Posted in Gunting Dalam Lipatan

Umno dan MCA ditikam belakang

Majlis Peguam membantah peruntukan undang-undang di Kedah yang menghindar sebarang fatwa daripada dicabar, dirayu, disemak, dinafikan atau dipersoalkan. Pindaan yang dibuat ke atas Enakmen Mufti dan Fatwa (Kedah Darul Aman) 2008 bulan lepas akan mengetepikan bidang kuasa mahkamah, kata badan itu.

Menurut presidennya Lim Chee Wee semalam, kekebalan yang diberikan – malah kepada apa-apa fatwa yang belum diwartakan pun yang diputuskan oleh Mufti atau Jawatankuasa Fatwa – adalah bertentangan dengan doktrin pemisahan kuasa.

Pindaan ke atas enakmen tersebut sudah diluluskan oleh DUN Kedah. Namun Lim menegaskan bahawa sesebuah dewan undangan negeri tidak berhak untuk menggubal undang-undang yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Kenyataan akhbar Wanita MCA

Senator Chew Lee Giok, iaitu setiausaha agung Wanita MCA, berkata kegagalan DAP untuk memberi apa-apa komen atas pindaan enakmen Kedah itu menonjolkan sikap mengelak serta keengganan parti untuk menangani isu.

Chew berkata ketidakberanian DAP bersuara menunjukkan parti tersebut tidak mendokong keluhuran Perlembagaan serta membayangkan DAP tidak terdaya untuk mempertikaikan tindakan-tindakan keras yang diambil oleh kerajaan negeri PAS.

Tambah beliau lagi, Adun DAP Kedah telah mengabaikan tanggungjawab untuk mempertahankan hak-hak golongan bukan-Muslim.

Kenyataan akhbar dikeluarkan kelmarin oleh senator MCA itu.

(Sumber: Laman MCA)

Seperti biasa Star mensabotaj

Sila rujuk (di kaki halaman) screenshot Star Online dirakam baru sebentar tadi pada pukul 3:05 petang. The Star tidak menyiarkan pandangan Senator Chew sama ada pada hari ini ataupun semalam.

Soalnya kenapa tidak?

Laman MCA tidak mempunyai ramai pembaca.

Dalam pada itu, pandangan Chew, yang juga setiausaha-agung Wanita MCA, seharusnya diterbitkan di dalam akhbar milik MCA kerana ianya merupakan isu mustahak bukan sahaja kepada parti dan masyarakat Cina tetapi kesannya tidak terhingga ke atas hala tuju negara.

Ini bukannya kali pertama suratkhabar itu menenggelamkan isu kontroversi atau sensitif yang akan memberi impak negatif kepada DAP.

Sebelum ini juga, para pemimpin MCA telah mengeluarkan kenyataan media berkenaan isu hudud tetapi pendirian parti tersebut diremehkan oleh Star.

 • Kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Tee Siew Kiong (setiausaha penyelenggara kebangsaan MCA) telah disunat oleh Star dari 366 patah perkataan menjadi 112 pp sahaja,
 • Yang Senator Chiew Lian Keng (pengerusi Pemuda MCA Wilayah Persekutuan) punya kenyataan dikembiri panjangnya sebanyak tiga suku — dari 409 pp menjadi 109 pp, dan
 • Yang Loh Seng Kok (ahli majlis tertinggi merangkap timbalan pengerusi biro publisiti) punya telah dipotong hampir ke pangkal, dari 484 pp tinggal 84 pp.

Baca ‘The ‘size of balls’ no joke with MCA’

Apa sebenarnya muslihat Star?

Jawapan kepada soalan amat mudah sekali. The Star sengaja kuburkan berita demi menjaga DAP yang pasti tercabar dengan perkembangan di Kedah ini.

Sebagai perbandingan, kempen mempromo peribadi (personality cult) DAP, seperti Lim Guan Eng meraikan Hari Ibu dengan memberi bunga-bungaan kepada warga emas, mendapat liputan satu mukasurat penuh online di Star.

Gunting dalam lipatan

Pada hakikatnya kebanyakan kerusi MCA dimenangi atas ehsan undi Melayu dan senator-senator MCA pula dilantik atas ehsan presiden Umno.

Dalam hal hudud dan fatwa, tangan Umno terikat gara-gara terpaksa menjaga hati pemilih luar bandar. Takkan The Star, akhbar milik MCA, mahu supaya Umno bertegang urat dengan PAS berkaitan isu-isu agama Islam dan seterusnya menghadapi risiko hilang undi Melayu?

Ataupun itulah yang sebenarnya dikehendaki Star dalam diam-diam? Yakni jikalau ada orang Umno yang kurang menyenangi pemerintahan sistem pemerintahan berasaskan hukum agama (theocracy), maka Umno terpaksa pandai-pandai menyangah PAS dengan sendiri (fight its own battle)?

Hubungan Ali Baba yang terjalin di antara Umno dan MCA bermakna kerja mengekang PAS dalam hal ekstrimisme agama perlu di’sub kontrak’ kepada parti BN yang bukan-Islam agar kedudukan Umno di kalangan masyarakat Melayu tidak akan tergugat, terutamanya dalam saat genting menjelang PRU.

Adakah MCA sedia memenuhi tuntutan ini (keeping its side of the bargain) untuk menzahirkan apa yang tidak mampu diluahkan secara terbuka oleh Umno?

Nampaknya MCA lepas tangan sahaja.

‘Track record’ Star yang pro-DAP sakan

Melihat kepada ruang lapang yang dibekalkan suratkhabar ini bagi pembangkang (berbanding dengan ruang sempit yang diperolehi BN), kecenderongan Star terang lagi bersuluh.

Jadual di bawah memaparkan senarai lengkap 56 orang Adun Selangor. Carian dibuat melalui Google dan khusus di laman Star Online.

Data daripada hasil carian membuktikan Adun-Adun Umno ketara di-blackout oleh The Star yang tak ubah macam Selangor Times.

Dalam tempoh setahun yang lepas, tiada satu rencana pun pernah disiarkan oleh akhbar itu tentang 5 orang Adun Umno berikut: Worno Dogol, Mohd Idris Abu Bakar, Amiruddin Sutero, Karim Mansor dan Marsum Paing.

Adun Umno yang diberikan liputan hanya satu rencana adalah 3 orang — Raja Ideris Raja Ahmad, Mohd Samsudin Lias dan Hasiman Sidom.

Adun Umno yang diberikan liputan kurang lima rencana adalah 5 orang — Mohamad Khir Toyo (3 rencana), Sulaiman Abdul Razak (2), Ismail Sani (4), Johan Abdul Aziz (3) dan Muhammad Bushro Mat Johor (3).

Umno mempunyai 18 orang Adun yang menang kerusi dalam PRU12.

Adun Umno (13 orang) diberikan liputan kurang daripada lima rencana oleh The Star dalam tahun lepas ini. Bermakna 72 peratus Adun-Adun Umno tidak diberi ruang yang mencukupi.

Seterusnya, yang mendapat sedikit perhatian pun hanya suku daripada Adun-adun Umno Selangor.

Dijumlahkan, 13 orang Adun Umno yang disebut nama mereka di atas diberi liputan semua sekali hanya 18 rencana (0+0+0+0+0+0+1+1+1+3+2+4+3+3).

Dalam tempoh yang sama, The Star telah menyiarkan 84 rencana!! tentang Hannah Yeoh.

Liputan 84 rencana yang diberikan akhbar itu kepada Hannah melebihi tumpuan kepada ahli-ahli exco kerajaan negeri — Halimah Ali (9), Yaakob Sapari (14), Ahmad Yunus Hairi (15), Rodziah Ismail (20), Xavier Jeyakumar (21), Iskandar Abdul Samad (34 rencana), Ean Yong Hian Wah (51) dan Elizabeth Wong (72).

Pola liputan Star menunjukkan akhbar itu sangat berat sebelah kepada DAP – Teresa Kok (113), Ronnie Liu (116) – dan melebih-lebih kepada Kristian Anglophile.

Liputan tentang ketua pembangkang Selangor, iaitu Adun Umno Mohd Satim Diman, hanya 13 rencana.

The Star telah membuat liputan 1,300 rencana di Subang Jaya, iaitu kawasan DUN Hannah Yeoh.

Kawasan-kawasan Umno tidak diendahkan (lihat jadual atas). Tumpuan Star langsung tidak membantu kempen pilihanraya BN dan jelas ia bukan media yang adil dan seimbang sepertimana dituntut Ambiga dan perhimpunan Bersih.

Liputan 1,300 rencana Subang Jaya oleh Star adalah yang paling banyak sekali dan mengalahkan kawasan-kawasan popular Selangor yang lain seperti Kota Damansara (422 rencana), Bangi (359), Batu Caves (269) dan Damansara Utama (197).

(Nota: Carian Google tidak dibuat ke atas DUN Sabak dan Permatang kerana kedua-dua perkataan ini terlalu umum. Carian juga tidak dibuat ke atas DUN Jeram, Chempaka dan Teratai kerana ketiga-tiga ini berbentuk kata nama yang lazim. DUN Rawang dan Kajang turut terkecuali kerana rujukan terlampau luas.)

Dalam bulan yang lepas ini, The Star telah menyiarkan beberapa rencana (sehingga ada kalanya dua rencana sehari) tentang Hannah Yeoh.

Meskipun begitu, pemberita Star apabila menemuramah Adun DAP itu tidak pernah bertanya kepadanya tentang perkembangan siasatan polis berkaitan kes Hannah didakwa telah memfitnah MCA serta memfitnah seorang timbalan menteri MCA berulang kali melalui Twitter, blog dan kenyataan akhbarnya.

Adakah suratkhabar milik MCA ini membawa agenda secara sedar untuk menolong menutup aib DAP?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

14 thoughts on “Umno dan MCA ditikam belakang

 1. In my view, The Star has been like lallang ever since Ops Lallang… always going for what is perceived as “best-sellers” for their market segment.

  This is why panty theft, vice raids and underaged incest tend to be most-read or most e-mailed stories on The Star Online.

 2. Sikap The Star seperti ini lah menyebabkan orang Melayu sukar mempercayai orang Cina. Sikap opportunis, menyokong pihak yang dijangka menang atau boleh menjaga kepentingan mereka. No sense of loyalty, even to their masters (or perhaps condoned by their masters – MCA).

 3. Akbar The Star = Sudah Terbukti Amat Rosak ! MCA, bila engkau nak buang akbar The Star ?

  1. I have to disagree with you on this particular point.

   Huaren is ultimately a business out to make profits. Same as for all businesses – BN, PKR and DAP cronies included.

   The country needs successful businesses to drive the economy. Every person needs some form of faith system for their own sanity, and communities need leaders to serve and protect their folk. This is why commerce, religion and politics should ideally be separated.

   Malaysians as a society still have some way to go to reach maturity in political consciousness. May the day come sooner rather than later.
   _____________________________________________________________________________________________________________________________________________

   Joe,

   Concur that Star is the most profit-hungry beast, hence the Ramadan pork ribs debacle. Its compatriots Utusan & NST have seen their sales slump too but Utusan as far as I’m aware has not lalang-ed like Star. I’d agree with bisu’ (Comment #2) about the Chinese expediency – it’s this Star-like behaviour that gives rise to the stereotype of the ‘Cina Pek’ who’s willing to sell his daughter/wife/mother/grandmother if the price is right.

   Helen

   1. Now, surely there must be a limit to all this profiteering. Now, with the impending demise of the MCA, if the MCA is politically finished, what’s the use of all these profit ?

    Unless of course, the MCA intends to transform itself into a political lobby similar to those in the USA where these lobbies provide funding to politicians and in return the politicians become the proxies of these Special Interest Groups.

    So enlighten me on this, is the MCA planning to transform itself into a Special Interest Group like Aipac in The USA and they need the profits from their media ventures to fund their lobbying work ?

   2. Helen: I think stereotyping is a sad form of laziness, but human nature is human nature.

    AI: what is the use of profit without political status, indeed… :D

 4. The Chinese in Malaysia don’t have to worry. Heads I win, tails you lose. If PR wins the Chinese will benefit. If BN wins sans MCA candidates, UMNO will, as always, ensure that there would be more than sufficient Chinese representation in the govt through the infamous back door, the senate.

  The Star’s current posture is not , by any means, inconsistent with the surreptitious MCA general stand. The tikam belakang by the Star on UMNO is in actuality done with the tacit approval of the MCA. Otherwise how does one explain the MCA’s deafening silence with the Star’s flagrant cohabitation with the ‘enemy’?

 5. Helen, I just read that a famous Singaporean blogger, called Xia Xue, was vilified online via Facebook because of a photo of her face painted with PAP logo surfaced online. She was being called with a lot of names, until she unveiled the photos who those Facebook hate commentators in her blog. I would thought this was quite similar to what has happened to you. See here, here and here.

  1. Thanks.

   Facebook and Twitter which are widely employed by DAP and other opposition supporters (e.g. Bersih, Aliran) have played a major role in fomenting hate online. Their capacity for spreading slander and venom is difficult to check because social networks are a closed system hosting self-selecting (i.e. like-minded Facebook) participants, and some Twitters are protected accounts (such as Chan Lilian’s).

   This ‘anything goes’ situation is further exacerbated by open forums such as Malaysiakini and Malaysia Chronicle that brook no dissenting views among their highly lopsided audience.

   There’s one school of thought among pro-establishment Malaysian bloggers that suggests taking the course of ignoring these vile and vicious stone throwers.

   In my opinion, it’s already bad enough that we are targetted by DAPsters in those areas of cyberspace where we have no access and thus will not be aware of the lies being perpetrated daily about us.

   Therefore, I hold that the libels made in open fora should be countered by us the affected bloggers.

   But even so, the DAPster mud flow is a torrent and the little that I’ve highlighted on the FMT commenters is but a drop in the ocean against the immense damage that their mob mentality and herd instinct have wrought.

   Anyway, a BIG THANK YOU to all readers here for providing the buffer zone that allows me to continue blogging in the face of the constant DAPster harassment.

 6. Helen,

  The big question what MCA is doing about STAR. Not doing anything will cost MCA the most important voters: the Malays who vote MCA just because of its association with UMNO.

  I hope Dr Chua is not stupid enough to insult the life-line of MCA (UMNO) by tolerating nonsense from STAR. I hope he is aware that goodwill must not be taken for granted. The fact that Bandar Tun Razak was won by a Malay politician, albeit from PKR is a sign of thing to come. Not to mention a Malay politician won Kuantan.
  ______________________________________________________________________________________________________________________________________

  True. ‘The Scissors’ is cutting MCA’s lifeline. But collateral damage will accrue to Umno in the form of wasted Johor/Malay-majority seats. Hence Umno must firmly convey the message. Why still no news report on the alleged libel against that MCA minister by the paper’s pin-up girl? — Helen

 7. Helen,

  I hope Najib will wise up. Time to baby sit MCA is over. Many constituents were lost to PR not because Malays hate UMNO but rather they want Malay politicians to represent Malay majority area.

  MCA must come out of comfort zone. Meaning battling DAP the way UMNO battle PAS in Malay heartland. No point for MCA to win in Malay areas but loses to Kit Siang in Ipoh.

  By contesting in Chinese areas only, MCA is sending message to chinese there is no 2 way about it. Reject MCA and Chinese will have no representative in cabinet.

  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

  “No Chinese reps in govt”, isn’t the die already cast? — Helen

 8. Helen,

  As I said earlier, it takes two to tango. At some point, Chinese must response after numerous attempts by Najib and UMNO.

  Remember, goodwill needs to be nurtured. Facts that BN lost where non Malay politicians contested in Malay areas such as Pasir Panjang, Kota raja, Bandar Tun Razak, Kuantan, Teluk Kemang, Lunas are examples of how Malays are telling UMNO to stop this nonsense.

  If UMNO still in its trademark generosity unlimited, well be prepared to see seats fall to Malay politicians although they are from “pembankang”.

  And for MCA, the only way to earn the respect is to confront DAP point blank. It can be done if MCA tells the Chinese that the only way for them to guarantee their interests is by working with Malays ( model BN) not by overlording the Malays depicted by DAP controlling PR.
  _________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Shamshul,

  The BN formula has unravelled. Najib is canvassing direct the Indian community, something past Umno presidents never did.

  MCA unable to deliver seats or Chinese votes to BN candidates. The party can’t even save itself from its own Scissors.

  The message has to percolate upwards from Malay bloggers to Umno politicians to hammer the message into MCA’s comatose head.

  Helen

 9. Helen,

  yup. And the best way is by showing in election. underestimating Malay sentiment( by fielding non malay in Malay area0 will result in BN loses the seats.

Comments are closed.