Posted in Rohingya

Dong Zong salurkan kasih sayang kepada PATI dan Rohingya

Dong Zong nekad untuk menangani masalah xenofobia dan rasisme di negara kita menerusi kempen mereka yang bertajuk ‘Menyalur Kasih Sayang Menjelang Wabak Covid-19’.

Pertubuhan aktivis Cina tersebut juga prihatin terhadap kejadian cyberbullying di mana “kenyataan kebencian dibuat” (# stop hate speech) kini berupa suatu gejala yang sedang berleluasa di media sosial.

Halaman khusus # Kita Semua Manusia Dong Zong di Fesbuk untuk ‘Memupuk masyarakat majmuk yang bertoleransi, TOLAK Xenofobia dan Rasisme!’ boleh dilihat di SINI.

 

Ketakutan terhadap wabak koronavirus ”telah membawa kepada kebencian dan diskriminasi terhadap kumpulan masyarakat tertentu, terutama pekerja migran dan juga pelarian”, kata Dong Zong dalam sebuah kenyataan akhbar bulan lepas yang mendokong nilai-nilai diversity and multiculturalism.

BAWAH: Dong Zong mengajak orangramai untuk menyertai projek ’Kepelbagaian Kaum dan Budaya’ mereka

Author:

I have no Faceook or Twitter.

7 thoughts on “Dong Zong salurkan kasih sayang kepada PATI dan Rohingya

 1. Why yes Dong Zong definitely are the people who should be talking about diversity and race.

  Totally a diverse group of people championing all the races.

 2. Perjuangan dap maupun dong zong dalam soal pelarian, banyak yg tersirat dari yg tersurat. Sekilas ikan di air, dah tahu jantan betina.
  Pelarian rohingya adalah pekerja yg murah, belum tentu mendapat kewarganegaraan dan yg penting adalah muslim yg sgt rapuh.
  Sementara beratusribu pelancong cina yg tiada mendaftar keluar setelah tamat tempoh, jika timbul isu nanti, akan diperjuangkan dgn lebih hebat dari rohingya.
  Senang jawapan kpd dunia dari dap dan dong zong, “kan kami dah bagitahu, m’sia memang tiada sikap belas ikhsan”.
  Maka terpaksalah ketika itu kerajaan mengalah kpd apa saja tuntutan hatta kpd pemberian kewarganegaraan. Mereka yg telah dapat ic dgn jln gelap spt jln timbln pengarah yg ditgkp itu atau kematian yg tidak didaftarkan atau apa2 jln depan belakang yg lain, hendaklah dipermudahkan.
  Hasilnya, pengundi dap bertambah dgn banyaknya. Setidak2nya kalau berjaya perjuangan kerajaan tempatan, dgn mudah hendak menambah majoriti di parlimen!.
  Parti2 melayu harus terus disibukkan rebut merebut jawatan dan saling menjatuhkan hingga org yg kununnya paling pandai telah pun dapat dicucuk hidung utk terus mengeruhkan keadaan, bagi memudahkan dap menangguk semahu mahunya nanti.

 3. love muslim rohingya kena marah, mendesak kepelbagaian budaya kena sindir, satu bangsa satu agama dari puak umno dan pas pula diraikan, ini otak dah kena wabak ccp ie communist.

 4. Inilah namanya kasih sayang tidak bertempat. Banyak perumpamaan untuk mengingatkan kita seperti “kera dihutan disusukan, anak di rumah kelaparan”, tapi masih ramai yang lupa. Ingatnya melayu mudah lupa tetapi ada bangsa yang lebih parah lagi rupanya. Lagi perumpamaan untuk persatuan ini ialah
  1. menanam tebu di bibir
  2. manis di bibir, pahit di hati
  3. mulut satu, lidah bertopang
  4. mulut madu, p****t bersengat
  5. angguk bukan, geleng ia

 5. Kakak Helen sudah lama saya tidak singgah di blog kakak. Was a frequent visitor prior to GE13, dan nama saya Aidil. Macam mana saya boleh hubungi Kakak Helen?

  1. Hi Aidil, long time no hear. Yes. I remember you.

   You can leave your contact in this comment thread. I won’t publish (it will remain private). Cheers.

Comments are closed.