimewaan” yang dinikmati oleh orang Melayu. Mereka mahu semuanya dibahagikan secara “sama rata”. Mereka tahu jika dibuat demikian, merekalah yang akan membolot seala-galanya kerana mereka mengawal ekonomi, kaya dan lebih maju dalam semua bidang.

(d) Sebenarnya mereka mahu hak orang Melayu tanpa mengorbankan hak mereka.

Orang PAS

Orang PAS

Orang Umno pasca-2013

Cina pasti akan membelakangkan ‘kedudukan istimewa’ Melayu

(a) Kerajaan Pakatan semestiya akan menghakis hak-hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam. Orang Cina bersatu di belakang DAP kerana DAP menjanjikan sesuatu yang lebih dan kerana mereka mahu lebih daripada yang mereka perolehi di bawah pemerintahan Barisan Nasional.

(b) Dari mana bahagian “yang lebih” itu akan datang? Semestinya daripada bahagian orang Melayu.

(c) Sambil itu kita mesti waspada tentang kemungkinan mereka akan melakukan perubahan kepada kawasan Parlimen dengan menambah bilangan kerusi di kawasan Cina yang padat penduduknya.

(d) Saya [Tun Hamid] tidak fikir kerajaan Pakatan Rakyat akan atau akan dapat melakukan perkara yang sama [yakni melaksanakan dasar-dasar ala semangat DEB beserta memastikan kelangsungan institusi-institusi yang memanfaatkan kaum Melayu].

(e) Ertinya, hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam akan terhakis jika kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh Umno tumbang. Demi mengelak perkara itu berlaku, kerajaan Barisan Nasional di peringkat Persekutuan mestilah dipertahankan.

PAS berpadu tenaga dengan Umno bagi menghadapi ancaman

(a) Pada pendapat saya [Tun Hamid], cara yang paling mudah ialah: Jika selepas PRU 14, didapati kerajaan Barisan Nasional di peringkat Persekutuan akan tumbang, PAS hendaklah menyertai kerajaan Barisan Nasional, sekurang-kurangnya di peringkat Persekutuan untuk menyelamatkannya.

(b) Sebenarnya, pada masa ini, di antara Umno dan PAS sudah tidak ada apa-apa perbezaan ideologi lagi untuk menghalang kerjasama itu.

(c) Maka, pemimpin-pemimpin Umno dan PAS yang sama-sama Melayu dan Islam, yang sama-sama untung dan rugi, perlulah menumpukan perhatian kepada ancaman besar yang berada di hadapan mereka, orang Melayu dan umat Islam di Malaysia. — 15 Februari 2015

Advertisements

Entry filed under: Hah!. Tags: .

Gambar x2: Ingat lagi tak betapa Cina DAP sayangkan Islam satu ketika dulu? Ridhuan Tee hammers final nail into MCA’s coffin

25 Comments Add your own

  • 1. Stand up, speak up  |  May 30, 2016 at 5:05 am

    I dunno who this Tun Abdul Hamid Mohamad is, but he sounds like a lunatic

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  May 30, 2016 at 10:02 am

      (1) You dunno reflects your ignorance and lack of initiative/interest to find out.

      (2) I already stated that Tun Hamid is our former Chief Justice. Typical for a Dapster not to read properly before shooting off his mouth.

      (3) Your name-calling and labelling is similarly typical of your kind. It’s biaDAP of an Anon to be so disrespectful of a retired Yang Arif.

      Reply
      • 3. RINA  |  May 30, 2016 at 11:38 am

        Stand up, speak up reflects majority of the Apeks in my kawasan. They are brainwashed from small to use the word “gua tak tau”.. hehehe… I do this for fun just to test their reactions.

        Esok you all try this and ask them on anything, count how many “gua taktau” you will hear from them. Yang best cuba among the younger Ahkow2 Ahso2 and Amoys… semua muka blur hidung muncung as they snap and lafaz “taktau” and arrogantly walk away.

        From here you can easily identify budak2 tu sure latang flom keluarga DAPsters… gelenti wan.

        Reply
        • 4. Kineas1067  |  May 30, 2016 at 1:02 pm

          Hahaha – are you still “vocalising” again?

          Gotten off the education hobby horse and found a new cause celebre to champion?

          If the Tun is entitled to speak his mind, others are equally entitled to engage him robustly with arguments and rebuttals.

          Instead of his “champions” having to resort to cheap humour and other assorted party tricks to support his views.

          As for the Tun, I note that he has not resorted to any international forum or academic journal to propound his thesis.

          Which leads to one possible conclusion:

          – that his views only “play” in Malaysia and have no “traction” overseas

          Now would you like to robustly rebut that?

          Without the cheap humour?

          Reply
        • 5. RINA  |  May 30, 2016 at 1:55 pm

          Owh ya.. Terlupa pula.

          As they snap “gua taktau” (dunno) arrogantly and take one step away from you, you will hear them hiss “boloh punya olang” (lunatic).

          Try this..(stop and ask for direction) its fun, you will enjoy teasing them with their “taktau” and “boloh”.

          Reply
          • 6. Kineas1067  |  May 30, 2016 at 3:41 pm

            And that is the sum total of your “rebuttal”?

            That is so pathetic. If you don’t mind me saying do.

            If you are au fait in Bahasa, English, Tamil, Mandarin or Cantonese – no problem, lah.

            Like how Malaysian workers communicate in Singapore.

            Hahaha….

            Reply
            • 7. RINA  |  May 30, 2016 at 3:57 pm

              Kineas 1067
              You talak payah tembak gua la.. You olang punya tabiat dan temberang semua dalam poket saya loh..

              May I repeat here, I live among the Apek Dapsters ma.. The ego and fight sesama lia olang, they come and gossip all their secrets sama saya owh!

              Just that we people kesian tengok lu olang. We pretend2 make donno wan. My siblings lamai can speak your language kaw kaw wan..

              Lu olang bergaya mayak lebih. Itu olang Singapore ciakap “delusional”.

              Reply
              • 8. Kineas1067  |  May 31, 2016 at 2:56 pm

                And the Malaysians working in Singapore – are they also “delusional”? Especially the Malaysian Malay-Muslims working as bus drivers, baristas, unskilled labour or fast food delivery guys?

                Why are you refusing to address this front and centre?

                Instead you try to wiggle out of answering.

                Why? Not up to the challenge, mah?

                Reply
                • 9. RINA  |  June 1, 2016 at 1:25 am

                  Kineas 1067
                  Okay la mungkin you tak faham perkataan delusional, in Malay ..angan-angan mak jenin.

                  Lain ya kalau pi Singapore cari rezeki, itu bukan angan-angan mat jenin.. apa salah jadi bus driver?plus obertime easy he can make Sgd2K. (RM@2.99).

                  Tu la.. pemahaman bahasa sama lu olang mayak susah.

                  Reply
                  • 10. Kineas1067  |  June 1, 2016 at 2:26 pm

                    So, who is “delusional”?

                    Malaysians working in Singapore?

                    Oh, wait – in your book, they don’t count!

                    Sorry, lah – wiggle, wiggle doesn’t work…..

                    Reply
      • 11. Kineas1067  |  May 30, 2016 at 1:06 pm

        Respect has to be earned, not demanded or treated as a matter of absolute right or as an inherent privilege.

        Goes along with “meritocracy”, don’t you think? Or maybe you don’t?

        Reply
        • 12. tebing tinggi  |  May 30, 2016 at 3:42 pm

          Kineas1067,

          You are right ,respect has to be earned ,not demanded .

          I am not sure who is demanding here ,as for the Malays ,they are just advocating ,what is within their right . They are not demanding from others ,why should they , anyway .

          If you are in Rome ,be like the Roman do ,every Roman would be happy .

          Reply
          • 13. Kineas1067  |  May 31, 2016 at 3:03 pm

            No equal opportunities? No meritocracy? Lip service to competitiveness? Are these “rights”?

            Also, is it about expanding the pie or fighting over how to share a status quo pie?

            The Rome metaphor is well and good. But we are in Asean, Apec and possibly TPP, OBOR and RCEP.

            Will “rights” matter then, or will it be “survival of the fittest”?

            Reply
    • 14. RINA  |  May 30, 2016 at 1:56 pm

      See.. instantly jawab dunno (taktau). Hehehehe lucu…

      Reply
    • 15. Melayu Malaysia  |  May 30, 2016 at 2:57 pm

      Pagi pagi sudah masuk blog Helen untuk mempamirkan kejahilan dan kebiadapan…

      Tak baca sepenuhnya hanya mahu hentam dunno this, dunno that, duuno WHO, dunno what…dunno anything but yet make statement serupa Rip Van Winkle

      Reply
  • 16. Setem  |  May 30, 2016 at 8:46 am

    Hadi would need “to go away”, if PAS were to cooperate formally with UMNO.

    Reply
  • 17. Equalizer.  |  May 30, 2016 at 10:53 am

    All the problems that we are witnessing today arised when PKR and PAS emboldened the Evangelista party DAP before the last general election.

    DAP became more ultra, mischievious, quarrelsome and arrogant when the ISA was abolished. Now their leaders behave as if they are the conquerers.

    The malays are being threatened by the menacing advance of this evangelista DAP and they have no choice but to consolidate. We will not have the same racial peace and harmony we once enjoyed as nowadays the young minds had been indoctrinated by suspicions and hatred.

    Reply
  • 18. TL  |  May 30, 2016 at 1:51 pm

    ohhh, that monkey.
    What else you expect him to say?
    Zzzzzzz

    Reply
    • 19. RINA  |  May 30, 2016 at 4:33 pm

      TL,
      “Monkeys” biasanya used among chinese bargirls who service Omputih2 as 24/7 Malaysian “girlfriends”. Omputih tak faham the Malay words taktau and bodoh so these girls teach the foreigners to address us as Monkeys.

      Kalau Chinese DAPsters biasanya taktau and boloh. Lunatic tu sll bila dia olang cakap itu index finger jangan lupa bikin circle2 sikit kat kepala tau!

      Reply
      • 20. Kineas1067  |  May 31, 2016 at 10:00 pm

        Ooh, do tell. With all the spicy details, please!

        And you would know this how?

        Please don’t plead the Fifth!

        If you dunno what that means, ask Helen to explain it to you.

        Reply
        • 21. RINA  |  June 1, 2016 at 1:09 am

          Kineas 1067

          And you would know this how?

          Itu la, bila cakap mulut kena hati2 jgn fikir olang tala bole faham or dengaq. God made it such some species in Malaysia have inbuilt loudspeakers attached to their tonsils.. Hehehe

          Kalau sembang or using the fon, satu bilik bole dengar their conversation from A to Z.

          My Apek jiran’s wife was slapped by an Indian customer sampai pipi luka dan berparut and demanded she call the police. Just as the Indian fella stepped into the shop (with wife and kids) she called her staff “cepat, satu keluarga hantu sudah mali” in Cantonese of ‘cos, not realising that Indian fella can speak cantonese fluently.

          Nak use names on others, next time itu loudspeaker kasi switch off okay… Bukan semual olang boloh tau!

          Reply
          • 22. Kineas1067  |  June 1, 2016 at 2:31 pm

            Wiggle, wiggle….pathetic.

            And are you taking the name of God in vain? Or implying that God has “favourites”?

            Anecdotes don’t count. I have plenty of my own about Malays, Chinese, Indians dll.

            Including those working in Singapore….hahaha.

            Reply
  • 23. i hate n'sync  |  May 30, 2016 at 2:09 pm

    Whether it is Tun Hamid or Raja Petra Kamaruddin, facts are facts.

    If you cannot tell the difference between the original and the one proposed for Act 355 recently, I suggest you reread it again.

    ORIGINAL

    Seksyen 2. Bidang kuasa Jenayah Mahkamah Syariah.

    Mahkamah Syariah yang ditubuhkan dengan sempurnanya di bawah mana-mana undang-undang dalam sesuatu Negeri dan diberi bidang kuasa ke atas orang-orang yang menganuti agama Islam dan berkenaan dengan mana-mana perkara yang disebut satu persatu dalam Senarai II bagi Senarai Negeri dalam Jadual Kesembilan kepada Perlembagaan Persekutuan adalah dengan ini diberi bidang kuasa berkenaan dengan kesalahan-kesalahan terhadap rukun-rukun agama Islam oleh orang-orang yang menganuti agama tersebut yang boleh ditetapkan di bawah mana-mana undang-undang bertulis:

    Dengan syarat bahawa bidang kuasa sedemikian tidaklah boleh dijalankan berkenaan dengan apa-apa kesalahan yang boleh dihukum penjara selama tempoh melebihi tiga tahun atau denda melebihi lima ribu ringgit atau sebatan melebihi enam kali atau apa-apa gabungan hukuman-hukuman tersebut.

    NEW

    Seksyen 2. Bidang kuasa Jenayah Mahkamah Syariah.

    Mahkamah Syariah akan mempunyai kuasa ke atas seseorang penganut agama Islam dan di dalam hal-hal kesalahan di bawah perkara-perkara yang disenaraikan di dalam Butiran 1 Senarai Negeri di bawah Jadual Kesembilan Undang-undang Persekutuan.

    2A. Dalam menjalankan undang-undang jenayah di bawah Seksyen 2 Mahkamah Syariah berhak menjatuhkan hukuman yang dibenarkan oleh undang-undang syariah berkaitan hal-hal kesalahan yang disenaraikan di bawah seksyen yang disebutkan diatas, selain dari hukuman mati.

    Reply
  • 24. Rosli ibrahim  |  June 1, 2016 at 1:29 am

    Learning from the past one will notice that Chinese organisation be it political or ngos they are SELF-DESTRUCTIVE .they are all ultra kiasu and like gang members they are busy stabbing each other to remain on top. MCA n GERAKAN they are now history. While DAP with current internal bickering will soon end up the same. Just watch and see.

    Reply
    • 25. Kineas1067  |  June 3, 2016 at 4:25 pm

      So why is Helen inveighing about the “gene pool”?

      Seems to me that the wider diaspora of that gene pool seems to be doing quite ok.

      Dont you think?

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

May 2016
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Pengunjung

  • 7,534,002 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: