Kalau tutup sekolah Cina pun bukannya BN boleh kehilangan apa-apa undi lagi

July 31, 2015 at 7:13 pm 10 comments

Sebenarnya kerajaan kita takut sangatlah pada apa? Sistem sekolah vernakular tidak dijamin Perlembagaan.

Dan tak kira apa yang dibuat BN, peduli apa segala konsesi yang telah diberi kepada Cina, si Dapster masih juga akan mengelar BN sebagai “Rasis! rasis! rasis!”

hannah racist parties

Bersih 4.0

Bersih 4.0: “Selamat jalan Najib Razak”

Dah lah Cina kini benci pada Umno sampai takat mahu buat demo jalanan untuk gulingkan kerajaan BN yang sekarang ini.

Didakwa bahawa kerajaan yang sedia ada bersifat kotor, pilihanraya yang berlangsung adalah kotor, hak membantah disekat.

Bersih 4.0

HannahYeoh Bersih

Cina Sarawak pun akan menentang BN dalam pilihanraya negeri yang menjelang

Hannah Yeoh (gambar atas) berjanji akan bersihkan Malaysia – negara kita yang kotor ini.

Datang PRU14, Cina akan tetap anti-BN, kekal ‘ABU’ dan bertekad untuk kuburkan Umno.

“The only community that will vote against BN will be the Sarawak Chinese community, which is likely to be the case in the upcoming Sarawak elections.” – James Chin (bawah)

Politik benci DAP … dulu, kini dan selamanya

Hannah Yeoh salahkan SJK(C) yang dijuarai MCA sebagai sebab utama yang mendorong kelangsungan politik perkauman.

Badan-badan yang berlandaskan kaum kononnya memecah-belahkan rakyat, ikut sifir DAP.

Kata Hannah lagi, “Ketuanan Melayu” yang didokong Umno adalah punca politik perkauman juga. Begitu mudah Umno dibuli – saban hari dituduh tu nih dan sering dicemuh pelbagai.

Twitter - hannahyeoh this is y race-based politics

@hannahyeoh: “This is why race-based politics continue – MCA claims credit for SJK(C), MIC  SJK(T) and Umno for Ketuanan Melayu.”

Folks, let’s move beyond race! – Hannah Yeoh

Chinese schools are race-based. Get on with the Malaysian First programme already!

FlagUpsideDown

Queensbay

Di sebuah kompleks membeli belah di Pulau Pinang (gambar diambil Mei 2013)

Disyorkan baca:

Dong Zong faces de-registration, so Dapsters may soon get their non-divisive M’sian First school

Entry filed under: Evangeliblis. Tags: .

Dong Zong faces de-registration, so Dapsters may soon get their non-divisive M’sian First school Cina cari nahas … dah lah bodoh sombong lagi

10 Comments Add your own

  • 1. nizam  |  July 31, 2015 at 8:31 pm

    UMNO bukan kisah pun pasal isu ni. Bukan kacau periuk nasi pemimpin – pemimpin UMNO pun.

    Reply
  • 2. adikNizam  |  July 31, 2015 at 9:36 pm

    PKR lagi pekak telinga..pelacor DAP.. roboh kg Melayu pun PKR bantai Melayu.. PAS jadi barua..lg xboleh ckp.. UMNO jg yg dicari!

    Reply
  • 3. sirimuda  |  August 1, 2015 at 12:45 am

    Terkesan kah bagi orang China Malaysia sekiranya sekolah sjkc di hapuskan mana baik kesan ekonomi kepada masyarakat mereka adakah perlu social kontrak ditamatkan sedangkan orang-orang Melayu mati-mati mempertahankan nya sejak kemerdekaan, kini tidak menjadi isu kerana sesiapa saja buat masa ini menghalakan tak kira mana pihak pro atau anti sedang melepaskan perasaan marah suka pun ada masing-masing terhadap kepimpinan negara ini….ada peduli di salah kan pulak jari-jari yang dia pun sokong dan sanjungi apa punya divisive leader pun tak tau la! Rosak satu malaysia

    Reply
  • 4. RINA  |  August 1, 2015 at 1:17 am

    Memang betoi tu Cik Helen.

    Unified Examination Certificate mereka bukan laku sangat kecuali PRC, Taiwan dan Singapore.

    Singapore BI requirements agak tinggi tapi takpa. Kerja kilang situ with overtime easy can earn Sgd2K. Nak save lagi kena sacrifice tiap hari ulang alik johore. Accommodation murah, barang2 Petronas subsidy, dan yang best hari ni exchange bole dapat RM2.78.

    Betoi tak Rithmatist and HH?

    Reply
  • 5. solzamri  |  August 1, 2015 at 8:52 am

    Lebih parah bila wakil dari MCA yang memang rasis Mr Chong di lantik sebagai timbalan menteri pelajaran, sepatutnya rezal merican berada ditempat tersebut.

    Reply
    • 6. islam1st  |  August 1, 2015 at 10:06 pm

      alahai ahjibgor…

      Reply
      • 7. EVLee  |  August 1, 2015 at 11:41 pm

        Still ahjibgor, meh … ?
        > Got rid of ‘Melayu racist’ aka Mr ‘I am Malay first’
        > per above, ” … wakil dari MCA yang memang rasis Mr Chong di lantik sebagai timbalan menteri … ”
        > per Tun M, Umno complainers had stopped coming to see him

        Seems to me, dia sudah transform jadi Ahjib Gore lah …

        Reply
  • 8. islam1st  |  August 2, 2015 at 7:33 am

    Saya sokong, tapi bila DS, cakap dah cakap dah, lama dah??

    ‘Malaysia can achieve racial harmony if the country adopts a single-stream “national” education system and puts an end to vernacular schools, newly-appointed deputy prime minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi’

    http://www.malaysia-today.net/racial-unity-possible-if-race-based-education-abolished-ahmad-zahid-says/

    Reply
  • 9. bnm  |  August 3, 2015 at 9:01 am

    re: Sebenarnya kerajaan kita takut sangatlah pada apa? Sistem sekolah vernakular tidak dijamin Perlembagaan.

    It does not mean that something has to be guaranteed in FedCon in order for it to be legal. We have Parliament Acts and State Enactments. What important is these laws do not contradict the FedCon.

    Reply
    • 10. Helen Ang  |  August 3, 2015 at 9:34 am

      Legality is not the question. The nub is a civilizational clash with the Malay polity. Like why some Malays are freaked out by the sight of a cross but not at the sight of a Buddhist swastika.

      Take China. Their officials are removing crosses from church rooftops on the technical reason of non-compliance with building by-laws. But we know that’s only an excuse. China has the political will to crack down on the evangelical movement.

      If the Malaysian government wants, it can allow the vernacular school system to remain. If it doesn’t, it’ll find some justification or other to close the schools.

      In the past, there have been the sporadic grumblings by the Malay nationalists against Chinese schools but it never mounted to any concrete government action / policy to dismantle.

      But that was when MCA had bargaining power and Gerakan had a substantial number of seats too plus control of Penang. Today the Chinese have no leverage in the BN. Thus Umno can do what it likes. It no longer has to jaga hati the MCA or Chinese voters.

      So far, the government has tolerated but not encouraged Chinese schools. There have been ‘no’ new ones built. The number of Chinese schools have remained the same over the last three decades when they should have expanded through natural growth because there are more kids today than there was 30 years ago.

      What might happen in future wrt this matter depends on the PERSON. The person of a larger-than-life public figure like Tun made a lot of things happen on his sheer will – he built Putrajaya, you know. He’s actually the founder of a city.

      If someone influential in Cabinet pushes it, some changes might take place. Also note the inclusion of Asyraf Wajdi Dusuki as a Deputy Minister for (de facto) Islamic Affairs. He’s going to make things happen on the religious front. You heard it here first.

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

Kalender

July 2015
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pengunjung

  • 7,440,269 hits

Archives

Feeds


%d bloggers like this: