Ejaan jer ‘P.A.N’ tapi sebutannya tetap dee-ay-pee

June 28, 2016 at 1:30 am 5 comments

snellen-eye-chartPentadbiran Najib menampakkan rombakan kabinet untuk kali ketiga dalam tempoh empat tahun kebelakangan ini.

Zaman beredar dan musim bersilih ganti tetapi parti DAP cukup istimewa kerana ia berada di luar hukum alam. Pemimpin agung parti tersebut masih belum bertukar; kuasa kekal di tangan dinasti Lim.

Sejak kita Merdeka, sudah ada 13 pilihan raya umum di Malaysia. Lim Kit Siang telah bertanding dalam 11 siri PRU (1969-2013).

Setakat ini, Grandpapa Dapster berjaya menjadi Ahli Parlimen sebanyak 10 kali.

UmnoVsDAP

Klik untuk besarkan

Kit Siang 10 term MP

Beliau julung kali kecundang pada 1999 apabila mencuba nasibnya di kawasan Bukit Bendera, Pulau Pinang. Pengundi Cina pada waktu itu takut pada Reformasi.

Pandai saja Cina DAP menyuruh orang lain buat tapi sendiri tidak.

ubahmuslimah

PAS diburungkan, diperiuk-belangakan DAP

PAS-parti-Islam diubah DAP menjadi “PAS untuk Semua”. PAS yang mahukan Negara Islam diubah DAP menjadi PAS yang menjaja Negara Kebajikan. PAS yang bercita-cita untuk jalankan hudud diubah DAP menjadi PAS tengok dulu.

PAS yang ditubuhkan tahun 1951 diubah DAP menjadi PAS team A major dan PAS team B minor. PAS team B kemudian diubah DAP untuk menjadi PAN.

PAN pula diubah DAP menjadi klon dirinya, yakni sebuah parti evangelis.

BAWAH: Guan Eng adalah klon Kit Siang. Malah pelat dan lenggok percakapan mereka juga serupa

KitSiangGuanEng

LKS LGE Bersih 4

Kenapa DAP masih tak ubah-ubah?

DAP begitu keberatan untuk melaksanakan sebarang perubahan di pucuk pimpinan parti.

Karpal Singh sudah meninggal. Walaupun Kit Siang kehilangan rakan seperjuangannya yang paling akrab, namun belia enggan lagi meninggalkan dunia politik.

LKSKarpal

KSlks

Bila DAP sanggup berubah?

Bila DAP akan ubah dan berhenti daripada bersikap rasis?

Baca: ‘Ridhuan Tee slams opposition politician [Hannah Yeoh] for being racist‘ — kelmarin di FMT

KitSiangGreenWalkSit

 

Entry filed under: Waaaah... impressed. Tags: .

“Not impossible that I might get shot” — Ridhuan Tee on death threats AJK masjid yang semakin menjadi-jadi

5 Comments Add your own

  • 1. paket wisata karimunjawa  |  June 28, 2016 at 11:04 am

    Artikle yang sangat keren, semoga sukses selalu

    Reply
  • 2. RINA  |  June 28, 2016 at 2:30 pm

    DAP pasti peminat Sheila Majid. Patut bila LKS naik pentas, depa mainkan lagu Legenda. Out of 7m Apek in Malaysia, dia la satu2nya. Tapi kalau nak bandingkan pencapaian LKS dengan Emperor Xuanzong (44 tahun berkidmat) bezanya macam langit dengan bumi! Sedih kan?

    ……. Emperor Xuanzong era is usually viewed as one of the golden ages of Chinese history – a period of political stability, peace in society, and economic prosperity, in addition to advances in education, literature, music, painting, sculpture, and religion…..

    Reply
  • 3. tebing tinggi  |  June 28, 2016 at 5:24 pm

    The keys words is UBAH ,why should DAP ubah ?, is the people that should Ubah.

    Reply
  • 4. shamshul anuar  |  June 28, 2016 at 10:28 pm

    Helen,

    Many of my Chinese friends often said that UMNO leaders are power crazy. I told them off that quite a number of UMNO Presidents resigned even though they won elections. Meaning if they refused to resign, they cant be blamed as they earn the mandate. Examples are Tun Hussein, Dr Mahathir, Tun Abdullah. Though I am critical with Tun on his obsession to bring down Najib, I too must admit that he resigned at peak of his popularity.

    In contrast, DAP leaders cling to power as long as I can remember. kit Siang has been leading DAP for almost 50 years. When he was no more Secretary General of DAP( no 1 post in DAP), he elevated the post of Chairman to that of executive level. Now his son helms DAP. So actually DAP is a dynasty. Safe for North Korea, no other countries would tolerate this.

    DAP styles never changes. It will manipulate and twist words. Not to mention the penchant of belittling those who oppose them as “low class, racist, extremists, bla bla bla”.

    It loves to preach. But the preaching is to others only. To DAP, criticising its leaders is a sin. Guan Eng behaves as if Malaysia is answerable to him. He is more like the emperor of China whom decisions cant be questioned.

    I hope Chinese would wake up and realise how DAP has been misleading them for decades.

    Reply
    • 5. islam1st  |  June 29, 2016 at 1:43 pm

      ‘I hope Chinese would wake up and realise how DAP has been misleading them for decades.’

      Kalau kekal bodoh sombong, can’t be help!

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

June 2016
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Pengunjung

  • 7,406,446 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: